Promovimi i punësimit dhe eficencës energjitike, nënnshkruhen marrëveshjet mes qeverisë shqiptare dhe asaj gjermane

U nënshkruan sot disa marrëveshje të rëndësishme financiare mes qeverise shqiptare dhe asaj Gjermane, e para për promovimin e punësimit dhe arsimit profesional dhe e dyta, për rritjen dhe promovimin e eficencës në energji. Të pranishëm ishin Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj, Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri, Ambasadorja e Gjermanisë në Shqipëri, Susanne Schütz, Kryetari i Bashkisë Tiranë, Erion Veliaj si dhe përfaqësuesit e GIZ dhe KfW.

Marrëveshja e parë qeveritare i referohet akordimit të një fondi grant në masën 6 milionë euro për financimin e Programit “Zhvillimi ekonomik dhe rajonal, promovimi i punësimit dhe trajnimi e arsimimi profesional” që u nënshkrua nga Ministri Ahmetaj dhe Ambasadorja Schütz.

Në kuadër të kësaj marrëveshje, u nënshkruan edhe tre marrëveshjet e zbatimit me GIZ.

“Kjo marrëveshje grant është në vijim të dy marrëveshjeve të tjera të nënshkruara me palën gjermane gjatë vitit 2017 duke e çuar vlerën e përgjithshme të financimeve grant nga pala gjermane për këtë Program, në masën 16.5 mil euro.

Objektivi i kryesor i Programit është përmirësimi i situatës së vetëpunësimit të punës së kualifikuar, në veçanti të të rinjve në lidhje me tregun lokal të punës. Përmirësimet do të kryhen në të gjitha rajonet e Shqipërisë, në sektorë të përcaktuar, nëpërmjet ndërhyrjeve në dy drejtime: në ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme dhe së dyti, në projektet për investime” – u shpreh Ministri Ahmetaj.

Ambasadorja Schütz tha se Marrëveshja për nxitjen e punësimit dhe formimit profesional, synon krijimin e perspektivave profesionale në Shqipëri, veçanërisht për të rinjtë.

“Fondet do të shkojnë në masën shtesë të formimit dhe të kualifikimit pranë shkollës profesionale të Kamzës dhe qendrave të tjera trajnuese, do të financohen edhe trajnimet në aplikime të ndryshme, në lobin e konsulencës profesionale, si edhe praktika profesionale. Do të mbështesim gjithashtu edhe sipërmarrës të rinj në zhvillimin e ideve inovatore në biznes dhe realizimin e suksesshëm të tyre. Po kështu, do të mbështeten edhe projekte të vogla të sipërmarrjes sociale, për tu lehtësuar para së gjithash të rinjve të disavantazhuar hyrjen në tregun formal të punës” – theksoi ambasadorja gjermane.

Programi i dytë i financuar nga qeveria gjermane është ai për “Rehabilitimin e Konvikteve në Universitetin e Tiranës, sipas Parimit të Efiçencës së Energjisë”, për të cilin u nënshkruan marrëveshtjet financiare dhe marrëveshjet e vecanta, që përfshijnë edhe Ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë si palë zbatuese dhe Bashkinë e Tiranës si përfituese.

Për programin në fjalë janë lidhur dy marrëveshje ndërqeveritare ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës Federale të Gjermanisë, me anë të të cilave synohet akordimi i financimeve me grant në shumën totale prej rreth 6.5 milionë Euro.

“Në kudër të Strategjisë për zhvillimin e sektorit energjitik, pjesë e analizës janë dhe ndryshimet shumë të domosdoshme në lidhje me rritjen e sigurisë për furnizimin me energji dhe optimizimin e burimeve të energjisë, me qëllim përmbushjen e kërkesës dhe arritjen e një zhvillimi të qëndrueshëm në të ardhmen”- tha Ministri Ahmetaj.

“Pas përfundimit të projekteve, prej këtyre masave do të përfitojnë rreth 3 mijë studentë dhe kursimet e energjisë së siguruar kësisoj do të lehtësojnë ndjeshëm barrën e arkës publike në masën 60 %” – tha Ambasadorja gjermane.

“Duke parë përftimet që do të kemi nga zbatimi, ne do të mundohemi që një projekt të tillë ta shtrimë në të gjitha godinat e tjera qeveritare. Ky është avantazhi. Pra, të nxisim industrinë që është efiçiente nga pikëpamja energjetike dhe të gjitha investimet që do të bëhen në Shqipëri, sidomos ato që kanë dorën e shtetit dhe financimet e shtetit duhet  të dizenjohen dhe të ndërtohen nga pikëpamja e efiçencës energjetike” – u shpreh Ministri Damian Gjiknuri.

Kreu i Bashkisë Erion Veliaj deklaroi se investime të tilla do të shtrihen edhe në objekte të tjera nën administrim të Bashkisë së Tiranës. “Mbaj mend që përpara 4 vitesh ne diskutonim një borxh që në fakt kishte kthyer shpinën e Shqipërisë dhe sot financat tona janë një situatë krejt tjetër. Pak vite më përpara diskutonim një krizë të rëndësishme energjetike dhe kompani të falimentuara, sot jemi në një situatë ku diskutojmë eficencë energjetike, jo më furnizimin dhe pagesën, por se si ne mund të shkojmë sot drejt modernizimit. Besoj se duke i vënë këto gjëra në kontekst kuptojmë sa rrugë kemi bërë, por edhe sa kemi për të bërë akoma. Më vjen mirë sepse “Qyteti Studenti tashmë një aset i decentralizuar nga qeveria qendrore”, u shpreh Veliaj.

REMOTE_ADDR:[]

2 komente në “Promovimi i punësimit dhe eficencës energjitike, nënnshkruhen marrëveshjet mes qeverisë shqiptare dhe asaj gjermane”

  1. Timi says:

    Ashtu pra. Futini gjermanët në Shqipëri e jo turqit. Vetëm prosperitet do të ketë.

  2. Skënder says:

    Ça bën ky Lali trapi, ka mësuar nga shefi si të vishet keq nëpër takime. Me atë triko do të tallnin të tërë në shkollë 9-vjeçare e jo më në takime zyrtare.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *