Koronavirusi dhe paraardhësit e tij miliona vjeçarë, si jetojnë me ne dhe si ndryshon jeta jonë

Ata kanë lindur para tre e gjysmë miliardë vjetësh së bashku me qelizat e para që u shfaqën në Tokë: “Ata mbijetuan sepse vazhdojnë të adaptohen”.

Viruset janë si njerëzit: ata kanë personalitetin e tyre. Ose karakter, nëse mund të thuhet. Ka të mirë dhe të këqij, të zgjuar dhe naivë, oportunistë dhe altruistë.

Zakonisht, megjithatë, ata janë gjithmonë fitimtarë. Dhe kanë një rezistencë të madhe. Pavarësisht se janë të vegjël, ata kanë mësuar, në miliarda vjet, të mbijetojnë në botë.

Të bëra nga Rna ose Dna

“Materia për të cilën ato janë bërë është një acid nukleik, Rna ose Dna, saktëson Pasquale Ferrante, profesor i Mikrobiologjisë në Universitetin e Milanos. Vetëm ata nuk janë të aftë të riprodhohen. Atëherë ata shfrytëzojnë qelizat e organizmave të tjerë, bakteret, bimët, kafshët ose qeniet njerëzore, për të përjetësuar individualitetin e tyre”. Nuk ka asnjë organizëm të gjallë që sot nuk ka viruset e veta.

Paraardhësit e tyre

“Viruset filluan të formohen në mjegullat e kohës: Rna ishte forma e parë e jetës që u shfaq në Tokë katër miliardë vjet më parë (vetëm për të dhënë një ide, Big Bang, sipas kësaj teorie mbi lindjen e universit, kjo ndodhi 15 miliardë vjet më parë dhe sistemi diellor lindi para 4 e gjysmë miliardë vjet më parë).

Që atëherë, për “pesëqind milion vjet, ekziston vetëm “bota e Rna-së”: kjo molekulë ishte, megjithatë, e aftë të vetë-replikonte”.

Pastaj, tre e gjysmë miliardë vjet më parë, qelizat e para u shfaqën, dhe Rna primordiale u organizua për t’u bërë një virus i vërtetë: për shembull viruset Herpes, ato që aktualisht shkaktojnë të ashtuquajturën “ethe” në buzë (Herpes simplex) ose herpes (zooster Herpes), u shfaq midis 180 dhe 220 milion vjet më parë, kur filluan të shfaqen gjitarët e parë. Hominidet e para u shfaqën, megjithatë, rreth dy milion vjet më parë. Dhe viruset e zgjuar janë përshtatur.

*Në foto: Edward Jenner, shpikësi anglez i vaksinës së lisë në fund të viteve 1700

REMOTE_ADDR:[]

2 komente në “Koronavirusi dhe paraardhësit e tij miliona vjeçarë, si jetojnë me ne dhe si ndryshon jeta jonë”

  1. mbasi te hkoj mee pushime Korona ne KariBig
    do hidhet ne terren MajmunVirui ,

    ai qe do ta hdroje pereri Njeriun ne Majmune .

  2. mbasi te hkoj mee pushime Korona ne KariBig
    do hidhet ne terren MajmunVirui ,

    ai qe do ta shndroje perseri Njeriun ne Majmune .

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *