Lufta kundër terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm, beteja me ekstremistët në internet

Konferenca e Tretë e Koordinimit Rajonal për perballmin e terrorizmi dhe Parandalimit e Kundërshtimit Ekstremizmit të Dhunshëm në Ballkan), organizuar nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal në bashkëpunim me Qeverinë dhe Ministrinë e Brendshme  të Turqisë u hap sot në Stamboll, Turqi.

Konferenca është një vazhdim i konferencës së dytë rajonale të mbajtur në Slloveni vitin e kaluar dhe mbledh përfaqësuesit e qeverive kombëtare, organizatave ndërkombëtare dhe rajonale dhe iniciativave aktive në fushën e luftës kundër terrorizmit, parandalimit dhe përballimit të ekstremizmit të dhunshëm në Evropën Juglindore.
Muhterem Ince, Guvernatori, Zëvendës Ministri i Brendshëm i Turqisë hapi Konferencën në emër të mikpritësit, duke shprehur kënaqësinë që Stambolli do të jetë vendi ku do të ketë një mori diskutimesh të gjera rajonale mbi çështjet e rëndësishme siç janë siguria kibernetike, radikalizimi nëpërmjet internetit, parandalimi i ekstremizmit të dhunshëm dhe kontrollin e armëve të lehta, por gjithashtu edhe një vend për të ndarë praktikat dhe përvojat më të mira në këto fusha.

Pasi që këto janë tema kryesore të sigurisë në secilën prej ekonomive tona, por edhe në nivel global, ne konsiderojmë se kjo konferencë do të kontribuojë për sigurinë e vendit tonë, rajonit dhe të gjithë Botës “.

“Ne po ballafaqohemi me një ndryshim të konsiderueshëm të prioriteteve në mjedisin gjithnjë në zhvillim të sigurisë, nga fluksi i luftëtarëve të huaj terroristë nga rajoni në vendet e huaja gjatë viteve të mëparshme, në rehabilitimin dhe riintegrimin e të kthyerve, familjeve të tyre, fenomenin e radikalizimit të vazhdueshëm lokal, dhe të fundit, por jo më pak – kërcënimet e sigurisë kibernetike. Migrimi, krimi i organizuar janë gjithashtu në krye të axhendës së sigurisë në rajon “, tha në hapje sekretari i përgjithshëm KBR , Goran Svilanoviç.

“Për ne, në KBR , ka qenë një vit i rëndësishëm. Siguria kibernetike është bërë pika e re e sigurisë dhe një sfidë serioze në nivel global, rajonal dhe lokal. Ka pasur 400 sulme kibernetike të sigurisë të raportuara në Ballkanin Perëndimor në 2017. Në të njëjtën kohë, Interneti është një nga mjetet kryesore të organizatave terroriste bashkëkohore që përdoren për të identifikuar, rekrutuar dhe trajnuar anëtarët e rinj. Kur është fjala për Ballkanin Perëndimor, roli i internetit në proceset e radikalizimit është evident, por ndërveprimet personale mbeten të rëndësishme, siç vërehet rritja e numrit të përdoruesve të internetit nga 66% në 81% të popullsisë”

Për të adresuar në mënyrë adekuate këto sfida, KBR-ja ka porositur një studim mbi sigurinë kibernetike dhe radikalizimin online në Ballkanin Perëndimor.. Studimi, i titulluar “Një fushë të re virtuale beteje; Si të parandalojmë radikalizimin në internet në fushën e sigurisë kibernetike të Ballkanit Perëndimor “, ofron një pasqyrë të plotë dhe analizë të situatës në lidhje me sigurinë kibernetike dhe radikalizimin në internet në Shqipëri, Bosnje dhe Herzegovinë, Kosovë *, Mal të Zi, Serbi dhe Republika ish Hugo’s lave e Maqedonisë (Ballkani Perëndimor 6 ose BP6), dhe gjithashtu ofron rekomandime për përmirësim në këtë fushë. Ai gjithashtu zgjeron kuptimin tonë për sigurinë kibernetike përtej përkufizimeve tradicionale të ngushta dhe për të përfshirë operacionet e informacionit, duke u fokusuar në radikalizimin në internet.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *