Ligjshmëria në konsumin e ujit, Gjiknuri: Luftë pa kompromis informalitetit

Në takimin prezantues të fillimit të operacionit kombëtar për luftën ndaj informalitetit në sektorin e ujit të pijshëm, Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë z.Damian Gjiknuri theksoi rëndësinë e këtij procesi. “Sot jemi përpara një tjetër sfide dhe vendimmarrje, që synon ndërmarrjen e një operacioni kombëtar me qëllim mirëadministrimin e ujit, duke i dhënë fund abuzimit e paligjshmërisë me të. Prodhojmë 20 % me shume sa nevojitet sikur të gjithë të kishim një furnizim 24 orë në 7 ditë të javës. Në 3 litra ujë që prodhohet vetëm 1 arrin të faturohet, pjesa tjetër vidhet dhe shpërdorohet”- u shpreh ministri në fjalën e tij.

Më tej, ai theksoi se prej 20 vitesh ndërmarrjet e ujësjellësave janë konceptuar si  vende pune për militantët dhe jo kompani që duhet të administrojnë këtë pasuri publike dhe se pavarësisht investimeve të kryera, nga ana e bashkive nuk është garantuar rritja e performancës së ujësjellësave, ndaj theksoi ai është bërë e detyrueshme tashmë për qeverinë që të ndërmarrë këtë operacion kombëtar për luftën ndaj informalitetit në ujin e pijshëm.

“Objektivi kryesor është që brenda vitit 2018 çdo konsumator të jetë i pajisur me kontratë dhe matës, të paguajë rregullisht detyrimet dhe të jetë i ndërgjegjshëm për rëndësinë e ujit të pijshëm”, nënvizoi më tej  Gjiknuri, ndërsa paralajmëroi takime në ditët e ardhshme me drejtuesit e ujësjellësavë për të sqaruar mënyrën se si do të funksionojë ky operacion.

“Qeveria qendrore do  të jetë mbështetje, nxitësja dhe monitoruesja  e përpjekjeve për të rikthyer ligjshmërinë në konsumin e ujit të pijshëm. Ky do të jetë një aksion kombëtar që do të përfshijë dhe angazhojë pothuaj të gjitha institucionet qëndrore dhe vendore, duke qenë se është shumëdimensional gjithashtu pjesë shumë e rëndësishme e këtij aksioni është edhe përfshirja e plotë e qytetarëve dhe shoqërisë civile”, tha më tej Gjiknuri.

Sipas ministrit, operacioni do të ketë fazën e parë të reflektimit dhe të vetëdisiplinimit e cila do të zgjasë deri në fillim të vitit të ardhshëm. “Gjej rastin t’ju kërkoj të gjithë qytetarëve ta shfrytëzojnë këtë periudhë ndërgjegjësimi për t’ju rikthyer vullnetarisht ligjshmërisë së konsumit të ujit. Shoqëritë e ujësjellësave duhet të marrin masa për të arkëtuar të gjitha faturat dhe detyrimet. Objektivi i parë i këtij operacioni do të jetë respektimi i ligjit nga vet institucionet e shtetit, dhe nëpunësit e administratës publike. Nuk do të ketë asnjë tolerim. Dhe ky proces disiplinimi do të fillojë menjëherë. Objektivi i dytë është biznesi, pasi nuk ka se si të pranohet që një sipërmarrje private të paguajë më pak për ujin se sa një familje. Nuk do mbetet pa verifikuar derë më derë edhe çdo konsumator familjar”, sqaroi Gjiknuri.

Faza e II e operacionit është ajo e shtrëngimit, e cila nis me fillimin e vitit të ardhshëm. Do të ketë verifikim dhe ndërhyrje derë më derë te çdo konsumator. Grupet e inspektimit dhe monitorimit do të duhet të procedojnë rast pas rasti me prerjen e lidhjeve të paligjshme dhe me procedim penal kur është rasti.

“Çdo bashki duhet të nënshkruajë me qeverinë një kontratë performance mbi bazën e të cilës do të sanksionohen detyrimet reciproke. Mbështetja me subvencione apo investime do të varet pikërisht nga performanca dhe rezultatet në këtë operacion. Refuzimi i mbështetjes me subvencione e investime deri tek marrja nën administrim e ndërmarrjeve do të jetë masa penalizuese ndaj njësive vendore që nuk dëshmojnë shëndoshjen financiare të ujësjellësave”, paralajmëroi ministri ndërsa shtoi se paralelisht me ndërhyrjen në terren do të punohen për përmirësimin e kuadrit ligjor, mirëadministrimin e aseteve. rritjen e kapaciteteve njerëzore dhe qëndrueshmërisë financiare.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *