‘FETIH 1453’, film historik turk, jo realist

fetihNga Skifter Këlliçi

Që në vitin shkollor 1949-50, kur isha nxënës i klasës së 6-të, nga mësimi i historisë së Mesjetës mbaj mend këto data: pushtimin e Kostandinopolit nga pushtuesit otomanë dhe rënien e perandorisë bizantine, më 1453, vdekjen e Gjergj Kastriotit , Skëndërbeu, më 1468, rënien e Krujës në duart e pushtuesve turq, të prira nga sulltan Mehmeti II, më 1478 dhe zbulimin i Amerikës nga Kristofor Kolombi, më 1492.

Me kalimin e viteve, tashmë student i fakultetit gjuhë letërsi të UT-së, po në lëndën e Historisë së Mesjetës, mësova edhe fakte të tjera rreth pushtimit të Kostandinopolit dhe pastaj Bizantit, trojet e të cilit morën emrin Turqi, e cila me pushtime të viseve të tjera të Azisë, Afrikës dhe Ballkanit nga sulltan Mehmeti II, biri i tij, Bajaziti, dhe sulltanëve të tjerë pas tyre, u quajt Perandoria Otomane. Dhe tëra këto m’u rikujtuan kur rastësisht në një kanal televiziv kosovar pashë filmin turk

‘Fetih 1453’, prodhim I vitit 2012, që i kushtohet pikërisht rrethimit dhe pushtimit të Kostandinopolit nga ushtria dhe flota detare otomane, të drejtuara nga sulltan Mehmeti II, pra nga ky ‘fetih’, që në turqisht do të thotë pushtues.

Logjikisht një film i tillë duhej të kishte si synim herozmin e ushtrisë bizantime dhe banorëve të Kostandinopolit për të mbrojur qytetin e tyre nga hordhitë otomane që kishin ardhur dhe ishin vendosur në disa troje të Bizantit, qysh në shekullin e 11-të. Nga ky këndvështrim, p.sh., është realizuar filmi ruso- britanik ‘Rrethimi i Lenigradit’, (2009). Në film del në pah jo vetëm heroizmi i njësive të ushtrisë sovjetike, por edhe i qytetarëve të Leningradit, të cilët në kushte skajësisht të vështira, të krijuara edhe nga të ftohtit dhe sidomos uria, për rreth 4 vjet, (1941-44), mbrojtën qytetin e tyre dhe zbrapsën ushtritë pushtuese hitleriane.

Për të mos u zgjatur me shembuj të tjerë kuptimplotë, po përmend me këtë rast dhe romanin madhor ‘Kështjella’, (1970) që rrëfen heroizmin e shqiptarëvë të rrethuar në Krujë nga pushtuesit otomanë dhe ‘Shkodra e rrethueme’ (1913), të shkrimtarit Ndoc Nikaj që i kushtohet heroizmit të banorëve të Shkodrës, cilët më 1912-13 mbrojën qytetin e tyre nga ushtritë serbo- malazeze.

Mirëpo nuk ndodh aspak kështu në filmin tri orësh ‘Fetih 1453’, prodhim i kinematografisë turke të vitit 2012, me regjisor Faruk Aksain dhe skenaristë Atila Enginin dhe Irfan Saruhanin. Këndvështrimi i tyre $uditërisht është i kundërt. Ata e kanë përqendruar vemendjen në ‘heroizmin e pashembullt të ushtrive zulmëmadhe turke’, të prira nga sulltan Mehmeti II, të cilat pas shumë luftimesh arrijnë të shembin muret sado të forta që rrethonin qytetin, të vrasin edhe perandorin Kostandin, të vërshejnë ngadhnjimtarë brenda tij dhe të fillojnë një kasaphanë të lemerishme.

Absurde dhe aspak realiste janë pamjet e fundit të filmit. Ato shfaqin para syve të shikuesve sulltan Mehmetin, që haset me turma banorësh të qytetit dhe nis e u flet atyre ngrohtësisht, u premton se do t’i lejojë që perandorin e tyre të vrarë ta varrosin sipas riteve fetare ortodokse dhe se do të lejojë gjithashtu që ata të vazhdojnë të ushtrojnë besimin e tyre fetar. Dhe përsëri në ekran shohim fytyra banorëh që mirëpresin premtimet e sulltanit gjakësor, madje edhe i buzëqeshin…

Por e vërteta historike është krejtësish tjetër. Për këtë qëllim, mjafton t’u hedhim një vështrim të shpejtë fjalorëve enciklopedikë në gjuhë të ndryshme të botës, ose të klikojmë në ‘google’, (internet), po në këto gjuhë fjalët ‘Rrethimi i Kostandinopolit’. Po citoj me këtë rast disa radhë të marra nga zëri “Rrethimi I Kostandinopolit’ në google, në versionet italisht, rusisht, anglisht, që janë thuajse të njejta:

“Në mesditën e pushtimit të Kostandinopolit rrugët ishin të mbushura me kufoma, shtëpitë të boshatisura, sepse banorët e tyre kërkonin t’u shmangeshin vrasjeve të pamëshirshme të pushtuesve turq, të cilët nuk mjaftoheshin me kaq, por edhe përdhunonin gra dhe vajza, pastaj i thernin dhe kufomat e tyre dhe shumë e shumë të tjerëve i ngulnin në hunj. Kronikat mesjetare dëshmojnë se u rrënuan shumë shtëpi e kisha, u dogjën libra dhe ikona… Në ato $aste në kishën e famshme të Shën Sofisë po mbahej mesha e mëngjesit, ku ishte grumbulluar një masë e madhe njerëzish, në pritje të një engjëlli, që sipas traditës, do të vinte   për t’i dëbuar turqit nga qyteti i tyre…Por të tërë u masakruan nga ushtarë turq që dyndën në kishë. Të gjitha këto ndodhën vetëm në ditën e parë të pushtimit. Mehmeti II kishte urdhëruar që ushtarët e tij të bënin c’të mundin për tri ditë e net në Kostandinopol. Por, duke parë krimet e papërfytyrueshme që po kryeheshin prëj tyre, dha urdhër që vandalzmat e tyre të ndërpriteshin, sepse, ndryshe, qyteti do të rrafshohej prej tyre…Që atë mbrëmje dha urdhër gjithashtu që që kisha e Shën Sofisë të mos rrënohej dhe të shndërrohej në xhami’.

Kjo është e vërteta e fundit të llahtarshëm të Kostandinopolit dhe banorëve të tij dhe jo sajimet që na ofronjë krijuesit e filmit, duke na e paraqitur sulltan Mehmetin kaq fisnik dhe bujar ndaj popullsisë së pambrojur të këtij qyteti. Dhe për cilindo qytetar të një vendi që ka qenë i pushtuar nga $do lloj pushtuesi dhe ve$anërisht për ne shqiptarët, që kemi vuajtur prej gati pesë shekujsh nga pushtuesit barbarë otomanë, dëshmitë e mësipërme historike nuk janë aspak të $uditshme. Aq më tepër që pikërisht këtë sulltan, me ndoshta dhe me një pjesë të mirë të po këtyre ushtarëve që kryen kaq krime monstruoze në Kostandinopol, pastaj në tërë perandorinë bizantine dhe vise të tjera që më pas u pushtuan prej tyre, i kemi njohur në tekste të historisë së Shqipërisë, të bazuara në kronika historike dhe të përjetuara në sa e sa këngë popullore dhe vepra artistike të autorëve tanë, duke filluar nga Budi dhe Bogdani…

Dihet se në vitet 1452-53 dhe 1456 1459, ashtu si babai i tij, sulltan Murati II, vite më parë, Mehmeti II dërgoi disa ekspedita ushtarake kundër Skëndërbeut, të cilat u shpartalluan. Po këtë fat pësuan dhe ekspeditat e dërguara po prej tij dhe më 1464-65. Një vit më pas ky sulltan në krye të një ushtrie të madhe erdhi vetë në Shqipëri. Ai rrethoi Krujën, por nuk mundi ta mposhtte. Pas vdekjes së Skënderbeut , (1468), ndërmori sulme të tjera për të pushtur Krujën dhe vetëm pas luftimesh shumë të ashpra, në rrethimin e katërt , (1478), arriti ta gjunjëzonte atë dhe pastaj me pabesi të masakronte luftëtarë dhe banorë të saj. (Sipas zërit ‘Mehmeti II’, FESH, vëllimi 2, faqe 1680, (2008).

Pra, ky sulltan gjakësor veproi në Shqipëri ashtu si$ e pamë të vepronte më sipër në kronikat që përshkruajnë pushtimin e Kostandinopolit, më 1453 dhe ashtu si$ veproi më pas me popujt e shtypur gjatë pushtimeve të viseve të tjera të botës dhe ashtu si$ kanë vepruar të gjithë pushtuesit në tërë historinë njerëzore. Me gjak dhe hekur. Pra, jo ashtu si$ e paraqesin autorët në filmin e tyre ‘Fetih 1453’. Dhe pamje të tilla të llahtarshme jemi ndeshur që në kuadrot e para edhe në filmin e mirënjohur sovjetiko-shqiptar, ‘Skënderbeu’, (1953) të cilat përshkruajnë me vërtetësi rrethimet e Krujës nga barbarët osmanë.

Atëhërë, përse krijuesit e filmit ‘Fetih 1453’ glorifikojnë këtë tragjedi, një nga më të tmerrshmet në historinë

mbarëbotërore, e cila shënoi shembjen e Perandorisë Bizantine, që ishte në kalbëzim e sipër, por me një qytetërim dhe zhvillim kulturor shumë më të lartë se Perandoria turke, sulltanët e së cilës me ushtritë e tyre aty ku vunë këmbë, duke përfshirë dhe vendin tonë, sollën shtypje , varfëri, mjerim dhe padije dhe, mbi të gjitha shkatërrimin thuajse të plotë të vlerave kulturore dhe trashëgimisë së tyre?

Në premirën e këtij filmit, (shkurt i vitit 2012), kryeministri i atëhershëm turk, Erdogan, ( sot president i Turqisë), e vlerësoi shumë filmin. Po ashtu dhe shtypi dhe kanalet televizive turke. Brenda periudhës 15 shkurt-13 maj të atij viti filmi u pa në Turqi nga 6.564.8 900 shikues, shifër rekord në këtë vend, dhe me 18 milionë $ buxhet, deri tani filmi më i shtrenjtë në Turqi, arriti të grumbullonte 81 milionë $. Por kryesisht këto të ardhura u realizuan në Turqi, edhepse filmi u shfaq në ekrane të shumë vendeve të botës, duke përfshirë SHBA-në, Britaninë e Madhe, Francën, Gjermaninë…Por jehona në këto vende qe e vakët. Madje në Liban, Greqi dhe vende të tjera të krishtera të pushtuara dikur nga Turqia, ndaj filmit pati regime të forta dhe ai u ndalua të shfaqej më gjatë. Mbi të gjitha, edhepse u paraqit në festivale ndërkombëtare, ky film nuk pati vlerësime domethënëse. (Kurse filmi  ‘Skënderbeu’ që më 1954 konkuroi në festivalin e Kanës ku u nderua, me dy $mime).

Reagime të vakëta ka sot filmi dhe në ‘ëikipedia’, sidoqë nga pikëpamja artistike dhe teknike ai është realizuar me nivel të lartë të përmasave hollivudiane, sidomos skenat e betejave.

Megjithatë , si$ duket një pjesë e mirë e shikuesve turq krenohen me këtë film, krenohen me një perandor mizor si Mehmeti II, krenohen edhe me pushtimin e Kostandinopolit prej ushtrive turke, të prira prej tij, si$ duket krenohen edhe me Perandorinë Turke që prej shekujsh solli mjerime te vetë popullsia turke dhe robëri në vendet e pushtuara, krenohen, edhepse ajo u quajt nga fundi i shekullit të 19-të ‘I sëmuri i Bosforit’, për t’u shembur më 1923 dhe për të pasur në krye të vendit të tyre një politkan modern si Mustafa Kemali, që themeloi Republikën Turke dhe i dha fund pushtetit gjakatar të sulltanëve diktatorë.

REMOTE_ADDR:[]

58 komente në “‘FETIH 1453’, film historik turk, jo realist”

 1. O.Pamuk: muslimonet shqipfoles jane vazhdimi i identitetit turk ne Evrope..... says:

  keshtu krenohen edhe pederat sunitoshqipfoles me qiresit e stergjysheve te tyre qe dolen keta dobica,madje keta dobicat e fundit vazhdojne te mburren edhe sot me ”fuqine”[mgjs 5 kurd ka ne bark e po i ven flaken gjithe Turqise] e ushtrise se Erdoganit……………..ptuuuuuuuuu rrace bastarde!

  1. Adriatik says:

   Skifter….ushtrite imperiale ruse ishin 20 km nga qendra Konstandinopojes dhe do i jepnin turqve ndeshkimin historik qe meritonin gjate Luftes se Krimese po fale anglezeve dhe francezeve i kemi akoma neper kembe.

   1. Theatrical says:

    i pari qe u fut ne Kostandinopoje ne 1453 ishte Gjenerali i Madh shqiptar,Iliaz Bey Imrahori
    i cili me pas themeloi edhe Korçen tone

  2. pirdhuni ne qipro ! says:

   OOO bithshpuar!!!! Jua ka ndier bitha lageshtiren ????? E dime…. Merruni me turqine,se ne do i zgjedhim mire punen e territoreve tona !Jemi mbi 10 milion shqiptare ne aleance me USA_EU! Duhet te DEMOKRATIZOHENI

   1. Theatrical says:

    kush te meret me Turqine,keta majmunet e anastasit?hahaha
    ketyre nuk jau ndjen fare per Kostandinopojen,Anatoline,Qipron,etj,sepse e dine qe nuk i marin dot kurre mbrapsh

  3. Spartaku says:

   Mirenjoje dhe respekt per zotin Skifter KelliIçi.Eshte vertete ashtu siç e percakton ai ne kete shkrim historik dhe brilant.

 2. Kellira says:

  Ashtu krenohen edhe shqipfolesit e Shkodres me xhamine e Sulltan Mehmet II Fetihu dhe pushtimin e Rozafes. Pushtuesi si dhunoi banoret e zbrazi per ta mbushur me popull ardhur nga shkretetirat. Ne shpirt mbeten popull shkretetirash dhe Shkodra eshte rasti tipik ku keta shqipfoles kane deshtuar ne cdo fushe, vecanerisht ne ato shpirteroret. Aq te deshtuar jane sa as xhamine qe iu kujtonte periudhen e tyre te lavdishme nuk e mirembajten dot. Sepse jane bosh. Cfare mund te presesh nga rob qe lexojne vetem nje liber?!

  1. I paemërt says:

   E ke gabim Kellira ata nuk jane te ardhur nga shkretetirat ata jane po aq shqiptare sa ty edhe nje dicka tjeter kani te perbashket ekstremizmin fetare ata mysliman ti dhe disa te tjere ketu ate ortodoks thjesht jenk i njejti llum qe shani njeri tjetrin as me shume e as me pak

   1. ti je i tredhur[atheos],kur mohon te paret e tu c'pret per te tjeret..........allah uakbar! says:

    jane te lutur gjithe te tredhurit[atheoi] qe mohojne origjinen e tyre [cilado qofte ajo] te japin mendime per historine e shqiptareve kur vet ata mohojne [i paemert] fene e tyre e jo me te vleresojne te tjeret ………….

    1. I paemërt says:

     Edhe ti je po i njejti m..si ky Kellira tani shko flij se u be vone per ty ke prap neser kohe te shkruash cmendurite e tua

     1. tfgs1 says:

      shpesh shkruaj se e keqja e madhe ne Shqiperi jane MUSLIMANIZMI[per arsye qe tashme dihen,ku mjaft mire S.Kellici qe cuditerisht edhe ai vet esht nje muslimon por bravo qe denoncon injorancine dhe mashtrimin e regjizoreve turq ],por e KEQJA me e madhe jane te TREDHURIT[atheoi] dhe se fatkeqsisht keta jane shume ne Shqiperi,mgjse ne numer keta[te tredhur/atheoi] jane muslimone shqipfoles dhe me pak kristiane.

   2. Kellira says:

    Po mer filozof por vecse keta e quajne Sulltanin clirimtar. Nga kush u cliruan? Ke ndonje ide? Pse kjo dashuri per sulltanin?
    Ata qe kane rrenje shqiptare, pavaresisht fese, s’ndodh ta quajne sulltanin clirimtar.
    Lexo pak se nga kane ardhur se kushedi gjen rrenjet:

    http://shkodra.news/shkodra-dhe-motet-familjet-shkodrane-prejardhje-te-huaj/

  2. pirdhuni ne qipro ! says:

   Fol per turqine o bithshpuar nga gomari! Sa per mbi 10 milion shqiptare ,mos ki problem Keni frike ..e dime toka e huaj ju ha…..shpejt!

 3. stambolliu says:

  Ne Shqiperi na jane bere te gjithe historian e filozof hahahahahaha

  1. Aleksander says:

   Faktet jane FAKTE ,dhe PROFESORI I NDERUAR Kelliçi eshte koherent me faktet e ngjarjet historike nga kendveshtrimi shqiptar .Pastaj ,qe u beme te gjithe si kembet e dhise pas 1990-es,dhe nuk dijme te dallojme koken nga kembet,ky eshte problem i varfanjakeve ne shpirt e tru.

  2. albaniafirst says:

   stambollxhiu, po te kishe lexuar ndonje liber historie per kohet qe flitet ne kete artikull, me siguri nuk do beje nje koment idjot sic e ke bere.
   Artikullshkruesi, ve ne dukje nje fakt historik qe ka nje prapa veprim deri ne ditet tona. Ka shume shqiptare, qe e identifikojne veten e tyre me identitetin fetar, pra myslimane, kur dihet se myslimanizmi u vendos me dhune ne vendin tone. Te paret tane ishin te krishtere dhe akoma me pare ishin pagane. Eshte fatkeqesi qe shume shqiptare myslimane e kane harruar faktin qe vijne nga rrenje kristiane. Me kete nuk dua te them se s’duhet te ndjekim fene myslimane, pasi kjo eshte ceshtje thjesht personale, por po filluam te identifikojme veten me fete qe ndjekim, do krijojme carje artificiale medis popullates qe u perket tre besimeve te ndryshme. Per mua si dhe per shumicen e shqiptareve te vertete, feja jone eshte shqiptaria. Ne se do te kisha ndjekur ndonje fe, me siguri nuk do ndiqja fene e pushtuesit turk qe historikisht ka punuar ne dem te interesave tona kombetare. Mjafton te shikojme se si eshte katandisur vendi yne i ndare midis 6 shteteve ne Ballkan; Shqiperise, Greqise, FYROM-it, Kosoves, Serbise dhe Malit te Zi. Turqia solli vdekjen dhe shkaterrimin tone dhe deri sot po vuajme pasojat e atij pushtimi. Ata qe mbajne anen e Turqise nuk jane e s’mund te jene shqiptare.

   1. stambolliu says:

    Artikellshkruesi eshte copa e hajvanit e rrote k…kur nuk e njeh mos ha m…leri ta gjykojn ata qe e njohin mos u perzi aty ku nuk ke njohuri

    1. berti says:

     artikullshkruesi thote te verteten ore turk. mbase nuk te pelqen, por kjo eshte e verteta. dhe fol me respekt per njerezit. krimet e turqve jane te pafundme, .. me duhet te te kujtoj genocidin ndaj armeneve, 1.5 milione njerez vrane.

     1. I paemërt says:

      Po ai cameve apo nuk te vjen zeri per ate gjenocid shqipetare i bastarduar “greket” e tu te dashur dhe turqit jane i njejti habitat i njejti gjak e ADN por mje turme i gjemon kryqit e nje tufe gjysemhenes por preardhja eshte e njejte zagare aziatike

    2. albaniafirst says:

     Une e njoh shume mire Skifterin dhe fisin e Kelliceve, se jam tironas nga ata te vjetrit, jo si puna juaj qe erdhet ne Tiranen e Saliut, prandaj mos ha ti mut kot. Pamvarsisht nga opinjoni I ndryshem qe mund te kemi per persona te ndryshem, ato qe shkruan ai ne artikull jane plotesisht te drejta, prandaj mos ha prap mut.

 4. Albert says:

  Skifter Kërriçi e ka treguar qe eshte deficitar dhe i manget
  qe kur komentonte ne menyre qesharake
  ndeshjet e fubollit para 1990-es.
  Me pas e shpalli veten Disident dhe i Persekutuar ne TVSH,
  ashtu si gjithe sahanlepiresit dhe hipokritet e tranzicionit shqiptar.
  Lëri temat historike boterore per profesinistet e fushes o Skifter,
  qe edhe spe u plake mbete ai karagjozi i perhershem!

  1. Aleksander says:

   Te meresh me personin dhe jo me çeshtjen,faktet qe flasin,eshte deshperuese…prodhon vetem sherr e debat jo produktiv .Tipike shqiptare,tipike provinciale .

  2. zhaku i pamposhtur says:

   Albert po të mos shikoja emrin e autorit do të mendoja që ky shkrim ka dal nga bodrumet e janullatos..nuk po e vë aspak theksin në realitetin historik sepse dihet që hiistorinë e shkruajn. fitimtarët..pse mër krriç çër doje tina qi turqit të realizojn nji film ene ta paraqesin veten si gjakatarë?? jo mër daj jo..po amerika shkatërroi gjim atë irak ne arm kimike nuk gjeti hala nëpër filmat amerikan ushtari pushtues amerikan ësht heroi pozitiv ndërsa ai irakiani që lufton brënda kasolles së vet quhet ‘muxhahedin’ ose sunit sipas këtyre grekofilëve këtu përqark..po mir mër historian krriç po shteti i bizantit a nuk u krijua prej ushtrisë pushtuese romake?? po aleksandri imadh që ju grekofilët pretendoni të jeni stërnipat e tij a nuk vrau e preu sa i deshi trapi?apo ai hapi ‘kulturën helene’?
   prandaj edhe poopulli thotë që monedha ka dy faqe mër lal dhe historia nuk mësohet tek bodrumet e janullës..historia mund të jetë e vërtet siç mundohet ta paraqes ky z krriçi por kur notat shoviniste dalin mbi huistorinë atëhere nuk ka asnjë vlerë..ai qytet ka që ne 1453 që quhet istanbul.. o kapito ? mos jetoni me iluzione..si ka mundësi që nuk harruat një emër që ka 600 v që ëështë ndërruar dhe emri çamëri sju kujton asgjë? jeni vetëm të pështirë të gjith ju që shkruani shovinizma prej thellësive të bodrumeve të mykura dhe na i servirni si diamante të përgjakura..

   1. ailin says:

    Zhaku më lexove mendimet!
    shkrimi është tendencioz shoven grek

 5. A says:

  Duhet thene dhe kjo tjetra qe Heroi i Popullit dhe Kombit Shqiptar i MADHI GJERGJ KASTRIOTI – SKENDERBEU, si udheheqes i nje vendi te vogel, luftoj dhe triumfoj ndaj Superfuqise se kohes ndaj Perandorise Turke injorante, arkaike, pa asnje vlere kulturore dhe traditash i beri qe te flasin me vehte te dy sulltanet e kohes.
  Sulltan Muratin e II-te e zgerdhiu perpara dyerve te kalase se Krujes dhe iku si i dhjere ne Stamboll ku vdiq nga marazi dhe stresi sepse nuk mundi dot GJERGJ KASTRIOTIN e krishtere.
  Erdhi i biri i tij Sulltan Mehmeti i II-te edhe ky iku me bishte nder shale nga rrethimi i Krujes dhe u kthye ne Stamboll i menderos.
  Kaq arriti idjotesia e ketij injoranti sulltan sa dergoj tek GJERGJ KASTRIOTI ndermjetes qe ti kerkonte shpaten, sepse fitoret i ke nga kjo shpate magjike.
  GJERGJ KASTRIOTI ju pergjegj te fali cfardo lloj shpate qe kerkon dhe hajde lufto me mua, por nje gje nuk te fal kurre, krahun dhe doren qe mbajne kete shpate.
  Merret me mend se cfare perandorie me keto lloj sulltanesh kane sunduar Turqine deri ne vitin 1922, qe u rrezuan nga QEMAL ATATURK, babaj i Turqise moderne. Tung.

 6. dhe ti klysh halldupi shallvare gjere ve ne diskutim intelektualitetin e skifter kelliçit ?

  1. stambolliu says:

   Skifteri eshte intelektual sa mund te jete intelektual nje MURE ME QELPIC hahahahahaha

 7. sala says:

  TGF !!! MJAFTON QE PEDERASTAVE GREK TI NXJERRIN VETEM NUMRAT ..1453 FILLOJNE E HIDHEN PERPJET SI MAJMUNA

  1. aristidh guma e kishte hak parakolpin says:

   fiks fare pergjigjen mote sakte e ka dhone. SALA,,sakt e paster

 8. pak respekt says:

  pikerisht ne trasmetimin e ndeshjeve te futbollit ai ishte “as” dhe pastaj u “zevendesua” nga grillo, qe thoshte ndonje fjale si..”.ja tani ….omuri ….rama ..da…ni . topi, jashte”. y rrace mutrish s’late njeri pa perdhosur .,

  1. Aleksander says:

   Ke plotesisht te drejte.Vetem se s’mund te kerkojme respekt nga turqit greket e sllavet qe dijne vetem te perdhosin.

 9. Tani says:

  Do ti keshilloja te gjitheve te lexonin novelen e Stephan Zvaigut mbi renien e Konstandinopojes…
  Nuk besoj se lexuesit e ketij forumi do te shajne dhe S. Zvajgun…

 10. Lpl. says:

  Pudhtimi pare ishte Jeruzalemi , e dyta Kostandinopoja , e treta Kosova kohet e fundit , te trija keta jane te nderlidhura njera me tjetren dhe jane vendet me te shejta per popujt e mesjetes ku te gjitha keta sulme ndollen ne mesjete dhe vetem per te shkaterruar bazen e qytetrimit Kristjan qe u gjindte ne keti tri vende dhe ishte domethenese ku ka lene gjurme te thella ne histori si vende me rendesi per te Krishteret .Tani i kane hellur syte nga Vatikani dhe enderrojne qe nje dite ta shkaterrojne , sepse vetem ai ka ngelur si qender e rendesishme , se keta te tria i shkaterruan .

 11. Juglindori nga Korça says:

  Nje shkrim i mrekullueshem , realist e faktik , i historianit e gazetarit te vjeter Skifter Kelliçi . Nje bravo te madhe ! Mire qe t’a kane botuar , zoti Kelliçi , se myslot e Shqiperise , e sidomos ata te Kosoves , te vrasin po t’i shash baba dovletin dhe vdesin per nje çike Turqi . Shembulli i popullit shqiptar , eshte unik ne bote , eshte vertet per ne Gines . Nuk gjen ne rruzullin tokesor , as ne Afrike , ndonje popull , qe te kujtoje me nostalgji e dashuri , pushtuesit , edhe pse ne Afriken e prapambetur , kolonizatoret evropiane , perveç shtypjes e shfrytezimit , shpune edhe kulture ; megjithate , asnje nga keta popuj nuk deshiron nje kolonizim te dyte , perjashtim ne kete bote , bejne vetem shqiptaret myslymane qe , edhe pse turqit sollen mjerim , vrasje , obskurantizem , analfabetizem e prapambetje te tejskajshme , e duan Turqine dhe vdesin per te . Midis shume mynxyrave otomane , mjafton te permendim analfabetizmin e mbi 95% te popullsise . Me 7 mars te vitit 1887 , kur ne Korçe u hap Mesonjetorja e Pare Shqipe , pra nje shkolle ku , per here te pare , shqiptaret do te mesonin alfabetin shqip (te kufizuar vetem per qytetin e Korçes) , ne kete vit , pra , Universiteti i Pizes ne Itali , festonte e perkujtonte 900 vjetorin e krijimit (ndersa Universiteti ” La Sapienza ” ne Rome , ishte edhe disa shekuj me i vjeter) . Nje pushtues injorant , si turqit , qe na mohuan gjuhen , traditat , fene , deri edhe ADN-ne ….., si mund te kujtohet me nostalgji ? Si e spiegoni ju shqiptare (nese jini te tille) nje fenomen te tille te pa shembullt , qe na turperon para popujve te botes ?!

 12. K0¢eva®i shqiptar says:

  Një film është një film orë kaptinkali, një film nuk ka asgjë më një histori edhe me kokë trash jeni nëse mendoni një turk ta thotë të vërtetën dhe ta bëj filmin kundër të parëve të vet ?.
  Turku, greku, serbi janë falsifikues të historisë, futjav pordh të gjithëve ???.

 13. hodo says:

  Duhet te jesh kellic qe te shkruash kete qe ka shkruar ky kellici…

 14. konstatim says:

  po kete tjetren, e keni vene re . ne te gjithe filmat, qe kane pllakosur ketu; turqit po paraqiten dhe te bukur, sidomos turkeshka . t bjonde europjane, “ariane” . apo nuk “sillen” me kultur sociale, e familiare kaluar francezeve . dhe erotike kaluar latino amerikaneve . t’i q..ish temen . kur vjen puna, per pak nam te mire, turkeshat, qe me sheriat vriten me gur, per nje veshtrim te bute ne drejtim te mashkullit, kane borxh, te heqin dhe breket, e te bejne seks live, perpare publikut . realisht, per keto filma, ku mlidhen turq,, nga te gjithe anet e botes po sidomos nga gjermania e ballkani, qe” turçeli” kane vetem nga nje molekul “adn” frymezim dhe sidomos ……leke, kane, nga er…dogani . bile dhe ndonje “imam” radikal, s’flet keq . mjafton t’i shtohet numuri i “besimtareve musliman” . natyrisht “turqit” e vertete,, nuk kane ate pamje si aktoret neper filma . turqit e vertete, pa i ofenduar, jane si “bytha kusise” dhe pamje te eger . bejne perjashtim, ata me gjak sulltanor, nga mardhenjet me skllavet e harremeve, qe mereshin pengje, nga trevat e ballkanit,, serbe shqiptar, grek, bullgar rumun, po dhe rus; alias” kandidat gjyshet” tona .

 15. Gregor Lato says:

  Nje analize teper domethenese e nje filmi jo realist.
  Pergezime i nderuar Skifter. Urime e pune te mbare.

 16. genci.d says:

  Une e kam pare filmin para disa vitesh dhe u a keshilloj ta shikoni se si realizim artistik eshte shume i bukur.Tani nuk jemi te gjithe historiane dhe nuk mund te gjykojme ,por nje gje eshte e sigurte qe fitimtari eshte ai qe merr lavdine…Konstandinopoli per Otomanet ishte si Jeruzalemi per Hebrenjte apo te Krishteret…Ishte I SHENJTE dhe marrja e tij ishte fundi i Bizantit dhe renia e Perandorit…Nuk kem pare e degjuar qe nje pushtues eshte zemergjere dhe i dhimbshen …Krahasimi qe i ben ky “Historiani:” i artkullit me duket i paved…Pse?..Shqipetaret ose ruset luftonin per te mbrojtur atdhen e tyre , kurse Konstaninopli ishte i pushtur nga nje tjeter pushtues , ishte nen sundimin romak dhe leri menjane pretendimet greke se Bizanti ishte grek..Perandoret me prejardhje greke u munduan te aneksonit Bizantin nga Roma por ato deshtuan ne 1204 kur u thyen nga Kryqezatat, qe shenuan dhe dobesimin e Bizantit deri ne renien e tyre 1453…Ekzagjerimi i historianeve per lufterat dhe betejat e medha te Skenderbeut ndaj ekspeditave turke mbase duhet te rishkruhen dhe te paraqitet realisht ashtu sic ndodhen ne te vertete..Nje pushtues eshte gjithmone mizore, por ne per filmat hollivudian pushtuesit amerikan paraqiten si shpetues , te meshirshem dhe asnje nuk hap goje…Shikoni filmat per Vietnamin ,Afriken ,,,etj…Filmi tregon historine, por cdo film ka dhe nje mbyllje prekese dhe ne te vertete sipas historise Sulltani ndaloi plackitjen dhe djegien e kishave tre dite pasi kaluan muret, se ashtu u kishte premtuar ne fjalen e tij…Filmi flet per lufte dhe ne lufte ndodhin gjera te tmerrshme…Ky artikull nuk e kuptoj perse botohet ?Filmi ka dale qe para 5 vjetesh ,,,eshte nje film historik e realizuar nga turqit .Nje pushtues ne ngritje shkaterron nje perandori ne renie…Jo se perkrah turqit , por historia e ka shkruar qe ata sunduan per 500 vjet dhe kjo nuk eshte gje e paket…Kurse ne si komb me cfare do mburremi…Ku nuk arritem kurre te kishim nje komb te bashkuar , nje mbret , nje shtet,,Dhe ate qe kemi sot u kemi borxh te tjereve…Turqit ishin pushtues dhe ne te pushtuar ,nuk i kemi as vllezer as komeshinj as lidhje gjaku si pretendojn disa…Prandaj eshte e mira te mos botohen artikuj te tille problematike..Thame te kemi liri te fjales por dhe liria ka kufi…

  1. O.Pamuk: muslimonet shqipfoles jane vazhdimi i identitetit turk ne Evrope..... says:

   plehre turkoshake 3 nick-e nderrove per te kakarisur te njejtat gjera ,natyrisht pa harruar te mbrosh qiresit e stergjyshes tende [ushtaret e sulltan mehmetit]qe vazhdoni ju te delni dobica turkoshqipfoles…………………….ptuuuuuuuuuuuuu vrromotouko!

 17. Mentari says:

  Skifter Kellic:’Historine e bejne te fituarit e luftes.Kete doktrine duhet ta e kuptosh dhe te mos armiqesohesh me filma e Histori.Turqia Osmane e asaj kohe fitoj luften e Konstandinopojes,e pushtoj ate dhe tjetra eshte Histori Turke (Osmane) Te pelqen apo jo pak rendesi ka.Turqia e sotme natyrisht nuk mund ta e ndryshoj apo ironizoj dhe aq me pak ti kundervihe Historise qe vet Turqit (Osmaney) bene me 1456.Fatkjeqesia eshte se ata (Osmanet) pushtuan kombin shqiptar dhe e mbajten per 500 vjet nen Roberi absolute dhe sot e kesaj dite ai 500 vjeteshi (Sundim) ka lene plage te renda ne ndergjegjen shqiptare (kulturen e saj).Turqiae sotme eshte njeshtet shum ifuqishem nga ana Ekonomike-Ushtarake kurse neve?????????????????? nje vend primitive me qeveri dhe institucione primitive (idiotesh,Injorantesh.llumra e gjirize muti te pa shprese)

 18. rako ferra says:

  Hajde profesor hajde
  Ky i marrka njohurite e historise nga interneti dhe nga c ka lexuare nga librat e historise se kohes se xhaxhit
  Pastaj shikon edhe ndonje film dhe si kur ishim femije te vegjel u beson te tera gjerave
  Po mire more Kellic gollogunga c prisje ti te benin Turqit
  Si per cdo popull per ta renia e Kostandinopolit do te thote faqe e lavdishheme e historise se tyre
  Teoria e relativitetit
  Aleksandri i madh ka bere krime me te renda dhe me tehun e shpates theri me mijra jete njerezesh
  Mund te te permend ketu Tiros qe kundershtoi ti dorezohesh dhe u zzhduk si keshtjelle bashke me banoret apo shkaterrimin e Tebes
  Po xhenkis Hani gjakatar eshte hero i madh per mongolet
  Tamerlani i tmerrshem dhe mizorper uzbeket eshte babai i madh dhe i skalitur ne monedhat e vendit
  Por edhe perandoret e Romes me anen e forces se tehut te shpates kane kryer krime te tmerresheme
  Vetem nje shembull mund te themi pas luftes se trete me Kartagjenen erdhi shkaterrimi nga themelet i tere kultures se kesaj popullesie
  Ndersa per Perandorine e lindjes bizantine po jap vetem shembullin e Vasilit bullgarevrarsi i cili pase nje beteje me bullgaret kapi me mijra rober te cileve i ndante ne grupe prej 100 vetesh nga ku qorronte 99vete dhe vetem njerin linte me nje sy per tu treguar rrugen
  Dhe rasti i Bonopartit te famshem per francezet qe qe Hitleri i shekullit 19 por qe per francezet eshte nje figure e madhe e historise se tyre
  Apo Arkani gjaketar dhe mizor qe cante barkun e nenave ne bosnje me bajoneta
  Per Serbet eshte hero dhe mit dhe mbrojtesi i kristianizmit i bekuare nga kleri orthodoks serb
  Ndersa per popullesite qe pesuane krimet e tij eshte nje barbare dhe kriminel
  Historia e njerezimit eshte e mbushur me Sulltane Mehmet o Kellic me barbari dhe mizoritet ky i Turqise te paska bere pershtypje tyja

 19. Klodi djali Vjoletes says:

  Çudi si nik foli kryemyftynia shkodres Mahmut Sytari

 20. tomsojeri says:

  Pergezime Skifter Kellici ! Turqit po perpiqen te ndryshojn ate histori gjaku ,dhune, e katastrofe qe tjetersuan kombin ton e gjurmet e saj akoma i shohim e i ndjejm ! Me te tilla filma po duan te helmojn kte brez qe te haroj te verteten e pasojave dhe me nje ftyr te re maskojn ate te ujkut grabitqar qe kurr nuk haron zakon ! Nuk ka me turp e dhimbje te lexosh ktu komente filoturke qe tregon sa thell ka depertuar ne gen te shqiptareve permes injektimit fetar kjo mortje 500 vjecare qe po kerkon te rikthehet mes ktyre skenave mashtruse hollivudiane duke shtremberuar historin ton ! Esht detyr e njerezve si ty qe me te tilla shkrime te mos biem ne asnje lloj kurthi antikombetar sepse nuk thon kot qe historia perseritet !!!
  Nderime …..

 21. dash says:

  Pergezime per z.Kellici…mendoj se duhen zhdukur nga televizionet shqiptare filmat turk…mendoj se mbi 95% e myslymaneve te Shqiperise Jane dakort me shkrimin…kjo eshte historia…por nuk jam dakort me ke do te fuse percarje mes nesh..dhe per kete ka kohe qe Po punojne fqinjet tane te “dashur” …ju bej thirje kristjaneve tane te mos bien ne kete gje…me vien keq Por feja myslymane ne bote ka nevoje per rinovim….per fat te mire akoma shumica apsolute e taneve Jane jashte ketij fanatizmi…debatet Jane kunja personale…pershendetje

 22. Simon Vrusho says:

  KE TË DREJTË, Z.KËLLIÇI, PO KUJT IA THUA?!

  Mjerisht, z. Skifter Këlliçi, në Kosovë, por më shumë në Maqedoni, ka jo pak shqiptarofonë që mendojnë si turkofonë, osmanofonë a otomanofonë, për arsye, shkaqe a argumente nga më të ndryshme, madje absurde, demoniake, duke u nisur nga besimi, feja, paragjykimi, injoranca, etj. etj. Mjerisht. Dallkaukë të këtij kallëpi, ndonëse më të pakët, ka edhe në Shqipëri…. Kjo skotë ka bërë, bën dhe do të bëjë që habitati shqiptar të paguajë kosto, kosto të lartë, të rëndë, mjerisht… Këto mentalitete retrograde e shfaqin horizontin, jo si vijë të bardhë, me dritë e të shndritshëm, por si një vizë të zezë… Horizont i veshur me ferexhe…

  Tung z. Këlliçi!

  Të fala nga Berati:
  Simon Vrusho
  30 janar 2017

 23. Usa1 says:

  Ke te drejte z.Kellici por e verteta eshte aq e shtemur sa drapri quhet i drejte!. Tani te flasim per filmat , filmat romake gjithmon i kane nxjere romaket shpetimtare apo se keni pare filmin me Emanuelin ku ishte duke luftuar me gjermanet ne token e tyre dhe quhesh si njeri i madh !. Edhe Alexandri i madh si shpetimtare ka dale qe shkoi e dha politizmo ne egjiptin e larget , per vrasjet s’flitet fare !. Edhe ky majmunu fetih nje nga ata mqajmunet qe ishin me larte ishte , i njejte nje kafshe te medhaja dhe nje njeres ite vegjel. Mua me vin mire qe shkruan tgrf me janullet e tjere per stambollin se keshtu tregojne qe bashke me pondin bejne pjese ne azi dhe jo ne europe , ne europe u futen kur moren tokat shqipetare.

 24. Guardium says:

  Bajga islamike shqipfolese, mbylleni gojen hale. Jeni osmane, turq anadollake. Jeni kancer dhe lebroze, mallkim per trevat dhe kombin shqiptar.
  Jeni azape, jeniçere, spahinj, hordhi, asqere, halldupa, mamluke, mongol, arabe, dhe mbi te gjithe jeni bajga.
  Si ka mundesi, qe ne gjithe vendet europiane te pushtuara nga turku, vetem ne trevat shqiptare (dhe Bosnje), shumica e popullsise u kthye ne islamike? Si ka mundesi jo? Thoni nje vend tjeter, i cili u kthye ne islamik ne shmicen dermuese te tij? S’ka.
  A eshte e mundur kjo, nisur nga geni, historia, besimi, kultura, tradita, kontributi, lufta, karakteri dhe personaliteti i shqiptareve, me e shperfytyru veten ne menyre masive, me e degjeneru veten, me u kthy ne islamik dhe me mohu gjakun e te pareve, kulturen, historine dhe besimin e tyre?
  Shume e veshtire per tu shtruar si teze, dhe teper e veshtire per tu besuar.
  “Kthimi” ne fene islame masivisht, ashtu si shtrohet nga islamiket shqiptare, te shkolluar apo injorante, eshte sa qesharak, sa absurd, sa grotesk, sa haluçinant, aq sa eshte antipodi islamik i Shna Ndout (Shen Andoni) i propoganduar nga imame, shehe, hoxhe dhe dervishe pseudoshqiptare, apo zbulimi i Amerikes nga islamiket.
  Dihet qe nje emigrim biblik i shqiptareve kristiane ndodhi pas renies se Krujes, Shkodres dhe qendrave te tjera ne Shqiperi.
  Ky vakum demografik, i zbutur dhe nga genocidi osman mbi shqiptaret, krijoi kushte qe kolonet, bastardet, plus nje pjese shume te vogel gjakndyerish te konvertuar ne islamik te popullojne toka, qytete te braktisura, biles te themelojne qendra te cilat qofte nga emri, apo stili i ndertimit (bajge dhe balte), perberja e popullsise jane thuajse 100% turkoshake.
  Keta islamike u integruan vetem persa i perket gjuhes, por ne asnje rast tjeter ne aspekte te tjera te jetes.
  Dhe keta turkoarabofila, qe e kane ne gen te qenit te tille, hiqen sot si shqiptare puro, shajne dhe mallkojne shqiptaret kristiane autoktone, te cilet jane emri, dheu, historia, kultura dhe egzistenca e ketij vendi, bejne fake histori, hiqen si laike, pagane, biles dhe letyra, apo gjiriz, vetem vetem qe te hedhin pak gelbaze turkoarabe mbi kristianet shqiptare autoktone.
  Hahahahah.
  S’ke çi ban kur i thone Osman.
  Keta jane pjesa me pakarakter e kombit shqiptar,e trevave shqiptare. Keta jane kanceri dhe lebroza e tokes dhe kombit shqiptar, mallkimi shekullor mbi token shqiptare.
  Keta jane pjesa me e dhjere e kombit shqiptar, sepse jane turq, pseudoshqiptare apo gjakndyer.
  Dhe keta plehra jane ata qe festojne dhe ditelindjen e Ali Pashes, djalit te Hanko turkes, atij qe me majen e shpates beri genocid ne zonen e Laberise duke masakruar dhe kthyer me dhune ne islamike.
  Por ata qe jane shqiptare te vertete, ata qe rrethanat shtrenguese, ekonomia dhe taksa e xhizjes i detyroi me u kthy ne islamike, ne rrethanat e para te favorshme te krijuara u rikthyen ne fene e te pareve.
  Ndodhi ne Shpat te Elbasanit, ku 5000 banore u rikthyen ne fene kristiane, rindertuan Kishen e kthyer ne stalle nga qeveria e Hoxheve dhe Sheheve. Keta po qe jane shqiptare, sepse , gjaku, geni i ftoi me u rikthy ne fene e te pareve te tyre.
  Ashtu sikurse ndodh me islamiket pseudoshqiptare, qe gjaku dhe geni turkoshak i mban te salduar rreth fese kanceroze islamike.
  I keni pare keta plehra kudo, ne Kavaje, ne Peqin, ne Tirane, Elbasan, ne Shkoder, Kruje, Vlore , Prizren e kudo ne Kosove, ne Maqedonine islamike shqiptare, ku biles demostrojne me flamur turk dhe bertasin Allahu Akhbar, apo ne xhamine e Shkodres te stolisur me simbolin turkoshak ???
  I keni pare plehrat pseudoshqiptare ku e ngrene sumen, ne xhamite me emrat Sulltan Muradi, apo Mehmeti Fati, qe kane bere genocid mbi popullin shqiptar!!!
  I keni pare dumbabistat pseudoshqiptare, qe akoma bertasin: dum baben???
  I keni pare qe bertasin dhe bejne xhihad mediatik dhe luftarak nga televizione, radiot, blogjet, e deri ne Siri?
  I keni pare keta bij bushtrash, qe kercenojne me sume dhe per perdorimin e ligjshem te nje Kishe legjendare si Kishe???
  I keni pare keta bij karakurvash qe presin ne bese mikun qe u dha lirine, qe deshnin me ba kasaphane ne Fort Dix USA?
  I keni pare kur vendosen dinamit ne themelet e Katedrales ne Prishtine?
  I keni pare keto bajga kur dhunojne Kishen e Bularatit dhe e vjedhin kembanen mbi 1500 vjeçare?
  I keni pare keta minj kur prishin afresket e mrekullueshme te Onufrit, Selenices apo Shpatarakut, kryevepra te kohes dhe te artit bizantin ne Kishat e Voskopojes?
  I keni pare keta plehra islamike kur sulmojne me dorza dhe hapur klerin, kulturen, historine, kontributin , filozofine dhe principet e qyteterimit kristian dhe kristianet?
  Sa ka per keta plehra.
  Per me e mbylle po perdor nje shprehje te mençur te popullit shkodran: Mut te mire dhe turk te mire nuk gjen.

  1. 3434343 says:

   Shume mllef ke shkruajtur ne kete carcafin tend more kafshe e lige po nuk te pelqeu kjo toke apo keto njerez atehere keput qafen nga ky vend nuk te pengon njeri perkundrazi more bajge fetare more derr i trashe llum i poshter merenaresh fare jevgjitesh

  2. xxx says:

   Valla sa ka debu nga kto troje shkau-srbofoles me ate shqipfoles,shyqyr zotit ende jemi shumic ne Shqipri mbi 86% po skeni mbet as nji autobus me mbush ooor shpellar,po mos te ishte Turku mju nxjerre nga zgafellat,sot do kishit bisht,koha per shumicen eshte ka punon,femrat pi martoni per shkini,vete ja ne burg,ja ne varr,vetem keshtu vazhdone,se mbas nji kohe do mbeteni per kete territor ISH.

  3. zz says:

   Kur e ndjemi veten te “pushtuar” apo jeni te pakenaqur me ne shqiptsret ju llumi mercenare i Anastas buces atehere kapni armet si burrat ta ndajme kete pune na jepni edhe ne shqiptareve shkas tju percinosim nje here e pergjithmon tju japim plumbin zvergut cfare pritni mjaft me mllef e inate neper kompjuter behuni nje here burra hahahahaha mjaft si kurva bla bla bla apo ju dridhen leqet e kembeve brekedhjere hahahahahsha

  4. majlinda says:

   Guardium qënke njeri i qelbur
   mjerë ata që të kan në shtëpi

 25. alban uk says:

  Guardium qënke i mbushur keq zotrotre.veç duhet të dish një diçka se të gjithë ata që ti shave e përçmove si të ishe tfgs ata ‘turq’ po ta mbajnë lart flamurin shqiptar pasi ju ‘patriotët’ ortodoks me gjak ‘ të kulluar’shqiptari u pëlqen të hiqeni si grek.guardium mos ha nga suupa e janullatos sepse dhjet nga goja shumë poshtërsira si në këtë çarçafin e mësipërm

 26. Edhe ti says:

  Tashi, pavaresisht se ne komentin e guardium ka faktore qe prekin ne ndergjegje ata shqiptare, qe edhe pse muslimane shumica ne letra ,apo situata te trasheguara qe nuk varen prej tyre , kane dhene dhe japin per shqiperine dhe te ardhmen e saj kontributin e tyre,ne disa raste edhe me shume se kristianet shqiptare . Por ne krahun tjeter,them qe nuk mund te mohohet qe ne komentin e tij ka disa te verteta te hidhura .Po ashtu ngel i mendimit qe ne nje komb tringjyresh nuk ka rendesi se kujt feje i perket ,por ajo qe secili prej nesh kerkon apo arrije te beje per kombin e tij Por atyre qe ai i drejtohet eshte ajo ushtri e madhe prej qelbanikesh qe hasim gati cdohere me deklaratat e tyre kunder historise se dhimbshur te ketij kombi ,qe mbushin televizore dhe ekrane me historite e tyre prej servilash

  1. kd says:

   @guardium eshte nje bastard antishqiptare i kopes se llumit te zagareve te Janulles qenit zgjebs te Asfalise te mos e kuptosh kaq gje duhet te jesh i mete nga trute e kokes ose deri diku adhurues i ketij antishqiptarizmi

  2. zhaku i pamposhtur says:

   ‘edhe ti’ lexova replikën eguardium dhe mendoj që ky ësht komplet i sëmurë dhe i pandreqshëm.mendoj që të gjithë grekofilët pak a shum i përngjajnë guardium-it mund të kemi mendime të ndryshme me njpri tjetrrin por ama kemi llogjikën që na lejon hapësira komunilkuese. këta tipa nuk duhet të replikojnë këttu në forum

 27. Edhe ti says:

  Qe kur keshtu, te ofendosh turmat e zagareve dhe majmuneve qe historine e drejtojne nga e kane qejfin qenka anti-shqiptarizem ?Apo tani nuk po te pelqen ty ,hidhe edhe ndonje fjale per ata hidhe,,, se nuk ekzistojne vetem turmat e janullatosit

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *