Turdiu: Romët, mes integrimit dhe përjashtimi të mëtejshëm

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp

Një debat dy ditor për  ndaj romëve në Ballkan po zhvillohet në Berlin.. Objektivi kryesor i debatit që ka mbledhur më shumë se 80 zyrtarë të lartë nga Ballkani Perëndimor dhe Turqia, është të sigurojë ndërgjegjësimi për situatën diskriminuese ndaj romëve.

“Është shumë e rëndësishme për ne që të formulojmë politika adekuate që sjellin integrimin, në vend të përjashtimit të mëtejshëm të romëve. Nuk ka të bëjë me fajësimin dhe shaming – është për të përmirësuar kapacitetin dhe performancën tonë “, tha Zëvendëssekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal Gazmend Turdiu në hapjen e kësaj ngjarjeje, duke shtuar se kjo është një nga rastet e rralla për rajonin e për të diskutuar së bashku diskriminimin kundër Romët dhe anti-ciganizmin, dhe se RI2020 po ndihmon qeveritë e rajonit në përpjekjet e tyre për të mbyllur hendekun e papranueshëm ndërmjet popullatës rome dhe jo-rome.

Megjithëse ka disa përpjekje dhe diskutime publike për luftimin e diskriminimit, kryesisht si pjesë e përafrimit të legjislacionit me acquis të BE-së, rajoni i zgjerimit mbetet prapa në këtë drejtim. Konteksti, arsyet, manifestimet dhe skemat specifike të diskriminimit kundër romëve janë larg nga vëmendja.

Përfaqësuesi Special i Zyrës së Jashtme Federale Gjermane për marrëdhëniet me organizatat hebraike dhe aspektet ndërkombëtare të çështjeve të Sintëve dhe Romëve, Felix Klein, tha se publiku i përgjithshëm në Gjermani nuk di shumë për viktimat e Sintëve dhe Holokaustit të Romëve. “Megjithëse e njohim këtë gjenocid si pjesë më e errët e historisë sonë dhe megjithëse njihen si pakicë, ende ka shumë detyra shtëpie për ne. Kjo është arsyeja pse qeveria e re, që do të formohej, vendosi të ngrinte një komision të posaçëm që merrej me Anti-romët. Një detyrë tjetër e rëndësishme për ne që të bëjmë në periudhën e ardhshme është të arrijmë një kuptim të përbashkët mbi termin anti-rom “

Drejtori i Agjencisë Federale Gjermane Kundër Diskriminimit, Christine Luders, kujtoi se romët dhe sintet janë pakicat më të mëdha të kontinentit tonë dhe se urrejtja dhe racizmi ndaj tyre është një problem i të gjithë Evropës. “Gjëja më e rëndësishme që mund të bëjmë është të tregojmë solidaritetin tonë dhe jo të marrim vendime në emër të pakicës, por të sigurohemi që të dëgjojmë dhe t’i plotësojmë zërat e Sintëve dhe Romëve”, nënvizoi Luders.

Debati sotëm është një pjesë gjithëpërfshirëse e përpjekjeve të projektit RI2020 të KBR për të rritur njohuritë dhe të kuptuarit mbi diskriminimin midis zyrtarëve që merren me integrimin e romëve nga rajoni i zgjerimit, duke kuptuar situatat që romët kalojnë dhe kuptojnë sfondin historik të diskriminimit dhe dukurive anti-ciganizuese. ata mund të kontribuojnë në përafrimin e praktikave të mira në nivel rajonal dhe me BE-në, në mënyrë që të përballen me zhvillimet në fushën e luftës kundër diskriminimit dhe anti-ciganizmit.

******

Projekti RI2020, i realizuar nga RCC me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian dhe Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, synon të kontribuojë në reduktimin e hendekut socio-ekonomik midis romëve dhe jo-romëve në Ballkanin Perëndimor dhe në Turqi dhe për të forcuar detyrimet institucionale të qeverive për të inkorporuar dhe për të ofruar synime të veçanta të integrimit të romëve në zhvillimin e politikave kryesore

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp
REMOTE_ADDR:[]
        
        Loading...
        

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *