Analiza e Kategorisë Superiore – Efikasiteti i menaxhimit të fazave të lojës

A përfiton skuadra ime nga të gjitha mundësitë që ka për të krijuar veprime shënuese? Nëse më parë do të analizonim gjuajtjet në portë dhe golat, tani le të bëjmë një hap prapa. Gjatë veprimeve, topat rikuperohen dhe humbasin. Kështu që skuadra jonë është mirë që ka një ekuilibër të caktuar në rikuperimin e sa më shumë të jetë e mundur dhe në humbjen e sa më pak topave . Nuk është e thjeshtë ta bësh këtë dhe shpesh stilet e lojës së skuadrave ndikojnë në këtë situatë. Por për të përcaktuar këto situata, numrat mund të na japin një ndihmë të shkëlqyeshme.

Si mund të tregoni nëse një ekip i menaxhon mirë të dy fazat e lojës dhe nëse është me të vërtetë efikas në administrimin e topit?
Një nga mënyrat më të lehta dhe më efektive për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje është të krahasoni topat e rikuperuar me topat e humbur.

Bylis është skuadra që rikuperon topin disa herë. Kjo do të thotë që Bylis është skuadra që mbron në mënyrë më efektive se të tjerët.  Ndoshta mund të jetë fakti që Bylis preferon ta lërë topin te kundërshtarët e tij dhe më pas ta tërheqë atë dhe të fillojë përsëri aksionin.

Rikuperimet e një ekipi sjellin me të vërtetë përfitime?
Duhet të krahasojmë rikuperimet me topat e humbur, dhe këtu do të vijnë surprizat. Sepse ne do të shohim se sa topa të rikuperuar nga skuadrat vlejnë me të vërtetë (dhe padyshim, Bylis nuk do të jetë në krye të kësaj renditje …). Para se të tregojmë grafikun, duhet të sqarojmë disa gjëra. Topat e humbur nga një skuadër nuk mund të rikuperohen nga tjetri.  Kjo është arsyeja pse në diferencën mes topave të humbur dhe atyre të rikuperuar do të përfitojnë topat e humbur.

Mund të shohim që Bylis, përveç se rikuperon më shumë topa, është edhe skuadra që humbet më shumë. Dhe se nuk ka asnjë lidhje midis atyre që humbasin më shumë topa dhe atyre që rikuperojnë më shumë, sepse për shembull kemi Skënderbeun që humbet dhe rikuperon më pak topa se të tjerët, ndërsa Laci humbet dhe rikuperon relativisht shumë topa në lojë krahasuar me të tjerët. Pra, le të përpiqemi të bëjmë ndryshimin midis këtyre dy vlerave dhe do të zbulojmë se sa rikuperimi i topit është në dispozicion të ekipit dhe sa topa humbasin për ekip.

Tirana është skuadra që bashkon ndryshimin më të mirë midis topave të rikuperuar dhe atyre të humbur. Mund të themi se sipas këtij indeksi shumë të thjeshtë, Tirana është skuadra më efikase për administrimin e fazave të lojës së të gjithë kampionatit, me një ndryshim thelbësor në krahasim me skuadrat e tjera mesatarisht për lojë.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *