Protesta përmes FOTOVE: Greqia e “gjitha në këmbë” për emrin “Maqedonia”

Një protestë masive në Athinë ka tronditur themelet e qeverisë greke.

Mijëra qytetarë u mblodhën për të protestuar kundër emrit “Maqedoni”.

Protesta nisi rreth orës 14:00 në sheshin Sintagma dhe zgjati disa orë.

Shumica e protestueve mbaninmbanin flamuj grek në duar dhe pankarta me mbishkrimin “Jo emri Maqedoni”.

Kjo protestë llogaritet si më e madhja gjatë këtyre 20 viteve.

Gjatë protestës foli dhe kompozitori Mikis Theodhorakis i cili u prit me brohoritje të mëdha.

“Patriotët që na qeverisin dhe mbështetësit e tyre firmosën, duke shkaktuar dje sulm në shtëpinë time. Unë jam kundër qeverisë së sotme. I mbetem besnik parimeve të atdheut tim.

Jam patriot dhe jam kundër fashizmit në çdo formë që shfaqet. Le të përballojmë të bashkuar problemet e reja e të papritura. Shkupi duke shtrembëruar historinë në mënyrë qesharake po ndërton shtet në kurrizin tonë.

Prej dekadash jemi në objektiv nga Shkupi duke deklaruar se janë pasardhësit e drejtpërdrejtë të Filipit Maqedonas, ndërsa qeveritë tona nuk reagojnë.

Tashmë duket pa kuptim t’ju kërkojmë të ndryshojnë emrin me të cilin janë bërë një në ndërgjegjen ndërkombëtare dhe sot vijmë të turpshëm të kërkojmë të drejtat tona.

Le të pranojmë gabimet tona para popullit grek dhe të mbetemi besnik pavarësisht të tjerave në faktin që Maqedonia është greke”, tha Mikis Theodhorakis.

Për të mbajtur nën kontroll protestën që shpesh herë në të shkuarën ka degjeneruar në akte dhune u mobilizuar mbi 5000 forca policore.

Protesta erdhi në kohën që Greqia dhe Maqedonia po zhvillojnë negociata për zgjidhjen e emrit, ndërkohë janë bërë disa propozime por ende nuk është rënë dakord nga të dyja palët. (TemA)

REMOTE_ADDR:[{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E05C0000000578-5349841-Thousands_of_protesters_gathered_outside_Parliament_in_Greece_as-a-100_1517750217218-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E05C0000000578-5349841-Thousands_of_protesters_gathered_outside_Parliament_in_Greece_as-a-100_1517750217218.jpg","attachment_id":"837962"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E040F800000578-5349841-Protests_over_the_use_of_the_name_Macedonia_have_been_long_runni-a-91_1517750217024-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E040F800000578-5349841-Protests_over_the_use_of_the_name_Macedonia_have_been_long_runni-a-91_1517750217024.jpg","attachment_id":"837958"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E04C9500000578-5349841-Protesters_took_part_in_the_massive_rally_as_politicians_from_bo-a-96_1517750217171-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E04C9500000578-5349841-Protesters_took_part_in_the_massive_rally_as_politicians_from_bo-a-96_1517750217171.jpg","attachment_id":"837961"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E071E700000578-5349841-image-a-1_1517750619817-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E071E700000578-5349841-image-a-1_1517750619817.jpg","attachment_id":"837960"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E05BFC00000578-5349841-A_huge_Greek_flag_waves_as_thousands_of_protesters_flock_to_Gree-a-98_1517750217198-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E05BFC00000578-5349841-A_huge_Greek_flag_waves_as_thousands_of_protesters_flock_to_Gree-a-98_1517750217198.jpg","attachment_id":"837959"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFD1B00000578-5349841-Greece_objects_to_Macedonia_s_name_because_it_has_its_own_territ-a-97_1517750217189-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFD1B00000578-5349841-Greece_objects_to_Macedonia_s_name_because_it_has_its_own_territ-a-97_1517750217189.jpg","attachment_id":"837957"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E04C8500000578-5349841-Due_to_Greece_s_objections_Macedonia_was_admitted_to_the_United_-a-12_1517759400453-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E04C8500000578-5349841-Due_to_Greece_s_objections_Macedonia_was_admitted_to_the_United_-a-12_1517759400453.jpg","attachment_id":"837956"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFD1F00000578-5349841-_The_Former_Yugoslav_Republic_of_Macedonia_remains_its_official_-a-95_1517750217147-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFD1F00000578-5349841-_The_Former_Yugoslav_Republic_of_Macedonia_remains_its_official_-a-95_1517750217147.jpg","attachment_id":"837955"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFEDE800000578-5349841-Famous_faces_such_as_Greek_composer_Mikis_Theodorakis_pictured_c-a-106_1517750217522-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFEDE800000578-5349841-Famous_faces_such_as_Greek_composer_Mikis_Theodorakis_pictured_c-a-106_1517750217522.jpg","attachment_id":"837954"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E0488B00000578-5349841-Protesters_chanted_Greek_slogans_and_waved_Greek_flags_while_hol-a-7_1517759400061-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E0488B00000578-5349841-Protesters_chanted_Greek_slogans_and_waved_Greek_flags_while_hol-a-7_1517759400061.jpg","attachment_id":"837953"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFA9FE00000578-5349841-The_issue_triggers_strong_emotions_among_Greeks_who_consider_Mac-a-102_1517750217332-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFA9FE00000578-5349841-The_issue_triggers_strong_emotions_among_Greeks_who_consider_Mac-a-102_1517750217332.jpg","attachment_id":"837952"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E0429900000578-5349841-An_opinion_poll_published_in_the_conservative_Kathimerini_newspa-a-11_1517759400423-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48E0429900000578-5349841-An_opinion_poll_published_in_the_conservative_Kathimerini_newspa-a-11_1517759400423.jpg","attachment_id":"837950"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFBAE900000578-5349841-The_left_led_government_has_proposed_a_compound_name_with_a_geog-a-101_1517750217328-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFBAE900000578-5349841-The_left_led_government_has_proposed_a_compound_name_with_a_geog-a-101_1517750217328.jpg","attachment_id":"837951"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DF947D00000578-5349841-Macedonia_is_a_culturally_important_region_of_Greece_in_the_sout-a-103_1517750217430-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DF947D00000578-5349841-Macedonia_is_a_culturally_important_region_of_Greece_in_the_sout-a-103_1517750217430.jpg","attachment_id":"837949"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFA2AA00000578-5349841-The_issue_has_triggered_domestic_upheaval_in_the_past_and_in_199-a-108_1517750217578-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFA2AA00000578-5349841-The_issue_has_triggered_domestic_upheaval_in_the_past_and_in_199-a-108_1517750217578.jpg","attachment_id":"837948"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48CB39DD00000578-5349841-Foreign_Minister_Nikos_Kotzias_said_last_week_that_Greece_is_pre-a-109_1517750217582-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48CB39DD00000578-5349841-Foreign_Minister_Nikos_Kotzias_said_last_week_that_Greece_is_pre-a-109_1517750217582.jpg","attachment_id":"837947"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48CB39D500000578-5349841-Protests_in_Thessaloniki_have_raged_consistently_pictured_are_fa-a-105_1517750217518-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48CB39D500000578-5349841-Protests_in_Thessaloniki_have_raged_consistently_pictured_are_fa-a-105_1517750217518.jpg","attachment_id":"837946"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFB4100000578-5349841-The_issue_has_recently_re_emerged_into_the_national_consciousnes-a-93_1517750217026-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFFB4100000578-5349841-The_issue_has_recently_re_emerged_into_the_national_consciousnes-a-93_1517750217026.jpg","attachment_id":"837945"},{"thumb":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFB39D00000578-5349841-The_protests_were_held_throughout_Athens_with_the_main_ones_on_S-a-6_1517759399260-150x150.jpg","full":"http:\/\/www.gazetatema.net\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/48DFB39D00000578-5349841-The_protests_were_held_throughout_Athens_with_the_main_ones_on_S-a-6_1517759399260.jpg","attachment_id":"837944"}]

57 komente në “Protesta përmes FOTOVE: Greqia e “gjitha në këmbë” për emrin “Maqedonia””

 1. ben says:

  Keta jane bere vertet per tu qeshur. Dikur, greket antike, i quanin maqedonasit the Epirotasit, barbare dhe sot na i bejne greke. Eh mor bavarezi Otto, ci bere Ballkanit me gjithe ate perralle qe u tregove “grekeve” te Anadollit …

  1. Palokari says:

   ky eshte popull kot,Rrace ciganesh .po keta nuk kane qef punen dhe jane vetem per aheng
   keta ua kthyen fene ne 99% te gjitheve.eshte shteti me primitiv ne europe pas Turqise.

   1. Marko Bocarii says:

    MAKEDHONIA ESHTE SHQIPTARE,AS GREKE,AS BULLGARE
    Makedhonia e Veriut (ajo e Shkupit) eshte e banuar nga sllave,shqiptare,vllaho-shqiptare,turq… Sllavet dihet historikisht se jane te ardhur ne keto troje ne shek VI – VII te eres sone,pra rreth 1000 vjet pas Lekes se Math! Pretendimi i tyre se jane pasardhes te makedhonasve te lashte eshte krejt qesharak. Nga pikepamja etnike dhe gjuhesore,sllavet e Makedhonise jane bullgare lindore e asgje tjeter. Doni te dini se si e justifikojne ardhjen e sllaveve ne shek VI – VII dhe si e lidhin me lashtesine!? Deshironi te qeshni me lot!? Keta sllavet thone se vertet kane ardhur 1000 vjet pas kohes se Lekes se Math te Makedhonise (se kjo s’ka asnje dyshim),por ata qe erdhen ishin “pasardhes te ushtrive te Lekes se Math”,qe kishin mbetur stepave te Siberise dhe atje u sllavizuan. Pra keta “pasardhes”‘ te sllavizuar u krthyen pas 1000 vjetesh ne “atdheun” e tyre 😛 😛 😛 Ne fakt nuk ja vlen fare te merresh me pretendimet sllave!!!
    Ne Makedhoni nuk ka patur e nuk ka “greke” (as ne Makedhonine e Shkupit,pra verioren e as ne Makedhonine e Selenikut,pra jugoren). Kur Makedhonia e jugut (ajo e Selenikut) u pushtua nga ushtria neo-greke ne 1913-en,atje nuk kishte asnje grek. Dokumentet historike te vete ushtrise neo-greke e deshmojne qarte kete. Askush nuk dinte greqisht ne ato ane,me perjashtime te pakta,sidomos te prifterinjve qe e kishin mesimin e greqishtes te detyruar sepse ishte gjuhe administrative e kishes! Shteti neogrek u mundua te ndryshonte strukturen etnike te kesaj zone (qe popullohej nga shqiptare,sllave,vllahe,turq,hebrej e armene) duke sjelle popullsi kristiane nga Turqia (te quajturit ponte,karamanlinj dhe kapadhokinj). Keto popullsi ne fakt nuk kane lidhje me greket. Kapadhokinjte dhe karamanlinjte jane popullsi te Turqise jugore,popullsi turanike (te njejta me turqit dmth) por qe kishin ardhur me pare se turqit,rreth 2 shekuj me pare dhe ishin vendosur ne zonat e Perandorise Romane te Lindjes (i ashtuquajtur me vone nga historianet si Bizanti). Keto popullsi ishin kristianizuar dhe vazhduan te mbeteshin kristiane edhe pas ardhjes se vellezerve te tyre turqve osmane qe ishin myslimane. Keto popullsi kishin gjuhe amtaren turqishten dhe kete perdornin edhe ne kishat e tyre. Madje ata e shkruanin Ungjillin ne turqishten e tyre me shkronja greke dhe liturgjia kishtare behej ne turqisht. Edhe sot e kesaj dite keto popullsi qe jetojne ne shumice ne Greqine e Re,vazhdojne dhe flasin ne shtepi turqisht dhe kur organizojne festa e panaire,kendojne e vallezojne tyrcelinjshe! Karamanlinjte dhe kapadhokinjte kane tipare te dallueshme fizionomike si popujt turanike. Jene te shkurtet,fytyrgjere,syterhequr dhe dicka midis ezmerit dhe verdhacukut ne ngjyren e lekures. Pontet jane nje grup tjeter popullsie kristiane e ardhur nga Turqia veriore. Keta ndahen ne dy grupe : turkofone dhe pontiofone. Jane nje popullsi shume e perzier midis turqve dhe gjeorgjiano-kaukazianeve. Zona e tyre e prejardhjes ndodhet ne veri te Turqise se sotme,ne brigjet e Detit te Zi,me qender ne Trabzon (Trapezunda).Po te studioni historine e asaj hapesire do kuptoni thjesht se aty ka patur levizje popullsish nga zonat perreth kryesisht kaukaziane dhe gjeorgjiane. Pretendohet qe ka patur edhe koloni te heleneve te lashte,por qe gjurmet e tyre kane humbur ne histori,ashtu sic kane humbur ne histori gjurmet e kolonive te heleneve te lashte ne shume brigje te Mesdheut. Ardhja e turqve e beri edhe me mix popullaten e asaj zone dhe ekzistenca e ketyre popullsive as qe vihet ne dyshim. Gjate periudhes se Perandorise Romane te Lindjes (Bizantit) kjo zone ishte nen sundimin e Perandorise,ndersa Gjeorgjia apo Kaukazi,pergjithesisht ishin jashte sundimit roman. Kjo zone ka patur tendenca shkeputese (irretendiste) dhe nje fare organizimi fetaro-administrativ. Pontet turkofone kane shumer ngjashmeri me pontet pontiofone,si ne tradita,veshje,kenge e valle,por turkofonet shihen shpesh me percmim nga te tjeret dhe quhen turko-spori (dmth fara-turke). Pikerisht ne kohet e sundimit romano-lindor (bizantin),popullsia ishte mixe kauaziano-gjeorgjiane dhe duke qene se gjuha zyrtare e kishes dhe e shtetit ishte greqishtja mesjetare,ne keto zona u perhap nje gjuhe qe quhet pontiaka. Kjo gjuhe ka lidhje me greqishten mesjetare kishtare (po aspak me helenishten e lashte sic pretendojne disa),por eshte e pakuptueshme nga greqishtja e sotme (dhimotika) qe eshte gjuha zyrtare ne Greqine e Re! Natyrisht pontiaka-ja eshte e ndikuar shume dhe e mbushur me fjale nga turqishtja,por edhe nga gjuhet sllave apo gjeorgjiane.Kjo popullsi,qofte turkofone qofte pontiofone mbeten kristiane edhe gjate Perandorise Osmane dhe edhe sot e kesaj dite perdorin ose turqishten ose pontiakishten si gjuhe te tyre shtepiake, ne Greqi ku jetojne. Pontet (turkofone dhe pontiofone) kane tipare krejt te dallueshme fizionomike dhe dallohen shpejt ne gjithe Greqine. Ata jane te shkurter,fytyre gjere,hundekerrabe dhe shume ezmere. Kane veshjet dhe traditat e tyre,kenget dhe vallet,te cilat po te mos e dish i merr per turq,se jane krejt te njejta!
    Keto tre-kater grupacione popullsish u sollen ne Makedhonine e jugut (te Selenikut) dhe ne Thraken perendimore,sidomos pas vitit 1925,por edhe pas viti 1990 (keta te fundit erdhen nga Gjeorgjia,Armenia dhe Rusia). Ne nje popullsi prej rreth 800 mije banore qe kishte Makedhonia e Selenikut ne vitet 1920, erdhen rreth 700 mije ponte,karamanlinj dhe kapadhokinj. Duke perdorur politikat e spastrimit (turqit u detyruan te largoheshin te gjithe,por bashke me ta dhe shume popullsi te tjera myslimane, si shqiptare dhe sllave. Po ashtu edhe hebrejte u spastruan gjate Luftes II-te,ndersa sllavet u debuan ne shumice gjate Luftes Civile ne Greqi ne vitet 1945-1948), po ashtu edhe politikat e te asimilimit ndaj popullsive vendase (shqiptareve,sllaveve,vllaho-shqiptareve,armeneve qe ishin popullsi kristiane) dhe duke sjelle keto popullsi kristiane nga Turqia,shteti neogrek u perpoq dhe vazhdon te perpiqet ende sot me te gjitha menyrat te grekezonte Makedhonine jugore. Keshtu ne 1990,kur Makedhonia e veriut (e Shkupit) shpalli pavaresine nga ish-Jugosllavia,ne Greqi plasi nje kundershtim i hapur ndaj atij shteti dhe filluan te shperthejne teorite “Makedhonia eshte greke” dhe te teorise se Makedhonia e lashte na ishin helene dhe Leka i Math na ishte helen. Deri atehere shume pak flitej per “helenicitetin” e Makedhonise se lashte. Dicka kishin filluar te perrallisnin ne Greqi ne vitet 1905-1913,kur u kuptua se Perandoria Osmane do shkaterrohej dhe ne Greqi filluan te pretendonin territore. Si justifikim,pikerisht ne ato kohe, dolen disa teori per Makedhonine si “greke”,se deri atehere si kishte vajtur njeriu ne mendje. Por keto u shuan shpejt,sapo arriten qellimin dhe moren nje pjese te madhe te Makedhonise (pjesen jugore) ne 1913. Pastaj nuk u ndjene me,derisa ne 1990 doli nje shtet tjeter qe quhej Makedhoni dhe pervec kesaj ky shtet kishte pretendime territoriale ndaj Greqise (kerkonin bashkimin me Makedhonine e jugut,ose te Egjeut sic njihet ndryshe). Aty filloi kundershtimi me kete shtet,te cilit Greqia nuk i njeh as emrin (prandaj nderkombetarisht quhet FYROM) dhe pas 1990 s’lane teori pa nxjerre dhe “vertetim” pa thene se “H Makedonia einai eliniki – Makedhonia eshte greke”! Cuditerisht jane pikerisht pjesetare te ketyre popullsive te ardhura, qe quhen “prosfigies = ardhacake”,pra (ponte,karamanlinj e kapadhokinj) qe cirren me shume,qe bejne patriotin e flakte dhe thone se jane “pasardhes te Aleksandrit te Makedhonise”. Keta nga Azia,na qenkan pasardhes te makedhonasve!!!??? Por te verteten nuk e dine vetem neogreket,ata duan te vertete ate qe ju pelqen atyre. Te gjithe aktoret politike dhe vendim-marres ne bote e dine fare mire se Makedhonia e sotme (e veriut dhe e jugut) eshte banuar dhe banohet nga popullsi te ndryshme heterogjene. E dine shume mire se cfare politikash ka ndjekur shteti neogrek dhe e kuptojne hallin dhe interesin qe ka ky shtet.
    Sa per Makedhonine e lashte,pavaresisht perpjekjeve neogreke apo sllave,historia eshte shume me e thjeshte dhe e qarte :
    – makedhonasit e lashte nuk kane lidhje me sllavet! Keta jane te ardhur ne Makedhoni dhe ne gjithe Ballkanin ne shek VI-VII (pra 1000 vjet pas Lekes se Math) dhe jane sllave ashtu si sllavet e tjere (saktesisht sllavo-makedhonasit jane etnikisht bullgare dhe flasin nje dialekt te bullgarishtes)
    – makedhonasit e lashte nuk ishin helene! Vete helenet e lashte e kane dokumentuar qe para 2500 vjetesh se makedhonasit ishin “barbare” dhe flisnin nje gjuhe tjeter. Nuk ka asnje dyshim per kete. Kur e thoshin helenet e lashte atehere,c’rendesi ka se c’thone neogreket e sotem! Vete Leka i Math e ka mesuar helenishten ne moshen 15 vjecare (ashtu sic mesojme sot anglishten) dhe keto jane te shkruara e zeza mbi te bardhe,s’ka asnje dyshim!
    – makedhonasit e lashte ishin fise pellasgo-illyre. Shqiptaret shpesh here ne histori quhen makedhonas. Gjate periudhes romake,ka pasur periudha te gjata kohore kur kryeqendra e Provicium Ilyiricum-it ishte Seleniku! Makedhonia eshte nje nga krahinat shqiptare (Dardani,Makedhoni,Epir,Illyri).
    Fatkeqesisht vetem shqiptaret nuk e vrasin mendjen dhe nuk e rivendikojne Makedhonine (te veriut dhe te jugut),megjithese shkencetaret percaktojne vetem shqiptare si pasardhes te makedhonasve te lashte. Figura e Lekes se Math sidoqofte eshte vendosur ne monedhen kombetare shqiptare qe ne 1924-n .Monedha “1 Lek” e emetuar ne 1924, ka portretin e Lekes ne nje ane dhe ne anen tjeter Leken e Math mbi kale. Monedha jone quhet Lek pikerisht ne perkujtim te Lekes se Math te Makedhonise. Pikerisht kete portret te Lekes se Math qe gjendet ne monedhen tone te 1924-s, kane vendosur greket ne monedhen e tyre “100 Dhrahmi” ne vitin 1978!!!! MAKEDHONIA ESHTE SHQIPTARE,AS GREKE,AS BULLGARE!!!

  2. ti je muslimon,ti je zhuls shkretetire,si i tille eshte normale te jesh rrot [email protected] uakbar! says:

   BEQIRAAAAAAAAAAAAAAA sunitoshqipfoles,lerini greket DIMOKRATIA-n, MAKEDONIA-n etj,ato nuk jane per njethundrake arabe,ju merruni me permbytjet,perdhunimet,krimet makabre,telenovelat turke apo mujahedinet…………….!

   1. #varijanullen says:

    Bureku eshte me gjize… .. po athina nuk hyri tek Brics ?? Palaço milet. Pru pushta greki

    1. Projekti says:

     Kujdes nga ponto-karamanlidi, se te vjedh portofolin kur te mos kesh mendjen. Zakoni nuk harrohet, zorren e thare duan ta mbushin me para te vjedhura.

   2. Palokari says:

    per :ti je muslimon,,,,,Ti personalisht je (caso ummano),myslimsit qe ke andej rrotull
    te kane tredhur,e çke ç’u ben e ben te fortin mbas pseudoPalikaros,Kombi me Evgjit
    ne ballkan,!!!! ja çje ti a mer 300 evrote.koqeeeee

  3. Tani says:

   O Perendi, te gjithe te zinj te ardhur na Arabia si skllever te Aleksandrit te madh tani ngrihen e thone qe maqedonia eshte Greqi. Ironia eshte se Greqi nuk ka ekzistuar.

   1. Projekti says:

    Autoret antike thone qe Aleksandri i Madh ishte bardhosh, jo ftyren si byth tigani.

  4. krysho ludovik says:

   Isha vete ne miting kur mbaroi fjalimin Miki Theodoraqi futi doren ne xhep dhe i ra me dore para njerezve ndersa keta therrisnin LARG DUART NGA MAKEDHONIA

  5. Gjergj Kastrioti Mbret i Shqiperise dhe Epirit says:

   Maqedonia nuk eshte Greqi. Maqedonia eshte Maqedoni.

  6. Flm says:

   Se c’far thone Albanet e Kaukazit te shartuar me Arab, pak i interesone Greqis dhe Botes.
   Ajo qe ka rendesi eshte gjuha qe perdornin Maqedhonasit 100% Helene ajo duket qarte ne monedhat e Maqedonasve nga njera ane shkruan “Δραχμη”, nga ana tjeter «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” ne te gjitha mbishkrimet Arkeologjike, ne te gjitha shkrimet e Historiografis Boterore.
   Vertetesia qe Maqedonasit ishin Helen jane ne emrat qe jane 100% Greke.
   Aleks-andros (burr i pa mposhtur), Fil-ipos (mik i kuajve),Filipi djali i Ευρυδίκης dhe Αμύντα Γ΄, Olimbia ose Myrtali (mali i Olimbit dhe lloj luleje), Olimbia vajza e mbretit Νεοπτόλεμου B´ te Epirit, kali i Alelsit … Bu-kefalos (kok-forti), motra Thesalo-Niki ( fitoria-Thesalia), mesuesi Aristo-telo (kryej-shkelqyer) ….
   C’fare lidhje mund te kete «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” me nje gjysem shtet Turk-Arnautesh dhe Sllavesh, eshte per tu cuditur.
   Kur “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” kishte shperndar ΔΡΑΧΜΗ -ne ne gjithe perandorin e tije, Arnautet jetonin si majmuna shpellave te “Albanis se Kaukazit”

  7. g says:

   Vetem te lexosh PhILLIPICS -et e DEMOSTENIT, me cfare vreri flet per FILIPIN e Maqedonise, dhe e kupton shume mire.

   Jo vetem e quante BARBARE, por barbare qe nuk ia vlente as per te blere skllever!!!!!

   E turpshme eshte se keta qe protestojne jane shqiptare gjakprishur. NUk ka “greke te lashte” me…

 2. Timi says:

  C’pune kane keta me Maqedonine. Keta as Greqi nuk e meritojne sepse nuk ka patur shtet Greqi. Maqedonia ka patur, por ka qene e ndare nga Athina dhe Sparta. Greqia u krijua nga shteti gjerman dhe nga Europa duke bashkuar Athinen e Sparten dhe rrethina te tjera qe nuk ishin te tuyre, perfshi zona te tera te Ilirise dhe Epirit shqiptar. Keta duan te gjithe lashtesine te jete e tyre. Ka patur vetem Iliri dhe Epir qe flisnin shqip. Por keta shpallin te tyre gjithcka edhe Maqedoni edhe Epir edhe te gjithe ishujt e Egjeut. Do fillojne te thone qe edhe Iliria ishte greke. Keta jane te cmendur more. Asnje spaka ekzistuar por vec keta qe i ka marre Perendimi me te mire duke krijuar endra te paqena.

 3. Eri says:

  Po prifti te fotoja 4 c’kerkon?
  Ku lene anadollako -bizantinet te ec para Ballkani.
  Te paret ne llogoren e nacionalizmit te semure.

  1. King Bardhyl says:

   Shume e denueeshme pjesmarrja e priftit atje.

   Etnoflilia denohet renda nga Kisha Ortodokse.

   Ai duhet perjashtuar menjehere nga Kisha.

   Gjithashtu te lutem mos barazo bizantin me anadollin, sepse bizanti apo perandoria romake e lindjes u krijua dhe u drejtua per 200 vitet e para nga parardhesit e shqiptareve, prandaj kur shan ate ayteterim, shan edhe vetveten.

   1. Eri says:

    Shtuar vetem funksion te percaktimit te sjelles ,dinakerise.Nuk mu nevojit ti hyja me thelle.Gjithsesi,flm.

   2. joel shkodra says:

    Eshte e vertete gjithe kjo qe thua per bizantin dhe shqiptaret, por, mos harro se edhe ne perandorine otomane kishte shume shqiptare qe drejtuan.

 4. Tironci says:

  Maqedonia eshte Shqiptare dhe Filipi ka qene nje mbret Shqiptar si shume te tjere ne Iliri.
  keta plera keshtu kerkojne te bejne historine te tyre se ndryshe cfare do thone se jane gabelet e arabise.
  vetem Shqiptaret nuk reagojne kur ju vjedhin cdo gje, tokat, kulturen, fene.
  persa kohe do te lejohen keta plera te veprojne gjithnje e me shume do zhduket kultura Ilire.
  O politikane Shqiptare qe jeni vetem per te vjedhur.

  1. adi says:

   mund te ma thuash ne shqip kuptimin e emrit FILIP dhe ALEKSANDER ????
   po ne greqisht e di kuptimin e ketyre emrave ????
   o zoraxhi ik e bej ndonje meter tulle e leri keto gjerat qe kane nevoje per 8 klase shkolle se zoti nuk ta ka dhene mundesine.

   1. g says:

    PO ti a mund te na e shpjegosh dot ne mutin e greqishtes se cfare do te thone keta emra?

    Injorante jane shqiptaret, qe jo vetem bene temundur krijimin e nje pseudo shtet si greqia, po e kane furnizuar me traditat shqiptare, gjuhen shqipe, etj… etj…
    Ne 1900 shqiptaret ishin gjysma e popullsise ne te ashtuquajturen greqi. Atehere perse u formua shtet grek dhe jo shtese e shqiperise???

    1. kuc says:

     Adi Pisoglendi! Mund te na thuash ne greqisht kuptimin e emrave Kostandin dhe Marie, qe jane dy emrat me te perdorur sot ne Greqi!?
     Ne kohet e lashta gjuha helene ka patur statusin e gjuhes nderkombetare, te njejtin status qe ka sot anglishtja. Perdorimi i fjaleve dhe emrave angleze sot me shumice ne Greqi, nuk do te thote se atje banojne anglo-amerikane 😀 😀 😀 As perdorimi i emrave latine apo hebrej sot ne Greqi nuk do te thote se ajo banohet nga latine apo hebrej, apo jo o KAQOL Adi 😀 😀 😀
     Ti si grek qe je, ja na thuaj c’kuptim ka emri yt ne greqisht!? Ta them une : Adi = RROT CARI!!!

   2. Isuf kapertoni says:

    Aleksander, vjen nga iliada:

    Aleksander ishte emri i Paridid perpara se ta debonin nga troja. Kasandra pa qe alksandri do ishte shkaktar i trojes ne enderr dhe prandaj u debua

    Ale=ka le= ka lindur
    S= si=si ne
    Ander=anderr=enderr

    Aleksander= ka le sin anderr=ka lindur si ne enderr

    Shiiii dilka nga gegnishtja shpjegimi, dialekti qe i afrohet me shume gjuhes antike shqipe
    Ma shpjego pak nga greqishtja te lutem

 5. undefined says:

  Si thote shkrimtari “grek” Niko Dimu…..librst e historise se Greqise jane te pakten 50 perqind te mbushura me genjeshtra….dhe pikerisht ne favor te ketyre geshtrave dalin e protestojn keto dele qe ju jane servirur perralla me lesh gjate 200 viteve Shtet grek Duhet te jesh komplet injorant te besosh qe Aleksandri i Madhe ishte “grek” kur ai gjuhen e sajuar helene e mesoj kur ishte 16-18 vjec te tilla gjera besojn jevgjit e Pontit qe nuk i lidhe asgje me Aleksandrin.Cmenduri

  1. albaniafirst says:

   Fjale me vend

  2. Flm says:

   Se c’far thone Albanet e Kaukazit te shartuar me Arab, pak i interesone Greqis dhe Botes.
   Ajo qe ka rendesi eshte gjuha qe perdornin Maqedhonasit 100% Helene ajo duket qarte ne monedhat e Maqedonasve nga njera ane shkruan “Δραχμη”, nga ana tjeter «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” ne te gjitha mbishkrimet Arkeologjike, ne te gjitha shkrimet e Historiografis Boterore.
   Vertetesia qe Maqedonasit ishin Helen jane ne emrat qe jane 100% Greke.
   Aleks-andros (burr i pa mposhtur), Fil-ipos (mik i kuajve),Filipi djali i Ευρυδίκης dhe Αμύντα Γ΄, Olimbia ose Myrtali (mali i Olimbit dhe lloj luleje), Olimbia vajza e mbretit Νεοπτόλεμου B´ te Epirit, kali i Alelsit … Bu-kefalos (kok-forti), motra Thesalo-Niki ( fitoria-Thesalia), mesuesi Aristo-telo (kryej-shkelqyer) ….
   C’fare lidhje mund te kete «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” me nje gjysem shtet Turk-Arnautesh dhe Sllavesh, eshte per tu cuditur.
   Kur “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” kishte shperndar ΔΡΑΧΜΗ -ne ne gjithe perandorin e tije, Arnautet jetonin si majmuna shpellave te “Albanis se Kaukazit”
   Shikoni ne internet linkun “coinsmania” qe te kenaqeni me mbishkrime Helene.
   Hajde qiuni.

 6. undefined says:

  Si thote shkrimtari “grek” Niko Dimu…..librst e historise se Greqise jane te pakten 50 perqind te mbushura me genjeshtra….dhe pikerisht ne favor te ketyre geshtrave dalin e protestojn keto dele qe ju jane servirur perralla me lesh gjate 200 viteve Shtet grek Duhet te jesh komplet injorant te besosh qe Aleksandri i Madhe ishte “grek” kur ai gjuhen e sajuar helene e mesoj kur ishte 16-18 vjec te tilla gjera besojn jevgjit e Pontit qe nuk i lidhe asgje me Aleksandrin.Cmenduri

  1. ben says:

   Prap e paska “mbajtur” doren Niko Dimu, se paska thene vetem 50%. Ne fakt jane te pakten 99% te mbushura me genjeshtra per te mos thene 100%.

 7. Gjergj Kastrioti says:

  Shikojini pakistanezet e lashte helene ahaaaha

 8. emer says:

  turp per Greqine
  tani zyrtarisht le te radhited direkt pas Cekise, Hungarise, Polonise ne grupin antieuropian te BE
  gjithe bashkejetesa e gjate me Europen Perendimore s’i bene dot derman shovinizmit grek

  1. @ says:

   pasojat do vine me mbrapa

  2. ben says:

   turp per Greqine? Ata, lum miku, e kane per nder qe te pellasin kot se koti per nje perralle qe jua kane treguar fisniket Bavareze ne 1821-shin.

  3. Flm says:

   Se c’far thone Albanet e Kaukazit te shartuar me Arab, pak i interesone Greqis dhe Botes.
   Ajo qe ka rendesi eshte gjuha qe perdornin Maqedhonasit 100% Helene ajo duket qarte ne monedhat e Maqedonasve nga njera ane shkruan “Δραχμη”, nga ana tjeter «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” ne te gjitha mbishkrimet Arkeologjike, ne te gjitha shkrimet e Historiografis Boterore.
   Vertetesia qe Maqedonasit ishin Helen jane ne emrat qe jane 100% Greke.
   Aleks-andros (burr i pa mposhtur), Fil-ipos (mik i kuajve),Filipi djali i Ευρυδίκης dhe Αμύντα Γ΄, Olimbia ose Myrtali (mali i Olimbit dhe lloj luleje), Olimbia vajza e mbretit Νεοπτόλεμου B´ te Epirit, kali i Alelsit … Bu-kefalos (kok-forti), motra Thesalo-Niki ( fitoria-Thesalia), mesuesi Aristo-telo (kryej-shkelqyer) ….
   C’fare lidhje mund te kete «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” me nje gjysem shtet Turk-Arnautesh dhe Sllavesh, eshte per tu cuditur.
   Kur “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” kishte shperndar ΔΡΑΧΜΗ -ne ne gjithe perandorin e tije, Arnautet jetonin si majmuna shpellave te “Albanis se Kaukazit”
   Shikoni ne internet linkun “coinsmania” qe te kenaqeni me mbishkrime Helene.
   Hajde qiuni tani se boll ju mesova histori.

 9. BERISHA LARGOHU says:

  Mos lini nam me keto lajme se aty as 80.000 veta nuk jane

  1. PELLAZGOS says:

   Sot llogariten te kene qene ne proteste 2.500.000 njerez

 10. Ben says:

  Greket mendojne se maqedonia eshte Greke, se ne shkolla mesojne se maqedonasit ishin Greke se Aristoteli tutori i Aleksandrit te madhi mesoj gjuhen, greqisht, po ne se jane greke ku jane greket, maqedonia si pozicion gjiografik eshte ndare ne tre shtete, 50 per qind eshte greke, 40 maqedonia e sotme dhe 10 perqind eshte bullgare. Realisht historia ne ballkan eshte shkruajtur sipas interesave te cdo shteti, kryebashkiaku i selanikut tha se ata qe mendojne si maqedonia eshte greke jane pseudo shkencetar dhe jo te informuar mire. Dhe sot demonstrojne, per cfare per emrin se mendojne se jane greke, kush ruso pondiot, Karamanlis dhe e gjthe ajo pjese qe greket e populluan me Ortodoks Turq si Karamanlinjt dhe fise te tjera.Historia eshte mire te rishikohet se prodhon identitete te rrreme te cilat kane pasoja ne identifikimin e nje shteti, sllavet jetojne ne maqedoni dhe nuk jane pasarrdhesit e Aleksandrit, jane Bullgare, por gjepolitika krijoj nj shtet fantazem ne dem te Shqiperise dhe jo te Greqise ku mori pjesen e saj, dhe greket mos te merziten se dhe greket e rinj nuk kane as nje lidhje me Helenet por Hellas e quajne dhe Maqedonet kane te drejte per nje emer jetojne ne Maqedoni.

 11. Iliri says:

  Hahahaha ne kte proteste as 50,000 veta nuk jane e mos me pak hahahaha

  sa te shemtuar qe jane keta jevgjit neo grek mor ja kajsha nanen….

 12. Glauk says:

  20,000 jevgjiter neo grek do rrezokan qeverira….

  disa qindra jevgjit anadollak qe kane vjehur historine protestojne dhe per cfare???

  per maqedonine iliro-thrake??

  keta jevgj as me helene nuk kane qofte 1% lidhje gjaku.

 13. keshtu ndodh says:

  Keta lypin gjermanise e europes per te ngrene, nga ana tjeter dhe ato para qe kane i bejne flamur per priftin. Njerez te çmendur.

 14. Juglindori nga Korça says:

  Te lexosh “historianet” e mesiperm shqiptare , nemos te vjen per te vjelle , po ama’ per te dhjere , te vjen me siguri .
  -Maqedonia e lashte , ishte principate greke , siç ishin edhe disa dhjetra principata te tjera greke te pa varura nga njera-tjetra , madje shpesh edhe ne lufte midis tyre . Gjuha e maqedonasve ishte nje dialekt i gjuhes greke me pak ndryshime , prandaj edhe greket e Athines i quanin barbare . Ka ndonje dokument te shkruar ne gjuhen maqedonase ? Jo dhe jo , sepse maqedonasit flisnin dialekt grek .
  -Filipi i Maqedonise , nuk ishte aspak ilir (shqiptar) , siç e quan njeri prej “historianeve” te mesiperm , por u martua me nje grua epirote , keshtuqe , Aleksandri , nuk mund te konsiderohet shqiptar , veçse , me nene epirote , jo domosdoshmerisht ilire , mund te ishte edhe greke .
  -Greket e sotshem , jane llogjikisht pasardhesit e heleneve te lashte , sepse eshte e pa mundur te jete ndryshe . Ku vajten greket e lashte (akejte) , ku u zhduken , kush i hengri ? ! Vertet qe , nje pjese e madhe e popullsise te sotme , e ka prejarrdhjen nga Adrianopoja (Stambolli i sotshem) dhe rrethinat e ketij qyteti , por kjo nuk ndryshon asgje ne perberjen e popujve te Greqise se sotme , sepse keta popuj , qe u debuan pas pushtimit turk nga Azia e vogel , ishin greke te fese ortodokse , qe , nga e keqia , iu afruan vellezerve te tyre te Greqise . Njesoj si çamet tane , qe u debuan nga Greqia dhe erdhen (me te drejte) , ne Shqiperi , si shqiptare qe ishin .
  -Persa i perket emrit Maqedoni , Greqia ka plotesisht te drejte dhe kete te drejte nuk ia mohon , as Evropa , as Amerika e as OKB-ja , perkundrazi , i kane bere gjithmone thirrje Maqedonise , te heqe emertimin Maqedoni . Maqedonsit e sotshem , jane popullsi sllave , te arrdhur ne Ballkan ne shek.e gjashte e te shtate (nuk erdhen brenda disa vjetesh , pasi dyndja sllave zgjati rreth 130 vjet ) dhe , si te tille , sllavet nuk kane asnje lidhje me emrin e lashte Maqedoni , qe njifej 1500 vjet para Krishtit . Prandaj , duhet t’a heqin , perndryshe nuk do te njihen si shtet me emrin e sotem (nga Greqia e disa vende te tjera , por mjafton vetem Greqia , qe Maqedonine , me kete emer , te mos e njohe as BE-ja e as OKB-ja) .
  – Se fundi , i kini bere vehtes pyetjen , “pse , te gjithe fqinjet , Greqi , Serbi , apo edhe Jugosllavia e mepareshme , na urrejne neve shqiptareve kaq shume ?” Shqiptaret dhe greket , si dy popujjt me te vjeter dhe te vetmit qe popullonin Ballkanin , nuk kane luftuar kurre me njeri-tjetrin , qe ne lashtesi , e deri ne vitet e Luftes se Pare Boterore , pas shpalljes se pavaresise sone . Fill pas shperberies se Perandorise Osmene , filloi lufta , nderhyrjet , pushtimet nga greket e serbet kunder shqiptareve . PSE ? Sepse shqiptaret , gjate sundimit otoman , kur edhe greket , edhe serbet , edhe shqiptaret , paten te njejtin fat , okupimin turk , por asnje nga ata popuj , nuk u be sherbetor i pushtuesit , askush perveç nesh , nuk ndroi zakone , nuk ndroi fe dhe nuk ju aneksua Turqise , vetem shqiptaret , si mercenare te pa shembullt . Shqiptaret , qe dallohen per luftra e barbari , mbushen me nizame taboret e ushtrise pushtuese turke , madje edhe komandonin tabore te tera , duke kryer mizori nder popujt fqinj , ne emer te Perandorise . Dhe kjo zgjati me qindra vjet . Ketu fillon urrejtja e fqinjeve ndaj nesh , te cilet , mezi prisnin te thyente qafen turku , per te marre hak ….keshtu , filloi armiqesia dhe pushtimet . Sepse edhe turku , u tregua pushtuesi me i pa bese i historise njerezore , kur , pasi na shkaterroi e na shtrydhi si limua per 500 vjet , na hodhi ne rruge e na braktisi , pa nje qeveri , pa nje komande , pa asgje . Aq sa , edhe kur fuqite e medha dashamirese ndaj nesh , (italianet e austriaket) , donin te krijonin nje shtet shqiptar , nuk gjenin nje interlokutor shqiptar , me ke te bisedonin . Prandaj , zoterinj “historiane” komentatore shqiptare , qe nuk kini lexuar nje liber ne jeten tuaj , te keqen e Shqiperise , qe do te na ndjeke per kushedi sa shekuj akoma , kerkoheni atje ku eshte dhe ku e verteton historia , tek pushtimi otoman , tek Turqia .

  1. korcari says:

   Ja ke futur kot ngaqe ke mungese te theksuar njohurish.Edhe shqiptaret kane perdorur germat greqisht por kjo nuk i ben ata greke.Sot te gjitha ish kolonite e Anglise flasin anglisht por kjo nuk i ben ata engleze.Ne ish kolonite spanjolle flasin spanjisht por nuk Jane spanjolle.Maqedonet i dogjen qytet shtetet greke dhe konsideroheshin barbaros.Edhe epriotet konsideroheshin gjithashtu barbare nga greket.Sot ne Maqedoni nuk ka asnje grek.

  2. Mbreti says:

   Nje pyetje te thjesht: persr Arvanitasit (3-4milione) u zhdunen e tkjrren ne 20 mij, edhe ato Epirote qe din ende glohen Arberore frikosen te flasin donje llaf! Perse u mallkua gloha Arberora nga priftetinjt Neo”Grek” disa here e u perndoq, perse persekutogeshin kleriket Arberor( Noli, Stath Melani, Christo Negovani, Luarasi, Kola Aristidh etj etj)??? Kto mbajten Fejen Orthodhoxe Bizantine, he pra perse ?? Asnje Pushtues nuk esh i “mir”, As Shkavellet, As Neo Gabelet (Greket e sotem), As Selsuxhuket ( Turqet)

  3. alb says:

   Ti duhet te jesh nga ata që të bekon prifti në lloto,nuk është ashtu historia por ne po të besojmë tyve dhe bavarezit që ju jeni grek antik.skam dëgjuar italian në rome që të thotë kemi lidhje me Giulio Cesare por italianët kanë historian serioz e dinë që ka pasur invazione barbare përzierje rracash,kurse ju historinë ju a mëson janullatos.të fala arvanitasave që i shuajtet identitetin nga arbereshet në Itali që pas 500 flasin akoma shqip.italia është BE jo ju qe trukoni borxhin publik dhe tani prisni këstin nga Gjermania

   1. Theatrical says:

    ky patrioti im, “juglindori nga Korça” ne mos gaboj eshte ai qe ka thene ate shprehjen titanike
    “cdo çoban eshte grek,dhe çdo grek eshte çoban”
    ky do jete ndonje nga at a qe i lajne bythen me sfungjer anastasit haaahaaahaaa
    tani,te me thote dikush,nqs korçaret do ishin te te njejtit brume si ky,Korça jone do ishte shqiptare apo greke?

  4. PER 300 EVRO BEJ HAM HAM says:

   Zoti historian na the qe sllavet u dynden ne shek 5 e 6 dhe filluan te na mernin tokat se e dinin se pas 900vjetesh ne do bashkpunonim me turqit.Harove qe greqin e cliruan shqiptaret dhe se historin e lavdishme te SKENDERBEUT kunder turqve se kan as sllavet dhe as greket.

  5. sot says:

   Po dhe ti lali q ngaterron Adrianopojen me Stambollin nuk je me i zoti si ata te tjeret qe shan.
   Jam dakord qe eshke gomar kush pretendon se ishin Ilire Filipi, i biri apo e shoqja. Po komentat sot shumica nga injoranter behen.

  6. patrioti says:

   O korcari i modh je nuk eshte me kot Korca djep i kultures .

 15. g says:

  O korcar… Po pse llap kot dhe perhap te njejtin informacion te gabuar qe mutit e “grekerve” kane perhapur per gjithe kohe…

  PO clidhje ka qe MAqedonia mund te kete qene e pushtuar nga greqia ne nje periudhe kohe?????
  Shko lexo DEMOSTENIN, armikun me te madh te FILIPI-it te maqedonise se c’thote per FILIPIN… Ai jo vetem qe e quan barbar por barbar jo te denje as per skllav…
  Ne shkollen e leshit e ke lexuar historine?

  Alexandri i madh u fliste trupave te tij ne gjuhen e vet jo ne greqisht… A merr vesh? Nuk i besonte grekerve, dhe ushtria e tij perbehej nga maqedonse dhe shqiptare… Greket ne fact luftonin si mercenare per Xerces…
  Alexandri mund te kete perqafuar gjuhen dhe kulturen, po kaq… Eshte njesoj sikur te thuash meqe flas anglisht dhe mbarova shkollen ne angli jam anglez…

  Sa per greket e sotem, jane shqiptare gjakprishur shumica , kokrra e injoranteve, qe ben te mundur krijimin e pseudo greqise.
  Greket e lashte kishin koloni ne itali dhe azine e vogel dhe u c’perbene u asimiluan me te tjere… Ne 1900 gjysma e popullsise ne te shtuquajturen greqi ishin SHQYPO… PO GOMERE aman se luftuan te krijojne shtetin e leshit…

 16. @ says:

  @Juglindori nga Korca
  Pergjithesisht, ato qe shkruan jane te verteta historike. Une do te shtoja qe edhe principatat e Epirit antik, sipas historianeve kane qene fise greke dhe gjuha qe flisnin eshte nje dialekt i maqedonishtes (antike). Kjo eshte e vertetuar me dokumenta historike dhe arkeologjike, por edhe me etimologjine e fjaleve dhe sidomos emrave qe kane perdorur ne Epir. Te gjitha hartat e botes antike, e paraqesin Epirin te ndare nga fiset ilire, te cilet fillojne nga Vlora e deri ne Dalmaci. Fiset maqedonase dhe epirotase kane qene historikisht te lidhura me fiset e tjera greke sepse i bashkonte gjuha dhe origjina, ndersa me iliret kane qene krejt te shkeputur, gje e cila vertetohet edhe nga niveli shume i ndryshem i zhvillimit. Ishin fiset greke qe sollen qyteterim dhe zhvillim ne Apoloni, Dyrrachium, Lissus, etj. Kjo eshte historia e vertete deri ne vitet 600 mbas Krishtit, Me dyndjet sllave ne Ballkan, fillon nje periudhe tjeter dhe sllavet e vendosur ne tokat e Aleksandrit te Madh, nuk kane asnje lidhje me historine e Maqedonise antike dhe as me emrin e sotem te Maqedonise.

  1. uuuue says:

   Sa klase shkolle ke ti mor derdimen 😀 😀 😀

  2. ehhh says:

   O KATUNAR i trashe, nuk ka dyshim nga pikepamja historike qe epirotet dhe makedonet ishin barbare dhe jo helene! Vete helenet e lashte e kane shkruar e zeza mbi te bardhe dicka te tille, pavaresisht se c’thone greket e sotem!
   Duhet te kuptosh se dialekti eshte dicka tjeter dhe gjuha e ndryshme eshte dicka tjeter. Gjuha e epiroteve dhe e makedoneve nuk ishte “dialekt” i helenishtes, por sic deklaronin helenet e lashte keta popuj flisnin varvaristi (barbarisht) nje gjuhe qe nuk kuptohej nga asnje dialekt i helenishtes. Barbarisht (varvaristi) per helenet e lashte flisnin edhe iliret edhe thraket! Nese barbarishtja qe flisnin makedonet dhe epirotet na ishte “dialekt i helenishtes”, atehere po njesoj mund te themi se edhe barbarishtja qe flisnin iliret dhe thraket na ishte nje “dialekt i helenishtes” 😀 😀 😀 A kupton o koktul!?
   Dihet historikisht qe ka patur 4 dialekte dhe kater fise te lashta helene! Jane KATER FISE DHE KATER DIALEKTE HELENE, nuk ka patur dhe nuk ka as 5 e as 6 sic derdellisin “greket” e sotem. Pra nuk ka as dialekt makedonas te helenishtes e as dialekt epirot te helenishtes. Gjuha e lashte e epiroteve dhe e makedoneve ishte barbarishte (dmt jo-helene). QARTE BUFI MOU :P!

 17. e vertet e madhe emri maqedoni,por edhe nje rrene e madhe emri greqi,kud dihet se gjysma e greqis eshte toke antike shaiptare.emri i vetetet duhet te jete iliria me refugjatet bullgar e serbe.apo azilant status no i pranuar nga shteti iliro-shqiptare.deri dje shkupi ishte qender komplet shqiptare,a sot grinden azilantet per emrin e mqaedonis.po neser per emra grek ne shtetin shqiptar……..

 18. e vertet e madhe emri maqedoni eshte jo historik,dhe provence ilire,por edhe nje rrene e madhe emri greqi,kur dihet se gjysma e greqis eshte toke antike shaiptare.emri i vetetet duhet te jete iliria me refugjatet bullgar e serbe.apo azilant status no i pranuar nga shteti iliro-shqiptare.deri dje shkupi ishte qender komplet shqiptare,a sot grinden azilantet per emrin e mqaedonis.po neser per emra grek ne shtetin shqiptar……..

 19. Juglindori nga Korça says:

  Se pari , historia eshte dega ime dhe une , as qe marr mundimin t’i pergjigjem idioteve te mesiperm . Nga sa kam shkruar me lart , nuk i heq asnje presje , perndryshe , do te ishte deformim i se vertetes historike . Nuk e rradhit vehten ne rangun e Paskal Milos e Pellumb Xhufit me shoke , apo te atyre historianeve shqiptare , qe nuk jetojne tashme , po sa per ju komentues , mund te them qe jini me vite drite larg te vertetave historike dhe udhehiqeni nga budalliqet e ndonje injoranti , qe hedh nje marrezi ne internet dhe ju te gjithe te palexuarit , e quani te vertete , sidomos persa i perket Historise se Greqise se Lashte , te cilen e transformoni ne menyren me te shemtuar , ngaqe , ju ka zene syte urrejtja (e pa spiegushme) per Greqine dhe popullin grek , histori , e cila studiohet e nderohet ne te gjitha skajet e rruzullit tokesor , me emrin “Historia e Greqise se Lashte ” .
  Se dyti , historia e popullit tone , eshte historia e nje etnie , nga me te vjetrat ne Evrope , por qe , nuk ka lene asnje gjurme te lavdishme gjate mijevjeçareve . E vetmja periudhe , me te vertete dinjitoze dhe e ndritur e jona , eshte periudha e Gjergj Kastriotit -Skenderbeut , qe do te na i kishte zili çdo komb tjeter , por qe zgjati shume pak , vetem 25 vjet . Asgje tjeter per t’u shenuar , e aq me pak per t’u mburur . Jemi vertet te lashte , por gjuhen tone , e kemi shkruar me 1889 (Mesonjtorja e Pare e Korçes) , vit ne te cilin , Universiteti i Bolonjes , festonte 880 vjetorin e tij . Qytetet tane te lashte Durresin , apo Apollonine (Butrintin) , na i kane ndertuar te tjeret , romaket dhe greket , ndersa neve jetonim neper male .
  Se treti , une kam nje çerek shekulli , qe jetoj sebashku me familjen , ne nje nga vendet e medha te BE-se , ku edhe kam marre nenshtetesine e atij vendi dhe nuk dua t’ia di , qe , ne kete Bote , jeton ndonje prift me emrin Janullatos , qe juve iu del ne ender çdo nate dhe qe (per çudi) , e urreni aq shume , pa pasur asnje te drejte , pasi , te gjitha te drejtat ne lidhje me kete prift (t’a duan , apo t’a perzene) , i ka komuniteti ortodoks qe ai drejton . Meqe ata e duan , le t’a mbajne , neqoftese ai kryen veprimtari antishqiptare , ka ligje , polici , prokurori .

  1. Marko Bocarii says:

   “juglindor” me komplekse inferoriteti! Ti nuk ke asnje lidhje me historine, madje duket qarte qe nuk ke as arsim te larte!
   Une kam mbaruar studimet ne Universitetin Aristoteli te Selenikut 🙂

 20. Juglindori nga Korça says:

  E ç’rendesi ka , se ku i ke mbaruar studimet ti , more Marko me komplekse superioriteti ? Ke argumente historike , te hedhesh poshte ate qe kam shkruar une ? Une , edhe pse nuk jetoj ne Shqiperi , shkollen e kam mbaruar me 1990 , ne Universitetin e Tiranes , per gjuhe – letersi . Cilat jane dijet e tua per historine , qe nuk perputhen me ato qe kam paraqitur une ? Shkruaji , t’i lexojme . Pas kesaj , do te te dergoj te fotografuar , Diplomen time dhe notat , po ashtu , edhe dokumentin e studimeve pas universitare , te kryera ne Universitetin e Firenzes , Itali .

  1. Marko Bocarii says:

   Juglindor me KOMPLEKSE INFERIORITETI! Ti nuk ke mbaruar asnje shkolle te larte, edhe gjimnazin e ke mbaruar me te shtyra 😀 Ne fillim the se “historia eshte dega jote”, tani po thua se ke studiuar per gjuhe-letersi 😛 Madje paske bere “studime pasuniversitare” te gjuhe-letersise shqipe ne Firence 😀 😀 😀 Ik o GAZTOR! Niveli yt, i shkrimit te gjuhes shqipe eshte qesharak, keshtuqe ti nuk ke studiuar per gjuhe-letersi shqipe. Kjo eshte lehtesisht e kuptueshme.
   Natyrisht qe te flasesh per ceshtjet greke ka shume rendesi kur i ke mbaruar studimet ne Greqi! Kete e kupton edhe nje femije kopshti 😀 Une i njoh shume mire kendveshtrimet e historise ne disa krahe, andaj dhe konceptimi im per kuptueshmerine e ndodhive historike eshte shume me i thelle dhe realist, sesa kuptimi yt fillestar dhe qesharak!!!
   Ti nuk ke konceptet fillestare te historise, lere me te kesh njohurite fillestare! Te dalesh nga inferioriteti yt, si provincial nga Devolli “qe paske pashaporte te nje vendi evropian” eshte shume e veshtire. Bej c’te duash me veten tende, por mos thuaj idiotizma “historike” andej kendej 😀 😀 😀

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *