ANALIZA: Gjeopolitika pas Konsensusit Pekin-Moskë

Nga Enrico Cau

Në fund të viteve 1950, përkeqësimi i marrëdhënieve sino-ruse hapi rrugën për takimin historik midis presidentit amerikan Riçard Nixon dhe Mao Zedong në vitin 1972. Rezultatet e atij takimi ishin Komunikata e Shangait dhe fillimi i détentes sino-amerikan nga njëra anë dhe kontrolli sovjetik në Azinë e Paqësorit nga ana tjetër, një ndarje që do të përcaktonte marrëdhëniet midis dy vendeve komuniste për dekadat e ardhshme.

Vetëm në fund të Luftës së Ftohtë, pavarësisht sfidave të mbetura si mosmarrëveshjet territoriale dhe emigracioni i paligjshëm në Lindjen e Largët Ruse, marrëdhëniet Sino-Ruse filluan të shkrihen. Të dy vendet lanë prapa ndarjet ideologjike për një qasje më pragmatike të bazuar në ndjekjen e interesave të përbashkëta dhe përballjes së kërcënimeve të përbashkëta si lajtmotivi kryesor i bashkëpunimit të tyre të ripërtërirë. Ky proces i afrimit, përkundër pritshmërive më pesimiste, është përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme me kalimin e kohës.

Në vitin 1992, Presidenti Boris Jelcin vizitoi Kinën. Në vitin 1993, të dy vendet nënshkruan një marrëveshje ushtarake, e ndjekur më 1996 nga marrëveshja e parë e bashkëpunimit strategjik dhe nga një numër marrëveshjesh të tjera: Traktati i vitit 2001 i fqinjësisë së mirë, miqësisë dhe bashkëpunimit; themelimi i Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait; dhe Partneriteti Strategjik i vitit 2012, u përmirësua më tej në 2014. Ndërkohë, një marrëdhënie e ngushtë personale është zhvilluar midis Presidentit kinez Xi Jinping dhe Presidentit rus Vladimir Putin.

Lidhjet më të ngushta të shënuara nga ky rrjet i zgjeruar dhe kompleks i marrëveshjeve dhe marrëdhënieve personale kanë sjell rezultate, në veçanti, në fushat e shitjes së armëve, transferimeve të teknologjisë ushtarake dhe marrëveshjeve të energjisë.

Progres i rëndësishëm u bë edhe në fushën e marrëdhënieve ushtarake, ku pavarësisht nga nevoja për të mbajtur një nivel të besueshëm të parandalimit, Kina dhe Rusia kanë treguar një nivel të paprecedent besimi reciprok, siç u konfirmua nga ambasadori i Kinës në Rusi, Li Hu dhe nga numri në rritje i ushtrimeve të përbashkëta ushtarake midis dy vendeve.

Por ajo që me të vërtetë mishëron besimin në rritje të dy vendeve ndaj njëri-tjetrit ishte nënshkrimi i një marrëveshjeje për integrimin e Bashkimit Ekonomik Euroaziatik (EEU), projekt i iniciuar nga Putin dhe Iniciativës Një Rrugë një Brez (BRI) të iniciuar nga Kina. Nëse është e suksesshme, BRI-EEU në Azinë Qendrore do të shënojë një hap tjetër drejt konsolidimit të marrëdhënieve Sino-Ruse, me implikime të rëndësishme për Azinë dhe Perëndimin.

BRI dhe EEU: Të kundërtat tërheqin

Kur Xi njoftoi nisjen e Iniciativës Një Rrugë një Brez (BRI) në vitin 2013, Rusia dhe Perëndimi u kapën të papërgatitutra. Në veçanti, një Rusi e goditur nga sanksionet duket se kishte arsye të mira për t’u shqetësuar se BRI mund të dobësonte më tej pozicionin e saj në Azinë Qendrore, oborrin e Rusisë, duke ndikuar negativisht në EEU.

Vlerësime të ndryshme etiketonin të njëjtin pesimizëm, veçanërisht nën dritën e faktit se të dy iniciativat duket se ndryshojnë shumë në aspektin e vendosjes institucionale dhe qëllimeve strategjike. Të dy iniciativat janë me të vërtetë shumë të ndryshme.

BRI është një projekt global i fokusuar në tregtinë e hapur, që përfshin thelbin e strategjisë kineze të “hapjes” dhe një projekt të tregtisë të globalizuar dhe multipolarizmit me karakteristika kineze. EEU është një projekt tregtar me fokus të “brendshëm” i krijuar për të lejuar Rusinë të kontrollojë fqinjët e saj të Azisë Qendrore dhe të përmbajë zgjerimin e BE-së ose Shteteve të Bashkuara në ato rajone.

Pavarësisht nga pikëpamja pesimiste, marrëdhënia midis Kinës dhe Rusisë ka vazhduar të lulëzojë dhe po kështu planet e tyre për të krijuar një zonë të bashkë-prosperitetit nën kontrollin sino-rus në Azinë Qendrore.

Dinamika e Bashkëpunimit Sino-Rus

Natyra e entente-s Sino-Ruse duket se mbështetet në një nivel të lartë të komplementaritetit, reciprocitetit, interesave të përbashkëta dhe kërcënimeve të përbashkëta. Në këtë marrëdhënie, Kina dhe BRI-ja e saj luajnë rolin e mundësuesit global, me Kinën duke përparuar modelin e saj, duke siguruar gjithashtu një litar shpëtimi shumë të nevojshëm për ekonominë ruse dhe EEU. Roli i Rusisë, në vend të kësaj, duket të jetë forcimi i një ofruesi stabiliteti rajonal, në përfitim reciprok të të dy vendeve.

Për Kinën, mbështetja ruse në Azinë Qendrore ofron përparësi të shumta. Së pari, ndikimi i Rusisë dhe njohuria e dinamikës rajonale mund të përkthehet në zbutjen substanciale të rreziqeve dhe largimin e disa pengesave për projektet e BRI, zvogëlimin e kostove dhe maksimizimin e përfitimeve.

Kina gjithashtu do të gëzonte akses të drejtpërdrejtë në Azinë Qendrore, duke ofruar një mundësi unike për të zhvilluar tregje të reja, qendra prodhuese dhe madje edhe qytete të reja përgjatë shtegut së Rripit të Mëndafshtë të Brezit Ekonomik (SREB).

Së dyti, pranimi rus i ndërhyrjes kineze në Azinë Qendrore do të lejojë Mbretërinë e Mesme të luajë një rol të drejtpërdrejtë në formimin e sekuritizimit dhe formimit të regjimit të rajonit, veçanërisht në lidhje me iniciativat kundër kryengritjeve që synojnë parandalimin e ujgurëve nga vendosja e strehave të sigurta në rajon.

Së fundi, ky model i marrëdhënieve ka potencialin për të hedhur themelet për krijimin e një hapësire bazë gjeopolitike nën kontrollin ekskluziv Sino-Rusë në Euroazi, përtej mundësive të BE-së dhe ndikimit amerikan, në një rajon të pozicionuar strategjikisht midis tregjeve në zhvillim të Jugut, Lindjes dhe Azisë Juglindore dhe tregjet e pasura evropiane.

Çfarë përfitimi ka Rusia? Sanksionet e vendosura ndaj Rusisë nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian si pasojë e aneksimit të Krimesë dhe veprimet e vazhdueshme kundër Ukrainës, të kombinuara me një rënie të çmimeve të naftës, kanë shkaktuar dëme të mëdha për tregtinë ruse dhe marrëdhëniet e saj me Europën dhe Shtetet e Bashkuara.

Spiralja që rezulton në rënie po e shtyn Rusinë në rrugën e izolimit politiko-ekonomik. Kjo ka detyruar Rusinë të largohet nga Perëndimi dhe të gjejë tregje alternative në rajone të tjera të botës, të anashkalojë sanksionet dhe të gjejë pika të reja për ekonominë ruse.

Për këto arsye, Rusia ka filluar të shikojë në Azinë e Paqësorit si një mënyrë të qëndrueshme për të zgjeruar tregjet e saj dhe ato të EEU. Në këtë perspektivë, integrimi me BRI mund t’i ofrojë EEU një kanal tregtar të privilegjuar në tregjet e Azisë dhe Paqësorit, duke i dhënë Rusisë një mundësi unike për të rritur strategjinë e saj “drejt lindjes”. Ndihmuar nga një rënie relative e Shteteve të Bashkuara, vakumi i të cilës është duke u mbushur nga rritja e ndikimit kinez në rajon, zhvendosja e Rusisë drejt Azisë së Paqësorit ka rezultuar në një serë marrëveshjesh të suksesshme.

Kjo përfshin nënshkrimin e disa marrëveshjeve të rëndësishme tregtare me Filipinet dhe Indonezinë; një marrëveshje të rëndësishme të tregtisë së lirë midis EEU dhe Vietnamit; si dhe marrëdhënie më të afërta tregtare me Korenë e Jugut, një nga vendet që ka refuzuar të zbatojë sanksionet kundër Rusisë, një vendim që ka dhënë një nxitje për marrëdhëniet tregtare të Koresë së Jugut dhe Rusisë.

Zgjerim rusë në Azinë e Paqësorit ka ndodhur me mbështetjen miqësore të Kinës. Ky ndërthurje e ndërsjellë në fushat e ndikimit gjeopolitik të të dy vendeve, në një bazë të dukshme të barabartë, duket se tregon një marrëdhënie të shënuar nga simetria, komplementariteti dhe reciprociteti.

Ngritja e Konsensusit Pekin-Moskë

Krijimi i një entente të qëndrueshme sino-ruse në Azinë Qendrore mund të vendoste përfundimisht një pjesë të madhe të tokës tokësore euroaziatike nën ndikimin e të dy vendeve. Në një skenar të tillë, roli i Rusisë në strategjinë e madhe të Kinës duket të mos jetë ajo e një bartës të shtizës së Pekinit – një rol që një vend krenar si Rusia, me të kaluarën si një superfuqi e Luftës së Ftohtë, kurrë nuk do ta pranonte – por atë të një partneri kyç me një rol të barabartë në një strategji të përbashkët të madhe që synon riformimin e rendit botëror.

Ky model relacional, megjithëse në një formë tjetër, mban një ngjashmëri të paqartë me atë të adoptuar nga Kina perandorake me shtetet kontribuese, ku një ndikim i butë kinez në periferi mund të kompensohet nga ndikimi i fortë i një aleati të besueshëm.

Të dy vendet duket se ndajnë qëllimin e përbashkët të formimit të një konsensusi dy-dimensionalë Pekin-Moskë. Kina është e ngarkuar me zgjerimin e modelit të saj në nivel global, ndërsa Rusia konsolidon fuqinë e saj në rajonin e Euroazisë, duke vepruar si një forcë rajonale stabilizuese dhe duke zbatuar politikat gjithnjë e më shumë të konvergjencës në një hapësirë gjeopolitike që është vendimtare për interesat ruse dhe kineze.

Avantazhi i këtij modeli është se komplementariteti i tij mund të kënaqë ambicjet globale kineze dhe qëllimet rajonale dhe globale të Rusisë, duke lejuar që të dyja vendet të bashkëpunojnë dhe të gëzojnë mbizotërim pothuajse të pakontestueshëm mbi një shtrirje të madhe të territorit euroaziatik, me pasoja të rëndësishme për rajonet më të largëta të tilla si Jugu, Azinë Lindore dhe Juglindore dhe Evropën Qendrore dhe Lindore; të gjitha rajonet ku, ne kemi parë, ndikimi perëndimor po venitet.

Një tjetër tipar i veçantë i ndërmarrjes Pekin-Moskë është elasticiteti i ofruar nga “multi-modaliteti” i saj. Ndryshe nga Bashkimi Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë, sistemi sino-rus do të ishte në gjendje të bashkëjetonte krah për krah me sistemin e tanishëm të udhëhequr perëndimor, me një shkallë të lartë ndërvarësie në një rend shumëpolar dhe të globalizuar.

Ajo gjithashtu do të kishte kapacitetin, megjithatë, që të mbetet funksionale si një ekosistem i pavarur. Kjo është për shkak se sistemi është dizajnuar për të kontrolluar një pjesë të madhe të resurseve të pasura me burime të Euroazisë dhe Azisë, ku Kina dhe Rusia mund të zbatojnë modelin e tyre, duke i zëvendësuar karakteristikat e rendit ndërkombëtar aktual, të kompletuar me institucionet, lekët dhe mekanizmat e pagesave të saj, duke anashkaluar sistemin e bazuar në dollarë nëse është e nevojshme.

Ky lloj i tepricave duket se është krijuar për të garantuar mbijetesën dhe qëndrueshmërinë e ekosistemit sino-rus, nëse niveli i antagonizmit midis Kinës, Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara përshkallëzohet deri në atë pikë ku perëndimi kërkon të imponojë një politikë ekonomike dhe politike të izolimit të Kinës siç e bën tashmë me Rusinë dhe ashtu siç bëri me Bashkimin Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë.

Një strukturë e tillë ka potencialin për të dëmtuar ndikimin perëndimor në vendet e Azisë Qendrore ku aktivitetet e BRI, EEU dhe BE aktualisht mbivendosen, me ndryshime të lojës në dinamikën rajonale dhe pasoja të rëndësishme për BE-në dhe Shtetet e Bashkuara. Pasojat e dominimit sino-rus në Azinë Qendrore mund të ndjehen edhe në rajone të tjera.

Në Azinë Jugore, vende si Pakistani dhe Afganistani mund të përfitojnë nga stabiliteti gjeopolitik dhe besueshmëria e sjellur nga një entente sino-ruse dhe nga kontinuiteti tregtar i ofruar nga integrimi i BRI-EEU. Në disa vende të Evropës Qendrore dhe Lindore, rritja ekonomike në rritje e Kinës dhe krijimi i një blloku të fortë sino-rus në Azinë Qendrore mund të kërcënojnë kohezionin e BE-së dhe të shkaktojnë një rebus gjeopolitik për Shtetet e Bashkuara dhe NATO. Në Azinë e Paqësorit, strategjia kineze e ndërtimit të ndikimit, e nxitur nga një kombinim i ndikimit ekonomik, diplomacisë publike dhe këmbënguljes, po kontribuon në nxitjen e rënies së ndikimit amerikan.

Kina po mbush boshllëkun duke lënë një udhëheqje amerikane që nuk ka arritur të marrë disa iniciativa të rëndësishme, duke përfshirë rezultatin e dobët të “Pivot to Asia”, ndërprerjen e Partneritetit Trans-Pacific (TPP), si dhe mungesën e udhëheqjes që Shtetet e Bashkuara kanë shfaqur vis-à-vis shkeljet e shumta kineze detare në Detin e Kinës Jugore, të cilat Kina shndërroi në ishuj artificialë të militarizuar, praktikisht të pakontestueshëm.

Përfundime

Përkundër të gjitha gjasave, marrëdhëniet Sino-Ruse janë evoluar në një bashkëpunim gjithnjë e më të ngushtë që mbështet ekzistencën e një projekti kompleks shumëdimensional gjeopolitik të nxitur nga interesa të përbashkëta dhe kërcënime të përbashkëta. Të dy vendet duket se kanë mësuar nga e kaluara se ndarjet nuk sjellin rezultate të mira përballë kërcënimeve të përbashkëta, sidomos kur bëhet fjalë për konkurrentin e tyre të madh, Shtetet e Bashkuara.

Ndërsa aktualisht Rusia dhe Kina gëzojnë një lloj marrëdhënieje shumë të ndryshme kundrejt Shteteve të Bashkuara, deklaratat e fundit të bëra nga Presidenti Donald Trump dhe qëndrimet e Strategjisë së re Amerikane të Sigurisë Kombëtare, ku Kina dhe Rusia u cilësuan si vende revizioniste, mund të jetë një shenjë paralajmëruese se Kinës dhe idetë të saj i janë dhënë shumë liri veprimi.

Modeli kinez, me të gjitha pabarazitë e tij, mund të bëhet shumë i ndryshëm nga sistemi i udhëhequr nga SHBA-të që të dy të bashkëjetojnë nën të njëjtën çati. Në këtë rast, është logjike të supozojmë se marrëdhënia bashkëpunuese-konkurruese që ka karakterizuar marrëdhëniet Sino-Amerikane që nga administrata e Obamës do të përfundojë.

Përafrimi Kinez me Rusinë duket se tregon se vendi është bërë i vetëdijshëm se zgjerimi i Mbretërisë së Mesme dhe modeli i saj i veçantë në një moment mund të bëhet një kërcënim serioz i mjaftueshëm për Perëndimin që të justifikojë kthimin në një strategji më konservatore të kontrollit.

Ndonëse është shumë e kërkuar në një kohë të karakterizuar nga parësia e tregtisë dhe tregjeve, globalizimi dhe ndërvarësia e lartë mbi ideologjinë dhe proteksionizmi, ky kurs veprimi mund të bëhet një alternativë e besueshme nëse Perëndimi vendos që Kina dhe Rusia jenë bërë një kërcënim serioz për mbijetesën e rendit aktual ndërkombëtar./The Diplomat – Lexo.al/

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *