BERZH mesazh Ballkanit Perëndimor: Rrisin burimet e ripërtëritshme të energjisë, ja këshillat tona

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) bëri me dije se Ballkani Perëndimor duhet të kalojë tek hidrocentralet, burimet e ripërtëritshme të energjisë dhe gazit nga qymyri dhe të ndërtojë lidhje më energjie në një përpjekje për të ulur ndotjen.

“Kapaciteti elektrik i instaluar aktualisht në rajon është rreth 18,000 MW, pothuajse i ndarë në mënyrë të barabartë midis hidrocentraleve dhe termocentraleve, ku këto të fundit janë kryesisht me thëngjill. Sasia e karbonit të emetuar në atmosferë, e përshtatur për madhësinë e ekonomisë, është deri në tre herë më shumë se mesatarja e Bashkimit Evropian, “- tha BERZH në një njoftim për shtyp.

Sipas huadhënësit, i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor – Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia, Kosova, Mali i Zi dhe Serbia – vuajnë nga nivele të larta të ndotjes së ajrit të shkaktuar nga varësia e saj nga termocentralet.

Në një intervistë me SeeNeës në fund të nëntorit, zëvendëspresidenti i bankës Jurgen Rigterink tha se aksionerët e BERZH do të votojnë këtë muaj për një strategji të re të energjisë të bankës që do të përjashtojë mbështetjen për centralet me thëngjill.

BERZH tha gjithashtu se përmirësimi dhe ndërtimi i termocentraleve të reja me thëngjill në rajon “Kërcënon të jetë një gabim serioz, jo vetëm në aspektin e ndikimit mjedisor por edhe ekonomikisht”.

“Edhe nëse bimët e rinovuara ose të reja plotësojnë standardet e Teknologjisë më të mirë në dispozicion të BE, kostoja e emetimit të secilit ton të karbonit pritet të rritet pasi BE forcon skemën e emetimit të saj, duke e bërë përdorimin e vazhdueshëm të burimeve të larta të emetimit të energjisë joekonomike.”-vuri në dukje huadhënësi.

Sipas BERZH-it, gjysma e kapacitetit të instaluar elektrik në Ballkanin Perëndimor gjenerohet nga hidrocentralet. “Ndërsa hidrocentralet kanë kritikët e saj, kryesisht – për shkak të ndikimit fizik në mjedis – burime të tjera të rinovueshme si era, dielli dhe biomasa mbeten në fillimet e tyre në rajon”.

Energjia nga burimet e ripërtërishme paraqet një alternativë të rëndësishme me kosto të ulët, e reflektuar në interesin në rritje të investitorëve, pasi kostoja e këtyre teknologjive ka rënë dhe performanca e tyre është përmirësuar, theksoi BERZH.

BERZH tha gjithashtu se gazi është një alternativë e besueshme që ofron avantazhe të konsiderueshme në krahasim me qymyrin, si ekonomikisht ashtu edhe ekologjikisht.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *