Bota në 2030-ën sipas CIA: Hegjemoni kineze dhe pushtet individual

 

CIA-3-ESALCMVM27-1024x768

 

Përgatitur nga Ilir Yzeiri

 

Shërbimet inteligjente amerikane sapo kanë bërë publik raportin e tyre për « Tendencat globale »(« Global Trends ») i cili parashikon se çfarë do të ndodhë me botën në njëzetë vjetët e ardhshme. National Intelligence Council (NIC) kushëriri i vogël analitik i CIA-s ka parashikuar në mënyrë tepër serioze gjendjen e botës në 2030-ën, fill një vit më vonë se homologu i saj rus. Konkluzioni ? Secili parashikon botën që ai dëshiron të shohë..

 

« Ne nuk kërkojmë që të parashikojmë të ardhmen-është objektiv i pamundur-por do të donim të jepnim një pamjë të së ardhmes së mundshme dhe të pasojave të saj » parshikon National Intelligence Council  në hyrje të raportit. Të mendosh të ardhmet e ndryshme pa përfytyruar të  ardhmen, kjo kërkon një sipërmarrje komplekse dhe ekspertë të shumtë, deri edhe ndërtimin e një blogu  blog participatif  (lidhja në anglisht) që vijon të ushqehet.
Raporti duket aq i sinqertë sa nuk shpalll asgjë me siguri, por « shumë skenarë të botës në vtin 2030 dhe asnjë nuk mund të përjashtohet. Në realitet, e ardhmja, me shumë gjasë, do të jetë e përbërë nga shumë elementë të të gjithë skenarëve “. NCI me shumë kujdes parashikon tendenca të ndryshme më shumë ose më pak të qëndrueshme, të përshkuara nga faktorët e ndërprerjes të « games-changers » (« changement de donne » ).

Leximi më përshtatshëm që mund t’i bëhet këtij raporti është ai i « megatendencave » (« megatrends »). E para dhe më e rëndësishmja (« sepse ajo ndikon mbi shumicën e tendencave të tjera ») është « fuqia në rritje e individit (« Individual enpowerment » ). E mbështetur nga rritja e klasës së mesme  në botë, ajo është, sipas NCI-së, garante e një demokratizimi më të madh në mbarë globin ose më tej akoma do të ketë një akses më të gjerë në teknologjitë e reja të komunikimit, gjë që, më në fund, u lejon ekspertëve amerikanë që të shpallin se në të ardhmen do të jenë iniciativat private që do të përballojnë fatkeqësitë botërore.

Një mendim i tillë dëshmon për një proces gjerësisht të përhapur që në fund të viteve 1970 dhe fundin e Shtetit- providencë, gjithashtu. Ajo është rezultat i çangazhimit gjithnjë e më të gjerë të institucioneve, të cilat ua kanë lënë vendin inisiativave private që të marrin ngarkim problemet për të cilat shteti nuk dëshiron më që të ketë përgjegjësi : çështjet shoqërore, të mjedisit…. Përgjegjshmëria e individit është një proces neoliberal. Mirëpo raporti i NCI-së paraqet rezultatin e një procesi apo është i përfshirë edhe vetë në këtë rezultat ? Ai e konstaton këtë fakt apo e promovon ?

 

 

Profeci e kulluar apo profeci autorealizuese ?

 

Në këtë vështrim, leximi i raportit të ngjashëm të IMEMO-s(Instituti i ekonomisë botërore ndërkombëtare që formon agjentët e mëdhenj të KGB-së), ekuivalenti rus i NCI-së është më « konstruktiv ». Rusët, ashtu si amerikanët, duket se kanë parashikuar atë botë që duan ata të jetë. Parashikimet ekonomike, për shembull, janë një shembull domethënës. Në qoftë se të dyja vendet bien në një mendje për hegjemoninë ekonomike kineze në vitin 2030, parashikimet e tyre janë tërësisht të ndryshme sa i takon rolit që do të luajnë ato në ekonominë botërore. IMEMO thotë se « vendet që do të zhvillojnë më shumë strukturat e tyre inovative dhe investimet do të jenë Kina, India dhe Rusia. Këto tendenca do të mbeten prapa në Amerikë, Europë dhe Japoni”. Raporti amerikan mbështet idenë që “ekonomitë e Europës, Japonisë dhe Rusisë do të vijojnë rënien e tyre të lehtë », ndërkohë që SHBA-të, megjithëse do të kalohet nga Kina, do ta mbajnë përsëri rolin.
Të njëjtin konstatim mund të bëjmë edhe për tendencat gjeopolitike, përshkruar nga raporti i NCI-së, të cilat shfaqen ekstremisht gjeocentrike. Bota e 2030-ës është përshkruar aty si shumëpolare, pa konflikte të mëdha mes shteteve, fill pasi IMEMO-ja deklaronte se “bashkëpunimet mes liderëve botërorë për të ruajtur paqen në botë do nxisin tendencat e konfliketeve ». Por NCI-ja llogarit të tjerë « liderë botërorë » dhe parashikon shumëfishimin e konflikteve rajonale në rast dhe vetëm në rast se “SHBA-të nuk do të jenë të afta të ruajnë rolin e tyre të garantimit të rendit botëror”. Ndërsa raporti i NCI-së, në hyrje të tij, shtyhet për të pyetur mbi hegjemoninë amerikane dhe ngjarjet e  mëparshme kanë kërkuar rolin e SHBA-ve, atëhere mbetet që ky rol i SHBA-ve të ruhet

 

 

SHBA-të, garantë të rendit botëror apo zjarrfikës piromanë ?

 

SHBA-të nuk janë « xhandarët e botës », po mirë e bukur « garantë të rendit botëror ». Raporti i NCI-së nuk e vë në diskutim në asnjë rast këtë rol, por më shumë shqetësohet për vështirësitë për ta mbajtur atë. Ndërkaq SHBA-të janë kritikuar gjerësisht dhe sidomos përfaqësuesit më të lartë të saj, më shumë si përgjegjës të rrëmujës globale. Vetë zonja Klinton në një fjalë të saj në vitin 2009, e ka njohur faktin që SHBA-të janë në origjinë të lëvizjes talibane dhe që kishin kontribuar gjerësisht për të krijuar « terrorizmin »

 

Pikërisht sipas kësaj logjike Osama Bin Laden, ish-armiku numër 1 i SHBA-ve ishte përgatitur e formuar nga CIA që në fillim të viteve 1979. SHBA-të e kishin ndihmuar atëhere që të organizonte « luftën e shenjtë » të Afganistanit kundër ushtrisë sovjetike në kulm të luftës së ftohtë, për ta shkëputur atë vend nga duart e URSS-së së dikurshme (pour faire échapper ce pays à la main mise de l’URSS) (Ky link  ilustron idenë e mësipërme).

 

 

Paradoksi ekologjik

 

Raporti i NCI-së është i mbushur me paradokse. Sapo u publikua ky raport, Pierre Barthelemy, gazetar i Le Monde, e përshëndeste vetëdijen ekologjike të institucioneve amerikane. Në fakt, raporti pranon qartë se planeti po shkon drejt një ritjeje të temperaturës mesatare « me rreth 2°C në mes të shekullit. Në se çlirimi i gazit(gaz dhe efekti serrë) vijon me tendencën aktuale, një rritje me 6°C do të mund të ndodhë në fund të shekullit dhe jo 3°C,gjë që do të ketë pasoja edhe më të mëdha.” Ndërkohë që samiti i fundit për klimën që u mbajt në Doha ishte parashikuar si një falimentim, NCI u kujton vendimarrësve politikë që të merren me këtë çështje. Pa rënë në një debat alarmist, ata parashikojnë : “Ndoshta nuk do të ndodhë katastrofa, por vendimarrësit politikë duhet menjëherë që ta marrin situatën në kontroll për të shmangur një të ardhme të tillë ».

Megjithatë, raporti  thekson se interesat ambientale shkojnë në kundërshti me interesat ekonomike të SHBA-ve. Në fakt, nën efektin e quajtur të “megatendencave” të parashtruara nga analistët amerikanë, zvogëlimi i burimeve natyrore dhe rritja demografike (do të jemi 8.3 miliardë tokësorë përkundër 7.1 që ishim në fund të vitit 2012),e vetmja mënyrë për SHBA-të që të ruajnë një farë hegjemonie është që ato të bëhen të vetëmjaftueshme, të mbajnë veten e tyre. Një objektiv që mund të arrihet sipas ekspertëve të NCI-së, “në qoftë se debatet për problemet e mjedist të mos i pengojn딓. Në qoftë se raporti pohon se mjedisi duhet të ruhet, ai pohon gjithashtu se problemet ekologjike shkojnë kundër interesave të SHBA-ve.

 

“Një e ardhme konfuze : përse parashikimet e ekspertëve janë të gabuara dhe pse ne, megjithatë, i besojmë “

 

Gazetari kanadez Dan Gardner është mbështetur në shumë punime universitare të cilat ai i ka mbledhur në librin e tij me titull : “Një e ardhme konfuze : përse parashikimet e ekspertëve janë të gabuara dhe përse ne, megjithatë, i besojmë ».  Dan Gardner citon punimet e Philip Tetlock, profesor i psikologjisë në universitetin e Berkeley-it në Kaliforni, i cili më 1985 shpalosi një përvojë të gjerë e cila gjatë 20 vjetëve kishte të bënte me vlerësimet e parashikimeve të bëra nga 300 ekspertë poltikë dhe ekonomikë. Konkluzioni : Tetlock vërejti se eskpertët e quajtur optimistë parashikonin në 65% të rasteve skenarë rozë, të cilat u vertetuan vetëm në 15% të kohës dhe ekspertët e quajtur pesimistë  prisnin në 70% të rasteve skenarë katastrofikë, por nga ato u vertetuan vetëm 12%.

Ajo që Dan Gardner konstaton është se profetët e rrejshëm nuk janë denoncuar apo sanksionuar asnjëherë. Kur ata janë vënë përballë gabimeve të tyre, ata kanë deklaruar se janë gënjyer nga kalendari ose  se ajo që ata prisnin është pothuajse realizuar ose se një faktor i jashtëm(ekzogjen), i papritur e ka modifikuar tërë kontekstin. I gjithë raporti i NCI-së ngjan se është hartuar nga një shumicë kontradiktash : asnjë siguri, vetëm tendenca të mëdha, ndryshime, pista të gabuara dhe pista të mundshme dhe një ekspoze që e ndërton botën ashtu si SHBA-të do të kishin interes të ishte deri në vitin 2030…

Anna Ravix

 

REMOTE_ADDR:[]

32 komente në “Bota në 2030-ën sipas CIA: Hegjemoni kineze dhe pushtet individual”

 1. raimondi says:

  Nga ky raport Shqiperise i del detyre ne Ekonomi te knxise investimet kineze ne Shqiperi , sa me shpejt me mire

  …. Ndersa ne politke meqense USA do e kete gjithmone e me te veshtire NDerhyrjen per mbajtjen e rendit boteror ,
  Ne duhet te risim politken tone drejt nje bashkimi sa me te shpejte me Kosoven,
  dhe te krijojme nje ushtri te afte, me armatim modern te Nato-S ,ne menyre qe te jemi te parapregatitur ne aspektin e teknikes luftarake per cdo te papritur–
  Se duke qene te armatosur sherben edhe si nje frenim psikologjik per politikanet e shteteve fqinje me ne qe kane synime armiqesore kunder nesh

  Natyrisht te gjitha keto kambana bijen per Salens, jo per PS-ne se PS-ja ka axhende tjeter …

  1. ar says:

   Informacion i pakundershtueshem:
   1. Ushtria e Gj.Kastriot Skenderbeut 16.000
   2. Ushtria e Zogut 7.000
   3. Ushtria e Enverit 120.000
   4. Ushtria e Sales dhe Tosit 11.000
   Kush,ku,cfare,nga,si i ka degjuar kambanat! Historia behet me vepra jo me pordha!!!

   1. delet e partise sone te dashur duan te na hiqen si individualiste. hahahhahahha ju vriteni per partine pa kauz si te verber sic ndodhi me meten me te cilin bete aleance me vone. ju jeni felliqesira pa karakter. shqiperia eshte e fundit per individualizem. shikoje
    http://www.eupedia.com/images/content/individualism-map-2.gif
    ketu individi vetem sulmohet nga kolektivi. si do besh perpara ti so vend? trapa

  2. sorge says:

   Hajde more “raimond “torollaku,hajde!!
   Ti thua ,qe te forcojme lidhjet me Kinen dhe te kemi nje ushtri te forte!!!
   Haaaaaaaaaaa!!!
   TAMAM SIC E BERI ENVER HOXHA!!!
   Po me Kosoven,per cfare do te na basdhkosh,o dallkauk???
   Ne se dy vellezer jane te VARFER,zgjidhja nuk eshte duke u bashkuar ne nje SHTEPI,NE NJE FAMILJE,por te NDARE!!!
   Kur te dy te jene PASURUAR,prap nuk lind interesi per t’u bashkuar!!!
   Atehere,pse na duhet ky BASHKIM???
   AHaaaaa!
   TE SHTOHET MALOKERIA,QE TE SUNDOJNE ME LEHTE SHQIPERINE!!!!!
   KURRE MOS ARDHTE KJO DITE!!!
   MALOKERIA ASNJEHERE NUK KA UDHEHEQUR SHQIPERINE PER MIRE!!!!
   KUJTO ZOGOLLIN DHE BERISHEN,TE DY SA-TRAPE DHE TRADHETARE TE KOMBIT!!!

   1. Ben Chicago says:

    zoti sorge
    humbet kohen te lexosh komentet e atij idioti

 2. tourkofagos says:

  2030
  Albanistan
  President of country,Nishani junior[pa mustak]
  Census:
  99,99% muslim brodhers
  ateist 0,1%
  mosque 200 000
  Hajriu akoma ne pritje te tokave te dhuruara nga muftiu ne Camouria….

  1. homeri says:

   —-ha,ha –po mire mo jevgjit i m….. e parashikon mire albanistanin tone , po nuk na thua gje si do jete greqia ne 2030 —-por po ta theme une –ne 2030 HAJRIU do jete beu i margellicit , ne caumeri qe thua ti do kete vetem minare , ti do jeshe sekretar i HAJRIT per ceshtjet e minoritetit grek ne cameri dhe qe thua ti tuorgofagos greqia ne 2030 do jete pa 50% te ishujve se do ti shes per shlyerjen e borxhit qe akoma nuk do te jete shlyer ne 2030

   1. tourkofagos says:

    arapi mou,me bere te shtoj akoma;
    nje Albanistan pa drita,pa uje,pa rruge,pa mjeksi,pa drejtesi…..
    sa per camin Hajriu,thjesht ka shkuar per lesh,pa floke,pa dhembe,pijanec…….
    ndersa plakut cam,zike farfalles e ndonje tjetri do tu kete shkuar bari,per tu korr me kos………
    mjekerroshet trecerkesh do te ”zbukurojne”festat kombetare,duke kercyer arabshe rreth e perqark big tortes……..
    ajo qe eshte e sigurt se,shkerdhimi i shqipfolesve nga suniti Berisha do te jete prezent……

    1. nastradini says:

     Nastradini I vertete do tu tregoj nje tjeter ngjarje qe nabndodhi ca kohe me pare mua dhe fevzos, blendi fevziut.
     Sic ju kam thene me pare une mevfevzon ishim kusheri po dhe komshi te bregu lumit.
     Une I bija violines fevzo I binte kllarines.
     Nje here baballaret tane kishin shkuar per peshk. Une dhe fevzo duhet te shkonim ne nje dasem.
     Nenat duhet ti linim vetem. Kishim shume merak. Pak kohe me pare aty kishte ardhur per te banuar nje arixhi nga berati. Une nuk e kisha takuar, po blendi e kishte takuar dhe ishin bere si miq.
     Keshtu per te na hequr merakun blendi shkon e flet me te dhe I thote qe te kujdesej per to.
     Mire I thote ai I shkreti, ska problem. Keshtu qe ikem me mendjen e fjetur.
     Dasma kaloi mire. Beme goxha leke. Keshtu me te mberritur ne lagje, shkuam te takonim nenat e tu jepnim ndonje lek.
     Blendi si gjithnje I pari I pyet. _ si ja kaluat naten?
     Mire shume mire u pergjigjen pothuaj nebnje goje.
     Pastaj ebema e blendit shtoi, erdhi ai komshiu I ri, naqiu, ndenji dhe pak dhe pastaj iku.
     Kush mo _ e pyet blendi, ai qe ka ardh nga berati?
     Po_ I thote e ema.
     Po jo naqiu moj mama, po qaniu_ I thote blendi.
     Mua per pak me pushoi zemra.
     Dhe tani nastradini I vertete
     Po pine kafe te tajvani
     Mendjendritur si hajvani

     1. zefi says:

      PLAKAT KANE TE DREJTE!!!Ai QANIU KAM QENE UNE!!!

  2. Doni ALBO says:

   Hajriu do ti marre tokat ne camouria, dhe do ti kete gojoret prane tij si sherbetor….kurse arvatiasit do te kene drejten e gjuhes dhe do te shkeputen njehere e pergjithmone prej jevgjiteve te ardhur nga azia…ky pra do te jete fati i greqise ne 20 vitet e ardhshme, a kuptove o bythofagos.

 3. homeri says:

  —-Viti 2030 nuk eshte i larget dhe parashikimet duhet te ishin me shume te besuara . Bota e globalizuar mund te ndihet me e qete kur egsiston bashkepunimi midis shteteve te fuqishme dhe kjo arrihet nga politikan qe e shkojne boten jo vetem per sot por si duhet te jete ajo edhe pas 50 vjetesh , ne te kundert konfuzioni do te jete i perhereshem me konflikte rajonale —mendoj se supremacin ekonomike do ta kete ai shtet i cili do te investoi me shume ne te rejat e shkences dhe ai shtet qe do te kete nene kontroll ekonomik shtetet me resurset me te medha ne Afrike

 4. Meleku says:

  Asgje e vertete nga keto parashikime.
  Kina do te pesoje fatin e ish-BRSS, sepse nuk do te mund te vazhdoje qe te mbaje nje sistem politik njepartiak dhe nje sistem ekonomik as mish e as peshk, qe pasuron vetem kreret drejtues te partise komuniste.
  Shperberja e ish-BRSS do te duket si nje perralle e bukur, para fatit te trishte qe e pret Kinen.
  Europa dhe SHBA do te rinovojne teknologjite dhe do te krijojne nje treg te perbashket. Atyre do t’u bashkangjitet dhe Turqia.
  Ndikimi perendimor do te shtrihet gjeresisht ne Azi (vendet turkofolese dhe myslimane), Lindjen e Mesme dhe Afriken veriore.
  Rusia do te mbese e izoluar dhe do ti duhet shume kohe qe te merret me vetveten.

  1. tourkofagos says:

   o Meleeeeeeeeeeeekkkkkkkkkk,a e lidhe lopen or tej……….!!!???

   1. Jam Zot says:

    Nuk te erdhi mire zotrote se tu shane vellezerit Ruse sllavo-Ortodoks. Vellezer i keni edhe sllavet e maqedonise juve po beni vete sikur nuk i doni.

    ta jape dhe une nje parashikim per 2030:

    Me valen e emigranteve nga vendet aziatike Greqia do shnderrohet defakto ne nje vend Musliman ku popullsia Arabe do te shtohet me ritme drastike. Do te shkaterrohet si shtet dhe do lindi shteti i pavarur i Arberesheve dhe Arvanitikija do te behet gjuhe zyrtare jo vetem per shtetin e Arberesheve por edhe per emigrantet e rinj.
    Te ashtuquajturit Greke do te migrojne neper vendet ortodokse ku me pas atje do te asimilohen gradualisht prej popullsise sllave.
    Greket qe do vendosin te qendorjne do te njihen me te drejtat e plote te minoritetit Ortodoks me origjine turke (ashtu sic jane ne te vertete). Do te jene bilinguale pasi Arberishtja do behet gjuhe jo vetem zyrtare por edhe e deyturar. Edhe kur tja u japim pashaporten pervec himit do tu duhet qe te kercejne edhe vallen e Osman Takes.
    Papa Kristo Negovani, Fan Noli do behen shenjtor te Ortodoksise.

    sa per Shqiperine ajo ka shume kohe qe ka hyre ne Europe bashke me Kosoven, Maqedonine dhe Malin e Zi. Faktori shqiptar brenda ketyre viseve do te jete duke lobuar qe te pranohet ne Republiken Parlamentare te Europes se Bashkuar edhe tre shtetet e reja te Arberve: Arbereshet ne Itlaine e Jugut, Arvanitet ne Greqi, dhe Arnautet ne Turqi. Nderkohe familja mbreterore e Aliut te Egjipitit do te jete perseri ne fronin Egjyptian. Familja Kastrioti do te udhehqe Arbereshet e Itlasie ndersa Familja e Sulioteve Arbereshet e Greqise.

    Konkuzion:

    Ballkani do te kthehet si sikur ne kohen e Pellazgeve. Faktori sllav do te shikohet si pengese por alenaca natyrale me Gjermanine do te beje qe Evropa lindore dhe Ballkani te pastrohet prej Sllaveve.

 5. hysni Dajaku says:

  Ne 2030-en!
  Sali Berisha kryetar I Europes se perbashkuar!
  Kryeminster i shqiperise Edi Paloka
  President ,Flamur Noka
  Arben Ristani ne krye te KQZ-se europiane duke u kacafytur me kutite
  Ne gjith vendet e bashkimit Europian,kercet huri dita dites,duke vjedhur voten!!
  Europianet ne protesta te perditshme me parullen,E duam Europen si Shqiperia^,
  Shqiperia vazhdon te kryesoje akoma si vendi me rritjen me mirqenien me te larte ne Bote duke dhene pasaporta fallco per gjith shkencetaret si pune e Ajnshatajnit qe duan te largohen nga Europa ,kesaj radhe drejt Kines

 6. nastradini says:

  BOLL DHE AMAN ME PROFECITE DALLKAUKE!

  Kinezet hane nje tas oriz ne dite dhe punojne 16 ore papushim. Amerikanet hane tre here ne dite berxolla vici dhe pine 10 here ne dite birre me krikell. Prandaj per cfare hegjemonie flet zoti Yzeiri qe i ka perkthyer amerikanet perseprapthi? Te gjitha investimet ne Kine i kane kryer Kompanite Perendimore, kryesisht ato amerikane per te shfrytezuar krahun e lire te punes dhe disiplinen prej skllavi te popullit kinez.
  per kete qellim edhe kane tranferuar teknollogjine e tyre ne kete vend me popullate miliardeshe. Por kjo nuk do te thote qe do te lejojne Kinen te behet SUPERFUQI HEGJEMONISTE, sepse do te mjaftonte vetem Japonia ta kollofiste brenda javes, sic ndodhi para Luftes se Dyte Boterore.

 7. Horri i Bulevardit says:

  Fuqite e medha akoma ja kane nevojen Kines se madhe, se eshte nje treg akoma i virgjer qe thith shume produkte perendimore, ne kohen qe ky interes do te bjeri, atehre fuqite e medha do te fillojne me planin B, qe do te thote se Kina do te shkoje per lesh, se si kjo nuk behet e ditur, por qe nje shkaterrim masiv qe do ta coje Kinen treqind vjet mbrapa, kjo nuk diskutohet.

 8. toni says:

  vendi qe do qeverise boten do jete ai qe do kete teknologjine me te larte.kam pare nje emision shkencor ku thoshnin qe fuqite botroe mbas 2030 do jene ato qe fillojne te ekspolrojne universin dhe superteknologji te reja.apo ato shtete qe do ken superarme apo do kontrollojne kohen.2030 eshte afer po pak me kohe me teper njerzit mundet te eksplorojne planete te tjera ku do kete nje qeveri botrore dhe jo shume kjo qeveri do perfaqsoje njerzimin.duken budallalleqe po ne nje kohe mund te jen realitet asgje nuk eshte pamundur thoshte nje shkecetar.dhe per naften tregonin qe jane interesa per tani supermiliardert se po te donin e nxirrnin jashte loje tregun me makina me karikim po energji te tjera qe nuk kishin lidhje me naften.por thoshte nuk ka ardhur koha per kete gje se po te bhej tani pesonte kolaps sistemi.po do ta benin ne nje te afret jo te larget.

 9. Nixson says:

  Per Turkofag.Sa here ka ndonje teme ti I perzien Muslimanet dhe njikohsisht dhe I ofendon.Per te miren to nde mos ha mut shum o grek orthodoksi ose serbi i flliqur ose italian katoliku.Ishalla dhont zoti ta humbish familjen me gjith greket, serbet , italianet dhe muslimont ti gjejn

  1. arsen says:

   Po pse merzitesh mer lal?
   Parashikimi tregon se Bota e krishtere dhe ajo budiste ka kohe qe e ka lene pas boten muslimano-teroriste. Turqia ka vetem nje detyre…te mbledhe taksat e anijeve qe kalojne ngushticen e Bosfrit.
   Edhe turizmin ja kane zhvillua orthodhokset ruse. Me cfare mburren muslimanet turq?
   Mos u zini per keto gjona!
   Do Zoti i modh nuk sjell nai termet e shkatarron gjysmen e Botes!
   Parshikim ishte mer lal!

 10. SKENDER BEU I VJETER says:

  BOTA SIPAS MEJE NE 2030 DO JETE KJO:1-SHBA DO JETE BASHKUAR ME KANADANE DHE MUNDET DHE ME MEKSIKEN DHE DO SUNDOJE EKONOMINE BOTRORE.2- BRAZILI DHE ARGJENTINA DO JENE BASHKE DHE DO FUTIN DHE VENDE TE AMERIKES LATINE NE SHTETIN E TYRE POR DO JENE NE VARSI TE PLANIT TE SHTETEVE TE BASHKURA TE VERIUT TE AMERIKES.3-KINA DHE JAPONIA DO PERPIQEN TE BASHKOHENPOR DO KENE KUNDERSHTIME TE POPULLSIVE DHE KUNDERBALANCE BASHKIMIN E INDISE ME PAKISTANIN DHE AFGANISTANIN.4-RUSIA DO PERPIQET TE MANOVROJE MIDIS EVROPES DHE KINES DHE INDISE TE FORCOHET,POR DO KETE KUNDERSHTIME ME TURQINE DHE VENDET E KAUKAZIT DHE DO DOBSOHET ME TEJ.5 EVROPA DO MUNDOHET TE BEJE REFORMA PER FORCIMIN E BASHKIMIT POR DO PENGOHEN NGA ANGLIA DHE DO HUMBASE KOHE DHE POTENCE NE RRUGE SHUMICA E VENDEVE DO NJOHIN PLOTESISHT HEGJEMONINE DHE PROTEKTORATIN E SHBA DUKE U PERFSHIRE NE ALEANCA DHE ORGANIZATA TE REJA BASHKEPUNIMI MIDIS DY KONTINENTEVE EVROPE AMERIKE NE TERESI.SHQIPERIA DO KETE FORCUAR POZITEN SI REZULTAT I ALEANCES ME SHBA DHE KONTINENTET AMERIKANEDHE GJERMANI FRANCE ANGLI.SHQIPERIA DO PERFAQSOHET ME EMRIN E NJE BASHKIMI FEDERATIF PESE SHTETESH SHQIPERI,KOSOVE,MAQEDONI,MALI IZI DHE GREQI. ITALIA DO HUMBASE NDIKIMIN RAJONAL E ZVENDESUAR NGA TURQIA .IZRAELI DO BEJE PAQE ME ARABET QE DO FUTEN NE NJE SHTET ME ATE TE MAGREBIT KU NDIKIMIN DO E KENE IZRAELIT PER TREGETINE DHE FINANCAT DHE SHEJKET ARABE PER NAFTEN.NAFTA DO KETE HUMBUR POTENCIALIN SI BURIM KRYESOR I ENERGJISE DHE DOHYJE ENERGJIA E PLAZMES.VENDET AFRIKANE DO PERPIQEN TE BASHKOHEN RRETH AFRIKES SE JUGUT NE NJE SHTET KU DO RRITET INFLUENCAE AUSTRALISE DHE OQEANISE NDAJTYRE.KOMBET E BASHKUARA DO KENE NDARE BOTEN NE RAJONE EKONOMIKE DHE DO KENE KRIJUAR PREMISAT E PARA TE NJE QEVERIE BOTRORE NEN HEGJEMONINE AMERIKANE AZIATIKE.

 11. Albann says:

  Perandoria Amerikane(perendimore) e bazuar mbi Kapitalizmin nuk bia aq lehte…per 20 vjet jo e jo.Perandorite shemben kur krijohen perandori te reja por qe sjellin dhe siteme te reja shoqerore.Nuk mundet te bjere Amerika nderkohe qe Kina po shkon drejt kapitalizmit(kopje).Nuk rezohet Kapitalizmi Amerikan me “kapitalizem” kinez,rus apo Maresian(pak rendesi ka emri).Mbase globalizimi mund te jete shenja e nje organizimi te ri shoqeror ne Toke…por ndryshimi s behet per 20 vjet.Ne nuk jemi ne gjendje te perceptojme ndryshimin pasi jemi brenda tij,Ate do ta bejne brezat e ardhshem,nderkohe ne mund te hamendesojme.Dhe hamendesimet zakonisht rezultojne te pasakta.

  Nese Amerika perballoi “socializmin”…Rusi +Kine….do e perballoje dhe “Kapitalizmin kinez”.Mos haroni se shume zbulime te NASA nuk jane hedhur ne treg, por do hidhen nese do linde nevoja…dhe ato do e nxjerrin gjithe investimet kineze te pavlera,duke e cuar ekonomine kineze ne kolaps ….

  S besoj qe ata qe akumuluan parane e shkaktuan krize boterore i mbajten parate te myken.Padyshim qe nje % e madhe e tyre perfundoi per zbulime shkencore me shume gjasa do hidhen ne treg pas disa vitesh…

  Amerikanet mund te jene disi “te trashe” apo ” naive” ne pergjithesi,por kane nje berthame novatore qe gjithmone gjeneron ide dhe ve ne levizje gjithe pjesen tjeter “naive”te shoqerise.Ajo eshte zemra e Amerikes.Diten qe do ndaloje se rrahuri,ka mere fund dhe Amerika.Kina s hyn fare ne kete mes….

 12. viktor hoti says:

  Raporti eshte nje plagjiature puro.Perspektiva e Kines eahte parashikuar nga nje fare Zhyl Vern qe ne fund te shekullit 19 ne tregimin e tij “Shekulli 21” botuar ne Shqiperi para 30 – 40 vjetesh ,tregim qe mund ta lexosh si liberth me vehte ne Bibliotekem Kombetare viktor hoti

 13. preng rrok fusha says:

  pordhe me rigon!!!!

 14. kapo says:

  per tourkofagos-in.

  tani po e kuptoj urejtjen tende per karshi osmanllijve dhe te kuptoj o qyqar. Kur ju krijuan si shtet mabs pushtimit nga otomanet ju mbushen mendjen qe ju jeni me te bukur me te zote me te afte qe ne lashtesi mgjs fillin e lashtesise e ndajne nja 300 vjet tyrqeni. ( sa per sqarim ne u beme muhamedan po ama mbajtem gjuhen tone, nuk ka shqipe te vjeter e shqipe te re , ka vetem shqipe.) tani me gjithese i rate gjoksit gjasme mbas luftes se 2 qe jo keni mundur taljanin e keni zbythur gjermanin vetem e vetem se inglizi donte tju kishte nen hyqem nuk arrin ti hidhni syve hi me botes thjesht vetem se bota e kuptoi qe ju nuku dini ti administroni me ato troje. Tani te vijme te turku qe ti si do dhe gjen menyren i shan ketu ne sitet shqiptare se tja thuash perballe sta mban menderja. Ju ka perdhunuar dhe vazhdon tju perdhunoje ushtarakisht dhe territorshe. Po situata po behet pak me e frikshme se ju po filloni te ngordhni per buke e ata po jua vjedhin dhe ate burim fitimi qe ju ka ngelur “turizmin ” se gje tjeter sbeni me ju vetem te sillni nga bota dini. + ne jemi bere aleate me amerikanet qe ju si duroni dot se dilni i digjni ambasaden me papulin para ne krye. eeeeeeeeeeeeee o qyqar te kuptoj te kuptoj shume mire te kuptoj kto jane ulurimat e vdekjes se pathene.

 15. Malua says:

  Sido qofte keto jane parashikime nga agjensite INTELIGJIENTE ,une nuk besoj qe ne 20 vitet e ardhshme KINA ,INDIA dhe BRAZILI do te jene vene ne krye te zhvillimit boteror . Une e shikoj dhe per me shume kohe qe HEGJEMONIA AMERIKANE do te arrije t’a “SUNDOJE BOTEN” . Pastaj U.S.A ESHTE nje shtet qe ecen me PARASHIKIME dhe plane 100 VJECARE NE POLITIKEN E JASHTEME dhe DOEN’T MATTER ne se ne krye jane RPUBLIKANET apo DEMOKRATET. Afrimi KINO -AMERIKAN ne vitet e hereshme “70 qe kulmoi me takimin NIXON-MAO CE DUN e CO. ne 1973 , me shume se LIBERALIZIM I KINES ne vitet qe do te pasonin ISHTE NJE KALKULIM PERFEKT per t’a NAVIGUAR dhe KONTROLLUAR zhvillimin e SHTETIT TE ARDHSHEM KINEZ. Pervoja e BIOLOGEVE DHE TRADITA BOTERORE n’a meson se nder GJITARET ,me i lehti per t’u pershtatur me njeriun dhe zakonet e tij eshte vetem QENI ,I CILI MESOHET QYSH KELYSH ,por pamvaresisht kesaj per cdo eventualitet per te shmangur te papriturat atij i vihet nje QAFORE DHE SHETITET ME ZINXHIR . Keshtu dhe KINA e “MADHE POPULLORE ” eshte si puna e QENIT dhe ajo nuk mund te largohet shume sepse ka ZINXHIRIN I cili eshte mberthyer ne QAFORE . Pastaj mentalityeti KINEZ POPULLOR le shume per te deshiruar .ATA kane qene te neneshtruar dhe do t’u duhet nje kohe relativishte gjate qe te zhvillojne ndergjegjen e tyre SEPSE ata do t’a vuajne dhe per shume kohe te qenit te shtypur . PAMVARESISHT NJESHIT TE VENE NE KRYE TE ZEROVE ai nuk ka vlere kur behet fjala per nje popull te tille.

 16. pjesa me e bukur dhe mese e vertete e tere shrimit says:

  Vetë zonja Klinton në një fjalë të saj në vitin 2009, e ka njohur faktin që SHBA-të janë në origjinë të lëvizjes talibane dhe që kishin kontribuar gjerësisht për të krijuar « terrorizmin »

  Pikërisht sipas kësaj logjike Osama Bin Laden, ish-armiku numër 1 i SHBA-ve ishte përgatitur e formuar nga CIA që në fillim të viteve 1979.

  ———-

  Pra, vete deklarojne qe nuk ka talibane por jan vete qeveria usa talibanet sepse vete kan krijuar te ashtu quajturin terror…

 17. flori says:

  Amerikanve zoti i madh ju thyeft qafen.

 18. doni says:

  ti turkofagos me mire vere emrin pucofagos mlk kur mer vesh ti na politika

 19. doni says:

  o trkofago nderro emrin vere pucoturkofago dhe ju te temes postoini keto komente qe dergojme

 20. qeparo says:

  Amerikanet tru-jashteqitje mendojne se privatizimi mund te shkoj deri ne pafundesi, diqka pozitive qe pritet te ndodhe ne te ardhmen e afert eshte nje bote me e mire ku Amerikanet kane me pak ndikim, me pak fuqi, me pak nam

Lini një Përgjigje te kapo Anuloje përgjigjen

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *