FOTOT/ Femra dhe qytete “bio”: Shqipëria 75 vjet më parë!

Këto foto të publikuara pak muaj më parë nga albanologu Robert Elsie tregojnë Shqipërinë e viteve ’40.

76 vjet më parë Shqipëria ishte thuajse tërësisht rurale.

Vihet re thjeshtësia e njerëzve dhe njëfarW pafajësie në shikimet e tyre.

Fotot janë bërë nga Xhuzepe Masani në 1940.

“Xhuzepe Masani ishte fotograf italian. Megjithëse nuk ka të dhëna të sigurta për të, duket se ka lindur në Rimini në vitin 1901 dhe ka studiuar ne Universitetin e Bolonjës duke filluar në vitin 1920. Masani u bë ithtar i flakët i lëvizjes fashiste dhe doli në pah me një album fotografik për Musolinin dhe fashizmin: La sua terra [Toka e tij], Bergamo 1936. Pas kësaj, botoi një sërë albumesh për rajonet e Italisë: Sicilia në vitin 1938 dhe Liguria në vitin 1939. Në prill 1939, Shqipëria u pushtua nga forcat italiane dhe pak kohë më pas iu aneksua perandorisë së re romake të Musolinit”, citon Mapo.

“Ishte momenti i duhur për fotografin që t’i prezantonte publikut italian trevat e reja të Italisë përtej Adriatikut. Sigurisht me mbështetjen zyrtare, Masani udhëtoi gjerësisht në Shqipërinë ‘italiane’ dhe bëri fotografi të mrekullueshme. Fotot u botuan në vëllimin Albania: testo e foto di Giuseppe Massani [Shqipëria: teksti dhe fotot nga Xhuzepe Masani], Romë 1940, me një kapitull të fundit të propagandës fashiste ‘Bashkimi Italoshqiptar.’ Të gjitha pamjet e këtij koleksioni janë marrë nga ky libër. Në vitet 1960 dhe 1970 Masani botoi disa albume të tjera, shumica e të cilave tashmë janë lënë në harresë. Albumi i Shqipërisë i vitit 1940, i harruar edhe ai, mbetet i mahnitshëm si pasqyrë e Shqipërisë së vjetër para komunizmit,” shkruan Elsie.

REMOTE_ADDR:[{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d2-300-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d2-300.jpg","attachment_id":"586666"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d1-309-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d1-309.jpg","attachment_id":"586665"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d3-293-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d3-293.jpg","attachment_id":"586667"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d4-268-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d4-268.jpg","attachment_id":"586668"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d5-250-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d5-250.jpg","attachment_id":"586669"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d7-180-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d7-180.jpg","attachment_id":"586671"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d6-222-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d6-222.jpg","attachment_id":"586670"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d8-149-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d8-149.jpg","attachment_id":"586672"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d9-131-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d9-131.jpg","attachment_id":"586673"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d10-107-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d10-107.jpg","attachment_id":"586674"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d11-78-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d11-78.jpg","attachment_id":"586675"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d12-70-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d12-70.jpg","attachment_id":"586676"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d13-52-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d13-52.jpg","attachment_id":"586677"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d14-41-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d14-41.jpg","attachment_id":"586678"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d15-35-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d15-35.jpg","attachment_id":"586679"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d16-27-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d16-27.jpg","attachment_id":"586680"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d17-21-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d17-21.jpg","attachment_id":"586681"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d18-17-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d18-17.jpg","attachment_id":"586682"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d19-16-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d19-16.jpg","attachment_id":"586683"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d20-13-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d20-13.jpg","attachment_id":"586684"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d21-10-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d21-10.jpg","attachment_id":"586685"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d22-8-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d22-8.jpg","attachment_id":"586686"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d23-7-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d23-7.jpg","attachment_id":"586687"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d24-6-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d24-6.jpg","attachment_id":"586688"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d25-6-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d25-6.jpg","attachment_id":"586689"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d26-4-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d26-4.jpg","attachment_id":"586690"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d27-4-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d27-4.jpg","attachment_id":"586691"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d28-4-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d28-4.jpg","attachment_id":"586692"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d29-3-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d29-3.jpg","attachment_id":"586693"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d30-3-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d30-3.jpg","attachment_id":"586694"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d31-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d31-2.jpg","attachment_id":"586695"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d32-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d32-2.jpg","attachment_id":"586696"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d33-2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d33-2.jpg","attachment_id":"586697"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d34-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d34.jpg","attachment_id":"586698"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d35-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d35.jpg","attachment_id":"586699"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d36-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d36.jpg","attachment_id":"586700"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d37-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d37.jpg","attachment_id":"586701"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d38-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/web\/wp-content\/uploads\/2016\/11\/d38.jpg","attachment_id":"586702"}]

13 komente në “FOTOT/ Femra dhe qytete “bio”: Shqipëria 75 vjet më parë!”

 1. Nue Bjeshka says:

  foto t bukra.
  me e mira esht ajo me titull: “Noc Kurvnori me cader t pahapme”

 2. Saimira says:

  Jo po si keto shurrat e televizioneve sot qe dine dy fjale e dy koncepte e shesin pordhe

 3. Saimira says:

  Jo po si keto shurrat e televizioneve sot qe dine dy fjale e dy koncepte e shesin pordhe …

 4. Juglindori nga Korça says:

  Afganistan i vertete , madje me keq . Dhe s’eshte per t’u çuditur , te rrish 500 vjet nen zgjedhen e nje perandorie ogurzeze , obskurantiste , islamike , ç’mund te presesh ? Se mos na mbajti 5 shekuj Italia , apo Franca , e nuk u beme evropiane ….na pushtuan te ardhurit e shkretetirave arabe . Me nje fjale , nga nje popull te barabarte me fqinjet , madje edhe me lart se ata , te barabarte me kombet e tjera evropiane kur otomanet na okupuan ne shek. e 15-te , kur na braktisen , ne shek. e 20-te , evropianet dhe fqinjet , na shikonin nga mbrapa se kishin degjuar qe ishim nje popull me bisht . Dhe kishin te drejte , si majmunet ishim …., megjithate bishti na mungonte .

 5. halexhiu says:

  shurra shurra, por e hudhin shurren perpjet ama!
  si shatervan las vegasi.
  shurr me fam mo! shurr me respect. shurr me pare. shurr me personalitet.
  packa se ne fund te fundit .. vijn era shurr,qe ato e artikulojn si “aroma shurra”.
  haa haa. dhe plasi reklama e re e parfumit:
  “blini parfumin me te ri francez “aroma shurra”
  esht product I viktorja secret me viktorja bekham me viktori tu befte nena dhe moj!
  ha aaaaaa………………

 6. Dibrani-Uk says:

  Ore peder korcar. Edhe ne angli pothujse jane veshur afersisht ashtu para 75 vitesh por injoranca jote edhe shume te tjereve anti-shqiptare nuk ka kufi.

 7. intelektuali zhuls says:

  E habiteshme !!!!!!!!!!! Uji nga te gjitha anet , permbytur ane e kend (dhe shtepia e allahit )!!!!!!!!!! uje pa hesap por njerezit te “luciduar” me zhulin shekullor . Po mire dhe per “pastertine” shembullore qe duket nga fotot fajin turku na e kish ??????!!!!!!!!!!!! Pis milet, ujin (liqenin) tek bytha dhe pertonin te laheshin !!!!!!!!!!!!!! Po ato hambare qe te shtine krupen, si ne epoken e gurit , turku ja u ndalonte ti mbanin paster ????!!!!! Jo ore jo eshte genetike e lashte, (kafshet lahen e pastrohen vete pa i shtyre kush pasi eshte instiktive pastertia) pis arnaut dhe te mendosh qe keta (soji i tyre kane bere akropolin Rama thote), ku ku moj nene !!!!!!!!!! Mire thone turqit se eshte faji i Arnauterve qe Turqia (perandoria otomane) ngali mbrapa pa u zhvilluar se shumica e pashallareve qe udhehoqen Turqine ,kishni prejardhjen nga ky vend i mrekullushem BIO .!!!!

 8. koli says:

  Fucking turqi hesapi. Skishte faj gj kastrioti qe u preu kokat. na kan lon edhe dobicat mrapa si neti me shok.

 9. nuk ka tym pa zjarr says:

  Shume te bukura. Me mallengjyen. Ishin kohet kur njeriu ishte njeri

 10. bekim says:

  o pall dibre si ka qene e veshur evropa para 75 vjetesh ,me carcaf, megjithese dhe keto foto jane bere andej veriu vari leshin

 11. alb sapun says:

  ca ndryshim ka nga sot albanistani nuk e kuptoj pervec makinave te shtrenjta te blera apo te vjedhura nga hashashi te tjerat mut hesap jane me shume xhami ka sot plot 800 se sa ne kohen e osmaneve grate te mbuluara i gjen ne cdo cep arkitektura e qyteteve dhe fshatrave ngjason me ato afgane mongoleze

 12. Kujtese says:

  Foto shume te bukura “te virgjera ose bio” Po ky italiani nuk fotografoi ndonje xhami kur falen muslimanet me bythe perpjete dhe grate te mbuluara me ferexhe,po u ka bere foto burrave e grave kristiane ne kishe dhe shtepi, apoa ata te paret nuk pranonin se jane me te “emancipuar”, duket qe nuk ka qene ateist fotografi.

 13. fteri says:

  Fotot jan marrë në fushën e torrovicës ,përballë Balldrenit Lezhë ,dhe në fushën e zadrimës ,në rrëzë të kalasë Rozafa dhe rrethina të shkodrës kur shkodra notonte si Venecia ,nuk tha kot Jozefina shkodra si Venecia.? .Kurse fotot tjera Burra Gra ,vajza e djem jan marrë po nga malësitë e këtyre vendeve. Duke i shikuar me vemendje këto foto të viteve 1940 na bie në sy përmbytja me ujë e fshatrave e qyteteve e fushave bujqësore ujë gjithkund mbizotronte këneta malarje në shqipëri të mesme por që nuk jan paraqitur në gjithë shqipërinë mbizotronte varfëri ,varfëri.mungesë e ZI buke ,mungesa arsimimi e shkollash ,mungesë dritash elektrike ku ndriqimi bëhej vetëm me pishë që sigurohej nga disa specialistë fshatarë të atyre zonave që kishte pylli pisha me shumic.Me një fjalë jetë mizerapël .shIKONI burra me armë në krahë sepse shumica ishin të ngujuar në gjak njëri me tjetrin .P.SHembull vetëm Ballëdreni e rrethina Gocaj -Kakarriq kishte 300 shtëpi , 250 ishin në konflikte e gjaqe. …..Populli shqiptar u çlirua u zhvillua ,u pajtua.u forcua ,u kulturua ,u bë dikushi me emër në botë vetëm nën udhëheqjen e E.Hoxhës.Jo periudha shtypëse ,shfrytëzuese,masakruese .poshtruese të bejlerve,agallarve ,çifligarve ,ballistë e zogistë. E.Hoxha siguroi për një kohë të shkurtë tharjen e kënetave dhe të ujët që përmbyste gjithë shqipërinë i ktheu në vende të begatëshme ,përmbytjet e fushës se Torrovicës dhe fushës Zadrimës ishin tragjedi historikisht ato merrnin jetë njerzish ,dhe asnjë regjim nuk u muar me këto përmbyttje përveç rendit socialistë të E.Hoxhës. i shikoni vetë këto foto i ka bë vetë fotografi i Fashizmit,jo i ENVERIT ! … ENVERI i ktheu i në vende të begatëshme ,Aty prodhohej gruri dhe misëri i cilësisë lartë ,Aty prodhohej BOSTANI i famëshëm i F.Torrovicës që vlersohej në tregun europian si më i miri.E.Hoxha siguroi
  Kulturën e popullit ,arriti sigurimin e bukës në vendë ,kultivoi kulturën e mirësinë, bëri arsimimin e tërë popullit pa dallim , ngriti shtetin model e krenarinë kombëtare ,forcoi unitetin veri jug dhe pajtimin me njëri tjetrin duke flakur gjaqet e konfliktet brenda fshatit e qytetit ,bëri punë bindëse në shdukjen e veshjeve të rënda të grave e burrave ,civilizoi e mënyrës së jetesës në fshatra të veriut duke sjellur kulturën e jugut populli e gjeti vetëm me ardhjen e qeverisjes së PPSH me E.Hoxhën në krye.Sot me këtë klasë politike kapitaliste të rijë përsëri është rikthyer përmbytja .mjerimi,gjaqet ,vrasjet dhe nguimet .

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *