“Skifterët” e Brukselit, ja çfarë ndodhi me Pëllumb Xhufin në Belgjikë

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp

Brenda një kohe të shkurtër dhe thuajse për të njëjtën tematikë po bëj këtë intervistë të dytë me historianin e njohur, Profesor Pëllumb Xhufin.

Një konferencë në Belgjikë për Skënderbeun është anuluar vetëm se aty do të merrte pjesë dhe do të fliste Prof. Xhufi! Duket në kufijtë e një absurdi të papranueshëm, por ja që ndodhi.

Pse u anulua ajo konferencë dhe cilët janë autorët e atij incidenti, të cilët Profesori i quan “skifterë”. Rikthim te kampi i Tepelenës që kërkohet të kthehet në “Aushvicin shqiptar” dhe një apel për neofashistët që nuk i ka hiç xhan as Europa dhe as Amerika…

Intervistoi Xhevdet Shehu

– Profesor Xhufi, para dy ditësh është botuar një shkrim i z. Sulejman Gjana, ku ky njofton se është anuluar një konferencë mbi Skënderbeun në Skarbek të Belgjikës, mbështetur nga Bashkia e kësaj qyteze dhe nga Ambasada jonë në Bruksel. Z. Gjana thotë se shkaku i anulimit ishte prania juaj si i ftuar në atë konferencë. A është e vërtetë kjo që thuhet?

-Kur më kërkove dje Xhevdet, të komentoja shkrimin e z. Sulejman Gjana mbi anulimin e Konferencës mbi Skënderbeun, në Skarbek të Brukselit, unë nuk e kisha lexuar atë.

Të kërkova kohë për intervistën deri sa të njihesha me shkrimin në fjalë. Në fakt, bëra mirë që  nuk t’u përgjigja dje, sepse z. Gjana është nga ata që nuk meriton përgjigje “reaktive”, siç do ishte ajo që më kërkove, por të qetë e të thelluar.

Njihem me z. Gjana, jam ballafaquar e jam kundërshtuar me të edhe herë të tjera, por më duket se jemi vlerësuar e respektuar përtej ideve që nuk ndajmë e që janë të shumta.

Ndaj, më habiti fakti që edhe z. Gjana i është bashkuar symbylltazi korit të organizuar e të koordinuar kundër meje me rastin e polemikës mbi të ashtuquajturin “Aushvici shqiptar”, d.m.th., kampi i internimit të Tepelenës. Konstatoj me keqardhje, se vitet e gjata të kaluara në Perëndim, nuk paskan mjaftuar as për z. Gjana të shohë e të mendojë kthjellët.

Por, le t’i kthehemi thelbit të pyetjes tënde. Po, nën presionin e ulërimat e një grushti njerëzish, ku marr vesh se bën pjesë edhe z. Gjana, u anulua një aktivitet mbi Skënderbeun në 550-vjetorin e tij, organizuar nga komuniteti shqiptar e Brukselit dhe i mbështetur nga Bashkia e Skarbekut dhe nga Ambasada jonë në Belgjikë. Në të isha ftuar të merrja pjesë e të merrja fjalën edhe unë.

Por, përfshirja ime këto ditët e fundit në debatin mbi të ashtuquajturin “Aushvici shqiptar”, na i paska prekur keq ndjenjat antikomuniste të z. Gjana e të “skifterëve” të tjerë të Brukselit, të cilët janë turrur të protestojnë tek kryebashkiaku i qytezës së vogël të Skarbekut.

Këtij i janë hakërruar se do ta prishnin me çdo kusht aktivitetin, për sa kohë në listën e panelistëve isha edhe unë, “armiku” i betuar i tyre.

Të gjorin kryetar i Skarbekut e gjeti belaja: këto ditë i duhet të jetojë me shqetësimet e zgjedhjeve të afërta lokale, e papritur i lind edhe një shqetësim i ri.

Kështu që, kur pa eksitimin e këtyre “bijve të shqipes” të njohur për bëma bukur “më të lavdishme” se sa prishja e një konference, me siguri ka menduar: “Nuk doni të bëhet konferenca? Kurrë mos u bëftë, në djall shkofshi ju, me gjithë Skënderbeun tuaj”.

Dhe kështu, kjo histori që nisi si një histori turpi për Gjanën dhe shokët e tij, fillon e bëhet një histori turpi për të gjithë ne shqiptarët, përfshirë edhe për mua vetë.

Në rrethana të tilla, kur “për shkakun tim” trimat e z. Gjana kërcënonin të prishnin qetësinë e qytezës së paqme të Skarbekut, unë më i pari e mirëprita anulimin e aktivitetit për Skënderbeun.

Sigurisht, jo se u frigova nga kërcënimet. Por do më vinte turp, që pas gjithë asaj potere, të vija e të shihja në sy Kryetarin e Bashkisë së Skarbekut dhe Ambasadoren tonë të shkëlqyer në Bruksel, zonjën Suela Janina, bijë e një familjeje me kockë e me palcë, e cila me siguri është pataksur nga aq shumë egërsi e intolerancë ndërshiptare.

– Z. Gjana pohon se konferenca për Skënderbeun u anulua pasi ju, z. Xhufi, jeni i papranueshëm për Evropën. Në të vërtetë kjo është një akuzë që ju bëhet, identikeme ato që ju kanë bërë këto kohët e fundit ca “skifterë” të Tiranës, që i përkasin llogores së Gjanës. Si u ndjetë kur e dëgjuat këtë?

-Në fakt, Evropa për z. Gjana është vetëm një pretekst. Me një krekosje mburravece e butaforeske ia atribuon prishjen e konferencës vetes dhe trimave të tij.

E thotë shprehimisht: “Ne bëmë të mundur që komuna e Skarbekut të anulojë konferencën…etj. etj.” Sigurisht, pasi vetëkënaqet me fjalët e tij, zotit Gjana i intereson të thërrasë në mejdan edhe Evropën: kështu, pas trimave të Brukselit, edhe Evropa vendosi të mos e pranojë, por ta refuzojë një “tip” si unë. Zoti Gjana nuk e njeh mirë Evropën, ndonëse nuk i mungojnë sjelljet evropiane.

Do ta zhgënjeja, po t’i thoja se, përkundrazi, Evropa dhe Amerika i kanë shumë xhan “tipat” si unë, të cilëve nuk ua mohon vizën, as kur flasin për Shqipërinë, as kur flasin për Kosovën, dhe aq më pak kur flasin për Gjergj Kastriotin Skënderbeun.

Në fakt, vetëm në këta dy-tre muajt të fundit, veç takimeve që kam patur me shkollat, universitetet e akademitë e vendit, kam shkuar “pa problem” për të njëjtin qëllim në SHBA, Itali, Zvicër, Gjermani, Kroaci, Hungari. Me siguri do vete edhe në Belgjikë.

Në Bruksel, pavarësisht asaj që ndodhi, mund të takoj edhe z. Gjana dhe grupin e tij. Edhe me ta jam në gjendje të bisedoj shtruar e pa maraz, për Skënderbeun e për shumëçka. Madje edhe për kampin e Tepelenës.

-Në fakt, debati mbi kampin e Tepelenës duket se ka trazuar folenë e grerëzave. Përse të ndodhë kjo Profesor pas kaq e kaq vitesh nga përmbysja e diktaturës?

-Sepse thelbi i debatit për këtë kamp, për sa më përket mua, nuk kishte të bënte me njohjen apo mosnjohjen e represionit të diktaturës komuniste.

Druhem se edhe këtë faqe të historisë unë e njoh më mirë se z. Gjana (por sigurisht jo aq mirë sa z. Previzi). Prandaj edhe këmbëngul, që për nevojat e memories historike duhen rehabilituar në gjendjen reale e të bëhen të vizitueshme burgjet e diktaturës, si Burreli, Spaçi etj.

Aty gjen të bashkuar, në vuajtje, përfaqësuesit e të gjitha krahinave të Shqipërisë, të të gjitha shtresave sociale dhe të të gjitha bindjeve politike: intelektualë,  punëtorë, fshatarë, klerikë, fashistë, kolaboracionistë, antifashistë, partizanë, komunistë, nga Jugu e nga Veriu.

Aty u mbyllën dhe u torturuan kundërshtarët e vërtetë të regjimit. Mirëpo, dikush kërkon me çdo kusht ta bëjë Tepelenën “Aushvic”.

E di mirë, se pas projektit të “Aushvicit shqiptar”, d.m.th. kampit të Tepelenës, ndërthuren interesa të caktuara ekonomike. Siç e di mirë, se pas atij projekti fshihet një qëllim ogurzi politik i grupimeve me frymëzim antishqiptar e neofashist.

-Në fakt, në shkrimet tuaja për këtë çështje, ju e ngrini vazhdimisht problemin e ideve e të qarqeve profashiste. Por, a është fashizmi një problem i të sotmes?

– Sigurisht që është. Z. Gjana e shumëkush tjetër duhet ta dijë, se sot në Evropë si asnjëherë tjetër po flitet për antifashizmin, si një vlerë e si një mit themelues i Evropës demokratike, ndërkohë që është rritur shqetësimi për ringjalljen e forcave neofashiste.

Sot nuk ekziston më “gogoli komunist”, i cili në kohën e Luftës së Ftohtë i ndihmoi shumë jerarkë të fashizmit e të kolaboracionizmit shqiptar, të liroheshin nga kampet e përqendrimit, ku i kishin mbyllur pas luftës Aleatët, e të përdoreshin në luftën kundër regjimit të Hoxhës.

E theksoj: u përdorën nga shtetet e huaja, në radhë të parë nga Jugosllavia e Titos dhe nga Greqia e Papandreut të Parë, që i stërvisnin në kampet e tyre dhe i nisnin në Shqipëri për të bërë terror. Partitë Komuniste sot janë krejt inekzistente në gjithë Evropën, kështu edhe në Shqipëri.

Dhe këtu në Shqipëri, kushdo e di mirë, se nën flamurin e “antikomunizmit” janë konsumuar krimet më të përbindshme të këtyre viteve: tradhëtitë, vjedhjet, plaçkitjet, ndarjet ndërshqiptare, zaptimet, përjashtimet, baltosjet.

Në këtë kuptim, do të kishte patur më shumë vlerë që një kategori e caktuar e të përndjekurve politikë të distancoheshin nga fashizmi dhe krimet e kryera prej tij në dëm të Shqipërisë e të popullit shqiptar, se të distancohesha nga komunizmi unë, që komunist nuk kam qenë kurrë.

Edhe z. Gjana do ndjehej më i lehtësuar në rast se do e bënte një discrimen të tillë. I duartrokas vërtet pohimet e tij në dënim të antisemitizmit, që Evropa e qytetëruar e ka dënuar edhe kur ai bartet nga mendje të shquara, si ajo e shkrimtarit francez Louis Ferdinand Céline.

Por, edhe këtu ka një “por”. Sepse, shokët e tij të llogores në debatin për kampin e internimit të Tepelenës (ndër ta ka edhe shkrimtarë që mbahen për të shquar), kanë arritur deri aty, sa të deklarojnë se “Aushvici ishte lule në krahasim me Tepelenën, pasi në Aushvic, duke i djegur në furra, nazistët thjesht ua shkurtonin vuajtjet hebrejve”. Dhe ai nuk shprehu asnjë shenjë mosmiratimi.

Pra, do t’i sugjeroja zotit Gjana, që leksionet e tij mbi Evropën, demokracinë dhe antisemitizmin t’ia mbajë miqve të tij. Për sa i përket fashizmit, antifashizmit, kolaboracionizmit, shqiptarizmit apo antishqiptarizmit, mendoj se është z. Gjana dhe shokët e tij që duhet të dëgjojnë leksionet e mija.

– Por, le ta mbyllim me aktivitetin e anuluar mbi Gjergj Kastriotin në Bruksel. E parashikonit një gjë të tillë?

-Parashikoja vështirësitë, por ndër vështirësitë nuk llogarisja asfare faktin që e shqetëson aq shumë z. Gjana, se do më duhej të takoja e të rrija në një krah me z. Previzi. Unë mund të rrij, të bisedoj e të bëj shoqëri me këdo që nuk më fyen. Kjo që them, vlen në nivelet më ekstreme.

Në vitet ’60 jam rritur duke patur shok një nipin e personit që në nëntor 1943 dorëzoi tek gjermanët gjyshin tim, intelektual antifashist në Vlorë. Më vonë, në Tepelenë ku im at ishte transferuar pas “fjalës së partisë”, u njoha dhe u shoqërova me xhaxhain e të parit, që në Tepelenë ishte për një arsye krejt tjetër, si i internuar politik.

Ju siguroj, se me Cenin dhe me Eqon jam shoqëruar, jo për t’i spiunuar, por sepse ma donte xhani. E sot e gjithë ditën takohem përmallshëm me ta.

Pra, takimi me ish të persekutuar politik nuk ishte e nuk mund të ishte problem për mua. Që te jem i sinqertë, e kisha një shqetësim, që lidhej me ndonjë prej tyre.

Duke folur për Skënderbeun, do më duhej të përcillja edhe mesazhin kryesor të jetës e të veprës së tij, që është: Një popull i vogël mund ta fitojë lirinë e dinjitetin e tij vetëm me sakrifica e duke luftuar kundër pushtuesit. Mirëpo e di mirë se këto fjalë, që pak a shumë janë thënë të tilla edhe nga vetë Skënderbeu, lidhen me një debat që e mundon sot e gjithë ditën opinionin shqiptar.

Liri, apo skllavëri? Rebelim, apo nënshtrim? Skënderbeu apo Hamzai? Kjo ishte vështirësia, kjo ishte dilema, që më duhet ta shtroja përpara auditorit në Skarbek të Brukselit, ku jo të gjithë e kanë kuptuar drejt mesazhin e Gjergj Kastriot Skënderbeut. Ndoshta, kjo ishte në thelb arsyeja e prishjes së programuar të Konferencës mbi Skënderbeun nga një grusht i vogël njerëzish, që mendojnë se Shqipëria mund të ekzistojë vetëm duke ndjekur rrugën e Hamzait.(Dita)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Whatsapp
REMOTE_ADDR:[]
        
        Loading...
        

75 komente në ““Skifterët” e Brukselit, ja çfarë ndodhi me Pëllumb Xhufin në Belgjikë”

 1. BRUKSELI says:

  GJANAT LITAT BAJRAKKARET E LLOJ LLOJ LLUMRASH TE MERGATES SE QYQEVE JANE NE BRUXELL.E KJO DIHEJ NGA JU OR PELLUMB.TI JE HISTORIAN E KETO TI I DI MIRE.KRIMINELET E DJESHEM QE I SHPETUAN PLUMBIT PARTIZAN CFARE MENDON TI SE KANE PJELLE?????KETA JANE PJELLA SHQIPFOLSE REAKSION ANTISHQIPTAR NE JETE TE JETEVE.

  1. ana says:

   Wow por nuk kane vdekur akoma keta trima te mergates se qyqeve? Epo duhet te jene nga 90 e kusur vjet tani, pra jane te rjedhur.

   1. Laber says:

    Kombetaret ishin kombetar shqiptar, kundra sllaveve, kunder komunizmit sllav, kunder tradhetareve te kombit shqiptar qe i sherbenin sllaveve, ruseve, serbeve, grekeve. Ato ishin armiq te xhihadisteve komuniste shqiptare qe i sherbenin xhihadizmit sllav. Ushtria italiane dhe gjermane ishin ne te njejten ane te llogores sepse luftonin jugosllavet dhe zagaret e tyre sllavo-komuniste shqipfoles.

    1. E di si eshte puna says:

     IDIOT! Komunizmi ka lindur ne Evrope (Gjermani dhe France). Meso histori e pastaj hajde pellit ketu. Cope mishi pa sy!
     Sa per dijeni te gjithe diversantet “patriote” qe futeshin ne Shqiperine komuniste, pergatiteshin ne kampet e Jugosllavise dhe Greqise!
     S’te pelqen e vertetea!? Kujt i plasi!!!!
     Te fala sat’eme!

   2. Eri says:

    Mergata ka vdekur me kohe, ndersa keto jane sherbetoret e Berishes marrin ndonje kocke dhe lehin si kone te terbuara.

   3. Ne emer te nje femije te persekutuar says:

    Nje shpulle militantit enverist Xhufi.Femijte e vdekur te kampit te Tepelenes
    ja mohojne emerin “historian” mamuthit te propagandes se partise.
    Nuk eshte diaspora populli, ai qe e denon z.Xhufi,jane femijet,femijet engjejt e pa fajshem atje ne qiell qe
    sorollopi i tije dje i shqeu si skifteret e sot u sulet si hijena per tu ngrene kockat.Hijet e tyre i terbojne Xhufollaret
    si lene te qete,keshtuqe vazhdojne zanatin e tyre “Pullumbat Sorra te propagandes se partise”

    1. ehhh says:

     Edhe nje femije i gjyshit tim vdiq ne ate kohe, ne nje fshat shume afer kampit, po jo ne kamp! Nuk me ka shkuar kurre ne mend se fajin e vdekjes se asaj femije na e paska patur Xhufi !!!!!!!

  2. #Gopisti i NSHRAK-ut says:


   gjanat a gjëagjëzat
   nuk kanë çfarë të humbin
   vetëm fitojnë!
   Ti,
   humbet kohën e vyer
   ata
   nuk e meritojnë!

  3. Jo i deklasuar Jo i denuar,persekutuar says:

   Mentalitet enverist i luftes se drejte te klasave, ky eshte qendrimi
   i z.Xhufi per Kampin e internimit te Tepelenes, “armiku ate meritinte” me kuc e me mac
   gra,pleq,femij, te fajshem te pa fajshem,terrori enverist persekutonte femijen e sapo lindur,
   per babain,gjyshin,mamane,farefisin,te aferm etj,etj,kushdo qe ishte denuar nga regjimi hoxhist.
   Edhe mafja qe quhet organizate terroriste,e ka me ligj,nuk hakmerret me grate dhe femijet e kundershtareve
   Enver monstra ju zhduki eshtrat e varrat te denuarve,persekutoj familjarisht grate vajzat femij te mitur e pleq.
   Ky zoteri agjitator i se shkuares,sot ka hedhur mantelin e histoianit per te shitur fabrikimet enveriste te krimit.

 2. Pellazgos says:

  I ashtuquajturi Skender-beu zoti Xhufi,ishte sipas propagandes fashiste te Romes Epirote dhe krenare per identitetin,gjuhen,historine Helene dhe Fene e Tij Orthodhoksine,pamvaresisht kjo e fundit ka ardhur me dhune ashtu si te gjitha Fete qe jane pjese e pushtuesve dhe nuk kane asgje te perbashket me Zotin e vertete qe eshte Nje.
  Si mund te mashtroni kaq hapur qe sipas jush u be Katolike!
  A ka dokumenta qe Ai ishte kaq karagjoz qe per hir te politikes sipas jush dhe armiqve te vertete te Tij u beka katolike,kur dihet mire qe Krishterimi barbare dhe i norante u nda ne 1054 ne Orthodhoks dhe Katolime?
  Ne fund te fundit,pse dikush qe eshte katolike apo myslimane e quan Heroin e tyre Skenderbeun kur dihet fort mire edhe sot me Serbet apo Kroatet se sa “vellezer” jane katandisur ne emer te kesaj Feje te Mallkuar qe ka qene,eshte dhe do te jete armike e Lirise,Dhimokratise,Dashurise midis njerezve.
  Lufta per Orthodhoksine ka qene themelorja dhe Helenizmit perpara Osmaneve dhe eshte krim qe ju e quani “Heroin” tuaj kur me vepra jini me turq se turqit.
  Kjo duket qe cdo dite my vend po mbushet me Xhamija qe sipas Erdoganit jane bajoneta per Jeorgios Kastriotis dhe kombit te Tij te Epirit qe ju po mundoheni ta hiqni edhe nga historia e “Shqiperise” termin e Vorio Epirit te ndare nga Fuqite barbare.

  1. Alba says:

   Futja kot, te ishte krenar Skenderbeu per Ortodoksine, komunikonte me Patrikanet Ortodokse te Stambollit ( sherbyesja me e denje e Padishahut turk) e jo me Papen Katolik te Venedikut. Ju a derzi ju jane mykur trute, por e verteta eshte qe Ortodokset dhe Myslymanet e shek 11-15 e tutje shkonin me mire se Ortodokset dhe Katoliket. Ik shko lexo, se Epiri qe flet Skenderbeu s’ishte ai qe sot eshte Jugu i Shqiperise, por ishte ne fakt Peleponezi i Arvanitasve dhe Arbereshve. Ju dukeni sikur u beni mesimet e historise neper bordumet e papulve turizinj.

   1. theatrical says:

    kur mori vesh per Rrethimin e me pas Renien e Kostantinopojes,në 1453,Gjergj Kastrioti-Scanderbeg nuk ka shprehur asnje lloj indinjate,keqardhje,revolte..asgje
    eshte fakt qe Skenderbeun nuk e lidhte asgje me Kostantinopojen,Skenderbeu ecte me linjen e Vatikanit..per kete te fundit,pra per Vatikanin,Perandoria Bizantine me politikat e saj ishte obskurantiste,bashkepuntore e turqve
    në fakt bizantinet i sollen turqit per here te pare në Ballkan per te shtypur fiset e Arberit,
    intrigat,poshtersite,prapaskenat,pabesite e djallezite e perandoreve bizantine,nuk kane fund.
    Perandoria Bizantine per Vatikanin perbente nje rrezik shume here me te madh sesa vete Perandoria(në ngritje) Osmane..kjo eshte arsyeja qe Vatikani ra dakord në heshtje per marjen e Kostantinopojes prej Osmaneve…
    por edhe kur Kostantinopoja u be Istanbul e 500 vjet rrjesht,kisha greke nuk pushoi asnje cast se bashkepunuari me Sulltanin,sidomos kunder interesave te shqiptareve

  2. ben says:

   O Pellazgos-ngele duke i rene fyellit ne nje vrime a derezi. Dihet qe Skenderbeu u lind ortodoks, u rrit si mysliman dhe vdiq si katolik.
   Keto jane te gjitha te dokumentuara, qe tregon edhe njehere se per neve shqipot, feja nuk ka fare rendesi. Skenderbeu eshte nje prove.
   Sa per ate qe na perrallis per gjoja per helenizmin e Epirit, ato jane perrallat qe ju mesoi Ottoja i Bavarise kur u be mbreti i Greqise.
   Greqia antike perfshinte disa qytet shtete se pjesa tjeter ishte Iliria. Vete gadishulli i Ballkanit quhej Gadishulli Ilirik. Po te duash te shikosh se si ka qene Greqia jote ne antikitet, shko ne Rome, ne afersi te Koloseut, ne te djathte, aty ku jane muret e vjetra romane, ke 9 harta te bera nga romaket e vjeter (joj nga ne). Me siguri do te zhgenjehesh kur ta shikosh se Epiri qe zotrote e quan “Helen”, nuk eshte gje tjeter vetem nje zone ilire. Ka kaq shume prova qe te te tregojne edhe nje idjoti si puna jote se sa e “madhe” ka qene Greqia dhe ne se Maqedonasit apo Epirotet kane qene apo jo greke.

  3. ehhh says:

   INJORANCA e Pellazgos Pisoglendit ne ZENITH uahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 3. Toni says:

  Prof Xhufi ishte me mire as mos ta kishe marr mundimin te shkoje atje, ajo komune eshte nga me te keqiat ne Bruksel,dhe per emrin e keq te saj kane ndikuar dhe plerat Shqiptare,bijte e atyre qe shitenShqiperine te serbia e greqia.Kam jetuar per pak kohe atje dhe i njoh mire, pjell e tyre eshte dhe krimineli Sali Lusha,eshte kjo bande qe historikisht kane punuar kunder Shqiperse,vetem Enveri i erdhi hakut.

  1. Cudia says:

   Tani, qe ata jane plehra kjo gje dihet por te thuash se Enveri u erdhi hakut eshte gabim te thuhet pasi Enveri beri gjthcka vecse oer bythen e tij dhe popullin e mbajti ne kafaz. Boll me Enverin dhe idiotesite per te mirat e tis se populli yne oi i vuan edhe sot. Xhufi eshte teper realist per cfare thote dhe ai nuk po mban anen e Enverit apo te kriminelit. Respekte per orof Xhufin

   1. Derty says:

    Vetem Enver Hoxha u tregoi vendin ketyre fashisteve si Gjana.
    Ata kurre nuk do pranojne se kane luftuar dhe luftojne akoma kunder Shqiperise.
    Antikomunizmi kurre nuk i ka sjelle ndonje te mire popullit tone vec gjakderdhjes dhe percarjes.
    Prandaj kishte te drejte Enver Hoxha qe u tregoi vendin ketyre plehrave.

   2. I Riu Komunist says:

    ENVERI eshte hero kombetar i shqiptareve.

 4. fati says:

  Ne mergaten e hershme shqiptare te Belgjikes, por, mesa duket edhe ne kete te sotmen, ka shume sorra qe nuk u ben dot kurre , njerez me dz pare mend ne koke, por po mbulohen gjithmone e me shume me helmin e urrejtjes qe e ushqejne fare pa qene nevoja kunder bashkeatdhetareve te tyre te tjere. Duket sikur ne vend te ushqimit te perditshem, ushqehen me nje te keqe qe nuk po u ndahet me vite e vite, pavaresisht qe jetojne ne nje vend demokratik te Europes.

  Z. Pellumn Xhufi, jane te rrale njerezit si ju, historianet si ju, atdhetaret si ju. Nderime dhe ju lumte mendja dhe e verteta juaj thellesisht profesionale!

 5. Brahoo says:

  Xhufi eshte nje komunist i pandreshem. Jane keta” Xhufrat” qe e moren ne qafe moralin e atij populli.

  1. Alban says:

   Ja dhe keto komentet si parrullat e qemotit. Xhufi eshte historiani me atdhetar qe kemi. I vetmi qe mbron ceshtjen kombtare e del kundra ndarjes Veri-Jug. te tjeret jane thjeshte pjella agjenturash e ‘idiot te nevojshem’, qe i lepihen blersit me te pare. E kam lexuar me vemendje, dhe kurre Xhufi s’ka mohuar krimet e komunizmit, perkundrazi ka thene gjithmone qe Burreli e Spaci duhet te rindertohen. Cdo gje qe thote eshte e mbeshtetur ne dokumenta dhe fakte, dhe flet pa mllefe e pa akuza. S’ka akuzuar njeri si kelysh kolaboracionistesh nazifashist, sic e akuzojne ate.

 6. Alban Dega says:

  NUK KA KOMUNIST ME TE KEQ SE KOMUNISTIN
  ANTIKOMUNIST
  VACLAV HAVEL

  Sulejman Gjana dhe Tufa e tij e gomareve dhe tradhetareve vetem trupin dhe kembet i ka ne kryeqytetin e Evropes Bruksel apo Skarbek !
  Koken e kane tek Kim Jong Un dhe Talebanet !
  Megjithese ne kryeqytetin e Evropes se Kartes Universale se te Drejtave dhe Lirive te Njeriut Sulejmsn Gjana dhe Tufa e tij nuk ka mesuar A-ne e saj te Drejten e Fjales dhe Lirine e Shprehjes dhe Mendimit te lire !
  Me aktin e tyre Tufa e Sulejman Gjanes vetem ia ka shtuar vlerat intelektuale dhe akademike Profesor Pellumb Xhufit !
  Behet fjale jo vetem per nje Tufa skifteresh por edhe bufash e lakuriqesh nate qe kane frike nga drita e diturise si shejtani nga temjani ! Njesoj si bufat dhe skifteret i verbon drita e diturise dhe e se vertetes!
  Kur behet fjale per nje figure te ndrituar per nje yll e permendore gjigande jo vetem Shqiptare por edhe evropiane e boterore si Gjergj Kastrioti Skenderbeu GJana dhe Tufa e tij vetem kane demaskuar publikisht vetem e tyre pa vetvete, pa atdhetari jo vetem si antishqiptare por edhe si antidemokrate safi, jo vetem si antishqiptare por edhe si antievropiane me koke ne Phenian dhe ne guvat e shpellat e Kandaharit Boka Bokas !
  Lanet !

 7. nje shqipo says:

  Pergjigja e zoterise se mesiperm eshte’e nje pergjgje fodulle, qe vete zoti Xhufi do te kritikonte ashper.
  Jemi shqiptare mbi te gjitha, e pse historia na ka sjelle disa ndryshime ne ndarje partinash e sektesh, synimi i
  te gjitheve ka qene Shqiperia, Atdheu, sipas kendveshtrimt te secilit. Dhe s’ben te shajsh dhe ofendosh te tjeret sepse s’mendojne si ti. Vete artikullshkreus Gjana, e vlereson Xhufin si nje historian i mire. Por si familje e merguar, ikur nga diktatura, njerzit e tyre kane vuajtur ne ato burgje e kampe, qe Zoti Xhufi, vertet si historian, i vlrereson si vene torturash e vdekjesh njerezish te pafajshem. E se ka njerez qe engrejne kampin e Tepelenes si Aushvic, duhet kutpuar si shembell, se krasimii s’behet. Por edhe Profesori kot eshte ngutur te kundershtoje. leri te shkrete te internuar qe kan hyr foshnje e kane dale pleq. Pa ti kishe zoteria juaj, baben e nenen pleq, e gruian me femij te mbyllur aty si bageti, e shkuar nagetve, e p te iu vdiste dikush aty, s’do flisje ashtu fodullekshe. Zoti Xhufi di t’i pergjigjet vete situates, e s’ka nevoje te dalin biçmseza si puna juaj, te shpreheni me fyerje e sharje rrugaçerie. Per Zoti Xhufin kemi respekt te gjithe si historian, dhe rasti i Gjanes s’ishte fare i mire per te, qe te dilte te therriste si gjel maje plehut. Mos i dilni avokat Pellumb Xhufit se eshte avokat mbi avokatet vete. Ne s’kemi patur simpati per te, sepse na kane informuar keq. Por ai eshte historian i nderuar e mbetet historian i nderuar, e sa langoj ka qe lehin, s’do te ia dije fare. Vetem se per kampin e Tepelenes s’duhej te shprehej e s’i takonte t shprehej.. Ai kamp ka ekzituar e funksonuar, dhe sa i keq ka qene e dijne ata qe e kane provuar mbi kurrizin e tyre dhe te familjarve qe kane vuajtur ose u kane vdekur aty. Ku mire do kishte qene te kishi qene vete, ose te kishi patur njerezit e juaj, pa te flisni ne kete menyre harbutçe.
  Te mire apo te keqij jemi te gjithe shqiptare, Vellezer te nje gjaku e nje rrace. Eshte turp te hidhemi kunder njeri tjetrit si çakej.

 8. Jak Boston says:

  Ja dhe profesori me trurin me gunga.
  Po pse more palo profesor ai fjalimi yt atje ishte me i rendesishem se sa vete takimi perkujtimor i Skenderbeut te madh?
  Po fare mire shkoje, por hiqje dore nga fjalimi dhe te pakten takimi mbahesh se keshtu si e bere zoterrote as fjalimin e as takimin , pra e thene ndryshe u bere kamikaz, virtyt tipik komunist qe nuk te nderon aspak ne kohen e sotme as si historian, as si qytetar shqiptar.
  Prandaj nuk ecen Shqiperia perpara sot se keta kelyshet e kuq nuk e kane konceptin e bashkeqeverisjes dhe te kompromisit, por vazhdojne me luften e klasave ne kushtet e reja.
  Kjo verehet qarte edhe nga gjuha qe perdor shoku Xhufi ne kete shkrim ku akoma thote bashkepunetoret e fashizmit e bla bla bla refreni i vjeter komunist, kur sot Amerika, Britania, Franca Gjermania, Italia, Japonia jane aleatet me te ngushte qe jane te gatshem te luftojne krahperkrah njeri tjetrit kunder cdo kundershtari potential, pamvaresisht se dje ishin armiq.
  Mendja dhe vlera intelektuale e shokut Xhufi vlejne vetem per regjimet e Iranit dhe Korese se Veriut.

  1. Alban says:

   Ca idiot qenke ti! E lexove intervisten mo? Ky tha, te thoshin s’e nuk i veja ne takim, por ata u ankuan tek bashkia e botes, dhe pastaj u anullua. Profesori ka te drejte, por kokegdhete si puna juaj qe s’dini as te lexoni e jo me te kuptoni evente historike, s’kane si ta kuptojne.

  2. E di si eshte puna says:

   Per Jak Budallen, qe kujton se historia behet me kunguj Vicidoli :
   KOLABORACIONISTE E FASHIZMIT
   Harri Fulc, në raportin që i dërgon Uashingtonit në shtator 1944 shkruan: “…duke qenë tepër feudalë në pikëpamjet e tyre i përziejnë ato me metodat fashiste dhe nazizmin gjerman…Këto gërshetohen mirë prandaj nuk është e rastit që anëtarët e një grupi të tillë përkrahën planet fashiste, duke krijuar një truall të përbashkët me nazistët gjermanë, ata nuk i besojnë popullit të tyre me pretekstin se është injorant dhe primitiv, ndërsa në të njëjtën kohë adaptojnë masa të cilat e mbajnë në kushte injorance, varfërie dhe primitiviteti…Ata preferojnë që njerëzit të jenë të nënshtruar…ata nuk kanë hezituar dhe nuk hezitojnë të përdorin mjetet më vicioze dhe më të ashpra për ta mbajtur popullin në kushtet e nënshtrimit dhe frikës.
   Anëtarët e këtij grupi me pozita shtetërore, nuk kanë hezituar t’i venë emrin komuniste, çdo shfaqjeje të pakënaqësisë, apo çdo shprehjeje të dëshirës për kushte më të mira, elementë të këtij grupi janë:
   1. Bejlerët, pronarët e mëdhenj të tokave në Shqipërinë e mesme dhe të jugut:
   Vërlacët, Vlorat, Libohovat, Vrionët etj.
   b.Bajraktarët, dhe kapedanët mysliman të Matit, Dibrës, Lumës: Dinet, Elezët.
   1. Katolikët fashistë të Mirditës, Shkodrës, Dukagjinit: Markagjonajt, Krujat,
   Bushatët, Çobat, Harapët.
   d.Elementët ballistë, shumica e të cilëve, ka dalë nga grupet e mësipërme dhe shtresa e bejlerëve të mesëm e të vegjël, kasta e oficerëve profesionistë të ushtrisë dhe xhandërmarisë, zyrtarët profesionistë dhe tregtarët e pasur, doktorët dhe gjykatësit e privilegjuar, me ndonjë përjashtim të vogël shumica janë me prirje nazifashiste dhe përfaqësojnë interesat thelbësore më antidemokratike të vendit”. (Dokumenti original në arkivin e DASH: A. M 1211/16/875.01/9-2244)
   “…Sipas të dhënave të vendeve të ndryshme, në periudhën 1945-1955 në Europë janë zhvilluar 13607 procese gjyqësore kundër tyre. Vendi që ka vuajtur më së shumti nga kolaboracionizmi ka qenë Franca, prandaj aty edhe qëndrimet ndaj tyre e dënimet kanë qenë radikale. Për të vendosur mbi baza ligjore dënimin e tyre, Asambleja Konsultative e Francës, në gusht-shtator 1944, aprovoi dy ligje për dënimin e atyre që “i kishin dhënë ndihmë Gjermanisë dhe aleatëve të tyre, që kishin dëmtuar unitetin kombëtar, të drejtat dhe barazinë e shtetaseve francezë”.
   Sipas të dhënave zyrtare, në Francë u zhvilluan 170 mijë procese gjyqësore ndaj kolaboracionistëve, ku 120 mijë vetë u dënuan, nga të cilët, 4785 vetë me vdekje. Vetëm 4 muajt e parë, mbas çlirimit të Parisit, janë dënuar me vdekje 6763 vetë nga të cilët 1500 prej tyre janë ekzekutuar menjëherë… Sipas shifrave që japin studiues të ndryshëm, në Francë janë ekzekutuar me gjyqe të rregullta, gjyqe të shpejtuara ose pa gjyqe, 20-30 mijë kolaboracionistë”.
   “Statistikat flasin qartë për urrejtjen dhe qëndrime të pafalshme ndaj kolaboracionistëve në Norvegji, Belgjikë dhe Holandë. Kështu në qoftë se në Francë janë dënuar 12 vetë ndër 10 mijë banorë, në këto vende janë dënuar nga 40 deri në 64 vetë për 10 mijë banorë. Tepër të prerë e kategorikë kanë qenë holandezët ndaj kolaboracionistëve. Qeveria Holandeze që ndodhej në Londër prej disa vitesh, kishte filluar përgatitjet për “spastrimin e madh” Që në Londër ajo kishte bërë ndryshimet e duhura në Kodin Penal. Për këtë qëllim ishte ndryshuar dhe përfshirë në kodin e ri dënimi me vdekje për tradhtarët e atdheut…
   Norvegjia konsiderohet vendi ku kolaboracionistët janë dënuar më rëndë se kudo në Europë. Megjithëse një vend me popullsi prej rreth 3.3 milionë banorë, në Norvegji u akuzuan për kolaboracionizëm 92 mijë vetë, u nxorën para gjykatave 46 mijë kolaboracionistë, nga të cilët 37150 vetë u dënuan me afate të ndryshme burgimi, ndërsa 60 vetë u dënuan me vdekje (kryeministri Kuisling u dënua me vdekje dhe u ekzekutua në sy të turmave që kërkonin me ngulm ta shihnin me sytë e tyre vdekjen e tij).
   Viktima të urrejtjes popullore u bënë edhe 50 mijë vajza e gra që kishin pas marrëdhënie intime me oficerë apo ushtarë gjermanë, 14 mijë prej të cilave kishin lindur fëmijë nga këto marrëdhënie. Ato u arrestuan dhe 5 mijë prej tyre u dërguan nëpër kampe përqendrimi…
   Në Danimarkë menjëherë mbas çlirimit u arrestuan 20 mijë vetë të akuzuar për kolaboracionizëm. Më 1 qershor 1945 parlamenti danez, ratifikoi një ligj të ri që parashikonte dënime të rënda për bashkëpunëtorët e pushtuesve. Para gjyqit dolën dhe u dënuan 15742 vetë, nga të cilët 3641 vetë me mbi 4 vite burgim, 62 vetë me burgim të përjetshëm dhe 78 vetë me vdekje.
   Në Belgjikë kolaboracionistët u ligjëruan ‘me shtetësi të humbur’, madje u vu në përdorim një term i ri, “joshtetas” (pa shtetësi). Para gjykatave u nxorën 57 mijë vetë, nga të cilët u dënuan 23584 vetë për “kolaboracionizëm politik”, 31831 vetë për “ndihmë ushtarake” pushtuesve, ndërsa 20652 personave ju hoqën të drejtat civile. 42 vetë u dënuan me vdekje, disa prej tyre u ekzekutuan në prani të turmave. Rreth 2 mijë vetë u dënuan me burgim të përjetshëm, ndërsa rreth 5 mijë vetë u dënuan me nga 10 deri në 20 vjet. Tërheq vëmendjen një fakt interesant. Për disa vite mbas lufte, çdo belg që donte të zinte një vend pune, ka qenë i detyruar të merrte një çertifikatë garancie politike, ku kryesorja ishte qëndrimi i tij gjatë luftës…
   Në Luksemburgun e vogël, janë dënuar për kolaboracionizëm rreth 10 mijë vetë, nga të cilët 12 prej tyre me vdekje.
   Tepër ashpër u sollën me kolaboracionistët në Çekosllovaki, madje ekzekutimi i tyre kishte filluar pa mbaruar lufta… Gjatë dëbimit të tyre nga Çekosllovakia, në vitet 1945-1947, janë vrarë 20 – 30 mijë vetë, por numri më i madh i tyre janë eliminuar, ditët e para mbas largimit të pushtuesve gjermanë, apo siç është quajtur, gjatë “dëbimit të egër”.
   Në Austri u shpallën 130 mijë vetë në kërkim, nga të cilët 23 mijë iu nënshtruan proceseve gjyqësore, ku u dënuan 13.600 vetë, ndër të cilët 43 vetë me vdekje…”

 9. shkopi says:

  Zotni toni,

  jeni informuar shume keq. Ata qe shitten Shqiperine te Rusia, Serbia e Greqia jane pikerisht komunistet,
  per te mbajtur kolltuqet e buta ne kurriz te popoulli. Ju po harroni, ose s’keni asnje haber, se pikerisht ata qe ju queni tradhetare e bene dhe e mbajten Shgqiperine e madhe, nga Nishi ne Cameri. Perjshtohen ata qe u bene fashiste e veshen uniformat e zeza me shpatat e liktorit. Ata e kane vulen ne balle, per kete keni te drejte. Por t’i lem ne strajcen e tyre. Ndersa nacionalistet e patriotet, qe ju futni ne nje thes me ata,
  luftuan per ta mbajt Shqiperin me Kosove, çameri e troje te tjera. Mos flisni kurum e mos fyeni njerezit, vellezerit tuaj edhe pse s’jane aq te mire. Eshte e hijeshme dhe shqqiptare, te shkojme drej mirekuptimin e vllazerimit, se pse armiq kem boll, e s’eshte nevoja te bejme armiq njeri rjetrin si sqiptare.

  1. heu bre says:

   Sa klase shkolle ke mor BUDALLE?

 10. arberori says:

  Ne Belgjike nuk ka “skiftere” , per kete Zoti Xhufi e ka gabim. Ai e di mire, sepse ai eshte ftuar e ka ardhur ne Bruksel i ftuar si historian pikerisht nga ato “skifteret”. Te mos kalohet ne te tilla shprehje. ne Belgjike ka
  shqiptare te vertete e njerez te ngritur qe s’merren as me “skiftere” as me korba. Pse i mbushet mendje ndonjenit, me tru te thata, te lozi rolni e “skifterit” , s’kemi ç’ti bejme. Heret a vone ai bie ne rrjetin ose çarkun e gjuetarit. Te themi te drejten, Xhufi ka nje far te drejte t’i quej “‘skifteré, disa lloj shqiptaresh. Sepse s’eshte hera e pare qe te tille “skiftere” llomotisin poshte e lart dhe te fusin turirin edhe ne çeshtje historike, ku s’kane as me te voglin haber. Sa qe ne fjalimet e tij, poishte e lart, ai e ka fallsifikuar fare pjesen me tregjike te historise se Shqiperise, qe ka qene 7 prilli 1939, duke sajuar rrena e shpifje nga me monstruozet. Ai s’i iken dot kesaj njolle qe i ka bere vetes. Prandaj ai e ka ajam e per nder qe te vjelle llomotisje te tilla bajate. Duke dashur te ule te tjeret ai e ka njollos vetvete s’ka ku shkon me perdreq. Prandaj Zoti Xhufi mos te shqetesohet, ai qe peshtune per hava i bie peshtyma mbi surrat.

 11. Ne Belgjik gjindet i gjithe berllogu primitiv shqiptar.flas per nje numer dhe jo te gjithe,por 1 her kame qen ne bruxel dhe u pa sesa jane te mjer ne dijen shqiptare,ku akuzojn pa nje element te vetem dikend.
  kjo eshte gati ne te gjitha shtete e qytete te evropes ngs shqiptaret egoiste.

  1. dn says:

   berllogu eshte tek ju se belgika i ka te gjithe me universitete femijet e diaspores!

   1. heu bre says:

    Pse berllogu nuk mund te shkoje ne universitet!?

 12. Ana says:

  Ngulitja e z. Xhufi ne kohen e kaluar e bene ate te mos kuptoj drejt cfare dmth Pajtim,paqe e dashuri njerezore..Parim i demokracise eshte respekti ndaj fjales se lire , mendimit ndryshe..Z.Xhufi duhet te dorhiqet nga funksionet e shtetit,te cilat perfaqesojne te gjithe shqiptaret,keshtu do mund te zbraz gjithe arsenalin e tij pa fre.Ne se disa kane mendim tjeter nuk do te thote se nuk e duan vendin e tyre,e aq me keq te ngjallin fantazmen e armiqve imagjinar duke e vene z.Xhufi e com. ne nje pozicion mbrojtje te perhershem ,jashte kohe.Si perf.z.Xhufi I respektohet e drejta e tij per te jetuar ne nje realitet tjeter,mjafton te beje nje terheqje epike nga funksionet e tij…

  1. i cudituri says:

   Z Xhufi nuk ka asnje funksion shteteror moj DEBILE E LINDUR! Ai eshte historian PROFESIONIST dhe thote te verteten e pamohueshme, edhe nese kjo e vertete nuk u pelqen disa funderrinave si puna jote. Qarte?

 13. Beni says:

  O komunista legena,shkoni ne Beograd te flisni ,se Brukseli eshte vater e nacionalizmit Shqiptar,kutu ju thyen turinjte Fatos Nanos dhe Paskal Milo Grekut dhe jo me nje sherbetori te vogel komunist si Pellumb xhufka.

  1. Pellumbi says:

   Legen jan ata qr lehin ne shtepin e boc dhe jo ata qe punojne dhe jetoje per kombin .Ky qe lufton per te verteten dhe historin tone eshte Profesor Pellumb Xhufi dhe jo ata qegllamisin rrugeve te botes.Keta nuk dine historin e vete dhe le me te Shqiperis

  2. E di si eshte puna says:

   Brukseli eshte vatra e Mergares se Qyqeve, qe qyqosin si qyqe nate e dite 😛
   Mjafton te lexosh fjaline tende dhe e kupton se ti je nje antishqiotar i felliqur dhe nje QYQE e lumtur!

 14. Lili(socialiste n'evrope, po fashiste per xhufin) says:

  Zotni Xhufi vete ia beri vetit, e asnje skifter nuk ia beri, pos qe u derguan deklaratat e tij , deklarata publike, edhe u lexuan nga njerezet e Komunes..
  Deshti s’deshti Xhufi Tepelena eshte Auswici shqiptar. Deshti s’deshti Xhufi tepelena eshte symbol i vuatjeve te gjysmes se Shqiperise. Deshti s’deshti Xhufi, tepelena eshte symbol i internimit te femijeve, fare e fisit vetem se nje njeri i familjes ishte antikomunist, e kjo deshti s’deshti Xhufi eshte nje gje qe evropa nuk mundet me pranuar .
  Po per te kuptuar kete, ‘evropiani ‘ xhufi duhet te çlirohet nga trashegimia e tij komuniste e nga formimi i tij komunist si intelektual e te behet pak si koleget e tij ne bote, qe luften fashist/jo fashist e konsiderojne si te kaluar edhe nuk fajsojne femijet e fashisteve sot per veprat e prinderve .
  Duhet te mesoje se n’evrope nuk denohen femijet per faj te prindereve,pra te mesoje se diaspora shqiptare ‘fashiste’ sipas tij, e lindur edhe rritur n’evrope- jashte ndikimit e fashizmit apo komunizmit, po vetem te demokracise edhe partive demokratike qe bashkpunojne per te miren e vendit,qofshin keta socialiste, liberale,socialdemokrate bile edhe komuniste po jo alla enveri- pra se kjo nuk eshte fajtore per Tepelenen, nuk eshte fajtore per dhimbjet edhe vuatjet ne tepelene ,po eshte keto dhimbje e keto vuatje e detyrojne kete ne ruatjen e tepelenes si symbol i se keqes, si symbol qe nuk duhet te perseritet.
  Xhufi vete zgodhi te mohoj keto dhimbje e keto vuatje, me nje fjalor aspak pajtuese , aspak vellaznor ,edhe fyese per viktimat. Vete zgodhi me u ba negationisti i nje realiteti qe ka ende deshmitar gjalle. Sofizmat se a pati pak ma shume a pak ma pak vuatje ne auschwicin e vertete apo ne auschvicin tone symbolik jane tipike e nje vulneti negationist,edhe ky si historian i di mire keto fenomene,apo do te duaje me i ditur mire.
  Nuk ishte pozitioni i tij si historian komunist qe beri refuzimin e tij , sepse deri ne deklaraten e tij prezenca e tij nuk u kundershtuar nga askkush ne diaspore, po ishin deklaratat e tij negationiste qe sollen kete vendim. Pse zotni xhufi u ‘krue’ per se mbrapshti per Tepelenen eshte nje pyetje qe atij duhet t’i behet atij.
  Pra kjo tregon se gjithe argumentasioni i tij ketu me fashistet e evropes nuk qendron…
  edhe e lutim Zotnin mos te fyen inteligjencen e qeveritareve te Bruxelit, qe nuk dihet se jane fashista as perkrahes te fashistave, se vetem sa ky Zotni e rendon poziten e vete po edhe poziten e ambasades e te shtetit shqiptar. Te pranoje gabimin e tij edhe te kerkoje falje viktimave per hapjen e ketij debati qe sjell vetem dhimbje.
  Perndryshe duhet konsideruar se qillimi ishte pikerisht kjo rihapje e dhimbjeve edhe luftes se kaluar..

  1. info says:

   Lili katunarja, meso njehere te shkruash shqip se je analfabete!
   Info :
   1945-1990 te denuar me vdekje 2.000 persona (70% e tyre ne vite 1945 – 1948 , menjehere pas Luftes, si kolaboracioniste te fashizmit)
   1945 – 1990 te burgosur dhe internuar 25 mije persona (duke perfshire dhe familjaret e tyre), rreth 0.7% e popullsise se Shqiperise
   Keto te dhena mund ti gjesh ne Ministrine e Drejtesise (po dhe te Shoqata e ish te perndjekurve)

 15. pena says:

  Ti jak bostani duhet ta mesosh se nese tani jane ne nje llogore shtetet perendimore kjo u be vetem pasi u vune para pergjegjesise nazofashistet e kolaboracionistet pas luftes dyte boterore E din ti se DE Goli vrau 5000 kolaboracioniste te qeverise se Vishise. Ti kerkon te krahasosh dy gjera te pakrahasueshme.Si mund te barazosh kriminelin me viktimen ?! Paqe e pajtim ka kur ka njohje te fajit e pranim te sinqerte te tij .Duhet gjykuar me tru e jo me histeri. se pastaj kane te drejte keto zagaret e janulles si pellazkosi me kopene e tij qe nuk lene rast pa lehur kunder nesh/Sa per Z Xhufi me mire flet emri e vepra e tij

 16. .......... says:

  komunistave ti hani rroçken se ishin atdhetar çliruan vendin nga okupatori , kta fundrinat e foles grenxave nuk jan dakort me xhufin se njerzit e tyre gjoja paskan vujt tek kampet ne tepelen ,pra kta mostra jan ata antishqiptaret qe hynin me bandat e pjeter mustakuqit per llogari te UDBse dhe agjenturave te tjera , kta ish kriminela antishqiptar qe nuk i lidh gje me kombin e popullin ton qe e kan sulmuar e vrar ne bashkepunim dhe per llogari te jugosllavis greqis dhe sherbimeve te tjera , kta kan qen funderinat e kombit ton skon as turp po mbahen me te mir se komunistet , rrespekte zoti XHUFI ,mos shko neper simpoziume ku antishqiptaret jan po ata qe kan qen , jan mostra qe e urrejn kombin e vet ,me mir njemij her komunist , se antishqiptar armik i kobit tend .kta e kan vulen e turpit ne ball dhe te shesin dhe pordh meqe kan luftuar kunder popullit dhe vendit te vet historikisht dhe vazhdojn akoma .

 17. Lili says:

  Wouahhhh..
  Vertet mendon zotni xhufi se kryetari i komunes se skarbegut i ka fol vetit siçe imagjino, ky?ooh nuk je ne Shqiperi ku vendos krye ne veti Njeshi,ketu diskutohen gjerat edhe vendos keshilli komunal. Edhe keshilli ka vendos jo nen aludimet e neofashisteve po vetem nga perkthimet e fjalorit te zotnise.edhe ky fjalor,po aq sa ky qe perdoret ne kete interviste,jane te papranueshme ne nje euvrope qe kerkon bashkpunim edhe reflektimin mbi Histotine tone te perbashket ncevrope.Eshte kjo evrope qe financon e kerkon qe vendet me histori te gmerrshme mos te harrohen edhe te ngrihen cka quhet ‘lieux de mémoire’ vende te kujteses.Pikerisht mos me lejuar negationistete me mohuar ncka ka ndodh aty. Edhe po krimet e komunizmit denohen n’evrope.
  Egersia e intolerancaeshte fjalori i juaj,e si historian dini peshen e fjaleve..ashtu sikur dini se ulurimat edhe presioni nuk bindin askkend n’evrope ,po faktet po.
  Edhe deshmite e njerezeve qe ishin aty jane fakte qe komuna e Bruxelit merr ne konsiderate karshi pohimeve te xhufit..edhe bejne vete konkluzionet.
  Pyeyja eshte kush e zgedhi xhufin?E a ishin deklaratate e tij te rastesishme,edhe pse nuk besoj ne rastesi?
  Ne qofte se ishin te rastit,ky xhufi qenka pa shpirt e pa vizion se te bejsh deklarata te tilla kur je i ftuar nga diaspora jote per Skenderbeun eshte e pafalshme per nje shqiptar,ose eshte sabotuese e qillimeve te qeverise per nje bashkpunim me diasporen.
  Pra lind pyetja cilin scenario duhet te zgedhim:ate te debilit qe nuk di ku eshte to fol apo ate te tradhtarit qe num do bashkpunim me diasporen e vete,?

  1. heu bre says:

   Sa klase shkolle ke ti moj psikopate e frustruar!?

   1. Lili says:

    Ah ah ah,edhe ne qofte se jam analfabete nuk kam te drejte me fol sipas teje..25 000 te internuar edhe ne qofshin pak sipas tje kane te drejte me kerkuar qe ai vend te behet vend i kujteses,ne kuader te politikes evropiane per keto vende ‘lieux de mémoire’,qe perkujtojne vuajtjet e njerezeve aty e qe eshte projekt pikerisht mos me harruar,kurse ju deshironi qe te harrohen edhe plus asaj kerkoni me u pranuar n’evrope.
    Pra mesoni edhe me krye detyrat e juaja kur doni evrope,ose kthehuni e mbylleni veti ne kohen e xhaxhait..

   2. Lili says:

    Po te tregoj:jam sigurisht nje nder ma me shkolle. Nje doktorat e jo ne kristal t’albanistanit po ne Perendim,nje specializim ne geneve,plus 2 vjet inalco sapo me masakruar gjuhen shqipe,edhe nje licence ne psychologji sa per qef per me u mundue me kuptuar cfare mekanizmi ju ka pru ne stadin ku jeni.

    1. heu bre says:

     Ti je krejt ANALFABETE! As edhe nje fjali e jotja nuk mund te lexohet, e jo me te kete mendim ne ato qe thua! Derdimen people 😛

 18. Adi says:

  Xhufi eshte nje primitiv dhe nje komunist i ndyre….si gjithe epoka komunist dhe paskomuniste me keta legena si puna e Xhufit..kacurel…

  1. U dhime duke qesh says:

   Muti Adi bertet se ka arome te mire 😛 😛 😛 😛

 19. katarakti says:

  Keta Gjanajt e kompani kane qene dhe mbeten “Mergata e qyqeve”. Dru me pré kane qene kur jane larguar nga Shqiperia me 1945, pas bashkepunimit me nazifashistet, dhe dru me pré kane ngelur edhe sot. Edhe pasardhesit e tyre si ky Sulejman Gjanaj jane te po atij niveli. Haxhiqamiliste te deklaruar. Koha e tyre ka mbetur ne vitin 1945. Eshte per te ardhur keq qe edhe tani 25 vjet pas hapjes se vendit, “tonin” atje ne Bruksel e japin keta perfaqesues te se shkuares!

  1. Qyqja says:

   Ende s’keni pare gje…

   1. Lili says:

    Po katarakti kur nuk sheh gje…

   2. populli says:

    E dime qe jeni shkaterruesit e perjetshem te Shqiperise o qyqe. Ju pame ne vitet 90-te, ne ’97 e ne vijim, madje edhe para ’90-tes.

    1. Lili says:

     Ah jo, ju nuk keni pasur e nuk keni nevoje per ne ,per me u vra e me u mbyt brenda lojit.
     Ne ishim ne folen e qyqeve ne bruxelles,ku ju po doni me ardh.

     1. i cudituri says:

      Qyqe keni qene, e qyqe keni me ngel tan jeten 🙁

 20. nuk kam faj une says:

  Ne Belgjike ka shume krimba, lumbricous terrestis, se eshte vend i laget dhe kur bie shi dalin neper rruge, kur del dielli thahen e ngele ne mes te rruges se e mira eshte se ketu klima ndryshon me ore. Prandaj Sulejman Gjanet apo deputeti Brukselit Ahmet Gjana, bashke me gjithe antishqiptaret e tjere nuk bejne mire qe merren me keto pune. Por duke qenese jemi ne demokraci kane te drejten te llomotisin sa te duan, por jo te turperojne Shqiperine me veprima palaçosh te tilla. Sa keq! Dhe te mos harrojme se dardha bie nen dardhe dhe kjo eshte gjithmone dardhe veriore.

 21. Allo says:

  the British historian Richard J. Evans describes the technical differences, between professional historians and negationist historians:

  Reputable and professional historians do not suppress parts of quotations from documents that go against their own case, but take them into account, and, if necessary, amend their own case, accordingly. They do not present, as genuine, documents which they know to be forged, just because these forgeries happen to back up what they are saying. They do not invent ingenious, but implausible, and utterly unsupported reasons for distrusting genuine documents, because these documents run counter to their arguments; again, they amend their arguments, if this is the case, or, indeed, abandon them altogether. Pra kur xhufi nuk pranon tepelenpse sipas tij paska nje agenda mbrapa tepelenes si vend te Kujteses,ky vepron si nje negatonist qe kerkon te zbeh vleren e ngarjes ..

 22. dardan says:

  Pellum Guxhufi eshte nje komunist i papermiresuar..ai eshte nje historian gjysmak dhe me defekte sepse ne cdo minut ai mendoj ta ripertrij komunizmin..Por mjere ata qe i lexojne librat e tija qe jane vetem shkarravina dhe libra te mentalitetit dogmatik komunist e enverist!
  Ky tip megalloman vete lavderohet dhe e kane korin e tyre te horrave si:Milo,Guxhufi,i ndjeri Kristo Frasheri dhe druzhe Pollovina (Gjysmaku) ata jane te demshem dhe u ka kaluar koha sikurse konzervave te mishit dhe po i ngrene ato te helmojne..Oj rini shqiptare mos lexoni shkarravina te historianeve kominist se do jeni humbes…larg tyre dhe larg ata duart nga demokracia dhe historianet e rinj..Dardani

 23. Ligor Vangjeli says:

  Kushdo qe eshte i pushtuar nga mendesia komuniste nuk di te kerkoje te falur kur gabon, por duke u perpjekur te justifikoje gabimin e vet zhytet thelle e me thelle ne gabime te tjere…

  1. yyp Xhixhi says:

   Po ti ku je zhytur … 😉

 24. malsori says:

  Eshte fat qe kemi historiane si Profesor Xhufi, atdhetar e personalitet i shquar.
  Respekte

 25. shqiptari says:

  RRESPEKTE PROFESOR XHUFI esht fat per SHQIPERIN dhe SHQIPTARET qe kan nje historjan kalibiri dhe nje atdhetar te shkelqyer si ju ,mos degjo llumin e kombit SHQIPTAR bashkepuntoret e nazifashizmit ishin kermat e kti vendi , turpin e kti vendi , sot pjellet e tyre ngaqe ne i ferkuam pak si shum kurrizin per ti ngushelluar ne fillimet e demokracis , po kujtojn se ata jan heronjt ne kte vend , po kujtojn se para vetes kan njerez qe nuk e kan iden e historis , e kush kta kafshet e curr bejes qe nuk dinin as shkrim as kendim dhe nuk dinin kush ishin dhe pse ndodheshin ne kte bot , pjellet e tyre kujtojn se ne se dim historin e gjysherve te vet qe kan ber krime ne kte vend dhe kan vrar kushedi sa bij nenash per llogari te agjenturave te huaja , kta alabak nuk e din si duket perfundimin e te parve te tyre qe askerkush nuk i pati faj por per tradhetin ndaj kombit te vet si ne ter boten e qytetruar moren plumbin dhe litarin si shperblim , dhe arsyeja nuk ishte se ishin mendimtar se per te qen ishin te ter magjar pa shkoll , por per kohen mas luftes te paret e tyre ishin siç esht isisi sot per ter globin , se koalicioni antifashist ishte ne krahun e PARTIZANVE qe çliruan kte vend , mostrat si kta ter bota i vrau si qent e rrugve , kte mendojn debilet pjellet e tyre se po kamuflohen sikur kan luftuar komunizmin , por nuk e din qe dhe ne franc deri para viteve 80 kendohej internacionalja kudo , pun zgjyrash antishqiptaresh llumi dhe jashtqitja komtare kerkon vend ne piedestal , mendojn se kemi harruar te kaluaren e te parve te tyre , nuk e din se kemi dal nga sistemi shkuar me 12 vjet shkoll te detyrushme pun injorantesh qe nuk duan as komb as atdhe ,RRESPEKTE profesor XHUFI nje intervist brilante e shkelqyer ,nuk jan mesuar tja thon cop te verteten e te parve te tyre ne surrat dhe preken shum , jan per te arhur keq mergata antishqiptarve e tradhtarve qe do i mbuloj turpi historikisht siç i kambuluar.

  1. Lili says:

   when you tell us your true faces…
   Edhe doni evrope ?Kur jo !

 26. Kolombo says:

  Organizata e komentuesve te partise te bashkuar rreth Xhufit.
  Nje historiani serioz nje intelektuali do i vinte turp vetem nga ky fakt, Ironikisht
  tregon qarte se ke perfaqeson zoti Xhufi. Pa dashje zelli i tyre identifikon moralin e “Pullumbit” komunist
  te luftes se klasave

  1. yyp Xhixhi says:

   Po ti ke perfaqeson mo rrot cari!?

   1. yyp Lala says:

    Rroten qe ka ngrene jot eme Xhixhi qe te lindi ty doc ferrash
    mami jot perfaqesonte besniken e partise te kurverise ,

    1. yyp Xhixhi says:

     Te fala sat’eme nga Xhixi thuaj! E di vete ajo 😀 😀 😀

 27. Pellazgos says:

  O ben ignoranti,po fol “shqip” a dere bardhe.
  Dere bardhe do te thote door blanco.
  Kurse ignorance este agnos greqisht d.m.th i paditur.
  Po ku ke gluhe glossa “shqipe” a dere bardhe.
  Mire fjalet latine greke,turke qe kane qene ketu per tre mije vjet,po anglishte nga i moret nga fjaloret?
  Morning mengjes
  Day ne dite note eshte greqisht nga nihta nix.
  Priest ne prift
  Open the door ne hape deren
  Pusy ne pidhi
  Spirit ne shpirt
  Mind ne mendje
  Moscito ne mushkonje
  Fllug ne flamur
  Road ne ruge
  Meat ne mish
  Dull ne budall
  Peach ne pjeshke
  Battle ne beteje
  Buray ne varr
  Deth ne vdes
  Sick ne semure
  Sy you ne syri ju shikoj.
  Ju te ashtuquajturit “shqipetaret” e simbolit te flamurit Greke te Kostandinopolit nuk kini asnje lidhje me Epirotet dhe Prijesin e Epiroteve Jeorgios Kastriotit,sado te genjeni vetveten ge jeni.
  Prandaj ju do edhe Amerika,prandaj ja la Kostandinopolin Turqise ne 1913 ten ,kur shume historiane dhe te ndershem demokrate i kerkonin qe mos tja linte Turqise,por Cifutet,Anglezet,Fashistet italiane e treguan “fytyren” e tyre njerezore kunder Greqise,Epirit edhe ne 1944en.

  1. U dhime duke qesh says:

   E lave bythen sot PISOGLENDI MOU Pillazgos, se ke pune ne darke 😀 😀 😀

  2. Me thene te drejten says:

   Gjuha shqipe-dege me vehte e gjuheve indo-evropiane
   Mjafton te marresh disa njohuri fillestare gjuhesore dhe do mesosh se te gjitha gjuhet evropiane futen ne nje grup gjuhesor,te quajtur indo-evropiane. Te gjitha gjuhet indo-evropiane kane te njejtin burim,pra te njejten gjuhe burimore te quajtur nga gjuhetaret sanskritisht (gjuha-meme).Gjuha shqipe eshte nje dege e vecante e grupit indo-evropian,po ashtu edhe gjuha greke,po ashtu edhe gjuhet gjermanike (gjermanisht,anglisht,danisht,hollandisht..),po ashtu gjuhet latine (italisht,frengjisht,spanjisht,portugalisht…),po ashtu gjuhet sllave (rusisht,bullgarisht,cekisht kroatisht…). Nuk futen ne gjuhet indoevropiane hungarishtja,turqishtja dhe finlandishtja. Te gjitha gjuhet indoevropiane,duke patur nje burim te perbashket eshte afermendsh qe kane fjale me shumice, qe kane te njejten rrenje,thjesht kane marre forma apo trajta te ndryshme duke percaktuar keshtu edhe formimin e gjuheve te ndryshme. Nga kjo eshte fare e thjeshte qe nje njeri me 2 gram tru dhe 2 gram njohuri, te kuptoje se perse ka fjale te ngjashme ne gjuhe te ndryshme evropiane. Ka shume fjale, po ja psh te permendim : nate-notte-night-nixta-noch! Nje injorant do perpiqet ne ndonje menyre te tregoje se kjo fjale eshte psh greqisht domosdo dhe te gjitha gjuhet e tjera e kane marre nga greqishtja 😛 Kjo fjale ka te njejten rrenje nga gjuha-meme,por ne trajta te ndryshme,prej nga percakton gjuhet e ndryshme,qe jane krijime te mevonshme! Kur shkojme te trajtat e fjaleve ne gjuhe te ndryshme (pasi rrenja eshte e perbashket per te gjitha gjuhet indoevropiane) aty fillon gjuhesia punen e saj dhe percakton se kush trajte (jo rrenje,se ajo eshte njesoj per te gjitha),pra kush trajte eshte me e vjeter dhe eshte formuar me ne lashtesi (prej nga kuptohet edhe kush popull qe perdor kete apo ate gjuhe, eshte i formuar me ne lashtesi). Te jene te sigurte te gjithe ata qe enden brekdhjere neper keto shkrime ketej e andej,se gjuha shqipe eshte ajo qe percaktohet se ka TRAJTAT ME TE LASHTA te fjaleve,nga vete profesionistet gjuhetare,fjale qe jane me afer gjuhes burimore (gjuhes-meme). Nje nga treguesit (por jo vetem) eshte shkurtesia e fjaleve. Sa me e shkurter te jete fjala aq me ne lashtesi eshte krijuar dhe ai popull qe e perdor fjalen ne ate trajte eshte me i lashte se nje popull tjeter qe e perdor ne nje trajte me te zgjatur!
   Le te bejme nje krahasim fare te thjeshte :
   at (shqip)
   p-at-er (latin)
   p-at-eras (greqisht)
   f-at-her (ang)
   at-iec (rusisht)
   Ati im qe je ne qiell thuaju gomereve te mos pellasin 😉

   1. Marko Bocarii says:

    GREKOMANET

    C’jane GREKOMANET :
    GREKOMANET jane grek-dashes te indoktrinuar, pa vision te qarte dhe ne injorance totale fetare. Dihet qe feja dhe besimi nuk kane kombesi.Kjo specie njerezore (qe nuk eshte vetem dukuri ndermjet shqiptaresh,ka edhe sllave,rumune etj qe bejne te njejten gje) ben nje “ngaterrese qesharake”, barazimin e Helenizmit me Grekizmin! Ka nje celes te vogel,te cilin duhet ta zbulojne te gjithe ateiste apo besimtare,kristiane apo myslimane! Celesi eshte NDRYSHIMI THELBESOR midis helenizmit dhe grekizmit! Mund te kete shume simpatizante te helenizmit ne bote,por shume pak ose aspak te grekizmit!Nese shqiptaret do e kuptojne kete,gjerat do jene shume te thjeshta dhe te kuptueshme!Nuk behet fjale per shqiptaret orthodhokse fanoliste,ata kane mbi 100 vjet qe e kane kuptuar.Por per shqiptaret grekomane (qofte edhe te pakte)!Per greket s’na intereson se c’bejne.
    Pra c’jane keta grekomanet!?
    Greko-mania eshte semundje mendore si psh klepto-mania.Kjo e fundit eshte fiksimi mendor per te vjedhur sende,thjesht si manjak i semure,edhe nese sendet qe vjedh nuk te duhen fare! Greko-mania ka po te njejtat paraqitje dhe simptoma,manjaket e semure menderisht i ngjiten si vemje grekizmit,pa qene fare e nevojshme e aq me teper e vlefshme! FIKSIM,njerez te semure,qesharake e trupeshke!Justifikimi i ketyre gjynafqareve ( si puna e atij budallait qe thote se eshte i zgjuari i mehalles), eshte se grekizmi eshte dicka e kultures siperore,eshte e lashte,e ndritur!Ketu kemi “ngaterrese” te Helenizmit me Grekizmin!Kjo vjen nga INJORANCA (padija) e ketyre gaztoreve,sepse bejne nje ngaterrese fillestare dhe te thjeshte!E kjo eshte se Grekizmi dhe Helenizmi,qe ne thelb te tyre, jane dy gjera krejt te ndryshme! Madje jane ne KUNDERSHTIM ideor te plote! Thelbi i helenizmit eshte politeizmi,universializmi dhe demokracia,ndersa thelbi i grekizmit eshte monoteizmi,nacionalizmi dhe autokracia! Perpjekja e metejshme qe behet nga grekistet,eshte qe keto dy kundershtesa ideore,te paraqiten si vazhdimesi e njera -tjetres dhe te “martohen” midis tyre!Kjo eshte krejt qesharake,sepse edhe nje bebush e kupton qe te kundertat KURRE nuk jane vazhdim i njera tjetres,por vec mund ti zene vendin njera tjetres! Keto jane gjera te ditura dhe te thena (madje edhe ne Greqi),por natyrisht per njerezit mendje-hapur jo per trupeshket! Neogreket e sotem i perkasin grekizmit dhe asnje lidhje nuk kane me helenizmin as nga pikepamja racore,as nga pikepamja gjeografike e aq me pak nga pikepamja kulturore!
    Semundja e grekomanizmit do mjek dhe mjekim!Keshillohet autoqefali reale e kishes shqiptare dhe dije!

    Etniki Sineidisi (ndergjejia kombetare)
    Per te kuptuar menyren e te menduarit dhe te konceptimit ne popullsite qe banojne sot ne Greqine e Re duhet te dime edhe se si i kuptojne dhe vleresojne koceptet popullsia e sotme “neo-greke” atje :
    C’ESHTE ETNIKH SINEIDISI (ndergjegjia kombetare)
    Ελληνική εθνική συνείδηση είναι η ψευδαίσθηση τού ρωμιού, ότι κατάγεται από τούς αρχαίους έλληνες.
    Ndergjegjia kombetare greke eshte ndjesia e genjeshtert e romejve,se jane te prejardhur nga helenet e lashte.
    (shenim: romej jane gjithe popullsite kristian orthodhokse,pa dallim kombesie,gjuhe dhe prejardhje, ne ish-Perandorine Otomane)

 28. Baliu says:

  “Skifteret” e Brukselit dhe Pellumb Bufi, pakez ornitologji.

  1. U dhime duke qesh says:

   Bali Fariu …. apo Fari Balliu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 29. Ana says:

  Grnekomania eshte dashuri pa fund per civilizimin .,eshte vazhdemesi e treshegimnise te civilizimit e ruajtur ne memorie dhe DNA.Po cfare eshte shqiptarizmi?Eshte nje perzierje e Urrejtjes dhe Shkaterrimit si cfaqje e prapambetjes barbare,e mungeses se civilizimit.Shpetoni nga vetvetja se pari ,pastaj mundohuni te shpetoni te tjeret .Nje test I thjeshte DNA do te percaktonte ne se keni mbire afer rrenjes se shqiptarizmit te vertete apo prane shkurres se braktisjes te rracave te ndryshme ….E se fundi kush do qe te jini mjafte me me urrejtje e flluska lavdie,me dije qe smund ti praktikoni per te rregulluar jeten e perditshme drejt qytetarise duke I kthyer ato ne mjet per te shprehur dhunen…

  1. Marko Bocarii says:

   Qe ti moj Ana je nje cope mishi pa tru dhe pa shkolle, kete e kishte kuptuar kushdo, duke lexuar ato 2 gisht leter qe kishe shkruar ca me siper. Po qe na ishe edhe grekomane, ahahahahaaaa kjo ishte me te vertete nje kenaqesi e vecante. Tipat teveqele si puna jote, qe s’kane konceptet fillestare te kuptueshmerise dhe s’kane lexuar asnje liber ne jeten e tyre, jane me te vertete nje thesar i cmuar i cdo shoqerie!!! Me qenie te tilla psikomane si kjo Ana, njerezit tallin bythen dhe bejne gallatat e rradhes.
   Ana moj felliqesire antishqiptare, ne rradhe te pare duhet te mesosh se cdo te thote fjala “grekoman”, ne rradhe te dyte duhet ta mesosh se kjo fjale ka kuptim poshterues (pezhorativ), ne rradhe te trete do beje mire te lexoje ndonje liber mbi grekomanine dhe “civilizimin”. Te keshilloj te mos lexosh botime shqiptare, apo amerikane, apo gjermane e italiane per kete ceshtje. Do ishte me mire te lexoje botime greke,qe te ishe me e bindur ne ato qe mund te fillosh te kuptosh. Psh mund te lexosh botimet e nje publicisti shume te njohur grek, kritik dhe parimor, si Vasilis Rafailides psh librat “I lai ton Valkanion”(popujt e Ballkanit) apo “I istoria tou neoellinikou kratous” (Historia e shtetit te ri grek).

 30. BRUKSELI says:

  AN(US)A MIRE DO BEJE TE ISHE FTILLUAR PAK .LEXO DHE DO KUPTOSH SA PAK DI.MARKO BOCARI ESHTE ME I VERTETI PER NE.PER TY GJITHASHTU.NE SE JE E RE APO I RI KE KOHE E FTJELLOHU.SA PER GREKET ME MIRE MOS FOL SE E MENDER PORDHE MENDJEN TENDE E TE FARES NGA VJEN.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *