Një Brexit pa marrëveshje do t’i kushtojë Britanisë më shumë se pandemia!

Kostoja ekonomike e një Brexit pa marrëveshje mund të jetë dy ose tre herë më e keqe sesa ndikimi i Covid, ka vërtetuar një raport.

Analiza nga London School of Economics thotë se “një Brexit pa marrëveshje do të përfaqësonte një goditje tjetër të madhe për ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar” me një “grup të madh ndryshimesh” në marrëdhëniet ekonomike me partnerin më të madh tregtar të vendit.

Modelimi i LSE vendos goditjen afatgjatë ekonomike nga një Brexit pa marrëveshje në 8% të PBB-së, që arrin në 160 miliardë paund, ose 2,400 paund për person. Kjo krahasohet me parashikimin e fundit të Bankës së Anglisë për ndikimin e Covid i cili tregon një ulje prej 1.7% të PBB-së në ekonomi deri në 2022.

“Në planin afatgjatë, Brexit ka të ngjarë të jetë më domethënëse si krizë sesa pandemia duke dëshpëruar prodhimin ekonomik të vendit për 20 vjet”, thotë raporti.

Raporti konkludoi se do të ketë dëmtime afatgjata të reputacionit të vendit për lehtësinë e të bërit biznes, me vonesa për shkak të ngarkesave administrative në porte, kufizime në udhëtime dhe turizëm, si dhe kufizime në imigracion dhe lëvizjen e lirë të fuqisë punëtore.

Autorët e raportit thonë se rreziku është që “bizneset e bazuara në BE do të përpiqen të shmangin ekspozimin ndaj furnizuesve të MB dhe se kompanitë shumëkombëshe do të kërkojnë të minimizojnë shkallën në të cilën tregtia kalon kufirin e ri”.

Raporti përfundon duke thënë se një Brexit pa marrëveshje përbën një krizë të parikuperueshme të cilën Britania s’kishte pse t’ia dhuronte vetes.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *