Ja kush ishte sozia që përdorte Enver Hoxha, diktatori kishte frikë nga atentatet, ndiqte shembujt e Stalinit

Zbardhen të tjera detaje nga jeta e Enver Hoxhës. Historianiamerikan James S O’Donnel, ka treguar në librin e tij informacione mbi jetën e tij. më poshtë tregohet se si Hoxha mbante një sozi të tijin, nga frika s mund të binte pre e atentateve.

Një shembull i dyshimeve që rrethonin Hoxhën është përdorimi i raportuar i një sozie që ishte bërë të dukej identik me udhëheqësin. Një histori e tillë tregohet nga Loyd Jones në librin e tij të udhëtimeve, ku pretendohet se një dentist i quajtur Petar Shapallo luante rolin e Hoxhës në shumë funksione zyrtare, duke ulur rrezikun e atentatit ndaj Enver Hoxhës. Jeta e fshehtë që jetonte Shapallo tregohet nga këto udhëzime që ai merrte për detyrën e tij: “Shapallos i ishte thënë të favorizonte këmbën e majtë kur ecte. Në rast të takimeve të paplanifikuara me publikun ai udhëzohej të fliste për kujtime të fëmijërisë.

Ai duhet të niste duke shikuar në largësi dhe duke thënë: “Kur kam qenë i vogël …’ Shapallo ishte një sozi perfekte për Hoxhën. Kur udhëheqësi mbante dietë edhe ai binte në peshë, linja e flokëve të tyre rrallohej njëlloj, ndërsa kur udhëheqësi kishte ndrydhur këmbën, edhe Shapallo çalonte. Edhe në film Shapallo ishte si një hije e ngadaltë e Hoxhës që ia bënte me dorë turmave, ose kur ndalonte për të marrë lule nga një vajzë e vogël”. Është e thjeshtë të kuptohet se nëse kjo histori është e vërtetë, jeta e Shapallos ka qenë një ferr, megjithëse në sipërfaqe jetonte në bllokun e veçantë të udhëheqjes në Tiranë.

Të gjitha të dhënat nga jeta e mëparshme personale e Shapallos ishin zhdukur dhe këtu përfshiheshin vdekja e prindërve, e kirurgut plastik, e njerëzve të tjerë që e njihnin, të cilët raportohet se kishin pësuar vdekje në aksidente misterioze. Një tjetër teori në lidhje me gjendjen mendore të Enver Hoxhës ishte dhe ajo e psikiatrit shqiptar Afrim Dangëllia, në artikullin e tij “Personaliteti paranojak i një diktatori” në 22 gusht 1991 në gazetën “Republika”. Duke vlerësuar gjendjen e Hoxhës, Dangëllia thotë se “Hoxha ishte një pranoja i tipit të Hitlerit, Stalinit, Çauçeskut dhe Sadam Hysein”.

Shumë njerëz të intervistuar përmendin ngjashmërinë e Hoxhës me Hitlerin. Ekonomisti Aleksandër Dholo thotë se e konsideron Hilerin një forcë pozitive në Gjermani deri në vitin 1941 pasi mendoi për rindërtimin e Gjermanisë, ndërsa më vonë donte të kontrollonte të gjithë botën, çka çoi në shkatërrimin e Gjermanisë. Paralelizmi që bën Dholo mes Hitlerit dhe Hoxhës konsiderohet nga shumë si i dështuar, por gjithsesi Dholo beson se Hoxha e transformoi Shqipërinë dhe konsolidoi territorin dhe sovranitetin e saj.

Nimete Minga, një gjeologe 31-vjeçare është një tjetër person i intervistuar që pranon efektet pozitive të regjimit të Hoxhës, duke arsyetura se Shqipëria kishte nevojë për një lider të fortë pasi zhvillimi i mëparshëm ishte shumë i dobët. Hoxha ashtu si Hitleri e pranon se në fillim të regjimit të tij ka përdorur metoda të dyshimta, por ia doli të ndryshonte shoqërinë e Shqipërisë duke e nxjerrë nga prapambetja e thellë. Ndër një nga elementët që ndikojnë në natyrën negative të regjimit të tij ishte kushtetuta e vitit 1976, e cila zyrtarizoi dogmat e vetë-mjaftueshmërisë dhe izolimin e vendit. Nga të gjithë elementët e shoqërisë shqiptare të këtyre viteve, kushtetuta ishte padyshim më dëmtuese.

Lidhja me Stalinin

Hoxha ishte padyshim një stalinist, por i një tipi të veçantë. Prova të devotshmërisë së tij ndaj Stalinit gjenden në shumë libra, fjalime e artikuj të tij. Në një prej tyre ai thotë: “Stalini nuk ishte as tradhtar i marksizëm-leninizmit dhje as kloun cirku. Ai ishte një leninist i vërtetë që fliste pak e bënte shumë për Bashkimin Sovjetik dhe për revolucionin. Kur Stalini fliste borgjezia dhe imperialistët nuk duartrokisnin por hiqeshin sikur qeshnin, në fakt ata dridheshin nën lëkurë”. Një nga përshkrimet më tipike për Stalinin gjendet në librin e Hoxhës “Me Stalinin” ku ai thotë: “Ai ishte revolucionari më modest, më i ditur dhe më i dashur, një marksist i madh.

E donte me gjithë zemër popullin sovjetik dhe i dedikonte të gjithë energjitë, punën e zemrën. Në çdo bisedë që kam pasur me të si në ato më të thjeshtat deri te ato më të në rëndësishmet, cilësitë e tij dilnin gjithmonë në pah”. Nga njëra anë Hoxha ishte një stalinist në sensin e aplikimi të zbatimit të rreptë të politikave të centralizimit të pushtetit dhe ekonomisë që e mbanin të ngulitur në pushtet, por nga ana tjetër nuk ishte stalinist pasi ndryshe nga ai ishte i lexuar dhe i kulturuar. Hoxha kishte gjithashtu shumë më tepër kontakte me njerëzit se Stalini, ai ishte një folës i mirë dhe i aftë të diskutonte si me intelektualët dhe me fshatarët.

Këto kombinime të pazakonta arriheshin prej faktit që ishte i studiuar dhe i pashëm. Ai kishte brutalitetin të njëjtë me Stalinin por nuk e tregonte në fytyrë. Hoxha ishte karizmatik dhe këto aftësi e bënin atë njaq udhëheqës të fuqishëm. Një sondazh i nisur nga prilli 1994 mbi rolin e Hoxhës në Shqipëri dhe rezultate të papritura dhe dëshmonte për efektin e udhëheqësi ka pasur mbi psikologjinë e njerëzve të vendit, që vazhdon të mbetet edhe sot. Çdo intervistë fillonte duke kujtuar faktin që është përvjetori i vdekjes së Hoxhës dhe pyetja ishte cilat ishin ndjenjat e para për lajmin në 1985.

Vetëm dy njerëz u përgjigjën se ishin gëzuar për vdekjen e diktatorit, ndërsa 98 për qind thanë se ishin trishtuar dhe kishin qarë, si dhe se kishin frikë për të ardhmen e tyre. Ky skenar ishte i njëjtë me atë pas vdekjes së Stalinit. Pra Hoxha ishte një njeri aq i adhuruar nga disa segmente të popullatës sa që Ramiz Alia urdhëroi se data e vdekjes së Hoxhës të mos vihej në varrin e tij sipas parimit që “një njeri i tillë nuk mund të vdesë kurrë”.

Konsensusi i përgjithshëm ishte se Shqipëria kishte shumë probleme në vitin 1985 por shumë pak njerëz bënin përgjegjës Hoxhën për to. Hoxha konsiderohej si një njeri i ndershëm që kishte prioritet interesat e Shqipërisë ndërsa për problemet ishin përgjegjës drejtuesit rajonalë të partisë. Shumë besonin se pas vdekjes së tij do të vinin menjëherë ndryshime, por shumica e popullsisë ishte e re dhe njerëzit nuk kishin njohur udhëheqës tjetër përveç Hoxhës.

Rivalët e Hoxhës

Ndërsa njerëzit që kishin vuajtur nga dora e Hoxhës siç mund të kuptohet ishin të lumtur për lajmin e vdekjes së tij, por ishin të kujdesshëm që të tjerët të mos kuptonin ndjenjat e tyre. Në një intervistë të kryer më 4 prill 1994, Natasha dhe Sonia Beribashi, një familje që më parë ka jetuar në ekzil jashtë shtetit, tregojnë për diskriminimin e treguar ndaj tyre pas spastrimit të babait të tyre nga radhët e partisë. Babai i tyre Foni Qirko ishte dërguar në Skrapar në 1956 dhe në 1974 vëllai i tyre 22 vjeçar Artan Qirko tentoi të arratisej por u kap dhe u dënua me 25 vjet burg. Prej kësaj njolle në biografi Natazha u dërgua në një fshat të largët ku nuk mud të ishte më mësuese matematike por punonte në një punishte.

Shumë shqiptarë mendojnë se Hoxha ishte një tiran dhe tani janë të lumtur që gëzojnë më shumë liri personale nga më parë. Por gjithsesi janë krenarë për të sepse ishte tirani “i tyre”, në një skenar që gjithashtu është i ngjashëm me Stalinin. Për të analizuar nëse Hoxha ishte vërtet tiran, një pikë e mirë nisjeje është libri i Aristotelit “Politika” ku ai diskuton qëllimet dhe karakteristikat e një tirani. Autori thotë se tre qëllimet kryesore të tiranit janë turpërimi i subjekteve të tij dhe bindja se një njeri i keq nuk do të komplotojë kundër asnjeri.

Ai tenton të krijojë mosbesim mes të tjerëve pasi tirani mund të përmbyset vetëm kur njerëzit nisin të kenë besim te njëri-tjetri. Kjo është arsyeja që tiranët e luftojnë të mirën dhe janë të fiksuar me idenë se ajo kërcënon pushtetin e tyre. Tirani dëshiron që subjektet e tij të jenë të paaftë për veprim, në mënyrë që të mos tentojnë përmbysjen e pushtetit. Sipas këtyre pikave, e gjithë politika e tiranit përmblidhet në mbjelljen e mosbesimit mes aleatëve, heqja e pushteteve të tyre dhe turpërimi i tyre. Aristoteli thekson gjithashtu karakteristika të tjera si kontrolli i rreptë mbi aktivitetet e vartësve të tij, përdorimi i spiunëve.

Gjithashtu tirani i varfëron subjektet për të financuar mbrojtjen e tij. Muharrem Xhafa, biznesmen dhe ish-burokrat i Enver Hoxhës, thotë se ishte i shokuar nga injoranca e zyrtarëve në ministri të ndryshme: “Zyrtarët mbanin vendet e tyre të punës vetëm prej besnikërisë dhe servilizmit ndaj Enver Hoxhës”. Sigurimi kishte shumë pushtet gjatë epokës së Enver Hoxhës dhe sipas Anton Logorecit, detyra e tij ishte eliminimi i çdo forme opozicioni ndaj pushtetit. Ai llogarit se ka pasur rreth 13 000 oficerë me uniformë të Sigurimit, përveç shumë agjentëve të fshehtë dhe informatorëve.

Efekti i sigurimit te popullata përshkruhet dhe nga autori suedez Bjorn Hallstrom që ka vizituar Shqipërinë dhe tregon se njerëzit largoheshin prej tij me frikë pasi nuk dëshironin të shiheshin që flisnin me një të huaj. Dhe në fakt nuk ka dyshim se Partia e Punës kontrollonte çdo aspekt të jetës së shqiptarëve, dhe as nuk tentonte ta fshihte këtë. Hoxha mbështeti publikisht këtë qasje në fjalimin e plenumit të 11 në 1963, duke thënë: “Udhëheqja e partisë di çdo gjë për jetën e njerëzve, prandaj e di që nuk janë të gjithë flori të pastër.

Ka njerëz me ide të gabuara, ashtu siç ka dhe njerëz të disiplinuar,. Të besueshëm punëtorë, intrigantë, frikacakë e të tjerë. Marrim rastin e Anastas Lulo (komunist i denoncuar më pas nga Hoxha) Partia punoi shumë me të por kur e pa që ai dhe shokët e tij po bëheshin të rrezikshëm, i shtypi. Por gjithsesi si rezultat i punës së partisë shumë njerëz janë zbutur dhe korrektuar”. (Gazeta Sot)

REMOTE_ADDR:[]

47 komente në “Ja kush ishte sozia që përdorte Enver Hoxha, diktatori kishte frikë nga atentatet, ndiqte shembujt e Stalinit”

 1. Usa says:

  Po mire surratin ja bene operacion plastik (qe ne ate kohe nuk njihej asnje vend te bente operacion plastik) por si ja bene me zerin, me mendimet etj etj.
  A ju pjerdhsha mendjen e ceket qe cdo hajvanllek qe shkruajne e hani per te vertete dhe na e sillni ketu qe ta besojme!!!

  1. Edkari says:

   e meritonte plumbin qeni e meritonte

   1. Celiku says:

    Prandaj i hengre mune zotrote?
    Edhe i vdekur ju t,erron ai burre pa le me i gjalle!
    Ku ishgit atehere ju trimat e Ballit te Canes qe nuk e vrate?
    Te pakten t’i kishit rruar koqet se gje tjeter nuk i benit dot!

    1. ELIOT says:

     R CELIK KARI ..ENVERI NA I HONGRI MUTIN MUA DHE FAMILJES SIME ….JEMI TE GJTHE NE EUROPE DHE JETOJME SI PRINCA … JO SI JU ZGJEBSA …QE JA THITHNI RAMES PER NJE SHISHE ME LLALE …. EDHE SADAM HYSEN KISHTE 5 SOZIE …SEPSE E BENTE NE BREKE …KAQ TRIMA ISHIN … VRISNI TE PA ARMATOSURIT ..NE KAPITALIZEM KURRE SI KANE BERE ATENTAT CHURCHILLIT APO GENERAL DE GAULLIT … SEPSE ISHIN PACIFIQE DHE NUK ISHIN KRIMINELA SI ENVER HITLERI .. ZGJEBSI QE VRAU EDHE FEMIJET E ISMAIL QEMALIT …. HEROIT TONE …. JA KUSH ISHTE KATUNARI NGA GJIROKASTRA…Q EDHE SHKOLLEN SE BERI NE FRANCE …SEPSE ISHTE TYQ ..SI EDHE FEMIJET E TIJE ….MERCI

     1. ay qy says:

      Ti princ!? Ti je komplet RROT CARI o katunar Tirone dhe i tille ke per t’ngel gjithe jeten! Ti ende s’di me shkrujt o carac, lene mo te kesh lexu ndonji liber ne jeten tende 😛
      Me falni ne kapitalizem u vra Xhon Kenedi ? uhahahahahaaaaaaaaaaaaaa
      O RROT CARI, O KOKRRA E INJORANTIT!!!!!

   2. Lleshi says:

    ti o figure K ke lindur dhe K do vdesesh se nuk do kesh arsye tjeter nga emri qe i ke ven vehtes,,FUCK IDIOT,,,

  2. Malsori says:

   Po mire o karagjoz amerikan,atehere nuk e gjeje dot kete sozine,po sot e 28 vjet si nuk gjetet nje te aferm te tij qe te deshmoje per keto mbrockullat tuaja?
   Po si nuk keni turp qe ia futni si kau peles dhe nuk e kuptoni qe i nxirrni bojen vetes!
   Lereni Enverin atje ku e vuri historia dhge mbushini ketij populli barkun me buke se nuk do keni nevoje te genjeni me per Enverin!

  3. Bahamas says:

   Sipas nje studimi te fundit te bere nga prof.dok Enthony Qeen paraqitur ne Universitetin Hengford te Britanise se Madhe,ka dale se penisi i Enver Hoxhes ka qene me vlera te medha seksuale per te ardhmen e njerezimit!
   Femijet e Enver Hoxhes,te ngjizur nga penisi i tij,do te rrojne mbi n200 vjhec!
   Sikur Enver Hoxha te ishte mbajtur nga fuqite e Medha vetem per permiresimin e rraces njerezore,sot ne bote do te kishim mbi 100 milion enveriste gjenetike.
   U be ky gabim dhe bota humbi nje mundesi te ralle per te ardhmen e jetes mbi toke!

   1. U dhime duke qesh says:

    😀 😀 😀 😀 😀 😀

  4. Bushi says:

   Enver Hoxha ka pasur sozie.Shpifje.U dhjefsha m’u ne shkrim.Keto jane shkrime bajate,qe u vijne per shtate disa kundershtareve (3%),qe kane qene neper burgje.Por populli shqipetar,sidomos sot ne kete lloje diktatura qe vriten e varferohen ç’do dite,ngre larte e me larte figuren e Enver Hoxhes,si figura me e ndritur e kombit shqipetar.Le te shpifin sa te te duan,te hedhin balte sa te duan,te lehin sa te duan,Nuk e rrezojne dot malin Enver Hoxha.Ai nuk kishte kurre sozie,nuk kishte frike nga ndonje atentat, se e mbronte vete populli.Edhe vete populli ishte kthyer nje sigurim i dyte dhe shume i forte.Enver Hoxha,me thene te verteten,kur ishte midis njerzeve te klases punetore apo koperativisteve,e ndjente vehten me te sigurt.Ju qe kini qejf te shpifni,vazhdoni ne profesionin tuaj te shpifjes,por nuk u beson populli.

 2. Skeptiku says:

  Futja kot…nje historian amerikan i deshtuar qe do te shese ca libra per te bere ndonje lek per pleqeri. Histori pa fakte, vetem me deshmi nje fjale aty nje fjale ketu.

  1. miranda says:

   lesh me qime ju nuk arrini dot ENVER HOXHEN dhe na cate trapin me genjeshtra . Si nje llaf e njeqind llafe ai ishte karderr dhe nuk e rruante as per amerike e as per europe:Tani shqipetaret jane kthyer ne fukarejte e europes mbajne syte nga Amerika dhe Europa qe tu jape nje kocke e ta lepijne.

 3. antonio says:

  Si nuk u ngopet duke mashtruar boten se per shqiptaret gjithcka eshte e qarte!
  Askush nuk mund te jape qofte edhe nje fakt se Enver Hoxha kishte sozi!
  Ne se ai do te kishte frike,nuk do dilte kunder te gjithe fuqive te medha boterore!
  Keto shkrime jane nje bumerang per vete autoret e tyre,por duket qarte se ata nisen nga parimi djallezpor “Qellimi justifikon mjetet”!

 4. Lisi says:

  Na lodhën këta zagaret perëndimorë me analizat e tyre idiote . Keta , nga “ lartësia e thanës “ flasin si e ëma e Zeqos !
  Nuk dua të polemizoj me të për broçkullat që lëshon ,por, për një gjë do shprehem :
  Stalini s’kishte kulturën e Enverit !
  Kuje me ulërimë – ky debil , duket, nuk njeh as Stalinin, as Enverin !
  Në kosmosin komunist Stalini është një elefant, kurse Enveri është një çakall apo bretëkocë- zgjidh kë të duash !
  Edhe muhabetet e tij me sozitë etjetj janë muhabete të shpëlara !
  Nga këta perendimoret kemi gelltitur shumë gjera pa I pertypur!
  Ore mik , s’është viti ‘90 sot , jemi në 2018 !

 5. IVONI says:

  FIGUREN E ENVERIT NUK MUNDENI TA INJORONI DOT , ME FAKTIN SE SI E KATANDISET VENDIN ..! ENVERI ISHTE BIR I POPULLIT QE E DREJTOJ ATE NE RRUGEN E DREJTE TE BARAZISE , PA TE PASUR ..! AI NUK NDIQTE KRIMINELET DHE NUK I EKZEKUTONTE ATA , POR LIGJI , ORGANET KOPETENTE HETUESI – PROKURORI – GJYKATE , QE ISHIN DHE JANE { NE PERSHTATJE ME MOSHEN } TE PUNESUAR DHE SOT ..! “figura ” te njohura te hetuese – prokurori _ gjykates te “kohes se Enverit kane gjykuar dhe “bllokmenet ” , mandje dhe bashkeshorten e tij , figura te cilat personalisht i kam njohur shume mire , qe “kakarisnin” dikur si kaposhe dhe me pas dolen kunder vetvetes ..!

 6. degelisi says:

  Sonia e Enver Hoxhes is the Mero Baze
  Kete e si more se isham une qe ruaja Meron

 7. Shqiponja says:

  Nuk e di asnje nese kish sosie Enver Hoxha , ajo qe dihet boterisht eshte se vishej si xhentelman me kostume dhe pa jelek kundraplumb si Saliu , jo per gje por Enverin nuk e desh populli shqiptar dhe Saliun qe na solli demokracine e desh gjith bota jashte dhe brenda Shqiperise ………… e pidh te semes kur nuk del njeri ti heqe gjuhen per se gjalli atij dhe te birit , qe do jete shqiptari me i ndyre ……..

 8. Moisi Golemi says:

  Artikull per laraska.

 9. Haka Tekizoti says:

  Pohimi për sozi është krejtësisht fantazi dhe jashtë çdo logjike. Enver Hoxha dilte aq rrallë në popull saqë do ishte hajvanllëk i madh që dhe në ato pa raste të çonte dikë tjetër në vend të tij. Kështu i bie sikur të ketë bërë jetë si zog inkubatori.

  1. heu bre says:

   Kush te tha ty se dilte rralle? Kokbole 😛

 10. xhozi says:

  vari kart halle pune ushtrie

 11. Labi says:

  I rruni trapin Enverit, kur thoshte ai lufta e kllasave dridhej Shkelzeni ne koqe te Berishes, sot na ka dal nje cop idiot qe thot se une e rrezova,i gjori mendon se Shqiptaret harruan qe ai vdiq vete dhe nuk e vrau ndonje trim as nga Tropoja e as nga Kukesi, fundja ai i beri njerez i mesoi si flihej me jastek nen koke.

 12. tarrasi says:

  Te lodhur deri ne neveri,analiza leshi.

 13. USA says:

  Nje mut si te hash IDIOT

 14. pensionisja says:

  enverit i vin rotull keta te gjithe ,se i beri njerzit me drita i mesoj te lexojne ,te jene njerez,se ishin akoma turqi ,mesjet.ja ta shikojne se kane 27 vjet e spo ben shteti ndonje hidrocentral e keta slane lume pa shitur tek kushdo qofte ,vetm shqipetar te mos jete ,edhe mut po i huaj ,ja keta jane keta demokratet e famshem qe na i lane femijet rugeve te botes ,,,,,,,,,,

 15. Nje nga sozite says:

  Nuk kishte nevoje i modhi Enver Hoxha per sozi …….. kishte gjithe popullin shqiptar sozine e tij !!!!! Kot lodheni ta denigroni figuren e tij …. e .. pa mundur ….. figura e Komandantit eshte e “gdhendur” ne ADN -ne e ta tere shqiptareve !!!! Duhet me ndryshu (mutacion) ADN-ne ….. dmth … e pa mundur !!! Njeri pa te meta nuk ka … kete e dime , por komandanti ka bere aq shume per shqiperi dhe per popullin sa ju bastarder lindur nga perverse , ne kushte perverse dhe ne ambiente perverse …… nuk ju ngelet gje tjeter … vetem te na beni te tere neve nga nje “pipe” … qe tju lehtesohet inati !!!

 16. s'kam ç'bej says:

  Po keta idiota amerikane jane?! Apo nga ata te Elezit. U pjrdhsha mu ne mendje o historianamerikani me gjithe shoket e tu. Te pakten genje ata qe ke rreth tej se kaq budalla je sa keto gjera i thua ne publik, ,doshta ti kane rrefyer Elezi me shoke.

 17. Populli says:

  Plehra Enver Hoxha, eshte kryeplehra me e madhe e gjithe historise Shqiptare. Ai qe do ti kishte futur nje plumb kokes, sot do ishte hero kombetar.

  1. Grigor says:

   Ti nuk pate bythe ta beje, as yt atë. Keshtu qe trus bithen dhe rri urte. Ata që nuk kane mbaruar tete-vjeçaren si puna jote, nuk lejohen te komentojnë.
   Debil.

  2. I Riu Komunist says:

   ENVERI HERO KOMBETAR E SHQIPTAREVE!

 18. Hajrie Homni says:

  Oooooo gazetar/e leshi i Gazeta Sot (gazete akoma me lesh se gazetar/ja), Enver Hoxha nuk kishte nevoje per sozie, se populli e adhuronte. Kot nuk qau populli me ooooiiiiii, kur vdiq Ai + armiqte e jashtem nuk hynin dot, se Shqiperia ishte totalisht e izoluar.
  TE q.fsha gazetarin/gazetaren e gazeten bashke!!!!

 19. Shqiptar says:

  O Tema mos u futni ne mediat KAZAN. Enver Hoxha ishte gjeni dhe gjeniu di te kalkuloje ne ujerat e turbullta dhe te papritura te politikes. Gjenia e tij qendron qe shpetoj Shqiperine nga ricoptimi ne mes te Greqise dhe Jugosllavise.
  Disa komentues ketu jane sa naiv aq edhe( me falni) budallenje..!

 20. Thanasi qe ta plasi says:

  Po çe donte sozine Enveri more? Te shikoje nga afer Enver Hoxhen ishte enderra e kujtdo ne ate kohe. Kush do ta vriste ate? Ate e donin te gjithe. Atij as nuk i shkonte nder ment se mund ti ndodhte ndonje e keqe nga populli. Dhe kishte te drejte se e nxorri kete popull nga skamja e injoranca. Ata qe e shajne sot kane studiuar ne universitetin qe krijoi ai. Lavdi te perjetshme luanit te Shqiperise

 21. doni says:

  Cdo gje behet per para . Ne amerike ka shum,e njerez qe bejne miliona para doke genjyer. Ky eshte nje thjesht nje mashtrues amerikane. Eshte nje emisione televiziv ne amerike qe quhet “American greed” ( pangopesia amerikane) ku paraqiten tipa te tillesi si puna e ketij pseudohistoriani qe mashtrojne njerezit duke bere miliona. Na duhet ky mashtrues amerikan qe na bindi neve qe kemi jetuar ate kohe se cfar eshte e verteta.

 22. Armandi says:

  Lereni Enver Hoxhen ne te drejten e Tij , se me pasurine qe la Ai, akoma po pasurohen keta politikanomiliardere .
  Dhe sa per denigrimin qe doni t’i beni , mundohuni sa te doni se ate bust prej bronxi qe ja” rezuat”, keto 30 vjet me politiken xhvat sa te mundim
  ja keni ngritur edhe me te madh, bile ja keni bere prej floriri !

 23. Jak Boston says:

  Kur Enveri ishte duke bere seancat e kenaqjes se sumes, nxirrte sozine qe te levizte me makine qe te mos kuptohesh qe ishte pederast.
  Sa per ate qe e donte populli vlen te permendet se prandaj jetonin ne bllok te rrethuar me ushtare ngaqe i donte populli.
  Ju te gjithe ishit te burgosur ne ate kohe vetem se disa ne burgun e vogel qe quhej burg dhe ruhej me polic dhe disa ne burgun e madh qe quhej republike dhe ishte e rrethuar me tela me gjemba dhe ruhej nga ushtare te armatosur.
  Jeni trushpelare aq sa thoni Enveri solli dritat sikur elektriku ishte shpikja e Enverit, jemi ne Europe o
  mjerane, dritat i solli koha qe jetuam pasi me ato drita bente shpelarjen e trurit partia dhe Enver Suma me ane te shtypit dhe radio televizionit jo vetem brenda Shqiperise po edhe jashte saj me aq sa munden.
  Per ata qe kane patur mundesine te fluturonin naten ne kohen e komunizmit Shqiperia ka qene vendi me pak i ndricuar krahasuar me vendet e rajonit te mos flasim per krahasim me vendet kryesore ne Europe.
  Komunizmi dhe Enveri gjate gjithe kohes se ekzistences si sistem kurre nuk u krahasuan as me vendet fqinje as me ato rajonale dhe as me ato te kontinentit.
  Komunizmi kishte vetem nje krahasim qe ishte viti 1938 i kohes se Zogut edhe kur koha e qeverisjes nga komunizmi per jetegjatesi e kaloi kohen e Zogut ata prape krahasoheshin me vitin 1938, se per cfare aresye kete le ta thone komunistat pasi une nuk e di.
  Kelyshet e buces se kuqe qe kane drejtuar pas 1990 vazhdojne ne te njejten rruge duke bere kahasime keshtu ishte me PD e keshtu me PS, po asnjeres pale nuk ia mban te krahasohet as me republikat e dala nga ish Jugosllavia pasi jane ku e ku me mbrapa edhe pse ata u shkaterruan nga lufterat e atjeshme gjate shperberjes se Federates Jugosllave.
  Kjo tregon fare mire se sa mire ka drejtuar Enveri dhe kelyshet e tij Ramizi-Nano-Sala-Rama-Meta…..etj deri te Mona me Bashen.
  Shkoni flini gjume tani se ne 10:30 te darkes pas lajmeve te fundit te ores 10 ikin dritat.
  Keshtu qe keni mundesi te enderroni komandant Enver Sumen sa te doni deri kur te lindi dielli.

 24. Përjetësisht says:

  enver hoxha abuzoi me pushtetin more morra, jo se ishte trim.
  Bythqir ishte si puna e këtyre bythqirave që kemi sot në politikë që abuzojnë me pushtetin dhe bëjnë si enveri. Po skeni faj ju që sistemi në Shqipëri nuk u pastrua nga plehërat komuniste me revolution se populli shqiptar ka frikë.Prandaj dhe pjella komuniste do vazhdojë të influencojë politikën shqiptarët dhe nja 30 vjetë të tjera, sa të zhduket.

  1. i cudituri says:

   Revolucion bejne KOMUNISTET dhe jo halabaket si puna jote mor koktrash! Ke lexuar ndonje liber ne jeten tende pervec abetaret o cope mishi !?

 25. Azio says:

  U bene me shume se 30 vjet nga vdekja e Enver Hoxhes dhe nuk eshte bere asnje analize me kuptimin shkencor per jeten dhe veprimtarine I tij ne sherbim ose jo te Shqiperise.
  Ku jane apo ku kane qene historianet tane per te nxjerr ne pah jeten e tij,si ne kohen e luftes edhe pas luftes,deri kur ai vdiq?
  Nisure nga keto qe Po shkruaj,askush nuk ka mundur te analizoje apo te shkruaj jeten e tijKjo do te thote se nuk ka njeri qe te kete byth te shkruaj historise me te keqijat apo te mirat nen peshtetin e tij afro 50 vjecare.
  Prandaj Ju qe flisni badihava,rrini ne by then tuaj.
  Brez I tjeter mbase arrin te kuptoj me mire,mbi brazen e analizave shkencore te mirfillta,te nxjerre ne pah,ne drite te diell it figuren e tij
  Spese keshtu eshte .Kur vdes njeriu merr guxim dhe mund te flasesh si te te vije per mbare,Po kur eshte gjalle nuk ja mban bythe askujt te flase sic Po pellasin sot disa fundrine,qe gjoja e quajne vehten historiane

 26. lisi says:

  Pyesni KOHEN kush qe ENVERI!!

 27. Jak Boston says:

  Po ti moderator qe bllokon komentet mos je dhe ti i partise se punes se sumes?

 28. Anarko-Sindikalisti says:

  Following Lloyd Jones’s success with Mister Pip, his backlist has been reissued. First published in 1993, Biografi originally purported to be reportage, but has now been re-categorised as fiction. Jones visited Albania in 1991, six years after the death of dictator Enver Hoxha, when the country was still struggling to recover from the terrible damage inflicted by his regime. His account of the trip is built around his search for Petar Shapallo, a dentist from a remote village who had been forced into acting as a double for Hoxha, undergoing plastic surgery and kept under house arrest until Hoxha’s death, when he was summarily turned out to fend for himself. Jones eventually makes contact with the broken lookalike, and travels the length of the country with him to visit places from his past. The only problem being that Shapallo didn’t actually exist; in Jones’s words, he is a fictive “metaphor” for the systematic rewriting by the Albanian state of each citizen’s biografi (life story) in order to justify cruel and random punishments. A compelling hybrid.

 29. Demokrati says:

  Ja fut pordhes kot ky rrot k… Enver hoxhes i rrunte bythen me i miri,sa ishte gjalle.Por edhe tani mbas 30 vjetesh,prape e kane frike,se me ate po meren akoma.

 30. SS says:

  HAHAHAHAHAH…AAA PORDHE ME RIGON USA….????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. shkodran says:

  TE permedesh diktatorin sot eshte neveri , ai ishte moster i pa shkolluar nuk arrite te marre asnji vite universitet po shkoi mbase veseve ,hipokrite, i pa bese , tradhtare ,imoral , nuk di ndonji vese qe nuk e ka pase ai moster , vrau me pabesi miqte e vete me te ngushte , vra kunatin e vete Bari Omarin , varferoi nje popull ne limitet e mbijeteses ,kopjoi stalinin dhe me ndihmen e tij krijoi sigurimin famekeq me injorante te zones operative nr 1 , gjykatsa pa shkolle teqexhi ishjte koci xoxe qe i beri gjygjin intelektualve te shkolluar jashte ,klerikve , grabiti pronen pronarve dhe ne shpijat e pronarve jetuan morrat e kuq , e cfare te thuash per ate moster turp kjo gazete ne sherbim te bijve te ketij moster te permende.

  1. i cudituri says:

   O Budalle, ti s’di te shkruash do te japesh mend!!!! O TRAP, shko lexo ndonje liber po lere kete pune, se s’u be nje idiot i lindur si ty, te beje propagande dhe ta besoj ndokush me 2 gram tru ne koke. Ti ke mesuar 5-6 teza idioteske dhe i perserit si papagall, pa ja patur idene se per cfare flet. A kupton o katunar karagjoz!? Nivel i neveritshem felliqesirash 🙁

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *