“Zakonet, traditat, mikëpritja dhe respekti ndaj gruas”, media britanike artikull për Shqipërinë që… nuk është më

Nga Aurenc Bebja Gazeta franceze, “Le Radical”, ka botuar, të enjten e 8 gushtit 1912, në faqen n°3, shkrimin e medias britanike, “Morning Post”, mbi traditat dhe zakonet shqiptare, në të cilin hasim trajtimin e temave të ndryshme si përdorimi i armëve, mikpritja, rrespekti për gruan apo rritja (edukimi) i fëmijëve. Në vijim, do të gjeni tekstin […]

Le Petit Parisien (1929): Ja arsyet e ndërprerjes së marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë së mbretit Zog dhe Turqisë

Nga Aurenc Bebja “Le Petit Parisien” ka botuar, të premten e 4 tetorit 1929, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me marrëdhëniet e tensionuara diplomatike asokohe midis Shqipërisë dhe Turqisë, për shkak të tri çështjeve. “Romë, 3 tetor (dep. Petit Parisien) Sipas informacioneve që vijnë nga Tirana për gazetat italiane, marrëdhëniet diplomatike mes Shqipërisë dhe Turqisë […]

Kur Uashingtoni njihte zyrtarisht Mbretërinë shqiptare

Nga Aurenc Bebja Gazeta franceze, “Paris-soir”, ka botuar, të hënën e 17 shtatorit 1928, në faqen n°3, një shkrim një lidhje me njohjen e mbretërisë shqiptare nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të cilin, Aurenc Bebja, e ka sjellë për publikun shqiptar, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania” : Tiranë, 15 shtator. – Buletini […]

Publikohet mesazhi historik i Zogut drejtuar Asamblesë së parë kushtetuese shqiptare

Nga Aurenc Bebja, Francë – 19 Gusht 2018 Gazeta franceze, “Le Journal”, ka botuar, të dielën e 26 gushtit 1928, në faqen n°3, mesazhin historik e patriotik të Ahmet Zogut drejtuar asokohe Asamblesë së parë kushtetuese shqiptare, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë në vijim […]

Rrëfimi i rrallë i mbretit Zog, për nënshtrimin ndaj Italisë: Do civilizoj shqiptarët dhe t’i bëj njerëz, por nuk do t’i nënshtrohemi kurrë dominimit italian

Nga Aurenc Bebja* Gazeta franceze, “L’Intransigeant”, ka botuar të shtunën e 13 tetorit 1928, në faqen n°5, një intervistë ekskluzive të Ahmet Zogut, dhënë asokohe medias britanike, Daily Telegraph. Përtej qëllimëve të tij për të civilizuar popullin shqiptar, që t’a bëjë atë të pranojë, sa më shumë që të jetë e mundur, zakonet perëndimore, mbreti, shpeshherë i […]

Comoedia (1929): Kur simpatizantët e Hitlerit sulmonin Aleksandër Moisiun

Gazeta kulturore franceze, “Comoedia”, ka botuar, të enjten e 18 shkurtit 1929, në ballinë, një shkrim në lidhje me sulmet e simpatizantëve të Adolf Hitlerit ndaj aktorit të famshëm me origjinë shqiptare, Z. Aleksandër Moisiut. Nga Aurenc Bebja Ngacmim grotesk, por hitlerian. “Komediani i famshëm Aleksandër Moisiu, më i duartrokituri deri tani në vendet gjermanofolëse, është […]

DOSSIER/ Zbardhet dokumenti diplomatik në OKB: Kur Mjeda, Fishta dhe Gurakuqi ankoheshin për priftin tradhëtar: Agjent i Jugosllavisë

Në faqen n°1246 të dokumentit diplomatik të Kombeve të Bashkuara gjejmë telegramet revoltuese të udhëheqësve fetarë dhe politikë të Shqipërisë kundër priftit tradhëtar Anton Ashiku, dërguar asokohe Kombeve të Bashkuara, me kërkesë të Fan Nolit. Telegramet në fjalë, të dërguara nga Shkodra, Oroshi dhe Tirana, gjatë muajit tetor të 1921, i ka sjellë në shqip […]