Rama pranoi reformën që refuzoi Nano dhe Berisha: Tani s’ka më kthim pas!

ngjelaNga Spartak Ngjela

Në Shqipëri ende nuk kuptohet dot politika moderne.

l.

Kjo është arsyeja që perëndimorët nuk e luajnë dot shahun politik me udhëheqësit ose liderët shqiptarë.

Shqipëria hyri në rrjedhën e politikës perëndimore pas rënies së komunizmit hoxhisto-punist në Shqipëri, por shkolla politike shqiptare ishte vetem egoistike dhe e ndërtuar sipas modelit provincial dhe të pa kulturuar që krijoi Enver Hoxha. Kjo shkollë në fakt mbeti krejt e paartikuluar demokratikisht dhe e vobegtë në artikulimin modern perëndimor: jashtë humanizmit dhe racionalizmit.

Por kështu është edhe sot. Me të njëjtin model, sipas ngërçit artikulues të liderëve ish komunistë, qe u grisin nga koha dhe do të grisen nga antikorrupsioni: Sali Berisha, Fatos Nano, Aleksandër Meksi, Servet Pëllumbi, dhe një arradhë e gjatë socialistësh dhe demokratësh të shkollës hoxhiste të një politike mesjetare nuk dhanë dot asgjë në modernizimin e politikës shqiptare, sepse ishin të paartikuluar.

Po kryeministri aktual Edi Rama?

Edhe ky, i paartikuluar eshtë në nivel të lartë perëndimor, por shumë më lart nga aradha ish komuniste që unë përmenda më lart. Rama e kuptoi me intuitë që duhet të mbështesë reformën shqiptaro-amerikane në Shqipëri. Por në këtë pikë duhet të ketë shumë kujdes, se amerikanët nuk kanë shkelur asnjë marrëveshje, dhe nuk afrohen kurrë më me atë që nuk i respekton marrëveshjet. Politika amerikane ia kërkoi me ngulm edhe Nanos edhe Berishës Reformën në Drejtësi, por ata nuk e pranuan kurrë një marrëveshje të tillë: kurse kjo reformë, duke reformuar drejtësinë shqiptare në strukturën racionale perëndimore, për herë të parë, do të krijojë pa dyshim fillimin e artikulimit perëndimor në Shqipëri. A do ta çojë deri në fund Rama këtë?

Mendoj se po, sepse nuk mund të ketë më kthim mbrapa: është kushtetuta e re tani që pengon çdo lëvizje politike antireformë.

ll.

Sot Shqipëria është në qendër të politikës amerikano-gjermane në Ballkan dhe politika perëndimore dihet se është interes. Interesi amerikan në Shqipëri, është shumë i madh. Tani ky ka marrë trajtën e normës kushtetuese, dhe të gjithe ingredientët kundërshtues të Saliut, janë në dëshpërimin që iu vjen nga falimenti.

E gjithë aradha plitike e Sali Berishës, pas kushtetutës së korrikut, është e falimentuar. Nuk ka asnjë forcë që ta shpëtojë, sepse në politikën amerikane kjo aradhë është etiketuar me fakte si antiperëndimore, përkatësisht antiamerikane. Ne fakt antiamerikanizmi Berisha tani është i vjetër, kurse, aktualisht, filozofia e tij tipike orientale e zhvilluar në Shqipëri, dhe ai si mbartës klasik i saj, është shumë më në rrezik individual tani, kur forcat antiorienrale në Amerikë duket se do jenë në ekspansion në të gjithë rrafshin e spektrit të politikës dhe interesit amerikan…

 

REMOTE_ADDR:[]
                 Loading...