Refugjatët sirianë: Sfidat e fillimit të një jete të re në Jordani

Qindra mijëra sirianë u larguan nga dhuna në atdheun e tyre për në Jordani. Shumë prej tyre ende jetojnë në kampe, ndërsa të tjerët janë përpjekur të fillojnë një jetë të re në qytet. Këtu ata flasin për sfidat me të cilat ballafaqohen.

Ishin karvanët e refugjatëve që fluturonin poshtë autostradave. Njerëzit kishin vendosur kampin e parë në stacionin Keleti të Budapestit dhe më pas vazhduan në Perëndim, pastaj në Gjermani. Ato imazhe nga vera e vitit 2015 do të qëndrojnë me ne, të djegura në kujtesën kolektive të Gjermanisë. Por janë vetëm një pjesë e së vërtetës.

Gjithsej 5.6 milionë njerëz janë larguar nga Siria që nga fillimi i luftës civile atje, dhe shumica e tyre kanë mbetur në rajon. Shumë përfunduan në vendin fqinj të Jordanisë. Në të vërtetë, sipas shifrave të qeverisë, vendi i Jordanisë, me një popullsi prej vetëm 9.7 milion, tani është shtëpia e 1.3 milionë sirianëve. Statistikat e Kombeve të Bashkuara përfshijnë 660,000 njerëz që jetojnë në zona urbane ose kampe të mëdha. Në Gjermani, një vend prej 83 milionë banorësh, ka rreth 780,000 sirianë.

Për vite me radhë, Jordania është konsideruar si vendi më i sigurt në Lindjen e Mesme, një ishull stabiliteti i rrethuar nga kriza: Siria në veri, Iraku në lindje, Izraeli dhe territoret palestineze në perëndim. Në dekadat e fundit, popullsia e vendit është rritur me gati trefish dhe sot, pothuajse 30 përqind e njerëzve në Jordani kanë prejardhje refugjatësh.

Popullsia në rritje nuk ka qenë pa probleme: banorët e rinj kanë intensifikuar konkurrencën për banesat, vendet e punës dhe ujin. Jordania është një nga vendet më të thata në planet dhe ka pak burime natyrore për të shfrytëzuar. Pa ndihmën e vendeve të huaj nga Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe vendet e Gjirit, Jordania ka të ngjarë të mos jetë në gjendje të kujdeset për refugjatët e saj – dhe dispozitat janë të vogla.

Si është situata për sirianët në kampet e refugjatëve dhe qytetet e mëdha? Në galerinë e fotografive, shtatë vetë flasin për sfidat e jetës së tyre të përditshme dhe hapat që kanë ndërmarrë për krijimin e jetës së re. Njerëz si Muhamedi. 15-vjeçari kaloi dy vjet duke shërbyer kafe në një kafene të vogël në Amman dhe duke transportuar thasë me sheqer. Ai punoi 15 orë në ditë për një pagë prej dy dinarë, ekuivalente me vetëm 3.17 euro, deri kohët e fundit, kur ndihma nga një organizatëi mundësoi atij të rifillonte shkollimin.

Shumica e sirianëve nuk janë në gjendje të kthehen në atdheun e tyre. Regjimi i Asadit është i etur për të joshur refugjatët dhe u ka premtuar atyre siguri. Në të vërtetë, megjithatë, edhe një telefonatë e vetme e dyshimtë telefonike është e mjaftueshme për t’u hedhur në burg. Disidentët në veçanti përballen me rrezikun e burgimit, marrjes në pyetje dhe torturës nëse kthehen.

Gjermania aktualisht nuk po deporton njerëz në Siri. Kriteret për kthimin e refugjatëve “në siguri dhe dinjitet” ende nuk janë përmbushur, thotë Berlini, një pikëpamje që është në përputhje me atë të mbajtur nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.

Përgatiti: Diona Çeço

1 komente në “Refugjatët sirianë: Sfidat e fillimit të një jete të re në Jordani”

  1. american16al says:

    Shikoni sfidat e perditeshme te shqipetareve mos u merrni me boten se ka kush “ kujdeset” ……

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *