Dhimotiki e sjellur nga era, apo shqip nga rrënjët?

Nga Saimir Loja

Më 20 tetor 1827, në jug të Gadishullit Dorik (sot, Peleponezi), ndodhi beteja detare në gjiun e qytetit Navarino (Pyllas, ndërsa sot, Pylos). Në atë betejë, flotat e bashkuara britanike, ruse dhe franceze shkatërruan flotat e bashkuara egjyptiane (në fakt, arvanite muslimane të Ibrahim Pashës, djalit të Mehmet Aliut) dhe osmane. Në gusht 1828, ushtria franceze zbarkoi në jug të Gadishullit Dorik e hyri në luftime kundër forcave të Ibrahim Pashës. Në periudhën prill 1928 – shtator 1829, ndodhi lufta ruse-turke e cila u mbyll me shumë humbje për perandorinë osmane. Për shembull, ajo pranoi autonominë e principatës fetare të quajtur “Servia”.

Të treja ato ngjarje ushtarake e detyruan perandorinë osmane të pranonte Protokollin e Londrës të datës 22 Mars 1828 me të cilin perandoritë e Britanisë, Rusisë e Francës patën vendosur të krijohej principata fetare autonome me emrin “Greqi” brenda perandorisë osmane. Emri “Greqi” rridhte prej gjuhës shqipe dhe sipërfaqja e shtetit të sapo firmosur qe afërsisht sa 1/6 e Greqisë së sotme. Ishte hera e parë në histori që krijohej një shtet me emrin “Greqi”. Kuvendi III Popullor në 4 maj 1827 vendosi që kryeqendër të ishte qyteza Nafplion në jug të Gadishullit të Moresë.

Pas pushtimit të Qytetit të Konstandinit prej osmanëve-arabëve në vitin 1453, Patriarkana e atyshme u bë Komiteti Qendror i komisarëve kishtarë lindorë në shërbim të Sulltanit osman. Bashkë me komisarët hoxhallarë ata i shërbyen perandorisë aziatike për të përparuar drejt perëndimit dhe rrënuar Europën. Në shekullin XVIII, komisarët kishtarë lindorë rrëshqitën në lugun e perandorisë kishtare ruse.

Popullatat arbërore të jugut të Gadishullit Ilirik dhe priftët e tyre të kishës lindore që nuk pranuan gjendjen e re dhe nuk i bënin ballë dallgëve aziatike-osmane-arabe-mongole u zhvendosën në jugun e Italisë dhe Siçili. Dhe janë aty edhe sot pas 500 vjetësh si një dëshmi e pandërprerë dhe e gjallë me gjuhën, trashëgiminë, kulturën, veshjen dhe artin shqip bashkë me priftët e tyre që vazhdojnë të kryejnë shërbesat në Shqip dhe të ruajnë gjuhën shqipe.

Në Kuvendin IV Popullor që u mbajt në datat 11 Korrik – 6 Gusht 1829 në qytezën Argos, pranë Nafplionit, u shtrua pyetja se cila do ishte gjuha zyrtare e shtetit Greqi. Do zgjidhej shqipja e arbërve-arvanitas apo gjuha Katharevousa e kishës dhe e organizatës së fshehtë fetare Filiki Eteria të Rusisë? Kisha lindore dhe pas vitit 1814 organizata Filiki Eteria kishin punuar që urrejtja fetare kundër muslimanëve të trondiste vetëdijen kombtare arbërore të arvanitasve të krishterë. Arbanitët ishin vetëm luftëtarë të pashkollë që si komisarë kishin priftët e kishës lindore. Ndërkohë, gjuha Shqipe e shkrojtur nuk qarkullonte as në Europë.

Veç kishës, politikën e brendshme dhe të jashtme e bënin agjentët e Rusisë, Britanisë dhe Francës. Edhe në ato Kuvende Popullore grupimet politike ishin haptas nën emrat Partia Ruse, Partia Franceze e Partia Britanike. Prandaj, ndonëse përfaqësuesit arvanitas të krishterë që flisnin hapur Shqip përbënin dukshëm mbi 80% të Kuvendit IV Popullor, ata nuk qenë regjisorët e teatrit të atij Kuvendi. Si rrjedhim, arbanitët e krishterë të mashtruar dhe pa kuptuar se çfar shkruhej duartrokitën shfaqjen e vënë në atë skenë.

Ai Kuvend vendosi që si gjuhë zyrtare për shtetin me emrin “Greqi” të ishte gjuha Katharevousa e kishës lindore, e përshtatur. Prandaj atë e quajtën gjuha popullore (Dhimotiki), e cila sot është gjuha zyrtare e shtetit Greqi. Ai vendim qe i nevojshëm për komisarët kishtarë lindorë dhe agjentët perandorakë, veçanërisht të Rusisë si bie fjala arvanitasi Jani Kapodistria (Gjon Gjika). Sepse, iu plotësohej gatimi i vetëdijes “kombtare greke” të cilës i nevojitej të ishe i krishterë lindor edhe në emër, të mësoje “greqishten” Dhimotiki dhe të urreje muslimanët, osmanët, turqit, dhe arvanitasit muslimanë.

Perandoritë e Britanisë, Rusisë e Francës firmosën Protokollin tjetër të Londrës më 3 Shkurt 1830 që kthente Greqinë si shtet të pavarur dhe me Konferencën e Londrës në Maj 1832 e përkufizuan atë si mbretëri.

Princi bavarez 17 vjeçari Otto Friedrich Ludwig u caktua të ishte Mbreti i Greqisë. Britania dhe Banka Rothschild preu paranë dhe ia dha në formë huaje shtetit të ri “Greqi”.

Arbërit vazhduan ta flisnin e përdornin shqip siç patën bërë për 2000 vjet nën perandoritë romake latine dhe lindore ndërkohë që si qytetarë quheshin romakë-romanë-romaioi-romioi. Vendimi për gjuhën që doli prej Kuvendit të vitit 1829 hapi portat e ujit të një propagande që pat filluar të grumbullohej nga mesi i shekullit XVIII në Europën qendrore e perëndimore.

Ujë i shumtë pat qenë nisur të mblidhej prej historianit gjerman të artit dhe arkeologjisë Johann Joachim Winckelmann (1717-1768). Ngjyrës së ujit ai i dha emrin “Helenizëm”, pa e kuptuar se fjala që kishte përdorur ELINA-S ishte e gjuhës shqipe.

Edhe pse atë fjalë ia këshilloi me mirësi mbledhësi i famshëm i sendeve të lashta kardinali Alessandro Albani. Edhe pa e menduar se një komb nuk mund të dallohet në terrin e 3000 vjetëve më parë me anë të emrit të një gruaje tek një përrallë Homerike, qoftë e lashtë.

Si narcis, homoerotik e pedofil që ishte, ai krijonte me ëndërrimet e tij, të cilat i botonte, një “Greqi” të lashtë me njerëz të bukur, të gjatë, leshverdhë, sy bojë qielli, të urtë, që përfaqësonin përsosmërinë. Botimet e tij patën ndikim të thellë mbi mendjet krijuese europiane të shekullit XVIII e në vijim, si për shembull, G. E. Lessing, J. W. von Goethe, F. V. E. Delacroix, V. M. Hugo, F. W. Nietzsche, etj. Për pasojë, krijimtaria historike në ëndërrimet e sinqerta rrodhi vaj nëpër piktura dhe ngeci si zbulime nëpër libra.

Është e vërtetë se librat e paktë për lashtësinë u shkruajtën e rishkojtën në harmoni me muzikën e re. Për shembull, u ëndërrua një persian i shekullit V p.e.s. të cilin e quajtën “grek” mbas 1000 e 2000 vjetësh me emrin Herodot-us sipas Latinishtes perëndimore dhe Herodot-os sipas Katharevusës lindore. Biles, atë e emëruan edhe “baba të historisë”; për të qeshur, jo shaka.

Gjithë udhëtarët e zyrtarët që shkonin në ata shekuj e vite në ato anë shkruanin në letrat e tyre vetëm për popullatë arbërore-shqiptare. Kur zbriti për herë të parë në Nafplion më 30 Janar 1833, mbreti i caktuar Otto Friedrich Ludwig përpiqej të kthehej në ëndrrat e tija “helene” sepse përqark tij kishte vetëm arbërorë-arvanitas dhe flitej vetëm shqip.

Prandaj politikanët e perandorive Britani-Rusi-Francë duke përdorur edhe piktorët dhe shkrimtarët europianë nxituan të krijonin lumin e propagandës për brenda dhe për jashtë “Greqisë”. Mito-logjisë (Shkencës së Përrallës, e përkthyer) të krijuar nga duar kishtare fillimisht në shekullin V e.s. iu hapën tërë fletët e librit. Megjithatë, një qytetar “grek” nuk mund të jetë njëkohësisht edhe i krishterë ortodoks edhe i lidhur me lashtësinë arbërore të Athinës, e qyteteve të tjera të Gadishullit Ilirik, Detit Egje e Mesdhe. Sepse lashtësia arbërore dhe krishterimi ortodoks janë edhe të paktën 1500 vjet të zhvendosur në kohë edhe dy qytetërime e mendime të kundërt që përjashtojnë njëra-tjetrin. Para vitit 1830 nuk ka patur grekë.

Formimi i shtetit të quajtur “Greqi” pati në rrënjë ribërjen e Perandorisë Bizantine të Krishterë Lindore dhe prandaj si gjuhë shtetërore u caktua Katharevousa e përshtatur (Dhimotiki). Vetvetiu “Greqia” do ishte një zgjatim i Rusisë së Madhe e krishterë ortodokse dhe që do përpiqej të përthithte sa më shumë troje me të krishterë ortodoksë.

Agjentët e Rusisë bënë të mundur që në luftën e Krimesë të viteve 1853-1856 ushtria greke të luftonte përkrah ushtrisë ruse kundër ushtrive britanike, franceze e turke. Edhe sot grekët ortodoksë e njësojnë veten me sllavët rusë ortodoksë dhe të ardhmen e ëndërrojnë bashkë me ta.

Si në Perandorinë e krishterë lindore dhe atë Osmane, edhe në “Greqi” popullatat u vështruan nga ana fetare. “Grek” ishte kushdo që kishte pranuar besimin dhe emrin e krishterë ortodoks, kuptonte Dhimotiki dhe urrente turqit, muslimanët, përfshirë edhe arvanitasit muslimanë. Ndërsa emrave të njerëzve, vendeve e fjalëve iu shtuan prapashtesat bizantine -OS dhe -IS.

Në atë lloj are, fara e mbjellë nxorri gjethe në vitin 1844 kur kryeministri Jani Koleti parashtroi Idenë e Madhe (Megali Idea). Që atëherë Ideja e Madhe ka qenë qëllimi i shtetit “Greqi” për të përthithur me dhe pa luftë sa më shumë toka e popullata që 1001 vjet më parë patën qenë në vathët e komisarëve kishtarë të perandorisë bizantine. Për 100 vjet, Ideja e Madhe “greke” e ujitur nga Britania-Rusia-Franca e rriti Greqinë gjashtë herë në Greqi të Madhe, siç është sot.

Perandoritë britanike dhe franceze tradhtuan Europën dhe Perëndimin kur në shekullin XIX edhe u bashkuan me Rusinë sllave edhe krijuan një shëmbëlltyrë të perandorisë kishtare lindore të quajtur “Greqi”. Mëkati do shtohej në shekullin XX kur Lidhja Entente Britani-Rusi-Francë do krijonte tre herë në mesin e Europës një shëmbëlltyrë sllave-barbare bizantine të quajtur “Jugosllavi”, domethënë Serbi të Madhe.

Edhe ideja për këtë e quajtur “Naçertanije” (Rradhitja e Veprimeve) u shfaq pikërisht në vitin 1844 me autor Ilija Garashaninin dhe u pasurua prej të birit Milutin Garashaninit më 1886. Për 150 vjet, edhe Rradhitja e Veprimeve serbe e ujitur nga Britania-Rusia-Franca e rriti Serbinë deri në gjashtë herë, derisa i filloi thërrmimi në fundshekullin XX.

Paramendoni, si do shkruhej, edhe tani, për lashtësinë nëse në Kuvendin IV Popullor të vitit 1829 të ishte caktuar gjuha natyrore Shqipe e arvanitasve të krishterë? A do të kishte katedra nëpër universitetet perëndimore që do zbulonin “Greqinë e lashtë”? A do kishte doktorata famëmëdha në fushën e Mito-logjisë greke, domethënë në Shkencën e Përrallës greke? Arbanitët-Arvanitas janë shumicë në Greqi. Ata janë, veç qyteteve, edhe në të paktën 900 fshatrat e Greqisë ku flitet hapur shqip. Ata janë popullatë shtet-themeluese, shtet-formuese, shtet-udhëheqëse. Domethënë se gjuha shqipe akoma mungon të jetë gjuhë zyrtare në Greqi.

REMOTE_ADDR:[]

70 komente në “Dhimotiki e sjellur nga era, apo shqip nga rrënjët?”

 1. NO PASION says:

  BURIMI I STUDIMIT……..W,W,W AFERIM QOFTE @SAKLLAM,COM,,,,,,,,,QELLIMI….GJITHE BALLKANI ESHTE ERDOGAN , FAKTI…..MARIN MEMA ZBULON PSE QUHET SELANIK…SEPSE NUK E LANE TE IKTE……AUTORI..DOKTOR SHKENCASH…O MOJ SHQIPNI E MJERA SHQIPNI…

  1. Arbërori says:

   No Pasion
   Cili grekqir je, “ac/Dc, flm, abc, klimax,”??
   E keni të kotë ju grekqirat që ironizoni, ky artikull është vetëm një grimcë e krejt të vërtetës mbi shqiptarët dhe gjuhën shqipe. E vërteta mund të vonojë shekuj por në fund del mbi sipërfaqe.
   Punë grekqirash, gjellë qensh…

   1. . says:

    O Arab-or, nje gje nuk kuptoj (me histerin kuaj plot konfuz), perse ndiheni Krenar (perfundimisht), si pasardhes te Ali dhe Ibrahim Pashes, apo si pasardhes te THEODHORI Kolokotronit,
    .
    Nuk e kuptoj perse Pilios (Hyrja ose Porta), e pagezuat Pylli, po “Ipsili Pili” perse e quani “Porta e Larte” dhe nuk e quani “Pylli i Larte”.
    .
    Jeni hipokrita te peshtyre, mashtrimi eshte e vetmia menyre per te mbijetuar. Arvanitet jane te Krishter te “Thekur”, jane me Grek se Greket, ne te kundert me Arnautet e Shqipnis qe jane me Otoman se vet Turqit.
    .
    Katharevusa eshte evolucion i Arχea Elinikis eshte vazhdim i drejt per drejt, sic jane edhe sote Neo Elinikat vazhdim i Katharevusas.
    .
    Greket ariten ta pastrinin Atdheun e tyre nga Islamo Turqizmat kurse Jo o kopila te Sulltanit u bete me Xhihadista nga Turqit dhe Arabet.
    NR.1 ne bote per Xhihadista (per nga nr. i popullsis).

    1. Arbërori says:

     ….
     Pika pika grekqiri
     Vazhdon të shkruash një thes me broçkulla. Ne shqiptarët nuk jemi vetëm pasardhës të Ali Pashës apo Ibrahimit, ju pisa jevgjit enkas përmendni vetëm ata me fé myslimane, ne jemi pasardhës të të gjitha figurave të shquara te shqiptarëve, biles edhe të Gjergj Kastriotit, biles edhe të Kolokotronit dhe Bubulinës, ata që çliruan dhe krijuan shtetin tuaj të rremë.
     Vazhdon prapë me fenë, arvanitasit e krishterë ishin të mirë sepse ishin të krishterë, arvanitasit myslimanë ishin të këqinj sepse ishin myslimanë, pra, ngado ta përdridhni ju, dilni prapë te feja.
     Për sa kohë ta shikoni botën nëpërmjet prizmit fetar, ashtu do ngeleni, njerëz pa karakter, të ligj e të pashpirt.
     P.S. sikur turqit dhe arabët të ishin ortodoksë, ju do i quanit vëllezër.
     Me pak fjalë, punë grekqirash, gjellë qensh.

     1. Vangjel says:

      Lere shoku mos u merr me greket: ata e dine shume mire se jane komb fallco dhe terbohen e mbushin dynjane me genjeshtra se s’kane c’te bejne tjeter.
      Mos ua var grekeve se turq ortodoks jane, dmth turq nga mendja; me keq nuk behet.
      E rendesishme eshte qe shkrime te tilla te botohen sa me shume per te demaskuar fallcitetin e greqise.

     2. Andrea says:

      Bravo shkrim shume i sakte.

     3. Kosta says:

      Hooo sa do i djegi janulles ky shkrim 😊.
      Leqe e ka zene dhe covidi halene, s’do dije ca te beje tani kur t’ja lexojne ata mercenaret qe ka verdalle.

     4. Iliria e bashkuar says:

      Histori te trishtme. Vetem kaq per te treguar edhe nje here se kush jane vrasesit e Shqipes. Keta zagare i njohim mire. U dalte shpirti ne jeté te jeté, ndersa shqiptarve tu vine ment e kokes e te dalin nga gjumi shekullor.

    2. Sokrati says:

     Shkrimi përmban të vërtetën e çdo dimensioni ,nënse nuk i pëlqen disa grekofonëve kjo është punë për ta. Hostoria nuk mund të fshihet pas mashtrimeve dhe masakrave të grekërisë kryer mbi shqiptarët masakra të tilla në forma që as turqit nuk kanë qenë kaq mizore.

    3. faredinaxhin says:

     @.
     nuk eshte puna qe te ndihemi krenare por te dime te verteten tone. jo si puna jote qe qahesh prej turkut (qe ke edhe te drejte) por mbulon sute e veshet kur greket te vjedhin perdhunojne familjarisht duke tu hequr si miq te perjetshem.

   2. T says:

    Ju duhet ti perktheni keto fakte ne anglisht dhe te hapen sa me shume te jete e mundur, ora e kthimit nuk eshte vone shume shpejt fillon bashkimi kombetar…

  2. Çiftatel says:

   troç muhabeti, Rusi na ka ne dore.

  3. vang says:

   Ne kete artikull (studim),i vihet theksi krijimit te ”shtetit grek”,pa u cthurur akoma Perandoria osmane.E verteta eshte se teritori i Peloponezit dhe me gjere ishte i banuar nga arvanitasit shqipfoles.Fuqite e medha te Anglise,Frances dhe Rusise duhej te bazoheshin diku per ta formuar kete ”shtet”.Shqipfolsit nuk mund te ishin baze per formimin e tij se ata nuk flisnin nje gjuhe te shkruar dhe ky fakt eshte shume i rendesishem Pjesa tjeter qe ndoshta perbehej po nga arvanite qe ishin shkolluar si priftrinj ,tregtare,ushtarak zotronin gjuhen helene e cila lidhej me nje te kaluar te lavdishme te nje populli qe kish jetuar shume shekuj me pare. Ajka e shoqerise helene ndodhej ne Kostandinopoje si qendra e perandorise Romake te lindjes.Pikerisht ata qe e kishin ”braktisur” Athinen e ndritur te shekV p.er.re te Perikliut ,filozofeve ,dramaturgeve e komedianeve te medhenj,brezat,kishin gjuhen prej mijra vjet dhe ajo gjuhe ishte me e follur ne administrate.Anglia dhe franca nuk mund te promovonin arvanitasit qe ndonse kishin shume aftesi te tjera nuk mund te formonin nje shtet pa gjuhe te shkruar,pamvaresisht se shume eksponent te saj ishin arvanitas qe sot intelektualet grek shprehen p.sh per Kapodistrian” si intelektuali me i shquar i te gjitha kohrave”.Por ai nuk ishte produkt i shoqerise greke sepse kishte kaluar instanca nga qeveria cariste. Nga ana tjeter ,pamvaresisht se gjuha jone u shkrua teper vone ajo u ruajt me fanatizem dhe per kete u jemi mirnjohes brezave qe kaluan.

  4. TURKU I SAT EME says:

   NO PASION O moterqim, bythqim etj. Kto jan documenta. Shqipnia asht e mjer po, por sepse ka pjell si puna jote o zugu i kurves.

 2. Taulant says:

  Mbreti Otto kishte studjuar Greqishten ne Universitetin e Mynihut. Kur shkoj ne Athine si mbret vizitonte lagjet e Athines dhe fshatrat prane Athines . Habitej se nuk fliste njeri Greqisht por vetem SHQIP (sipas studjuesit Fallmerayer). Deri ne fund te shekullit te 19-te Shqipja dominonte si gjuhe por Greket qe vinin nga Anadolli permbysen perqindjen e popullsise Shqiptare ne ato provinca qe sot formojn shtetin Grek. Krijimi i nje shteti Grek ishte projekti Anglo-Franko-Rus kunder perandoris Hasburge e asaj Otomane ne Evrope.
  Fallmerayer shkruan : Une dhe shume studjues te tjere Evropjan shkonim ne Greqi me iden qe do te gjenim niperit e Homerit dhe Aristotelit.
  U zhgenjyem sepse nuk gjetem as njerez qe te flisnin Greqisht. Ne Atike,Peloponez,Thesali etj flitet vetem SHQIP. Ne pak ishuj flitej Greqisht.
  Kur u ktheva ne Bavari (Gjermani) shkruan Fallmerayer kerkova prej studjuesve qe Greqin mos ta trajtojm me Ideal-Politik por ne menyr realiste .
  Me kundershtuan shume duke u shprehur qe ceshtja eshte politike :Pra duhet te mbeshtetet ideja e nje shteti Grek si pasardhes i Heleneve.
  Fjalen Helen nuk e njihte me njeri ne Greqi . Ata njiheshin si Romanoi…pjese e perandoris Romane.
  Fallmerayer i zhgenjyer kerkon qe te largohet mbreteria e installuar e mbretit Otto ne Athine dhe pushteti t’ju jepet popullsise vendase ‘SHQIPTAREVE’ .
  E largojn nga bota akademike per zbulimet shkencore qe kishte bere ne Greqi. Fallmerayer shprehet qe me larguan per arsye politike sepse nuk punoja per historin fallso qe po krijohej ne shtetin e ri Grek.
  Shume faktor ne Greqi si Kisha dhe vendet Franca,Anglia,Russia qe po krijonin nje shtet te ri kunder vendeve te tjera nuk ju interesonte e verteta.
  Shume Arvanitas u helmuan shume te tjere u internuan gjuha toponimet e emrave u ndryshuan .2 miljon Grek qe erdhen nga Anadolli terrorrizuan popullsine autoktone Shqiptare .
  Gjemen e ben dhe nje liber tjeter i Fallmerayer : Greek Revolucion was purely Shqiptarian (Albanian), not a Hellenic Revolution.
  Ky liber i rrezikoj jo vetem punen akademike por dhe jeten .
  Shume studjues te tjere Evropjan e quajten te ashtuquajturin ‘Revolucion Grek’ te vitin 1821 nje ‘lufte civile Shqiptare’ .Lufta zhvillohej midis Shqiptareve Orthodox e Myslyman prej te ciles perfituan minjte e Athines.
  Shume studjues te tjere Gjerman dhe Anglez te cilet kerkuan nje qasje Reale Greqis jo Idealiste humben karrieren akademike dhe jo rralle edhe jeten. Si shkruan Bajroni qellimi yne eshte te krijojm iden e nje Greqie Hellenike.
  Per arsye politike rryma e idealisteve te Bajronit & Co fitoj ndaj realisteve akademik qe pane se po shtitej sapuni per djath.

  1. vang says:

   TAULANT: Pa e vene doren ne zjarr,nga ato qe rendisni,jane fakte te pa diskutueshme.POR: Rilindja europiane kishte mbeshtetur ate lulzim te pa shembullt te atyre banoreve te lashte te ATHINES,SPARTES e shume te tjerave,me Platonin.Aristotelin.Aristofanin,Eskilin,Sofokliun,Perikliun,Praksiteline sa e sa te tjere pa numur shto mbi te gjitha HOMERIN.Ato vepra egzistonin pamvaresisht nga bllokimi qe u beri kisha ortodokse megjithse shume vepra te demtuara u kopjuan ne manastire nga murgjit.Edhe gjuha sigurisht me shkrimin egzistonte dhe perdorej nga shtresat me te shkolluara qe pjesa me e madhe ishin ne Stamboll si qendra e perandorise romake te lindjes. Anglia Franca dhe Rusia te cilet kishin marre edhe alfabetin grek(ruset) ,si do krijonin nje shtet me emrin e arvanitesve qe flisnin S H Q I P ????Aishte e mundur te sajonin aty nje shqipe te shkruar ? Skishte asnje shteg.Rrezatimi i asaj kulture ishte i madh,gjuha me katharevusen si variant i perafetrt shkruhej per qindra vjet.Arvanitasit nuk munden,ishin vonuar,pamvaresisht se kane shume merita. Kam pershtypjen se edhe sikur te kishin arvanitasit shkrim psh si ky i sotmi, ndoshta fuqite e medha nuk do ta preferonin se ishte larg atij te grekeve te lashte (ketu e kam fjalen si menyre alfabeti dhe pamvarsisht se plot gjuhtare ,edhe ata grek te sotem,thone se shqipja eshte variant i greqishtes se vjeter ne te folur)

 3. Muzeumi says:

  Helena e Trojës me plis,
  nga Antonio Canova, 1812,
  Victoria& Albert Museum, Londër, UK

  1. E verteta says:

   Patjeter,madje kosovare kane qene detare te medhenj.Por cfare dreqin fati,nuk kemi prova,me plas.Psh pervec nje gjysem rreshti te mesharit Gjon Buzukut viti 1555 “Un pagezonj ty” nuk
   kemi gje tjeter or te lashte .Si t” ja bejme??Nuk krmi as varre,as libra,as art,as libra fetare ,as vepra ,ndertesa etj.Vec ca shtepi banimi te stilit otoman ne Berat,Gjirokaster te pjeses myslimane kolaboracioniste me pushtuesin turk.Atehere cfare trapin beheni qesharak me keto teorira te sajuara idiote qe nuk i hane as femijet 10 vjecare.Nuk keni turp qe botoni keto palacolleqe “tha ky e tha ai”Or peshq s” kemi asgje as baze kulturore,ekononomike,tradite shteterore etj .Shumica e popullsise ketu dhe ne Kosove apo N.Makedonia jane te ardhur nga pjesa e myslimaneve ne Kaukaz dhe Anadolli cerkeze, cecene ,turq, etj etj..Pse futeni ne keto ujra kur “ nuk dini not”.Popullsi rurale malesore mbi 80% ,te fshehur mes maleve dhe zgerqave larg nga rruget qendrore dhe me kryesorja nga deti.Kjo ka ndikuar ne prapambetjen proverbiale”Prane detit i palare,prane dijes i panxene” Ketu afer ne Greqi dhe Mesdhe ishte baza e qyteterimit perendimor me shkelqimin e magjishem ne cdo fushe,ketu perballe ishte qyterimi romak,ketu kaluan dijetaret,luftetaret,bizneset,germat,fete uPOR ketu tek ne as ja ndinte per gje dhe mbeten shkopa me nje arme ne dore per te grabit buken e gojes.Dhe ky trapi ben fantashkenca ik andej zuzar,zullap i fandaksur

   1. E verteta says:

    Ti o gjakprishur se pari ke vjedhur pseudonimin. Duhet te gjesh nje tjeter. Sa per mesharin e Gjon Buzukut nuk eshte e vertete qe ai mbetet I vetmi fakt. Jo, ka sa te duash mbishkrime te lashta, te “shkelqimit ne mesdhe”, apo te se ashtuquajtures Greqise se lashte qe kuptimi etimologjik I del vetem nga gjuha shqipe. Nuk eshte fare e vertete qe parardhesit tane nuk kane pasur lidhje me detin. Nje fakt eshte qe flota detare e ishujve hidra dhe spece me ne krye Bubulinen dhe e perbere vetem nga arber, ishte me e mira e cila shkaterroi ne mase floten osmane. Flota ilire e liburneve ishte me e mira ne mesdhe. Flotat e mbrrtereshes ilire Teuta, ishte makthi I perandorise rromake.Ne male jane ngjitur per mbrojtje nga pushtimet. Po pse qenka fantashkence more gjakprishur me komplekse te theksuara inferioriteti. Revolucionin e ashtuquajtur “grek” e bene arberit- shqiptaret qe ishin shumice udheheqese, dhe qe flitej arberisht ne trojet ku sot quhet Greqi, kete e di edhe gomari ne fshatin me te larget.Po ti ke dhe vete profesore e studiues grek qe flasin me fakte per dominimin e popullsise arberore-shqiptare ne shumicen e rerritorit grek te asaj kohe dhe se arberit- shqiptaret e bene luften per çlirimin e trojeve “greke”.Sado qe te mundoheni, e verteta do te dale.

    1. . says:

     O Mashtrimi, na thuaj nje mbishkrim tjeter vec meshatit (fol me fakte), na thuaj 5 emra Shqiptar qe kane histori me shume se 100 vjet.
     .
     Mos u mundo nuk do te gjesh asgje, vetem mbishkrime Helene, me alfabet, kuptim dhe kultur Helene.
     .
     Avanitasit luftonin nen flamurin Grek (bardhe e blu me kryqin ne mes), perse e zgjodhen kete dhe Jo ate Shqiptar ???
     .
     Jeni te peshtyre, fundi i gjithckaje dhe te paret e maskaralleqeve ne Bote.

     1. E verteta says:

      O gjakprishur, mashtrim jeni ju koke e kembe, dhe qe peshtyni sa here dalin fakte per shqiptaret, por harroni se kjo peshtyme iu bie ne surrat se ju nuk shpelaheni dot nga pislleku. Ju jeni mbetje, qe as vete nuk e dini se ku jeni, nga jeni e nga vini, e kjo eshte bere qe nga shpelaresit e trurit qe ju kane bere ushtare te verber te genjeshtres se madhe “Greqia e lashte” apo termi “grek” qe iu bashkua nje historie e cila u perpunua qe te ishte ne perputhje me termin e ri “grek” si edhe ne vazhdim me interesat e atyre shteteve evropiane te atehershme qe donin me patjeter nje “Greqi” me kulturen e pervetesuar nga arbereshet. Ju jeni me fat qe jetoni ne kete vend dhe peshtyni sa here t`jua doje qejfi, megjithese iu bie ne surrat, dhe nuk shpalleni te padeshirueshem e te pirdheni andej nga e keni orientimin tuaj shpirteror- trushpelares. Me siguri qe po te jeni atje, jeni teresisht anonim, se nuk ju njeh kush. Ti kerkon llogari per fakte?!Kerkoke fakte ti?! Po ti dhe shume si ty, vetem me faktet nuk keni lidhje. Ju mbani ato parrullat siç ju ka mesuar patridha dhe vazhdoni te peshtyni veten ne surrat duke u kenaqur sa here nuk e shpelani. Mbishkrime ke sa te duash, hap librat e studiuesve te ndryshem dhe shiko sesa lidhje ka gjuha e lashte greke me greqishten e sotshme e sa lidhje ka me arberishten-shqipen e atehershme apo me shqipen e sotshme. Ka studiues francez, anglez, gjerman e austriake, e deri amerikane duke filluar qysh nga shekulli i 19-te e duke vazhduar me tej qe flasin per lidhjen e pellazgeve me gjuhen shqipe dhe shqiptaret. Pastaj dil ketu e thuaj e bertit qe te hash supen e radhes nga patridha. Dita dites po pranohet edhe nga profesore te ndryshem greke lidhja pellazgjike me shqiptaret. Arvanitet luftonin me flamurin grek?!Keto jane te gjithja te sajuara, te rrezuara si fakte qysh nga profesore e studiues greke. Arvanitasit kishin veç nje lidhje me ate qe u perdor ne menyre te pabese dhe qe pasoi me persekutimin e shume heronjve te revolucionit dhe me mbylljen e gojes me dhune shteterore me pas nga bashkepunimi greko-bavarez. Lidhja ishte feja e tyre pasi shteti i ri nuk u ngrit mbi baza etnike por baza fetare. Ata luftuan per lirine, per tokat e familjet e tyre, dhe jo per vemjet si puna juaj qe per fat te keq e njollosni gjuhen shqipe sa here nxirrni helme nga goja. Gjuha e tyre u shpall armike, ndersa kultura e tyre u kthye si kulture “greke”. Kur shkoi Otto, mbreti bavarez atje, u habit me gjuhen e popullit (arberisht-shqip)e cila nuk kishte lidhje me ate qe imagjinonte ai dhe me ate qe i kishin thene ata qe krijuan shtetin e ri. Tani, qe ju do te vazhdoni te hani mut perdite, kjo nuk ka diskutim, por pislleku juaj perlyen vetem qeniet tuaja dhe asgje tjeter. Ju jeni mbetja e fundit e karvanit, nga ku u nis nje lufte shekullore e paepur kunder te vertetes shqiptare ne gadishullin ilirik. Zhurma juaj, nuk bie as ne veshe te shuredhet.

      1. Arbërori says:

       E vërteta

       E ke masakruar fare grekqirin. Po ata nuk hanë pykë, vazhdojnë me broçkullat e Janullës.

       1. E verteta says:

        Rrofsh Arberori!Disa nga keta jane me mision, paguhen per kete gje, ndersa ka edhe qe thjeshte jane te shpelare e te verbuar nga truri. E vertete, jane aq te indoktrinuar sa nuk hane pyke.

      2. Outspoken says:

       Kjo eshte nje propagande e Budallenjve Turkokurd Shqipfoles qe ngelen ne Shqiperine time!
       Edhe keta Turq,kurd,Arab, Shqipfoles po flasin kunder Popullit Greek per te fshehur Origjinen e tyre te vertete,
       Ju thoni se ndryshuat fene, po mbiemrat, Zakonet, sjelljen,dhe Surratet si i Ndryshuat, o Qafira te pa cipe qe e hani Turpin me buke,
       Populli Greek dhe Shqiptar gjithmone kane jetuar bashke 🇬🇷🇦🇱
       Por jeni ju mbeturinat Turkokurde qe e ndjeni veten te pasigurte edhe mundoheni qe te perhapni urrejtje midis dy popujve Miq 🇦🇱🇬🇷
       Rrofte Greqia 🇬🇷
       Rrofte Shqiperia 🇦🇱

       1. jam grekqiri gabel says:

        Outspoken

        Pikërisht, grekët e vërtetë dhe shqiptarët e vërtetë janë i njëjti popull, e njëjta rracë, janë kushërinj, por vetëm ata të vërtetit.
        Kurse ju zhabzinjtë ortodoksë që jeni gabimisht në Ballkan, jeni të ardhur, jeni egjiptianë, sirianë, turq, por vetëm me një ndryshim, jeni ortodoksë, vetëm kjo ju bën “grekë”.
        Ja ke futur vetes me atë koment.

  2. Scutari says:

   Po!! Helena e Trojes me plis eshte!!

 4. Arbërori says:

  Mosss, grekqirat e tipit “ac/dc, flm, abc, klimax, etj,
  tani do bëjnë vetëvrasje masive..

  1. ..... says:

   Vetvrasje do beni ju qe shitet fene e te pareve tuaj
   Vetvrasje do beni ju qe e mbushet kete vend me xhami
   Vetvrasje do beni ju pseudonacionalistet qe e mbushet kete vend me perce e trecerekshe
   Vetvrasje do beni ju se na bete me turp ne gjithe boten me drogen, vjedhjet,vrasjet , prostitucione
   Vetvrasje do beni ju se mbushem burgjet e evropes
   Vetvrasje do beni ju se shkatruat pyjet lumenjte e gjithe bukurine e ketij vendi
   Vetvrasje do beni ju e ne qe leme sheshet e qetesine tone per te degjuar arabisht
   Dhe ne fund vetvrasje duhet te bejme vertete per kete kaste te shpifur e hajdute qe votojme

   1. Jam grekqir robqir says:

    …..

    Pika pika grekqiri

    Ke shkruar një mori broçkullash, gjithmonë ju grekqirat i shmangeni thelbit, aty në artikull flet për të vërteta historike të pakundërshtueshme kurse ju grekqirava ju ka ngelur mendja te xhamitë dhe Erdogani.
    Është qesharake kur ju shani vëllezërit tuaj turq, jeni e njëjta rracë, ju ndan vetëm feja dhe gjuha. Ju grekqirat jeni me turqit ashtu si rusët me biellorusët, apo anglezët me skocezët, apo marokenët me algjerianët, pra asnjë ndryshim.

    Ju grekqirat, me komentet tuaja e vërtetoni më së miri vërtetësinë e artikullit ku thotë që pas revolucionit grek, në Greqi u krijua nje shtet tipik fetar. Dukeni që nga shprehja idiote, “ju turko-shqiptarët tradhëtuat fenë..”
    Pra problemi juaj është feja, jo e vërteta, jo historia, jo origjina, gjuha, traditat e një populli, etj, por feja.
    Ja pra, jeni një shtet i krijuar me baza fetare, jeni një kalifat ortodoks në Evropë.
    Plus që pastaj këput broçkulla të tjera, jo droga jo korrupsioni, e k.lliqe të tilla, hec e merre vesh ç’lidhje kanë këto me artikullin.
    Po, në Shqipëri ka drogë, korrupsion, hajdute, xhami, etj, e dimë të gjithë, po ti a ke ndonjë gjë për të thënë për artikullin, a e hedh dot poshtë shkrimin e autorit, a ke kundërargumenta?

    Apo nuk keni ca thoni ju grekqirat dhe o burra të hamë mut kundër shqiptarëve..
    Sic e thashë më lart, punë grekqirash, gjellë qensh…

 5. bekim says:

  Te lumte zoti Saimir! Si gjithmone edhe kete here ndjeme respekt per punen e studimet tuaja shkencore qe Ju trajtoni ne mediat shqiptare e ato te huaja.Kete artikull e studim serioz e vlersoj ne aspektin sa historik e shkencor aq dhe kombetar.Meson shume fakte te verteta per historine gjuhes tone shqipe per te cilen i madhi, poeti yne kombetar Naim Frasheri me drejte shkruante per madhesine e gjeresine e gjuhes shqipe: Gjuha jone sa e mire,
  sa e embel sa e gjere…
  Shkrimi i sotem i juaj ne gazeten Tema shpreh se idete e mendimet e Naimit per gjeresine e gjuhes tone kane baze ne vertetesine e lashte historike.

 6. * says:

  Urime s loja, per shkrimin kaq permbledhes dhe bindes.Shtetet kolonizatore ekspansioniste me mbeshtetje te polit slllav +frenc angli kan qene dhe do jene gjithmon te kesaj linje me ne.Shkrimet antike hellas jan manipuluar nga qe ne ate kohe dhe vazhdojne e gjereme tani.Ata çdo dite fabrikojne historira te pa qena por edhe te verteta qe ata i tjetersojne sikur te ishin greke dhe jo Ilire.jetojne me historin e lashte pellazge ilire qe keta palo ngjyr asfalti te ardhur nga sllave orienti na shtiren si autektone si kur te jene zoter te truallit.shum shkrime te shkruara nga autor ne kohen hellene kan kuptim ne gjuhen ilire dhe eshte shum e thjeshte per tu kuptuar nga gjuha shqipe .duhet te ngulmojme pa u lodhur per pasqyrimin e se vertetes historike te iliris e cila eshte len ne harres.Albanologu LAMBERTZ MAXIMILIAN thoshte!! Nga momenti kur shqiptaret do te marin penen dhe do te shkruajn historin e tyre,atehere historia boterore do te futet ne rrugen e se vertetes .gjuha shqipe i vetmi çeles qe do te hapte misterin e se vjetres antike.

 7. Turp says:

  Po ti o idiot autor qe nuk di te shkruash as shqip, or gjiu e jo gjiri … priftat …arvanitas muslimane …
  qenke i vetmi ne bote qe nuk e di se fjale grek ka mbetur prej romakeve. Sa i jorance qe shpreh, kur nuk merr ne konsiderate se para 2500 vjetesh
  ekksistonte Magna Grecia.

  Po hajt, se per injorante se puna jote botohen keto gjera.
  E dyta, me thuaj nje dokument te vetem te lashte ku permendet gadishulli ilirik.
  Po si ke surrat ti te shash Uinkelmanin, themeluesi i arkeologjise moderne.
  Kush fantazon je ti e jo ai. Kur pjerdh per katedra arvanitase. A na thuaj njd fije me çfare germash shkruanin keta arvanitasit ne greqi? Me germa latine? Turke? Çfare gramatike perdornin? Ate te gjyshes tende? Apo keto elemente ti nuk arrin ti perceptosh e jo me t i analizosh.
  Nuk fiton asgje duke shpifur idiotesira. Vetem tregon se s ke idene e dinjitetit intelektual.
  Sado te mohosh ato gjera qe bota i ka vertetuar prej shekujsh me studime, fakte, deshmi, ti do mbetesh nje meskin .

  1. eeeeeeeeeeeeeeej says:

   Te dhembi o Turp! 😀 😀 😀
   Na plasi trapi!!!

  2. Veritas says:

   @Turp

   Clidhje ka ne cfare shkronjash shkruanin Arvanitet? Sipas teje sipas shkronjave qe perdorim sot duhet te na quajne Latin apo jo? E kupton sa i gabuar eshte arsyetimi konkret?
   Qendrimi im dhe qe mendoj duhet te jet ai zyrtar i pales tone ne debate te tilla eshte qe Greqishtja ka qene gjuha zyrtare e Bizantit dhe kete nuk ka si ta mohoj kush. Sic eshte sot pak a shume gjuha Anglisht me te cilen komunikojne shtetet midis njeri tjetrit!

   Sa per ketedrat qe kan te hskruajtur greqisht duhet te kesh parasysh qe dhe Testamenti i Ri eshte ne gjuhen Greke por kjo nuk ndodh qe te quhemi te gjithe greker apo jo? Biles eshte blasfemi te njollosesh Jezu Krishtin duke perdorur Fjalen e ti per qellime asimilimi etnik!!

   Nga ana tjeter gjuha verbale eshte me e rendesishme si kriter percaktimi te kombit pasi ajo trashegohet ne menyre te natyrshme ne faze te heret te moshes biologjike pa patur nevoj per shkoll e universitet. Tani te te pyes une ty, cfare gjuhe flisnin dehsmoret me te medhenje qe njef historia neo greke gjate revolucionit te 1821 ?

 8. Sllavo-bizanti arnaut . says:

  Helene –> He(e)+ lene , pra femer e divorcuar nga bashkeshorti ; he-lena nga Sparta (shparta).

  Atehere , gati sa nuk thuhet , se pse kishte dashuri apo kishte percmim ndasor midis arvanitasit turko+me+ane dhe arvanitasve qe luftuan per pavaresine nga turqia me 1821-1823 !?
  Atehere PSE kur ushria turke po largohej nga Ballkani derjt Anadollit , edhe ne vrapuam , 100 vjet me vonese , qe te shpallemi te pavarur , por ja qe mbetem te copetuar nga vendet e tjera orthodokse ?
  ————
  Atehere , gati sa nuk thuhet, se kur nuk egzistonte emertimi : Greqi , nuk egzistonte as emertimi :Shqiperi , por cfare egzitonte : TURQI ?
  Atehere , gati sa nuk thuhet , se “greket” jane ne origjine me neve , por neve “geget” nuk qenkemi ne nje origjine me “greket” ?!
  A tregohet nga arkeologjia se me pare ne tokat shqiptare eshte shkruar alfabeti grek dhe me pas u adaptua alfabeti latin , [late+hi(ne)] ; romake= ro+me+(h)ak !?
  +++++++++++++++++++
  Per kedo qe mund te shkruaje LOJERA te tilla :
  Kundershtoni apo pranoni : Iliade -> Ili-a- de -> Ilia-a-dhe’ ; Ili(os) = dielli – ha -dhe ( ne kuptimin qe dielli shkon ne perendim) ;
  Iliri(a) -> Ili+ri ; = Ili (ilios=dielli) +ri (qendron) ; vendi ku dielli duket se qendron per nje kohe me te gjate per gjate diteve te vitit , pra vend ku rete nuk jane me shumice lart ne qiell . E pranuar kjo dhe nga shkenca per motin .
  ++++++++++++++++++
  Geg (gegerisht) dhe Grek (greqisht) !!!!
  Pse gjuha e Homerit ka kuptim te plote vetem me disa dialekte te gegerishtes tone dhe jo me greqishten moderne ?
  +++++++++++++++++
  Cfare bene osmanet me sllavet e bizantizuar qe kishin erdhur ne ILIRI gjate shekujve VI-IX ?

  1. hetuesi says:

   Fjala “bizant” nuk ka ekzistuar dhe nuk eshte perdorur KURRE ne histori! Eshte krijese, term teknik i historianeve gjermane te shek XVIII-te! Ne ekzistence te saj, perandoria ka qene quajtur vetem Perandoria Romane dhe vetem keshtu! Keshtu ka qene quajtur deri ne diten kur Kostandinopoja u pushtua nga osmanet ne 1453. Termi “Bizant” u krijua teknikisht nga historiografia gjermane rreth 3 shekuj me vone!

 9. "....nese gervish sadopak nje myslimon shqipfoles do te zbulosh arabin qe ai fsheh mes vetit!!! says:

  Arbeleshi, qelbesh ere turku……. ptuuuuu vrromiari!

  1. E verteta says:

   O ti qe ngele duke u gervishtur e ngele duke peshtyre. Nuk e ndjen qe ajo peshtyme bie po ne surratin tend o mavri!Ik qerrohu e shko andej nga te japin supen o gjakprishur. Turku i sateme e i tyteti bashke!

  2. Balua says:

   NO PASION, duhet të KUPTOSH se Feja ka 2000 vjet që Ekziston, ndërsa Njerëzimi ka Miljona Vjet.

   Je shumë MENDJESHKURTËR……..dhe BUDALLA.

 10. Albania says:

  Iliret do ju tregojne qe grekqirja e eshte gjuhe e folur nga bytha.

 11. Ana says:

  Nje koment jashtezakonisht i sakte, shkencerisht dhe historikisht!

 12. Tepelena says:

  Greqia eshte shtet i krijuar nga Arvanitasit qe perbejne 80% te popullsise dhe shtresa e tjera bullgare, turk,rumune dhe emigracion i afrikes . E gjithe perralla Greqi eshte njelloj si Izraeli i sotshem qe daton nje emigracion nga Egjypti i popullit te hebrejve te udhehequr nga Moisi ne Filistine, ne diten e sotshme quhet Palestina. Greqia nuk ka ekzistuar kurre aty kane jetuar pellazget dhe fise Ilire.Te gjithe lufterat mitologjike kane qene ne te vertete luftera midis fiseve Ilire dardaneve,Thrakeve,.Fallsikimi i historise se Ballkanit nis me historine e luftes se Trojes. Trojanet ishin dardanet Ilire.Lufta e trojes ka qene nje lufte iliro-Pellasge.

  1. heu bre says:

   Mos e ngaterro Graqine me Izraelin mor bole! Graqia s’ka asnje lidhje me Izraelin …

   1. HEU BRE ! says:

    heu bre,

    te dy shtetet kane nji lidhje .
    Te dy kto shtete u formuan, me Force .
    Ne te dyja rastet, ishte Garante Prezenca e Ushtrise Angleze,
    e cila udhehiqte me Gjeneralet e saj. Spastrimin Etnik
    si ne formimin e Shtetit Grek,por edhe atij izraelit ku Anglia luajti rolin Kryesore.
    Pastaj,me formimin e Shtetit Grek, u angazhuan gjithe Universitetet e Gjermanise, Fillozof Arkeologe Historian
    Si edhe Juridiksioni e natyrishte Mbreti Otto.
    Me armatime dhe Gjenerale e furnizoj Anglia Franca por edhe Rusia , si nji Pengese te Turqise drejt Europes
    Dhe per kte ,Kurves Plak i duhej te Masakronin – Kombin Shqiptare
    e rrembenin ,me shume se 1/2 e Teritorit te asaj qe njihet si Shqiperi Natyrale,
    duke ushtruar sidhe dijme Gjenocid ndaj shqiptareve, ku Ushtrise Grqirave i prinin Gjenerale
    e Oficere Angles e France,te cilet ishin Kasapet Koloniale .
    Dhe sot Politika Europiane pengon e saboton qellimishte Shqiperine ,ne cdo aspekt Politike dhe Ekonomike,
    sepse nji zhvillim i Shqiperise mundet ti qisi kallain Gerrqise.
    Prandaj mbeshtesin berishen-bashen-meten dhe e kthyen ne Mesjete Shqiperine .etj etj

    1. heu bre says:

     Torrollak, te gjitha shtetet ne bote dhe ne histori jane krijuar me FORCE!
     Analfabet!
     Po ta perseris : Izraeli dhe Graqia nuk kane asnje lidhje me njeri-tjetrin (madje jane armiq dhe e urrejne njeri-tjetrin). Prandaj Graqia perkrah gjithmone arabet.
     Torrollak!

     1. heu bre,

      nuk ja ke iden asaj qe un shkruaj (ose qellimishte ben Tarallakun Leshator Grek ) 🤨
      Shtet e Botes nuk jan krijuar me force ,por ne baze te Kombeve- popujve Atoktone,
      Etnicitetit e natyrishte identitetit.
      ——
      Italia – Franca- Gjermanis ishin si Kombe aty ku jane sot gjate gjithe Historise
      si popull dhe Shtete ashtu si edhe Shqiptaret ,qe kane qene Prezent ne Teritoret e tyre ,gjate gjithe Historise Botes,
      # nga Greket, Historia e te cileve vjen nga Legjenda ,(Helenet e Omeri ) te paidentfikueshem si komb apo Autoktone ,
      ku sot jane .
      Greqia cfaqet papritur si Komb ,ne Historine e Re te Kontinentit Europian,duke qe ndruar Ofsajt Historise
      qysh nga Prrallat e Omerit gjithe Mesjetes ku tek tuk cfaqen ne Turqi,si ne Izmir, deri diku ne Stamboll, Liban etj
      ne disa ishuj e pothuaj inexzistente ne Gadishullin e Ballkani,qe me vone siedhe dijme,u sollen aty,
      per te Krijuar FakeKombin Grek ngga Fuqite e Botes ,njelloj siedhe izraeli !
      Kjo eshte Lidhja midis te dy shteteve ,menyra/metoda e njejte si u formuan nga Hici,
      nen Forcen e Te Huajve,e Te Forteve te Botes,qe e Vizatonin Boten,si i interesonte atyre.
      Un nun shkruaj mbi Maredhenjet mes dy ktyre Shteteve.
      Por si i krijoj i Forti,per qellime Stradegjike etj.
      Izraeli vazhdon te zgjeroje harten,ne Arabistannjelloj si Greqiret ne Ballkan .
      Pastaj flasin Faktet,mjafton te shikoshe si Rrace Grekun ,qe me Genin Europian s’i bashkon asgje,por edhe si Kulture.
      Greku eshte i nji Karakteri Hileqare/Tinzare/I paBese/Dembele/Qylaxhi/Xhambaze ,
      pra nji Gen i warte Arabo-Aziatiku,
      ndryshe pra nga Rraca Europiane. Jane teper te zinje e te shemtuar vs Europianeve ,
      Pra greket,nuk kane asnji Lidhje me Europen .

      Ne shqiptaret perballemi si Europiane ,duke ju sjelle Argumenta,ju FiloGreket kerceni si majmune,
      ose fyeni ,sepse ju mungojne Argumentat,pra i rreshqisni gjithmon Debatit e te Vertetes dhe kjo flet warte,
      per Fallsitetin Grek.
      Kur debatohet nuk perdoren Fyerjet,sepse po te perballemi me fyerje,Ne Shqiptaret jua fusim hurin Grekeve,
      aty ku ja do aq shume (ajo Vryme )

      1. heu bre says:

       Ti qenke ANALFABET fare o gjynafqar 😀 😀 😀
       Kush eshte filogrek o kokrra e budallait, o deficent mendor!? A di shkrim e kendim ti, apo je manget edhe ne kete drejtim!?
       Or BUDALL, greket e sotem nuk jane “te zinj”!!! E di pse? Sepse 60-70% e grekeve te sotem jane shqiptare te grekezuar o karagjoz! Vertet ka nje pjese nga greket e sotem qe jane me origjine turko-aziatike, por ata jane pakice o PALL! Greket e sotem nuk kane lidhje me helenet e lashte, por kjo nuk do te thote se jane te zinj o filoarab bythzi!
       Po ta perseris : Graqia dhe Izraeli nuk kane asnje lidhje me njeri-tjetrin o koktrash! Greket e sotem jane filo-arab, ashtu sic je edhe ti o rob i trashe!
       O ANALFABET!!!
       Po kur thua qe “shtetet e botes nuk jane krijuar me force, por ne baze te kombeve-popujve autoktone, etnicitetit e natyrisht identitetit” tregon qe je nje injorant aktiv, qe s’ke lexuar nje liber historie ne jeten tende! Niveli yt i kuptueshmerise eshte ne nivelin e gomarit te fshatit 😀 😀 😀 😀
       Kot per kuriozitet, SHBA-te mbi bazen e cilit “kombi autokton, etniciteti dhe identiteti” u krijuan!? Je i sigurte qe Spanja eshte nje komb apo disa kombe? Te rren mendja se Turqia eshte nje komb i vetem? Ose kush te ka thene ty se kombi gjerman ka krijuar vetem nje shtet? Po kombi arab sa shtete ka krijuar? Si thua ti, a ka kombe qe nuk kane krijuar asnje shtet? O katunar deficent 😀 😀 😀 😀

 13. Klimax says:

  Duhet shtuar doza Samir! Hahahahahaha! Dhe ti, Samir, e mban kete “zbulim” kaq kohe te fshehte?!!!!! Samir, vrapo ne Londer, Paris, Rome, Berlin, Bruksel e Vjene te japesh “sihariqin”! “Demaskohe” boten per “padrejtesine” e saj ndaj skiptareve! Bota nuk i do skiptaret se e di qe ata ishin njerezit e pare ne toke, ata komunikuan gjuhen e pare, ata krijuan gjithcka qe kjo bote gezon sot. Perplasjua ne fytyre, Samir, perplasjua dhe tregohu atyre se keto qe u thua eshte nje e vertete e pakundershtueshme! Kush komb ne bote tjeter ka me shume ngjashmeri me “homo sapiens” se skiptaret?!!! E, kush? Askush! Po nuk binden me “analizen” tende, tregohu bishtin Samir! Bota do ngelet goje-hapur Samir. Hahahahaha! Mos harro te dyfishosh dozen e ilaceve Samir!

  1. E verteta says:

   Ndersa ty o gjakprishur e trushpelar, nuk ka ilaç ne bote qe te te shpetoje nga semundja e budadallekut dhe injorances. Prandaj qeshu bashke me injorancen tende o gjakprishur, dhe falendero Zotin qe je ne nje shtet ku gezohet e drejta per te hedhur helme antikombetare, dhe kjo nuk merret seriozisht. Shko ha supen se tu ftoh. Ketheje pergjigjen nuk ka gje, se edhe ti duhet te masturbohesh.

 14. Autokton says:

  dhe me veshjen e Plisit

 15. EleΥΘeriskeΨi says:

  I gjith Universi per nje vote do fliste shqip..Kete gjuhe te lashte qe e flasim dhe majmunet .

  1. Xhejms says:

   Sa me humor, por i sakte! 1!

 16. Arbërori says:

  Elevtherisqepi

  Sot gjithë bota flet anglisht, kështu që lëri ironitë dy lekshe, po na thuaj, si ka mundësi që ju “grekët e lashtë”, “pasardhës” të Platonit dhe Perikliut jeni njësoj nga ngjyra e lëkurës dhe surrati me arabët, sirianët, egjiptianët, pakistanezët, etj?
  (Nuk po ju krahasoj me turqit sepse turqit janë më të bardhë se ju, do ishte ofendim për turqit).

  1. . says:

   Pa na sqaro o Arabor i bardhe
   1- perse ju Turko Shqiptaret e bardhe keni 75% Kulturen dhe Fene Arabe (5 here ne dite pellisni ne Arabisht),
   2- shkoni familjarisht per Xhihad ne thellesi te Anadollit, Siri, Libi, Azerbaxhan … ku ju theret Islami.
   3- perse ju “Arjanet e bardhe” edhe pse jetoni ne Europ, ne emer te Islamit Turko-Arab beni xhihad ne qender te Europes duke vrare qytetar te pa fajshem Europian ?
   .
   Dhe perse Greket e “zinje” kane Fene dhe Kulturen Europiane (ose me mire i dhane Europes Krishterizmin dhe Demokracine e Greqis se Lashte) ?
   Perse Greket “e zinje Turq” jane armiku Nr.1 i Turqis dhe ju Europianet aleati Nr.1 i Turqve, Kuvajtjanve dhe Pakistanezve ?
   .
   Tani qe ti shkoqita pak keto dy te verteta.
   Pa na thuaj, kush eshte me e keqe Feja, Kultura dhe Mentaliteti Tuaj Arab apo ngjyra (qe ju Inferioret kompleksik, pretendoni qe kane Greket).
   .
   Kush vret dhe krijon Mesjet, Mjerim dhe prapambetje Ju Turko spermat e Mahmutit dhe Sulltan Novruzit apo Greket Europian ?

   1. Arbërori says:

    ….
    Pika pika grekqiri
    A është e mundur t’i përmbahesh artikullit dhe mos të shkruash k..lliqe?
    O bajgë turko-ortodokse, shqiptarët nuk kanë kulturë arabe, por për shkak të pushtimit 500 vjeçar turk kanë edhe elementë dhe ngjyrime orientale në kulturën e tyre, kjo është e pashmangshme, biles edhe ju grekqirat keni pjesë të kulturës turko-arabe.
    E dyta, ata që thua ti që shkojnë për xhihad janë një numër i papërfillshëm dhe vetë shoqëria shqiptare dhe opinioni i përbuz dhe i urren, ky është fakt.
    Ne jemi “myslimanë” sipas metodës tonë alla shqiptare, ku ke parë ti myslimanë të devotshëm që të hanë mish derri dhe të pijnë raki? Kjo vërteton sa e rëndësishme është feja tek shqiptarët. Kurse ju grekqirat vrisni në emër të kryqit.
    Grekët kanë kulturë europiane?? Cilën kulturë europiane keni ju, atë të masakrës se fëmijëve, grave dhe pleqve çamë, genocid që jo vetëm nuk e pranoni por edhe mburreni që e keni bërë. Kjo qenka kultura juaj europiane?
    Ti ngatërron (qëllimisht) grekët e lashtë me këta të sotmit por nuk keni asnjë lidhje, duke filluar që nga ana racore.
    Grekët e lashtë nuk kryenin genocide në emër të kryqit dhe në emër të asnjë ideologjie tjetër.

    Jeni i vetmi vend në Europë që kur kërkoni të dhënat e personit, bëni edhe pyetjen “çfare feje ke”, asnjë vend europian nuk e bën. Vetëm ky fakt ju bën juve grekqirat me mentalitet dhe kulturë turko-arabe.
    Vazhdoni kapuni me disa xhihadistë që shkojnë në Siri, vetëm atë dini të përmendni si argument, kur në fakt xhihadistët e vërtetë jeni ju.

    Në Shqipëri lejohet çdo lloj feje, gjuhe, kulture, kërcet e buçet muzika greke, serbe, bullgare, turke, europiane në çdo cep të vendit, ka shkolla për mësimin e gjuhës amtare të çdo lloj pakice, biles shkon puna deri aty sa në Shqipëri vijnë anëtarët nazistë të Agimit të artë dhe bëjnë propagandë të hapur antishqiptare dhe nuk i prek kush me dorë, nuk e përfytyroj dot që të shkojnë disa shqiptarë në Janinë apo në Artë e të thonë haptazi që këto janë troje shqiptare (dhe në fakt janë), i djegin të gjallë.

    Tani, nga të gjitha këto sa të thashë, pa më thuaj o grekqir gabel, cili është populli me kulturë evropiane dhe mendjehapur dhe cili ka mentalitet xhihadist, ne “turko-shqiptarët” apo ju “pasardhësit” e Platonit dhe Perikliut??

    Jeni thjesht të pështirë, krimba jevgjitë të pabesë.

 17. emigranti says:

  Fryrja dhe glorifikimi I qyteterimit te lashte grek u be qellimisht nga fuqite europiane, pasi Europes se ndricuar e fuqizuar nga Rilindja Europiane I nevojitej nje model qe do te merrej si shembull.
  Ata nuk mund te merrnin si shembull te sistemit ” demokratik ” qe po ngrinin, Perandorine Romake si pergjegjese per masakra te medha sic ishin kryqezatat, djegja e Aleksandrise, etj.
  Nuk mund te merrnin as Persine apo Egjiptin e lashte ne te cilin jo vetem qe nuk njihej skllaveria si ne Greqi apo Perandorine Romake, por ishin qyteterime e kultura qe kontribuan ne zhvillim e perparim , pasi nuk ishin ne Europe
  Keshtu ata krijuan nje Greqi mitike ku edhe veprat e
  ” Homerit ” jane mbledhje gojedhenash mitologjike te shkruara shume kohe me pas ngjarjeve te pershkruara ne veper, pra sajime.

 18. Konjak says:

  Askush nukse bund te tallet as me Elenet e djeshem , as me Greket e sotem . Po ashtu , askush nukse mund te tallet me Iliret e lashte , as me albanet e djeshem dhe as me SHqipetaret e sotem . Kushdo qe mundohet ta beje kete , ose ka mungese njohie te te vertetave me kryesore , ose eshte deficitar ne formimin gjenetik . Askush nuk mund te vere ne dishim ekzistencen e ketyre dy popujve te lashte ne Ballkan . Historite e te dy popujve , nese s’i dini , te pakten , mos u mundoni te beni sikur i dini . Thuhet se historine e ben ai qe fiton , po , pikerisht se ketu , kane perdorur mangesite e pales tjeter , historia , — ka te pa verteta– ; mirpo problemi nukse mbillet ketu , megjithate , historiani tregon nukse shpiegon . Sot , historia eshte kthyer ne nje shkence pozitive , shkence qe mund te eksperimentohet ; dhe me rishperndarie te historise , me eleminime te pa vertetave dhe me rindertimin me elementet me te verteta dhe te besushme , formohen hitoria e besushme , pra del kuptimi i drejte historik . Keto element qe ndihmojne pastrimin e historise , jane , Hermeneutika , interoretimi , psikoanaliza , deskriptimi . Keshtuqe , nukse eshte nevoja te sulmojme e ofendojme njeri—tjeterin , per mustaqe te historianeve .

 19. Outspoken says:

  Propagande nga myslimonet TurkoKurd Shqipfoles qe ndjehen te pasigurte per Origjinen e tyre te vertete,
  Rrofte Greqia 🇬🇷
  Rrofte Shqiperia 🇦🇱
  Greket dhe Shqiptaret e vertete gjithmone kane qen dy popuj Miq !!

  1. E verteta says:

   Ja dhe nje idiot tjeter qe fene e bene njesh me kombesine. Injorance totale dhe gjasme nen petkun e miqesise greko-shqiptare. E di ku eshte puna?! Qe politika greke, gjithmone ka abuzuar dhe ka luftuar me çdo mjet gjuhen dhe kulturen tone. Ajo ndodhi edhe me heronjte arberesh te revolucionit, ku me krijimin e shtetit grek, gjuha u mallkua, shume prej atyre u persekutuan e u vrane, e me pas filloi greqizimi modern gjasme nen petkun e lashtesise duke i hequr çdo grimce identiteti arbereshve. Pastaj vazhdoi me arbereshet e fese myslimane, nen petkun se jane turq, e me pas me ata çame qe u kryen masakra, genocid. Ja pra, jam dakort qe mes dy popujve ka nje lidhje te pandashme, madje gjaku, por sa eshte kjo politike nacionalisto-fetare greke, keto pune keshtu do te shkojne. Po ligji i luftes, apo te duket pak. E di si flet ti, sikur keto probleme nuk ekzistojne dhe ne jemi fare te barabarte nga demi qe eshte shkaktuar dhe tani, prape e kemi ne fajin, se disa si puna jote i eshte shpelare truri dhe vazhdojne shiritin e vjeter te kasetes njeshekullore ku feja qellimisht njehsohet me kombesine per te hequr qafe shqiptaret ne ballkan si turq te ardhur. Kjo shpifje dhe mashtrim nuk eci, dhe nuk ka kurresesi sesi te realizohet, pasi, ky komb ekziston, gjuha ekziston si dhe faktet ekzistojne. Gjithmone kane qene miq e vellezer, por armiqesine nuk e duam ne, por politika e tyre qe nuk eshte zhgulur nga Megali-Idea.

  2. orthodhoks fanolist says:

   Mire o Outspoken na thua “shqiptaret e vertete”, por pse nuk thua edhe “greket e vertete”!?
   Ik more deficent mendor, njeri me komplekse inferioriteti!

 20. ROKU says:

  Nuk ja vlen te diskutohet. Greqia ka pas histori shume para Frances e Anglise dhe perpara se Turqia te vinte ne keto troje. Por humben. Turqit fituan. Kostandinopoja u be Stamboll. The end! Mirepo keta anti greke si ky injoranti pa profesion Lolja qe ben patridiotin nuk i sherbejne Shqiperise. Lolja eshte nje kimist deshtak qe nuk beri hajer ne Kanada dhe ka rrjedhur e shkruan budalleqe te perkthyera keq dhe qe nuk kane koherence e kuptim. Kujton se eshte historian. Gjithsesi e ardhmja e ballkanit perfshi Greqine e sotme qe eshte e perzier si gjithe Ballkani do te jete nen perandorine e re Otomane. Nuk ka diskutim. Me apo pa Trump Erdogan do fitoje luften. Keshtu qe politikanet shqiptare nuk kane pse tju lavirosen disa plehrave qe hiqen si politikane ne Europistan per hyrje ne EU por te pershpejtojne integrimin me Turqine duke patur nje avantazh ne start ne krahasim me vendet e tjera ballkanike. Turqia do ta zgjidhi problemin e Greqise sic a pati zgjidh per qindra vjet/

 21. heu bre,

  nuk ja ke iden asaj qe un shkruaj (ose qellimishte ben Tarallakun Leshator Grek ) 🤨
  Shtet e Botes nuk jan krijuar me force ,por ne baze te Kombeve- popujve Atoktone,
  Etnicitetit e natyrishte identitetit.
  ——
  Italia – Franca- Gjermanis ishin si Kombe aty ku jane sot gjate gjithe Historise
  si popull dhe Shtete ashtu si edhe Shqiptaret ,qe kane qene Prezent ne Teritoret e tyre ,gjate gjithe Historise Botes,
  # nga Greket, Historia e te cileve vjen nga Legjenda ,(Helenet e Omeri ) te paidentfikueshem si komb apo Autoktone ,
  ku sot jane .
  Greqia cfaqet papritur si Komb ,ne Historine e Re te Kontinentit Europian,duke qe ndruar Ofsajt Historise
  qysh nga Prrallat e Omerit gjithe Mesjetes ku tek tuk cfaqen ne Turqi,si ne Izmir, deri diku ne Stamboll, Liban etj
  ne disa ishuj e pothuaj inexzistente ne Gadishullin e Ballkani,qe me vone siedhe dijme,u sollen aty,
  per te Krijuar FakeKombin Grek ngga Fuqite e Botes ,njelloj siedhe izraeli !
  Kjo eshte Lidhja midis te dy shteteve ,menyra/metoda e njejte si u formuan nga Hici,
  nen Forcen e Te Huajve,e Te Forteve te Botes,qe e Vizatonin Boten,si i interesonte atyre.
  Un nuk shkruaj mbi Maredhenjet mes dy ktyre Shteteve.
  Por si i krijoj i Forti,per qellime Stradegjike etj.

  Izraeli vazhdon te zgjeroje harten,ne Arabistan njelloj si Greqiret ne Ballkan .
  Pastaj flasin Faktet,
  mjafton te shikoshe si Rrace Grekun ,qe me Genin Europian s’i bashkon asgje,por edhe si Kulture.
  Greku eshte i nji Karakteri Hileqare/Tinzare/I paBese/Dembele/Qylaxhi/Xhambaze ,
  pra nji Gen i warte Arabo-Aziatiku,
  ndryshe pra nga Rraca Europiane. Jane teper te zinje e te shemtuar vs Europianeve ,
  Pra greket,nuk kane asnji Lidhje me Europen .

  Ne shqiptaret perballemi si Europiane ,duke ju sjelle Argumenta,ju FiloGreket kerceni si majmune,
  ose fyeni ,sepse ju mungojne Argumentat,pra i rreshqisni gjithmon Debatit e te Vertetes dhe kjo flet warte,
  per Fallsitetin Grek.
  Kur debatohet nuk perdoren Fyerjet,sepse po te perballemi me fyerje,Ne Shqiptaret jua fusim hurin Grekeve,
  aty ku ja do aq shume (ajo Vryme )

 22. Outspoken says:

  Si ka mundesi qe vetem ne shqiperi Ndryshuan fene,
  Mos Valle aty ishte Populli me Legen,
  Apo mos valle Myslimonet erdhen edhe nuk u shkulen!?
  Edhe sot Vetequhen Shqiptar ?

  1. shqipo says:

   Sa klase shkolle ke ti Outspoken!? Ti nuk ja paske idene e historise, madje madje nuk di as gjerat fillestare!!!
   ISLAMIZIMI
   Jo vetem shqiptaret, por edhe greket edhe serbet edhe bullgaret e nderruan fene dhe u islamizuan (natyrisht nje pjese jo te gjithe, ashtu si edhe shqiptaret, qe nje pjese e nderroi fene dhe jo te gjithe).
   – Ne Greqi me te famshmit qe u islamizuan jane kretasit (ishulli i Kretes 50% myslimane), por te islamizuar ka patur ne gjithe zonat e tjera gjithashtu (nuk flas per arvanitas te islamizuar, te cilet ishin edhe ata te shumte, sepse keta bejne pjese te shqiptaret). Ka patur dhe ka edhe sot e kesaj dite myslimane greqishtfoles (keta pergjithesisht jane perzene ne 1925-n ne Turqi dhe ne Siri), te cilet nuk kishin asnje lidhje racore me turqit apo arabet.
   – Cfare mendoni se jane “boshnjaket”?! Jane serbe te islamizuar pa dyshim, pavaresisht se ka nje pjese te tyre, qe jane shqiptare te islamizuar dhe te sllavizuar njekohesisht. Por eshte e njohur historikisht se princat kristiane serbe te Bosnjes u islamizuan!
   – Ne Bullgari ka sot e kesaj dite 2 milione bullgare myslimane (te islamizuar). Bullgare te islamizuar (popullsi rreth 150 mije vetash) jetojne edhe ne Greqine e sotme veri-lindore (Ksanthi-Komotini), ne kufij me Bullgarine dhe quhen Pomake (jane myslimane bullgarishtfoles shtetas greke).
   – Edhe vllehj (saktesisht arvanito-vlleh sic njihen ne histori) ka popullsi qe jane islamizuar. Me te degjuarit jane ata qe quhen Vlahagac (ose Valahad) nga zona e Makedonise Jugore (sot ndodhet ne Greqi) ne zonen e Anaselices (Kostur-Grebena-Siatiste). Keta jane perzene ne 1925-n dhe kane ikur ne Turqi.
   Nderrimi i fese (islamizimi) eshte nje proces historik qe ka ndodhur ne kohe te caktuara dhe ne kushte te caktuara historike, te te gjithe popujt qe ishin nen sundimin e Perandorise Osmane! Diku me dhune e diku me interes, jane ndodhira qe nuk mund ti mohoje askush, por qe ne fakt kane shume me teper karakter politiko-ekonomik dhe jo aq fetar sic duket. Eshte pak a shume si ceshtja e partive politike sot, qe dikush nderron parti (dikush detyrohet e dikush per interes). Pasi popullsite edhe sot jane krejt injorante per ceshtjet kuptimore e filozofike te fese, e jo me para 300-400-500 vjeteve, ku injoranca (padija) ishte si buka e perditshme. Apo kujtoni se popullsite kristiane ishin te lexuara dhe te bindura ne Ungjill 😀 😀 😀 E pastaj erdhen te mencurit dhe te diturit nga Anadolli dhe perhapen leximin dhe diturine e Kuranit 😀 😀 😀 . E keshtu ca nuk u binden (per arsye filozofike) te nderronin fene, e ca u binden (po per arsye filozofike) qe te nderronin fene 😛 E kush, popullsite krejt INJORANTE, kristiane e myslimane bashke, qe nuk dinin ne 99% shkrim e kendim!!! Nderrimi i fese (nga kristiane ne myslimane) eshte afermendsh qe ka ndodhut per shkak te dhunes (fillimisht nga frika e jetes, nga invadoret osmane : je mysliman jeton, s’je mysliman ta kepus qafen), por shumica e islamizimeve jane bere ne shekujt e mevonshem pas pushtimit osman, kur shteti osman u konsolidua dhe nderrimi i fese u be per interes (je mysliman nuk paguan keto apo ato taksa, s’je mysliman paguan kaq e aq me shume). Me tej interesi u mpleks edhe me ambicien dhe karrieren (nese ishe jo-mysliman kishe kufizime te shumta dhe quheshe qytetar i dores se dyte ose “raja”, nese ishe mysliman mund te beheshe i pasur, i suksesshem,me grada e pozita shtetrore, ne ushtri dhe ne administrate, pra ishe qytetar i privilegjuar, i dores se pare). Po te jeni te qarte per kete kuptim, do e kuptoni pra se perse shume shqiptare u islamizuan (sidomos ne shek XVII-XVIII). Jemi nje popull ambicioz dhe i fiksuar pas pasurise dhe karrieres! Gjithashtu mbani mend dhe vijeni vath ne vesh, se ata qe u islamizuan te paret (ne te gjithe popujt e Ballkanit) nuk ishin njerezit e thjeshte,popullsite e zakonshme, por ishin familjet princerore dhe familjet e pasura (vetkuptohet per INTERES dhe per te ruajtur pasurite dhe privilegjet).
   Krijimi i shtetit shqiptar ne 1912-n i gjeti shqiptaret ne 4 bashkesi fetare (myslimane, bektashi, orthodhokse dhe katolike, edhe nje komunitet i vogel protestant). Laiciteti i shtetit dhe barazia e feve dhe komuniteteve ishte zgjidhja e vetme e mundshme dhe me e mira per ekzistencen dhe vijueshmerine e shqiptareve dhe shtetit te tyre! Ardhja ne pushtet e komunisteve ne 1945-n i dha nje zhvillim te jashtezakonshem ngjizjes kombetare te shqiptareve dhe zhvillimit te tyre mendor, duke eleminuar cdo ndasi fetare! Shqiptaret u bene te gjithe ateiste, me hir apo me pahir, perfundimisht te lidhur dhe drejtuar drejt botes evropiane, ku vlerat fetare konsideroheshin thjesht vlera historike (me pozitivitetet dhe negativitet e tyre), ndersa vlerat e verteta ishin ato te shkences dhe perparimit njerezor (jo hyjnor). Ndryshimet politike te 1990-s sollen realitete te reja, te mbushura me pozitivitete dhe negativitete. Fete rikthehen ne skenen e mendesise se shqiptareve, natyrisht ne kushte te reja historike. Shqiptaret e ri-bene zgjedhjen e tyre dhe e shpallen historikisht kahjen e tyre historike drejt Evropes. Ne keto kushte, kur shqiptaret do te behen natyrisht pjese e Perandorise Evropiane, eshte afermendsh te kuptohet edhe qe tendencat jane dhe duhet te jene pro-evropiane, edhe ne ceshtjet fetare. Qyteterimi evropian, ku shqiptaret do futen me hir apo me pahir, eshte qyteterim post-kristian, laik me tendenca te qarta ateizmi dhe zhvillimi shkencor, ku kristianizmi eshte relike tradicionale e se kaluares historike. Keshtu shqiptaret, sido qe te jete, do ri-kristianizohen tradicionalisht dhe do ateizohen dhe shkencerizohen praktikisht! Ky eshte efekt i pashmangshem historik. Ashtu si nje dite te historise islamizmi erdhi ne keto ane, duket se tashme ka ardhur koha qe ai te terhiqet perfundimisht. Kush i kundervihet kesaj dhe shkon ne kahun e kundert, ne rradhe te pare eshte kunder interesave te kombit shqiptar (shkurt eshte tradhetar) dhe ne rradhe te dyte eshte kunder tendencave te qarta historike dhe shume shpejt do bjere me turi ne mut 🙂

   1. Outspoken says:

    @Shqipo,
    Ju mind te shkruani edhe 5 mije faqe te tjera me justifikime dhe propagande per injorantet,
    Por faktet jane fakte! Traditat,mbiemrat, fizionomia, Nuk ndryshohen duke u fshehur mbas gishtit,
    Po te filloj edhe une si ju, Duke bere shpelarje truri,
    Une te nxjer edhe te bej te besosh qe Japonezet,Eskimezet,dhe Kamerunasit,kane qene Ilir dhe Pellazg,
    Zgjohu dhe mos te te vije turp edhe neqofte e ke Origjinen nga ata ushtar Turkokurd qe u ngulen ne Shqiperine time!
    Edhe mos u mundoni te perhapni Urrejtje midis dy popujve Miq Greek dhe Shqipetar,
    O i huaj Shqipfoles !!!

    1. jam grekqiri gabel says:

     Outspoken grekqiri
     Komentuesi “Shqipo” të ka sqaruar shumë bukur, me argumenta dhe fakte historike bindëse por ju grekqirat vazhdoni t’i bini daulles së Janullës.
     Lëre pastaj kur përmend fizionominë e shqiptarëve, mos o Zot, dmth një jevg grekqir gabel na tregon fizionominë apo ngjyrën e lëkurës neve shqiptarëve, hapu dhè..
     Jeni shumë të neveritshëm ju grekqirat.

 23. Zere says:

  FYI,
  Kjo bejte e bukur i shkon ketij masturbimi kolektiv.

  Pordhi kali né dere te hanit
  Dhe já njiten nje shkodranI
  Po shkodrani bani be
  Une skam pjerdhe qysh se kam lê.

  Tung!

 24. bekim says:

  Beni mire zSaimir Lolja qe argumentoni mire faktet historike te lashtesise se gjuhes shqipe me nji vertetesi si inxhinier e levrues i matematikes(me temat qe ke mbrojtur kohet e fundit ..i kemi pare e studjuar).E verteta do te triumfoi nji dite pavarsisht xhelozise dhe injoranteve antikombetare si ky Rroku komentues, koke bosh shpirte anadollaku, qe po plas nga inati ndaj njerzve qe studjojne perdite pershqiptarine.Kam qene student i juaj zoti Saimir ne fakultetin e shkencave dhe une dhe koleget mij ju kemi vlersuar fisnikerine tuaj dhe saftesite tuaja profesionale e shkencore .Ec perhere perpara per te miren e shqiptareve , qente le te lehin …

 25. Outspoken says:

  @Shqipo,
  Ju mind te shkruani edhe 5 mije faqe te tjera me justifikime dhe propagande per injorantet,
  Por faktet jane fakte! Traditat,mbiemrat, fizionomia, Nuk ndryshohen duke u fshehur mbas gishtit,
  Po te filloj edhe une si ju, Duke bere shpelarje truri,
  Une te nxjer edhe te bej te besosh qe Japonezet,Eskimezet,dhe Kamerunasit,kane qene Ilir dhe Pellazg,
  Zgjohu dhe mos te te vije turp edhe neqofte e ke Origjinen nga ata ushtar Turkokurd qe u ngulen ne Shqiperine time!
  Edhe mos u mundoni te perhapni Urrejtje midis dy popujve Miq Greek dhe Shqipetar,
  Shqiperia Nuk ka per tu bere kurre Azerbajxhan!!!
  O i huaj Shqipfoles !!!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *