Pesëdhjetë vite me HIV: Sa afër kurës jemi?

Ka kaluar gjysmë shekulli që nga vdekja e parë e lidhur me HIV dhe dy pacientë duket se janë shëruar nga virusi. Çfarë do të thotë kjo për 37 milionë njerëz që ende jetojnë me virusin?

Askush nuk e dinte se çfarë e vrau Robert Rayford. Djali afrikano-amerikan ishte vetëm 15 vjeç kur u paraqit në spitalin e qytetit St Louis në fund të vitit 1968, por ekipi mjekësor nuk mundi të gjente një zgjidhje.

Ënjtjet e pashpjegueshme në organet gjenitale të Rayford u përhapën shpejt në të gjithë trupin e tij. Bakteret Chlamydia u kaluan përmes qarkullimit të gjakut.

I riu mezi foli gjatë 18 muajve që ai mori trajtim në tre spitale të veçanta. Tragjikisht, pneumonia përfundoi jetën e re të Rayford gjatë natës së 15 majit 1969, por trupi i tij ishte kompromentuar pak kohë më parë.

Sëmundjet që një trup i shëndetshëm mund t’i përballojë zakonisht, nuk u përballën me asnjë rezistencë.

Mjekët e Rayford, të habitur nga gjendja e tij, e bindën familjen e tij që të mund të kryenin një autopsi tek djali dhe të ruanin mostrat për inspektim në një datë të mëvonshme.

Dymbëdhjetë vjet më vonë, në vitin 1981, u shfaqën njoftime për të rinjtë që vdisnin nga format agresive të pneumonisë.

Shumë prej tyre raportuan të njëjtën ngjyrë vjollcë të errët të gjetur në kofshën e brendshme të Rayford.

Shumica ishin “homoseksualë aktivë” dhe, ashtu si Rayford, shumë prej tyre kishin sisteme imunitare jofunksionale.

Sëmundja ishte SIDA. Nuk kishte trajtim efektiv, e aq më pak shërim.

Në mesin e viteve 1980, një studiues i ri i bazuar në Tulane University në New Orleans, testoi mostrat e marra nga trupi i Rayford.

Ato “përmbanin antitrupa për secilën prej nëntë proteinave të HIV të përdorura në provë”, raportoi Chicago Tribune në vitin 1987.

Nëna e Rayford, Constance, kishte pak për të shtuar kur kamerat televizive u shfaqën në pragun e saj:

“Ai ishte vetëm 16 vjeç “, tha ajo, e hutuar dhe dukshëm e mërzitur pas vdekjes së fëmijës së saj.

Në SHBA, SIDA do të zhvillohej përmes linjave të ndryshme të shoqërisë, duke shkatërruar komunitetet e përdoruesve të drogës, punonjësit e seksit, meshkujt homoseksualë dhe biseksualë, së bashku me afrikano-amerikanët dhe duke fshirë një gjeneratë krijuesish, duke përfshirë fotografin Peter Hujar, artistin David Wojnarowicz, Willi Ninja dhe yllin e Hollivudit, Rock Hudson.

Por pjesa më e madhe e vdekjeve ndodhën në Afrikën Sub-Sahariane, ku sistemet e brishta shëndetësore, opozita fetare ndaj ofrimit të kontraceptivëve dhe stigma, ndihmuan që virusi të përhapej si zjarri, duke vrarë miliona njerëz dhe duke dëmtuar ekonomitë e brishta të papërgatitura për të luftuar një pandemi.

Tani, 50 vjet nga vdekja e Rayford, lajmet e pacientit të dytë të shëruar në mënyrë të dukshme nga HIV kanë zgjuar shpresa të mëdha.

Trajtimi modern antiretroviral tashmë mund ta mundë HIV-in deri në atë pikë sa nuk ka ndikim në jetëgjatësinë dhe madje e bën atë të papërfillshëm.

Megjithatë, “pacienti i Londrës”, i cili ka shpëtuar nga HIV prej 21 muajsh, ofron diçka më shumë: shpresën e lirisë nga një virus me të cilin jetojnë 37 milionë njerëz në të gjithë botën.

Trupi i njeriut mund të luftojë shumicën e viruseve. Por HIV infekton dhe përfundimisht fshin qelizat e nevojshme për ta vrarë atë: CD4 T, koordinatorët e përgjigjes imune të trupit.

Kur virusi prek CD4 T, ajo rrëmben materialin e tyre gjenetik dhe fillon të bëjë mijëra kopje të vetes, të cilat janë depozitohen në qarkullimin e gjakut.

Qelizat sa vijnë e infektohen dhe cikli përsëritet. Trupi, në një përpjekje për të mbajtur virusin, vret qelizat e infektuara.

“Sapo qelizat T CD4 të fshihen, nuk keni më fuqi për sistemin tuaj imunitar”, thotë Dr Carl Dieffenbach, drejtor i Divizionit të SIDA në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive të SHBA.

Terapia antiretrovirale ka shpëtuar miliona jetë duke ndaluar virusin nga përsëritja dhe duke lejuar qelizat T të CD4 të shërohen, me ruajtjen e sistemit imunitar të paprekur. Por nuk mund ta zhdukë virusin nga trupi.

Kjo, sepse kur HIV hyn në qelizën pritëse, ndonjëherë bën diçka shumë të pazakontë: integron ADN-në e tij në atë të qelizës.

Në atë pikë, ajo bëhet e fshehtë, duke mbjellë veten në vende të fshehura në të gjithë trupin, ku mbetet e paaktivizuar, e imunizuar ndaj antiretroviraleve, por duke krijuar një rezervuar nga i cili mund të tërhiqet një infeksion i plotë pa paralajmërim.

“Gjithçka që duhet është një virus i padëmtuar, diku në trup në një qelizë CD4 dhe në një moment të caktuar do të aktivizohet dhe të përhapet”, thotë Dieffenbach.

Por më 5 mars të këtij viti, pati një zbulim i madh: një ekip i studiuesve në Mbretërinë e Bashkuar kishte trajtuar me sukses një njeri, i identifikuar vetëm si “pacienti në Londër”.

Pacienti në Londër u diagnostikua me HIV në vitin 2003, por në vitin 2012 erdhi një diagnozë e dytë: Limfoma e avancuar Hodgkin, një kancer i sistemit imunitar.

I vetmi trajtim i mbetur ishte kimioterapia intensive, e ndjekur nga një transplant i palcës së eshtrave që përmban qelizat burimore të kërkuara për të rindërtuar sistemin imunitar të dëmtuar.

Ky transplant paraqiti një mundësi për të trajtuar edhe HIV-in e pacientit në Londër.

Shkencëtarët përzgjodhën një donator me një mutacion të rrallë gjenetik që jep rezistencë ndaj HIV.

Kur HIV infekton qelizën e synuar, e bën këtë nëpërmjet një proteine në sipërfaqen e qelizës të quajtur CCR5.

Por mutacioni gjenetik ndryshon formën e CCR5, duke e lënë HIV-in pa asnjë mbështetje. Sistemi imunitar i pacientit në Londër u rindërtua me qeliza rezistente ndaj HIV-it – dhe virusi u eliminua nga gjaku i tij.

“Reagimi im ndaj lajmit ishte: ‘Më në fund! Ka ardhur koha që dikush të ketë sukses! ‘”, thotë Dieffenbach.

Është vetëm hera e dytë që procedura ka funksionuar: e para ishte me Timothy Ray Brown, i njohur si “pacienti i Berlinit”, i cili tani ka qenë në “i lirë” nga HIV për më shumë se 10 vjet.

Por trajtimi i Brownit ishte shumë më brutal: ai iu nënshtrua rrezatimit të plotë të trupit dhe dy transplanteve të veçanta të qelizave burimore, secila prej të cilave paraqet rrezikun e vdekjes nëse nuk e pranon transplantin.

Pak pacientë të tjerë që kanë pësuar këtë formë trajtimi, ose kanë vdekur nga kthimi i kancerit, janë vrarë nga transplantimi, ose kanë rimbërthyer HIV-in e tyre.

“Pacienti i Berlinit na bëri të mendonim nësë duhet të marrim një pacient pranë vdekjes për ta kuruar “, thotë profesorja Ravindra Gupta, e cila udhëhoqi ekipin e pacientit në Londër.

“Tani ne e dimë që nuk duhet bërë. Mund të jepen regjime shumë më pak toksike të kimioterapisë.

Megjithatë, ajo paralajmëron se zvogëlimi i dëmeve të procedurës nuk barazohet me sigurinë apo funksionimin e saj.

Së pari, është shumë e rrezikshme për të administruar njerëz që marrin trajtim antiretroviral, të cilët tashmë mund të jetojnë një jetë të shëndetshme.

Së dyti, transplantet e qelizave burimore sjellin rreziqet e tyre: trupi rebelohet, dhe madje mund të vritet pacienti.

Dhe së treti, mbështetet në gjetjen e një donatori me mutacionin e CCR5, i cili gjithashtu është një grup gjaku me pacientin marrës.

“Është jashtëzakonisht e rrallë të gjendet kombinimi i faktorëve”, thotë Gupta.

Ndërkohë, shumë strategji të tjera janë në zhvillim, dhe dy në veçanti kanë bërë bujë në vitin e kaluar.

E para përfshin antitrupa: proteinat e formës Y të prodhuara në përgjigje të substancave të huaja në gjak.

Si në rastin e trajtimit për pacientët e Londrës dhe Berlinit, kjo qasje u bazua tek njerëzit me rezistencë natyrore ndaj HIV-it, si pikënisje.

Këta njerëz, të njohur si kontrollues të elitës, prodhojnë antitrupa që mund ta neutralizojnë HIV-in ndërsa kalon midis qelizave, duke e përhapur atë.

Disa vite më parë, Dr Marina Caskey nga Universiteti Rockefeller dhe kolegët e saj izoluan dhe filluan prodhimin e këtyre antitrupave në laboratorin e tyre.

Në vitin 2017, Caskey ndërpreu terapinë antiretrovirale për një përzgjedhje të pacientëve me HIV dhe i injektoi ata me dy antitrupa për gjashtë javë.

Nën rrethana të zakonshme, virusi do të kthehej shpejt.

Në këtë rast, virusi “u shtyp” për një mesatare prej 21 javësh:

“Ajo që ështe me të vërtetë emocionuese është se njëri prej tyre tani po bën pothuajse 90 javë”, thotë Caskey.

Kjo është pothuajse aq kohë sa pacienti në Londër.

Ajo çka është e çuditshme është se antitrupat kanë kohë që janë zhdukur nga gjaku i atij personi, por HIV ende nuk është rimëkëmbur.

Kjo do të thotë se infuzioni i antitrupave duhet të ketë çuar në një kontroll afatgjatë të ndërmjetësuar nga sistemi imunitar i personit.

“Ne ende nuk e kuptojmë se çfarë ndodhi”, thotë Caskey.

Qasja tjetër, e gjykuar vitin e kaluar, njihet si “goditje dhe vrasje”: së pari, zgjohet virusi i fshehur, që të zbulohet; dhe atëherë, sulmohet.

“Qelizat e infektuara në mënyrë latente duken identike me qelizat e painfektuara, kështu që nuk ka asnjë mënyrë për të bërë dallimin mes tyre”, thotë profesor John Frater i Universitetit të Oksfordit.

“Por nëse këto qeliza fillojnë të shprehin proteina virale në sipërfaqen e tyre, ato bëhen një objektiv.”

Problemi me këtë metodë është se për të kuruar dikë nga HIV, do të duhet të riaktivizojë pothuajse të gjithë virusin, dhe ende nuk është gjetur një mënyrë për të bërë një goditje kaq të fortë pa e dëmtuar pacientin.

“Pjesëmarrësit tanë janë njerëz të shëndetshëm,” thotë Frateri, “kështu që pragu ynë i rrezikut është shumë më i ulët.”

Vështirësia dhe shpenzimet e qenësishme në këto metoda kanë bërë që disa të argumentojnë se paratë e shpenzuara për hulumtimin e shërimit do të përdoreshin më mirë për sigurimin e terapisë antiretrovirale për 15 milion njerëz që ende nuk kanë mundësi, ose për zgjerimin e disponueshmërisë së PrEP , një pilulë e përditshme që ndalon në mënyrë efektive marrjen e HIV.

Por “mbetet tepër e rëndësishme që ne të gjejmë një kurë”, argumenton Deborah Gold, shefe ekzekutive e Trustit Kombëtar të SIDA:

“Nuk mund të harrojmë se HIV është një pandemi globale që vazhdon të jetë një nga shkaqet kryesore të vdekjes.

Trajtimi vazhdon të jetë i shtrenjtë dhe i vështirë për t’u përdorur. Një shërim do të ishte një zgjidhje. ”

Duke thënë këtë, ajo dëshiron që njerëzit të mund të ngacmohen nga trajtimet e reja për shërimet e mundshme:

“Ne duhet të ushtrohemi – më shumë, madje – për të siguruar qasje absolute të trajtimit për të gjithë, në të gjithë botën, sepse kjo është rruga që të mbështesim njerëzit që jetojnë me HIV menjëherë dhe mënyra se si të parandalojmë marrjen e HIV”.

BBC-Përshtati në shqip për TemA: Diona Çeço

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *