Stimulimi elektrik i trurit mund të trajtojë kujtesën e dobësuar nga mosha

Dobësimi i kujtesës si pasojë e plakjes mund të ndryshohet përkohësisht duke përdorur një formë të padëmshme të stimulimit të trurit elektrik. Gjetjet e fundit ndihmojnë në shpjegimin se pse disa aftësui konjitive dobësohen në mënyrë të ndjeshme me rritjen e moshës dhe hapin perspektivën për trajtime të reja.

“Ndryshimet që vijnë si pasojë e moshës nuk janë të pandryshueshme”, thotë Robert Reinhart,  neurology në Universitetin e Bostonit, i cili udhëhoqi studimin. “Mund ta kthejmë funksione të kujtesës që keni pasur vite më parë”, tha ao.

Studimi u përqendrua në një pjesë të njohjes të quajtur kujtesa e punës, sistemi i trurit që mban informacione për periudha të shkurtra, ndërsa ne marrim vendime ose bëjmë llogaritjet. Kujtesa e punës është vendimtare për një shumëllojshmëri detyrash, të tilla si njohja e fytyrave, kryerja e veprime matematikore dhe lundrimi në një mjedis të ri.

Kjo lloj kujtese njihet për rënien e vazhdueshme me kalimin e viteve, madje edhe në mungesë të ndonjë forme të demencës. Një faktor në këtë rënie mendohet të jetë një shkëputje midis dy rrjeteve të trurit, të njohura si lobi frontal dhe ai parafrontal.

Te të rinjtë, aktiviteti elektrik i trurit në këto dy rajone synon të sinkronizohet ritmikisht, gjë që shkencëtarët mendojnë se mundëson shkëmbimin e informacionit midis dy zonave të trurit.

Megjithatë, te njerëzit e moshuar aktiviteti  bëhet më pak i sinkronizuar me kalimin e kohës. Kjo mund të vijë si rezultat i dobësimit të lidhjeve nervore me rreze të gjatë që lidhin pjesët e ndryshme të trurit.(TemA TV)

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *