“Lufta”, “Deti”, Himara, çamët/ Bushati: Vajza ime ka emrin e një perëndeshe greke, si t’i përgjigjem që Greqia ka ligj lufte me Shqipërinë?!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp

Ministri për Europën dhe Punët e Jashtme, Ditmir Bushati në një intervistë për televizionin grek “ERT” shprehet se dialogu me fqinjët do të konkludojë në zgjidhjen e të gjithë çështjeve të mbartura.

Kreu i diplomacisë shqiptare, teksa ka folur pas përfundimit të takimit të dytë ndërministror mes Greqisë, Shqipërisë, Bullgarisë dhe Maqedonisë në Selanik, me pjesëmarrjen e ministrave të Jashtëm, të Brendshëm dhe të Energjisë, është shprehur se tashmë janë identifikuar problemet dhe po punohet nga të dyja palët për zgjidhje.

Çështje e ligjit të Luftës së Greqisë me Shqipërinë që nga lufta e dytë botërore, kufiri detar, varrezat për të rënët në luftën e dytë botërore janë pjesë e diskutimit për të marrë rrugën e zgjidhjes.

Bushati nuk ka munguar që të nënvizojë faktin se dhe vajza e tij ka emrin e një perëndeshe greke dhe si kryediplomat e ka të vështorë t’ia shpjegojë çdo herë se përse ka ligj luftë të mbartur që nga lufta e dytë botërore mes Greqisë dhe Shqipërisë.

Aleksandër Marku: Zoti Ministër, një pyetje rreth samitit, çfarë pritet nga ky Samit në kuadrin e bashkëpunimit të 4 shteteve dhe të 3 ministrive përkatëse që marrin pjesë? Cilat janë përfitimet e palës shqiptare?

Ministri Bushati: Është një takim i dytë katërpalësh mes vendeve në Ballkan të cilat ndajnë interesa të përbashkëta, përveç përkatësisë evropiane. Kanë administruar së bashku momente të vështira në fushën e sigurisë, krizën e refugjatëve, luftën kundër trafiqeve të ndryshme dhe ekstremizmit të dhunshëm. Në këtë moment të dytë jemi duke skicuar disa fusha ku mund të shtrihet më tej bashkëpunimi ynë, një bashkëpunim i cili shpresojmë do të ndihmojë dhe proceset e integrimit evropian, sidomos për Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Kësaj radhe, krahas sfidave të sigurisë, jemi duke diskutuar edhe për bashkëpunimin policor, bashkëpunimin në fushën energjetike, kur dihet se ka projekte të rëndësisë strategjike për sa i përket rrugëve të energjisë dhe kur dihet gjithashtu impakti që ka energjia jo thjesht në fushën e sigurisë, në reduktimin e influencës së aktorëve të tretë në rajonin tonë, por edhe në krijimin e një perspektive dhe horizonti të qartë ekonomik për të gjitha vendet tona.

Të vijmë në takimet tona dypalëshe. Me sa kam mësuar, ju keni pasur një bisedë me homologun tuaj grek Nikos Kotzias. Sot në kafen e mëngjesit me siguri diçka keni biseduar, do të keni edhe me vonë një takim me zotin Kotzias. Cila është radha e temave që do të bisedoni ose keni biseduar? Diçka më konkretisht rreth asaj që është bërë temë e ditës jo vetëm në mediat shqiptare apo edhe në mediat greke për çështjen e pasurive të minoritarëve grekë në Himarë”?

Së pari dua të them që me homologun Kotzias ne jemi në kontakt të vazhdueshëm në një dialog të pandërprerë për sa i përket të gjitha çështjeve që janë vendosur në tryeze. E kam theksuar dhe ritheksuar disa herë që nga shpeshtësia dhe intensiteti i këtij dialogu, ne kemi arritur të kemi një afrim më të madh pikëpamjesh e idesh për mënyrën se si mund të zgjidhim një pjesë të çështjeve tona, sikundër jemi ende larg për disa çështje të tjera. Për sa kohë ne do të jemi në këtë dialog e duhet të vazhdojmë të jemi në këtë dialog, nuk do të ishte fort etike që të dilnim dhe të deklaronim çështjet për të cilat kemi një dakordësi më të madhe dhe çështje për të cilat ndahemi. Për sa i përket çështjes që ju i referoheni, më duhet të them që Shqipëria i zbaton në mënyrë të njëtrajtshme në të gjithë territorin e vet legjislacionin, konventat ndërkombëtare, kushtetutën në lidhje me të drejtat pronësore dhe ka një angazhim specifik ndaj të gjithë shtetasve të vet për zbatimin e standardeve më të larta në këtë fushë.

Keni thënë më para disa ditësh në emision “Top Story” se plani për rinovimin e Himarës do të vazhdojë. E përkthyer kjo në mediat greke do të thotë se shembjet do të vazhdojnë. Ju si e interpretoni?

Unë nuk e di dhe nuk do të dëshiroja në asnjë moment që të interpretoj interpretimet e fjalëve të mia. Nga çfarë unë kam parë në planin jo thjesht për Himarën por për rigjallërimin e jugut të Shqipërisë, nuk ka të bëjë me shembjen e disa ndërtimeve të paligjshme apo me shembjen e disa ndërtesave që më pas do të kompensohen në përputhje me ligjet e shtetit shqiptar, por mbi të gjitha ka të bëj me rigjallërimin, kthimin në identitet të të gjithë zonës së bregut të Shqipërisë, krijimin e mundësive më të mëdha jo vetëm për banorët e zonës por edhe për ata që i kanë lënë shtëpitë e tyre dhe punojnë e jetojnë jashtë Shqipërisë, për ta bërë këtë zonë shumë atraktive për banorët autoktonë por edhe për të gjithë ata që dëshirojnë të vizitojnë bregun e Shqipërisë, që ne e kemi e me një krenari i referohemi shpesh si një nga perlat e vendit tonë. Qeveria shqiptare po investon më fort në atë zonë, po rinovon shtëpi, rrugë, sokaqe, me taksat e të gjithë shqiptarëve. Një përftim i cili nuk është thjesht dhe vetëm për banorët e zonës, por besoj për të gjithë Shqipërinë dhe për ekonominë tonë.

I rikthehem përsëri një deklarate tuajës, përsëri tek i njëjti emision për sa i përket pohimit se marrëveshja për dy varrezat e ushtarëve grekë është vonuar disi për t’u zbatuar nga pala shqiptare. Ka ndonjë zhvillim të ri për sa i përket kësaj marrëveshjeje, sepse është futur në këtë çështje edhe kërkesa e komunitetit çam për ndërtimin e një obelisku në pjesën greke për sa i përket çamëve të rënë gjatë luftës së ’40?

Nuk do të preferoja që t’i ngatërronim çështjet, pavarësisht se logjika pak a shumë mund të jetë e njëjtë. Ka një logjikë sipas të cilës ne duhet të përfundojmë gjendjen e Luftës së Dytë Botërore që ekziston për fat të keq ende në letër midis Shqipërisë dhe Greqisë, e duhet që të merremi me pasojat e kësaj gjendjeje, e kësaj lufte. Edhe marrëveshja që është firmosur nga qeveritë Berisha dhe Karamanlis është një marrëveshje që pavarësisht nuk ka elementët garantistë brenda, për sa kohë nuk është kundërshtuar në rrugë ligjore nga ana e Shqipërisë do të zbatohet.

Ne kemi diskutuar me palën greke në nivel ekspertësh në një komision që drejtohet nga ministria e Mbrojtjes dhe jemi përpjekur për ta detajuar më tej marrëveshjen dhe për ta bërë më garantiste, për sa i përket jo thjeshtë vendprehjes së të rënëve por edhe identifikimit të tyre të numrave që pretendohen, shifrave që pretendohen dhe mundësisë që i gjithë ky proces të hartohet në përputhje me praktikën më të mirë ndërkombëtare. Natyrisht që ne ende nuk kemi mbyllur pasojat e Luftës së Dytë Botërore si për sa i përket gjendjes së luftës, ashtu edhe për sa i përket respektit për komunitetin çam.

Pikërisht për këtë pjesë të komunitetit çam janë ata që Greqia nga ana e saj i konsideron si bashkëpunëtorë të nazistëve…?

Në fakt kjo është sfida edhe e marrëdhënieve ndërkombëtare që shtetet të ndajnë pikëpamje të ndryshme. Por në fund të ditës demokracia është kompromis. Besoj se ne jemi duke punuar që të gjejmë një zgjidhje kompromisi që akomodon pikëpamjet dhe interesat e Shqipërisë dhe Greqisë sepse ky është një proces i vazhdueshëm.

Për sa i përket Marrëdhënies së Detit, në çfarë faze ndodheni?

E kam sqaruar, kemi bërë disa seanca konsultimi me palën greke, kemi hulumtuar gjerësisht praktikën ndërkombëtare. Është një çështje e ndërlikuar. Në Mesdhe ka një zinxhir konfliktesh le të themi, për sa i përket çështjeve të detit, për sa i përket zonës ekskluzive ekonomike, shelfit kontinental. Shqipëria e ka përfunduar një proces të tillë tërësor vetëm me Italinë, një proces të cilin ne dëshirojmë ta konsiderojmë model që mund të jetë udhëpërshkues, udhërrëfyes edhe në rastin e Greqisë, pavarësisht specifikave që ka rasti ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë dhe natyrisht kemi vullnetin për të shkuar drejtë një marrëveshjeje të drejtë, të ndershme siç i takon dy fqinjëve.

Folët përsëri në intervistën tuaj të fundit për një marrëveshje të re, ose më saktë për rinovimin e një marrëveshjeje të paqes dhe të miqësisë me Greqinë sepse marrëveshja ekzistuese e marsit të ’96-s skadon vitin që vjen dhe i vutë notën 8 një marrëveshjeje të ardhshme. Kur pritet kjo marrëveshje?

Aleksandër, më duket se e kam thënë dhe në një nga bashkëbisedimet që kemi pasur me studentët e universitetit të Tiranës me mikun tim Kotzias që, kur ime bijë që ka një emër grek, emër të një perëndeshe greke, Hera, lexon libra që Greqia ka një ligj lufte me Shqipërinë, unë e kam të vështirë t’i përgjigjem në radhë të parë si Ministër i jashtëm, sepse si baba unë mund ta kem një përgjigje gjithnjë, se pse është kjo situatë në shekullin e XXI.

Për të rendur pas një traktati në letër mund të jetë e thjeshtë nga ana jonë, por ne duam që i gjithë ky proces dialogu që fillimisht ka nisur me listimin e të gjitha problematikave në tryezë, pavarësisht këndshikimeve të ndryshme dhe më pas gjetja e zgjidhjeve dhe rrugëve që të çojnë në zgjidhje, për secilën nga këto tema të na shpjerë në rrugë të logjikshme dhe të arsyeshme drejt një traktati të ri të miqësisë që nuk do të ishte thjeshtë fotografimi i këtij realiteti për të cilin sapo fola, por do të projektonte marrëdhënien greko-shqiptare për 10-20 vitet e ardhshme. Kjo sepse ka shumë çështje që ne na lidhin si ekonomia, kultura, arsimi, e shkuara, perspektiva jonë e përbashkët, qëndrimi në të njëjtën tryezë, në NATO dhe qëndrimi nesër në tryezën e BE. Ndaj, besoj se qytetarët e dy vendeve tona meritojnë që përfaqësuesit e tyre të flasin më shumë për perspektivën sesa për kushtëzimet apo bllokimet reciproke që nuk i shërbejnë analizës së fundit dhe marrëdhënieve midis dy fqinjëve.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp
REMOTE_ADDR:[]

46 komente në ““Lufta”, “Deti”, Himara, çamët/ Bushati: Vajza ime ka emrin e një perëndeshe greke, si t’i përgjigjem që Greqia ka ligj lufte me Shqipërinë?!”

 1. Janullatos arxidoglyftis says:

  Përgjigju që kemi të bëjmë me gjitonë bithekirë e të pabese

  1. toni says:

   Tregoi te verteten, greket e sotem jane arrixhinj dhe nuk kane lidhje me lashtesine!

   1. Kosovo says:

    Pse ti majmun shiptar ke lidhje me iliret???

    1. albaniaifrst says:

     Majmunet kane ardhur nga Azia lum miku dhe sot e quajne veten greke

  2. Flm says:

   Te PA – BESE jeni ju qe ne Greqi mbushni zoren dhe xhepat dhe kur ktheheni ne Albanistan kerkoni gjysmen e Greqis tuajen.
   Pa besia Shqipeyare i ka kaluar kufijt e Europes prej kohesh.
   Po te kujtoj qe keto shovinizma dhe pa besi Arnautesh mesohen dhe ne shkolla ne librat e hitoris dhe gjeografis.

   1. Al says:

    Pse mer te qr i keni leket rrugeve ju atje ne gerqia? Ndryshe nga ju grekqirat, Shqiptareve u shkon djersa ne lug te bythes per ato para. Edhe Ne vend qe tu jeni mirenjohes Shqiptareve se po ju qijne gjinekat falas, ju edhe hakun nuk ua jepni sa duhet por edhe nje pjese e madhe e ekonomise greke varet nga krahu i lire i punes. Po dihet historikisht, rraca e arixhinjve bukeshkale gjithmone mundohet ti ktheje situatat ne interes te vet. Kush flet per shovinizem??? Ti qe po thua “hajde me ndihmo me krah te lire pune, me mbaj ekonomine, me qi grate qe te dalin femijet normale edhe me jep edhe token tende!!” Kulmi!!

   2. albaniafirst says:

    Flm-hajduti gjithmone bertet “kapeni hajdutin…”. Kete po ben edhe zotrote. Se kush eshte i pabese e dini ju shume mire. Greket jane aq trima dhe aq te beses, sa dine te vrasin vetem te fshehur mbrapa ndonje ferre, sic bene kur vrane kolonel Ugolinin. Lexo historine qe te edukohesh, pastaj hajde tregoi babait se ku i ka arat.

    1. Flm says:

     Kolonel Hugolinin e vrane camet e pa bese qe nderzenin Italin kundra Greqis, s’ic ndodhi.

  3. Besniku says:

   Jo, me mire te mesoje vete historine, se perendesha Hera eshte e krijuar nga nje popull parahelen, qe nuk ka lidhje me greket e sotem,
   Le te mundohet se pari t,i mesoje vajzes se ç,kuptim ka Hera ne greqisht, por s,ka per te gjetur gje ,se ka kuptim vetem ne gjuhen tone shqipe .
   Hajde minister i jashtem, hajde!

  4. Glauk says:

   Ne kosove deri ne vitet e 80,dhjeta shumica ju venin femive emra fetar si. Muharrem, Hamdi , Hasan, Hisen. Rrahman. Hajrie. Halime. Fatime. Etj. Por vitet e fundit sidomos pas viteve, 90,dhjeta mbi 90% e kosovarve ju ven femive emra shqiptare si. Arber , Alban. Arberim. Leotrim. Dardan, ILIR. Florie.Mirjeta. Adelina, etj. Ndersa ne shqiperi fatkeqsish pas viteve te 90,dhjeta ka ndodhe e kunderta mbi 97% ju ven femive emra grek, italian, llatin, etj, julio,emiliano,jorgo,

 2. hahaha says:

  E thjeshte fare. I thuaj qe eshte qenie inferiore dhe greket jane shum ma tmire e tmencem se gjith’ tjeret.

 3. sadna babul ka bidai says:

  NUK KA RENDESI SE KUJT I NGJAN ,APO KUJT I ESHTE EMRI RENDESI KA QE NUK I HARROHET EMRI I,POR TA KETE EDHE ATE SI PERENDESH .PASTAJ LIGJI DUKE MENDU ,DUKE DEGJU E VEZHGU PASTAJ ME VEPRU

 4. sadna babul ka bidai says:

  NUK KA RENDESI SE KUJT I NGJAN ,APO KUJT I ESHTE EMRI RENDESI KA QE NUK I HARROHET EMRI I,POR TA KETE EDHE ATE SI PERENDESH .PASTAJ LIGJI DUKE MENDU ,DUKE DEGJU E VEZHGU PASTAJ ME VEPRU

 5. Klimax says:

  Ti thuash qe u futem ne poturet fashiste te Duces dhe i sulmuam pabesisht!
  Ti thash qe territore greke i quajme shqiptare dhe i pretendojme akoma!
  Ti thuash qe qeveria shqiptre dhe propaganda e shtypit i cileson greket armiq te Shqiperise!
  Ti thuash qe shqiptaret nuk pranojne historine gjgande te Greqise dhe egzistencen e kombit grek, sic i njeh gjithe bota!!!!!
  Ti thuash i urrejme se jane te besimit ortodks!
  Ti thuash qe po u vjedhim pronat minoriteteve greke ne Shqiperi!
  Ti thuash se urrejme kryepeshkopin ortodoks te Shqiperise se eshte grek!
  Cfare tjeter duhet ti thuash? Qe po te mbajne me buke, qe bandat shqiptare po e “mbysin” Greqine me droge, vrasje, krime, vjedhje e lloj-lloj maskaralleqesh?
  Hajde! Mos fusni dhe femijet tuaj ne kete politike banale! Mjaft me sharlatanizma!

  1. Flm says:

   O klimax, BRAVO per te gjitha qe na kujton, por mos haro ti dhe Shqipetaret e paster qe … ne Ballkan dominon vetem e keqia.
   Ata qe flasin me urejtje per Greqi jane femijet dhe nipat e Turk-Arnautave qe vrane, theren dhe dogjen ne Greqi bashke me Turqit, Italianet dhe Gjermanet.
   Ata po te njejtit jane qe mbjellin urejtje me vellezrit Grek.

  2. hahaha says:

   Ku keni pasur prona juve me kokemuter, ato qe ju dha Dulla? Ju erdhet si argate barkethare.

  3. ben says:

   Klimax
   Keta urejtjen nuk e kane per greket.
   Keta urejne shqiptaret!
   Sepse keta e dine qe te vetmit shqiptare ne shqiperi jane ortodokset, si eshte gjithe historia e shqiperise , si gjergj kastrioti, si flamuri, si gjithe rilindja shqiptare.
   E ke vene re qe keta nuk kane asgje psh me dropullitet, gjithe urejtja turke shkon per himaren dhe e ka nje arsye. Dhe arsyeja eshte e thjeshte ne himare ka greke 100 % greke, por ka edhe shqiptare dhe keta jane 100 % shqiptare.
   Prandaj e prishen kishen ne dhermi se te ajo kishe ju mesohej shqip te huajve ajo ishte deshmi qe ne kete vend ka shqiptare . Nese ne himare do kishte vetem greke as nuk do bente njeri ze do rine te gjithe si mut.
   Eshte urejtja e genit turk ndaj shqiptareve ortodoksve si pengesa e vetme dhe e fundit qe kete vend ta kene nje hale islamike dhe pastaj te bejne ate qe kane bere ne histori si haxhi qamili, si ata ne kosove qe falen ne xhamine sulltan mehmetit vrasesit ne mase te shqiptareve, si keta ne maqedoni qe flasin turqisht me njeri tjetrin.
   Pra shqiptaria ju duhet si karte deri ne zhdukjen e te krishtereve nga ky moment do e kene doren e lire qe re deklarohen si turq. Kjo eshte kaq e thjeshte dhe nuk eshte hera e pare qe e bejne ne histori.
   Dhe tjetra greket i urejne si aleatet matyrale te shqiptareve qe kane nja 5000 vjet qe rojne bashke e nuk kane bere kurre lufte.
   Pra thjesht urejtja e turqve nuk eshte ndaj grekeve eshte ndaj shqiptareve.
   Grekeve turqit jua kane rruajtur tere kohes me ne shqiptaret e kane luften dhe urejtjen.

   1. Sokoli says:

    Nuk me ben pershtypje qe Kocia (dhe ky nga mbiemri arvanit) I lindur dhe edukuar me frymen antishqiptare te luftoje per megalidene e fanarit po qe gjakprishurit Brenda nesh qe nuk e kane fare idene se cfare identiteti kane dhe ngaterrojne kekun me byreku si ky ketu lart qe eshte prishur ne tru dhe keta andartet e janulles qe I ferkojne qafen ngaterrojne shqiptarine me ortodoxine. lexoni vet para se te shkruani se u bete gazi botes nuk dini cfare jeni e cfare mbroni. ky thote himara 100% greke po dhe 100% shiptare dhe ne kishen e dhermiut u mesohej shqip kur dhe prifti ne ate kotec pulash ( me fal garazh makine) fliste greqisht. ose nuk dime ne shqip ose kan filluar te quajne gjuhen greke shqip keta.
    vemje pa shtylle kurrizore vetem ne kete vend kam pare une. zgjidhni cfare jeni se nuk mund te jesh dhe shqiptar dhe grek. sa per orthodoxet shqiptare ata jane Noli, Petro Nini Luarasi, At Stathi Melani me shoke qe kisha greke I kishte hale ne sy se mesonin popullin shqiptar si orthodox dhe te feve te tjera ksuh ishin dhe cila eshte gjuha jone e lashte dhe e bukur. prandaj mos fusni ne nje kallep veten me orthodoxet patriote te shqiperise dhe mos e ndyni emrin e Gjergjit se e zini ne goje pak si shume. nese do ishte hero grek athere pse Greqia nuk ka as nje bust dhe pse nuk luftoi per helladhen ai po mblodhi gjithe burrat e Arberise (Shqiperise) nga Bosnja ne Arte. (Lexo se ku ishin zoterimet e Shpatajve(emer jo grek) Buajve(Jo Grek) e te tjere qe ishin princerit e kohes ne Epir. smund te jesh princ ne nje zone te huaj se nuk te ndek njeri pas ngelesh pa ushtare. me trego nje princ a luftetar qe ka qene mbret ne nje popull tjeter( Oh Otto I Greqise) me falni I vetmi popull qe ka pas mbret Gjerman dhe I ka borxh dhe bythen Gjermanise dhe sot e tere jeten se ska per tja shlyer dot kurre. shtet artificial I krijuar me kulturen e huaj, parate e huaja, fuqine e huaj, parine e huaj vetem arixhinjte e greqise jane. me mire ne rremuje dhe pa shtet fare si shqiperia sot se sa nje artificialitet dhe borxli I gjermanit anglezit dhe francezit sic jeni ju. se po jua ve une etiketen e grekerve pavaresisht se edhe greket vet ju quajne si klase e ulet shoqerore ne greqi ju qe doni te hiqeni greke. shkoni merrni nga nje kothere buk dhe 300 evro te janulla e mbyllni gojen me mire se nuk keni as sy as surrat te na tregoni pabesine. nese ja keni friken turkut shkoni merruni me te. ne si shqiptare si muslimane, orthodoxe apo katolike nuk ja kemi pas friken kujt dhe kur ka qene puna te pushka dhe lufta kemi dit te jemi bashke dhe tu tregojme vendin si turkut dhe juve e serbeve prandaj dhe pse hiqeni trima prap lepurin ne bark e keni. ate qe nuk ja moret dot me lufte shqiptareve per shekuj e arritet me kurveri dhe lepirje (me fal Gojore) evropes poshte tavolinave ne Berlin,Londer , e Paris.

   2. Quo Vadis! says:

    Klimax, Beni, jetojme ne nje kohe kur Ortodoksia ne Shqiperi po sulmohet shume.
    Shume qarqe nuk durojne dot kur shohin rritjen e ndritshme te Kishes Ortodokse Autoqeale te Shqiperise.
    Nuk e pertypin dot faktin qe ortodoksit kane nje udheheqes shpirteror si Fortlumtiria e Tij Anastasi i cili e ringriti Kishen nga themelet, beri te mundur perhapjen e nje literature te gjere ne menyre qe ortodoksit te jene plotesisht koshiente per ate qe besojne dhe jo thjesht sepse ate besim kane gjetur nga prinderit.
    Nuk e kaperdijne dot faktin tjeter qe predikimet e Kryepeshkopit dhe klerikeve te tjere te larte ortodokse jane mbushur me drite, me dije, me paqe, me dashuri, me keshilla per te bere vetem mire, dhe nuk jane predikime injorantesh se sa kile duhet te jete gruaja qe te mos e tradhetoje burri. Nuk eshte e rastit qe sa here dalin ne media gafat e klerikeve te larte islame, dikush gjithmone perpiqet te hedhe balte direkt apo indirekt ndaj Kryepeshkopit.
    Nuk e duron dot Edi Rama qe ne Shqiperi ka nje njeri me te zgjuar, me inteligjent, me largpames, me te larte shpirterisht, menderisht e zemerisht dhe me prane Zotit se ai.
    Kisha ortodokse po rritet, mesimet e saj jane plot drite dhe dituri. Ata qe dikur mbyllen kishat nuk e durojne dot kete.
    Dhe perdorin pa pike turpi karten e nacionalizmit, si strehen e fundit te maskarenjve.
    Kot e kane. Ne fund do triumfoje e mira.

   3. Meritoni says:

    Lere ore shkerdhat.Rrënjet tona ishin të ndara në fise,dhe nuk qanin koken per religion!!Ti nese je Ortodox shko jeto në Rusi Serbi Greqi apo në ferr atje ku edhe vendin e keni.Lexo pak më shum o analfabet,Gjergj Kastrioti ishte Katolik apo Ortodox??Ka dy kryqe që dallojn me njëra tjetren o Shqipfoles!!

 6. Faro says:

  Ditmir me vjen keq, por perendesha Era, gruaja e Zeusit, eshte krejtesisht shqip. Madje ka ardhur nga Era qe fryn ne fusha, kodra, male dhe futet kudo, tamam si PERENDI. Por kete mos ia thuaj Grekut se do te te marr inat.
  Ah SHQIPIA e shkrete, sa e lene pas dore!

 7. Alban Hamzai says:

  Ju z.Minister dhe qeveria ku beni pjese ,te tjera thote per per publikun e sidomos per ate te huaj e te tjera beni ne realitet . Per tekstet shkollore ju nuk keni bere asgje,ndersa Greqia e ka zbatuar mareveshjen. Mareveshjen e detit me Greqine e anulluat ,sepse ju urdheroi Turqia ,sherbetore te se ciles jeni .Ligjin e luftes me pare e ka miratuar Parlamenti Shqiptar e disa muaj me vone Mbreti grek. Parlamenti Shqiptar nuk ka anulluar nje vendim te tijin,kurse Parlamenti Grek nuk ka marre ndonje vendim qe ta anulloje .Vendimi I mbretit te Greqise u anullua qe ne vitin kur u hoq mbreteria ne Greqi ,por ju spekulloni me emertimin “Ligji I Luftes” per te mbuluar ato qe beni e ato qe nuk beni . Problemi Cam eshte nje problem drejtesie dhe drejtesia do ta zgjidhe dhe jo juve ose homologu juaj grek. Edhe kete problem,ashtu si “ligjin e luftes”,qe ne fakt nuk ekziston ,e perdor qeveria shqiptare si alibi per konsum te brendshem per popullin shqiptar per te justifikuar politiken islamike te Shqiperise ndaj Greqise e urdheruar nga padroni juaj Turqia . Edhe ne OKB muajin e kaluar kryeministri shqiptar u takua vetem me Erdoganin ,nuk u takua me asnje nga Evropa . Ne Turqi shkon cdo muaj e ne Greqi ,qe eshte investitorja me e madhe e huaj ne Shqiperi ,ne Greqi ku ka emigruar 20% e popullsise se Shqiperise ,kryeministri shqiptar nuk ka shkuar asnje here . Pse vetem Greqise I thote perralla per histori kryeministri shqiptar qe libri I fundit qe ka lexuar ka qene “Historia e m-l dhe PPSH “para 30 vjetesh e nuk u tregon histori edhe Turqise per minoritetin shqiptar ne Turqi ,qe eshte disa milionesh ? Pra z.Minister ju dhe qeveria ku beni pjese asgje nuk doni te zgjidhni pasi ky eshte urdheri I padronit tuaj turk. Te gjitha qe thoni jane hi syve per popullin shqiptar . Ju lutem botoni komentin tim!

  1. Quo Vadis! says:

   Alban,
   Ti e di mire qe shqiptaret kafshojne doren qe i ushqen dhe i puthin kepucen kembes qe u bie.

   1. albaniafirst says:

    Alban dhe Quo Vadis, hani mut se qeras qeveria greke, pa shqiptareve u vini anesh ju.
    Ajo qe me ben pershtypje nga komentet e 300 evro-visteve eshte fakti qe gjithmone u meshojne argumenteve fiktive se shqiptaret sulmojne ortodoksine. Qe ta dine te gjithe pisat antishqiptare se ne, shqiptaret e vertete, ortodokse, katolike apo myslimane, jemi vellezer te nje gjaku dhe per fe kemi Shqiperine.
    Askush ne keto forume, qe deklarohet si shqiptar nuk shan askend qe i perket ortodoksise. Feja eshte dicka personale, por kombesia per ne del mbi cdo fe.

  2. Arjan says:

   O Alban o trim lashte si thua ti ne Albanians duhet ta mesojme historine nga akademiket greke apo Shqiptare.Edhe dicka e vogel po ta shkruaj emrin me shkronje te madhe jo per ty si person por per ate qe me perfaqeson dhe ti si mut haleje mundohesh te ma marresh.Por me pare Nuk ka patur kufi detar,psh ne kohen e dulles.Sa per ligjin e luftes me thuaj njehere te vetme qe shteti Shqiptar ka sulmuar greqine.Po eshte greqia qe vazhdon te shohe per epirin qe qenka grek ,qekur thua bota nuk di gje per genjeshtrat e historise Se lashte grek ,si eshte e mundur qe Gjergj Kastrioti Skendebeu na ishte princ i Epirit dhe gjyshi jot helen nuk e kundershtoj ,si ta kundershtonte ate kohe Nuk elzistonte ellada.Si eshte e mundur qe djali i Gjergjit,Gjon Kastrioti zbriti pikerishte ne HIMARE qe ishte “greke” dhe qe aty filloj luften kunder turqve .Si eshte e mundur qe Shqiptaret u vodhen shqiponjen me Koka dhe e vendosen ne flamurin me te bukur ne bote meqe ishte e flamurin bizantin ortodokse.Pse Nuk ngrini ndonje padi Por merreni me emrin e maqedonise qe quhej emathia.ka ikur ajo kohe qe ne arenen boterore degjoheshin rrenat e grekerve te lashte .Por ne Shqiptaret paskemi qene te fuqishem qe i kemi largu gerket nga epiri kur ka ndodhur .Pse Gjergj thonte Se Une jam pasardhes I pyhrros dhe aleksandrit .Pse pikerisht gjergji mbante per perkrenare figuren e dhise njelloj si pirrua mos eshte gje koicidence.Prandaj mos Na trego perrallat e janulles ketu Se kane helm ashtu sic predikone ne kishat Shqiptare ne greqisht ,ai eshte ketu I jashteligjshem .I ke marr 300 eurot dil njehere Se mos ka rritje.

 8. Epidam says:

  Greket te mecur greket jane popull me i kote ne kete bote , sot po hajne supen e kishes boterore dhe kockat qe i ka cuar Evropa. Kush ka marre 300 euro nga keta mekatare do ti paguaje gjithe jeten

 9. Kuq e zi says:

  Me falni zoterij per injorancen se nuk e flas greqishten por fjala “ERA” si perkthehet ne shqip?

  1. .... says:

   E ka fjalen per perendeshen IRA(HPA greqisht )te cilen ju filozofe arnaut e quani ERA,,,boll me me filozofirat tuaja bajate se na hapet barkun.

  2. K says:

   Qe je injorant kjo kuptohet, por jo nga mosnjohja e gjuhes greke prej teje! Gruaja e Zeusit quhej dhe shkruhej Hera apo Ηρα (gr) qe nuk ka asnje lidhje me eren (“shqip”) qe fryn. Dhe qe te mos ngelesh kaq injorant sa je (ti dhe shume te tjere si ti), lexo edhe ndonje liber, ndoshta ne to do te mesosh edhe kuptimin e emrit Hera!

  3. Fjalen IRA(HPA greqisht) Bushati e perkthen era o injorant me shoke shume.

  4. ben says:

   O delnxhi
   I ke mblidh bagetine se nuk je ti per kete pune.
   Se je kaq bastard sa edhe nuk qesh dot me te tilla carlleqe.
   Te ngaterosh eren me iren , eshte si te ngaterosh kekun me byrekun o delnxhi.
   Shkruaj per ndonje gje nga kurani se per ato nuk te qesh njeri se cfardo traplleku te shkruash nuk ta ve re njeri, e leri keto punet e historise artit e shkences se nuk jane pune per islamike keto jo!!!!!

 10. Epo kjo pune! says:

  kompromis me hajdutin – toka, popullsi, histori, kostumin lab, kosin(!!!) etj etj qe pasi te vodhi dhe vrau! Nuk behet kompromis me hajdutin vrases duke i thene hajde sill vetem gjysmen e mallit te vjedhur dhe po ta fal gjakun. Aq me teper kur nuk ka asnje shenje brerjeje ndergjegje… kufirin tek thana. Kurre mos u futshim ne BE, puna eshte ta bejme BE ne ketu tek ne pale qe do na futin me zor se i bien shkurt nga ne dhe kane interes por kur te vije ajo kohe te futemi ballelarte.

 11. Sirius says:

  Ik o Bushat se po te therret Rama. E di ti qe te ze me dacka ai, si ta beri kur humbe rrugen ne bordellot e Brazilit.

 12. Aleko says:

  nuk jame I sigurt qe kejo perendesha hera greke a vjen nga fjala shqipe Era..kush e di?..

  1. ..... says:

   Eshte shume prane asaj fjale shqip..Era…se sa ndonje fjale te sotme “greke” edhe kuptimi eshte shumd me i lidhur me ate fjale shqipe se sa me ndonje fjale te sotme”greke” dhe jo vetem kjo fjale por shume e shume te tjera qe vijn nga ajo gjuhe e Antikitetit

 13. trapi says:

  Epidam,më mirë yp xhixhi kaq koqe je,besoj 8 vjeçaren nuk e ke mbaruar di të përcaktosh karakteristikat e popujve që vetëm asistencë për të jetuar u japin nga 300deri 800 euro si në itali greqi
  france etj.po ne që jetojmë të lumtur në shkerdhe ri me 3600lek asistecë dhe pensionistët me 60 deri130euro paguajnë drita ujë qera etj.kockat e europës nuk i pranojmë jetojmë me bar o k……arrrrrrr.mjer ne me këtë popull dele ,duhet të vrasim vehten mjerë ne.

  1. hahaha says:

   Ore TRAP mire Franca Italia etj etj vende Perendimore paguaj asistenca te larta se kane EKONOMI te forta po “greket” ku i gjejne keto leke per te paguar keto asistenca ja ke bere pyetjen vetes opa nga “ekonomia e forte greke” hahahahahaha shko more kokrra e kkkk fol para pasqyres por na i kurse ne te tjereve te tille idiotlliqe carac

 14. Pellazgos says:

  Hera-kleos i quajture Herkul pa kuptim (kapito) eshte Iroas “shqip” apo gjithe bota e quan Hero dhe esbte i Biri i Zotit Zeus dhe gruas Hera,d.m.th ka gjak apo aftesi Hyjnore.
  Sa per dijeni,Hero do te thote nje njeri ndermjet idiotesh.injorantesh.trimadh dhe Zotit,kaq e “thjeshte” per Greket dhe ata qe duan te behen Greke nga Ndergjegja,Kultura,Civilizimi.
  Sa per “shqipetaret”Nizamet,Sulejmanet,Qemalet,Barjamet qe nuk dine cdo te thote komb,cdo te thote pusht-im Osman,vrasje,prerje kokash,marre pengjesh,ndruar emrash,ndruar Besen,ndruar gjakun vetem “rrobat” kane shqipetare,eshte e trpert dhe humbje kohe te merresh,pamvaredisht qe jane miza mu….i qe te shqetesojne .

 15. Faro says:

  Secili nga ne eshte mire te lexoj sa me shume, qe te ndihmojme shoqi-shokun vetem e vetem me te verteta. Per nje gje jam i sigurt, qe SHQIPIA mbart edhe sot fjale te lashta. Shqipia perdor fjale njerrokshe sidomos per fenomenet e natyres dhe per vete natyren, sic eshte edhe ERA.
  Me qe ra fjala si i thone eres greket e sotem? Homeri dhe Herodoti i thoshin BORES, po bora, pra njelloj si ne. Po greket e sotem si i thone?

  1. EleΥΘeriskeΨi (1) says:

   Αera i thone more “aera kopanisto”. Paraardhesit e lasht i thohin “air” (ἀήρ).
   Kurse “Bora” nuk eshte fjale shqipe kompetent. Ne latinisht i thone” boreas ” dhe ne greqishten e lashte “boreas” , ku “b” lezohet v. Ndryshe “kategjidha”
   Per ato fjalet njerokeshe ky eshte nje urim qe nanat i jepnin te birit, gjashtë fjalë vetëm zanore «OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ» qe do te thote ” Si agimi, djali im të jeshë gjithmone!”.Gjashtë (6) fjalë, katërmbëdhjetë (14) zanore, ne një fjali me kaq kuptim te plote. Ne ke gjuhe tjeter mund ta gjesh kete harmoni vetem me zanore ?
   IA do të thotë si
   ΗΩ – është agimi , dita qe sapo lind
   Ω ΥΙΕ – O biri im për mua
   AEI EI -Gjithmonë të jesh!

 16. Josifi says:

  E patë në samit se si qesh Ditmiri me talljen që I bën Greku shqiptarëve?O Ditkeq mos qesh se jemi ne që e vuajmë diskriminimin nga grekët përtac.Turp të kesh z.Mininistër.

 17. andy says:

  po ca vajze thote ky more ,, edhe ky e di qe se ka te tijen ,, eshte vajza e turgofakus.. KY ESHTE GAY..

 18. Dodona mbi Tomorr says:

  Nji studjus i njohur ;( Harold Witea) ka vertetuar se hijeroglifet egjyptiane , kane kuptim ne Shqip!?

 19. Konti Sbalta says:

  Emrat e popujve te njohur rrjedhin nga fjala shqip:_AR_(Max Myle)

 20. malsori says:

  thjeshte thuaj te verteten ne vitin 1941 qe greqia luftonte kunder italis qeveria shqiptare e asj kohe dergoi nje batalion me ushtare shqiptar dhe ju bashkuan italis fashiste kunder greqis,kjo eshte e verteta z Minister

  1. undefined says:

   Nuk kishte Qeveri shqiptare atehere more pic derr ishin vasale te Italise Fashiste Shqiperia ishte e pushtuar dhe kishte aa fuqi administrative dhe politike per te vendosur vete fati e saj sa ka Greqia sot ne Financat e saj fuqi per te vendosur vete pa pelqimin e Perendimit qe e mban me lemoshe more vesh more “malesor” nga Vurgu mora thuaj kokrra e hajvanit

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *