A është koha të flasim për ndalimin e sheqerit sikurse me duhanin?

Nga Nick Triggle*

Gjatë dekadës së fundit, pirja e duhanit është stigmatizuar vazhdimisht.

Nga ndalimi i pirjes së duhanit në vitin 2007 deri në futjen e paketimit të thjeshtë një dekadë më vonë, janë bërë mjaft përpjekje për të larguar njerëzit ky zakonit.

Dhe sipas shenjave, konsumi i sheqerit po shihet në të njëjtën mënyrë.

Pijet e sheqerizuara janë tashmë të taksuara – dhe një institut udhëheqës ka sugjeruar se ëmbëlsirat, ushqimet dhe pijet e ëmbla duhet të futen në paketime të thjeshta për t’i bërë ato më pak tërheqëse, duke pasur parasysh konsumimin e tepërt të gjërave të ëmbla.

Thirrja është bërë nga Instituti për Hulumtime të Politikave Publike (IPPR) në një raport të ri.

Drejtori i IPPR, Tom Kibasi, beson se mund të bëjë një ndryshim real.

“Paketimi i thjeshtë do të na ndihmonte të gjithëve për të bërë zgjedhje më të mira dhe për të reduktuar bezdinë apo acarimet e prindërve,” tha ai.

Ai dëshiron ta shohë këtë të miratuar së bashku me një sërë masash të tjera, duke përfshirë ndalimin e reklamave të ushqimit “fast food”.

Kjo është diçka që tashmë është vënë re nga ministrat.

Por a do të ishte një paketim i thjeshtë një hap i largët?

Industria kundër lëvizjes

Industria ka qenë e shpejtë për të kundërshtuar, me trupin tregtar të Federatës së Ushqimit, duke argumentuar se markimi  është një “liri themelore komerciale” dhe “kritike ndaj konkurrencës”.

Të njëjtat argumente u parashtruan nga industria e duhanit, por qeveritë e njëpasnjëshme gjithnjë e më shumë kanë treguar një tendencë për t’u dreguar të ashpër.

Interesante, qeveria nuk i është adresuar idesë së paketimit të thjeshtë për produktet e sheqerit.

Në vend të kësaj, Departamenti i Shëndetësisë dhe Kujdesit Social po thotë se është duke pritur të dëgjojë se çfarë ka për të thënë zyrtari i lartë mjekësor i Anglisë, Prof Dame Sally Davies.

Pse? Ka një qasje që nevojiten lëvizje të guximshme nëse pritet të arrihet ambicia për të përgjysmuar normën e obezitetit të fëmijëve deri në vitin 2030.

Dame Sally-t i është kërkuar të shqyrtojë hapat që janë duke u ndërmarrë për të siguruar që asnjë gjë mos të mbetet e patrajtuar.

Në fakt, ajo tashmë ka sugjeruar se një masë tjetër e sugjeruar nga IPPR-ja – shtrirja e taksës për pijet me sheqer në ushqime të tjera të pashëndetshme – është një opsion i vërtetë.

Dhe ajo thuhet se është e hapur për idenë e paketimit të thjeshtë, që sigurisht do të ishte një hap edhe më radikal.

Të gjitha cigaret duhet të shiten në ambalazhe të gjelbërta me paralajmërime shëndetësore

Por ajo që është e qartë nga dekada e fundit është se kjo nuk mund të realizohet së shpejti.

Gjatë periudhave të hershme, aktivistët e shëndetit dhe trupat akademikë po shtynin dhe nxitnin ndalimin e pirjes së duhanit në vendet publike.

Herë pas here, qeveria u përpoq ta ftohte këtë lëvizje.

Por gjërat filluan të ndryshonin ngadalë sapo Patricia Hewitt u bë sekretare shëndeti, duke u hapur rrugën masave edhe më radikale.

Qasja duket të jetë duke funksionuar – normat e pirjes së duhanit kanë rënë me një të tretën në pak më shumë se 10 vjet.

Por taktikat e ashpra të shëndetit publik nuk ka asnjë dyshim që patën ndikim.

Dëshmitë nga Australia – kombi i parë për të futur paketimin e thjeshtë për produktet e duhanit – sugjeron se një e katërta e reduktimit të mëpasshëm të shkallëve të pirjes së duhanit mund t’i atribuohet lëvizjes.

Ndërsa debati nxehet sa vjen e më tepër për obezitetin, pritet të dëgjohet shumë më tepër për meritat e veprimit radikal të sheqerit

*BBC: Përshtati në shqip për TemA-Diona Çeço

REMOTE_ADDR:[]

1 komente në “A është koha të flasim për ndalimin e sheqerit sikurse me duhanin?”

  1. Shvejk says:

    Pas sheqerit dhe duhanit e ka rradhen mishi pastaj peshku, e keshtu me rradhe. Vizioni i ktyre teoricieneve per te ardhmen e njerzimit eshte shume premtues. Njerezit do ushqehen me insekte, do thithin hashash pa kufi, do ta blejne ajrin me qese nje litershe, do bejne sex virtual dhe do vdesin duke perdorur aplikacione.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *