Prokuroria hap dosjen ‘CEZ’, juristi i OSSH Karaj dëshmon kundër Berishës

Prokuroria e Përgjithshme ka hapur dosjen ‘CEZ’, referuar nga juristi i OSHEE, Romeo Kara, mbi prapaskenat e privatizimit abuziv të OSSH, tërësinë e shkeljeve të legjislacionit në fuqi, favorizimet, dëmin ekonomik, mbi sekserët, zyrtarët e implikuar, e­mailet komprometuese, letrat, raportet etj.

Teksa e gjithë vëmendja është zhvendosur tek ngërçi politik, organi qendror i akuzës ka marrë në shqyrtim kallëzimin e ‘nxehtë’ penal, i cili ngarkon me përgjegjësi ish­kryeministrin Sali Berisha, disa ish­ministra, ish­zëvendësministra, ish­drejtorë dhe sekserin Nuel Kalaj.

Në kuadër të verifikimit të dokumenteve dhe provave të dosjes, mesohet se Prokuroria e Përgjithshme ka thirrur dëshmitarin kyç Romeo Kara, për të dhënë një dëshmi më të plotë, të detajuar dhe të thelluar.

Dy seancat e para kanë zgjatur disa orë, ndërsa priten edhe disa seanca të tjera, në ditët në vijim. Sipas burimeve, gjatë dy seancave maratonë, juristi i OSHEE, Romeo Kara, ka dhënë shpjegime të shtuara mbi provat e paraqitura rreth privatizimit abuziv të OSSH, i cili u ka shkaktuar taksapaguesve shqiptar një dëm ekonomik prej 450 milionë euro.

Kara, gjatë pyetjeve në prokurori, i është përmbajtur dëshmisë së dhënë para komisionit hetimor parlamentar për investigimin e privatizimit të OSSH­së nga qeveria ‘Berisha’ dhe kompania çeke ‘CEZ’. Juristi i OSHEE u është përmbajtur gjithashtu të gjitha deklarimeve rreth rolit të ish­kryeministrit dhe të 15 ish­zyrtarëve në procesin e privativit. Nëse prokuroria do të thellojë hetimet dhe të çojë dosjen në gjykatë, dëshmia e Karajt pritet të jetë një nga pikat më të forta për ndëshkimin e të akuzuarave.

Ndërkaq, për fatin e dosjes në fjalë ka edhe një interesim nga faktori ndërkombëtar. “Unë kam pasur takime me disa përfaqësues të ambasadave të ndryshme në Tiranë. I kam informuar ato në detaje për këtë çështje dhe jam më se i bindur se ato i kanë vlerësuar drejt ato çfarë unë paraqita dhe thashë. Fakti që janë realizuar këto takime me këto ambasada, shpreh interesimin e tyre për këtë çështje. Megjithatë ata vlerësojnë shumë rolin e vetë shqiptarëve në këto momente”, ka theksuar Kara.

Akuzat

Referuar dosjes së dorëzuar në prokurori, protagonistët e privatizimit të OSSH akuzon për konsumimin e pesë veprave penale. “Mbi bazën e këtyre të dhënave që pasqyrohen edhe në dokumentacionin e sipërpërmendur, rezulton se ndodhemi përpara fakteve dhe provave të pakundërshtueshme se personat e lartpërmendur kanë konsumuar elementët e veprave penale “Shpërdorimi i detyrës”, “Shkelja e barazisë së pjesëmarrësve në tendera apo ankande publike”, “Mashtrimit”, “Ushtrimi i ndikimit të paligjshëm ndaj personave që ushtrojnë funksione publike”, “Pastrim i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale”, vepra penale këto të parashikuara nga nenet 143, 245/1, 248, 258 dhe 287 të Kodit Penal”, thuhet në kallëzimin penal.

Lista e të kallëzuarave

 1. Z. Sali Berisha (Ish Kryeministër)
 2. Z. Nuel (Nue) Kalaj, sekser
 3. Z. Genc Ruli (Ish Ministër i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës/Kryetar i Komitetit të Konsulencës dhe Transparencës).
 1. Znj. Mimoza Vokshi (Anëtare e Grupit të Negocimit/Ish Drejtor i METE)
 2. Znj. Suzana Guxholli, Ish­Këshilltare e Kryeministrit Berisha
 3. Z. Neritan Alibali, (Ish Zv. Ministër i METE/Kryetari i Grupit të Negocimit me CEZ dhe Kryetar i Komisionit të Vlerësimit të Ofertave)
 1. Z. Alfred Rushaj (Ish Zv. Ministër i Financave/ Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ).
 2. Z. Fatjon Tugu (Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ/ Anëtar i Komisionit të Vlerësimit të Ofertave)
 3. Z. Sherefedin Shehu (Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ)
 4. Z. Asllan Sherra (Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ)
 5. Z. Viktor Gumi (Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ)
 6. Z. Miran Kopani (Anëtar i Grupit të Negocimit me CEZ)
 7. Z. Bujar Nepravishta (Ish Kryetar i ERE)
 8. Z. Durim Kraja (Ish Sekretar i Përgjithshëm i METE/Anëtar i Komisionit të Vlerësimit të Ofertave).
 9. Z. Engjell Qorlaze (Anëtar i Komisionit të Vlerësimit të Ofertave)

16 . Z. Vasil Pano (Anëtar i Komisionit të Vlerësimit të Ofertave)

Disa nga provat në dosjen penale për privatizimin e OSSH

 1. Letër nga Clifford Chance drejtuar CEZ Shpërndarje datë 15.07.2014
 2. E­mail nga Nuel Kalaj drejtuar Martin Roman, me subjekt “OSSH Developments”, datë 07.09.2009.
 3. E­mail i Nuel Kalaj drejtuar Tomas Pleskac, me subjekt “Re: Kosova”, datë 11.05.2010.
 4. E­mail i Nuel Kalaj drejtuar Josef Hejsek, me subjekt “15.05.2010 Report”.
 5. E­mail i Josef Hejsek drejtuar Tomas Pleskac, me subjekt “Albanie­priprava jednani s PM”. datë 28.01.2010.
 1. E­mail i Josef Hejsek drejtuar Nuel Kalaj, me subjekt “Ëorld Bank­ Notice of Event­do be delivered”, datë 17.11.2011;
 1. Artikull i gazetës Zhurnal me titull “Lvovsky: Privatizimi i CEZ ishte i nxituar për Albpetrol presim rezultatet”, date 18.12.2012;
 2. Procesverbal i Mbledhjes së Këshillit të Ministrave Për projektvendimin “Për disa ndryshime dhe shtesa në Vendimin Nr. 835, datë 11.06.2008 të Këshillit të Ministrave “Për përcaktimin e paketës së aksioneve të kapitalit të shoqërisë anonime “OSSH”, që u ofrohet investitorëve strategjikë”, datë 17.09.2008;
 3. Ligji Nr. 9874, datë 14.02.2008 “Për ankandin publik”;
 4. Vendim i Këshillit të Ministrave Nr. 487 datë 16.04.2008 “Për kriteret e përzgjedhjes së investitorëve strategjikë, të interesuar për blerjen e aksioneve të Shoqërisë “OSSH” Sh.A;
 5. Vendim i Këshillit të Ministrave Nr. 835 datë 11.06.2008 “Për përcaktimin e madhësisë së paketës së aksioneve të kapitalit, të shoqërisë “OSSH”, që u ofrohet investitorëve strategjikë”;
 6. Shkresa Nr. 393 Prot, datë 14.01.2008 e Zv.Ministrit të Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, me lëndë “Dërgohet vendimi i Mbledhjes së Komitetit të Konsulencës dhe Transparencës për vlerësimin e aseteve të KESH Sh.A”;
 7. Vendim Nr. 4, datë 09.05.2008 i Komitetit të Konsulencës dhe Transparencës të Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës;
 8. Urdhër Nr. 329, datë 09.05.2008 i Ministrit të Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës “Për transferimin e titullit të pronësisë së aksioneve të OSSH” Sh.A”;
 9. Shkresa Nr. 329/1 Prot, datë 12.05.2008 e Zv. Ministrit të Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, me lëndë “Mbi urdhrin për transferimin e titullit të pronësisë”.
 10. Shkresa Nr. 6466 Prot, datë 08.07.2008 e Ministrit të Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës me lëndë: “Për përshpejtimin e procedurave të regjistrimit të pasurive të paluajtshme të OSSH” Sh.A”.
 11. Shkresa Nr. 12/1 Prot, datë 11.01.2008 e Entit Rregullator të Energjisë me lëndë: “Skjarim mbi zgjedhjen e modelit të privatizimit”.
 12. Shkresa Nr. 1210 Prot, datë 02.02.2008 e Ministrit ë Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës me lëndë: “Mbi disa vendime në lidhje me privatizimin e OSSH” Sh. A.
 13. Vendim Nr. 2, datë 12.02.2008 i Komitetit të Konsulencës dhe Transparencës të Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës.
 14. Urdhër Nr. 500, datë 01.07.2008 i Ministrit të Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës “Për ndarjen e të drejtave dhe detyrimeve ndërmjet KESH Sh. A dhe OSSH Sh. A dhe marrëdhëniet tranzitore ndërmjet dy shoqërive”.
 15. Vendim i Këshillit të Ministrave Nr. 1108 datë 30.07.2008 “Për miratimin e listës së inventarit të pronave të paluajtshme shtetërore të cilat kalojnë në pronësi të “OSSH”.
 16. Vendim i Këshillit të Ministrave Nr. 628, datë 03.10.2007 “Për miratimin e modelit shqiptar të tregut të energjisë elektrike”./Shqiptarja.com.
REMOTE_ADDR:[]

1 komente në “Prokuroria hap dosjen ‘CEZ’, juristi i OSSH Karaj dëshmon kundër Berishës”

 1. LORA says:

  Lajm I mire.
  Pune te mbare Romeo Kara.
  Une te besoj dhe te mbeshtes ne kete mision te shenjte.

Lini një Përgjigje te LORA Anuloje përgjigjen

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *