FOTOT/ Fshatrat alpinë shqiptarë që mahnitën turistët gjermanë

Si  po zhvillohet turizmi në fshatrat e Luginës së Nikaj-Mërturit, vendi midis dy lumenjëve që nuk shterrojnë kurrë.

Bjeshkët e Salcës, Shtërziqja e Brisës, Logu i Gurrës, Okoli i Palçit, Listrami i Btoshës, T’herme, Rruku i Nikajve e të tjera vende, janë kthyer në destinacion shumë i pëlqyer për turistët gjermanë. Janë tri fshatra në krahinën e Nikaj-Mërturit, Salcë, Palç e Btoshë, ndër shumë të tjera të kësaj krahine që dita-ditës po kthehen në vënde të prefereuara për turistë vendas e të huaj.  Krahina e Nikaj-Mërturit, ka një numër shumë të madh pikash turistike, ndër të cilat e më kryesorja është ajo e Currajve të Epërm.

Lugina e Nikaj-Mërturit përshkohet nga dy lumenj që nuk shterrojnë asnjë herë. Këta lumenj janë: Lumi i Nikajve dhe lumi i Mërturit. Lumi i Nikajve e ka burimin e tij nga lugina e Ndërmanjës (Lumi i Zi) ose Bjeshkët e Gjonpepajve e të Kapitit dhe kalon midis shpatit të Currajve e fshatrave Kapit, Gjonpepaj e Lekbibaj dhe në vazhdim bashkohet me lumin e Mërturit në jug-perëndim të fshatit Curraj i Poshtëm. Lumi i Mërturit e ka burimin e tij në Curraj të Epërm, ndjek rrjedhjen e tij midis Malit të Theposur, afër lagjes Mulaj, ndanë Shën Gjergjin nga Curraj i Poshtëm dhe poshtë këtij fshati bashkohet me lumin e Nikajve dhe të dy së bashku vazhdojnë rrjedhjen e tyre midis fshatit Raje e Tetaj dhe derdhen në lumin Drini.

Infrastruktura rrugore e ka penguar e vazhdon ta pengojë zhvillimin e turizmit në këto vende. Vështirësitë në infrastrukturë nuk e kanë penguar nëj grup turistësh e gazetarësh gjermanë, për të shkuar deri në fshatin Brisë, njëri prej vendeve me terrenin më të thyer në luginën e Nikaj-Mërturit. Bashkë me mikpritjen karakteristike për zonën e Nikaj-Mërturit, turistët gjermanë janë magjepsur me trashëgiminë kulturore që ka kjo zonë. Janë kullat, të parat me të cilat mahniten turistët.

Kulla e Thepit (Ngujimit), në fshatin e bukur të Curraj Epër; Kulla në Sukullar, në Qeresh; Kulla e Ukshin Brahimit, në Mulaj; Kulla mbi 300 vjeçare e Kurtesh Kurtit, në fshatin Lekbibaj; Kulla e Deli Tahirit, në Salcë; Kulla e Qëndresës, në Brisë.

Kulla e Deli Tahirit, është bash në mes të rrugës, nga fshati Salcë drejt Brisës. Është një kullë që mban shumë histori, traditë e mikpritjeje, kuvendesh e mbledhjesh, luftrash me trima e trimëresha. “Trim si Deli Tahiri”, thuhej dikur në Malësinë e Veriut. Pjesëmarrës në disa luftra ndaj turkut e serbo-malazezëve, njëri nga organizatorët dhe drejtuesit kryesor në luftën e 1910 kundër forcave të Dërgut Pashës./ 27.al

REMOTE_ADDR:[{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d2-160-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d2-160.jpg","attachment_id":581174},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d3-160-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d3-160.jpg","attachment_id":581175},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d4-144-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d4-144.jpg","attachment_id":581176},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d5-134-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d5-134.jpg","attachment_id":581177},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d6-120-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d6-120.jpg","attachment_id":581178},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d7-102-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d7-102.jpg","attachment_id":581179},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d8-86-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d8-86.jpg","attachment_id":581180},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d9-76-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d9-76.jpg","attachment_id":581181},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d10-62-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d10-62.jpg","attachment_id":581182},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d11-51-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d11-51.jpg","attachment_id":581183},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d12-43-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d12-43.jpg","attachment_id":581184},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d13-30-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d13-30.jpg","attachment_id":581185},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d14-24-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d14-24.jpg","attachment_id":581186},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d15-21-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d15-21.jpg","attachment_id":581187},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d16-14-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d16-14.jpg","attachment_id":581188},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d17-12-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d17-12.jpg","attachment_id":581189},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d18-9-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d18-9.jpg","attachment_id":581190},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d19-9-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d19-9.jpg","attachment_id":581191},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d20-8-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d20-8.jpg","attachment_id":581192},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d21-5-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d21-5.jpg","attachment_id":581193},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d22-3-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d22-3.jpg","attachment_id":581194},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d23-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d23-2.jpg","attachment_id":581195},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d24-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d24-2.jpg","attachment_id":581196},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d25-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d25-2.jpg","attachment_id":581197},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d26-1-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d26-1.jpg","attachment_id":581198},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d27-1-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d27-1.jpg","attachment_id":581199},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d28-1-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d28-1.jpg","attachment_id":581200},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d29-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d29.jpg","attachment_id":581201},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d30-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d30.jpg","attachment_id":581202},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d31-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d31.jpg","attachment_id":581203},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d32-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d32.jpg","attachment_id":581204}]

13 komente në “FOTOT/ Fshatrat alpinë shqiptarë që mahnitën turistët gjermanë”

 1. t says:

  foto 25,nje ”mahni” e vrtete………………..!

 2. Mbreti says:

  Gjermanet jan te bekuer pe Zotit!! Jo si llumet e Evropes, Fiset gabele( Greqi, Brazil, Nikaragua, Iran, Armeni, Spanjolle, Libian, Bejrut , italian pjeserisht, Rumune etc!!!) magjup t ka… it!!

 3. Uns x tfgs1 says:

  Kshu e kan Gjermonet… I fusin nji te qire tfgs ne eladha, pastaj vijne pushojne me leket e tfgs ne malet tona???

 4. Bazarhesap says:

  99% e gjerave qe thoni jane genjeshtra dhe budalliqe qe veshtir ti fatazoj njeri neper kafe dhe prandaj njerzit vijne dhe shofin cfar budalliku keni sajuar per dite.Sot paskeni,ose me mire keni si gjithmone Nacionalizmin Iliro-Arberesh-Shqiptar.
  Vazhdo dhe bjerini gjoksit deri sa tju behet vrime mor debilat e Mero Myzeqese.Fatkeqsi natyrale te jesh krenar per Myzeqene plot Mocalor dhe Maloket breke grisur dhe pisanjos!!!

 5. Turisti says:

  Vende me male te bukura Ku te merr frika nga njerzit e ÉGÉR,pa rruge,pa yje,pa drita ku te merr FRIKA

 6. says:

  Na ka gjetur belaja me Gjermaninë. Në BE dhe kampionat botëror 2018 s’ na lë me hyrë.

 7. Turisti shqiptar says:

  Kur shikon keto bukuri nuk e di se si mund te nxjerresh nga goja fjale te tilla. Do doja qe natyra te na kishte bekuar me me shume tru se sa me nje natyre kaq te bukur. Urrejtja per verioret ca njerezve me tallash ne koke u ka errur syte.

 8. matheu nga bartolomeu says:

  gjermanet kesaj qe po bejn I thon “udhetim ne koh”
  sepse nga teorija ajnstajnit e relativitetit mundet qe njeriu te udhetoj ne kohet e kaluara. eshte matematikore kjo.
  teorike pra.
  dhe gjermanet,si komb praktik qe jan kan gjet zgjidhjen praktike te ksaj teorije ajnshtajnjane. : zgjidhej e thejsht dhe e lir,pa shpenzime,udhetim ne shqipni. esht si te shkosh qyl qindar vjet ne te shkuaren. se po te zbatohet teorija ajnstajnjane do duhet shum energji,do duhej qe te mblidhej komplet energjija e djellit dhe te vendosej ne nje pik te vetme ku te hapej nje vrim krimbi,sic quhet dhe neper vrimen e krimbit ne do shkonim ne nje koh tjeter ne univers ne te shkuaren p sh.
  se shqiptaret e shpellave rrojn ne vrim krimbash dhe gjermanet kenaqen me teorin praktike te brimes.

 9. kacatorri nga kotorri says:

  sa ka evolu gjuha shqipe
  fshatrat maloke quhen tash alpine!
  maloku vetquhet alpin!
  sal alpine !
  bukur. se na mbyti sal shpella.

 10. ATDHETARIA says:

  SJANE GENJESHTEA JANE 100 % TE VERTETA,UNE JETOI KETU PREJ 23 VJETEVE ,KURKUSH PARA 3 VJETEVE SDININ KU ESHTE KY SHTET, NE 1967-68 NA PANE DUKE VJEDH E SHKATERUAR VENDIN U TMERIUAN.ISHA NE PUNE DIKUSH ME PYET NGA VJEN U STEPA NJE MOMENT ( ISHIN ATO KOHE KU NXOREN NE ARKIVOL AZEMIN) THASHE ALBANEZE SME BESUAN ,TI GENJEN ME THANE ATA JANE TE ZINJ ,JO I THASHE NE JEMI RACE E BUKUR ,DEMOKRACIA TEK NE ESHTE E ZEZE.TANI ME THONE KISHE SHUM TE DREJTE ,NJEREZIT SHUM TE MIRE ,USHQIMI SHUM I MIRE BUKURI E MADHE SI NE DET DHE BJESHKET GJERMANET PELQEJNE MALET DHE LIQENET, BYREQET JU KANE PELQYER ,

 11. fashisti says:

  turizem me mushka!
  ky s esht turizem. ky esht eksplorim tokash te reja. si ata studjuesit europjan qe shkojn ne afrik dhe perdorin mushkat e vendasve per te prek vendet e pashkelura. ku do studjojn bimet dhe kafshet e rralla.
  edhe kta gjermanet. kan shku me studju vendet e hmbura ne shqipni ku s shkel as zogu e robi.

 12. zhak atali says:

  NJe jete e ndalur ne kohe ne zemer te nje natyre e bukur, te virgjer.
  Panorama fantastike.
  WC-ja alla turka, pa dere, me nje zorre uji per te shture jashteqitjen dhe per te lare gishtat; nje koncet I hapur, per ta prezantuar turistin gjerman me jetesen e parardhesve te tyre teutone para 2500 vitesh.
  Markuci plastic qe ka zevendesyar sapllaken e kujton turistin qe ky modernizim nuk e prish bukurine e primitives.

 13. ilir cami says:

  Punojne ne pozicionin e kapitenit me nje anije cisterne italiane me flamur te panamase dhe ekuipazh Miks afrikano europian dmth jam mesuar te bashkejetoj me raca te ndryshe dhe ndjehem mire.kur vij ne shqiperi kam kohe e mundesi te lexoj komentet neper gazetat shqiptare. dhe me duhet tu them pa asnje medyshje qe jemi popull i rreshkitur me gjithnje e me shume te semure mendor .komentet e sotme jane prova..qofshi ju ..please sit back relaks and dont talk..stupid people

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *