Vojsava serbe/ Mustafa Nano: Edhe motra e Skënderbeut u martua me një serb

Një deklaratë e analistit Mustafa Nano se nëna e Skënderbeut është serbe ka ndezur polemika e hapur një debat mes studiuesve, historianëve dhe njerëzve të medias. Prej momentit të daljes së librit-ese “Sandwich”, botimet UET Press, Nano përballet me tezat e tij në publik, duke marrë me vete sërish zhurmën që ndjekin librat e tij

Nga Mustafa Nano

Në reagimet e shumta që janë vënë re ditët e fundit në diskutimin mbi origjinën e nënës së Skënderbeut, janë përmendur referenca të shumta. Por nuk ka nevojë t’u referohesh të gjithëve. Mjafton të shkosh te disa burime të hershme, më të hershmet. Sepse të gjithë të tjerët janë bazuar te këto burime. Në këtë kuptim, është mundim i kotë e bjerradit t’u thuash të tjerëve se ç’ka thënë Fan Noli, Kristo Frashëri, Oliver Jens Schmitti, Hahni, Babingeri apo edhe të tjerë që kanë lënë shënime apo kanë shkruar monografi mbi heroin tonë kombëtar. Le të mbetemi pra te burimet më të para mbi këtë argument.

Cilët janë autorët që kanë folur për Vojsavën? Janë po ata që kanë folur për të birin e saj, Skënderbeun. Më i pari është Marin Barleti që – është thënë e stërthënë kjo gjë, tanimë – në veprën e tij të famshme mbi Skënderbeun shkruan se Vojsava ishte e bija e princit të tribalëve (Shih te Barleti në versionin shqip me titullin “Historia e Skënderbeut”, përkthyer nga Stefan I. Prifti, në faqen 2, por edhe te versioni origjinal në latinisht i librit “Historia de vita et gestis Scanderbegi epirotarum principis…”, në faqen III). Tani, Barletit mund të mos ia vëmë veshin shumë për sa kohë ai bën përshkrime (stili i tij karakterizohet nga teprimi), por kur na thotë një fakt, nuk kemi pse ta vëmë në dyshim. Dhe fakti është ky: Vojsava ishte bijë e princit të tribalëve.

Të njëjtën gjë lë të kuptohet edhe Gjon Muzaka, dhe me këtë kemi ardhur te dëshmia e dytë, që daton në vitin 1510 (është shkruar pak a shumë në të njëjtën kohë kur Barleti ka shkruar historinë e tij të Skënderbeut). Ky pinjoll i Muzakajve ka lënë një histori të derës së vet, dhe aty, për sa i takon Vojsavës, shkruan: “E piú sappiate ch’ il signor Giovanni Castrioto, padre del signor Scanderbego, hebbe per moglie la signora Visava Tribalda, con la quale fece quattro figli mascoli e cinque figlie femine”, (“Historia della casa Musachia”, pjesë e librit të Charles Hopf-it me titull “Chroniques gréco-romanés…”, botuar në Berlin, nga shtëpia botuese “Librairie de Weidmann”, faqja 295). Që në shqip do bënte: “Mësoni gjithashtu se zoti Gjon Kastrioti, baba i zotit Skënderbe, pati për grua zonjën Vojsava Tribalda, me të cilën bëri katër djem e pesë vajza”, (faqja 446 e librit të Pëllumb Xhufit me titull “Nga paleologët te Muzakajt”). Kuptohet, mbiemri “Tribalda” ka lidhje me sojin e “tribalëve”. Kush janë tribalët (por pa e ngatërruar me adjektivin “tribal” që lidhet me substantivin “tribú”)? Këtë mund ta mësojmë nga i biri i Gjon Muzakës, Konstandini që, në shënimet që ka lënë mbi të parët e vet (kjo është dëshmia nr. 3), shkruan: “… li Dalmatini ch’ hoggi sono li Schiavoni, et Illirij ch’ oggi dicono Bosnesi, Tribali ch’ hoggi se nominano Serviani”, (faqja 313 e librit të sapopërmendur të Charles Hopf-it)”. Në shqip bën: “… me emrin dalmatë thirren sot sllavët, me emrin ilirë thirren boshnjakët, me emrin tribalë thirren serbët”. Dhe me këtë më vjen t’iu them të gjithë detraktorëve të mi: Ju kam gozhduar! Por e vërteta është që nuk ka pasur nevojë të kërkonim prova me lupë te shënimet e kursyera të Konstandin Muzakës. Ka plot autorë të tjerë para e pas tij që kanë bërë të njëjtën gjë, d.m.th. termin tribalë e kanë përdorur për të thirrur serbët e bullgarët, por më së shumti serbët. E kështu, nuk ka asnjë artific që tribalët mund t’i bëjë shqiptarë.

“Tribalët kanë qenë një tribu ilire”, është nënvizuar këto ditë. Por kjo nuk do me thënë asgjë. Siç u pa me pohimin e sapopërmendur të Konstandin Muzakës, emrin e vendit mund ta marrë pa problem kushdo që banon aty në kohë të mëvonshme. Më tej, kjo puna e origjinës “etnike” të tribusë së tribalëve të lashtësisë (Triballi) nuk është edhe aq e qartë. Ka ndonjë autor që i quan ilirë, por ka edhe ndonjë tjetër që i quan trakas. E në fund, ja ta zëmë se tribalët kanë qenë ilirë. Ta zëmë se kjo gjë është e provueshme. Ose më mirë akoma, e provuar tanimë. Çfarë kemi zgjidhur me këtë? Asgjë. Në këtë rrethanë do na duhej të provonim që shqiptarët rrjedhin prej ilirëve apo, me fjalë të tjera, që ka një vijueshmëri të pandërprerë iliro-shqiptare. Mirëpo edhe historiani më budalla e di se kjo gjë është ende e paprovuar 100%. Çfarë shkenca (po them: shkenca) ka thënë deri më sot është shumë e thjeshtë: Shqiptarët kanë më shumë arsye se popujt e tjerë që banojnë në viset ku në lashtësi kanë jetuar ilirët, që të pretendojnë se rrjedhin prej këtyre të fundit, por gjithsesi kjo mbetet në një masë të madhe për t’u provuar. Kështu që ID-në ilire do bënim mirë ta përdornim për aq sa është e vlefshme. Kur bëjmë diskutime shkencore, kuptohet.

Vijmë tani te dëshmia e katërt, që është më interesante se tri të parat. Në një libër me titullin “Comentario delle cose de turchi, et del signor George Scanderbeg, principe di Epiro, con la sua vita et le vittorie per lui conseguite, et le inestimabili forze, et vertú di quello, degne di memoria”, me autor Paulo Giovio-n e Andrea Gambini-n, botim i gjysmës së parë të shekullit XVI, saktësisht i vitit 1541 (MDXLI), kapitulli i fundit është mbi Skënderbeun. Dhe aty, në faqen e parë të këtij kapitulli, thuhet: “Scanderbeg, prencipe di Epiro, fu figliuolo del s. Ivan Castrioth, che signoreggiava quella parte di Albania, la qual si chiama Emathia e Tumenistia: e la matre di esso Scanderbeg, chiamata Voisava, fu figliuola del s. di Pollogo, che é una parte della Macedonia et Bugaria”. Në shqip: Skënderbeu, princi i Epirit, qe biri i zotit Gjon Kastrioti (Ivan e quan autori në origjinal, dhe Kristo Frashëri nuk e përmend këtë dokument teksa polemizon me Oliver Jens Schmittin mbi emrin e të atit të Skënderbeut e teksa mbron tezën se në burimet italiane e latine ai nuk thirrej Ivan; ndoshta nuk e ka pasur në dorë këtë dokument; dhe më mirë kështu; ndryshe, do ta kish kapur trishtimi), që sundonte atë pjesë të Shqipërisë që quhej Mat e Tumenishtë; nëna e Skënderbeut, me emrin Vojsava, ishte bijë e zotit të Pollogut që – këtu do doja vëmendjen tuaj! – është një pjesë e Maqedonisë dhe e Bullgarisë. E vini re? Autori, që mund të ketë qenë edhe shqiptari Dhimitër Frangu (Demetrio Franco) nuk lë vend për asnjë spekulim në favor të tezës së Pollogut shqiptar. “Pollogu është pjesë e Maqedonisë dhe Bullgarisë”, thuhet qartazi. Me këtë i largohemi tezës se Vojsava ka qenë serbe, por mbetet e sigurt se Vojsava ka qenë sllave. Shqiptare, jo se jo. Ata që i mbahen tezës se Pollogu “është banuar fillimisht nga arbërorët”, duhet të na thonë se ku e kanë gjetur provën se Pollogu është banuar nga arbërorët e të na sqarojnë se ç’duan të thonë me ndajfoljen “fillimisht”. Tani, nuk ka pse përjashtohet që në Pollog të ketë pasur arbërorë atëbotë, madje mendja ta thotë se ka pasur familje arbërore që ç’ke me të, por familja e Vojsavës nuk ka qenë një prej tyre. Ndryshe, autorët e hershëm nuk do na thoshin se ajo është e tribalëve. Do na thoshin se është e arbërorëve.

Këto dokumente, sipas meje, janë më të rëndësishmet mbi këtë çështje. Së pari, sepse janë më të hershmet. Së dyti sepse janë tonat, arbërore. Dhe unë shpresoj që sa më sipër të shërbejë si një ftesë për një debat të shtruar, mbi bazë dokumentesh, larg etiketimeve, larg pozave, ngrefosjeve, dënglave, ndjeshmërive, të qarave të stisura patriotike me lot e qurre. Jo për ndonjë gjë, por patriotizmi në këtë rast nuk vlen asnjë çikë. Siç kam patur rast të them, e siç dihet mirë nga njohësit e historisë, martesat ndëretnike në kohën e Vojsavës kanë qenë të shpeshta, më të shpeshta sesa janë sot çaprashitjet akademike me armiq e tradhtarë. Sa për ilustrim, libri i Gjon Muzakës është përveç të tjerash edhe një lloj zyre e gjendjes civile e aristokracisë shqiptare të shekujve XIV, XV e XVI, dhe një lexuesi të tij, sado i pakujdesshëm të jetë, nuk mund t’i shpëtojë fakti që familjet princore shqiptare (Muzakajt, Komnenët, Dukagjinët, Topiajt, Kastriotët, Gropajt, Balshajt, etj.) i parapëlqenin shumë krushqitë me njëra-tjetrin, por në të njëjtën kohë s’e kishin për gjë të martonin pjellën e tyre me malazezë, serbë, bullgarë, raguzanë, venecianë, napoletanë, hungarezë, deri edhe francezë etj. Martesa e Gjon Kastriotit me Vojsavën ishte një nga të shumtat e këtij lloji. Madje – në këtë pikë, mbahuni burra! – edhe i biri i Skënderbeut, me emrin Gjon, mori për grua Jerina Paleologen (Erina Paliologa në origjinal), që ish bijë e Llazarit, despotit të Serbisë (shih faqen  432 te përkthimi i Xhufit apo faqen 28 te libri i Charles Hopf-it). Doni më? Edhe e motra e Skënderbeut, Maria (siç e quan Gjon Muzaka) apo Mara (siç e quan Marin Barleti), u martua me Stefan Cernojeviqin (shih faqen 447 te libri i Xhufit “Nga paleologët te Muzakajt”, dhe faqen 295 te libri i Charles hopf-it “Chroniques greco-romanés”). Siç shihet, Kastriotët i kanë pasur shumë për zemër martesat me serbë e sllavë. Por nuk ka nevojë të ligështohet asnjë patriot. Kjo nuk ndryshon asgjë në faktin që Gjergj Kastrioti Skënderbeu ka qenë, është, dhe do të mbetet heroi kombëtar i shqiptarëve. Kjo e fundit nuk mund të vihet në diskutim. Dhe asnjëri me mend në kokë nuk e ka vënë. Është jeta e vepra e tij (përveç origjinës në linjë atërore) që na thonë se ai ka qenë shqiptar./mapo/

REMOTE_ADDR:[]

91 komente në “Vojsava serbe/ Mustafa Nano: Edhe motra e Skënderbeut u martua me një serb”

 1. Geri NYC says:

  Po pse mor idiot,meqe Pollogu ka qene atehere nen sundumin bullgar dmth banoret aty ishin sllave? Or Trap edhe Kosova ka qene nen Serbi,po shumcia ne ate kohe prap shqiptare ishte. Nejse ti nuk je historian,nuk duhet te merresh seriozisht. Edhe vete sllavet nuk kane siguri se c’fare kane qene Tribaldet,per mungese dokumentash kurse ti i vure vulen,njeri legen.

  Po nejse…..tI kerkoje vemendje dhe e ke marre ate qe doje,hajd mbush brekushet tani e pirdhu.

  1. ben says:

   Per gjithe trutharet, idiotet, te pashkolluarit, turqit, arabet dhe gjithe klasat e ulta qe popullojne shqiperine
   Disa dhjetra mbreter angleze kane pasuar nenat e tyre franceze dhe anasjalltas po ne asnje moment nuk I ka ndaluar te bejne lufte ne emer te interesit dhe nderit te atdheut te tyre.
   po ashtu mbreter franceze me nena austriake italiane
   Mbreter ruse me nena gjermane
   Spanjolle me nena franceze italiane etj etj etj etj etj.
   Gjon kastrioti nuk mund te martohej me turke ose nje arabe ishte ofendim i madh ne ate kohe me shume se vdekja
   As me ndonje fshatare te trashe dhe idiote qe vetem kulloste dhite .
   Do martohej me seren e tij qe mund te ishin aristokrate shqiptare ose serbe qe ne ate kohe ishin aleatet naturale te shqiptareve.
   Cdo diskutim tjeter ose eshte idiotesi ose dashakeqesi islamikesh qe me shqiperine i lidh rastesisht vetem gjuha!!!!!!!!

   1. Raimond vlonjati says:

    Muci ehste qesharak,ne ato qe thote,sepse i di gjysma gjysma gjerat

    E para njehere :…Konstandin Muzaka ne shtesen qe ka bere per Librin e fiseve e shqiptare te Gjon Muzakes , thote se Nena e Skenderbeut e kishte origjinen nga fisi Momcini i Pollogut
    Dhe Pollogu nuk gjendet ne kufi me Bullgarine ,sic thote ai italiani i rendomte qe citon Muci

    Pologu eshte nje lugine q e permbledh Tetoven dhe Gostivarin –Pra gjendet ne nje rajon tipik mbizoterues nga popullsia shqiptare ,
    midis Kosoves,Shqiperise dhe Shkupit, –Nuk ka lidhje fare me Bullgarine

    Ky mbiemer Momcini, vetem sllav nuk tingellon,ok?

    Dhe kete mendim qe thote Kostandin Muzaka ,dhe qe Muci si medioker qe esht nuk e ka pikasur , e perforocon edhe nje studjues gjerman , Hahn, ,i cili ketu ne Wikipedia thote se : “.Mbiemrin Tribalda esht nje sajese e Barletit .”
    Pra dyshimi i studjuesit gjerman, vertetohet nga Kostandin Muzaka

    Nga ana tjeter Vojsava ksihte te bente edhe me fisin e Muzakajt , dhe Muzakajt nuke quanin veten serbe aspak,pavaresisht se Gjon Muzaka , hedh nje ilizion se gjoja ridhte nga familja e Perandorit te Bizantit Komnenos

    Pervec kesaj, Kostandini thote , se Voisava ne nje akt noterial, kishte firmosur me emrin Jelina,jo Vojsava
    Pra emri i saj i vertete duhet te jete Jelina ,se me ekte emer ajo ksihte firmosur ne aktin noterial
    , Dhe ky emer esht sllav ne fakt,por ama kjo gje tregon sajesen qe mund te kete bere Barleti ,per emrin dhe mbiemrin e Vojsaves

    Mirpo ne duhet te kemi parasysh se ne ate kohe kishte nje ofensive shume te madhe te kultures sllave, dhe kjo duket ne te gjitha emrat e fshtrave e qyteteve tona …
    Pra , si te thuash ishte e modes ndoshta ne ate kohe, te vije emra sllave, keshtu qe nuk tregon emri sllav perkatesine tende etnike–
    Se ne kemi nga ajo kohe Bogdanin qe ksihte mbiemer sllav dhe ishte puro shqiptar.Dhe ka edhe plot te tjere , edhe sot biles,,qe kanembiemra serbe dhe nuk jane serbe aspak

    Sidoqofte,ne shikojm se tek Vojsava ka dy pasaktesi qe rjedhin fillimisht nga Marin Barleti
    Dmth emri i saj i vertete nuk esht ky emri tipik, Vojsava , qe me duket esht edhe si emer i nje heroine Sllave,
    Si dhe me e rendesishmja mbimeri i Vojsaves nuk eshte Triballa, por eshte Momcini
    Dhe ky mbiemer Momcini , nuk ka asnje lidhje me emrat sllave

    Natyrisht Vojsava mund te kete qene nga Pollogu, por nuk besoj se ajo ishte nga familje princerore , dhe aq me teper nga princat Serbe te atij rajoni
    Ket e everteton shume lehte ne Wikipedia, pasi ne Wikipedia i keni te gjitha emrat princerve e mbreterve serbe , me lidhjet e tyre fisnore
    Une i kam pare , dhe nuk ka asnje me mbiemer Triballa, apo Tribalda

    Biles ne emrat familjeve mbreterore serbe, eshte emri i ketij Balshajt –Keta Ballshaj sic thone serbet ,jane nga familja e Stefan Dushanit ,i NXJERRIN TE AFERT FARE
    Mirpo kur studjuesit aty flasin per mbimerin e tij Balshaj, te gjithe thone , me ne krye Shmidin dhe Robert Elsie, qe emri i tij esht serb
    Porse nje studjues i shkelqyer rumun thote se ky emer nuk esht serb , sepse esht ne listen e emrave te lashte vllah, para se te vinin serbet ,
    dhe duhet te jete emer arberor, shqiptar, thote studjuesi rumun,,sepse qe atehere mbahej si emer i huaj , jo vllaf

    Pra duhet te merren me rezerva keto deklarimet e ketyre historianeve tane “miq” si Shmid dhe Elsie, nuk po flas per historianet e garuzhdes Lubonja,muci e Co ,se keta kuptohen q e jane historiane qesharake

    Pra me kete shmangie q e bera per Balshajt doja te shpjegoja se ne ate kohe t e Mesjetes ne Ballkan vendoseshin emra sllave nga te gjithe , por nuk dote thoshte se ishin sllave,
    Per shkak t epushtimit 30 vjecar te Dushanit ishte bere gjuha serbe si pune gjuhe Lingua Franka ,ndaj dhe na dalin sot gjithe emrat e fshatrave , maleve etj ne gjuhe sllave

    Aq me teper ne pastaj, qe nuk kishim ndonje kulture dhe perqafonim kulturat e huaja , duke vendos emrat e tyre se na dukeshin si me fisnike dhe mbreterore

    Ndaj them qe Barleti i ka dhene Vojsaves ate mbiemer Triballa , per ta bere me fisnike , sipas mentalitetit te Kohes
    porse sic thashe , nuk ka asnje emer familje mbreterore apo princerore serbe me mbimer Triballa

    Muci po te doje ti kontrolloje ne Wikipedia se i ke te gjitha gjeneaologjite e familjeve mbreterore serbe ne Ballkan
    Ndaj dhe serbet nuk flasin fare per kete problem, sepse ata i kane te dokumentuara familjet e tyre mbreterore ,
    Flet vetem ndonje studjues periferik, sa per ti prshur mendjen Mucit dhe Shmidit , natyrisht

    Tani ne lidhje me emrin Triaballa, ka dicka interesnate qe e lidh me POLLOGUN

    Triabllat ishin fis shume i madh qe zinin gjithe teriotrin e Serbise deri ne BULLGARI DHE NE vERI TE kOSOVES

    Mirpo kur erdhi Roma ky fis Triballa,luftoi kunder Romes me heroizem edhe i fitoi betejat e para, sepse ishte fis shume i madh
    Atehere Roma i mori seriozisht dhevajti me suhtri gjigande ne luft kunder tyre –Edhe i theu Triballet
    Pasi i pushtoi, atehere Roma filloi ti Intenronte Triballet , neper Ballkan , dhe nje pjese te Tribalave i coi te jetonin pikerisht ne POLLOG,–Kete fakt e keni ne Wikipedia

    Dhe nqs Vojsava me t evertet e ka pas mbimerin Pollogu, atehere ajo qenka direkt nga fisi Ilir i Tribaleve qe u internuan ne POLLOG

    eSHT E VERTET QE bIZANTI I QUANTE SERBET EDHE tRIBALLE, Por i quante Triballe,sepse ata u vendosen ne teritorin ku kishin jetuar Tribalet,, se ai teritor u boshatis nga Internimet q eju beri Roma Tribaleve , jo se ishin Tribale,

    DHE DO SHTOJA EDHE DICKA TJETER ,Le te supozojm sikur Vojsava ishte serbe dhe kishte lidhje me Brankovicet , sic thote Shmidi
    Linjen e familjes se Brankoviceve e keni ketu ne Wikipedia, dhe nuk ka asnje ne fisin e tyre me mbimerin Triballa,

    Pra te gjitha keto teorite e ketyre , jo te Mucit, se Muci thjesht eshte nje garamafon i prishur qe kopjon Shmidin , i cili kuptohet q eka nje agjende ne misionin e tij , ose pastaj ky Shmidi qenka deficent fare

    Ja ku jemi ketu o Mustafa Nano:—-Shko ne Wikipedia ,dhe aty ke gjithe familjet princerore e mbreterore serbe , dhe po gjete me mbimrin Triballa, atehere ke te drejte

    Dhe aty ne familjet e mbreterore serbe gjen qe si q ekrijoi Serbine moderne Karagjorgjevici, sipas historiografise serbe , gjyshi i tij nga babai esht me origjine nga nje familje “sllave” me mbimerin GURIS, qe ka jetuar ne fillim aty ne nje fshat te Malit te zi , ne kufi me Shkodren,
    dhe pastaj me vone Gjyshi u shperngul lart andej nga Serbia perpjete , Ndoshta ka ikur per hasmeri, se ashtu iknin atehere shqipot….

    Tani ty Muci, si kopetent qe je , ky mbimeri Guris , i gjyshit te Karagjorgjevicit te sjell ndeemend ndonje gje, jo sllave, apo edhe ky mbiemer ty te duket sllav…?

    Se ne kemi edhe sot e kesaj dite ne Shkoder,nga fisi Guri , Elis Gurin qe esht kampion mundje , dhe ky rezik do jete i vetmi i mbijetuar nga fisi Guri i KARAGJORGJEVICIT –
    Serbet kete Elis Gurin dueht ta bejne Mbret lol

    Nje gje eshte qe :Skenderbeu veten e quante Epirot , dhe te gjithe e dime se deri ku shtrihej Epiri

    1. Edkari says:

     Mustafa Nano ngryset e gdhine me Serbine
     dhe kjo ka nje shpjegim;i gjithe Skrapari
     emrat e katundeve i ka ne gjuhen serbe.
     Po filloj nga qendra e tij qe quhet Çorovoda,
     pastaj fshatrat,Gjerbes,Radesh,Dobrenje,
     Dobrushe,Kapinove,Vlushe..
     nderroni emrat e katundeve o patriote
     se ka 900 vite qe i ruani me fanatizem.
     race bastarde

   2. euro_mero says:

    Kot bejne gam-gam kunder Mucit se historia eshte fakt jo ndjenja psudo-patriotike “o sam mir me ken sqyptar” e pallavra si keto.

    Nena e Skenderbeut ka qene serbe dhe per kete s’ka pike dyshimi.

    1. e di si eshte puna says:

     Motra e Skenderbeut u martua me princin e Malit te Zi, Stefan Cernojevic Gjoka,i cili mori pjese ne Beselidhjen e Lezhes si princ i shqiptareve malazez! Malazezet jane te gjithe fise shqiptare,qe ishin nen hirerarkine e kishes orthodhokse sllavone, sot jane bere sllavofone,por ne ate kohe ishin te pa-asimiluar ne sllave. Por ata e dine shume mire prejardhjen e tyre shqiptare,prandaj ne Mal te Zi malazezet (jane rreth 45-50% e popullsise atje) e dallojne veten nga serbet, megjithese flasin te njejten gjuhe (sepse e dine se kane prejardhje te ndryshme nga serbet e Malit te Zi)

  2. Skypion says:

   Kam pershtypjen,se Muci nuk e kupton se ne c’pozite qesharake e ka vene veten.
   Mundohet te debatoje me historiane! Kjo eshte njera ane;ana tjeter,eshte menyra feminore e te arsyetuarit.
   A me sakte,nje perzierje e naivit,diletantit dhe provincialit.
   Por ajo cka e ben me te vertete qesharak,dhe per te cilen habitem sesi nuk eshte i vetedijshem per kete (mbase e kupton ,por meqe i ka hyre ketij shtegu,e quan turp te kthehet pas),ka te beje me “faktet” qe ai sjell per te provuar ate cka thote.
   Po c’jane keto “fakte”?! Keto “fakte”,qe une i vura ne thonjeza,jane me te vertete fakte,por budallalleku i Mucit,duke dashur t’i sjelle ato si nje zbulim te tijin,i zhbejne si te tilla,duke i futur ne thonjeza.
   O Muc zeza,po edhe nje nxenes shkolle qe ka lexuar per historine e Skenderbeut,e di per debatin per origjinen e nenes se Skenderbeut,ashtu sic nuk e di se cila eshte perkatesia e saj e vertete,meqe asnje historian deri me tani,nuk ka mundur ta vertetoje plotesisht;e di edhe per ato martesat qe thua ti.
   Te gjithe i dime te gjitha,per cka flet ti,o Muc rreziku.
   “Zbulimi yt”, o Muc, eshte vetem theksimi i faktit.
   Theksimi,theksimi,theksimi…
   Dhe,kete e ben vetem per te provokuar.
   Provokuar,provokuar,provokuar…
   Dhe e gjitha kjo vetem per nje : ja nje shqiptar mendjehapur… ja nje intelektual mendjehapur…
   Ne fakt,ti sje gje tjeter,vecse nje provincial i mjere,nje skraparlli i inatosur,nje fshatar ftyrsholle ( patjeter qe Fishta i madh ka patur parasysh ftyrsholle si puna jote, kur pat thene ato qe pat thene per fshatarin qe s’behet qytetar kurre).
   Te erdhi radha edhe ty Muc te provokosh!
   Ik mor qenef anej!

   1. Stanish Reposh Vlajka Mamica.... says:

    Po s`ka faj Muchi qe hapet bythesh si akademik i madh kur budallenjte e vertete me grada shkencore i kundervihen si demat flamurit te kuq duke na e nxjerr Muqin protogonist.
    Injorance e madhe, sa po aq i madh patriotizmi yne fejsbukiano-lumpen.

   2. Janaqi says:

    Muci ka qene hamall tani eshte bere gazetar hajde dhe analist por historian sikur nuk shkon muci. E para ske kapacitet dhe shkollen dhe e dyta duhet te studiosh. Je jete te tere per tu bere historian. Jam dakord me parafolesin. Djali del dhe bolet e babait dhe sa kihe qw gjoni ka qene shqiptar dhe gjergji ashtu ngelet. Nuk ka rendesi se nga vjen vrima nga serbia apo raguza, vendediku etj etj. Ne mesjete kjo ka qene mese normale. Le qe ti muci keto pune i njeh mire, punet e vrimes flas. Nuk mund te vihesh ne qender te vemendjes duke sulmuar krenarine kombetare apo duke veshur pantallona roze e gjera te ketij lloji.

 2. Lugati says:

  po ik se na cave rroten…kush te pagun mer plere..me zor doni me i fut shqipetareve urrejtjen fetare..lejeni mer ker popull rehat boll ka vujt…na dole fillozof e historian bytha jote…ti je i cope injorant qe te ka buzhqesh jeta …..e te duket vetja interesant..karakurve oportuniste plere..llaxore e shtypit shqiptar..kurve njeri

 3. fshatari fshatar mbetet says:

  Shoku Muci paska pjerdhur ne tajare.
  Vetem nje gazetar i pjerdhur ne tajare mendon se ka me shume njohuri sesa nje historian.

  Kesaj i thone qe te zgjohet nje dite nje profesor gjuhe letersi bie fjala te thoje qe teorema e Pitagores eshte e gabuar.

  Mosha ben te veten. te kaluara Muco.

 4. enter"" says:

  BRAVO!!!! BRAVO!!! BRAVO!!! Mustafa Nano

  Jo vetem I ke gozhduar, por I ke dhjere fare keta pseudo-palacot nacionaliste, keta autoktonet e leshit qe kakarisin forumeve anembane,.
  Tani te gjithe hordhite qe te jane hedhur kundra sot jane si dhi te zgjebosura dhe e di shume mire qe ne ditet ne vijim do intensifikojne sulmin ndaj figures tuaj, por mos u merakos, jane thjesht injorante te shkalluar.

  Keto fakte qe solle jane si drita e diellin qe u ben atyre keq, sepse jane mesuar te rrine ne erresiren e nacionalizmit te semure e injorances qe te le mbrapa!!!

  1. zz says:

   Yyyyyytttt qen zgjebs i Anastasit shkruan edhe shqip pale morracak

   1. Fotaqi says:

    Mos ju vije inat nga e verteta,dhe te bijen me serb e martoi Jeorgji Kastrioti’ kurse vllezrit jetuan ne manastiret e Greqise
    Lexojeni Marin Barletin

    1. Tanguli says:

     Nuk ka patur “Greqi” atehere Pisoglendi mou! Mali i Shenjte u pushtua nga Greqia e Re ne 1913!
     Gjergj Kastrioti nuk ka patur vajze (bije).
     Te fala sat’eme 😀

     1. .. says:

      Ka pasur Helada 3.5 mije vjete pare dhe vazhdon akoma dhe sote, pa c’ka qe barbaret i thone Greqi, Kerkyras- Corfu, Thrsprotis-Cameri,….

      1. Tahapi says:

       Shko mbaro shkollen fillore Pisoglendi mou!

      2. Kevin says:

       Po Stambodhin,Smirnin ku i le?

    2. zz says:

     Hahahaha ku pipetinte Greqi atehere more peshkaqen i Anastasit Greqine i pjerdhur e themeloj Europa 600 vjet me vone ato toka ishin nen sundimin arberor ne Veri dhe Veriprrndim dhe ne Jug nga Venediku Princit katalanas dhe franke edhe sot tapite e Greqise i ka Kisha te duruara nga Sulktanrt pasi pushtuan ate toke qe sot quhet Greqi shko meso histori more pic derr

  2. mirel says:

   Shih eliqiiri paska marre flake..po ik moj tagjia minorikare.

 5. Agua says:

  Paska pjerdhur muchi.
  Do jete paguar mire si duket.
  Po Te jemen e di mga e ka muchi?

 6. tarasi says:

  Edhe mamaja jote dhe motra jote , u martuan me serbe , ndryshe nuk shpjegohet ……………..

 7. Meta ik says:

  Ky sikur ka qen shok me Gjergj Kastriotin ha ha, sa genjen mor plehre Nano ha 😂

 8. WEB says:

  Eh mor muc, ja arrite qëllimit, u bere i famshëm edhe ti ne vendin e cudirave. Sa më e madhe eshte broçkulla aq më larg shkon jehona. Në një nga vendet më të varfera të europes ku çdo njeri bën atë do, dhe nxjerr nga goja atë që i kalon në koke, kërkon të çash turmën me dhune, sepse vetëm ashtu bie në sy. I zëvendësove të gjithë,me nol me barletin me italian, e venedikas dhe dole ti nga budalla i fshatit në të zgjuarin e qytetit

 9. lelegu says:

  Pjesa me interesante e ketij shkrimi eshte ku Nano-provinciali skizofren thote se teza e prejardhjes ilire te shqiptareve “mbetet PJESA ME E MADHE per t’u provuar…” ,

  Pra, sipas Nano ordinerit, shqiptaret ka shume me shume mundesi te mos jene ilire.

  Ne kete shkrim thote dhe se dalmatet jane sllave pra kroate, bishnjaket jane ilire dhe tirbalet jane serbe. Pra, biri i kurves edhe dalmatet i bene sllave. E ca mund te presesh nga nje bir ku*ve? Qe paguhet per te share e poshteruar identitetin shqiptare?

  1. e di si eshte puna says:

   Mire do ishte qe Muc shkruesit ti pergjigjeshin historianet profesioniste! Besoj se se shpejti do kemi ndonje pergjigje interesante nga profesionistet, te cilet e kane ne metode pune te mos nguten 🙂
   Sidoqofte si a apasionuar pas historise une mund te bej disa shtjellime personale,duke u perpjekur te jem sa me i llogjikshem ne vezhgimet e mia. Keshtuqe me ndjeni,por :
   1. Mund te na e perktheje saktesisht dikush :
   “Tribali ch’hoggi se nominano serviani” (se nuk me duket se perkthehet : me emrin tribale thirren serbet)
   2. Mund te na saktesoje dikush nese serviani = serbi. serviani = sherbyes ne latinisht,perse keta sherbyesit ishin sllave,aq me teper serbe dhe nuk ishin psh latine apo cdo gje tjeter (do ti behet qejfi Abc-se me siguri).
   3. Nese schiavoni,bosneci,tribali jane te gjithe sllave,perse i ndan ne percatime ky Kostandin Muzaka. Mund ti thoshte te gjithe sllave!!! Mos ai i ka ndare jo sipas perkatesise nacionale (gjuhesore),por sipas perkatesise fetare (kishtare). Meqe M.Nano mbron tezen se ne ate kohe dominonte ndergjegjia fetare dhe jo ajo kombetare,mos kjo do te thote se tribalet ishin pjese e kishes se “servianeve”,pavaresisht gjuhes qe flisnin? Po kjo s’do te thote fare se ishin sllave!? Pasi shume shqiptare te tjere ishin pjese te kishes romano lindore,por nuk ishin as sllave e as greke,e po ashtu shume te tjere ishin pjese te kishes romane te perendimit por nuk ishin as latine e as spanjolle.Apo sipas Mucit shqiptaret nuk kishin ndergjegjie kombetare, ndersa serbet kishin!!!! Po pse nuk kishin edhe serbet ndergjegje kristiane dhe jo kombetare njesoj si te tjeret!?
   6. Meqe Pologu ka qene pjese e Maqedonise (ne fakt edhe sot vazhdon te jete) kjo nuk do te thote asgje nga pikepamja nacionale. Edhe sot Pollogu eshte pjese e Maqedonise por banoret e atjeshem nuk jane sllave (shumica te pakten)!!!! Perse edhe atehere,pra ne kohen e Skenderbeut, nuk ka mundesi qe perseri banoret e Pollogut te mos ishin sllave!? Zona me interesante ne kete Pollogun e sotem eshte pikerisht zona e Rekes,ku banoret atje jane shqiptare orthodhokse edhe sot e kesaj dite dhe i perkasin kishes sllavone (liturgjia ne gjuhen sllave). Pra a ka mundesi qe edhe banoret e tjere te Pollogut te kene qene po ashtu shqiptare te kishes sllavone dhe pastaj u konvertuan ne myslimane dhe vetem nje pjese vazhdoi te ruante fene dhe kishen (se keshtu thone edhe ata te Rekes sot).Kjo ka 99% me shume mundesi te jete e vertete sesa ajo qe thore Muci 😛
   7. Meqe e jema e Skenderbeut ishte maqedonase (gjeografikisht),kjo nuk do te thote se ajo ishte sllave (nga pikepamja nacionale-gjuhesore)! Eshte njesoj si e jema e Gjon Kastriotit (djalit te Gjergjit dhe Donikes),pra Donika ishte epirotase (gjeografikisht). Perse te mos jete edhe ajo sllave!? Vetem ne Maqedoni ka patur dyndje sllave!? Jo nuk eshte e vertete,edhe ne Epir edhe ne Dardani,Thesali,Thrake,Peloponez … ka patur dyndje sllave. Ku eshte problemi!? Te jesh maqedonase apo epirotase nuk percaktonte (dhe nuk percakton edhe sot) etnicitetin e personit! Te mos harrojme se ka shume e shume dokumentacion historik ku shqiptaret mbiquhen maqedonas! Ne perkrenaren e tij Skenderbeu ka edhe nje shenim … zoti i Emathise… ku Emathi eshte historikisht emri i Maqedonise (me i vjeter) qe shpesh perdorej per ate hapesire gjeografike. Qe Vojsava (Visava) ishte nga Maqedonia (Pollogu) kjo e forcon mundesine qe te ishte shqiptare dhe jo ta sfumoje kete mundesi! Ne Shen Dhimiter Korone te Italise se Jugut,arbereshet kane ngritur nje lapidar (ndertuar ne shek XIX,pra para pavaresise se Shqiperise), ku ne qender eshte nje shqiponje dykrenore dhe ne kater cepat eshte shkruar : Illyri, Dardani, Makedhoni, Epir ! Keto jane kater krahinat gjeografike shqiptare nga pikepamja historike.
   8. Meqe Muci na e permend qe ne dokumentat latine i jati i Skenderbeut quhet Giovani,perse nuk ngazellehet dhe te thote se eshte latin!? Sapo gjen diku qe quhet Ivan, duket si me i lumturi i botes 😛 E pse!? Pra jo vetem Vojsava por edhe Gjoni (Ivani) eshte sllav 😛 Fare thjeshte mund te gjeje shume dokumente te tjere qe quhet Yoannis. E cfare pastaj!!! Ne rradhe te pare kemi te bejme me te njejtin emer te tradites kristiane : Giovani = Ivani = Yoannis = Gjoni (Jani) dhe ne rradhe te dyte, forma e emrit (qe eshte po i njejti emer) varet se nga c’burime apo dokumente eshte marre. Ne rastin e shkrimtareve qe ai permend, Paulo Giovio e Andrea Gambini, eshte fare e thjeshte te kuptohet qe ata kane marre si informacion burime sllave. E c’a pastaj!? Po te kishin marre burime Bizantine do e quanin Yoannis :D. Mund te na thote Muci se si quhet nipi (qe sipas tradites kristiane merr emrin e gjyshit),pra si quhet djali i Donika dhe Gjergj Kastriotit,qe ka emrin e gjyshit!? Me siguri GJON apo jo!!!! Kete e pranon edhe vete Muci 😀 😀 😀
   NE FAKT NUK DO KISHTE ASPAK RENDESI NESE SKENDERBEU MUND TE KISHTE EDHE LIDHJE FAMILJARE ME SLLAVET! NE FUND TE FUNDIT TE GJITHE NJEREZ JEMI DHE NE BALLKAN KANE NDODHUR,NDODHIN DHE DO TE NDODHIN PERZIERJE! CESHTJA VECSE NUK QENDRON FARE KETU. NE RRADHE TE PARE QENDRON NE ATE QE NJEREZ TE PACIPE DHE JO-KOPETENTE (PER TE SHITUR E NXJERRE CA PARA ME SHUME) QE KERKOJNE TE RELATIVIZOJNE HISTORINE, DUKE U HEQUR SI “MODERNISTA”. NE RRADHE TE DYTE, RASTI I SKENDERBEUT NUK ESHTE ASPAK AI QE MUND TE VERTETOJE PERZJERJO-MIQESINE ME SLLAVET. E TRETA, QASJA E MUC NANOS KERKON SOT, TE RELATIVIZOJE TE DREJTAT HISTORIKE TE SHQIPTAREVE NE MAQEDONI DHE DARDANI,DUKE I PARAQITUR KETO HAPESIRA SI SLLAVE,NDERKOHE QE NUK E DIME NESE KETE E BEN NGA KOKTRASHESIA APO INFLUENCAT QE MUND TE KETE!

   1. Abc says:

    Po ç’ke qe kruhesh. Nuk me plas fare nga ishte e ema e Skenderbeut. Me vjen mire qe faktet thuhen hapur dhe keta palo historiane qe shkojne ende me ideologjine e marksizmit dialektik e mbajne gojen mbyllur.
    Personalisht me behet qejfi qe Gjoni zgjodhi grua te seres se tij jo vetem nga pikepamja shoqerore dhe fetare por edhe fizike. Alamet femre duhet te kete qene Vojsava: i dha 9 femije te shendetshem Gjonit. Jo si anemiket qe mezi nxjerrin nje.
    Zoterote meqe ke pasion historine ben mire te lexosh qofte edhe on line si kane evoluar gjuhet frenge apo italiane nder shekuj. Dhe do mesoje se Nano ka te drejte ne perkthim pasi italiket (gjynaf qe nje i pasionuar pas historise nik di qe asokohe nuk ekzistonte Italia si shtet) serbeve u therrisnin Servi dhe sllaveve schiavi.
    Shko lexo se te zgjat jeten

    1. e di si eshte puna says:

     Mos u merzit derdimeni im,nuk di te lexosh vetem ti ne Wiki 😛 Po ti si gjithmone tregohesh koktrash dhe nuk e kupton ironine! Ne gjithe ato qe lexove,prape te breket e ke mendjen 😀 😀 😀
     (derdimen do te thote njeri i turbulluar nga mendte e kokes 😛 )

 10. Liri says:

  Je vone me kete buje qe do te ndezesh. Me teper se individin, Skenderbeu perfaqeson ata mijra malesore shqiptare, te cilet aq profesionalisht perballuan ushtrite elitare te kohes, ato osmane.T’.ua merrje grate sllaveve ishte shenje madheshtie, e kete Gjoni jone e ka bere. Forca Arberia.

 11. Alban2017 says:

  Ske faj ti kerme Serbe kur Shqipetaret nuk ta hedhin litarin ne fyt dhe te te terheqin zvarre deri te busti i Skederbeut. Çfar perfiton ti o jashteqitja e kombit duke atakuar heroint e kombit.

 12. maxi says:

  ……kurve…..nano

 13. Mete says:

  O Muc gjthollogu, nuk behesh dot historian ne moshen 60 vjecaree, Much! ….Vetem budallenjte i dine te gjitha.

 14. ULLI MAGNA says:

  O MUC NANO, O ‘GJTIHOLOG’ I DESHPERUAR !
  ‘VJEN VERDALLE SI PORDHA NEPER BREKE’ DHE NUK E VERTETON DOT ‘TEZEN’ (JO TENDEN, POR TE PLAGJUAR RENDOMTASI) SE VOJSAVA ESHTE SERBE (KESHTU E TREGOVE VETE FILLIMISHT LIGJERATEN NE ‘UET’, NDERSA TANI THUA SE GJITHSESI MUND TE JETE SLLAVE-MAQEDONASE ?! …).
  MIRE ESHTE TE TREGOSH (OSE TE DETYROSH TE NXJERRE FYTYREN) SE KUSH TA KA SHKRUAR KETE ARTIKULL …

  PO C’KE O MUCI QE PO QAN ?
  NE TE KEMI XHAN.
  TI KE LINDUR NE SKRAPAR,
  NJE MAKROTOPONIM SLLAV.
  POR NA SQARO PAK O MORE XHAN,
  PERSE TI NUK JE NJE SUNNIT MUSLIMAN,
  POR NJE SHQIPTAR BEKTASHIAN ?! ?! ?! …

  THELLOHU O MUCI, THELLOHU, SE VESHTIRE T’IA ARRISH TE ‘VESHESH KEPUCET’ E HISTORIANIT …

 15. Erdi says:

  Edhe malsoret e Shkodres martohen me serbe. Atyre ja japin motrat kusherirat. Edhe Mirdita u shpall republike me vete. Per tiu bashkangjitur Serbise. Edhe Sali Berisha shiti detin. Ilir Meta vodhi thesarin e shtetit. Enver Hoxha ndertoj kampe perqendrimi per shqiptaret dhe i vriste pa gjyqe. Pse Skenderbeu paska qene burre me i mire. Apo thjesht pse e kemi shpall hero kombetar.

 16. piro says:

  Z.Nano, menyra e daljes se informacionit dhe koha e gjetur, te bejne te mendosh se eshte e papershtateshme. Per simbole te tilla kombetare, si Gjergj Kastrioti Skenderbe, duhet shume kujdes kur analizohen. E ky kujdes I perket institucioneve e profesionisteve te fushes. Bota ka krijuar simbole te pa qena, si psh Til Ulishpingel, e ato qendrojne si figura te paprekshme .

 17. Ono says:

  O Much qe nuk di asgje nga historia, nuk eshte njesoj se ku martohet motra Skenderbeut me nenen qe gjoja qenka Serbe. Por dhe Cernojevic nuk eshte Serb dhe kete e thone 100 dokumenta. Kasapi nuk ben buje te mire… tung me mire fol per politike se td gjithe flasim, nese te duhen leke organizo nje mbremje bamiresie por mos fol marrina

 18. ULLI MAGNA says:

  O MUC NANO, O ‘GJTIHOLOG’ I DESHPERUAR !
  ‘VJEN VERDALLE SI PORDHA NEPER BREKE’ DHE NUK E VERTETON DOT ‘TEZEN’ (JO TENDEN, POR TE PLAGJUAR RENDOMTASI) SE VOJSAVA ESHTE SERBE (KESHTU E TREGOVE VETE FILLIMISHT LIGJERATEN NE ‘UET’, NDERSA TANI THUA SE GJITHSESI MUND TE JETE SLLAVE-MAQEDONASE ?! …).
  MIRE ESHTE TE TREGOSH (OSE TE DETYROSH TE NXJERRE FYTYREN) SE KUSH TA KA SHKRUAR KETE ARTIKULL …

  PO C’KE O MUCI QE PO QAN ?
  NE TE KEMI XHAN.
  TI KE LINDUR NE SKRAPAR,
  NJE MAKROTOPONIM SLLAV.
  POR NA SQARO PAK O MORE XHAN,
  PERSE TI NUK JE AS SLLAV DHE
  AS NJE SUNNIT MUSLIMAN,
  POR NJE SHQIPTAR BEKTASHIAN ?! ?! ?! …

  THELLOHU O MUCI, THELLOHU, SE VESHTIRE T’IA ARRISH TE ‘VESHESH KEPUCET’ E HISTORIANIT …

 19. Don says:

  Edhe serb te ishe nuk do ta kishe ndjekur kaq pa kuptim cmendurine tende. Ti je nje katundar inferior qe kerkon te terheqesh vemendjen edhe duke vrare historine tone. Kjo eshte pjesa e vetme qe ne krenohemi dhe ti krimb skrapario kacavjerresh me thike ne dore mbi pjesen me te larte te historise sone. Po a e di ti more qerrata qe ne kohen e Skenderbeut shqiperia ka qene 2 here me e madhe se serbia dhe 5 here me e madhe se maqedonia. Shqiperia shtrihej ne jug deri ne gjirin e Artes dhe ne veri deri ne Beograd ku banohej me popullsi puro shqiptare. Tribalet kane qene shqiptare puro dhe nuk permenden gjekundi te kene qene sllave dhe aq me pak serbe. Mero e perserite prap gabimin me kete pervers. Tani fajin e ke ti. Kam pershtypjen qe kjo gjullurdi mediatike behet per te lene te qete reagimet e publikut nga berja e nje hajduti ordiner President i Shqiptareve.

 20. Zzzzzz says:

  ORE PO QENKA SHUME BYTHQIR KY………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?? SI PUSHOKA GOJA….!

 21. Capi dhia says:

  Ky komb nuk nevoje per heronj, po ka nevoje per Jete, te cilen ia keni nxirre ju Mustafallaret, Mustafaovicet, Mustafaopulos, Mustafaings, Mustafaububucfarekaresh? Mjerimi i lumtur i Shqiperise. Viva la Morte

 22. Angjelini says:

  Muq na e hangesh mun se na qave koken me idiotesite tua. Je vertet qesharak. Ik dhe bej ndonje dush me uje te ftohte se mos kthjellohesh.

 23. Samiu says:

  Kjo eshte loja e Metes. Kerkon te amortizoje reagimet e publikut per zgjedhjen e tij si president. Muc Nano me porosi te Ilir Metes hedh gurin pikerisht sot qe hajduti behet president. Publiku rend pas nenes se Skederbeut dhe Metes aq kohe i duhet sa te beje te pakten ceremonine e betimit si president. Kjo eshte loja. Muc perversi me media krye te korruptuar. Perdhosje me e madhe nuk iu eshte bere shqiptareve.

 24. fshatari says:

  @ZZZZzzzz

  me bythqire jane gazetaret qe komentin tat me me bytheqirje e publikojne ndersa komentin tim pa qirje bythesh i eshte dukur jo i nivelit te duhur per ta publikuar.

 25. nord.al says:

  Si ju duken serbet ju o komentues langaraqa? Serbet ne ate kohe kan qene nje nga kombet me te respetuar ne Ballkan dhe ishte ndere te martoheshe me nje serb. Lexoni historine o injorante qe komentoni me cifteli ne dore. Sa per Erdin qe shihet nga emri se nuk ka identitet, urrejtja e tij per veriun e Shqiperise e tregon se eshte i pa afte te merret me histori.

  1. Erdi says:

   @NORD.aL.Nuk thashe veriu, thashe malesia e Shkodres. Malet e shkodres, nuk perfaqesojne ,te gjithe Veriun. Nuk mund te jete i gjithe veriu tradhetare .Kam komentuar dhe Mirditen e cila s’ben pjese ne Veri ,por bie mbi Shqiperine e mesme. Sa per sqarim, pa hater mbetje

  2. qyqa mi Xhevrije says:

   Nuk ka patur serbe atehere,sepse sipas teorise Muc Nanojane atehere njerezit kishin ndergjejgjie fetare e jo nacionale! Pra nuk kishte serbe atehere,ashtu sic nuk kishte shqiptare 😛 Keshtu thote Muci!!!
   Te fala “kombit te respektuar” serb qe ka dhene shume sullatanesha ne oborrin e sulltaneve 😛

 26. Artan says:

  Nano ka te drejte, kjo histeri eshte bazuar mbi injorance. C’rendesi ka nese Vojsava ishte sllave? Skenderbeu nuk kishte asnje koshience Serbe apo Sllave, nuk lufoti me slave por shqiptare, nuk lufoti per Rashken por Arberine….

  Shqiptar nuk te ben gjaku por perkatesia kulturore dhe komebtare. Kush kujton se ka gjak te paster shqiptari eshte vetem nje idiot enderrimtar. Ne 3000 vjet histori, shkembime, marrdheniesh, pushtime e luftra te shumellojshme, ti pretendon se ke gjak te paster shqiptari? Ku e di qe katragjyshja jote nuk u perdhunua nga nje Turk, apo mongol, apo latin, apo sllav?

  Skenderbeu nuk kishte asnje koshience apo vetedije komebtare Serbe edhe pse Serbia kishte formuar nje identitet kulturor te qendrueshem ne ate kohe. Kjo eshte ajo cfare ka rendesi.

 27. www says:

  Je pjes e kohes dhe ti, Kardshjans u bene te famshme per bythet ti per bajgat qe nxjer nga goja

 28. fieraku NGA ferrasi says:

  Po’ muci ka thene vete ne gjimnaz
  Nuk shkoja ne shkolle
  Rrija prapa murit
  I bija me dore.

 29. grepi says:

  Eh,muci.e.ke.koken.shkemb.e.gur.skrapari
  shko.ne.nje.qoshe.e.qetesohu.

 30. vali says:

  Oooooooooooooooooooo Muc !!!!
  Nga anet tona thone:
  U plake, u kake!
  Dhe tani truri yt eshte bere M…..UT. Dhe goja te eshte bere vrime B…..YTHE!
  Na qelbe , or Muc !!!!!!!

 31. Oni says:

  Cernojevic ka qene prijes Shqiptar ne Malin e Zi. Sikur te mos kete qene, ne rastin me te keq ka qene malsor Malazes….ku jane keta historianet e mesjetes valle qe nuk flasin, po shperdorojne detyren se ne fakt me tsksat tona kane bredhur gjithe arkivat e botes.

 32. Gjakova says:

  Mustafa, kujdes se ata pak shqiptare qe e kane kruar bythen me Skenderbeun kane vrare veten.

 33. valentina says:

  Kur shikoja lekuren e zeze, formen e kafkes,dhe fizionomine e mustafa bythqirit u binda plotesisht qe ky gjakprishur eshte safi bullgar,tezat qe parashtroi ky lekurezi se nena Skenderbeut eshte serbe nuk ka qene ky qellimi i vertete, sepse ai e dinte fare mire se do kishte shume reagime per kete teme,a ekuptoni o njerez si shprehet bullgari mustafa i kryqezuar me turk ku dhe kerkon vemendjen tone dhe te veme re se Pollogu eshte pjese e Maqedonise dhe Bullgarise? pra ne shkrimin e radhes ky legen prite kur te flase me kompetence te plote qe nena e Skenderbeut eshte bullgare.

 34. Taipi says:

  Skenderbeu ka qene Kriminel Lufte dhe e Martoi Motren me Serb Stefan Cjernovic. i cili ishe dhe ne Beselidhjen e Lezhes.

  1. Tahapi says:

   Skenderbeu ishte vertet kriminel lufte. Edhe Ocalan kriminel lufte eshte per turqit edhe Adem Jashari kriminel lufte eshte per serbet! Per pushtuesit gjithmone ata qe luftojne per liri jane “kriminele lufte”!
   Edhe une kriminel lufte jam,po te kapa ta hapa 🙁
   Stefan Gjoka Cernojevic ka qene princ shqiptar i Malit te Zi shqiptar dhe ka marre pjese ne emer te shqiptareve malazeze qe ishin pjese e kishes sllavone (sot ata jane sllavizuar,por edhe vete e dine mire prejardhjen e tyre shqiptare)!

 35. korcar says:

  Edhe Greket e kane bere Skenderbeun grek duke ju referuar historianeve te tyre…Per fat te keq historia shkruhet nga popujt me te forte dhe ne as kemi qene ndonjehere me te fortet ne Ballkan. Ky theret me emra vendas si prsh Ilire, Dalmate etj popujsi qe jane te erdhur ne ballkan…gallate e madhe

 36. g...... says:

  O zoteri….. Mustafa Nano ,po cfare ke qe behesh apo me mire insiston per dicka qe kane kaluar disa dindra vite ,dhe gjithe bota e ka njohur dhe e njeh qe Skenderbeu eshte dhe i sherbeu ceshtjes Shqiptare. E crendesi ka se ku lindi apo ku rrit Nena, Babai , kushurinjte etje….etje…… Per Mua personalisht emri i Skenderbeut me jep identitet per nder dhe krenari te ceshtjes Shqiptare. Nje tjeter sot na shkruan se Shqiptaret na qenkan Turq . Mbas 1912 ata na u bene Shqiptare ,…… hajde dhe meso te tilla lajthitje…

 37. evgjitngrenesi says:

  sa turp duhet të ndjeje po të cipë o qënie inferiore me emrin much!! vetëm një 300 evrosh të bën qejfin këtu! sa për argumente historike është e kotë të debatohet me një njeri që nuk ka hallin e të vërtetës historike ,por thjesht kërkon vëmendje! nuk është 100% e vërtetuar që pasardhësit e ilirëve janë shqiptarët thotë! po kush janë,sipas teje,ata që erdhën nga uralet? apo as kjo nuk është e vërtetuar! ky loqja kujton se maqedonia ka qenë sllave dhe automatikisht pollogu i bie të jetë sllav! sllavët janë më të paktë sesa mendohet. shumica janë shqiptarë të asimiluar,ashtu si edhe greqia e turqia evropiane. po prandaj e ka paguar sorrosi kaq vite,që të dalë në përfundimin që shqiptarët nuk janë vendalinj, e për pasojë çështja e pazgjidhur shqiptare duhet të hiqet nga rendi i ditës. bashkë me këtë loqen tonë i dalin në krah ca mazllumë nga kosova,ca 300-ër nga shqipëria,dhe në përgjithësi çdo lloj debili dhe inferiori ,që fatkeqsisht nuk janë pak!

 38. capi dhia says:

  Motra e Skenderbeut u martua me nje serb, sepse ishte kurve dhe Neri ia la ne dere atij serbit. Me te futme.

 39. zuzari says:

  Muc Nanua do te beje emer dhe ne histori, por mbetet dhe do mbese ne nivelin e amatorit….dhe ky nuk eshte oendim.
  Dal dhe une them se kam lexuar 5 libra qe thone te kunderten e ketyre qe thone keta historiane dhe hopa, u be historia si e dua une. Persa i perket faktit se Muci paska gozhduar dhe Kristo Frasherin me nje burim te vetem qe citon, tregon papjekurine e Mucit. E thirri nje historia te jatin e Gjergjit Ivan dhe u be fakt. Ndoshta jane 10 burime te tjera qe Muci nuk i ka lexuar dhe Kristo Frasheri po, qe therrasin ndryshe te atin e Skenderbeut.
  Ideja eshte, qe historia nuk behet me nje liber e dy, me nje citim a dy dhe per me teper interprentimet behen nga njerez te shkolluar ne kete drejtim, me eksperience qe dine t’i mbledhin faktet dhe t’i rendisin sipas llogjikes historike. Muchi deri dje thoshte Skenderbeu ishte hero i krishterimit se sa i shqiptareve, tani e ndryshon pllaken dhe e mben hero te shqiptareve. Historia nuk eshte shkence ekzakte, ndaj do mendje te ndritura qe ia kushtojne jeten leximit, jo budallalaqevete te tipit nano. vajsva mund te kete qene serbe dhe nuk ka asgje te keqe, por perpjekja e Nanos per te gozhduar apo per t’u treguar me i ditur (se sa dhe Kristo Frasheri) arrin e behet bajate fare.

  1. mirel says:

   Nuk e ka goxhduar fare me asnje fakt Kristo Frasherin. Ne ate paragraf qe citon Muci thuhet se : Pollogu eshte pjese e Maqedonise dhe Bullgarise”. Pjese nuk do te thote perkatesi etnike
   Ashtu sic konsideruar Kosova pjese serbe.
   Dhe Tribale sllave, kete vetem ndonje entuziast si Muci mund ta imagjinoje. Tri ballet..komplet koqe te thuash eshte term sllav.
   Muci me ato qe lexon nxjerr perfundimet e tij prej idioti kategorik. Meqenese nuk gjen asnje lloj deklarate apo nenvizimi tjeter pervecse zones gjeografike nga ishte Vojsava. Asnje theksim ne asnje dokument historik nuk esjte bere per Vojsaven si serbe.
   Sot ai thote qe eshte serbe, po edhe maqedone edhe bullgare. Hajt merre vesh.
   Nuk eshte puna qe eshte debil me te meta mendore, por ka nevoje per ca shpulla te mira zyrtare dhe me konkluzione me te qarta historike, si psh shkarkim nga vendi i punes dhe heqje te drejte per te ushtruar profesion.
   Nuk mundet qe ky derr ijnorant te jete pedagog dhe ti jepet hapesire publicitare. Duhet gjetur rruga qe shteti te ver dore ne plera te tilla

 40. Mut nano eshte i biri jonulles says:

  Doren e pare mut nanos ja dha serbi,doren e dyt mut nanos ja dha “greku”. Sa posht te ka ren cmimi i bythes o mut nano.

 41. Kush ve bast jonulla vdes ne gusht says:

  Mut nano i biri jonulles

 42. Koba says:

  Muc Nano vazhdon me konseguence ne Marrezine e Tij.!!.Nuk ke ndonje pune tjeter? Merru me Like Floririn qe Uzurpoi Presidencen ,qe do ta ktheje ne nje Ishull te Korrupsionit “ME DASHURI”

 43. manastiri says:

  Nano degjo mos u ngatero…….katragjy shi i Skenderbeut ka qene Japonez .

  Kete ma ka thene nje Afrikan ketu ne Indi kur isha turist para dz vjetesh , dhe mbesa e gruas te motres se kunatit te vllait te stergjzshit te Skenderbeut u fejua me nje afrikan i cili ishte skllav ne greqine e lashte me nje emer goxha te ngateruar , por qe me vone u vaftis me emrin Bacilis dhe u be grek si gjithe sklleverit afrikane dhe arabe qe u dynden ne greqi asokohe , por nderkohe mbesa bashkejetonte me nje roje vreshti me origjine nga nje fshat i serbise se jugut , i cili ishte emigrant ne greqine e asaj kohe , me nje fjale djali i Dragan Fasulevicit ,pronarin e stallave te kuajve te perdorur .

  Ketu eshte e gjithe ngateresa ,….. dhe ketu nis zanafilla e gjithe ketij kalvari ngjarjesh , qe njerezit ty nuk po te kuptojne dot.

 44. Niku says:

  Mustafa je nje injorat. Ngateron historine ne hapesire dhe kohe. Dihet qe ne fillim bullgaret dhe me vone serbet, pushtuan gjithe Ballkanin. Po ti referohesh kesaj kohe, natyrisht qe do te gjesh dokumenta ku te permenden bullgaret dhe serbet, se ishin pushtues. Per emrin maqedonas, eshte absurde, se nuk eksistonte ne formen sllave, por vetem si emer i lashtesise. Emri “Maqedoni” lindi pas marreveshjes se “Shen Stefanit” te bullgareve, kur Europa nuk pranoi qe bullgareve tu ngjitej teritori I maqedonise, ne gjysmen e dyte te shekullit 18, bullgaret vendosen qe ky teritor te mbetej sllav, por me emer tjeter.

 45. Nick says:

  Po te bejn nji emision me historian ku te jet dhe Muchi I ftuare

 46. DETARI Atlantides@ says:

  qe te shkruash historine e nji vendi nuk eshte fare e veshtire !

  sikur nji fije te lidhet kryq me nji fije tjeter qe nga lashtesia,aty mbaron cdo diskutim .
  e gjithe bota po e meson nepermjet studimit 42 vjecare te Xhuzepe Katapanos ,per Supergjeniun Thoti i Atllantidhes se kush ishte dhe cfare gjuhe fliste !
  Ai fliste ————–SHQIP———— !
  Shkrimet e shenjta ne Egjipt jane te konvencionuara ne Shqip !
  Pra,perderisa Thoti fliste shqip ,ILIRET FLISNIN SHQIP
  —–NE FLASIM SHQIP—– Ku nuk e gjen dot Mut Nano dhe te tjeret lidhjet tona me ILIRET !???????

  BOTE E CUDITESHME ……………

  1. Mjedisi says:

   Katapanon nuk e lexon njeri e nuk e njeh njeri kendej nga Italia, ku historia eshte gje serioze. Mire qe ka gjetur 4 shqiptare truthare te bene emer e te fitoje ndonje lek.

  2. Baba Dimri says:

   C’na duhet katapanua ne.Me mire mesojm historin e janulles dhe jemi ne rregull

 47. Vlora 9 says:

  Kur filloi denigrimi i legjendes Enver Hoxha, njerezit me mend e kuptuan se do i vinte radha edhe Ismail Qemalit edhe Skenderbeut . Haruat c’fare eshte thene e shkruar per Ismail Qemalin themeluesin e pavaresise

 48. zi says:

  Sa me shume te cposh halene,
  aq me shume qelbet ere.

 49. Ervin says:

  o zoteri..historia e Shqiperise e Ilirise e arberesheve eshte e ruajtur ne bibliotekat nderkombetare..as kemi fare dokumentacion ketu ne Shqiperi ne krahadim me jashte…ti na thua ktushqite e Skenderbeut, sikur me qene dje ky muhabet..bota thote eshte Shqiptar…ti trazon halete…po mbylle sqepin o rroboo…bej dicka me vlere per ne nese ke mundesi..nese jo, a ka mundesi ti nxjerresh me djerse ato paret e tua pa i rene me qafe te tjereve dhe pa germuar budallalleqe ne histori qe jane pa.lidhje fare!…Turp, edhe nga te huajt Turp…cpresim ne nga te tjeret kur kemi hale ketu..

 50. titi-Kosove says:

  Ky Nano me duket (bindje imja) sikur i vlereson serbet sikur jane komb me i emancipuar se shqiptaret dhe rrjedhimisht edhe figura e Skenderbeut me nenen serbe (sipas bindjes se tij gjithmone) i duket me e lartesuar. Pyetja qe shtroj eshte a thua ne jete te vet sa serbe ka takuar, qe i duken se nuk jane edhe aq te keqinj dhe se po t’i veshesh figurat kombetare shqiptare me multietnicitet (serb,sllav) dukemi me mire ne syte e tyre.
  Fatkeqesia me e madhe eshte edhe vetebesimi qe kane individe te tille te shkruajne per tema apo figura te karakterit historik, marre parasysh edhe largesine kohore kur kane jetuar apo ndodhur ato ngjarje, ceshtje per te cila shpesh edhe historianet e kane te veshtire t’i vene piken apo vulen.

 51. arben says:

  I madhi Kadare ka thene se ne Ballkan po te germosh shume ne prejardhjen e njerezve do dale qe te gjithe ne nje forme apo tjetren jane kusherinj.Por ajo qe po perpiqet te beje nje karragjoz si Muc Nano qe do te rrezoje nga piedestali heroin kombetar te shqiptareve qe nder shekuj me heroizmin e tij mbajti gjalle tek ata endren per liri e mevetesi ka vetem nje emer.TRADHETI KOMBETARE.Askush ne boten e qyteteruar nuk do guxonte te perdhoste ndjenjat kombetare te nje populli sic po ben ky sherbetor i serbit.Pergjigjeja qe duhet ti jepet ketij bastardi duhet te vije nga historianet e vertete serioze dhe te jete shteruese per te mos lene shteg per abuzime te metejshme qe kane per te qene fatale ne te ardhmen.

 52. fieraku NGA ferrasi says:

  Te nderuar komentues
  Fajin nuk e ka mu..
  E ka Naim Cilit Labinotit surrat katnari
  Qe me paret qe rjep studentet boton prockullat e ketij,
  Ngre fondacione
  Keto nuk Jane kot
  Kane strategjine e vet.
  Po’ minjte hedhin valle kur ska shtet

 53. Tani says:

  Motren e Skenderbeut e ka pas dashnore i cun ke rruga Kavajes

 54. Aleko says:

  Ky rob ka marre fund zdi cte beje dhe merret me historine e heronjeve te shqipetareve ketu e 500 vite..Edhe vet e thot qe ne fund te fundit gjergji eshte shqipetare dhe I perket histories shqipetare , po ahere pse griset me kete problem..Po te jete keshtu te shikohen gjerat me llupe ahere nje pjese e mire e princave serbo malazes jane me gjake shqipetare ose te perzier , po askush thot jane shqipetare…Zot ruajne nga delenxinjte…sinqerisht ndihesh I trishtuar…ne Shqipetaret kemi filluar te hame vetveten…Kozmopoliti yne nuk paska kufi dhe ne contrast te forte me popujt te tjere sidomos ata fqinje qe indetitetin e tyre shpesh dhe te sajuar e mbrojne me fanatizem..

 55. Aleksander Thana says:

  Kam bere mire qe skam lexuar asnjehere asnje rresht te zhgarravitur nga ti e skam humbur kohen me nje idiot si ti!!!

 56. jo budallai says:

  Beni llogje me njerez te vdekur,cmimi i ujit u rit 30 % ju merreni me njerez te vdekur ,ore hapni syte se po ja u fusin.

 57. MALLAKASTRIOTI says:

  Mustafa Nano…O Urruspi Islamike, Mbetje e Koqeve Turke ne Trojet Shqipetare….
  Ti je ai qe na “Cmende” me “Faktet” e tua….O Urruspi: Pra sipas Fakteve tuaja Tribaldi na qenkan Serbeet e Sotem, dhe si Rrjedhim Vojsava si Pjelle e Famijes Tribaldi ishte Serbe???????????Vertet????????
  AKOMA dhe “FakTET” e tua te “Bazuara” na Teoria juaj se edhe Motra e Skenderbeut Princ Serbe Mori ..bene qe keta te fundit te Kene “Dashuri” per Serbet???????
  O Muco…Per Djeni Qenin time e therras “Muco”….o Muco:Dihet BOTERISHT o Kurve-Serbo.Islamike se Lidhjet e Martesave Princet dhe Familjet e kamura, i Benin po Me Familje me te njejtin Nivel Pasurie apo Trashegimnie..dhe po te shikojme Kohen si dhe Gjeografine , Nukj do te gjykojmje pse u Martua Motra e Skenderbeut me nje Prince Serbe apo Greke…Principata e Skenderbeut , kishte Lidhjet e saj Politike dhe Ushtarake me Sllavet e Veriut,te cilet ne me te shumten e Rasteve ishin Shqipetare te Asimiluar ne Sllave per Mbijetes nga Hordhite Barbare Islamo-Turke.
  O Muco:Qe me Vjen Neveri te Replikoj me ju..C´do Analist apo Gazetare ka Vijen e tije…Ideologjike..ose me sakte Ka PRINCIPET E TIJE, pra me kete do te them se JU ME SHKRIMET TUAJA KUJTE I SHERBENI?????????????
  Kuptohet asnje Shqipetare, prandaj..sado “Fakte-Gozhduese” te na Sjellesh ti, ti je nje Islamik i Ndyre i PAGUAR, sikrese ta tha edhe SPARTAK NGJELA…
  Nese edhe Vellai i Skenderebeut u Strehua ne Malin e Shenjte ne Greqi, kjo nuk e Bene ate as SERBE AS DHE GREKE, pasi Mali i shenjte (ATHOS) ishte Streha e Fundit e Krist-Ortodokseve, pra streha ku munde te shpetoje Koken…por po ta shikojme kete Strehe nga ana Strategjike, dhe Ushtarake..TURQIT-OSMANE, nuk kishin asnje Objektiv te Futeshin ne te pra per ta Pushtuar…Mali ATHOS, ishte shume i veshtire per tu Pushtuar Ushtarakisht,Munde te shkoje me Anije, por te Pushtoje Shpellat dhe Pyjet e Egra, ishte Pothuajse e PAMUNDUR…(Keto rreshta i shkrova per te gjie ata Komentues qe kane Delirin e Shpetimit te ishulli Athos)
  Pra Muco…..Ti je Shtrenguar shume qe te Pjerdhesh por duket se je DHJERE I TERI, me Shkrimet tuaja ANTISHQIPETARE…..Historikisht dihet se te gjithe Mbreterit e EUROPES, jane “MARTUAR” midis Njeri-Tjetrit, dhe Produkt i ketyre Martesave ishin edhe ALEANCAT..Kujtoj se Katerina e Famshme e Rusise ishte GJERMANE, Sofia e Spanjes eshte GREKE..ect…
  Ik o muco dhe Futi ndonje “TOPE-HALLEVE-TURKE” se me Nyve Emerin e Qenit…

  1. Jerusalem says:

   Skenderbeu ka pat Nene Serbe dhe se luan Topi.

   1. shih shih says:

    E ke pas komshie,qe je kaq i sigurte 😛
    Apo me nje fjali te cdo budalli ti je i bindur!!!

   2. Orakulli says:

    Nuk e ka pas serbe po greke dhe leje at muhabet se nuk shkon me

 58. An says:

  HEDH BUDALLAI NJE GUR NE LUME,NJE MIJE TE MENCUR NUK E NXJERRIN DOT😂😂😂😂😂

 59. Mentari says:

  Mustafa Nano je nejriu me I palexuar ne shqiperi;Po pse ata mbreterit e Anglise apo vajzat e mbreterve qejane martuar ne te dyja anet si ne Gjermani e Angli ,Greqi,Rumani,Rusi etj , a Nuk ishin ata Angleze,Gjkermane tj? O gomar po neve kishin Ahmet Zogollin qe u martua me nje Hungareze-Amerikane? Po a nuk ishte Zogu shqiptar apo nuk ishte Leka I Pare shqiptare. etj .Ne te gjith boten fiset e pasura dhe me emer martoheshin me gra te kombesive te tjera po kjo nuk do te thot asnje gje kur dihet kombesia e gruas si tek Jella (Vojsava) e Gjon Kastriotit emrin e pare te saj e kishte Jella Tribalda dhe Fisi Tribalda eshte fis I paster shqiptar.Lexo o Gomar Gjon Muzaken se si flet per fisin Tribalda, qe e ka shkruajtur tek kujtimet e tija ,dhe Muzaka eshte bashkejetues i Gjon Kastriotit dhe i Gjergjit ( Skenderbeut),po ashtu ka shum dekomenta te tjera qe tregojne per fisin Tribalda se ishte fis shqiptar,Edhe Fan Noli ashtu ka shkruajtur per Tribalda se ishte fis shqiptar.Nje shprehje e Fan Nolit ne Parlamentin shqiptar te 1923 per Skrapallinjte; Ne te duhet ndonje Minister Gomar shkoni e merreni ne Skrapar.Bejtet e Fan Nolit jan me name.

 60. invictus says:

  Shume dobet muc nano, ke perseritur si papagall pseudoteorite sllave, asgje tjeter.
  dy gjera shpejt e shpejt, por sakte…Lidhja qe ben shmitt midis brankovic dhe Vojsaves nuk mbeshtetet nga dokumenta origjinale.

  emri vojsava permendet nga “historiane” te mevonshem, por jo nga burime dokumentare.

  i vetmi burim dokumentar eshte…Ragusian notarial act, 7 qershor , 1439…ajo quhej Jella, e veja e Gjon Kastriotit.

  akti fillon keshtu.

  i nderuari abati Pjeter si ambasador i zonjes Jella, te vese se zotit Gjon Kastrioti dhe zotit Gjergj bir i saj…etc etc

 61. gjergj says:

  O Muci leri more teorite se e kane studjuar te tjeret me kohe ate pune.Nuk ngeli ta vertetosh ti apo ndonje tjeter.Keto 20 vitet e fundit jeni bere te gjithe shkencetare.Jo Skenderbeu , jo Iliret. Muci. Ti e ke origjinen nga nje zone shume afer me Malin e Shenjte qe Shqiptaret e therrasin me nderim Baba Tomor.Eshte Dodona jone e mohuar Muci.Dodona pellazge.Aty duhet te fillojne shqiptaret te kerkojne origjnen e tyre.Se shpellen legjendare e hodhen me dinamit ne ere ne kohen e Enverit.Te duket e cuditeshme qe ne Tommorr kurre nuk jane bere kerkime te hollesishme arkeologjike? Thua s’ka pasur kurre asnejri interes ta beje?I kane penguar kerkimet dhe vazhdojne ti pengojne. Se zbulimet ne Tomorr do te benin te rishkruhej historija e Ballkanit por dhe e botes se vjeter nga e para.Ti flet dhe une po te pergjigjem ne gjuhen shqipe qe daton 4000-5000 vjet e vjeter, qe nuk rrjesh nga askund dhe ka bije, greqishten e vjeter.
  Mbase ke te drejte ti qe thua qe nuk eshte vertetuar teza qe shqipetaret nuk jane pasardhes te ilireve. Por do apo sdo ti, ne Shqiperi dhe kudo ne Ballkan ka akoma shkrime 2000 e kusur vjecare qe i lexon dhe sot e kesaj dite thjesht fare ne shqip.Po te them te rilexosh ate stelen e famshme romake te gjetur ne Apoloni :Fimia (h)yjne ron aire , qe dikush e ka shkruar mbi varrin e femijes se tij te vdekur 2000 e ca vjet me pare. Mua me duket fare paster: Shqip. Po qe se ai ka qene ilir dhe fliste gjuhen qe flas une sot, si i i bije pastaj?Ai te kete qene shqiptar apo une te jem ilir ? Mund te te sjell me dhjetra shembuj te tjere.Skenderbeu nuk mbante per hobby kot briret e dhise ne perkrenare. Po keta brire dhije ka mbajtuar dhe Leka i madh ( A le si n’anderi) dhe Pirro Burrus. Jane briret e T’a mel Thias se Zeusit (Zeu)
  Duke te respektuar ty dhe te tjeret sepse keto nuk jane tema gazete, po te them nje gje: Duaje dhe respektoje veten qe te te respektojne te tjeret.Armiku me i keq i Shqiptarit eshte vete Shqiptari. Mos e harro kete! Po te citoj nje shprehje te:Maximilian Lambertz: “Historia e Vërtetë e njerëzimit do të jetë e shkruar, vetëm kur ajo do të shkruhet me pjesëmarrjen e shqiptarëve”. Dhe ate e njeh nje Evrope e terre dhe me teper. Po ty Muci te njohin ne fshatin fqinje ? Curcilli ka thene me te drejte: Historine e shkruajne fitimtaret. Ne si shqiptare duhet te jemi krenare qe kurre nuk jemi shquar ne histori per agresore.Nuk kemi sulmuar kurre por kemi mbrojtur nderin dhe dheun e babes/nenes deri ne frymen e fundit.Jemi mundur por me nder.Pseudo analistet duhet te kuptojne nje gje: Historia duhet rishkruar nga te vete shqiptaret.Ne duhet te veme nderin/dinjitetin e neperkembur ne vend.Une nuk gjej shprehje me vitale dhe njerezore ne historine e popujve se fjalet me te cilat hapet kanuni i Leke Dukagjinit: Shtepia e Shqiptarit eshte e zotit dhe e mikut! Faik Konica i madh thoshte: Zot nem forcen te mbaj gojen mbyllur kur nuk kam gje per te thene!

 62. gjergj says:

  O Muci ! Ndricohu o Muci. Vitet e fundit autore sllave por e ripranojne vete qe jane te ardhur ne Ballkan gjate dyndjeve sllave. Aty ata gjeten nje popullsi vendase me te cilen luftuan per ti zaptuar trojet. Sa per Pollogun po na xjerr teorira l@shi… Pollogu nuk ka qene toke e shkrete dhe u popullua ne kohen e Bullgareve.Pollogu por dhe e gjithe ajo qe quhet sot Maqedoni ( ish pjese e Emathias – e madhja !!!), ka qene e populluar qe ne lashtesi. Termi Bullgari eshte shume i vone ne Ballkan. Bile dhe emri i Bitoles ( Manastirit) te famshem s’ka te beje hic me sllavishten por eshte emri i stacionit te famshem ilir/romak i ndertuar ne rrugen Egnatia. Bi Te Lesh. Bjer te Lesh ( aty nderroheshin kuajt – bije kuajt i lije dhe merrje tjeter). Se kuptoj kete llogjike vetevrasese te shqipetareve. Ku do te dalesh ti dhe shume te mjerane si ty me kete llogjike? A e ke pyetur ndonjehere veten pse vetem shqipetaret nuk kane qarqe ultranacionaliste ? Serbet , Greket, Bullgaret dhe Maqedonasit kane? Dhe sikur cfare thua ti te jete e vertete ( qe nuk ben vaki ) – thuaj JO, kundershtoje. Akoma se ke kuptuar ti qe ne ne Ballkan duan te na hane te gjalle -te ardhurit dhe hajdutet e historise. Te mendosh se luani s’te ha ty se ti nuk e ha ate : eshte miopi. Skenderbeu beri lufte 25 vjet ! Koncepti i atdheut atehere nuk qe ky qe kemi sot.Bota sot eshte shume vogel.E ka bere teknologjia te tille.Dikur mjeti me i shpejte i transportit ka qene kali dhe jo makina. Dhe per dikushin ne 1450 ne Arberi ( Mema, Ati, vellai, toka, shtepia, shoket, cifligu – qene Atdheu- prona.Ky qe koncepti atehere ). Po ti vrisnje dikujt memen dhe babane, vellane, motren, shokun, gruan,femijet apo ti zaptoje pronen : i kishe marre/dhunuar Atdhene.Se ai ato kishte me te dashura.Nuk kishte facebook te bente like apo dislike ! Rroni ne shekullin e 21 dhe pretendoni se dini apo kuptoni konceptin e njerezve qe kane jetuar ne shekullin e 15. Mos ke qene ti apo Oliver Schmitt vizite me makine kohe dhe je kthyer pas per ta na shitur dengla te konceptit te Atdheut ne shekullin e 15 ? Pse duhet te besoj une perrallat e Oliver Schmitt ne vitet 2000 dhe mos besoj ata qe kane rrojtur ne kohen e Skenderbeut ? E kujton kur ke qene kalama: te themi 2 apo 3 vjec? Kush ka qene koncepti yt per jeten, boten, shtepine, familjen? Ishe i vogel, e kishe hapin e vogel dhe njohurite e nje kalamani.Cfare ka qene koncepti i Atdheut per ty ne ate moshe ?
  sic thote dhe Moikom Zeqo : Mjaft me!Mjaft me!Lëreni të qetë Skënderbeun e madh dhe të papërsëritshëm! Lëreni të qetë të patjetërsueshmin! Mjaft më!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *