Etnologia dhe antropologia shqiptare: Prejardhja pellazge e shqiptarëve nuk është një mit, por rrenë e pastër

Etnologia dhe antropologia Armanda Hysa, thotë në një intervistë se pretendimet që shqiptarët janë pasardhës së pellazgëve, janë gënjeshtra.

Shqiptarët i referohen vitit të largët 1389-të, ashtu sikurse serbët, në kontekstin e një reference historike, por historianët e të dy popujve e interpretojnë ngjarjen sipas “tekeve” të veta. Si rrjedhojë, tekstet e historisë, jo vetëm të këtyre dy popujve brenda Ballkanit, por edhe e të të tjerëve, janë të mbushura me mite. A mendoni që studimet e mirëfillta antropologjike e etnologjike, mund të kontribuojnë në dekonstruktimin e këtyre miteve?

Nuk mund t’i përgjigjem kësaj pyetjeje pa u marrë pak me historinë si disiplinë. Shkrimi i historisë është një proces i ndërlikuar, ku ndërthuren faktorët objektivë e subjektivë; faktorët ideorë e ideologjikë, që mbizotërojnë në periudha të caktuara kohore; si dhe faktorët etikë, perceptimet mbi të mirën dhe të keqen. Faktorët objektivë mbështeten tek faktet, në rastin e historisë ato janë burimet parësore e dytësore, dokumentet pra dhe literatura. Faktorët subjektivë përbëhen nga disa nivele: subjektiviteti i kronikanit dhe i dokument-shkruesit; subjektiviteti i atyre që disa dokumente i kanë ruajtur e disa jo, si dhe subjektiviteti i vetë historianëve. Vetë subjektivitetet kanë lidhje me moralin, etikën, idetë dhe ideologjitë e caktuara të një periudhe kohore.

Historianët profesionistë janë të vetëdijshëm për këtë kompleks dhe përpiqen të përballen me nivelet e ndryshme të subjektiviteteve kur bëjnë analizat historike. Në Ballkan shkencat humane janë themeluar me një qëllim të përcaktuar mirë që në nisje, t’i shërbejnë kombit përkatës. Ato i janë nënshtruar pra që në fillim ideologjisë nacionaliste e historianët kishin detyrë mes të tjerash, të formulonin tezat mbi të drejtën historike mbi territoret përkatëse kombëtare. Me daljen e dekonstruksionit, në shkencat humane lindi prirja tjetër që çdo grand narracion ta quajë mit.

Historianë e antropologë iu vunë me zell analizës së ideve e të platformave ideologjike në kuadër të së cilave ishin shkruar studimet historike e etnologjike, duke e nxjerrë çdo histori të mbushur me mite. E vërteta mbeti jetime nga të dy këto prirje duke marrë automatikisht për të mirëqenë se miti është gënjeshtër. Por pse mitet na qenkan gënjeshtra?

Le të flasim për mitet e mirëfillta, për shembull Mujin dhe Halilin, ose më saktë ciklin e Eposit të Kreshnikëve. Tani sigurisht se nuk po argumentoj këtu që Muji e Halili dhe gjithë personazhet e eposit janë figura historike. Por përmes përshkrimeve të ambienteve të tyre jetësore dhe strukturave të mendimit të shprehura përmes dialogëve, figurave e simboleve, a nuk mësojmë ne diçka mbi zeitgeistin mesjetar të malësive të veriut? Apo mbi njëfarë organizimi shoqëror të tyre? Apo mbi marrëdhëniet me grupet e tera etnike e fetare? A nuk nisim të pyesim veten pse fuqia dhe pushteti merren nga linja amësore përmes qumështit të zanave? Pse e mbinatyrshmja është femërore në ato ambiente tipike patriarkale? T

ani flitet shume mbi mitet e komb-formimit, pra miti i origjinës dhe i vazhdimësisë. Kjo sepse mungojnë faktet objektive historike që t’i mbështesin ato teza. Por a mund të themi se ato janë gënjeshtra të pastra? Jo, pasi po njësoj mungojnë edhe faktet objektive për të kundërtën. Atëherë përmes analizës së burimeve dytësore mund të hidhen hipoteza të ndryshme, disa prej të cilave rezultojnë të jenë më të logjikshme e disa të tjera jo. Prejardhja pellazge e shqiptarëve për shembull nuk është mit, por rrenë e pastër.

Prejardhja ilire ose trako ilire mbeten hipoteza deri diku të logjikshme. Mund të flasim për mit të prejardhjes ilire të shqiptarëve kur bëhen përpjekje të kota për të provuar vazhdimësinë mijëra vjeçare në të njëjtin territor, duke mbyllur sytë ndaj dyndjeve të shumta të popujve gjatë 900 viteve (200-1100 era jonë) apo faktorët asimilues romanë e helenë, por nuk është se nuk ka të vërteta fare aty. Prejardhja prej albanëve të Kaukazit për shembull nuk është fare mit, por rrenë e pastër edhe ajo. Tani dalim te pyetja. A e kanë sajuar historianët serbë historinë e Betejës së Fushë Kosovës? Jo, fare nuk mendoj kështu.

Por problemet lindin tek shumëllojshmëria e burimeve të përdorura. Tani historianët serbë mbështeten kryesisht në burimet sllave, pak janë përdorur ato osmane, por nuk mund të themi se ata gënjejnë. Ata ndoshta i bien shkurt, apo lënë në heshtje, aleatët ballkanas, por pjesëmarrja e aleatëve nuk vë dot në dyshim faktin se ajo betejë u udhëhoq nga mbreti serb, çka e vendos Serbinë e kohës në qendër të ndodhisë, njësoj sikurse betejat e Skënderbeut vendosin arbrit në qendër të ngjarjeve edhe pse nuk mund të mohohen ndihmat që Skënderbeu merrte në forca njerëzore e financiare nga jashtë. Përpjekja e historianëve shqiptarë në lidhje me Fushë Kosovën fokusohet te legjenda e Millosh Obiliqit, pra ishin shqiptarët ata që vranë sulltanin e jo serbët, por kjo mbetet një përpjekje e vaktë që nuk prek thelbin. Përdorimi i ciklit të këngëve të betejës së Fushëkosovës nga ana politike dhe ideologjike është problemi, por jo miti në vetvete.

Përdorimi i atij miti si armë për të siguruar të drejtën mbi territorin është gjëja që duhet kritikuar e mbi të cilën duhet ngritur debati mes studiuesve, por në anën tjetër askush nuk ka të drejtë të cenojë mitet mbi të cilat ngre vetëdijen e vet një grup etnik. Le të marrim si shembull këngën “Vidovdan”, tingujt e fjalët e të cilave kanë shoqëruar represionin serb në Kosovë në dekadën 1989-1999: Kud od da krenem tebi se vracam ponovo/ ko da mi otme iz moja dusha Kosovo – po kjo këngë nuk ka fare lidhje me ciklin origjinal epik të këngëve të Kosovës (Kosovske pesme). Ajo u kompozua në vitin 1989, është manipulim i pastër dhe dëshmi mbi përdorimin politik të mitit si armë lufte. Ose për shembull marrim këngën e bukur të serbëve të Kosovës: Gusta mi magla padnala, na toj mi ravno Kosovo – Ra mjegulla, mbi rrafshin e Kosovës sime – teksti u transformua në – na toj mi ramno Kosovo, pra mbi Kosovën që ma kanë rrëmbyer. Sot tekstet historike, sidomos në Shqipëri e Serbi, nuk janë aq të mbushura me mite sesa me gjysmë të vërteta, në sensin e bazuar në mënyrë të njëanshme vetëm në një palë dokumente, por më gjatë mbi to do ju rekomandoja studimin e Shkëlzen Gashit mbi tekstet e historisë në Shqipëri, Kosovë, Serbi, Mal i zi e Maqedoni. Aty del më qartë ky raport.

 

REMOTE_ADDR:[]

109 komente në “Etnologia dhe antropologia shqiptare: Prejardhja pellazge e shqiptarëve nuk është një mit, por rrenë e pastër”

 1. agush says:

  Zonja megjithese duhet respektuar si profesioniste e fushes, duhet te mbetet jashte ketyre llogjizmave te PKSH-se, mjafton te lexoje Homerin dhe Herodotin, Tuqididin etj shkrimtare klasike, qe flasin per pellazgjine dhe kupton nese ka vazhdimesi apo jo te ne shqiptaret. Sa per fakte te tjera te vazhdimesise, e qe mund ta provoje vetem gjuha, i sugjeroj te shfletoje nje material te Nermin Vlora Falaskit mbi zbulimet ne Itali, Greqi dhe Shqiperi, qe lidhet me gjuhen ne te cilen eshte shkruar neper pllakata, krysisht ato te lutjeve dhe te varreve. Riti i varrimit te te pareve, patjeter duhej shoqeruar me gjuhen e tyre dhe ne kete kohe nuk ishte mbrujtur as HELENIZMI, AS ROMANET. Per te tjera fakte qe mund te hapet debat me kete zonje dhe me shume te tjera si kjo, si MUC NANO ME SHOKE, duhet te shfletojne per popullin e tyre, e burimet e popullit te tyre dhe jo te bejne krahasime me serbe, a ku di une se cfare. SHENDET E GJITHE TE MIRAT!

  1. Hoxh Armandi says:

   Hahaha e shikoni o arnauter ju s’keni lidhje me pellasgjet.Pellasgjet e vertet jemi ne greket e askush tjeter

   1. Hoxh Armandi says:

    Mos ma vini re se kam rrjedhur

    1. Hoxh Armandi.. says:

     …edhe kam pjerdhur bashke me Hoxh Janullen….

    2. Arturi says:

     Hoxh, mire ia bere atij Armandit! 🙂 🙂 🙂

   2. Epirotet says:

    O jevg neo grek arumun dropulli, pasardhes te ballkaasve te vjetet dhe te lashte jane vetem Arnautet sic edhe vet, dhe askush tjeter, po ata arnaute qe te shkerdhyen motren dhe nenen tende arumune per 550 vite me rradh, o ata arnaute qe shfarrosen gjithe greqisne e sotshme jugore gjate mesjetes, ata qe ju vllehet i quani arvanitas.

    Lerse se jane apo nuk jane pellasge shqiptarer, por cfare jeni ju neo greket jevgjit, kjo eshte ceshtja.

    Ju perzierje bastarde dhe produkt perdhunimesh shqiptare, dhe 10etnve te tjera qe edhe sot vishni fustanellen shqiptare.

    Ti as ” grek” nuk je o bajge arumune, sepse greket jane shfarros me kohe, ti je arumun dropulli qe te kane skllaveruar shqiptaret nder shekuj dhe qe ke mesuar greqisht [ara 100 vitesh, shqiptaret dhe meshira e tyre te lane gjall

    1. O epirot me gjak jevgu, dil me identitet dhe merr mamin edhe motren me vete qe te mesojne se kush jane arumunet.Gjithashtu laje edhe ti bythen se po te presin nja dy kusherinj te tute o rrace bastarde.Nuk ke faj ti, por interneti qe te krijoi mundesine qe te shkruash keto maskaralleqe.

   3. mirel says:

    Ja Hoxh Armandi..ngrefet si puna e jevgut grek me sperma turke.
    Nje kurve anadollake mjafton ta njohi per nene cdo bastard grek.

   4. Yörük shepherd in the Taurus Mountains.

    Main areas inhabited by Yörük tribes in Anatolia today
    Yörüks
    The Yörük, also Yürüks or Yuruks are a Turkic people ultimately of Oghuz descent, some of whom are still semi-nomadic, primarily inhabiting the mountains of Anatolia and partly Balkan peninsula. Their name derives from the Old-Turkic verb from Eastern Turkish dialect (Çagatay dialekt)- yörü “yörümek”, but Western Turkish dialect (Garbi Türkçe) yürü- (yürümek in infinitive), which means “to walk”, with the word Yörük or Yürük designating “those who walk, walkers”.

    The Yörük to this day appear as a distinct segment of the population of Macedonia and Thrace where they settled as early as the 14th century.While today the Yörük are increasingly settled, many of them still maintain their nomadic lifestyle, breeding goats and sheep in the Taurus Mountains and further eastern parts of mediterranean regions (in southern Anatolia), in the Pindus (Epirus, Greece), the Šar Mountains (Republic of Macedonia), the Pirin and Rhodope Mountains (Bulgaria) and Dobrudja. An earlier offshoot of the Yörüks, the Kailars or Kayılar Turks were amongst the first Turkish colonists in Europe,(Kailar or Kayılar being the Turkish name for the Greek town of Ptolemaida which took its current name in 1928) formerly inhabiting parts of the Greek regions of Thessaly and Macedonia. Settled Yörüks could be found especially near and in the town of Kozani.
    greku fytyres tende,ja nga vjen ti ,pensionisti gerqise ..ti ske fytyre mohon edhe origjinen tende cobane..

   5. Lili says:

    Duhet studente qe lexojne ,e lexojne shume per te folur … kurse stud3ntet tone as latinisht as grekishten e vjeter nuk e lexojne e nuknjohin autoret e vjeter ku flitet per keto troje..
    Te burimi nuk shkojne, po kane dituri mbi cdo gje edhe e dine se mit eshte prejardhja….po po mjafton ta dine edhe u Krye Historia per ta…

   6. ELIOT says:

    HA HA HA NJE TURK PO N TREGON HISTORINE TONE ..TE ILLIREVE TE PELLASGEVE … NGA E KA PERKTHYAR NGA TURQISHTJA E QEMAL ATATURKUT …MORE TURK NE TURQIT NA DODGJEN NA I MOHUAN HISTORINE GJUHEN TONE LIBRAT ONE I DOGJEN SE DONIN TE NA CONVERTONIN NE TURQ … DHE SERBEVE I LANE TE LIRE SE PAGUAN TAKSA DHE JA SHITEN BYTHEN SERBIT ..KESHTU KISHIN KOHE TE RRENIN A E DIN TI TURK ANALFABET QE BOTA E CIVILIZUAR E DINE SE SERBET KANE ARDHUR NE BALLKAN NE TOKAT E ILIREVE NE SHEKUJT E 6 KOQE KATNARI … DHE KU E KE PARE SE JANE RRENA HISTORIA E PALLASGEVE ..NE LIBRAT TURK APO SERB …. KY ESHTE TURPI I SHQIPTAREVE ..KETO TIPA DUHEN SHPORRUR NGA VENDI YNE .. SERBET PASKA BERE LUFTEN NE KOSOVE ..DHE JULE CEZARI KA ZBULUAR AMERIKEN ……. AKOMA NJE DEBILE QE I KANE RRJELLUR …TRUTE POVER CON

  2. Turi says:

   Po kjo idiotja dhbe psikopatja ku i ka te dhenat qe te mbeshtese faktin qe shqiptaret nuk qenkan pasardhes te pellazgeve? A mund te na thote se cfare di kjo monstra per pellazget? Cfare ka lexuar dhe cfare ka cfletuar. Si mund te flaseshb me terma te tille absolut kur nuk sjell fakte shkencore? Nuk mund te besh deklarata te tilla historike pa patur mbeshtetje shkencore. Na jep nje citim, na jep nje fakt, na jep nje botim, na jep nje autor qe ne te besojme idiotizmat e tua moj antropologia e leshit.

  3. "versioni femer i Muc Nanos" says:

   Kjo eshte femer e rrjellur, pasi barazon te shkuaren shqiptare me ate te sllaveve dhe ardhacakeve te tjere ne ballkan duke hellur poshte mitet dhe ben de fakto betejen e Fush Kosoves me “mbretin serb” qe nuk ka asnje dokumentacion pervec atyre serbe te shkruara ne shek. XX! Zonje e pjerdhur eshte me se normale qe historia nuk shkruhet me mitologji ashtu si pretendojne serbet dhe greket moderne sepse mitologjia eshte e sajuar ose e keq interpretuar. Prova qe i ben shqiptaret pasardhes te pellazgeve eshte gjuha qe ne flasim e cila i pershtatet natyrshem shkrimeve pellazgjike ne gure.

  4. sali says:

   C’fare profesioniste? Keto jane teza te viteve 1920! Nje papagalle e kopjace eshte se nuk i ka te vetat.

  5. Nauni says:

   Shikoni sa injorant njerez ka midis nesh.Ne vend te komenteve per permbajtjen e artikullit; kalojn ne sharje e ofendime per njeri tjetrin.Jo jo nuk behemi njerez ne shqipetaret.Do ngelemi akoma me bisht.

   1. I pa emer says:

    Po un e kam 1 bisht e per koke te bishtit po e kam nga perpara. Mir vella’

  6. Nauni says:

   Respekt per artikullshkruesen.Inteligjente.

  7. greece is shit says:

   Moj tyryfycke!! Po lidhjen e greqishtes se lashte me modernen qe nuk ka njeri ne bote ta gjeje pserse nuk e permend. Po lidhjen e greqishtes se lashte me Shqipen perse nuk e permend. Qenke nje nga ato pacavuret pa yndyre fare!!!

 2. Andrea says:

  Po pse u jepni hapesire te tille deliranteve o Mero? Ajo e ka te shkruar ne balle qe eshte down. Meqe e quan veten koke e madhe te botoje artikuj shkencore ne revista shkencore. Aty duket.historiani jo ne shkrime gazetash. Dhe Ver Llapa bohet historian ashtu. Behuni me serioze. Jepini hapesire njerzve normale dhe problemeve tona te perditshe: si te ecim para ekonomikisht, si te et papunesia, si te arsimohemi me shume dhe me cilesi.

  1. Argita_B says:

   E Sakte, gazeta Tema mundohet te kaloje nga gezete thash e themesh ne gazete kulturé shkencore…
   O mera katnari, po si mund te votosh shkrime te tilla ne gazten tende kur audienca e gazetes tende jane 95% fshatare!!
   Per ke po e boton kete artikull kur nuk ke lexues qe kàe kapaxitetin ne gazeten tende te kuptoj e apo gjykojne dike qe shkruan per historine!!

 3. kasemi says:

  Ik moj qelbesire, e paske zbuluar ti se prejardhja nga pellazget eshte rrene. Po edhe sikur zonja apo zonjusha te dyshoje per kete teze, shprehja kaq e vrazhde ben te besosh se kjo nuk eshte studiuse apo historiane. Mbeti historia ne dore te armanda hyses, nje emer qe po e degjojme per here te pare. Ju lutem zoterinj te gazetes qe per probleme kaq thelbesore per kombin tone mos botoni brockulla te mender historianeve.

 4. Atdheu says:

  Armanda Hysa. Ne fund te fundit na cave koken e s’na the asgje. Keto jane teori qe ju hyjne ne pune vete juve “shkencetareve” . Nuk na the pasardhes te kujt jemi?, se kenget e serbeve , mire i paske mesuar.

 5. Dikush says:

  Historianet nuk i ditkan, po zonja i ditka te gjitha…. Gjynaf qe se kane pyetyr kete zonje te ditur si ta shkruanin historine, atehere kur kjo ishte akoma nje shkendije ne syte e ster ster ster ster ster ster gjyshit te saj.

 6. Hoxh Armandi says:

  Artikull VK me lodhi

 7. Nuk mbeti fshatare nga Jugu e malok nga Veriu pa shkruajtur per Historine e Shqiperise hahahahahaha ku ka arritur ky vend edhe kjo Armanda na ishte mangut por me te bukuren hajvallik e thote qe me demek popujt ilir na jane perzier me helene……me cilet helene moj maloke e Saliut helenizmi ishte kulture dhe jo Etni qe mundej te perzihej apo vari kkk shkrujm nje here

 8. Atdheu says:

  E moj injorante. Ty te ka ngel sahati qe ne momentin qe ke lindur. E mban vete per entologe dhe antropologe.

 9. KORÇARI says:

  KJO “EKSPERTJA” DUHET TË LEXOJË PAK GJUHËN E LASHTË GREKE DHE TË NA THOTË SE ME ANË TË CILËS GJUHË KANË SHPJEGIM SHUMICA E FJALËVE , SI PSH SHPREHJA “UK” QË NË GJUHËN SHQIPE DHE ATË TË LASHTË GREKE KA KUPTIMIN E “N..UK” MOS SHIKONI GJË DIÇKA TË PËRBASHKËT?????
  GJITHASHTU FJALA “IPPO” QË MË GJUHËN E LASHTË GREKE DO TË THOTË KALË , JA TË SHOHIM PAK NË SHQIP … FJALA “H..IP” PRA HIP, KALËROJ , DHE SHUMË E SHUMË FJALË TË TJERA , FJALË TË CILAT NË GJUHËN E SOTSHME GREKE S’JANË ASNJË KUPTIM.
  PRA KËTA “EKSPERTË” TË [email protected]ËS DO TË ISHTE MIRË QË PARA SE TË BOTOJNË TË TILLA “STUDIME” TË NA TREGOJNË SE SA U PAGUAN DHE NGA KUSH.

 10. Kellira says:

  Me pelqejne personat qe flasin drejtperdrejt dhe me doza te ulta subjektivizmi. Ne pergjithesi e ekuilibruar por dallohet osmanofilia. Shpreh keqardhje per zhdukjen e dokumentave osmane, pazareve, xhamive dhe teqeve. Nuk permend si pa dashje te shkuaren bizantine, kishat etj.
  Nuk e kuptova cfare eshte “folklori shqiptar qe nuk kendohet shqip”. Folklori besoj vetem ne gjuhen e nenes mund te kendohet. Mos ishin kenget e te ardhurve ne tokat shqiptare qe kendonin ne gjuhen e tyre?! Ashtu si hyne jo natyrshem ashtu dhe do te dilte ky lloj folklori sidomos me zhdukjen e ngadalte te osmanishtes dhe turqishtes nga perdorimi i perditshem.
  Driteshkurtesia 100 vjecare e intelektualeve… Nuk di ne lartesine e kujt intelektuali eshte zonja por pak si shume nga lart po i gjykon. Dhe jo nje apo dy. Por te gjithe en bloc… Te gjithe intektualet ia paskan fut kot… Pervec Enis Sulstaroves…
  Gjithsesi ia vlente leximi.

  1. KORÇARI says:

   Këllira, je i/e madh, gjithashtu je 1000% i/e përpiktë në atë që ke shkruajtur , më pëlqen humori yt për të thënë gjëra serioze .
   JAM 1000% ME TY.
   NA KANË MBYTUR TURKOMONGOLËT , SËRBOBARBARËT ETJ.

  2. Epirotet says:

   Ju pseudo ” europianet” e medhejun shqipfol;es jeni bere qesharak, me keq se neo greket kur permendet dicka per osmanet…

   ne kohen e Osmaneve shqiptaret drejtonin boten, drejtonin nje perandori ne 3 kontinente, 30% e kryeministrave osmane ishin shqiptare dhe elita ushtarake perbehej me shqiptare gjithashtu.

   Dokumentet osmane jane te rendesoshme shume, sepse jane dokumente, dhe jane fakt historike dhe nuk ka lidhje osmanofolia ketu.

   Pazaret kane qene gjithashtu dicka e bukur dhe kane qene edhe ara osmaneve.

   Kur kjo flet per gjuhe te hua ne foklorin shqiptar e ka fjalen per sllavisht, prandaj eshte injorante kjo magjype, osmanishtja nuik ka pasur ndonjehere ndikim ne folklorin shqiptar.

   1. Nje saktesim per Pazaret.Vete fjala pazar mesa di une eshte nga osmanishtja me origjine perse dmth.Por sidoqofte u ngriten ne kohen e Osmanve.Tregjet soe pazaret lindore ishin me nam ne strukturen e rregullt te tyre ,ne nje kohe qe ne evrope ishte kellire krejt.Pa infrastrukutre.Para osmaneve ka pasur vetem ca arber(epiriote) agresiv e gjysem te eger ,me tufa bagetish qe shtegtonin lart e poshte maleve.Mesjta ne arberi eshte llahtar i vertete.Kjo eshte evertat e jo ame me universitete e institute kerkimore qe na i prishen Osmanet hahahaha

    1. Kellira says:

     Po me zog anadolli. Osmanet shpiken pazaret por nja 2000 vjet pas Rruges Egnatia. Shyqyr qe erdhen ata qe banoret e zonave qe pushtuan te qyteteroheshin.
     Popull qe jetonte ne cadra. As xhami s’dinin me bo. Per 600 vjet mezi e bon nji xhami ne stamboll. Ik ne Turqi te shohesh trashegimine arkitekturore te periudhes osmane dhe mos e krahaso me dynjone ne Europe por me kishat me te humbura bizantine te Ballkanit.

     1. Turi says:

      Nuk ka nevoje me shku ne Stamboll. Te shohesh vlerat osmane.Te mjafton Berati ose Gjirokastra. Qe krenohet Shqiperia me to.Nga ana e arkitektures. Per sa i perket anes morale nuk kishte as prostitucone as kurverira. Dhe prinderit nuk i conin neper azile. Por i rrespektonin. Familja ishte e shenjte.

      1. Kellira says:

       Edhe ne Prizren. Po cmenden turistet. Ose ke Ura e Tabakeve.
       Por shko me mire ne Sarajeven se aty i kupton fiks dy qyteterimet. I ke te ndara si me thike. Njera si gjelle qensh dhe tjetra gjithe drite.
       Bjeri shkurt dhe thuaj qe “kjo me pelqen” dhe ketu mbyllet diskutimi meqe eshte pune shijesh dhe ato nuk diskutohen.
       Por mos u merr me qyteterime se ju edhe breket i doni italjone. Parfumet franceze, makinen gjermane, ilacet angleze etj. Kjo ju bo te shpif. Koken nga Lindja dhe sumën nga Perendimi!

   2. katarakti says:

    O debil. Ne ishim zagaret e Turqise. Na ndersenin ata kunder kujt te donin. Paskmi drejtuar ne boten! Qenke debil ne shkallen siperore. Ne kemi qene zagaret dhe qehallaret e Turqise. Jemi perdorur dhe shfrytezuar nga turku si mos me keq. Dhe kur erdhi koha e pavaresise turku na shite te sllavet. Per me shume kur kuçedra turke u largua, Shqiperia ishte vendi me i prapambetur i Europes. Pa nje shkolle, pa nje rruge te shtruar, pa nje spital, pa nje hekurudhe etj etj. Dhe ti po na tregoke qe paskemi sunduar boten! Si ka mundesi qe ekzistojne njerez me intelektin e majmunit?!

 11. Arber iliri says:

  O Armanda tani mire bene qe meresh me dicka por jo kaq e prere dhe kaq fort o goce se do te keputet uckuri I brekeve, e prere fare goca.Mos merr edhe ndonje leke ndene dore ti motra e more vesh apo jo.

 12. vaso says:

  Kjo “zonja” qenka grupi Klosi,Lubonja,Nano,qe shumezojne me zero historine e popullit.Epranoj qe ndoshta kjo qe dime eshte genjeshter.
  -Cila eshte e verteta dhe ku bazohet kjo “zonje”?Dhe sa paguhet per keto qe thote?

 13. faro says:

  RRENE E PASTER, thote kjo per origjimen pellazgjike?????!!!!!!
  Kurre nje shkencetare nuk duhet te kete GUXIM te hedhe nje ide te tille, krejtesisht pa argumentin me te vogel.
  Si mund te shkelmoj kjo punen e lodheshme te disa shkencetareve si Dh. Pilika, Arif Mati, S. Kondo etj.
  Mendjelehte!

 14. Guri says:

  Pi mbete ti te besh historine e Shqiperise me Sazan Gurin vdekte ai vend …

 15. Se kush shkruajti se komentuesit jane budallenj,por se dine...dakortesoj! says:

  Pyetje per historianen nga gazetari” a mendoni se pateriakalizmi eshte nje rrenoje kulturore…..?
  Kini ndermend ta beni deputete apo ta nxirrni ne tv?! Pyetje per hisorine kjo nuk eshte,eshte opinion.
  Po ta dinim se kush jane pasardhesit e pellazgve…ai popull do jetonte vetem me ” detyrimet” e te tjerve kundrejt atij pasardhesi

 16. Dani says:

  O redaktoret e temes e di qe e kini problem te mbushni faqet e gazetes por jo deri ketu,ka plot qe jane te ditur e te lexuar dhe me te pjekur se kjo biba,askush se merr ate seriozisht,vetem kini filluar dhe Po na e beni te merzitshem gazeten.

 17. INJORANTE E LINDUR says:

  E Lexova “Teorine Fantastike” te kesaj “Shurres-Armides”…
  1-Ja na thuaj se ku do te dalesh me kete qe shkruan,se ne sa Shkruani me siper ka Pergjithesime Teorike dhe “Copa” te Mbledhura neper Shkrime te Ndryshme per te NA “SHITUR” IDEN TUAJ FANTASTIKE :SE SHQIPETARET NUK QENKAN PREJARDHES NGA PELLAZGET?????????????Vertet
  2-Merreni me Pegjithesime..POR EDHE NDONJE FAKTE QE TE ARGUMENTONI SE SHQIPETARET NUK JANE PREJARDHES TE PELLAZGEVE EDHE KETE NUK NA E THATE..Por na Thoni…Serbet…Mendojne Shkruajne..Lalapin..pastaj..na Hidhesh ne Betejen e Fushe-Kosoves…pastaj…na Flete..per Gjermanet…Pergjithesime per Francezet…dhe “Pordhi Kali ne Dere te Hanit dhe Theu Xhamat e Dyqanit”….
  3-Shkrimi eshte aq i Ulet sa dhe POSHTERUES PER VETE AUTOREN E KETIJ SHKRIMI qe Njelloj si “Teoricjeni” Mustafa Nano qe ka mbetur Varur pas Koqeve Serbe..duke na e bere Skenderbene “Serbe”..si dhe Nene e tij Vojsava….Serbe…vetem dhe vetem PER INTERESAT SERBE..apo pse dhe eshte i PAGUAR Prej Tyre….
  4-Ky Shkrime nuk ka ASNJE VLERE per ne Shqipetaret, por ka VLERA per Armiqte Shekullore te Shqipetareve..qe kerkojne te gjejne “Tezen” SE GJASME SHQIPETARET KANE ZBRITUR NGA MALET E NAGORNI-KARABAKUT:::Ndermjet Armenise dhe Azerbazhanit..sipas nje Toponimi te Quajtur “Albani”…pra Autorja e Mesiperme:I HEDHE BENZINE ZJARRIT TE HAPUR TE ARMIQEVE TANE…dhe bene Punen e tyre..
  5-Historia me Mitollogjine po ti shohim mire nuk kane asnje gje te Perbashket..SEPSE HISTORIA ESHTE E SHKRUAR, dhe Mitollogjia jane Gojdhena ose edhe te dhena te pa Provuara..PER TE MOS THENE FANTASTIKE..ose edhe te Mbjella nga Mendjet e njerezeve duke u nisur nga Arsye te Ndryshme…
  Pra Zonja e mesiperme..nuk na Bie Ndonje FAKTE… per Tezen e saj…DHE ESHTE PER TA EKZEKUTUAR, kur na “Tregon”..dhe kerkon te na “Mbushe” mendjen me Brockulla te tilla…
  Eshte e vertetuar se Shqipetaret jane Prejardhes te Pellazgeve.,..per keto jane Bere Studime nga Studjuesit teane …dhe veten ne Morin e Fjaleve dhe Fjalorit Shqipetare..ne do te Gjejme edhe Identitetin tone si Prejardhes te Pellazgeve…si dhe me pas Ilireve….
  Nuk PO ZGJATEM:SI ESHTE EMUNDUR QE NE SHQIPERINE TONE “DEMOKRATIKE”..C´do Bastarde apo Shkerdhate Shruan Kunder GJITHCKAJE QE ESHTE SHQIPETARE, dhe Gjithckaja te mire qe kane Trasheguar Shqipetaret nga te Studjuesit apo te paret Tane????????????
  Kjo injorante e Lindur..qe po na merret edhe me Gjenallogjine..dhe Mitollogjine e Shqipetareve dhe Popujve te tjere..ESHTE PER TA MBYLLUR NE CMENDIN..Boll me keta PSEUDO-“ANALISTE-SHKENCETARE”-DHE HISTOJANO-MITOLLOGE..jeni per tu Varur ne Litare…Nuk ka “Demokraci” me Problemet qe lidhen me Nocjonin e Kombit..dhe Gjenezen e tij..ESHTE TRADHETI KOMBETARE..te shkurash ne kete Menyre..lol

 18. pato says:

  Mire e ke ti por ne na mesuan edukatoret qe ne kopsht se Muji dhe Halili jane legjenda dhe askush pretendoi apo pretendon qe jane pjese e indetitetit tone etnik apo edhe me keqe te festojme lindjen apo vdekjen e tye. Kshu qe habitem se cfare domethene qe ishin “rrena” a thua se bere ndonje zbulim! Ne legjenda dhe gojethene mburrje dhe lavderime degjon prandaj ju thuhen legjenda ndryshe do ishin quajtur tregime.. Si ta quajm Mbretin Arthur te Anglise qe eshte legjende? Nuk besoj se ka anglez qe historine e popullit te tij e bazon tek nje femij qe nxjerr shpaten nga shkemi e qe luftoka me magjistare!

  Do ishte mire qe kur hapni gojen citoni edhe ndonje studim shkencor tuajin brenda apo jashte shqiperise, ndonje liber apo ndonje titull te fituar larg qofte ndonje zbulim te ri per ate qe flet.. Asnjeher ne shkollat tona nuk eshte mesuar apo cituar beteja e kosoves e serbeve me turqit lere me te kemi degjuar apo mesuar ndonje pretendim shqiptare ndaj kesaj beteje. Shqiptaret nuk jane inferior sepse kane shume me shume se me cfare te krenohen dhe nuk kane nevoje te festojne humbjet kur kane fitore 25 vjecare kunder turqeve. Vetem disa inferior dhe medioker merren me Serbet ne youtube dhe facebook apo shkrime mediash ,fatkeqesisht edhe ti je nga armata e ketyre qe jua ka ngitur mire Kadareja “gjysmaker”.

 19. eb says:

  Kjo eshte gruja e Roald Hysa, trap qe per nene kane turqine e per babe kane ropt ku me i pas.

  Hidhini nje sy ne fb.

  O Zot

 20. Albania says:

  Kjo eshte motra e olsi jazexhiut na myten budallenjte nuk ma merrte mendja qe nje vend kaq i vogel tè kishte kaq shume budallenj

 21. Epirotet says:

  Injoranca e madhe e kesaj eshte qe tek pjese kur flet per betejen e kosoves dhe thote qe eshte nje beteje ” ku ne qender jane servet”, gje qe nuk eshte e vertete dhe eshte krjetesisht shpikje dhe rrene serve dhe kjo shkencatraje bythyes nuk e dika.

  Eshte e faktuar qe beteja e Kosoves ishte teper multi etnike dhe se ka pasur 7 kombe te ndrsymemarty qe perbenin 60% te ushtrise ballkanike dhe jo ” thjesht ndihma te huaja” sic thote kjo injorante.

  Ka pasur edhe 4 princa shqiptare atje, perfshi gjyshin e Skenderbeut, prandaj eshtye nje beteje shume e [perfshire nga shqiptaret, sepse shqiptaret po mbpornin tokat e tyre, kosoven e sotshme qendrore dhe perenendimore qe ishte nen shgqiptaret atehere.

  Shko fshi bythen tani

 22. Bardhi Tolabi says:

  Cilat kocka ke zbuluar dhe egzaminuar,moj antropologe?
  A e njeh antropologun e vetem te shquar Shqiptaret,Alekeander Dhima dhe a ke shkembyer mendime me te;cili eshte mendimi I tij per keto budallallenj e tua?
  A di gje per Homerin,I cili ne Iliaden e Odisene e tij prrdor fjale qe nuk I njeh greqishtja e vjeter por qe I ka dhe sot Shqipja jone,jo ajo qe te ka hyre ty ne Tru?
  Ku I lecitur keto “mendime”,sepse mbeshtetesh Tek Serbet,kur historian qe kerkon te mbrosh e te na mbushesh mendjen,emrin e Serbeve dhe te sllaveve,nuk e kishte degjuar akoma?
  Dhe se fundi,ku punon,kush te paguan dhe kush ta been “sherbimin”?
  Germo o Tare,germo,me fal,Armanda Hysa,se gomarin e ngordhur ke per t’u dhuruar atyre qe ju sherben…

 23. Bardhi Tolabi says:

  Cilat kocka ke zbuluar dhe egzaminuar,moj antropologe?
  A e njeh antropologun e vetem te shquar Shqiptaret,Alekeander Dhima dhe a ke shkembyer mendime me te;cili eshte mendimi I tij per keto budallallenj e tua?
  A di gje per Homerin,i cili ne Iliaden e Odisene e tij perdor fjale qe nuk I njeh greqishtja e vjeter,por qe I ka dhe sot Shqipja jone,jo ajo qe te ka hyre ty ne tru?
  Ku i ke “lecitr keto “mendime”,sepse mbeshtetesh tek Serbet,kur historia e kohes Pellazge,emrin e Serbeve dhe te sllaveve,nuk e kishte degjuar akoma?
  Dhe se fundi,ku punon,kush te paguan dhe kush ta ben “sherbimin”?
  Germo o Tare,germo,me fal,Armanda Hysa,se gomarin e ngordhur ke per t’u dhuruar atyre qe ju sherben…

 24. Kot se koti. says:

  Shkrim shume i dobet. Flet per ca gjera qe dhe gomari i di dhe per ca te tjera qe vetem autori i di. Thote qe etnografia apo entropllogjia nuk mund te jene spjegim dhe me siguri di qe eshte budallallek qe ne mjediset patriakale (shqiptare) fuqia dhe pushteti merreshin nga qumshti i zanave. cfare kerkon autorja qe pushteti dhe fuqia te merreshin nga “qumshti I burrave”!? As qe i vete mendja qe pavarsisht sic e quan ajo mjedis patriakal, pushteti i nenes ka qene apsolut ne ambjentet tona. Vetem flete fjale por jo mendim. I mungon senci I te mires dhe mendon qe duke qene muhuese eshte orgjinale dhe modern. Jane Iliret me origjine nga pellazget apo jo eshte thjeshte teori, por qe te thuash eshte genjeshter eshte idjotesi….

 25. Syri says:

  A mund te na thote ndonjeri kush eshte kjo zonja? Cfar shkolle ka bere? Ku e ka bere shkollen dhe cfar ka botuar deri tani? (Pervec ketij shkrimi). Flm.

 26. demokrati says:

  Zgjidhni e merrni o kete deliranten o Jeronim De Rade n.

 27. Bobi says:

  Mjer ky shtet me kta gazetar te degjeneruar dhe te koruptuar nese do te kishit sa me pak vler do luftonit per vlerat demokratike por jeni aq te telendisur sa jeni lidhur me krimin e organizuar me politiken feudale qe luhet ne shqiperi prandaj jetojm ne shtetin me te varfer te te europes na e merr me.ekonomi dhe progres raport dhe moldavia shkruani peralla pa vler qe si interesojn askujt po i shisni b dhe politikes huaj ju jeni turpi ktij shteti dhe ju qe e keni shkruar kte artikull sjeni shqiptar e keni orgjinen nga evgjipti

 28. Krio says:

  po kjo dihej.
  ka ca qe s din kur iken gjermanet ne 28 apo 29 qe s kemi mbush 50 vjet
  po ktu e 5000 vjet. a jeni n terezi.

 29. "BOHOTINA" says:

  kjo dol me e mencur nga tere klaslket, nga tere ata albanologe gjermane, austriak, francez, nga i madhi arvanitas Kolja… E C’ ti thuash. E neveris. Kete e degjoj per here te pare. Shume anti shqiptare. Se c’ bluhet nga disa njerez kohet e fundit qe vetem flasin brockulla per kete vend kaq te vjeter.

 30. Robt Greqisë says:

  Po ky eshte terrorizem i mirefillte mediatik.
  Pagohet nje buçe nga fondet serbe dhe del nje budalla akoma me i madh qe e boton shkrimin…
  Po ju doni napalmin more …

 31. tezeperverse says:

  Ne gjirin e shqipetareve nuk kane munguar asnjehere antishqipetaret

 32. e verteta says:

  Me vjen shume keq per vendin tim, ku nje arsenal i tere makinerie mediatike e shoqerore, eshte e angazhuar per te mohuar cdo gje apo vlere qe lidh shqiptaret me prejardhjen e tyre te lashte. Kaq shume te shitur ka, dhe kaq shume shpenzohet ne kete vend nga qarqe te caktuara nepermjet shume shqipfolesve, qe gjithcka te nxije, e gjithcka e faqeve te para mos te flase per origjinen, prejardhjen, faktet ne bazen e punimeve te nje studimi te thelle shkencor, apo te flitet per shqiptare te cilet kane qene dhe jane mjafte te sukseshem ne perendim ne shkence, akademik, art apo kulture, por hidhen shashka e balte per te çoroditur opinionin publik. Moj zonje, po gjithe ato autor qe kane vdekur duke studiuar mbi prejardhjen e shqiptareve, nuk i merr per baze fare?Aristidh Kola, Dhimiter Pilika, George Fred Williams 1914, Mathiu Aref, revista te shumta te huaja, Theron J. Damon /National Geographic 1912 e te tjere e te tjere plot…Sipas teje, Aristidh Kola qe vdiq(dyshohet se eshte vrare) qe i kushtoi jeten origjines se arbereshve te greqise dhe shqiptareve me pas, qenka rrenacak??Keta burra, qe dinin greqishten e lashte, klasiken e modernen, shqipen, qe kishin hulumtuar gjitheandej, genjekan?Madje edhe paster?Atehere ti po genjen ne nje menyre te piset dhe vjen e na hedh shashka turko, serbo e grekofile ketu. Turp, turp ju cdo gje mund te thoni por eshte nje turp i madh qe mediat i japin hapesira disa personazheve qe vetem e nxijne vendin e popullin, prejardhjen e historine, dalin me teza llogjike i thençin duke u bazuar ne disa fakte te dyshimta dhe qe nuk thone asgje. Cdo gje mund te thoni por gjuha shqipe i thote te gjitha. Jane munduar sulltanet dhe prifterinjte bashke me politiken ta shuajne gjuhen, por nuk ja arriten dot. Gjuha mbeti doni apo nuk doni ju. Madje dalin edhe Anal-ist qe nuk kane lidhje me historine dhe ne faqe te pare nxirren konkluzionet e tyre a thua se jane historiane duke thene : “Shqiptaret nuk kane lidhje me Iliret, jo me me pellazget”?Po mire, atehere me ke kane lidhje?Se kur del me ne nje perfundim ke edhe argumentin e kundert se pse?Apo jo?Per mua te gjitha faktet qe nxjerr ti moj zonje, jane sikur kane dale nga akademia e shkencave te beogradit. Me ty e me te tjere si ty nuk duhet te merret njeri por ja qe hapesira mediatike te jipet ty, Muc Nanos, Lubonjes dhe jo studimeve te Aristidh Koles e te tjere qe e kane studiuar deri ne vdekje prejardhjen e kesaj gjuhet unike siç eshte gjuha e mrekullueshme shqipe. Tema, ju lutem botojeni kete shkrim!

  1. ILYRIA says:

   E Verteta ,
   jame shume afer me mendimet dhe njohurite tuaja…..une cuditem edhe per faktin se Z.Armanda Hysa ka marre shume kohe per te mesuar se pari por edhe per te analizuar folklorin serb…….ajo citon rrjedhshem dhe pa gabime bile edhe ne gjuhen e tyre Folklorizma mbi Tokat shqipetare te Kosoves , qe sipas folklorizmave serbe na qenkeshin Territore qe u vajtokan nga Serbet……….pra ajo fillon te lidhe pellazget ( ku e ku nga Koha per te cilen ajo flet ) me pretendimet e Historianeve Serb per Kosoven.
   Vetem ky krahasim i thjeshte do te ishte per mua nje katastrofe profesionale qe Redaktoret e Gazetes Tema duhet ta kishin kapur si Fiasko/gomarllek . Historia e qind-vjecarit te fundit , qe sa u perket fakteve eshte mese e perfunduar per tu vleresuar si hegjemoni , “kerbac” , dhimbje , largim me force , vrasje per arsye identiteti etj etj…..pra serbet jane munduar sistematikisht ti shperngulin shqipetaret nga TOKAT E TYRE AME……..
   Perderisa ne te djeshmen e afert dhe sot, historianet serb , Realitetin e dhimbshem dhe te miredokumentuar te Qind-vjecarit qe lame pas , e masakrojne me fakte te pa qena dhe lancojne ne te gjithe Boten Perendimore ( ne kete pike kane pasur shume , shume sukses )e me larg propagande Antishqipetare , atehere mua me lind pyetja , por jo vetem mua per edhe shume si une…………
   CILET JANE SERBET ?
   Rrjeshti i Epiteteve dhe Metaforave negative do te ishte shume i gjate , shume , shume i gjate . Une personalisht kam njohur jo pak ketu ku jetoj.
   Kam kuptuar ,qe bashke me qumeshtin e nenes kane pire edhe helmin e Antishqiptarise…..
   Pyetja eshte sa kohe do te vazhdoje ? Une mendoj shume, prandaj budallalleqet gjithmone i kemi pasur ( dhe per kete me vjen shume keq ) nga te ashtuquajturit “Studjus ” shqipetare apo profesione qe analizojne te shkuaren e larget dhe i kane syte e mbylluar per ate qe eshte mese e dokumentuar per Qind-vjecarin qe shkoj persa u perket serbeve……..ata kane qene , jane dhe do te jene (per te pakten 100-vitet e ardhshme) kundra shqipetareve…… Po Ne ??

 33. Jimi says:

  Ishte detyre e redaksise se gazetes t’na e prezantonte personazhin ne fjale, pasi e ndeshim per here te pare si nje “personalitet shkencor”!
  C’moshe ka? Cfare fakulteti ka mbaruar dhe ku? Ku e ka ushtruar aktivitetin? Me cfare tituj shkencor kombetar dhe nderkombetar eshte prezantuar ne ambjentet akademike dhe sa e njohur eshte ne to? Vetem pasi te njiheshim me portretin e saj, ne si qytetare te ketij vendi, qe se paku deri me sot, nuk po i referohem as Strabonit, apo Tuqididit e te tjere, qe i perkasin lashtesise, por vetem Naimit tone, dime se prejardhja jone eshte pellazgjike dhe vetem mbi kete fakt ne kemi te drejten e zotit qe kete zonje, apo zonjushe ta quajme thjeshte nje renegate!

 34. Lili says:

  Turp per nivelin qe ke ne kete fushe specifike .Studii historianet dhe albanologet e huaj dhe vendas.Studio arshiven e Venedikut dhe ate te Vatikanit.Turp ,cfare na servire.

 35. Alboz934 says:

  Ti moj Armanda emrin e paske te bukur he mos e gezofsh . Kush te paguan me fol kunder shqiptareve se ti vete nuk qenke shqiptare ti qenke prej Afganistanit me duket me prejardhje te hershme . Me duket se ti trute i paske ne byth dhe bythen ne tru ose paske trute e gomarices se asaj i perngjake . Ja keto jane kohet moderne qe jetojme don te flase per historine nje injorante qe baka kurs nateme marre shkollen e mesme me Muç Nanon(krriçin se akoma nuk eshte bere gomar se per tu bere gomar duhet te piqet) .

 36. mos u perziej me pun qe nuk i njeh says:

  IK moj debile qe mohon xhdo gje dhe sna thua as gje ,kte artikull e ke ber te na mbushesh mendjen qe me ne fund dhe ti ke lexuar diçka apo si esht puna , nese mohon prejardhjen SHQIPTARE nga pellazget na gjej origjinen ose mos u mer me idjotlleqe ,ka lexuar nje liber e vjen e na shet pordh ketu me kte artikull ik , moj lere kte pun se nuk je e zonja te na nxieresh te verteta qe truri jot nuk i percepton dot , leri te tjeret njerez me te aft se ty te bejn diçka mos u perziej ti me ca bejde serbe qe nuk meret vesh ku kerkon te dalesh , ik mo naj shpif se kemi 20 vjet qe dalin lloj lloj gomeresh dhe gomaricash ne kte vend qe hedhin lloj lloj teorish , vetem qe ti tregojn te tjerve qe din diçka me shum se te tjeret dhe naj keni dhjer historin dhe prejardhjen , naj keni ber mish mash ,sa gjyna vetem budallej dalin kohet e fundit ne kte vend dhe mashtrusa pa fun.

 37. Armamda Hysa duket si ahqiptare ne emer por ne mendje si horrat helen te ardhur nga afrika e veriut
  Dia ti them kesaj hore greke se perkthimi i Homerit tek Iliada eshte bazuar tek shqipja e lashte me baza pellazge. Dia ti bej nje pyetje kesaj kurve Shqiptare e bere kurve greke fjalen ze kush e perdore shkerllat greke apo burrat Shqipetare. Prandaj ti qelbesire e Shqiperise shkerllyer fillimisht ne Shqiperi mbylle gojen dhe shkerllehu ne greqi se greket e kane me bojra

 38. mik says:

  Gjithkush ka mendimin e vet. Nuk asht e nevojshme as te fyhet as te shahet.
  Qe asht historiane kuptohet, por si duket kjo i sheh gjerat nga nje kendveshtrim tjeter.
  Fakti asht, qe asht pranuar boterisht prejardhja e Shqiptareve prej Ilireve, por ne fakt, aty ka ngec, nuk ka shku ma lerg.
  Zonja ne fjale nuk ka asnje fakt qe prejardhja e Ilireve vjen nga Pellazget apo jo.
  Gjithsesi !! Nuk asht fundi i botes edhe sikur Iliret mos te kene prejardhje Pellazge. Njeriun nuk e ban fisnik prejardhja, por personaliteti. Asht ma mire te perqendrohemi tek e sotmja se tek e kaluara. Ne fund te fundit e kaluara nuk na jep asgja, aq ma teper lavdi apo mireqenje.
  Kohet e fundit kane dale artikuj sensacional, qe pa dashje te shkon mendja per keq, sikur kerkohet me menjanu dicka !!

  1. mirel says:

   Edhe sharja eshte mendim. Eshte perbuzje per mendimin e saj. E zhvlefteson si te padenje per tu respektuar. Kur eshte buce, eshte buce, nuk ke ca i ben.
   Nuk do behej nami sikur te mos ishim pellazge, po pse behet nami meqe jemi pellazge?
   Kush e ben kete bam pervecse ca plerave si puna e kesaj dhe Mut Nanos?
   Serbet..ata jane te interesuar te mbajne gjalle tezat e mohimit te shqiptareve. Dhe greket.
   Dhe per cudi asnje nga ato nuk e flasin pellazgjishten.
   Shqiptaret po.

 39. Frederik says:

  Nje cope idiote per historine dhe asgje me shume . Dhe idiotet si puna e saj sherbejne ku iu del paraja . Asgje , asnje argument per cfare pretendon . E ka gelltitur lugen e corbes se helmuar edhe kjo …

 40. mirel says:

  Kjo bushtra duhet te jete shkerdhyer me ndonje serb.
  Legjendat, rrenojat e lashta, simbolet kombetare, dhe gjuha pamundesisht e kundershtueshme shqipe-pellazge nuk bejne gje tjeter vecse ekzistojne si prova te gjalla te trashegimnise pellazge.
  Po kjo kurvica sllave thote qe nuk ka pse ti marrim si te verteta , ndersa faktet e shpifjes se Betejes se Fushekosoves nga serbet i quan te paqena.
  Vertet Sulltani u vra nga shqiptari, por heroi eshte serb…cte keqe ka thote kjo karja?
  Meqe vrasesi i Sulltani eshte shqiptar, nuk eshte e thene qe shqiptaret te kene bere luften. .lavdine e te ciles e marrin serbet.
  Po qe te jete kjo llogjike per nje profesioniste, i bie qe profesioni i vetem qe ka kjo gjeja me emrin Armanda Hysa..te jete kyrverDuke pire ndonje gote, e duke u q.re me ndonje jevg serbofil, kjo ka nxjerre get konkluzione te anales se saj “te hapur” e pa paragjykime.
  Shko moj laj gojen e felliqu njehere, pastaj fol per shqiptaret

  1. Agron says:

   Beteja e fush kosoves nga pikpampja strategjigje ka qene nje idiotizem nga ana serbe duke krahasuar numrin e trupave osmane 1-20 ne mos me shume, pastaj i kthyen sumen u dhane nene e motra turqve. Kjo akademikja e shemtuar paska hasur ndonje rrocke beogradi

 41. Kelyshat e Car Llazarit says:

  Millosh Obliqi Shqipetare? Millosh emer Shqipetare?

  1. Turgutmut says:

   Po migjeni si e kishte emrin o turk i qelbet

 42. Monitor says:

  Po mire zonje a ke ndonje prove per kete thenien tende apo perfundimin tend” jo subjektiv”!
  Pra llogjikishte nuk mund te kemi kunderhipoteze pa u zhvilluar dhe provuar hipoteza fillestare. Edhe hipoteza jote ne kerte rast rast eshte Rrene! Po tamam rrene. Pasi ti nuk ke baze, prova etj.

 43. Marku says:

  Edhe ” Amanda Hysi” dmth vojisljav Shesheli do ta shprehe opinionin e vete fashist dhe anti-shqipetare .
  Forcimi I kapaciteteve ushtarake te dy shteteve pellazgo-iliro-shqipetare do ti bente nje sherbim te vertete
  Paqes dhe prosperitetit ne gadishullin Ilirik. Ekspansionizmi sllav ka qene dhe eshte rreziku me I madh qe i kanoset kombit shqipetare , dhe si i tille ai kerkon nje vemendje te vecante nga dy shtetet shqipetare.
  Muce pijaneci dhe armanda Shesheli jane vegla te ekspansionizmit sllavo-rus ne ballkan . Ndersa heronjte e ballkanit jane ato qe e shkelen me force serbine fashiste gjate lufterave viteve 90. Heronjte e vertete jane ata qe e bombarduan serbine fashiste per 72 dite . Heronjte e shqipetareve te vertete jane Bekim Berisha, Xhelal Hajda, Adem Jashari dhe Zahir Pajaziti. Ndersa heroi I “amandes” eshte janulla me perce.

 44. Edi says:

  Qe kjo kamte drejte mjaft te shohesh komentet..
  C’do Berisha?C’do Hoxha ? Ky brum si te siper lexuarit eshte ambienti ku nje mit ngjizet.
  Qe teze Ilire ngelet per t’u provuar,me mjafton Ceka…per tezen pellazge…vetem bllogje kam pare ,jo shkencence.
  Eshte artikulli me eficent( as nje faqe) per menyren se si behet histori ne Ballkan…
  Tani dicka nga qe kam lexuar:
  Ne cdo pushtim ne kohen moderne ,me shume se 10 % e femijve te lindur nje vit pas pushtimit ,jane rezultat i perdhunimit( flas deri ne luften e dyte) .
  Imagjinoni,ne antikitet,e mesjete ishte afer 100% shit ky tregues.
  Trojet tona,kane qene te sulmuara prej thuaj 2500 vitesh…
  Boll u budallallepset me pastertine e rraces tone…eshte irracionale si ide…
  Kjo vlen per gjithe Europen ..me pak vendet Nordike..
  Per t’a mbyll,boll fyet ,stigmatizuat shkenctare,historiane ,specialiste…
  Nuk votohet shkenca.

 45. Illyria-Shqiperia says:

  C’eshte ky artikull o Mero? *titull ska lidhje me teksti? C’jane keta dilitante qe u lini hapsire ne media? Nuk them qe te gjithe duhet te thone ate cka ne pelqen ne, por ky artikull eshte I nje niveli katastrofik. Mblidhni mend. Aty shkruhet serbet manipuluan kenge, ndersa ju edhe ate qe keni me fake, e mohoni.

 46. genti says:

  Po cfare historiane eshte kjo more..kjo nuk.njeh gjuhen shqipe nuk.njeh greqishten e lashte qe eshte shqipja e adaj kohe dhe nul ka lidhje me gjuhen e sotme greke. Nuk.njeh studimet e vjetra ! Mbi te gjitja eshte e mbushur me mungede faktesh dhe argumentsdh.Ajp nul.jep.asnje reference shkemcore. Fjalime te tilla ne i mbajme me dite e nate..broçkulla..

 47. Vedat Shehu says:

  Kjjo e ashtuquajtur historiane demonstron, me frazologjine ideo-poltike, se eshte ne sherbim te fundamentalizmit sllavo-ortodoks mesjetar.
  Menura katehorike e shprejeve te saj jane bosh , nuk kane as argumente, as logjike pere te zhvillusr dialoge. Sjellja e saj eshte karakteristike e horrave me shkolle fillore te kohes sone.Zero debat me kete dhe tipat si kjo.

 48. E verteta says:

  O znj antropologe dhe etnologe, Ku ishe?Asgjekundi. !! Cfar bere?, Nje verre ne uje . Mos u merr me subjektivizma thashethemesh ,referoju vetem arkeologjise dhe gjuhesise per te nxjerre konkluzionet e trashegimise se nje kombi.

 49. [email protected]🇦🇱 says:

  Kjo mender historiane ,kuptohet qe paguhet ne nji dite me hoxhet qe flasin me kete gjuhe.

  Nuk ka nevoje historia qe te nderlidhe faktet dhe te quhemi ne pasardhes te pellazgeve !

  Ata flisnin shqip ! Pra,gjuhen shqipe deri me sot nder mijera vjete e kane folur ata qe ishin vetem shqiptare,megjithese gjuha luftohej ,por ata nuk kishin gjuhe tjeter !
  Ky eshte fakti me kokforte . Cdo fushe,lume det mal,flet shqip dhe kjo eshte lidhja qe armiq te Shqiperise si kjo skkrrofa qe ben historianen , num i gjejne dot dhe e bejne te veshtire kete lidhje te sotme me te motmen !

 50. zzzzz..... says:

  kj kurva shkruan nje rrene per tu bere vete “mit”

 51. Simon says:

  O komentues te nderuar nuk ka rendesi se si eshte shkruar historia ne shqipetaret qe e mbajme veten per patriot i kemi humbur traditat tona na pelqejn emrat e te huajve dhe jo te para ardhesve tan kudo jemi emigrant mohojm gjuhen ton u ngjitemi te huajve si balta mbas kepuces

 52. Bardh says:

  Ti autor qe nuk te njef askush,vene doren ne koke se keto qe thua ti jane gejshtra dhe teori sllave! Po kush je ti ore injorante qe mohon historine shqiptare? Sa arkive noterore ke hulumtuar dhe sa gjuhe dine o i pa ditur..Te merresh me historine shqiptare eshte nje pune shume sfiduese seps e thote Prof.Dr.Maximilian Lambertz ,duka i Austrise se “Kurre historia e njerezimit nuk do te shkruhet mire e drejte pa pjesemarrjen e shqiptareve”,po pse e thote nje shkencetar i huaj kete,sepse e dine mire edhe Fallmerayeri se Greket e sotem jane shumica turq te anadollit te orthodoksuar..Ata e quajne gjuhen e tyre sot “Romaiki” dhe nuk kane lidhje me greket e vjeter qe ishin pellazge dhe helene..Hulumto o i mjere neper arkive dhe gjeje e zbulo artefakte para se te beshe vetevrasje ne historine kombetare ! Te tille si ti ka shume mjerisht..Sot kur historia moderne serbe e pranon se shqiptaret jane autoktone dhe ilire e ti thua eshte nje mit! Ju nuk dini as cka eshte miti ,as antropologjia, as linguistika as historia as kosmologjia as kozmogonia dhe asgje prandaj tania jane quar edhe kalamajte injorantet dhe te paguarit si ti dhe jane vene ne sherim te agjenturave sllave-serbe ruse e turko arabe!Shqiperia e shqiptareve! Bardh Kosova

 53. Shqiptari says:

  Arkeologjia te dashur njerez.Vetem ajo tregon se kush ishim ne.

 54. Romak says:

  Eshte “divertiment” kur lexon komente gjoja patriotike te gjithfar lloj bolesh,komente qe jua lejojne rrjetet sociale.

 55. pirro says:

  Nese e ke bere per show-ja ke arritur qellimit zonjusha….
  Por fajin e ja TEMA qe boton keto plehurina injorantesh dhe refuzon te botoje shkrime nga njerez serioze.

 56. Pajdhany says:

  Shqiptaret jan nje mas debilash.
  Shikjo komentet e tyre.
  Shkenca njef qytetnimin helen dhe e respekton si baz e perendimit te sotem.
  Shqiptart dun ta privatizojn kte merit vec me nje dyzin fjalsh qe perdor Homeri dhe qe i shpjegon vec shqipja .
  Esht njisoj si te thuash se amerikanet jan me prejardhje shqiptare duke marr per shembull nje grusht emrash shqiptar si Dua Lipa,Belushi,Xhevdet Mustafa e plot refugjat te tjer. Perfytyro mas 5 mij vjetsh sesi shqiptart e blogjeve do privatizojn kshtu prejardhjen e ameriks!!!!
  Kjo gje po ndodh sot me ne.
  Jemi karaktere te kqinj,komb inatci.
  Jo me kot huazimi nga ilirishtja i Homerit esht fjala e par e iliades.mënin…inatin pra,urrejtjen pra.
  Mënin e Akilit(Hakil…hak…Hakilit….Hakmarrsit) kendo o muz. fillon kshtu pra Iliada.
  Qe kuptohet “inatin e Hakmarrsit na e trego o kenge”..
  ….
  Kjo shpjegohet kshtu.
  Ishin helet te qytetnu dhe ne kufi me ta fqinjet barbar ilir.
  Te qytetnumit kan civilizim harmoni dashamirsi dhe urtejtjen dhe inatin i kan barbaret,e per rjedhoj fjala e huazume nga barbart i shon per shtat situats.

 57. kulita says:

  Hy sa idiote me vello injorance

 58. katarakti says:

  Nuk behemi me te medhenj, dhe as me te zgjuar duke thene se jemi pasardhes te pellazgeve apo ku e di une. Jo vetem qe nuk jemi pasardhes te pellazgeve, jo vetem qe nuk jemi pasardhes te ilireve, por nuk jam i sigurt nese jemi pasardhes te arberoreve te Skenderbeut apo jo! Driteshkurtesia jone dhe mburrja prej budallai duket kur pohojme me bindje te patundur se greket e sotem nuk kane asgje te perbashket me helenet e lashte. Ashtu qofte. Dhe me bindje te patundur, megjithese nuk ka asnje lloj dokumenti te shkruar, deklarojme me burrje se ne vijme nga pellazget e lashte! Por bota pohon se edhe italianet e sotem nuk kane asgje te perbashket me romaket e lashte, francezet me gaulet etj etj.Mund te vazhdojme me rumunet dhe daket, me maqedonasit dhe thrakasit etj etj Dhe europianet e neserm nuk do te kene asgje te perbashket me europianet e sotem. Nga perzierja e races me arabet, turqit dhe zezaket qe i jane sulur dhe do vazhdojne t’i sulen Europes. Prandaj harrojeni pellazgjine dhe iliret. Jane thjesht histori. Aq me shume qe mungojne provat shkencore, materialet e shkruara etj etj. Une pyes veten se sa te afert jemi me arberoret e Gjergj Kastriotit, duke marre paresysh 500 vjet sundim turk ne Shqiperi?! Qe u pasua me ndryshim popullsie, me ndryshim kulture, identiteti, zakonesh, emrash, feje dhe gjithçka tjeter. Pergjate luftes me turkun u vra lulja e kombit. Lexoni per kete shenimet e kronikanit turk, Tursun beut. Pastaj mbi 1 milion shqiptare e braktisen vendin dhe u hodhen ne Italine e Jugut dhe ne More te Greqise per te shpetuar nga kuçedra turke. Turqit grabiten apo rekrutuan per ne ushtrine e tyre ajken e djelmerise arberore pergjate 500 vjeteve te sundimit te tyre. Dhe ne vend te tyre vendosen ne Shqiperi plot asqere,spahinj, kadillere, dizdare, pashallare dhe çifligare me origjine nga Turqia apo vise te tjera perqark saj. Aq sa 30 deri 40 perqind e shqptareve te sotem jane te vendosur ne tokat arberore nga turku. Prandaj mua me duket krejt i pavlere ky debati mbi prejardhjen e shqiptareve nga pellazget apo iliret. Folklorizem injorantesh. Nje prelat venedikas, Jeronimi, shkruante ne ate kohe (vitet 1500) se duhet te hapen edhe burgjet se vendi nuk ka me njerez. Eshte shkretuar. Ndersa studiuesi Bushati ne librin e tij “Shkodra nder mote” ka shkruajtur per instalimin ne Shkoder te popullsive çerkeze, turke etj etj. Ne tokat dhe shtepite e ish banoreve arberore. Ja nje pjese e marre nga libri i tij:” Ne librin ” Shkodra dhe motet” Hamdi Bushati shkruan: ” “Siç dihet historikisht, kur Sulltan Mehmeti II e pushtoi Shkodrën, shumë familje kristjane e lanë vendin dhe u larguan nga qyteti. Shtëpitë që lanë kristjant ua dhanë myslimanëve. Nga kjo kuptohet mirë se ata mysliman, të cilve iu dorëzuan shtëpitë e kristjanëve të ikur nuk ishin të gjithë shqiptarë të konvertuar në islam, ndër ato vitet e okupacionit, ata ishin turq ose me kombësi të tjera jo shqiptare. Instalime myslimanësh me prejardhje të huaj kanë vazhduar të vertetohen deri në kohët e fundit të pushtimit osman të Shkodrës. Krahas myslimanëve erdhen edhe kristjanët.
  1) Të ardhur nga Turqia, Egjypti, Arabia, Dardanelet, Maroku, Tunizia, Algjeria, Siria, Dagistani, Sudani etj:
  Familjet e ardhura nga këto vende përbëjnë numrin më të madh të familjeve të ardhura në Shkodër. Në këtë studim nuk përmenden të gjitha familjet e ardhuna nga këto vende, por vetëm ato familje që janë ma të njohtunat si: familja Raxhimi (imam nga Egjypti), familja Djepaxhija (tregtar nga Konje e Anadollit), familja Berdicaj (të ardhun nga Anadolli qyshe në fillim të invazionit osman dhe të vendosun në fshatin Berdicë), familja Derguti (nga Vilajeti i Ajdinit në Anadoll të vendosun në lagjen Dergut), Çukejt (artilier nga Turqia), Çakejt (përsonalitet zyrtar nga Çanak-Kalaja-Dardanele), Kashejt (nga Spanja mbas zhgatrrimit të dinastisë islame), Sheh Muhamet Magribi (imam nga Maroku), Dilaverit (ushtarak nga Turkia), Bilanet (përgatitës ilaçesh nga krahina Bilan e Anadollit), Kalajajt (oficer jeniçersh të ardhun që në kohët e para të invazionit osman), Abdurrahmanet (oficier turk nga Egjipti), Rust (nëpunës), familja Kalact, familja Shehi (shehler me origjine arabe), familja e Nelit te Molla Dautit (origjinë egjiptjane), familja Dizdart (dizdar në kalà i ardhun nga Izniku i Bruzes së Anadollit), fisi i Sheh Qazim Hoxhës (ushtarak nga qyteti i Kastamonit të Anadollit), familja Axhemi (ushtarak nga Trabzuni i Azisë së Vogël), familja Boksejt (ushtarakë nga Anadolli), familja Muhamet Shehu (hoxhë nga viset e Azisë së Vogël), familja Jenishehri (nga qyteti i vilajetit Hudaveqindar të sanxhakut Ortugal), familja Hysejt (oficier nga Izmiri i Anadollit), familja Xhemil Tulejmani (tekstilist nga qyteti Humus i Sirisë), familja Mexhidi (me prejardhje nga Degistani), familja Behrej (ushtarakë që nga fillimi i pushtimit osman), familja Allajbegve (kolonel me origjinë turke), familja Hadrejt (mytevli-administrator kujdestar), familja Sala-Isuft (grekë i bamë musliman). – Zezakët e shqiptarizuar (të mbiquejtunit “Harapet”) në Shkodër, që formojnë nji numër të vogël, janë përgjithësisht me origjinë nga Sudani egjiptian. Janë të sjellur si skllevër nga tregtarët, sidomos nga detarët ulqinakë. Këto janë blerë ndër tregjet e Algjerisë, Tunizisë, Sirise etj. Këto përmenden veçanërisht pranë vezirëve Bushatllinj”.
  Gjate viteve 1850 – 1860 erdhi edhe nje tjeter vale e madhe me popullsi qerkeze…”.
  Ka edhe shume fakte te tjera. Prandaj t’i leme keto budallaliqe qe nuk na çojne gjekundi dhe te perpiqemi te bejme Shqiperine sot, si nje shtet modern dhe te perparuar, qe qeveriset me rregulla dhe ligje. Per sot mjafton shprehja: “Shqiperia e shqiptareve, Pa dallim Feje, Krahine dhe Ideje”. Kaq. Te gjithe ata qe banojne sot ne Shqiperi dhe flasin shqip jane shqiptare. Nuk ka rendesi as feja e tyre, as origjina. Popuj etnikisht te paster nuk ka. Shikoni Ameriken. E perbere nga 100 kombesi, por qe e quajne te gjithe veten amerikane. Kjo na duhet. Jo budallalliqet per etnogjenezen.

  1. mirel says:

   Na bere shtet shumekombesh..amerikane na bere.
   Sidomos ate familjen e Kalajve e besoj qe ka ardhur nga Turqia.
   Deri aty ju shkon historia . der te turku. Po me tej? Dhe sot izraelitet zbulojne artifacts greke ne vende qe pretendojnr se nuk jane shkelur nga asnje i huaj. Vete habiten dhe nuk e spjegojne dot.
   Ky na in pruri tere Shqiptaret nga Turqia..njeri me rryp nga tjetri

 59. alphade says:

  Kjo zonja Armanda do beje mire te mos merret fare me historine
  sepse di cfare flet dhe cfare shkruan. Sipas kesaj “historianeje” ,
  shqiptaret jane “aliene” qe kane ardhur nga kozmosi me nje gju-
  he qe vetem ata e kuptojne dhe se prejardhja e tyre nga pellaz-
  gen thjeshte eshte nje “rrene” . Debati me kete “historiane” ,i
  thencin, eshte i kote ,nuk ia vlen sepse kjo nuk i referohet fare
  historianeve te Lashtesise por na diarregon me disa vargje ne
  serbisht sikur kjo gjuhe te ishte greqishtja e lashte ,qe gjysmen
  e fjaleve i ka shqip,lexo Homerin,apo latinishtja qe ruan peshen
  e saj edhe sot e kesaj dite dhe aktualisht anglishtja qe gradualisht
  po pushton boten.
  Kesaj ” historianeje” do t’i rekomandoja : Herodotin, Tuqididin, Stra-
  binin ,Hanin, A. Kolen, …etj.etj.
  Ndersa si liber i rekomandoj ” Enigmen” , si dhe studjusen Elena Ko-
  caqin dhe mbi te gjitha le t’i referohet Cabejt ,Aleks Budes e shume
  e shume stdjuesve te tjere…,!
  Me sa duket kjo historiane i thencin i bashkohet korit antishqiptar
  e pro-serb te ” Provikacijas”, ” Ju flet Moska” e te tjere lloj- lloj indi-
  videsh qe per nje “Dollar me shume” shesin nenen e babane, e jo
  me Shqioerine qe sot nga i pari e deri tek i fundit e kane nxjerre ne
  “semaforet” e rrugeve te botes dhe po e shesin si ” skllave seksi” !
  Nuk ka turp me te madh se sa ta trajtosh atdheun tend “ku te ka
  rrenuar koka” si placke tregu pa vlere. Any way…..!!!!!

 60. Bcela44 says:

  Blero
  I dashur Mero ! Te kam ditur per njeri qe e njeh historine,por me kete shkrim te nje inorantjeje te historise qe di vetem te thure fraza pa kuptim llogjik e historik, ke cenuar integritetin tend intelektual dhe moral shqiptar. NUK dua te polemizoj me ate bibe injorante ne fushen e historise se nuk i a vlen,por ty nuk te falet te botosh shkarravina te tilla qe as nje njeri me mend ne koke nuk do t’i pranonte si te ” verteta te kulluara”, qe shtremberojne rende historine tone.

  1. po qero boze eshte pederast Grek moj Z.
   a nuk e kuptoni persen .
   gjithcka qe hidhet ktu eshte nen kontrollin e menaxhimin e Grekut .

   ato qe s’i pelqejne Grekut ,
   si tekste ,
   komente tonat ,
   etj qerou i zhduk menjiher .
   shifjani mir surratin qeros dhe kuptoni mir se cfar kermen eshte .

  2. po qero boze eshte pederast Grek moj Z.
   a nuk e kuptoni persen .
   gjithcka qe hidhet ktu eshte nen kontrollin e menaxhimin e Grekut .

   ato qe s’i pelqejne Grekut ,
   si tekste ,
   komente tonat ,
   etj qero i zhduk menjiher .
   shifjani mir surratin qeros dhe kuptoni mir se cfar kermen eshte .

 61. Bcela44 says:

  Blero
  Ju nisa komemtin tim per ate injoranten dhe fajin e Metos qe boton felliqesi e te paverteta qe nuk i sherbejne askujt pervec sharlataneve dhe atyre qe kane shtremberuar te verteten mbi Shqiperine e shqiptaret vetem per ti gllaberuar. Turp per ty Mero !!!!

 62. h says:

  Mos flisni vetem ne efektin e urrejtjes,apo friken nga reagimet.
  Beteja e Fushe kosoves(kosovo polje)1389 eshte e vertetuar historikish me dokumenta
  te perandorise osmane.Edhe vrasja e sultanit Murati I nga princi serbMilosh Obilić ne naten e betejes qe
  serbet humben keq dhe u shpartalluan eshte e vertetuar pasi u vrane gati gjithë elita e princave serbo (rreth 150)
  I biri i sulltanit (Bajaziti) nenshtrojë serbet dhe nga ku moment ata u bashkuan perandorisë dhe u bëne drejtues
  të rendësishëm ushtarakë dhe vizirë të divanit. Shih Sokol Mehmet Pasha.
  Kjo ngjarje nuk toot asgjë per historine e serbisë dhe aq më pak të shqiperisë.
  Dokumentacionet i vetme per shqiperinë janë Veneciane apo Perandosë Osmane.
  Shqiptari e gjen kurdoherë një shkak për tu sharë apo grindur,edhe sikur
  të flitet për astronominë apo ngjyrat e trendafilave.

 63. Ana says:

  Mbasi lexova pjesen me te madhe te komenteve, ku shume syresh nuk lane gje te keqe e te piset pa thene per historianen ne fjale, mu mbush mendja top qe ne shqipfolesit kemi mbetur akoma shpellar-pra Pellazg!

 64. e verteta e hidhur says:

  Perse erdhen Osmanet ne Fush-Kosove?Perse pikerisht ketu u be beteja me Serbet?Turqit Osmane,erdhen ne Iliri se e dinin historine,serbet ju kishin marre trojet shqiptareve dhe turqit erdhen per te vene ne vend nje padretesi historike qe u ishte bere shqiptareve nga dyndjet sllave.Keshtu,ne anen turke qene te rreshtuar shqiptare,po ashtu shume shqiptare tashme te miqsuar me ardhacaket serbe ishin ne frontin e serbeve,si dhe hungareze,bullgare etj. kunder Osmaneve,ashtu sikunder edhe ne anen e Osmaneve pati bullgare,serbe trakas etj.A e dini se kush e tradhetoi i pari ne front Mbretin Llazar?I pari qe e tradhetoi ishte dhenderri i tij,Branko Drashkovic.A e dini se mbreteresaha e Serbe( e shoqja e Llazarit) i dha per grua vajzen e saj Oliveren, Bajazitit djalit te Sulltan Muratit te vrare ne Fushe-Kosove nga serbi Millosh Obiliq,?Dhe a e dini se kjo krushhqi vazhdoi ne shekuj?

 65. orient says:

  ..shkrim i dobet,i ftohte.. edhe pa te ardhme.

 66. si te besoj says:

  Sa u pelqen njerzeve te sotem qe te fantazojne dhe pastaj “te na bindin” se ajo qe thone eshte e vertete! Edhe kjo Armanda te njejten gje ben. O do ti jepja nje porosi: rriji bythes siper se do te çfryje e do turperohesh.

 67. arban shmili says:

  Spiro Kondo – “Shqiptarët dhe problemi pelazgjik”. Është një studim i mirëfilltë shkencor.
  Zonja nuk dallon nocionin mit.
  Do të dilnim qesharak po të pretendonim për dicka të dëshiruar.
  Fjalët shqipe – pelë, pjellë, pellg, pllajë e qindra të tjera nuk janë mite, aq më pak trillime, korrespondojnë me : – pellazg, Pellagoni, Pollog; laqët, liqen, ligatinë, mëllakë, korresp me laque, liga, etj, të gjitha këto që nga pellazgishtja

 68. KUSH JEMI NE....???? says:

  SA ERDHA NGA PLAZHI I HIMARES KU KISHA DY FAMILJE NE CADRAT NGJIT ME MUA NJERA ISHTE NJE BURRE ITALIAN ME NJE FEMI I MARTUAR ME NJE AMERIKANE KURSE NE CADREN TJETER NJE FAMILJE SHQIPTARE 100% ME FEMIJEN E VET.AJO QE ME RA NE SY ISHTE SE FAMILJA SHQIPTARE FLISTE ME FEMIJEN NE GJUHEN GJYS GREKE KURSE TE CADRA TJETER BURRI FLISTE ITALISHT ME FEMIJEN KURSE E EMA ANGLISHT…..???

 69. albaniafirst says:

  Une do ta konsideroja nje mit pretendimin tone per te qene pas-ardhes te pellazgeve, pasi ta quash nje “rrene te paster” bie ndesh me vete pohimin e zonjes se “nuk ka prova qe te jene kunder kesaj teze”. Te mos harrojme se behet fjale per me shume se tre mije vjet para Krishtit kur mendohet se u shfaqen Iliret. Keta te fundit nuk dolen nga hici. Po ashtu Pellazget nuk moren aeroplanet apo anijet qe te zhvendoseshin ne nje vend tjeter. Llogjika te ben te pranosh nje alternative te transformimit te Pellazgeve ne Ilire; pra nje transformim sasior qe kthehet nje nje transformim cilesor, ku Iliret ishin ne nje shkalle me te perparuar se te paret e tyre Pellazget.
  Po keshtu Arberit derivuan nga Iliret dhe ca me vone Shqiptaret derivuan nga Arberoret., ne te kunderten nuk ka se si spjegohet lindja e ketyre popullsive. Ne anen tjeter, serbet dihet qe emigruan ne Ballkan ne shekullin e VII te Eres se Re. (Mbas vdekjes se Krishtit).
  Kur flet per Luften e Kosoves, zonja ben nje gabim tjeter, pasi u jep attribute serbeve, pasi “mbreti i tyre ishte komandanti ushtrise”, ku benin pjese shume princa te kombesive te tjere, perfshi edhe Gjon Kastriotin. Zonja harron se cdo ushtri ka vetem nje komandant dhe shume oficere e akoma me shume ushtare. Ky eshte organizimi i cdo ushtrie ne cndo kohe, por kjo nuk i jep te drejten kombit te cilit i perket komandanti qe te marre persiper te gjithe autoresine e luftes. Ne paralelizem, trupat tona ishin pjese e Aleances ne Afganistan e Irak, perkrah trupave te vendeve te tjera te NATO-s, por numri inferior i tyre kundrejt trupave, p.sh., amerikane nuk e perjashton Shqiperine nga pjasmarrja ne ato misione.
  Nje serb me te cilin kam punuar shume vite, ne nje bisede mbi kete teme, nuk e dinte faktin se te tjere nacione kishin marre pjese ne betejen e Kosoves. Ne kete pike zonja historiane ka te drejte, pasi politikanet e cdo kombi kane perdorur fakte historike qe here here jane shtremberuar ose nuk jane bere te njohura teresisht sic ka ndodhur per publikun e tyre. Sa qesharake eshte p.sh. qe Bullgaro – Maqedonasit e FYROM-it pretendojne se jane pasardhesit e Aleksandrit. Po keshtu qesharake eshte pretendimi grek per Aleksandrin, qe gjoja na paska qene grek, kur nuk ka absolutisht anje prove qe ta vertetoje kete fakt, ne te kunderten ka disa fakte te shkruara te historianeve antike qe vertetojne te kunderten, qe Aleksandri i Madh i Maqedonise ka mesuar greqisht ne moshe relativisht te madhe nga mesuesi i tij grek, Aristoteli.

 70. usa1 says:

  Eshte nje shkrim shume keq i shkruajtur filluar per pellazget dhe duke ndaluar ne betejen e kosoves ose eshte i qellimshem nga zonja ose kjo nuk di te shprehi mendimin e saj dhe shkruan si e jema e zeqos nga maja e thanes !. Te mos ndalemi tek pellazget se kjo duket se nuk di hic gje per pellazget por te merremi me betejen e kosoves , aty ishin mbeledhur ushtri kristiane ndeshur me ushtri myslimane dhe nuk ndesheshin vetem serbet me turqit se turqit atehere nuk njiheshin si turq por si osman. Sa per ate qe thua se rendesia me e madhe ne nje ushtri ishte vetem se nga kush udhehiqesh bie ndesh me historin se Lumjani ne te vertet ishte romun por ai luftoje me hungarezet dhe lavdia e tije njihet vetem ne Hungari . Ndonje here per ju grat i bie me mire te lani nje mal me pjata se te shkruani nje mal me fjale kjo ndodh edhe me burra mos me keqkupto .

 71. Pajdhany says:

  Faktikisht kemi kte etno gjenez shqiptare:
  Sipa bibles me te vjeter ,esht nje kopje ne kasaforten e sigurimit te shtetit,thuhet keshtu per zanafillen e universit:
  Ne fillim ishte shqiptari.
  Por shqiptari u merzit vetem dhe pa gjullurdi rremuj luft vrasje krime.
  Prandaj shqiptari urdhroj qe te behet errsira drit,dhe lindi drita.
  Pastaj u be toka uji hena djeli yjet.
  Pastaj u be mikrobi peshku bari pemat
  Dje vjen pallazgu e pastaj majmuni.
  E pas pellazgut vjen iliret shqiptart dhe mas tynegjith t tjert,zezakt ameriksat inglishet taljont.
  Serbt?
  Ata jan t fundit fare n list,kan vec nja 15 vjet qe ekzistojn
  Grekt,30 vjet n histori.
  E ka thon prof doc dokt Shqiptarqiq Karriqi kte studim.

 72. Albania says:

  Nuk ma merrte mendja qe nje vend i Vogel si shqiperia tè kishte kaq shume budallenj kjo eshte si olsi jazexhi shkedhehen per leke

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *