Konfindustria: Shqipëria dhe Kosova duhet të jenë të kujdesshme për krijimin e tregut të përbashkët

Konfindustria vlerëson, se Shqipëria dhe Kosova duhet të jenë të kujdesshme në zbatimin e nismës së fundit të Bashkimit Europian për krijimin e Tregut të Përbashkët të Ballkanit Perëndimor, të vendosur në takimin e nivelit të lartë në Trieste-Itali.

Krijimi i Tregut të Përbashkët të Ballkanit Perëndimor është e vështirë të jetë e suksesshme, nëse nuk mbahet parasysh se roli i BE duhet të mbeëhtetet para se gjithash në parimin e paanësisë dhe mosfavorizimit të asnjë prej 6 shteteve anëtare. Sa më sipër duhet të shprehet edhe në shpërndarjen e investimeve prej 1 miliard euro të premtuara në mënyrë, që të zbuten ndryshimet e thella të sotme në infrastrukture dhe ekonomi ndërmjet vendeve të Rajonit

Kihet parasysh, se tashmë prej vitit 2013 në krye të Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal/KBR është Ministri i Jashtëm serb i Ish Jugosllavisë. Në takimin e Triestes pikërisht KBR ju ngarkua nga BE edhe detyra strategjike e mbikqyrjes së zbatimit të krijimit të Tregut te Perbashket te Rajonit, përvec detyrave të deritashme për ecurinë e zbatimit të marrëveshjes tregtare pothuajse të deshtuar CEFTA, etj.

Eshte e qartë, se në kushtet e sotme Serbia për shkak të shumë rrethanave infrastrukturore, ekonomike dhe financiare të trashëguara do të jetë në kushte shumë më të favorshme sesa shtetet e tjera të Rajonit në Tregun e Përbashkët të propozuar në Trieste.

REMOTE_ADDR:[]

2 komente në “Konfindustria: Shqipëria dhe Kosova duhet të jenë të kujdesshme për krijimin e tregut të përbashkët”

  1. Zigur Qarri says:

    Thene shkurt dhe qarte,se ku qendron rreziku.

  2. Aleksander Thana says:

    Qe shqiptaret te mos mbeten gjithmone te fundit e te mos bien ne grackat e panumerta (vecanerisht ne grackat e fqinjeve tane te “dashur”), duhetme se fundi te hyje ne veprim urtesia shqiptare e mendimit, qe duket se filloi kater vjete me pare. E kjo eshte qe te krijohet me pare tregu i perbashket shqiptar ne kuptimin praktik, ligjor e institucional, per te miren e prosperitetin e kombit, e pastaj me fqinjet tane te dashur. Natyrisht, pa mohuar fliksibilitertin per interesat tona!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *