INVESTIGIMI/ Donald Trump do shkatërronte Sorosin? Dhëndri i tij, partner në biznes me miliarderin “armik”

Në një investigim të gjatë të kryer nga Jean Eaglesham, Juliet Chung dhe Lisa Schwartz, i prestigjiozes botërorë “The Wall Street Journal”, analizohen lidhjet e fshehta të dhëndrit të presidentit Amerikan Donald Trump, Jared Kushner, me ato që zoti Trump karakterizoi gjatë fushatës së tij “armiqë”, si Goldman dhe Soros. Jo vetëm kaq por duket se mjaft dritëhije ekzistojnë mbi një sërë pronash dhe biznesesh që dhëndri i Trump ka në pronësi dhe që vejnë n dyshim paanësinë e tij gjatë ushtrimit të funksioneve si këshilltar i Trump.

Më poshtë artikulli i plotë, i përkthyer nga Lexo.al:

Jared Kushner, dhëndër i presidentit dhe këshilltar i lartë, aktualisht është në marrëdhënie biznesi me Goldman Sachs Group Inc. dhe miliarderët George Soros dhe Peter Thiel, sipas njerëzve të njohur me këtë çështje.

Marrëdhëniet e biznesit të pazbuluara më parë me titanët e botës financiare dhe të teknologjisë, janë nëpërmjet një iniciative të re teknologjike së pasurive të paluajtshme, të quajtur Cadre që zoti Kushner ka bashkëfinancuar dhe aktualisht zotëron pjesërisht.

Goldman dhe zotërinjtë Soros dhe Thiel, si dhe firma të tjera të miliarderëve, gjithashtu kanë aksione në kompani, e cila është bazuar në një ndërtesë në Manhattan në pronësi të kompanisë së familjes Kushner, sipas njerëzve pranë Cadre.

Kuadri i Kadrit është një nga shumë interesat – dhe lidhje me institucionet e mëdha financiare – që z. Kushner nuk identifikoi në formularin qeveritar të publikimit financiar, sipas një rishikimi të regjistrimeve të Wall Street Journal. Të tjerë, përfshirë kredi që arrijnë të paktën 1 miliard dollarë, nga më shumë se 20 huadhënës, deri tek pronat dhe kompanitë që janë në pronësi të zotit Kushner, janë zbuluar nga gazeta. Ai ka dhënë gjithashtu garanci personale mbi më shumë se 300 milionë dollarë borxhë, sipas analizës.

Në formularin e tij të deklarimit të paraqitur më parë gjatë këtij viti, z. Kushner nuk e identifikoi Cadre si një nga qindra pasuritë të tij. Gazeta identifikoi pjesën e tij të Cadre nëpërmjet një rishikimi të regjistrimeve, si dhe intervista me njerëz të njohur me kompaninë dhe financat e z. Kushner.

Jamie Gorelick, një avokat që përfaqëson z. Kushner, tha në një deklaratë se pjesa i tij në Cadre është vendosur në një kompani që ai zotëron, BFPS Ventures LLC. Pronësia e tij në BFPS raportohet në formën e tij të deklarimit, edhe pse nuk përmend Cadre.

Zonja Gorelick tha se pjesa e Cadre është përshkruar në një version të rishikuar të formës së tij të deklarimit që do të bëhet publike pasi të jetë certifikuar nga zyrtarët e etikës. Ajo tha se zoti Kushner ka diskutuar më parë pronësinë e tij të Cadre me Zyrën e Etikës së Qeverisë dhe se z. Kushner “ka dhënë dorëheqjen nga bordi i Cadre, si edhe ka caktuar të drejtat e tij të votimit dhe ka zvogëluar pjesën e tij të pronësisë”.

Një zëdhënës i Zyrës së Etikës së Qeverisë nuk iu përgjigj kërkesës për të komentuar.

Zonja Gorelick tha se është “shumë normale” që një dosje e deklarimit financiar të rishikohet dhe se forma është përgatitur nga avokatët e z. Kushner në emër të tij. Zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë i drejtoi pyetje avokatit të z. Kushner.

Trevor Potter, një ish-kryetar republikan i Komisionit Federal të Zgjedhjeve dhe ekspertë të tjerë të etikës thanë se investimet siç është rasti i zotërimit të zotit Kushner për Cadre zakonisht duhet të zbulohen. Ata thanë se z. Kushner nuk duket se shkelte rregullat e zbulimit duke mos publikuar publikisht borxhet dhe garancitë e lidhura me biznesin. Por ata thanë se marrëveshjet e tilla do të ishte ideale të zbuloheshin, pjesërisht për shkak se ata mund ta detyronin z. Kushner të shfuqizonte veten nga çështje të caktuara që përfshijnë huadhënësit.

“Çdo gjë që paraqet një potencial për konfliktin e interesit duhet të zbulohet në mënyrë që publiku dhe shtypi të mund ta monitorojnë këtë”, tha Potter.

Shqetësimi i ekspertëve të etikës është se lidhjet e biznesit të zotit Kushner mund të rrezikojnë paanshmërinë e tij në fusha të caktuara dhe se, në mungesë të zbulimeve, publiku është në errësirë ​​rreth konflikteve të mundshme të interesit.

Përgjegjësitë e Z. Kushner zgjerohen me shpejtësi dhe shkojnë nga puna e tij në një marrëveshje paqeje në Lindjen e Mesme deri tek të bërit qeverinë federale të veprojë në mënyrë më efikase. Si një zyrtar i lartë federal, ai është i detyruar nga ligjet e etikës që kërkojnë që ai të shfuqizohet nga çështjet që do të preknin drejtpërdrejt interesat e tij financiare.

Znj. Gorelick, e cila ishte zëvendësprokurore e përgjithshme në administratën e ish-presidentit Bill Clinton, tha se zoti Kushner do të “përjashtohet në përputhje me rregullat e etikës së qeverisë”.

Z. Kushner, 36-vjeçari i familjes së pasurive të paluajtshme, u pajtua me zyrtarët e etikës federale që të hiqte dorë nga më shumë se 80 pasuri, pasi ai dhe gruaja e tij, Ivanka Trump, ishin punësuar nga babai i saj, Presidenti Donald Trump, si ndihmës të lartë. Zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë kanë thënë se disa nga shitjet ishin të nevojshme për të shmangur konfliktet e mundshme mes detyrave të punës së z. Kushner dhe interesave të tij personale financiar.

Z. Kushner mban më shumë se 200 pasuri të tjera, me vlerë të paktën 116 milion dollarë, sipas deklarimeve të tij. Këto janë kryesisht apartamente dhe blloqe zyrash përreth SHBA-ve. Ashtu si vjehrri i tij, ai nuk ka pranuar t’i vendosë këto asete në besim të verbër dikujt, të cilin ekspertët e etikës e konsiderojnë si mënyra më e pastër për të shmangur konfliktet e interesit. Dikush i afërt me z. Kushner tha se ka probleme praktike që e bënë një besim të tillë si një mundësi jo realiste

Z. Kushner themeloi Cadre në vitin 2014 me vëllain e tij Joshua Kushner dhe Ryan Williams, një mik 29-vjeçar dhe ish-punonjës i Kushner Cos, biznes familjar që z. Kushner vazhdoi të drejtojë deri kohët e fundit. Cadre promovon pronat ndaj investitorëve të mundshëm, të cilët mund të vënë paratë e tyre në ndërtesa të veçanta ose në një fond investimi të drejtuar nga Cadre, i cili mbledh taksat për çdo marrëveshje.

Për të filluar veprim, Cadre u drejtua një fondi të Goldman Sachs dhe një numër investitorësh të profilit të lartë. Midis tyre ishin firmat sipërmarrëse të zotit Thiel, mbështetësi më i spikatur nga Silicon Valley i presidentit GOP dhe Vinod Khosla, një bashkë-themelues i Sun Microsystems Inc., sipas faqes së internetit të Cadre. Mbështetësit personalë përfshijnë sipërmarrësin kinez David Yu, bashkë-themelues me kompaninë Jack Ma të Alibaba Group Holding Ltd., një firmë me kapital privat në Shangai, menaxherin e fondit të mbrojtjes Daniel Och dhe manjatin e pasurive të paluajtshme Barry Sternlicht, njerëz të afërt me Cadre .

Cadre gjithashtu siguroi një kredi prej 250 milionë dollarësh nga zyra e familjes së z. Soros, një donator i lartë demokrat, të cilin z. Trump kritikoi gjatë fushatës së tij presidenciale, njerëzit pranë kompanisë thanë. Zyra e familjes së zotit Soros është gjithashtu një investitor në Cadre.

Investitorët refuzuan ose nuk iu përgjigjën kërkesave për komente publike për mbështetjen e tyre ndaj Cadre, por një person i njohur me zyrën e familjes së zotit Soros tha se kishte investuar në fillim të vitit 2015 përpara se Z. Trump të deklaronte kandidaturën e tij presidenciale.

Cadre ka kërkuar para nga investitorët për disa projekte të pasurive të patundshme të Kushner Cos, sipas informacionit të dërguar për investitorët e mundshëm, të rishikuar nga revista. Jared Kushner personalisht ka aksione në disa nga projektet e pasurive të paluajtshme për të cilat Cadre ka mbledhur para, sipas dokumenteve të Cadre dhe deklaratës së tij të pasurisë.

Ndërsa Z. Williams vepron si fytyrë publike e Cadre, z. Kushner mbetet një nga pronarët, me fuqinë për të “ndikuar në menaxhimin ose politikat e kompanisë”, sipas informatave më të fundit publike në dosje me Autoritetin Rregullator të Industrisë Financiare . Kompania JCK Cadre LLC e zotit Kushner është vërtetuar se zotëron 25% deri në 50% të Quadro Partners Inc., e cila zotëron të paktën 75% të RealCadre LLC, e cila bën biznes si Cadre. Z. Kushner ka ulur aksionet e tij të pronësisë në më pak se 25%, tha avokati i tij Gorelick.

Z.Williams, shefi ekzekutiv i Cadre, tha se kompania ka punuar me rregullatorët për të rinovuar regjistrimet e saj publike për të “reflektuar marrëdhënien jo operative, jo manaxhuese të Jared me kompaninë, e cila ka ekzistuar që nga inaugurimi”.

BFPS Ventures, kompania që avokati i zotit Kushner tha se mban aksionet e tij në Cadre, është treguar në formën e tij të dhënies së informacionit financiar, si pronar i pasurive të patundshme të paspecifikuara të Nju Jorkut me vlerë më shumë se 50 milionë dollarë. Formulari shton se “pasuritë kontradiktore të këtij interesi janë shkatërruar”.

Përtej Cadre, disa nga asetet që z. Kushner po mban, janë vështirë të përcaktohen, pjesërisht për shkak se ata janë të vendosur në entitete me emra gjeneralë të tillë si “Zyra e KC Dumbo”, sipas formës së deklarimit.

Gazeta përputhi shumë prej pasurive me investime specifike të pasurive të paluajtshme. Një analizë e borxheve mbi këto prona, duke përdorur shërbimet e të dhënave të pasurive të paluajtshme PropertyShark dhe Trepp LLC, si dhe të dhënat e pronësisë, gjeti lidhje me një gamë të gjerë bankash amerikane dhe të huaja, firmave private të kapitalit, kompanive të pasurive të paluajtshme dhe huadhënësit qeveritarë.

Huadhënësit për zotin Kushner, qoftë direkt ose nëpërmjet pronave që ai bashkë-zotëron, përfshijnë Bank of America Corp, Blackstone Group LP, Citigroup Inc., UBS Group AG, Deutsche Bank AG dhe Royal Bank of Scotland Group PLC. Banka Mbretërore e Skocisë nuk iu përgjigj kërkesave për komente; Përfaqësuesit e firmave të tjera refuzuan të komentojnë.

Z. Kushner do të largohet nga çështjet për të cilat Deutsche Bank ose RBS janë palë, sepse ai ka dhënë garanci personale për kreditë e tyre, tha një person që njeh marrëveshjen e tij rreth etikës.

REMOTE_ADDR:[]

2 komente në “INVESTIGIMI/ Donald Trump do shkatërronte Sorosin? Dhëndri i tij, partner në biznes me miliarderin “armik””

  1. Akili says:

    E zorshme per albanezet per te kuptuar se si bohet bissnes ne sferat e larta.

  2. Albani says:

    Na çorientuat trurin me mete artikull.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *