“Dashuria për Enverin? Dikur shqiptarët donin lirinë, sot vetëm bukë e punë…”

repishtiPas sondazhit të OSBE-së sipas të cilit pothuaj gjysma e shqiptarëve duan Enver Hoxhën, prof. Sami Repishti, në një intervistë për “GSH” thotë se masa popullore e pazhvilluar ka nevojë për një “prind” që kujdeset; ky “prind” ofron sigurimin e rendit publik me dhunë dhe punësimin e njerëzve si robotë të mekanizuar. Duket pra, se askush nuk do më lirinë, por “bukë e punë”.

Profesori, tanimë në të 90-at e tij, në një intervistë të gjatë për “GSH” sjell një analizë të gjatë e brilante, që është (edhe) një këndvështrim psikologjik; as hakmarrës, as subjektiv, si dëshmitar i vuajtjeve e dhimbjeve.

Ai tregon se: punësimi ishte skllavëri e detyrim, se torturat qenë ndër më makabret, se sa u vranë, pushkatuan a internuan, e se në fund, kjo amnezi kolektive duhet të mbarojë. “Jemi në fazën e ‘kohës së pastrimeve’, një nevojë e domosdoshme për korrigjime ‘mitesh’ e zbulime ‘faktesh’ që akoma rëndojnë me peshën e tyre negative”. Më poshtë intervista e profesorit, ish-i dënuar i komunizmit.

-Ka një raport të OSBE që tregon se më shumë se 50% e shqiptarëve e duan Enver Hoxhën. A është shqetësues ky raport?

Para së gjithash, më duhet të rrëfej se nuk kam lexue Raportin e OSBE të plotë. Kam lexue pjesë të tij dhe komentet.

Asht shqetësues raporti? Po dhe jo!

Asht shqetësues sepse “normalisht” nji popullsi, si ajo e Shqipërisë, që ka përjetue 50 vjet diktaturë fashiste, naziste dhe komuniste dhe shtypjet e tyne të paevitueshme për vetë natyrën e çdo diktature, duhej të kishte arrijtë në përfundimin se çdo diktaturë asht e dënueshme apriori nga nji shoqni civile e lirë dhe e edukueme. Në rastin e kundërt, nji shoqni civile që nuk dënon diktaturën asht ose e frikësueme nga persekutimi ose e paedukueme. Këto janë masa popullore të pazhvillueme që nuk kanë aftësi me sigurue nji jetë për vete dhe për familjen, masa që kanë nevojë për nji “prind” që kujdesohet; në rastin tonë nji “pushtet” që i zhvesh nga çdo nismë e lirë, dhe i mobilizon në sherbim të nji kauze që ata nuk kuptojnë, po që pranojnë në heshtje. Sepse, “prindi” ofron sigurimin e rendit publik me dhunë, dhe punësimin e tyne si robotë të mekanizuem.

Me vdekjen e “prindit” kjo aleancë jo e natyrshme thyehet, pushteti eliminohet bashkë me dhunën dhe me të edhe siguria e rendit e ajo e punësimit si skllav. Të trajtuem si “fëmijë”, këto masa popullore nuk janë në gjendje me u kujdesue për vehte, mbeten si të thuesh “jetimë” dhe të papërgatitun me përballue sfidën e “qytetarit të lirë”, në nji “vend të lirë” e me gjetë kurajon e nevojshme për nisma private që sigurojnë mbijetesën.

“Pushteti” i ri që zëvendson nuk luen rolin e “prindit” dhe kufizohet me sigurue nji ambient të përshtatshëm në të cilin “qytetarët” e lirë gjejnë nji zgjidhje të problemit të sigurisë e të rendit, dhe “punësim” simbas aftësive personale. Kur ky “pushtet” i ri dështon në misionin e vet, krijohet kaosi social e shgënjimi i qytetarëve. Shumë qytetarë humbin shpresën për nji jetë ma të mirë. Problemi i bukës së përditëshme merr nji randësi kryesore, dhe liritë themelore të individit dhe ato të qytetarit humbin peshën e tyne specifike. “Duam bukë! Duam punë!” bahet slogani i ditës.
Kthimi në botën e “së kaluemes” paraqitet si nji zgjidhje; fatkeqsisht, kjo zgjidhje asht në esencë imorale sepse aprovon krimet politike të pushtetit të kaluem, pranon nënshtrimin e plotë të qytetarëve të lirë, pranon jetën e nji roboti mekanik, pa mend e pa zemër.

Kam përshtypjen që nji zhvillim i këtill politik e social ka ngja në Shqipëri! Për rastin e afër 100.000 ish anëtarëve dhe kandidatëve të ish PKSH/PPSH mund të spjegohet me thanjen e shkrimtarit Georges Sanders: “Kam njohë individë që kanë fillue me idenë ‘me ndreqë botën’, dhe që kanë kuptue se bota nuk ndreqet…Bota refuzon me marrë formën që dëshirojmë, ku ‘unë asht qendra e universit; atëherë unë urrej të gjithë botën”. Kjo asht psikologjia e diktaturës së dështueme dhe diktatorit maniak- që eventualisht përfundojnë në klubin e fundërrinave të historisë. Këto “fundërrina” që kanë humbë gjithçka synojnë krijimin e kaosit që dëshmojmë edhe në Shqipëri.

Asht shqetësues Raporti? Jo!

Ai asht përfundimi i nji sondazhi të kryem nga nji institucion serioz, dhe që ne shqiptarët duhet të respektojmë, dhe të përfitojmë nga eksperienca që na ofrohet. Raporti asht nji kumbonë alarmi që duhet të ndigjohet nga të gjithë ne. Ka ardhë koha të shohim ngjarje, akte, individë në vendin tonë me nji sy objektiv. Mjaft me folklore, mjafton me nënshtrimin e historiografisë sonë çapkënllëqeve të sundimtarit. Jemi në fazën e “kohës së pastrimeve”, nji nevojë e domosdoshme për korrigjime “mitesh” e zbulime “faktesh” që akoma randojnë me peshën e tyne negative. Natyrisht, kujtesa e jonë asht shpesh herë selektive, prandej relative dhe e kufizueme, dhe faktet historike, sado kokëforta që të jenë, mund të kundërshtohen. Shkrimi i historisë ka dy parime themelore: faktet e rregjistrueme (dokumentacioni) dhe konteksti i aktit historik. E para, na jep konfirmimin e ekzistencës së “faktit” dhe eliminon “shpifjen”, kaq e shpeshtë në historinë tonë. E dyta, trajton subjektin (faktin historik) në kohën dhe hapësinën kur dhe ku “fakti” ka ngjarë. Si shembull:

Në parathanjen e “Historia e Skenderbeut (1947), Imzot Fan S. Noli shkruen se çdo personalitet në histori kalon nepër tri faza: e para, glorifikimi i tij, e dyta, asgjasimi tij, e treta, rivlerësimi i tij. Nji teori e këtill nuk përjashton as edhe diktatorin stalinist të formës ma të keqe, Enver Hoxha. Kam përshtypjen se kjo fazë e tretë po çfaqet sot në Shqipëri. (Rrëfim: kam dënue dhe vazhdoi të dënoj këte diktator, pa asnji hezitim ose rezervë!)

Por ka disa fakte historike paraqitja e të cilëve asht e pa kundërshtueshme. Siç janë: invazioni otoman i shekullit XV ka qenë dhe mbetet nji okupacion i dhunëshëm ushtarak, dhe shërbimi i “pashallarëve” shqiptarë në mbajtjen dhe forcimin e këtij invazioni të dhunshëm janë akte për dënim. Sistemi i latifundistëve, i “bejlerëve” ka qenë shtypës, dhe vorfënia që ai sistem shtypës krijoi, sidomos në fshatin shqiptar asht nji akt që duhet dënue. Krijimi i klikave sunduese, para dhe mbas Pavarësisë sonë të 28 nandorit 1912, janë gjithashtu akte për dënim, sepse në esencën e tyne ata kanë përjetësue privilegjet e fitueme nga “favoret” e të huejit që kërkonte “shërbim”. Dhe në kulmin e këtij fenomeni imoral dhe anti-njerëzor, kemi “diktaturën e proletariatit” nji sllavnim total e brutal i afër katër miljonë shqiptarëve që u detyruen me u gjunjëzue nga frika për 45 vjet të gjata. “Me nderue” kauzën e diktaturës don të thotë me ofendue randë kombin shqiptar, dhe sidomos memorjen e qindëra mijëra viktimave të sakrifikueme nga “gënjeshtra e madhe” sepse luftuen kultin e vdekjes e shtypjes. “Ata që qendruen në kambë pa ulë kokën në vitet që shumica u gjunjëzue, jane herojtë e kohës që kanë jetue” shkruente nji shkrimtare e re shkodrane. Dhe asht nji fakt që ky aspekt i kombit tonë përban edhe kryenaltësinë tonë kombëtare. Me kundërshtue diktaturën e çfarëdo ngjyre qoftë –fashiste, naziste e tjera- asht nji akt sublim që fisnikëron traditën shqiptare për liri. Kjo pjesë rezistuese e kombit tonë përban sot kryenaltësinë tonë kombëtare.

Me folë, me shkrue, dhe me pranue “akte” të këtilla të historisë sonë kombëtare që nuk mund të kontestohen nga asnji qytetar i ndershëm, nga asnji mendje e ndritun, asht nji përpjekje fisnike. Me zbulue “historinë tonë shqetësuese” ashte nji akt çlirimtar, nji ndërmarrje burrënore që demaskon “të keqen” e imponueme mbi ne me dhunën e armëve.

-Sipas Raportit, më shumë shqiptarë mendojnë se Enveri ka pasur ndikim pozitiv në historinë e vendit (45%) sesa ndikim negativ (42%). A mund të sillni në vëmendje atë që është harruar nga 45% e shqiptarëve?

Ka shumë shqiptarë që shikojnë terrorin e PKSH/PPSH si nji vazhdim i natyrshëm i Luftës kundër okupatorëve fashistë e nazistë (1939-1944)dhe admirimin e tyne të drejtë për atë luftë heroike dhe politikisht korrekte e gjejnë të vështirë me e ndryshue. Natyrisht, kjo masë populli krenohet për këtë luftë “çlirimtare” ose për arsye emocionale ose për pa aftësi me kuptue dallimin rranjësor me rregjimin që solli. Për mue, e ashtuquejtuna “Luftë Nacional-Çlirimtare” ka qenë nji mashtrim i madh komunist. Ajo luftë, në esencë ka shfrytëzue frymën patriotike të popullit tonë me sigurue nji fitore që synonte vendosjen e diktaturës komuniste në vend, pjesë e planeve ma të mëdha të përgatituna jashtë Shqipërisë. Asnji herë gjatë Luftës… PKSH nuk ka pranue ndamjen e meritës së rezistencës me nji tjetër forcë jashtë kontrollit të saj. Qellimi ka qenë i dyfishtë: mos me lejue nji parti, grup, organizatë tjetër me konkurrue për të drejtën e pjesëmarrjes në Qeveritë e mbasluftës si rrjedhim i kontributit gjatë “Luftës”. “Të mos lejohet asnji grup i armatosun me luftue okupatorin pa autorizimin tonë” deklaronte E.Hoxha.

E dyta, vetëm nji parti e fortë dhe e vetme do të merrte përsipër fatin e vendit, pa kontestues, dhe pa qeveri të koalicionit. Që në fillim, PKSH u ba forca e vetme dominuese, dhe qeveria shqiptare nji instrument i thjeshtë në sherbim të PKSH-së. Vetë E.Hoxha ishte sekretar i parë i PKSH, Komandant i Përgjithshëm i FA, Kryministër, Minister i Jashtëm dhe i Mbrojtjes. President u caktue Dr.Omer Nishani ish-anëtar i Këshillit të Naltë Fashist Korporativ gjatë okupacionit fashist, nji vegël e bindun pa asnji autoritet veç ceremonialeve… Ky përqendrim i padiskutueshëm i Shtetit dhe Partisë në duert e E. Hoxhës tregon prirjen e tij me qenë nji diktator i padiskutueshëm. E.Hoxha vendosi dhe preferoi diktaturën personale.

-Vetëm 22% mendojnë që trashëgimia e së shkuarës komuniste është problemi i madh dhe vetëm 8% janë të interesuar të mësojnë më shumë për periudhën komuniste, ndërsa 91% mendojnë se shteti komunist ka garantuar punësim për të gjithë. Çfarë ishte në fakt ky punësim? A respektoheshin të drejtat e njeriut e të punëtorit në komunizëm?

Mosnjohja e realitetit komunist në Shqipëri rrjedh nga nji injorancë totale për arsye të izolimit të plotë në vendbanime –sidomos fshati, ose nji amnezi e plotë dhe vullnetare.

Po t’i shtojmë kësaj edhe mungesën e punës edukative mbas vitit 1991, me njohë ma mirë të kaluemen komuniste me dokumentimin e krimeve komuniste, dënimin e elementit kriminal komunist, botimin e tregimeve nga viktimet, tekstet shkollore, filma, radio-televizioni, ekspozita etj. Nga Qeveritë e “tranzicionit” në demokraci, kuptohet pse asht e mundun që sot popullsia në përgjithësi, e sidomos brezi i ri post-komunist që nuk ka përjetue jetën në ferrin komunist, janë akoma sot pa nji interesim për të kaluemen tonë tragjike (1944-1991). Ma shumë se 7.000 viktima të pafajshëm (450 gra) janë pushkatue me gjykime tallëse ose pa gjykime fare; afërsisht 30.000 qytetarë janë burgosë politikisht me dekada të gjata; rreth 50.000 familjarë të anmiqve të rregjimit janë internue (disa për 47 vjet pa ndërpremje) Ish-historiani komunist, Prof. Arben Puto shkruente: “…Enver Hoxha përqafoi hap mbas hapi metodat e ideologjisë komuniste…duke ndjekur verbërisht dogmat staliniste, të ndërmarrë dhe të zbatojë në shkallë të gjerë nji politikë shtypje të pamëshirëshme…. Të persekutuarit vit pas viti nuk ishin më nji minoritet. Ata përbënin një popullsi të tërë…” I dinte populli këto? Sigurisht! Kjo më bie në mendje thanjen e ish Ministrit të Mbrojtjes, Gjeneral Beqir Balluku, që në seancat e torturës në Sigurim përsëriste: “Ore, i din Enveri këto që bëni juve?” Sigurisht i dinte!

Gjenerali Vaskë Gjini, i Shtatmadhorisë, i dënuar “si puçist”, në Burrel (1982) tregon: “Këtu torturat janë të tmerrshme, çnjerëzore, por droga e imponuar forcërisht është e padurueshme. Në efektivin e saj, vdes e rigjallesh orë e çast, Bie pa ndjenja e çohem i dërrmuar here pas here. Përpara tyre vdekja më duket mjaltë… Filluan të hakërrehen se do të vrisnin gruan dhe fëmijtë… vetëm e vetëm … të dëshmoja… Hetuesi më thoshte: “Ne të vrasim dhe për këtë nuk i japim llogari askujt”. Nëse kriminelët e Sigurimit, bajnë të gjitha këto për ish shokët e luftës dhe anëtarët e PPSH së përbashkët, çfarë u bajshin kundërshtarëve të tjerë, “armiq të popullit”? Ja lë imagjinatës së lexuesit.
Punësimi? Ishte i detyrueshëm! Pa punësim nuk mirrej triska e bukës, dhe pa bukë nuk jetohet! Natyrisht, punët ma të randa ishin për “armiqtë e popullit”. Sindikatat (Bashkimet Profesionale) që parimisht janë për mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve, kanë qenë “nji levë e Partisë”, që në fakt ishte kontrolli i Partisë mbi punëtorët. Ky ka qenë punësimi “sui generis” komunist në Shqipëri!

– 60% mendojnë se ka pasur mundësi të lëvizësh lirisht brenda vendit gjatë periudhës komuniste. Si ishte liria e lëvizjes në komunizëm?

Kjo pyetje asht shqetësuese. Kërkohet të mohohet realiteti. Unë kam udhëtue nga Shkodra në Tiranë për arsye mjeksore. Para së gjithash duhej “leja” nga Policia.

E dyta: kontrolli gjatë udhëtimit asht krye pesë herë për “pasaportë”. Udhëtimi jashtë vendit ishte vetëm për zyrtarët dhe familjet e udhëheqjes…

– A krijon frikë ky sondazh? A jemi ne një popull që harron shpejt? A janë harruar ata që iknin, ata që u vranë në kufi?

Kjo asht nji pyetje që shqetëson! Vështirësitë e jetës mbas vitit 1991 kanë qenë të atilla sa që popullsia kishte vetëm nji preokupim: me shpëtue nga frika e komunizmit, dhe me sigurue nji punë me dinjitet. Zgjidhja ma e preferueme ka qenë largimi nga Shqipëria. Në vitin 2015, rreth 1.1 miljonë shqiptarë rezultojnë të larguem nga vendi në kërkim të nji jete ma të mirë e ma të sigurtë të shpërndamë nëpër botë. Largimi masiv ka qenë denimi ma kumbues i sistemit komunist në Shqipëri. Hallet personale e familjare kanë preokupue të gjithë vëmendjen e fatkeqve. Kujtimi i së kaluemes dhe vajtimi i viktimave mbetet shqetësimi i madh i familjeve të “prekuna” randë e që kanë humbë shpresën e nji jete ma të mirë në Shqipëri. Kjo asht tragjedia që solli komunizmi në Shqipëri. Gjithashtu mungesa e demaskimit të organizuem të komunizmit ka shkaktue pakësimin e interesimit me njohë të kaluemen që sjell harresën. Ky asht nji fenomen i përbashkët për të gjithë ish vendet komuniste.

-A keni ju një mesazh për ata që në fakt kanë mall për atë kohë?

Po! Para së gjithash më dhemb zemra kur mendoj që ka akoma shqiptarë që nuk janë në gjendje me pranue shnjerëzimin që solli komunizmi në vendin tonë. Për të gjithë vëllaznit e motrat e mia: Mos e harroni Nanën tonë të përbashkët! Mos e harroni nevojën e madhe për ndihmë dhe ngushëllim të nji pjese të popullsisë shqiptare. Sot, nuk mendohet për hakmarrje. Ish të persekutuemët kanë shkrue nji faqe të artë në historinë e vendit tonë me përbuzjen e hakmarrjes, megjithëse plagët e tyne kullojnë gjak akoma. Çdo afrim ma i fortë mund të vij vetëm kur “fajtorët”, kriminelët që shkaktuen vdekje e shkatërrim të kuptojnë peshen e randë të krimit të tyne të pajustifikueshëm. Ata duhet t’i kërkojnë falje: viktimës ma parë dhe Krijuesit ma vonë.

Shqipëria asht atdheu i jonë i përbashkët. Ajo pret nga ne, të gjithë ne, t’i sherbejmë me dashuni e devocion. Shqipëria asht e jona, ajo nuk asht “çiflliku i babajt” për tu nda në mes të grupeve politike, pavarësisht nga emni e ngjyra e tyne. “Pushtetarët” janë në thelb vetëm sherbestarë të Shqipërisë, dhe si të tillë ata gëzojnë besimin tonë. Së bashku mund të “lëvizim malet” për këte vend dhe për këte popull. Të ndamë nuk fitojmë kurrë, e vendi i jonë rrëshqet çdo ditë drejt greminës që e kërcënon. Le të mos lejojmë këte katastrofë të bjerë mbi popullin e pafaj! Shqipëria ka nevojë edhe për nji opozitë europiane e serioze, si sot ashtu edhe nesër. Ajo ka nevojë për nji opozitë të gatëshme me qeverisë, jo me slogane futuriste, por me programe të studjueme mirë e që i përshtaten konditave të vendit tonë, dhe kohës që jetojmë, e gatëshme me fitue disa beteja dhe me pranue humbjen e disa të tjerave, por gjithëherë me pikësynimin e ngritjes së nivelit të jetesës, ekonomik dhe kulturor mbi atë ekzistues, pa nxitim, mburrje, e zemrim, si dhe sigurinë personale të gjithë qytetarëve!

Janë qytetarët e thjeshtë që më frymëzojnë, të gjithë ata që ndihmojnë njeni-tjetrin, të gjithë ata që punojnë me ndershmëni dhe respektojnë ligjin, të gjithë ata që luftojnë për të drejtat e njeriut në vend dhe në botë. Sepse këta janë individët që më mbushin me krenari dhe që më ushqejnë me nji ndjenjë madhështie hyjnore. Dhe për mue, ky asht patriotizmi i vërtetë shqiptar, dhe universal!

– Çfarë na thotë ky studim në një kohë që ende nuk janë dënuar krimet e komunizmit, as bashkëpunëtorët e tij?

Studimi i kryem nga OSCE asht nji kumbonë alarmi që na fton të zgjohemi nga gjumi i randë. Me korrupsion endemik, me krim të përhapun, dhe me kanabis që dominon ekonominë e vendit nuk ndërtohet as shteti, as demokracia. Pikësynimi i ynë asht hymja në familjen civile të Bashkimit Europian. Europa asht shtëpia e jonë! Por kjo hymje duhet të jetë dinjitoze dhe jo tue trokitë derë në derë sikur jemi lypsarë. Unë refuzoj hymjen në BE pa dinjitet të merituem; na duhet të shkojmë në Europë si nji komb “europian” që respekton vlerat morale të besës, burrënisë, nderit, tolerancës fetare, mikpritjes e tjera vlera tradicionale për shekuj me rradhë; me hye si nji popull që respekton “shtetin ligjor”, paqën me fqinjtë, demokracinë e mbrendëshme e drejtësinë, sidomos drejtësinë; si nji popull që fiton bukën me djersën e ballit e jo me krimin e akte të papranueshme nga bota europiane. Unë kam besim të plotë se do të vijë dita kur të gjithë do të festojmë ardhjen e ditëve ma të mira për vendin tuej e timin, për Shqipërinë e të gjithë shqiptarëve pa dallim, pa përjashtim, nji Shqipëri ku të gjithë ne jetojmë pa frikën e shtypjes dhe pa frikën e urisë.

REMOTE_ADDR:[]

41 komente në ““Dashuria për Enverin? Dikur shqiptarët donin lirinë, sot vetëm bukë e punë…””

 1. Neutrino says:

  Zoti Profesor! Uroj te jesh po aq i ndergjegjshem dhe gjakftohte kur te na analizosh diktaturen e re te PD-se me ne krye neofashistin Sali Berisha. Do te ishte mire te beje krahasimet thelbesore te arritjeve po ashtu dhe humbjeve qe i solli shqiptareve dhe Shqiperise Enver Hoxha dhe Sali Berisha. Nuk eshte e vertete, dhe e konsideroj nje spekullim te qellimshem qe masat kur nuk jane te afta te ushqejne femijet e tyre, kerkojne nje “prind” qe t´i ushqeje. Sistemi i diktatures se proletariatit vertet i perdhunoi me maksimum lirite e individit, por nje populli te dale nga feudalizmi i hoqi shume barra qe nuk i mbante dot dhe cdo familje i krijoi lehtesira qe sot nuk enderrohen sot. Arsimin, shendetesine, elektrifikimin, pothuasje shuarjen e gjakmarrjes, e shume arritje te tjera. Me ardhjen e neofashizmit, qe premtoi liri&demokraci ju dha mundesia nje pjese te popullsise te ushqente femijet e saj, por pjesen me te madhe e la me gisht ne goje. Neofashizmi krijoji njeriun e ri ne baze te ligjit te xhungles. Por ne ndryshim nga ligjet e kafsheve, kafsha Sali Berisha kerkoi e kerkon edhe sot qe nje pjese e “zgjedhur” e klanit te tij te drejtoje Shqiperine dhe te vjedhe e perdhunoi cdo te drejte te prones private qe nuk kalon ne duart e tij. Sa per perrallat me mbret ne lidhje me levizjen e lire ku sipas jush te kontrollonin pashaporten kjo nuk eshte e vertete per popullin e gjere. Mbase juve ju duket shkelje e lirise kontrolli i shperndarjes se popullsise ne menyre proporcionale ne gjithe Shqiperine. Pashaportizimi ne qytete dhe kryesisht ne Tirane ishte si dhenja e vizave sot. Por, po ta shohesh ne aspektin e zhvillimit harmonik te gjithe vendit, gjykojeni vete katrahuren e krijuar ne Tirane dhe qytete e tjera te medha me levizjen masive nga zonat malore. Dhe ne fund, mos u mundo te genjesh me pallavrat se populli nuk i dinte te gjitha. Ne cdo cep te Shqiperise pas viteve 70 kishte radio dhe me vone edhe televizor. Shqiptaret dinin me shume se sa jua merr mendja juve.

  1. i cudituri says:

   Repishti ky QELBESIRE 🙁

   1. Raimond vlonjati says:

    Krye i sakte

    Repishti esht nje …. Reptil u neveritshem

    Ai esht nje rembythje qe ka tru me pake se koqja ime e djathte , se e majta ja merr 100 here

 2. Gjorku says:

  As unè nuk e lexova tè gjithè kètè Repishtin qè fjalèt i ka rep por i mungon muzika. Ky zotria kètu qenka me fat se paska jetuar gjatè dhe sigurisht qè duhej tè kishte njè eksperiencè tè lartè pèr jetèn qè ka jetuar. Megjithatè zhgènjen ndoshta pèr faktin qè nuk ka regjistruar asgjè nga ato qè ka parè nè Shqipèri qè nga 1939 deri mè sot. Ndoshta kèndi dhe pozicioni i vèshtrimit tè gjèrave nuk e kanè lejuar tè shohè e tè analizojè……. Nuk ka mè keq se sa njè i moshuar qè nè vènd tè pasqyrojè realitetin mburet me thinjat e plagèt e tija. Mos harro zoti Rep-bishti se Enveri pèr 40 vjetè i bèri realitet disa nga èndrat e shqipètarève qè nga koha e Skènderbeut tè pa realizuara. Ndèrsa YOU nuk do tè mundeni kurrè t’ju jepni shqipètarève as lirinè e as dinjitetin !

 3. Thanas L. Gjika says:

  Ky shkrim i Profesor Sami Repishtit duhet te futet si tekst leximi per te gjithe nxenesit e shkollave te mesme e te larta te Shqiperise.
  Shume respekte,
  Thanas L. Gjika

  1. ca po thu o Shabono says:

   C’thu mor RROT KARI! Ky “shkrim” duhet te futet ne sumen tende idiote,se vetem aty nuk behet pis 😀

 4. Lida Al says:

  O profesor, lereni Enverin ne shenjterine vet, ai beri shume per popullin se e deshte, por jo per ju. JU qe andej nga Amerika e pasur nuk mund t’i kuptoni njerezit qe jetojne ketu. Ju premtuat se do te sillnit demokracine, lirine, pasurine, drejtesine, te mira pa fund e ne ju besuam, por ja qe nuk ka dale ashtu sic thonit ju. Po e shikojme cdo dite lirine e demokracise qe qe na sollet, po e shijojme cdo dite prej 25 vjetesh kete liri te perdhunimit, liri te mashtrimit, liri te genjeshtres, te shpifjes, te degjenerimit, te kanosjes, te vjedhjes, te vellavrasjes, te harbutllekut, te shperberjes se kombit, te padrejtesise (drejtesia e Enverit po na duket lule), te papunesise, te pasigurise, te pasurimit te nje pakice e te varferimit ne ekstrem te shumices, ku nje pjese e mire detyrohet te largohet nga vendi prej “te mirave” qe jane ketu, te falsifikimit te historise sic doni te beni edhe ju me mohimin e Luftes Heroike Antifashiste Nacionalclirimtare te nje populli te tere etj. etj. Prandaj e duan Enverin e jo se nuk kuptojne, sic thoni ju, ose jane nostalgjike, ose vetem per buken e gojes. Prandaj, paska pasur te drejte Enveri me llojin tuaj, o profesor.

 5. Lida Al says:

  O profesor, lereni Enverin ne shenjterine vet, ai beri shume per popullin se e deshte, por jo per ju. JU qe andej nga Amerika e pasur nuk mund t’i kuptoni njerezit qe jetojne ketu. Ju premtuat se do te sillnit demokracine, lirine, pasurine, drejtesine, te mira pa fund e ne ju besuam, por ja qe nuk ka dale ashtu sic thonit ju. Po e shikojme cdo dite lirine e demokracise qe qe na sollet, po e shijojme cdo dite prej 25 vjetesh kete liri te perdhunimit, liri te mashtrimit, liri te genjeshtres, te shpifjes, te degjenerimit, te kanosjes, te vjedhjes, te vellavrasjes, te harbutllekut, te shperberjes se kombit, te padrejtesise (drejtesia e Enverit po na duket lule), te papunesise, te pasigurise, te pasurimit te nje pakice e te varferimit ne ekstrem te shumices, ku nje pjese e mire detyrohet te largohet nga vendi prej “te mirave” qe jane ketu, te falsifikimit te historise sic doni te beni edhe ju me mohimin e Luftes Heroike Antifashiste Nacionalclirimtare te nje populli te tere etj. etj. Prandaj e duan Enverin e jo se nuk kuptojne, sic thoni ju, ose jane nostalgjike, ose vetem per buken e gojes. Prandaj, paska pasur te drejte Enveri me llojin tuaj, o profesor.

  Ju lutem botojeni komentin tim

 6. Ivan i madh says:

  Se ka te rjedhur si ky dhe te regulluar kjo interviste nga disa palo gazetare dalka me i zgjuar se nje pjese e madhe e popullit. Se ka bere jete te keqe e te dhuneshme gjate monizmit pa po i kalon te 90vjetet. Po gazetaret kane haruar etapat per ti regulluar intervisten duke kaluar nga 1912 tek1945 e ne vazhdim duke lene jashte kesaj interviste kohen e satrapit Zog qe besoj se duhet ta kete shume per zemrave dhe e begate per popullin e kete analist i perdhunur jo vetem i rjedhur.

 7. fadili says:

  Profesor kur lexojme opinione te tilla na mbushin me shume krenari pasi ka nje analize shume te sinqerte, akademike
  dhe shume patriotike. per mua keto intervista duhet te jene ne faqet e para te cdo gazete apo ekranesh tv. flmd profesor per kenaqesine qe na dhe me keto mendime.

  1. ec aty says:

   Budallai eshte krenar per mencurine e tij 😉

 8. Lpl says:

  Te gjithe komunistet jane me partine socjaliste dhe te gjithe trashegimtaret e diktatures , kjo nuk eshte rastesi , por trashegimi e atyre qe instaluan diktaturen qe i bene njerezit te kerkojne vetem buke dhe pune duke larguar lirine dhe mos e dashur nga halli i bukes .Kjo gje po ndoll edhe sot njerezit kerkojne pune dhe buke dhe skerkojne liri qe se njohen kurre dhe qe po ju iken edhe atyre qe e njohin e vleresojne lirine e shpirtit qe buron nga mbrenda edhe kjo po na merret dale nga dale nga ata qe projektuan njeriun pa shpirte me ideologjine komuniste si Kim Jongu qe ju thote afhuroni gjyshen time ne vend te Krishtit kete beri Enveri me langojt e tije dhe spo shkeputen asnjehere nga feja e tyre komuniste edhe mbas 25 viteve te cilet nuk u kthyen ne nostalgjike ,por ata su shkeputen asnjehere sepse nuk jane njerez por demone te shperlare me gjerat me te zeza qe kane pervatesuar e mesuar nga baballaret e tyre urrejtjejn dhunen shtypjen mohimin e njeriut duke i dhene rendesi materjalit me shume se njeriut si ne diktature te eterve te tyre .52 per qind eshte nhe kembane e madhe qe duhet degjuar , sepse nuk eshte bere asgje per te mposhtur qytetrimin e dhunes qe u propagandua me force dhe vazhdon akoma neper shkollat dhe jeten tone te perditshme ne te gjitha institucjonet .Shkrimi i profesorit eshte i sakte dhe duhet vleresuar sepse shoqeria eshte ne rrezik eshte duke u vetmohuar ne ate se çfare kerkon , kerkon buke kur liria eshte duke i ikur cdo dite .Shikoni ju komuniste Berisha nuk kishte ideologji njerezit jetuan te lire menderisht nuk kishte trysni dhe ide te dirigjuara se mashtrohen njerezit nepermjet pripagandes te dirigjuar nga eksperte te paguar siw bejne komunistet e rinj te cilet jane trashegimtare ose ish funksjonare te ideologjise se mashtrimit dhe dhunes te shkolluar per kete pune ne komunizem .Kur njerezit kerkojne buke dhe pune Liria ka humbur totalisht , por tani njerezit i mban shpresa se mund te rifitohet , per kete arsy eshte me mire demokracia e keqe se diktatura e instrumentalizuar dhe ideologjike ,kjo eshte ne fillimet e veta kjo tip diktaturet ku promovohet cdo dite apsolutizmi i Rames dhe i partise ,shpresojme qe mos te ngulet si fe e re postkomuniste moderne ne botkuptimin e Shqipetarve ateiste qe nuk njohin Zotin por krijojne Zoter te dhunshem dhe sundues , turp i madh nuk shkohet ne Evrope me kete mentalitet antihuman e dhunues larg vlerave te Evropes , shkoni ne Gjermani more komuniste dhe njihuni me socjalizmin Gjerman dhe harrojeni socjalizmin diktatorjal komunist Shqiptare qe ska lidhje me socjalizmin Evropjan as ai i Enverit as ky i Rames .

  1. Illyrian says:

   Në emisionin DRITARE të Rudina Xhungël, kryebashkiaku I Tiranës, pranoi që është “i kuq”
   Dhe që PKSH e ka ndërruar emrin dhe tani është PS

  2. yp Xhixhi says:

   Lpl ke nevoje per psikolog,je keq fare nga mendt e kokes!
   Se qe je pa shkolle kjo duket qe ne dy tre fjalet e para qe shkruan!

 9. Totila says:

  Na cau thyben dhe ky Sami Rrapishtja , nga ato rrapishte qe i kane rrenjet ne uje .
  Por me sa duket edhe ky tipi qenka FTOHE ne b.th
  Qani Vendi per Zot o Sami MIU, pavarsisht te keqijave qe beri Enveri .
  Ne se do ti referohesha Filozofit Mao Ce Dung do ti jepja Enverit 80 % te Mira dhe 20% te Keqija .
  Ketu na del qe ne 1939 ke qene 13 vjec dhe Luften Gjigande Nacional- Clirimtare e ke perjetuar ne nje moshe qe ke qene ne fund te adoleshences dhe ne Rini kurse Socializmin e ke perjetuar .
  Po pse more mut- muti e mat ate kohe me KUTIN e sotem .
  Krahasoje periudhen 1944-1990 me periudhen 1990-2016 dhe do shikosh se do te dalin ndryshe llogarite .
  Mero c’na i nxirrni keta qelbesira ketu dhe u jepni akses .

 10. .**** says:

  LIRIA per te poshteruar shumicen te intereson vetem ty dhe seres tende profesor, nuk je ti vetem qe e ke jetuar ate sistem e po na tregon ne te tjerve se çfar ka ngjar kur ti vetem ke qen ne nje planet tjeter, jo zotri ti je kundershtar i atij regjimi dhe domozdo qe vetem do ta shash e denigrosh ate , ai vrau e persekutoj tradhtaret dhe bashkepuntoret e pushtusit dhe kuislinget dhe per kete ka mar shembull nga franca e anglia ne at koh qe pas lufte bashkepuntoret e nazizmit i vrisnin rrugve si qent ku i gjenin ne shtetet e tyre respektive , ata nuk ben asgje me shum se shtetet me demokratike ne europ e bot , por te ter nga te kater anet i kerkonin te behej vasal i te tjerve dhe ta linte popullin e tij ne meshir te te tjerve si sot , kundershtaret e vet i denoj me te drejt ai sistem se e votonte 99.99 perqind e SHQIPTARVE bashk me miqt tuaj zotri , epra nje shtet qe sot votohet nga shumica nuk mund ta rrexosh se te do qevi ty , saliu i vrau njerzit ne rrug se kerkuan te drejtat e tyre , ty zotri pse nuk te beri pershtypje kjo gje , pse jeni i njenanshem ne kte mosh dhe kaq i pa drejt , je per te ardhur keq zotri, puna qe na dha PPSHja 50 vjet nuk ishte tortur , por pun ku punonte ter njerzia dhe jetonin te ter me dinjitet , por te degjeneruarit kriminelet kondrabandistet e antishqiptaret maskarallikun vjedhjen dhe degjeneremin ta servirin per liri sot , se seres tende i leverdis o i pa drejt , por shumica e njerzve sot qe nuk kan munci te ushqehen ato gjera qe na afroi ai sistem dhe qe i kishim po kerkojn asgje me shum dhe politika sot nuk ka mender byth asnjeren prej tyre ti ofroj njerezve sot , shendesin njerzit e kishin falasas dhe njeqind her me te mir ne cilsi dhe kualitet se sot nese , ty te duket zhvillim te maresh dyshek e jorgan qe te shtrohesh ne spital dhe nje mal me birxhe me vete se nuk te prek kerkush me dor po nuk i dhe para , ,atehere jam i detyruar te mendoj se jeni njeri mashtrus dhe ordiner zotri , te ngujuarit kerkojn ate liri qe i afroj ai sistem sot, se nuk kish burr ne kte tok ne at koh te bente gjakmarrje se hak merte vetem shteti , se ishte shtet me byth jo si sot , te ter te pa punet ne kte vend vetem pun kerkojn nese ty padrejtesisht kta politikan ordiner te kan dhen para demshperblimi , kta qe dikur ishin me te ndershem se ty dhe sera jote sot paguaj per ty , prandaj dhe ti ndihesh i lumtur dhe habitesh qe njerzit kerkojn ate qe kishin deri ne 90ten dhe i humben ato, psh; shkollen korrekte dhe pa pages, drejtesi korrekte, pun te garantuar, jeten e femijve te garantuar, spitale pa para, nuk na intereson liria jote or mashtrus na intereson te punojm dhe jetojm me dinjitet ne vendin ton , gje qe sot esht vetem luks per mashtrusit kriminelet kondrabandistet dhe antishqiptaret , se ju keni paran dhe ju ndiheni te lumtur, ne pjesa tjeter nuk ndajm te njejtin mendim me ty dhe ne jemi me te shumt se ju ,prandaj dhe sondazhi del qe 52 perqind e shqiptarve mendojn qe ishim me mir siç ishim , mos kerko injorant kudo zotri qe te vin ne nje mendje me ty se ndihesh ti i lumtur nuk esht e then qe dhe ter bota duhet te jen te kenaqur , jo e ke gabim gjithsecili ka dinjitetin e vet ne kte vend , ka familjen e vet , barkun e vet dhe bythen e vet , pra te ter kan te drejt te mendojn mas menyres tyre dhe kan te drejt te mos jen fare dakort me çfar mbroçkullis ti perfitus i pa drejt i kti sistemi qe menderosem sot.

  1. vaso says:

   GJITHMONE PROGRESISTET ISHIN PAKICA,NE GJITHE HISTORINE BOTERORE.

 11. Bushi says:

  Nuk jame shume dakord me mendimet e zotit REPISHTI.Mendimet e tija me sa duket jane emocionale,dhe me mllefe se ka qene i denuar nga koha e socializmit.Dhe eshte e natyrshem qe kushdo si ai keshtu do mendoi dhe do flasin.
  E para-Ai e quan punen e lire dhe te sigurt skllaverim.Kjo nuk eshte e drejte.Puna ne socializem apo ne diktature,ishte e sigurt dhe me nje pagae te sigurt,ne pershtatje dhe me çmimin e mallit.Sot shqipetaret enden neper europe per t’a gjetur nje pune dhe e gjene me veshtiresi.Por me e keqja eshte se punetori punon te pronari dhe kur vjene fundi i muajit,pronari zemer zi,nuk i jep pagen punetorit per punen e kryer.I shkreti punetor,pret nje apo dy muaj edhe pese muaj,kur e shikon se nuk mere dote pagen,e braktise punen dhe endet per te gjetur nje pune tjeter.Pra pronari kapitalist tallet me punetorin emigrant.Po kjo zoti Repishti eshte e drejte?Pikerisht per kete ke te drejt te thuash se puna eshte skllaveri.
  E dyta- Ju thoni se lirija ne diktature eshte imponuese dhe pranon nenshtrimin e jetes se lire.Jo zoti Repishti.Ne ate kohe njerzit jetonin te lire dhe nuk kercenohej nga askush,qoft jeta apo prona.Ishte plotesisht e sigurt.Por disa njerez si ty ja kishin friken se shkonin ne kundershtim me rrjedhen e lumit.Sot i gjithe populli jeton nen trysnin e nje pushteti te eger qe te vrete dhe te vjedh.Te vjen krimineli ne shtepi te grabit dhe te vrete familjarisht.Ndodhi te tilla sot i degjon çdo dite ne televizor.Kurse ne socializem keto nuk ekzistonin.Ti nuk mund ti dish se ke qene ne burg,por ne ate kohe,gruaja linte punen turnin e dyte dhe ne mese te nates shkonte ne shtepi pa e kercenuar askush.Po sot? As qe imagjinohet dot nje gje e till.
  E treta- Koncepti yt per LANCL-re se ajo paska qene nje mashtrim,dhe nuk ka qene lufte kunder pushtuesit,por nje lufte civile,DO JETE TURPI ME I MADH I YTI DHE TE GJITHE ATA QEMENDOJNE SI TY.Kjo do te thote te mohosh gjakun e derdhur nga partizanet,qe dhan jeten ne lulen e jetes se tyre,per ndjenjat patriotike ,dhe atdhun mbi te gjitha qe te mos e shkelte kemba e te huajit.LANCL-re e udhehequr nga PKSH ( qe ty ) TE KALL TEMERRIN,ISHTE NJE LUFTE GJIGANDE,SHLIROI SHQIPERINE DHE U RADHIT NE VENDET FITUESE NE EUROPE DHE NE BOTE.Por ty nuk te interesojne keto,dhe flet gjoja me MENCURI,per t’i marre mendjen disave se keshtu eshte e verteta.Jo jo nuk eshte kjo e verteta.Keto qe thua ti,jane mashtrime.Te mohosh LANCL-re, do te thote te futesh vehten ne nje gjynah te madh,per gjakun e derdhur nga shqipetaret e ndershem.Kete e mohojne shqipetaret e pandershem si ty.
  Ka dhe probleme te tjera,qe tregojne lajthitjet e tua por per mungese kohe,ose me mire per te mos u marre me at,po mjaftohem vetem me keto tre probleme.Eshte e natyresheme,nuk te zemerohem,se ti si denuar qe ke qene,keshtu do flasesh dhe do mendosh deri sa te jesh gjall.Une sote jetoi jashte vendit,ne nje shtet te euorpes,dhe po i shikoi me syte e mi,se si tallet kapitalisti me punetorin deri ne uljen e dinjitetit.Edhe pse pronari eshte injorant,pa shkolle,pse ai ka ne dore mjetet e punes,ka pasurine,sillet arrogante me punetorin,deri ne mosdhenjen e pages se punetorit per pune e kryer nga shpatullat e djersen e lodhjen e tij.Mendoje se çdo gje duhet pare me objektivitet,dhe jo me emocione. Pershendetje.Emigrant ne Itali.

 12. LORA says:

  Duket ashiqare qe ne fakt perqindja e njerezve qe kerkojne sistemin e Enver Hoxhes eshte me madhe se 50%,,,,,dhe vetem ky fakt qenka bere “kumone alarmi” per kete mender-prof dhe gazetat qe nevojiten per intervistat “brilante” te tij.
  Them mender-prof,se nje prof i vertete nuk e gjykon kurre popullin e tij,sidomos kur eshte shumice, ne zgjedhjen e bere.
  Kjo mener-interviste m’e verteton se ky bir bushtre eshte pjese e paepur e stanit bandit te elezbibereve,,,,ne kursin e varferimit ,c’nderimit dhe percudnimit te shtetit te shqiptareve.
  Falnderim “Temes” qe n’a ben me dije ngordhjen brilante te ketij soji gjkprishur dhe antishqiptar te perbetuar.
  OSBE nuk beri gje tjeter me sindazhin e saj,vecse pasqyroi nje realitet shoqeror,te pa manipulueshem .Shqiptaret do t’ia dalin si zot halleve te tyre,,,pa e care trapin per kumonat e samirepishteve te rradhes,,,, edhe me me dinjitet nga sa perballuan tranzicionin kriminal,te projektuar nga banda e elez-repishteve dhe zbatuar nga gangsteret e shqup-it.
  TUNG

  1. Tartufi says:

   O bije kurvash dhe bije barbaresh e zbritur nga stanet e laberise,ketij prefesori ju nuk i shkoni dhe mu ne vrime te bythes
   O e kurveruara e viteve te shtipjes se madhe,ky popull nuk ka nevoje me per ju racen e qelbesires komuniste.

   1. ec aty says:

    Brimen e bythes ne fakt ja u kena bo tunel,atij dhe gjithe sojit tuaj te HALABAKERISE!
    Palloshin e kemi GJITHMONE GATI 😉

 13. xhulio says:

  O nostalgjike te kriminelit.O idioter qe e beni kriminelin shenjtor.C fare beri mor kriminela si ai? Keni mendje dhe sy? Po vendi shkoi ne zgrip te ekzistences me 1990, apo jo, apo e keni harruar.Cdo gje rezultoi e pavlefshme, deri edhe prodhimi i nje buloni.Mos e kishte edhe ketu fajin armiku i klases?Gati jeni ta thonii dhe kete.Po keto vite te demokomunizmit, prape armiku i klases e ka fajoin?Kush e ka drejtuar vendin.Mbetjet e komunizmit o njerez pa tru, mbetjet qe brenda nates u transformuan, ca ne blu e ca ne roze, e tani edhe ne mavi.Po eshte denuar shoqera shqiptare mos beje perpara me ate lufte klasash qe praktikoi per 45 vjete dhe praktikon edhe sot ne forma te kamufluara gjer te brezi i trete e i katert.Nuk e bejne dot shtetin brekegrisurit, injorantet me nga tre kater diploma.A nuk e vini re qe administrata shteterore dhe lokale eshte e paraliizuar?Nuk zgjidh dot asnje problem.A nuk e shihni se qeveria Lenka-simoni-pal-Muho-Pilo=Riita-Hekurani etj etj drejton edhe sot, me ministra me diploma edhe te shkolles se mesme te blera, gjer atje sa nuk dine edhe se Ismail Qemalii ishte varrosur ne Vlore.Vazhdoni t i bini legenit.Ne mes te rruges do te mbeteni, e pastaj fajet i ka serbi, greku, italiani e keshtu me radhe.Shkoni mor atje nga keni ardhur, ruani ndonje kope delesh neper shkrepa.Te pakten do ben nje pune dhe nuk do te villni ketu brockulla ndaj nje profesori te nderuar universiteti qe nuk i arrini as gjer tek nyja e kembeve.

  1. Lugati says:

   ca boni mer plera karakurva komuniste parazite qe patet fat qe ju shpetoj sale berisha ne 90 mer ju qifsha rracen se paskeni qene fare hislli parazite..e doni te na boni hero tradhtarin mo te modh te kombit shqiptar…edhe po patet nostalgji shkoni ne kore te veriut qifshit nonen juj

   1. Tanguli says:

    E mre katnaro,qe kur i tru carac si surrati jot, do me dhon men!? Ik ere manall anej,futi nji dopje gjize se s’jane kto muhabete per tarrallake si kaptina tate 😀

 14. Hemm.... says:

  profesor, nese ke qene disident, bravo te qofte, nese ke qene kunder qe ne fillim kur komunizmi ishte enderr ende e bukur thjesht se te paret u bene me pushtuesin, nuk eshte mire keshtu. Komunizmin anatemoje per te keqet dhe cdo sistem, edhe demokracia ka plot por permendi ca te mira se nuk te hane buken mos ki merak. Mos na e bej vetem zi sepse punuan i madh dhe i vogel dhe u thane puna e mbare plot 45 vjet. Mos hidh poshte djersen dhe vetmohimin e shqiptareve sepse komunismi kishte dy medalje, ate ideologjike qe mund ta kritikosh gjithe diten dhe ate patriotike sepse beri per kete komb. Tungjatjeta

 15. capi dhia says:

  O Xhulio, cfare do te thuash me sa ke shkruar me siper ? Edhe nje budalla nuk te kupton dot. Pastaj, ku e gjen ti Zheni te drejten qe te pergojosh emra te gjalle e te vdekur sipas qejfit tend, se te do bytha ty! Kujdes o bir, mos bjer ne gabime qe prekin te drejtat dhe lirite e njeriut, kushdoqofte ai. Te drejtat dhe lirite e individit nuk ka ne karakter klasor, as genocidal, as diskriminues, packa sesi jane katandisur te drejtat dhe lirite e shqiptareve para 1990, dhe pas 1990. Lexo djale, lexo te mesosh per veten tende qe te mos te te qeshe bota, dhe pyet me te vjetrit me mend ne koke si porfesor
  Repishti, nese eshte ai profesori i gjimnazit Qemal Stafa dhe Shkencave te Natyres, qe pasi mori leshin, mishin, qumeshtin, lekuren e lopes diktarure, tani po gezon edhe ato te “demokracise”. Frika e poshteron cdo shprese te individit, qofte ai edhe profesor.

 16. .. says:

  XHULI nuk jan te ter te degjenerum qe kerkojn anarshi ne kte vend , nuk jan te ter antishqiptar llum qe meren me drog e prostitucion , ju jeni pakic, por fatkeqsisht hapsira me e madhe ne mendjan e shkruar e vizive i jepet llumit te kti vendi sot , pse ju ju tremb drejtesia e shkuar , se ju le pa drog kurva dhe anarshi , por mos u trembni se dhe ta kerkoni ju nuk kthehet me , se nuk gjen me njerez te ndershem te mendojn per kta njerez dhe per kte vend , pastaj çdo popull meriton politikanet qe ka , ju lumturohuni por mos ju genjej mendja se do detyroni te tjeret te mendojn si ju , ju jeni zullumqaret e kti vendi , mos ja ver re komentusve lart qe nuk jan dakort me kte bajg profesor , kta nuk jan dakort me te se jan ne kerkim te njeriut e kupton te njeriut , se batakçinjt mashkturis kriminelet e maskarenjt e seres tuaj e kan mbytur kte vend, pra kta jan ne kerkim te njeriut te atij njeriu prefekt qe mendon dhe per popullin dhe per vendin tij , per dinjitetin e kombit dhe te kti populli , nuk arrin ti qe ti kuptosh kta njerez ti je aq larg ne gjykimin tend sa i kundervihesh pjeses me te madhe te kti vendi , ty te kan then se ne at koh vdisnin njerzit rrugve , ju ose e hani kollaj sapunin per djath dhe çfar ju servirin mashtrusit e kti vendi , ose jeni pasardhesit e atyre qe kan ber ujdi me pushtusit dikur dhe ju leverdis thenia e kti antishqiptari.

 17. saliu says:

  Nuk mund te quhet analize reale kjo e Z. Repishti sepse ne te gjithe shkrimin sheh qarte urrejtjen dhe mohimin. Nuk mund te analizosh asgje as jeten e nje femije 5 vjecar po vendose si princip te analizes urrejtjen dhe mohimin. Te besh analize do te thote te shohesh faktet ti pranosh ato , ti seleksionosh , te besh krahasimin, analizen, deduksionin dhe pastaj te dalesh ne nje mendim logjik. Ketu nuk ka as analize, as krahasim as deduksione, pra nuk ka mendim logjik. Nuk dua absolutisht te mbroj Enverin se ka qene dhe do te mbetet tmerri dhe diktatori me i eger per shqiptaret, por nga ana tjeter nuk mund te mohoj luften per clirim sic vepron Rrepishti. Nuk mund te mohoj gjakun e djemve te rinj qe sakrifikuan jeten per nje Shqiperi te lire. Deshmoret e atdheut jane memoriali qe na ben krenare. Deshmoret nuk e dinin se do te vinte Enveri dhe do te shtypte kete popull! I lutem Z. Rrepishti te behet i ftohte nga emocionet dhe ndjenja e hakmarrjes, dhe te kerkoje ndjese per periudhen e luftes Nac-Clirimtare. Sa per Enverin me kenaq sa me nuk ka me vleresimet qe jep.
  Deshiroj ti kujtoj Z. Rrepishti nje thenie te Cezarit te madh. E verteta historike qe te dale ne shesh duhe te permbushe disa kritere.
  1. Fitimtari te bjere dakort per gjerat e mira qe kundershtari kishte.
  2. Humbesi te pranoje cilat ishin gjerat me pozitive te fitimtarit
  3. Fitimtari te pranoje se cilat ishin gabimet e tij.
  4. Everteta historike del kur fitimtari dhe humbesi bien dakort per gjithcka! Atehere kur i vjen momenti

 18. Qytetari says:

  Avash o xhulio avash,meso te shkruash emrin tend o mavri se dhe ate sdi te shkruash,te pakten ki respekt per emrin tend,emri gjithmon kur shkruhet fillon me germe te madhe, dhe per ta injoruar personin, ja shkruan ashtu sic ti ke shkruar emrin tend,hajd tung or bir. Tjetra ky profesori qe na flet na Amerika, le te lexoje komentin e komentuesit,Neutrino,se i ben mire.

 19. Po pse or k…afshe qe arsyetoni, se keni tru. Sa here, ka kaluar komunizmi, ne historine e njerezore, qe dini t’a komentonim aq “bukur”.sa po budallallepsi, ne menyren me gomarerore, nje brez te tere, qe sot po i afrohet te 40 tave?Po kujtoni, se po ju mbajne per te mençur o, kurva; qe, qoshi thinjosher, qe t’keni vrare, per enverin; qofshi 40 vjeçar, qe jeni ta zeme miliardere ,qe keni vene pasuri, duke i sherbyer ketij realiteti, te sotem, sikur te ishte drejtesia dhe miresia vete? Kur ne fakt jemi ne nje realitet, qe rezultoi me i flliqur se kurre!?

 20. sofia says:

  Profesor Repishti ! Urrejtja qe keni ju per jeten tuaj dhe tonen prej 45 vjetesh te nxierr bllof si profesor apo njeri i mençur. Do te quaja te mençur dhe profesor sikur ne analizen tuaj kaq te gjate te nxirrnit ne drite te mirat dhe te keqia e sistemit te dikurshem e pse jo dhe te Enver Hoxhes. Pra, te thoshnit te vertetat, por te shprehesh qe urrej kete e urrej ate, eshte sllogan i njerzeve medioker dhe qe dine te urrejne, por jo te dashurojne. Zjarri eshte i keq kur te djeg qe edhe mund te vdesesh, por eshte shume i mire se te ngrohe dhe pergatit dhe ushqimet qe jane te domosdoshme per te jetuar. Mos valle duhet ta urrejme zjarrin?! Po ashtu dhe uji; pa ate mund te rrosh disa dite, por kur bie ne lume apo det dhe nuk del dot , mund dhe te vdesesh. Duhet ta urrejme ujin?! …Me kete dua te theme qe ato qe jane me te domosdoshme per jeten, kane edhe fatkeqesine brenda, profesor. Une , ashtu si ti, kam rrojtur e punuar ne kohen e Enver Hoxhes, me te mirat dhe te keqiat e tij, por vleresimin e kam ndryshe se nuk e kam pase urrejtje ne shpirtin tim, bile as sot nuk kam urrejtje per ndonjerin qe ka zevendesuar ne karrike Enver Hoxhen, por ka sjelle shkaterrime me shume se ai, gjithmone ne kontekst me kohen. Ju, profesor, i shikoni gjerat akoma me dy ngjyra ne lidhje me te kaluaren: te bardhe dhe te zeze, kur ato sot i kane te shate ngyrat e bashke me to edhe kombinimet e pafundme. Dhe si ju dhe shume te tjere, kur nga ana tjeter predikoni tolerance, dashuri, vllazeri, shoqeri, respekt, nder ….por keto vetem per sy dhe faqe sepse e verteta te shikon ne sy dhe nuk flet. Nuk perjashtoj qe edhe ish antare te partise punes apo mvartes administrative te tyre, kane qene e keqe sa s’ka ku te shkoje, por kjo nuk mund te krahasohet me te sotmen katerciperisht te kthyer permbyse e qe veprojne haptas me te keqen qe mesuan fshehurazi atehere. Ralle lexoje intelektuale sot qe mbajne nje qendrim relativisht te drejte per marrdheniet shoqerore te se kaluares dhe te sotme. Por brezi ri ka nevoje shume per te verteten se po bastardohet; ka nevoje ti tregosh te mirat dhe te keqiat e Enver Hoxhes, por dhe te mirat dhe te keqiat e Sali Berishes, psh. Keshtu ai do te arsyetoje vete, ne lirine e tij se çfare duhet te zgjedhe dhe se çfare duhet te beje, se une nuk nenkuptoj liri çthurjen totale dhe mungese lirie kur vihen norma dhe rregulla qe nga celula e pare e shoqerise, familja, e deri tek shteti dhe shoqeria ne pergjithesi. Medito, profesor dhe do ta nxjerresh konklyzionin pa urrejtje per dje dhe sot. Shenim: nuk kam qene kurre antar i partise punes, nuk kam qene kurre ne administraten e saj, kam qene perfaqesues i ndonje partie ne pluralizem, por kur e pashe se ç’behej me politiken shqiptare, e veçante dhe sot, u largova perfundimisht per te jetuar larg saj, por dhe ne distance, per te ruajtur ekulibrat e mia te mendimit per çdo kohe qe i siell vetes dhe shoqerise me te miren.

 21. Pellazgos says:

  O zoti Fadil.
  Eshte shume e veshtire qe “njeriu” te mendoje si njeri.
  Per vleresimin e ketij autori te jap 100% te drejte,por ketu eshte problem me nje popullsi qe 500 vjet Turqi skllaverim,vrasje,marrje pengjesh,perdhunime dhe pjesa me e madhe e kesaj popullsie me ne krye Sali turkun e mbushi vendin me institucione propagande Arabe te quajtura Xhami.
  Te mbeshtetura edhe me shkolla “demokratike” apo Medrese nje shtet Islamik ne emer te te “drejtave” te frtare,kur e dime shume mire qe Feja eshte politike,propagande identitet,me ndryshim emrat e heronjve te tu ne emer te “Zotit”,
  Dihet qe Feja e te ashtuquajtureve shqipetare pera turqisr ishte Greke Orthodokse,Kishat flisnin gjuhen Greke,emrat Greke Orthodoks,nuk kishte ndonje Autoqefali,atehere si mund te besosh ne Zot dhe je pjese e pushtuesve?
  Feja myslimane eshte pjese e pushtimit Osmane dhe po nuk u denua ky vend nuk do behet se nuk ka mundesi matematike,kudo qe ka patur shtete me Fe te ndryshme ka patur urrejtje,shkaterrim.
  Shikoni akoma ne Irlande qe jane ne Evrope se cfare behet,kete e ben Feja e pushtuesit.
  Ne faqet e para te gazetave duhej te botohej Fjalimi i famshem i Erdogan qe thote qe Xhamite tona jane bajoneta.
  Atehere per ke jane keto bajoneta?
  Jane per te “pafete” si Orthodoks te Jeorgios Kastriotis ashtu edhe Katolike dhe kete fjalim nuke botojne Turkoallvanosat se Allahu i tyre pret per te na therur,ndryshe nuk mund te shpjegohet kjo heshtje.

 22. sos kali qe na ngordhi, por s'na lene rehat as mizat! says:

  …” keto jana masa popullore te pazhvillueme qe nuk kane aftesi me sigurue nje jete te veten…”

  te jesh plere por jo kaq sa ky rrocka i rrjedhur!!!

  sipas ketij “prfesorit” faji eshte i mases dhe jo i qeverive qe si ne komunizem dhe ne kapitalizem ju kane sherbyer elitave ne pushtet. e vetmja menyre sot te kesh sukses eshte nese behesh anetar i “klubeve” dhe mafias. sepse edhe me pune te ndershme dhe te besh fitim te grijne nga taksat.

 23. gjelo says:

  Per shumicen e komentuesve lexo nostalgjikeve te Dulles;krimi i vertete i komunisteve nuk eshte vetem diktatura e eger, roberia dhe dehumanizmi total i shqipetarit krimi me i madhe qe akoma vazhdon eshte pasoja e shkolles, mendimit, mentalitetit sovjetik, sllav me perbuze te verteten.

 24. Albanian till I die says:

  O Tartuf,…u rrite u poqe , po prap loqe se loqe ngele…..o katunar me patente ky profesori yt edhe ti bashke keni rrjedhur, jeni nja 100 vjet mrapa edhe nja 50 anash……Enver Hoxha ishte atdhetar e jo si ky trapi plak edhe Sali kurva qe i shiti ujrat grekut per dy leke edhe naften ja dha Milloshevicit qe te vriste shqiptaret e Kosoves…ik e meso historine mbrapa komento…..koke loqe

  1. vaso says:

   O ALBANIAN.Bashke me naften thyen embargon ushqimet,veshjet,konfeksionet deri dhe lodrat per femije,cigare dhe alkool.Tregtaret tane luteshin te vazhdonte embargo nga perendimi.

 25. populli says:

  Profesor ,bere mire qe ike shpejt,me mire do te kishe bere qe ti dhe sera juaj te iknit me shpejt ,se nuk do tu jepesh mundesia qe sot te na benit moral.Ju zoteri na tregoni neve qe lindem dhe u rritem ne kete vend se cfare ishte diktatura e proletariatit,po nuk na shpjegoni se cfare eshte diktatura e kapitalizmit,ju zotri nuk na shpjegoni se si ka mundesi qe 5% e popullsise botrore zotron mbi 50% te pasurise,ju nuk na shpjegoni se si pati mundesi qe 13000~te mije vete ne shqiperi te zotrojne mbi 50% te pasurise,ju nuk na shpjegoni,profesor krimet qe bene kolobracionistet dhe ballistet ne bashkepunim me pushtusit,ndaj popullsise civile,ju nuk na thoni gje profesor,qe ju qe u arratiset ,shkuat atje ku shkuat dhe ti me shoke ju pregatiten si mercenare qe te permbysnit rregjimin ne Shqiperi,shoket tuaj u hodhen si diversanta,vrane njerez te pafajshem,po mbeten dhe vete brenda.komunizmi dhe diktatura per ju jetonin 1000 vjet,po sic tha dhe shoku Sali,pare pak kohesh,bijte permbysen etrit.Ju thoni qe jane vrare kaq dhe aq,gjate diktatures,po nuk thoni sa u vrane ne demokraci.ju nuk na thoni gje per arsimin,mjekesine,bujqesine,industrine,emancipimin,elektrifikimin,e shume e shume gjera te tjera,qe u bene gjate asaj kohe, ju dhe sera juaj profesor jeni pjella me e shumtuar e ketij kombi,ju harroni se si e katandiset shqiperine e asaj kohe.Shqipetaret jane popull vital,ata nuk humben as troje,as zakone,as gjuhe,duke jetuar ne mes ujqerish rreth e qark dhe hijenash brenda,po pati burra ky vend qe ne momente kritike,moren ne dore fatet e tij dhe nuk lejuan qe ky vend te tjetersohesh.ka shume gjera per te thene,po nje gje eshte e sigurt qe ti dhe shoket tuaj nuk mund ta benit kete pune.

 26. pro says:

  Cfare po ju sjellin keta llo profesoresh o mjerane??
  Ne jemi ketu dhe e pame realitetin me sy.

 27. deti says:

  nuk na the gje historia e nje populli aq me teper e shqiptareve nuk varet nga nje individ qofte ky dhe udheheqes.cfar thua ne shkrimin tend eshte e nje aneshme e mashtruse ne interes te klases qe ke perfaqesuar.po te mos ishte diktatura e proletariatit me udheheqes enver hoxhen shqiperia do te ishte ashtu sic e kane lene te paret e repishtit disa krahina te varfera me bejlere e agallare me popull analfabet e me ekonomi me keneta e semundje
  do thoni se do kishit bere me teper.ne dore e patet me ahmet zogun perse nuk e bete por ne shqiperine e ahmet zogut me nje milion banore nuk kishte as sapun e te hante morri per syri dhe repishti qe mund te kishte ndonje gjendje loste tere diten kumar.prandaj populli e urren repishtin e respekton enver hoxhen per zhvi;llimin e math qe i dha shqiperise me pallat kongrese hidrocentrale e kombinat metarlugjik.ne burg kane vajtur te gjithe ata qe penguan xzhvillimin ekonomik si repishti me shok dhe demokracia beri gabim qe i nxori nga burgu se ata kane qen bashkepuntor te fashizmit.por cte them me shume punet ne shqiperi ashtu u bene..por populli po mbeshtet fort edi ramen dhe do ta coje perpara demokracine.enveri ka vdekur ai ka mbetur ne histori do apo nuk do repishti.do bej mire mos tna tregoje dokra.

 28. etj,etj says:

  Ben mire qe shprehesh i quajturi profesor,ben mire,sepse ne trendin e sotem ,soji juaj konsiderohet i mencur ,fisnik,i drejte ,patriot etj,etj, gjithmon duke mos ju lexuar e njohur veprimtarine,por kur shkruani e shpreheni si ne kete shkrim per shume probleme ,te pakten beni nje gje te mire ,ju jepni mundesine njerezve qe pas shume vitesh dhe pasi njohen edhe kete sistem se si funksionon ne bote e ne Shqiperi, jane ne gjendje tu percaktojne se kush jeni dhe sa vleni, dhe sa i keni sherbyer ketij vendi sipas nevojave qe ka patur,fjala vjen kur duhej luftuar nazi-fashizmi ju cfare bete etj,etj,

 29. KUNDERSHTARIT, qofte per me teper-Shtetit…Jepi ate qe i takon a me mire:”E ke inat jepi Hakun”,
  profesor inderuar; si PROFESOR, zoti Sami Rrepishti..
  j
  Ja cdo te thote te kesh SHTYP te LIRE-Faleminderit Gazetes “Tema”sa aytorit, mare kete interviste..
  Sa per te intervistuarin qe me impenjoi sa pashe emrin Pr.Sami Rrepishti ,me ndaloi fryma si “Pofesor” po u indinjova, me pergjigje dhene intervistuesit, mese ORDINERE, sa as shqiptare jo.Te me fali se jam nje kolegu i tij, natyrisht jo PROFESOR, po mbaj me dinjitete EMRIN M E S U E S dhe sot,tek te 82 vite jete.(,Fatekqesisht, vitet pas 90tes emigrante.(realizuar seprapi, enderren e nje populli, qe solli PLURALIZMIN ne atdheun tone Shqiperi, me emer ne HISTORI lene…
  Per vuatien e burgut te tij do ta ngushelloja,qe doli shendoshe e mire,sa ate jete qe po ben si emigrant.
  Paste shendet, 90t vite mbushur.festofte maksimumin e me plakut ne atdhe 116 vjte rojtur.
  Nes do kini mundesi, te shkruani nje shkrim te dyte,per te justifikuar, kete; qe Ju injoron, figuren si PROFESOR, qe ju ka nderuar dhe e nderon; Tirara, Shkodren e me tej.( Do te doja ta mesoja ate AKT akuzen e tij, denuar per ta mbeshtet…,po duhej mbeshtet.)
  Faleminderi gjithe KOMENTUESVE,mwse me dinjitet atdhetar,.. perjashto nja 2-3 negative, nga mbi 40zet komente, te shkelqyera,deri profesionalisht.
  Dhe nje here faleminderi Gazetes “Tema” e te me fali, shpetuar ky shkrim pa lexuar ne kohe ,ato dite prag Vitit te RI.
  Nje jete mesues ne shkollat e Tiranes, deri ne ato gjimnaze, qe i Pr.Repishti, ka qene dhe si mesues, i heqin kapelen
  Pleqeri te mire i urojme, se NJERIU yne eshte..
  Ndiese i kerkoj, po me te drejte-shprehem-GABONI- Profesor i nderuar.
  Duhej shkruar, si ju sygjerojne, mjaft pena me lart,me te drejte.(Jo politikisht ju shkruaj..ndodhem si Ju larg atdheut e ndoshte “komshi”..tej oqeanit,ku shteti qe jetoj, eshte nga me SOCILALET ne BOTE e PERSHENES, mbi 15 vjet femijet, stabilizuar, deri mbaruar femijet e tyre(nip e mbese te mijte), UNIVERSITET e NIPI, nis “DOKTORATURE”.
  Ndiese lexuesve per komentin e zgjatur..

  Toronto 28-03-2017 Guri Naimit D.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *