Emrat e 52 luftëtarëve kosovarë që u stërvitën në Shqipëri

heronjet-ert15_900855

Nga kjo listë, asnjëri prej tyre nuk është sot personalitet publik, e as nuk mban ndonjë funksion të lartë shtetëror. 

Stërvitja e grupeve të para ushtarake të Kosovës të stërvitura në Shqipëri, ende vazhdon të ketë një vello mosnjohje. Në fakt dëshmitarë dhe organizator të kohës e kanë sqaruar jo pak atë proces ushtrimesh, sipas një marrëveshje Kosovë-Shqipëri. Por, pavarësisht këtyre sqarimeve një pjesë e opinionit i mbërthyer nga propaganda e të majtës, përkatësisht LPK-së, vazhdon të sfidohet e vërteta shtetërore, duke nxjerrë si superheronj, emra dhe njerëz, që kinse janë të parët që krijuan organizimet luftarake në Kosovë, dhe se lufta në Kosovë e ka këtë histori, sipas shpjegimit të tyre, pavarësisht këputjeve apo ndërprerjes së vazhdimësisë.

Por, pavarësisht spekulimeve që vijnë  edhe në mungesë të një kundërvënie të vazhdueshme nga bartës të institucioneve të republikës së Kosovës, të asaj kohe, e vërteta ka mbetur paksa e mjegulluar, por që janë dy heronjë të jashtëzakonshëm kombëtar, Sali Çekaj dhe Adem Jashari, që ishin pjesë e stërvitjeve dhe përgatitjeve për luftë. I pari do të shquhet me fitoren në betejën e Koshares së bashku më Agim Ramadanin, ndërsa Adem Jashari, si sakrifikues unik mbase në tërë historinë njerëzore, duke flijuar thuaja gjithë familjen në rezistencën kundër pushtuesit serb.

Janë këta dy që do të bëhen bartës të zhvillimeve të jashtëzakonshme historike të luftës.

Pavarësisht tregimeve të shumëfishta, LPK-ja nuk ka mundur ta shmang Adem Jasharin, të cilin e konsideron si njëlloj heroi eponim të UÇK-së, duke e quajtur madje edhe baba edhe themelues, e edhe komandant legjendar të saj.

Por, e vërteta është më ndryshe. Ishin institucionet e Kosovës, të cilat nxorën grupet e para apo i formuan, ndërsa si udhëheqës i tyre ishte Sali Çekaj, i cili ishte prijës edhe i grupit të parë të stërvitur në Shqipëri, ndërsa Adem Jashari pjesë e grupit të dytë, andaj nisur nga kjo dëshmitarët pohojnë se Adem Jashari e kishte për prijës Sali Çekajn.

Pjesë e këtyre grupimeve ishin edhe shumë persona të shquar e heronj lufte, si Zahir Pajaziti që ishte pjesë e grupit të parë të stërvitjeve, Ahmet Hoxha, Zymer Lulaj etj./Shqiptari.eu

Lista zyrtare e emrave:

Grupi parë:

 1. Sali Çekaj
 2. Zahir Pajaziti
 3. Ahmet Hoxha
 4. Bashkim Leci
 5. Zymer Lulaj
 6. Kadri Gubetini
 7. Ismet Çerkini
 8. Artan Gjini
 9. Arsen Hamiti
 10. Fatmir Racaj
 11. Ibush Metushi
 12. Agron Tushi
 13. Fatmir Fejzullahu
 14. Hysni Mehmeti
 15. Afrim Zena
 16. Hysen Agushi
 17. Vehbi Zeqiri
 18. Besim Shehu
 19. Ramiz Ramadani
 20. Halil Halili
 21. Rustem Teneqja
 22. Ahmet Zeqiri
 23. Rexhep Luma
 24. Minush Luma
 25. Sedat Osmani
 26. Ramadan Pajaziti
 27. Shemsi Krasniqi
 28. Remzi Mehmeti
 29. Selami Hasani
 30. Agim Demnika
 31. Ekrem Matoshi
 32. Sami Hasani
 33. Sami Vishi
 34. Azbi Veliu
 35. Ali Guri
 36. Musa Shabani
 37. Ajet Shala
 38. Sejdi Sula
 39. Milazim Myftari
 40. Shaip Haziri
 41. Fadil Begu
 42. Mefail Vishi
 43. Shemsedin Sulejmani
 44. Milaim Gerbeshi
 45. Rexhep Ilazi
 46. Islam Visoka
 47. Ilmi Topalli
 48. Ylber Topalli
 49. Xhevat Qerimi
 50. Bashkim Thaçi
 51. Bajram Kadriu
 52. Shefqet Brajshori
REMOTE_ADDR:[]
                 Loading...