VËZHGIMI/ Të ushqehesh me listë, shqiptarët marrin hua tek të afërmit

Familjet shqiptare marrin borxhe tek të afërmit për blerje ushqimesh. Sipas vrojtimit të Bankës së Shqipërisë në 6 muajt e parë të këtij viti, kjo formë e huamarrjes zë 40 % të rasteve.

Ndërsa pas kësaj renditet huamarrja blerje/riparim prone dhe zhvillim biznesi.

Në 38% të rasteve të huamarrjes, familjet i janë drejtuar burimeve formale banka dhe institucione jobankare në formën e produkteve të kredisë dhe në 62% të rasteve i janë drejtuar burimeve joformale, kryesisht në cash që i marrin tek të afërmit ose tek miqtë.

Krahasuar me një 6-mujor më parë, vihet re një tendencë drejt formalizimit të borxhit.

Në raportin e stabilitetit financiar konstatohet se familjet shqiptare fitojnë më pak sesa shpenzojnë.

Në 6 muajt e parë të 2017 , niveli i të ardhurave të familjeve dhe niveli i shpenzimeve kanë qenë në rritje por rritja e shpenzimeve ka rezultuar më e madhe duke sjellë ngushtim të balancës financiare të ardhura-shpenzime.

Shumica e familjeve huamarrës rreth 78% e tyre nuk presin ndryshim të aftësisë paguese edhe në gjysmën e dytë të vitit 2017.

 

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *