FOTOT/ Vitet 1914-1918: Kartolina mahnitëse të qyteteve shqiptare

Këto kartolina të cilat janë prodhuar në Gjermani në vitet  1914-1918 tregojnë qytetet si: Durrësi, Tirana, Shkodra, Saranda, Vlora, Kruja, Shëngjini. Ndërsa në disa kartolina të tjera shfaqen disa shqiptarë në anije dhe në një tjetër shtëpi fshati etj.

 Shtypshkronja gjermane Purger & Co, me seli në Munih, ishte aktive mes viteve 1899-1920.

Ajo u bë e njohur për kartolina të hershme me ngjyra të shumë vendeve të Evropës dhe të Mesdheut, përfshirë edhe Shqipërisë.

Kartolinat u shtypën me anë të një procesi hromolitografik, me tri ngjyra, dhe ishin të numëruara, gjë që ndihmon të saktësohen përafërsisht datat e tyre.

Ky koleksion kartolinash të hershme të Shqipërisë, vjen nga vitet 1914-1918.

Kartolinat janë siguruar nga Johen Blanken, nga Hamburgu, që i la në dispozicion të studiuesit Robert Elsie.

REMOTE_ADDR:[{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina333-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina333.jpg","attachment_id":"681016"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina29-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina29.jpg","attachment_id":"681013"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina27-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina27.jpg","attachment_id":"681011"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina26-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina26.jpg","attachment_id":"681010"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina25-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina25.jpg","attachment_id":"681009"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina24-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina24.jpg","attachment_id":"681008"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina31-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina31.jpg","attachment_id":"681014"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina33-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina33.jpg","attachment_id":"681015"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina23-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina23.jpg","attachment_id":"681007"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina22-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina22.jpg","attachment_id":"681006"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina21-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina21.jpg","attachment_id":"681005"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina20-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina20.jpg","attachment_id":"681004"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina19-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina19.jpg","attachment_id":"681003"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina18-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina18.jpg","attachment_id":"681002"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina17-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina17.jpg","attachment_id":"681001"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina16-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina16.jpg","attachment_id":"681000"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina15-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina15.jpg","attachment_id":"680999"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina14-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina14.jpg","attachment_id":"680998"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina13-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina13.jpg","attachment_id":"680997"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina12-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina12.jpg","attachment_id":"680996"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina11-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina11.jpg","attachment_id":"680995"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina10-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina10.jpg","attachment_id":"680994"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina9-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina9.jpg","attachment_id":"680993"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina8-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina8.jpg","attachment_id":"680992"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina7-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina7.jpg","attachment_id":"680991"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina6-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina6.jpg","attachment_id":"680990"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina4-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina4.jpg","attachment_id":"680988"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina3-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina3.jpg","attachment_id":"680987"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina2-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina2.jpg","attachment_id":"680986"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina1-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina1.jpg","attachment_id":"680985"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2017\/05\/kartolina.jpg","attachment_id":"680984"}]

4 komente në “FOTOT/ Vitet 1914-1918: Kartolina mahnitëse të qyteteve shqiptare”

 1. enter"" says:

  Xhami, xhami, turqizem, otomanizem…Puuuuuu can kane bere ato 500 vjet rroberi ne.
  Mjere, Mjere

  1. shefi says:

   Kishte dhe nja dy kisha de, mos u anko hahah

 2. babuc says:

  Tek foto 15 duken qart pasojat e turkut

 3. K0¢eva®i shqiptar says:

  Pasojat e turkut thua, atëherë pse nuk i riparojmë në si shqiptar?, unë edhe pse jam lindur në familje myslimanë jam i gatshëm të marrë çdo fe për hir të kombit. Pra nëse duam Evropën atëherë duhet të gjithë shqiptarët të kenë një fe, në këtë rast fenë katolike. Sikur Shqipëria dhe shqiptarët të ishin të rrethuar nga shtetet myslimanë atëherë do ishte e mençur të merrnim fenë myslimanë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *