Raporti: Çfarë çalon në hapësirën europiane të NATO-s

Vetëm 60 përqind e forcave ushtarake dhe armëve në vendet anëtare të BE në dispozicion të NATO-s janë gati për vendosjen në terren, sipas rishikimit të parë të mjedisit evropian të mbrojtjes në histori.

Ambienti i mbrojtjes në vendet anëtare të BE karakterizohet nga fragmentimi, mospërputhja dhe shpenzime dukshëm më të ulta për bashkëpunimin e mbrojtjes krahasuar me kriteret e përbashkëta të pajtuara, sipas një raporti nga Agjencia Evropiane e Mbrojtjes (EDA), paraqitur të premten në një konferencë video të ministrave të Mbrojtjes.

“Bashkimi Evropian nuk ka aftësitë e kërkuara ushtarake që janë në dispozicion dhe që korrespondojnë me nivelin e ambicieve në fushën e mbrojtjes,” thotë raporti.

Vetëm 60 përqind e forcave ushtarake dhe armëve në anëtarët e BE nominalisht të disponueshëm për NATO janë gati për vendosjen në tokë, thekson raporti.

“Kur bëhet fjalë për shpenzimet e mbrojtjes, planifikimin dhe bashkëpunimin, do të nevojitet një punë afatgjatë dhe e vazhdueshme për të adresuar problemin e copëzimit të kushtueshëm dhe për të korrur përfitimet e sinergjive dhe ndërveprimit të përmirësuar në operacionet ushtarake,” tha raporti.

Ky rishikim i parë i mjedisit evropian të mbrojtjes në histori, raporti i Rishikimit Vjetor të Koordinuar të Mbrojtjes (CARD), adreson zhvillimin e aftësive ushtarake, kërkimin dhe teknologjinë, mbështetjen e industrisë dhe aspektet operacionale.

Raporti përmend gjashtë shembuj ku bashkëpunimi i përbashkët midis vendeve anëtare do të kursente para dhe do të forconte aftësitë ushtarake.

Kjo thekson zhvillimin e rezervuarit të gjeneratës së re në 10 vitet e ardhshme, ku 11 shtete anëtare kanë shprehur interes për bashkëpunim.

Më pas rekomandohet të zëvendësohen anijet patrulluese bregdetare dhe detare në dekadën e ardhshme dhe të zhvillohet një qasje për platformat detare modulare në nivelin e BE.

Zona tjetër është modernizimi i pajisjeve ushtarake dhe armatimeve përmes prokurimit të përbashkët të sistemeve ekzistuese dhe zhvillimit të aftësisë së Evropës për t’u mbrojtur kundër sistemeve të dronëve në mënyrë që të përmirësojë mbrojtjen e forcave.

Rekomandohet të zhvillohet një qasje evropiane ndaj mbrojtjes hapësinore në mënyrë që të përmirësohet qasja në shërbimet hapësinore dhe mbrojtja e burimeve hapësinore.

REMOTE_ADDR:[]

1 komente në “Raporti: Çfarë çalon në hapësirën europiane të NATO-s”

  1. aaaaaaaaaa says:

    Deri dje bënit fajtor Trampin që çirrej për këtë arsye. Sot ha ha ha ha ha………….i pini lëngun be,s.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *