Sovjetikët e Shqipërisë

Nga Kastriot Dervishi

Përveç emrave që kam bërë të ditur dy ditët e fundit, në Shqipëri janë vendosur me shumicë emrat “sovjetik” apo “sovjet” në të dy format, gjininë mashkullore apo femërore.

Vendosja e këtyre emrave është një tipar tregues për karakterin antikombëtar që ka pasur komunizmi në Shqipëri. Lehtësia me të cilën bëhej “vëlla” sovjetiku, është vërtet e habitshme.

Në Shqipëri sot ka edhe emra të tjerë me origjinë komuniste apo sovjetike. Sot janë p.sh. 50 persona me emrin “budjon”, 724 me emrin “marenglen”, 24 me emrin “uljanov” (e fundit lindur në Strum të Fierit më 1994), 6.550 me emrin Vladimir, shumë “kirova”, etj. Referuar gjithnjë regjistrit të gjendjes civile, gjenden 188 persona me emrin “partizan” (vitet 1942-2001), 77 persona me emrin “kongres” (vitet 1946-1997), apo edhe emra qesharakë si “dëshmor” dhe “komuniste”.

Nuk është fare e vështirë të merret me mend të sovjetikët e djeshëm, sot i kemi rusofilë apo putinistë të zjarrtë.
Më po shtë do gjeni emrat “sovjetik”, “sovjet” dhe emrat “dimitrov”, në përkujtim të drejtuesit komunist bullgar.

-Sovjetik Shahe T. (1947), Golem Gjirokastër
-Sovjetike Hajro A. (1947), Prongji, Gjirokastër
-Sovjetik Haxhi M. (1948), Frakull, Fier
-Sovjetik Kasem S. (1949), Gjirokastër
-Sovjetik Asllan N. (1949), Fushë-Bardhë, Gjirokastër
-Sovjetike Hasko Gj. (1949), Kuç
-Sovjetike Hakan K. (1951) Kardhiq, Gjirokastër
-Sovjetik Shaqir H. (1951) Gjirokastër
-Sovjetik Todi D. (1951), Frakull, Fier
-Sovjetik Sulo M. (1952), Moglicë
-Sovjetike Lulo P. (1953), Fratar, Përmet
-Sovjetike Baxhul B. (1953), Zhulat, Gjirokastër
-Sovjetike Haxhi Sh. (1953), Çërrilë, Fier
-Sovjetikë Liço G. (1954), Zhulat, Gjirokatër
-Sovjetike Bari B. (1954), Lozhan, Korçë
-Sovjetike Ramo Sh. (1955), Kopaçëz
-Sovjetike Islam H. (1957), Plashnik, Berat
-Sovjetike Ismail S. (1957), Janjar, Sarandë
-Sovjetik Bedo S. (1960), Nivicë, Tepelenë
-Sovjetik Mirash M. (1960), Tropojë
-Sovjetik Zoto Z. (1993), Salari, Tepelenë
-Sovjetik Sakip N. (2000), Blliçë, Dibër

-Sovjet Xhevit S. (29.9.1943), Konispol
-Sovjete Refat I. (1948), Delvinë
-Sovjet Eshref N. (1948), Çoçaj, Tiranë
-Sovjete Qerim Q. (1948), Ballaban, Përmet
-Sovjeta Ismail B. (1948), Berat
-Sovjete Bejko M. (1948), Përmet
-Sovjeta Qemal M. (1948) Ersekë
-Sovjet Remzi D. (1949), Sarandë
-Sovjete Safet K. (1949), Vergo, Sarandë
-Sovjet Hajdar M. (1949), Sarandë
-Sovjet Shefqet M. (1950), Konispol
-Sovjete Gani Sh. (1950), Tepelenë
-Sovjet Neim N. (1951), Sarandë
-Sovjet Ali Z. (1952), Delvinë
-Sovjete Laze M. (1952), Prongji, Gjirokastër
-Sovjete Telo B. (1952), Prongji, Gjirokastër
-Sovjeta Vasil K. (1952) Sarandë
-Sovjeta (?) P. (1952), Sarandë
-Sovjet Nuredin L. (1952), Sarandë
-Sovjet Ramazan K. (1952) Shijak
-Sovjete Hasan G. (1952), Luzat, Tepelenë
-Sovjeta Ramazan Ka (1952) Berat
-Sovjet Pertef I. (1953), Sarandë
-Sovjeta Avni E. (1953), Berat
-Sovjete Hetem M. (1954), Tolar, Përmet
-Sovjet Asqeri I. (1954), Goricë, Korçë
-Sovjete Gazali Ç. (1954), Pandelejmon, Sarandë
-Sovjet Zyhdi M. (1954), Burimas, Korçë
-Sovjet sihat M. (1954), Shkozë, Vlorë
-Sovjete Novruz M. (1955) Pavar, Përmet
-Sovjet Nazmi M. (1955), Marjan, Korçë
-Sovjeta Jaup M. (1955), Vitisht, Kolonjë
-Sovjete Sotir M. (1955), Vagalat, Sarandë
-Sovjet Hajrulla D. (1955), Konispol
-Sovjete Selfo M. (1955), Delvinë
-Sovjet Ramadan D. (1956), Mashkullorë
-Sovjet Hodo M. (1956), Klocë, Korçë
-Sovjete Bilbil K. (1956), Delvinë
-Sovjete Xhemil K. (1956), Misiçkë, Kolonjë
-Sovjet Harun H. (1957), Delvinë
-Sovjeta Çaush M. (1957), Ersekë
-Sovjet Shahin M. (1958), Janjar, Sarandë
-Sovjete Flamur B. (1958), Kolonjë, Përmet
-Sovjet Zihni M. (1958), Navaricë, Sarandë
-Sovjeta Qazo M. (1958), Fier
-Sovjeta Qazo H. (1958), Fier
-Sovjeta Ago Z. (1959), Stror, Skrapar
-Sovjeta Irakli S. (1960), Feras, Fier
-Sovjeta Syrjat A. (1960), Buzmadh, Fier
-Sovjete Syrja H. (1960), Delvinë
-Sovjet Shade Ll. (1960), Konispol
-Sovjeta Kristo L. (1960), Vloçisht, Korçë
-Sovjeta Stefan G. (1960), Kostrec, Përmet
-Sovjeta Xhemal N. (1961), Katundi i vogël, Dibër
-Sovjet Shyqyri J. (1962), Çorovodë
-Sovjet Musa D. (1962), Topojan, Përmet
-Sovjete Qamil H. (1963), Spathar, Skrapar
-Sovjeta Myftar B. (1963), Mezhgoran
-Sovjeta Gafur K. (1964), Kërçisht, Dibër
-Sovjeta Veis T. (1965), Snosme, Gramsh
-Sovjeta Lahim K. (1965), Pocest, Dibër
-Sovjet Damin A. (1965), Konispol
-Sovjeta Astrit M. (1965), Sarandë
-Sovjeta Enver H. (1966), Pukë
-Sovjet Musa M. (1966), Varfaj, Delvinë
-Sovjeta Kafer Z. (1967), Klloboçisht, Dibër
-Sovjeta Nebi A. (1967), Berat
-Sovjeta Enver S. (1968), Gracë, Korçë
-Sovjeta Halit A. (1970), Kërçisht i Poshtëm Dibër
-Sovjet Azem Ç. (1972), Sihodoll, Dibër
-Sovjeta Gani B. (1972), Tiranë
-Sovjeta Zenel T. (1974), Derjan, Mat
-Sovjet Sami T. (1974), Kukës
-Sovjeta Shefit H. (1975), Burimas, Tiranë
-Sovjeta Hasan Sh. (1975), Cerunjë, Mat
-Sovjeta Saman N. (1978), Mashtekor, Mirditë
-Sovjeta Vangjel K. (1978), Maqellarë
-Sovjetë Xhafer M. (1981), nuk dihet
-Sovjet Halil M. (1981), Pogradec
-Sovjeta Agim Z. (1981), Vlorë
-Sovjeta Faslli K. (1982), Maqellarë, Dibër
-Sovjeta Selman F. (1982), Maqellarë, Dibër
-Sovjeta Hajredin P. (1983), Maqellarë, Dibër
-Sovjeta Naim H. (1985), Peshkopi
-Sovjeta Hysen H. (1986), Herbel, Dibër
-Sovjeta Luan K. (1986), Grevë, Dibër
-Sovjet Mehmet H. (1987), Delvinë
-Sovjeta Islam M. (1987), Dukagjin, Kukës
-Sovjeta Kujtim D. (1987), Herbel, Dibër
-Sovjeta Fari Ç. (1987), Maqellarë
-Sovjeta Hamit Sh. (1987), Herbel, Dibër
-Sovjeta Hamit H. (1988), Peshkopi
-Sovjeta Eqerem B. (1989), Peshkopi
-Sovjet Nuri P. (1989), Klos, Elbasan
-Sovjeta Sabri R. (1990), Grizhë, Shkodër
-Sovjeta Destan D. (1990), Mustafaj, Dibër
-Sovjeta Mujë Z. (1991), Flet, Pukë
-Sovjeta Bujar B. (1991), Grazhdan, Dibër
-Sovjeta Ilia S. (1991), Gjorm, Vlorë
-Sovjeta Xhevdet G. (1992), Pistë, Kukës
-Sovjeta Mirsi K. (1993), Maqellarë
-Sovjeta Kujtim Ç. (1994), Qafëzez, Kolonjë
-Sovjet Albert N. (1994), Elbasan
-Sovjeta Jahir A. (1994), Bardhoc, Kukës
-Sovjeta Hajri H. (1994), Peshkopi
-Sovjeta Njazi N. (1994), Maqellarë
-Sovjeta Ilirian V. (1995), Pogradec
-Sovjeta Dashamir Q. (1995), Qerret, Pukë
-Sovjeta Edip R. (1996), Zdojan, Dibër
-Sovjeta Ilir K. (1998), Laç
-Sovjet Bujar M. (1998), Fushë-Krujë

-Dimitrov Llampo P. (1949), Kamicë, Shkodër
-Dimitrov Sotir Gj. (1950) Skrapar
-Dimitrov Naun D. (1954), Ura Vajgurore
-Dimitrovë Siljan Z. (1966), Sterblevë, Dibër
-Dimitrov Ilia R. (1983), Cërrik

REMOTE_ADDR:[]

15 komente në “Sovjetikët e Shqipërisë”

 1. Gaqi says:

  Te gjithe islamike. E nderoni emrin sipas kohes. V. K.

 2. sherefedini says:

  Si shume je lodhur duke germuar neper arkivat o dervish……

 3. Timonier Edvini says:

  Po harove, emrat gerqise o kaco karuci, dhimitraq, janulle, orestaqis,

 4. eli-tiv says:

  ..behet fjale per njerez konkrete….emer&mbiemer…me c’te drejte autori i shkrimit i perdor si kavie per eksprimentin e tij, mund te jepte te dhena te pergjithshme, per te argumentuar faktin. Besoj se ka ligj per te mbrojtur individin nga ky idiot e te tille si ky..cfare kuptimi ka qe nje dervish te behet merak per sovjeten ???

 5. Aleko says:

  Po pse shkon aq larg ti ne Kohen e sovjeteve, shiko sot ne Kohen e Evropes cbehet , kur Shqipetaret mbi 90 perqind u vendosin femijeve emra gjithfare vec asnje shqipetare.Keshtu ka ndodhe gjithmone me ne..ne parapelqejme me shume nje dicka te huaj se veten.Edhe ne te kaluaren se patem per gje te beheshim mysliman duke nderruar dhe mbiemrin dhe rrenjen e familjes, fjala vjen nga Gjin apo gjon ne Hoxha apo Muhamet.Edhe sot asgje shqipetare , ilire apo arberore nuk ka me emrat e rinj.Per cfare flet kejo?.. Flet per ate se Shqipetaret ende nuk kane krijuar nje indetitet te stabilizuar sic ka ndodhe ne vendet e tjera te zhvilluara..Prandaj seshte aspak cudi qe pati emra dhe nga sovjetet…

 6. Lisi says:

  O Dervish Efendi !
  Je lodhur shumë , si propagandist I palodhur i partisë tënde .
  Që tabloja të jetë e plotë , kij mirësinë , për hir të së vërtetës ,sa Hitlerë , Duçe , Benito , Çurçillë etj etj
  kemi patur në Shqipëri ?!
  Si paradhënie , të falënderoj për mirëkuptimin !

 7. Joseph McCarthy says:

  eshte kriminale kjo qe po ben kastriot dervishi
  me dashnor kalocet & nevilat nikat dhe devile te tjere..
  .
  Ju lutem krahesoni ndihmat dhe investimet sovjetike ne vitet 1949-1960 me
  ndihmat dhe investimet amerikane nga 1991 dhe raporti eshte 10 me 1 ne favor te sovjetikeve.
  ,
  mos u tremb dervish nga keto rrjeshta me siper dhe ju antikamuniste kanibale..
  .
  Nese amerika + be+nato do na kishte ndihmuar sa stalini sot shqiperia do ishte
  vendi me i perparuar ne bote…
  .
  Nuk jam nastaligjik dhe nuk e caj trapin per sovjetikun apo stalinin por di te them se :

  NESE NE 1948 JUGOSERBETBET U ZBUANUN NE KOHEN QE U LIDHEM ME STALININ.
  .ATO U RIKTHYEN NE 1991 ME LOBIN SERBOAMERIKAN ME SERBERISHEN
  .

  ME KETO ARTIKUJ ZOTI DERRVISHI PO NA I BEN JO VETEM STALININ POR DHE ENVERIN
  NJERZIT QE KANE BERE ME SHUME PER SHQIPERINE….KUSH SHIKON ATE VEND
  QE KA SHKUAR SOT NE TE SATEME DHE BENI SI STRUCI

  BOLL ME KETO MAKARTIZMA &XHORXHSOROIZMA SE NA CATE MENDEREN

  BOLL KANIBALE !!

 8. Temaekarit says:

  Hiqeni bannerin ne fund te faqes o pisa
  Duhet te i vendosni X per te i dhene mundesine lexuesit ta heqin pasi e shikojne

 9. drejtesia says:

  po me mbiemrin dervish cfare nenkuptohet o turk safi . Pse je kaq idiot qe meresh the me enrat dhe mbiemrat si probleme te kohes se komunizmit Meru me gjenezen e mbiemrit tend

 10. @ says:

  Autori eshte pervecse injorant, por edhe budalla..

 11. Ttttttttttt says:

  Te gjithe nga Jugu aty ku sunduan e sundojn akoma DOGMAT qofteshin keto FETARE apo KOMUNISTE aty ku pushtuesit e Shqiperise u ulen gjate gjithe koherave kembekryq aty ku sot edhe Greqia gjen genin e aspirimit te Vorio Epirit nuk ka si te jete ndryshe

 12. Vlonjati 12 says:

  Ky legeni Dervishi se pari ben gabim shume te madhe qe publikon ne shtyp me dhjetra emra me te dhenat personale , akt ky i denueshem .
  Se dyti na thote se vendosja e ketyre emrave eshte nje tipar tregues i karakterit antikombetar …..e te tjera broçkulla si keto. Ky qendron e keqja
  ne se ve emrin Vladimir , se e ka pas kete emer Lenini, e pastaj ? Hajde rrote , hajde . Mos kerko qimen ne veze, or budall ,

 13. Dajti says:

  Vetem me pislliqe merresh o hajdut i arkivave.
  Po ti si e ke mbiemrin? Me i mire emri sovjetik se si ty dervish!

 14. tarasi says:

  Booooo megjithese Kaco Dervishi eshte langaraq komplet ,postimi ka dhe nota te medha humori , ja kemi bere fora me sovjet e sovjete zili na kane ruset hahahaha keto te shikoj Putin dhe jo te ledhatoje serbet……… po te kishin qendruar dhe me shume kinezet a imagjinoni se ckishim nder mend te benim ???? do qe mbushur Shqiperia me cin , can , cun , mao, ten ,pen ……. do postonte letren Kastrioti dhe do fillonte leximi sot e do mbaronte neser me emra kineze , hahahahahahahah pale sikur te ishin dhe sexomane kinezet si turqit nuk do duheshin 400 apo 500 vjet ???? atehere situata do qe shume interesante , nuk do kish perendi te na dilte perballe ne ballkan , tani qe flasim do ishim 100 milion …..

 15. Mentari says:

  Mos harro se kemi edhe nje Sovjetik Lamcja nga Elbasani qe ti nuk e ke vendosur.Sovjetiket ja kishin Shkerdhyer Rrespine Enver Hoxes prandaj Shqiperia ishte mut dje dhe eshe mut sot. Te fala Pederasit Lenin dhe Gay Enverit. Shkaterruan Fibren e kombit Shqiptar dhe tani jemi ne Europe si njerez te Eger.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *