804 vitet e Magna Carta-s, dokumenti që për herë të parë bëri mbretin subjekt të ligjit

Magna Carta ose “Karta e Madhe” mori miratimin e Mbretit Xhon, më 15 qershor 1215.

Është një nga dokumentet më të famshme në histori – pasi ndër të tjera, për herë të parë themeloi parimin se të gjithë, duke përfshirë mbretin, duhej t’i nënshtroheshin ligjit.

Një kopje e këtij dokumenti që i përket shekullit XVIII tregon se si ka qenë dorëshkrimi para se të dëmtohej nga një zjarr në vitin 1723.

Magna Carta u pranua nga Mbreti Xhon i Anglisë në afërsi të Uindsorit, më 15 qershor 1215.

E hartuar së pari nga kryepeshkopi i Canterbury-t për të bërë paqe mes mbretit të atëhershëm që nuk gëzonte ndonjë mbështetetje të madhe dhe një grupi baronësh rebelë, dokumenti premtonte mbrojtjen e të drejtave të kishës, mbrojtjen e baronëve nga burgosja e paligjshme, drejtësi të shpejtë dhe kufizime në pagesat feudale për kurorën, që do të zbatohej përmes një këshilli prej 25 baronësh. (TemA TV)

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *