#NdihmoniAnxhelen/ Jepni edhe ju kontributin tuaj sado të vogël per ti rithyer buzëqeshjen /Anxhela Nocka. Kliko Ketu
mbyllet per 10 sekonda ose kliko X

Otomanët shqiptarë, sikurse Sinan Hasani e Ali Shukria

Rexhat Sahitaj

Viteve të fundit, populli dhe trojet shqiptare janë shndërruar në poligon ushtrimi influencash të shteteve armike. Greqia jep para për shqiptarët që e mohojnë atdheun. Mali i Zi u jep para shqiptarëve që shndërrohen në malazezë, Serbia jep pasaporta biometrike për shqiptarët që e marrin nënshtetësinë serbe. Maqedonia u jep para dhe poste liderëve shqiptarë për mosrealizimin e kërkesave legjitime të shqiptarëve. Turqia jep ndihma vetëm atyre që e flasin gjuhen turke. Ku na mbeti shqiptaria?!

Këto ditë, gjatë vizitës së delegacionit turk, në agjendën e tyre vend prioritar ishte ndryshimi dhe shtrembërimet historike që nga agresori të konsideroheshin çlirimtarë.

Kërkesat e Turqisë aktuale që populli shqiptar të bëjë ndryshime në librat shkollorë, meqë sipas tyre Perandoria Otomane nuk ishte pushtuese e territoreve shqiptare, është e papranueshme. Perandoria Otomane, për të shtrira autoritetin e vet, vrau, plaçkiti, burgosi, masakroi dhe dogji fshatra të tëra shqiptare. Pasi arriti t’i pushtonte territoret tona, djemtë tanë i detyronte të shkonin në shërbimin ushtarak me mijëra kilometra larg vendlindjes, duke i dërguar në Jemen e vende tjera aziatike për të luftuar për interesa të sulltanëve, e jo të shqiptarëve. Këtë më së miri na e ilustron kënga popullore: “Vinë pampurat rrethit detit…”, në të cilën përshkruhen vuajtjet e djemve dhe vashave tona pa burrat e tyre.

Gjatë kohës së pushtimit otoman 500-vjeçar, në tërë Perandorinë, i vetmi ishte populli shqiptar i cili nuk gëzoi asnjë privilegj, edhe pse shqiptarët e përqafuan fenë islame. Shqiptarëve ua ndaloi hapjen e shkollave shqipe, djemtë tanë i detyronte të shërbenin 9 vjet në ushtrinë e tyre; edhe kur Perandoria e tyre po shkatërrohej shqiptarëve nuk ua njohu pavarësinë, ndërkaq ua njohu pavarësinë Greqisë, Serbisë, Malit të Zi, që ishin veç një grusht popull etj.

Kush ishin të privilegjuarit e Perandorisë?

Disa intelektualë nga Kosova, ende pretendojnë dhe i kanë lansuar teoritë e tyre se po të mos ishim pushtuar nga Turqia, Kosova sot do të ishte serbizuar. Sipas këtyre teoricientëve të paguar nga Turqia e sotme, pa pushtimet turke emri shqiptar do të ishte zhdukur në Kosovë, e ndoshta edhe më gjerë. Këta historianë dhe të tjerë bazohen në disa fakte të paqëndrueshme kur deklarojnë se shqiptarët ishin populli më i privilegjuar në tërë Perandorinë Otomane, sepse kishte gjeneralë shqiptarë që i dirigjonin luftërat pushtuese të perandorisë, kishte oficerë e personalitete tjera të suksesshme në Perandorinë Otomane.

Për ta sunduar një popull dhe për ta nënshtruar për një kohë sa më të gjatë, është e domosdoshme që të privilegjojë djem të nxjerrë nga i njëjti popull. Një gjë e tillë është praktikuar edhe nga romakët dhe vazhdon deri në ditët e sotme. Në kohën e pushtimeve romake, kishte shumë nga tanët që arritën të fitojnë pozita të larta në pushtet, por pikërisht të tillët ishin ata që më lehtë e nënshtronin popullsinë e tyre ilire. Ne sot mund të mburremi gabimisht se populli shqiptar ka dhënë ndonjë papë, ndonjë sulltan, ndonjë gjeneral të ushtrive pushtuese, por në fakt ata ishin kriminelët e popullit te tyre. Edhe në kohën e Serbisë kishte shqiptarë të privilegjuar, e madje Sinan Hasani ishte shef i Jugosllavisë. Shtresa e privilegjuar dhe historianët e paguar, Serbinë do ta quanin jo agresore, por çlirimtare. Ne edhe sot nuk kemi guximin t’i trajtojmë personalitetet shqiptare që i njohim dhe të cilët na futën burgjeve se ata ishin bashkëpunëtorë të armikut. Ne nuk mund të shkruajmë e as të flasim se Fadil Hoxha, Mahmut Bakalli e shumë e shumë të tjerë ishin në shërbim të Serbisë. Historia e shqiptarëve duhet të rishikohet objektivisht, e jo në bazë të interesave imediate.

Turqia aktuale bartëse e kërkesave pushtuese otomane

Qeveria aktuale e Turqisë nuk është asgjë tjetër, vetëm se një vazhdimësi e kërkesave dhe qëllimeve që dikur kishte Perandoria Otomane. Natyrisht, tani kemi kushte dhe realitet krejtësisht tjetër.

Menjëherë pas humbjes së Perandorisë, Turqia në marrëveshje sekrete me Serbinë i ndihmoi në shpërnguljet masive të shqiptarëve. Qindra-mijëra shqiptarë i vendosi në shkretëtirat e Anadollit, të cilët i përdori kundër pakicave tjera joturke, si ermeniane, kurde etj.

Shqiptarët e shpërngulur në Turqi nuk e kishin të drejtën të deklaroheshin se janë shqiptarë. Shqiptarët e shpërngulur në Anadoll nuk kishin të drejtë të quheshin me emrin shqiptar, e t’i ruanin mbiemrat, si Gashi, Berisha, Kelmendi etj., por mbiemrat dhe emrat e tyre ua ndërruan detyrimisht, duke i pagëzuar me emra e mbiemra turq, si Vatansever, Usllu etj. Si ende autoritetet turke kanë sy e faqe të kërkojnë se ishin dashamirë të shqiptarëve?! Për të bërë një krahasim ndërmjet shqiptarëve të shpërngulur në Turqi dhe atyre në Perëndim, është mirë të përkujtojmë se pikërisht në kohën kur Turqia nuk ua ndërronte emrat dhe mbiemrat shqiptarëve në Bruksel, Faik Konica kishte të drejtë të quhej Faik Konica dhe të deklaronte se ishte me origjinë shqiptare.

Turqia e detyruar nga Evropa

Deri vonë, shqiptarët në Turqi ishin shtresa më e degraduar dhe më e poshtëruar, aq sa nuk i thërrisnin me emrin shqiptar, por arnaut. Ndoshta në gjuhën turke “arnaut” do të jetë diçka e mirë, por edhe po të ishte mirë nuk ka asgjë më të mirë se të na quanin shqiptar, e jo “shiftar”, e as “arnaut”.

Shqiptarët në Turqi nuk kishin të drejtë ta flitnin gjuhën shqipe e të mbanin mbishkrime shqipe nëpër dyqanet e tyre. Shqiptarët në Turqi nuk kanë të drejtë në shkollën shqipe, edhe pse janë përafërsisht tre milionë. Është krejt normale se prej tre milionë shqiptarëve që dikush të ketë arritur të bëhet gjeneral apo i pasur, por ky fenomen i ngritjes në poste apo pasurisë ekziston edhe te shqiptarët në SHBA dhe në Evropë. Nëse një apo disa shqiptarë kanë arritur suksese në Turqi, kjo nuk duhet nënkuptuar se ata i çmojnë shqiptarët që jetojnë në Turqi. Ato janë fenomene të rralla, që mund të ndodhin kudo. Viteve të fundit, Turqia është e obliguar nga Unioni Evropian që t’i respektojë pakicat joturke në territorin e saj. Kështu që tani shqiptarët kanë të drejtë të deklarohen se janë me nënshtetësi turke, por me origjinë shqiptare. Në fakt, me ligj kanë të drejtë, por në realitet ata do t’i humbin disa privilegje tjera nëse deklarohen si shqiptarë.

Turqia “dëshmon” se Kosova është vazhdimësi e Perandorisë Otomane

Në një anë, Serbia ende “dëshmon” se Kosova është pjesë e Serbisë, në anën tjetër Turqia po ashtu është duke u përpjekur ta ndryshojë historinë tonë se ata nuk ishin pushtues, por i kishin marrë nën kontroll vetëm territoret e saj që i konsideronin të tyre. Pra, ata territoret tona i konsiderojnë si të vetat dhe ata nuk na paskan pushtuar. Si mund të quhemi agresor, nëse një ditë ne do bashkohemi me Shqipërinë?!

Turqia është duke bërë çdo gjë që turqfolësit shqiptarë t’i konsiderojë si turq autoktonë. Turqia financon projekte të ndryshme në Prizren, Mamushë dhe kudo ku flitet turqisht. Unë nuk kam kurrfarë paragjykimesh për banorët e Mamushës, por dihet se ata kurrë nuk kanë qenë të ardhur nga Turqia, por shqiptarë që e kanë pranuar besimin islam. Deri në ditët e sotme, banorët e Mamushës janë veshur me tirq e xhurdia, që është shenjë se ata ishin shqiptarë, por flasin turqisht. Në sistemin e Titos, të gjithë ata që deklaroheshin turq gëzonin privilegje, si p.sh. te punësoheshin patjetër. Në Kosovën e pasluftës, të tillët po ashtu privilegjohen dhe këta tani po t’i konsiderojmë si shqiptarë do të inatosen, sepse i humbin privilegjet personale.

Turqia e ka intensifikuar politikën e saj që sa më tepër shqiptarë të turqizohen njëlloj si Greqia në Shqipëri.

Historia nuk ndryshohet me para

Turqia, duke i ndihmuar OJQ-të e ndryshme dhe duke blerë ndonjë personalitet politik dhe intelektualë të tjerë, nuk mund ta ndryshojë realitetin historik. Po të ndryshohej historia sipas tekeve të disa individëve, Franca, Italia, Gjermania etj., do ta bënin këtë. Por, ndryshimi i historisë është krim ndaj njerëzimit. A mund që Franca t’i kërkojë Polonisë se Napoleoni nuk ishte agresor?! A mund që Gjermania t’u kërkojë shteteve të pushtuara nga Hitleri ta ndryshojnë historinë e tyre e të shkruajnë se ai nuk ishte agresor? ! Shtetet e civilizuara nuk e bëjnë një kërkesë të tillë, sepse ajo do quhej krim dhe pushtim për së dyti.

Vetëm shtetet si Turqia, Serbia e Greqia që vërtet kryen krime më të tmerrshme ndaj popullsisë sonë sot ende nuk heqin dorë nga krimet e tyre dhe në vend se të kërkojnë falje, këta pretendojnë se ne jemi vazhdimësi e tyre.

Deklarata dhe kërkesa e zyrtarit të Turqisë e turpëron tërë popullin turk, nëse Qeveria e Turqisë nuk kërkon falje. Turqia ishte agresore dhe kjo kurrë nuk mund të ndryshohet.

84 komente në “Otomanët shqiptarë, sikurse Sinan Hasani e Ali Shukria”

 1. G.Faiku says:

  Z.Rexhat Sahitaj eshte vertet realist edhe pse me emer myslimani,nuk ri pa studiuar dhe njohur te verteten,sikunder bejne indiferentet myslimane,shurdhin o qorin perballe fakteve mekatare te turqise se dikurshme ndaj nje populli mjeran si ai shqiptar.
  Ndaj ky burre shqiptar meriton lavderim.Z.Ibrahim Rugova aq politikan i njohur,nuk u pagezua kot ne besimin e te pareve kristiane para se te ndronte jeten.Ai shkoi ne ate bote i purifikuar,i pastruar nga nje mekat dhune o dredhije (kerbaci o kulaci turk) qe konvertoi shqiptaret historia.Si ta quajme njeriun qe kerkon te fshehe faktet historike,sikur ato jane fije kashte? Ky njeri eshte mekatar i ri ne kohet moderne.

  1. Shefqet Cela says:

   Lere rehat Rugoven atje tek eshte. Iku i “purifikuar” apo u perlye mbas kthimit te besimit ne kristian (fe e serbeve dhe Evropianeve apo Ruseve), kjo ka qene pune e tije. Ne kemi detyre ta leme ne paqe, me qe tani s’ka goje te pergjigjet.
   AMIN!

   1. templari_antishpellar says:

    E cfare pastaj se qenka feja e Serbve dhe Rusve? Po amerkanet duhet ti bejne shurren Islamit meqe qenka feja e Bin Ladenit, armikut te tyre?

    Ore kjo puna juaj o arnauter eshte shume e thjesht… na e shkaperdheu nenen Turku per 500 vjet, normale qe disa do i thone Babe sot.

    1. miro says:

     perzote e ke than taman .

   2. Imir says:

    dhe pse nuk thua fe e gjermaneve ,francezeve, amerikaneve, anglezeve,spanjolleve, italianeve, brazilianeve?….

  2. arber says:

   I nderuari G.Faiku,nuk e di ne c’menyre mund te flasesh keshtu per te ndjerin ish presidentin Rugova. Jane shkruar dhjetra e qindra artikuj kunder tij,para luftes ne te perditshmet Europiane shkruhej se Rugova mbeshtet fundamentalistet Islamik apo ndryshe UQK-ne . Pas luftes u hap lajmi se Rugova e nderroi fene vetem se e vizitoi Papa Gjon Palin dhe beri foto me te.
   Ndersa kur vdiq atij iu kenduan lutjet nga Kurani , madje ishin mbledhe Hoxhallaret me ne ze te Kosoves te i bejne lutje per shpirtin e tij. Pra kjo e fundit e qet poshte teorine tende te “kristianizmit” ,gje te cilen ne Kosove i themi “kryqit sllav” .
   Padyshim shpirti i tij shkoi i paster,iu kryen ritualet e verteta ,lutjet e verteta qe shpirti i tij te pushoje i qete. 🙂

 2. preng sherri says:

  Z.Sahitaj
  faleminderit per shkrimin tuaj por ata qe jane ne krahun e te drejtes dhe vertetesise historike jane pakica brenda kombit tone.
  Mjafton te permend jo vetem dy shkrimet e botuara nga tema nga kukuvajkat turke si zoterinjte Kabashi dhe Spahiu ,por dhe qenia ne pushtet per nje kohe te gjate e klanit turkoman Berisha dhe kompani.
  Kur flasim dhe kujtojme sot krimet turke dhe ata ne vend qe te kerkojne falje por arrijne deri aty sa te tallen,kjo tregon dicka.Kete kerkese turqit nuk mund ta paraqesin kurkund ,por vetem nje populli i cili ka shkare ne piken me te ulet te dinjitetit dhe ndergjegjes kombetare.Eshte e kote te them qe nuk munden me e provu as me armenet,serbet,rumunet,greket,etj,per te mos fol per kurdet.
  Ben mire kur permend gjendjen e shqiptareve atje dhe asimilimin,ben shume mire kur permend marreveshjet turko-serbe per debimin e shqiptareve ne Turqi.Pse? Jane akoma shumica e ketij kombi qe i deklarojne turqit miq dhe shpetimtare dhe keta jane rreziku me i madh per ne dhe interesat kombetare. Po,pikerisht shqiptaret qe i deklarojne miq jane ne nje shkalle me Serbi dhe Greqi,pavaresisht se ndoshta nuk e kuptojne apo nuk arrijne,por nuk mund te vazhdojme ti presim pasi po humbim kohe te cmuar e cila nuk kthehet me.

  1. preng sherri says:

   Ne Itali eshte nje e permuajshme politike qe quhet LIME dhe trajton tema te ndryshme te politikes boterore.Ne nje nga numrat e para disa muajve trajtonte politiken e sotme turke por mbi te gjitha baza osmane ne politiken e sotme turke dhe pikerisht pretendimet turke si nje fuqi rajonale dhe me gjere.Natyrisht per interesat ekonomike te popullit turk sepse kjo luan te gjithe politiken boterore,ekonomia.
   Te pyesesh shqiptaret qe deklarojne turqit miq tane,nuk dine as ata te japin nje pergjigje te sakte dhe bindese,natyrisht nuk kane ku ta gjejne kete pergjigje.
   Nje qe deklaron Turqine mik te shqiptareve ben vetem poliken serbe e greke,as me pak e as me shume.

 3. Rani says:

  Kjo deklarate nuk turperon popullin turk se s’po na plas bytha per popullin turk, dhe aq me pak popullit te eger turk i vjen turp se turperohet me ne, po problemi eshte se turperohemi ne qe lejojme te vije te na tregoje se ça duhet te shkruajme ne libra perfaqesuesi i nje shteti qe nuk ka elektrifikuar akoma komplet territorin e tij ne shekullin e 21. Po keta s’kane faj se kur te gjejne popuj te piste si shqiptaret qe pranojne me nje dashuri shtazarake te udhehiqen shpirterisht nga mbeturinat e nje perandorie obskurantiste, ata natyrisht qe do ta bejne. Me te vertete injoranca e shqiptareve, natyrisht atyre te Kosoves dhe te Maqedonise tejkalon çdo lloj llogjike dhe se shpejti do te behet rreziku me i madh qe do ti kanoset ketij populli budalla te shperndare ne 5-6 shtete nga injoranca e tij shekullore.

 4. denny says:

  Pushtimi otoman është padyshim ngjarja më e zezë që ka njohur kombi shqiptar me pasoja tepër të rënda që i vuajmë edhe në ditët e sotme. Shqiptarët s’kanë asgjë të përbashkët me Orientin e afërt e të mesëm; vështrimi ynë duhet të jetë vetëm drejt qytetërimit dhe demokracive perëndimore. Edhe islami duhet parë si një fe që na është imponuar me dhunë ndaj duhet të tërhiqet me kohën…

 5. Rilind says:

  Shkrim shume i qarte per ata qe kane sy te lexojne e mend te kuptojne. Te lumte pena o Rexhat.

  1. drilon says:

   ky quhet Reshat, e jo Rexhat

 6. Fehmiu says:

  Cfarë ndodhi me shqiptarët ortodoks të Ilirides?Ku janë dhe si janë?Cfarë ndodhi me familjet më fisnike të Shqipërisë,të cilat pas vdekjes së Gjergj Kastriotit iken në Itali( pyes për familjet katolike-jo ortodokse,këto disi mbijetuan),ku janë dhe si janë?
  Faik,edhe krishtenizmi erdhi bashkë me pushtuesin,krejtsisht njejt si Islami më vonë.Të dy ato Parti Politike për kohën e tyre bënë reforma dhe qenë përparimtare.Mirpo sot u ka skaduar afati moti dhe janë mall i prishur që helmojnë njerëzimin.
  -Turqia qe okupatore dhe ashtu do mbetet në histori,pavarsisht liliputve të cilët njohin vetëm paranë-pushtetin…..

  1. Rilind says:

   O Fehmi: Krishterimi nuk erdhi me pushtuesin. Pushtuesi romak e pastaj ai bizantin ne fillim e luftuan krishterimin. Pastaj ne vitin 313, perandori me origjine ilire Konstandin e pranoi si fene e perandorise. Pra eshte nje fe qe ishte perhapur fillimisht ne popull e pastaj, mbas 3 shekujsh persekutimi, u pranua nga vete perandoria.

   1. Nje qytetare says:

    Te falenderoj per pergjigjen. Shqiptaret kane nevoje te informohen per menyren e perhapjes se Krishterimit ne Shqiperi.

  2. Nje qytetare says:

   Krishterimi nuk eshte parti politike Z. Fehmi. Besimi tek Perendia ka qene i rrenjosur ne shpirtin e njerezimit qe ne fillim te tij dhe do te vazhdoje ne jete te jeteve. Besimi tek Perendia nuk eshte mall qe i iken koha. Eshte dicka e brendshme e njerezve, besim tek Krijuesi. Besimi i vertete tek Perendia nuk helmon por vetem ndricon. Besimi tek Perendia nuk ka fare lidhje me pretendime politikanesh, qofshin keta Turq, Greke, Serbe etj etj. Ju keshilloj te informoheni me mire dhe pastaj te jepnit mendimin tuaj.

  3. inspiron says:

   Sa per krishterimin ne Shqiperi. Fehmi mundoju te informohesh. Krishterimi ne Iliri ka mberritur para se te mberrije ne Rome! Eshte shkruar ne ne Veprat e Apostujve (Bibel) qe Sh. Pali e ka themeluar bashkesine e pare te krishtere pikerisht ne Durres, para asaj te Romes. Shkurt ne jemi te krishtere para romakeve Fehmi e jo ansjelltas! E jo vetem por e gjithe zona e Turqise se sotme ka pasur bashkesite e para te krishtera para asaj te Romes!
   PEr sa i perket Romes, dihet se krishterimi eshte persekutuar per rreth 3 shekuj e kusur! siç e ka shkruar edhe rilindi.
   Shqiptaret kane qene te krishtere para romakeve! Fakt!
   Per sa i perket arberesheve qe kane ikur ne Itali, dihet se jane vendosur ne Italine e jugut, aty ku jetojne edhe sot e tutje.
   E di ti Fehmi se arbereshet akoma sot flasin shqip edhe pse jetojne atje qe prej me se 500 vjetesh?
   E di ti Fehmi se mbishkrimet e rrugeve ne zonat e banuara nga shqiptaret jane te shkruara ne Arberisht e ne Italisht?
   E di ti Fehmi se gjuha arbereshe eshte e mbrojtur me ligj nga shteti Italian?
   E di ti Fehmi se ne universitetet e Jugut te Italise egziston katedra e gjuhes arbereshe?
   E di di Fehmi se egziston nje vend i quajtur La Piana degli Albanesi, ne Kalabri?
   E di ti Fehmi se ne Venezia egziston nje shesh i quajtur Piazza di Scutari?
   E di ti Fehmi se po ne Venezia egziston nje rruge e quajtur Calle degli Albanesi (rruga e shqiptareve)?
   E di ti Fehmi se Arbereshet kane akoma kostumet e tyre, zakonet e tyre, festat e tyre?
   E di ti Fehmi se ne shtepite e arberesheve sot flitet shqip? E cili brez i familjeve te ikura pas vdekjes se Kastriotit eshte ky per te cilin e kemi fjalen?
   E shqiptaret qe jetojne ne Turqi? Flasin shqip? Kane tabela rrugore te shkruara ne shqip? Kane katedra albanologjie ne universitetet turke? I kane ruajtur zakonet, festat, gjuhen tyre ne shtepite e tyre keta shqiptare? Gjuha shqipe a mbrohet me ligj nga shteti turk?JOOOOO!!!!
   Kemi arbereshe qe kane identittetin e tyre akoma sot e ne anen tjeter kem ne Shqiperi, Maqedoni, Kosove e Mal te Zii shqiptare qe flasin shqip por ne fakt ndihen me shume turq sesa shqiptare, sepse per kta te fundit identiteti kombetare eshte i lidhur me fene e si pasoje me pushtuesin. Me fjale te tjera Identiteti i ketyre shqiptareve ka perfunduar ne grope te mutit! Kete ka dashur te thote zoteria ne artikull e jo tjeter. Te rrime shtrember e te flasim drejte!
   Per ta mbyllur, e di ti Fehmi se si e pershendesin njeri tjetrin arbereshet e Kalabrise? GJAKU YNE ESHTE SHPRISHUR! Qe do te thote: Gjaku yne eshte shperndare, ka humbur! Kjo eshte e verteta Fehmi. N’se nuk na pelqen neve eshte pune tjeter!

   1. soni says:

    te lumte inspiron…kjo eshte pergjigje ..dhe te verteta qe duhet ti mesojne te gjithe shqiptaret…

  4. Imir says:

   Krishterimi nuk erdhi me pushtuesin, o Fehmi. Romaket pe tre shekujt rresht ishin perndjekes te papare te krishterimit. Kujto katakombet…

 7. Glenn says:

  Komplimenta…Shkrim i goditur..Asnje ndryshim nuk ka midis ketyre haxhi qamileve qe mendojne akoma per dovletin dhe atyre qe shtiren si greke ne viset jugore te shqiperise…..

  1. nga deti kuq e zi says:

   ka nje ndryshim, qe te tille nuk ka pro turqise ne shqiperi, kurse pro Grekut ka me shumice, mjafton te shikosh listat e atyre qe marrin pension nga Greku + ata qe nga Ylli jane rregjistruar Jorgo !

 8. Nje qytetare says:

  Jam Sulltan, mbret i vertete,
  shoke te tjere s’kam ne jete,
  gjakatar e zemerderr,
  nga frika me bejne nder.

  Dola nga mesi i Azise,
  si rrebesh i Perendise,
  vrava, preva e shkretova,
  boten me gjak e mbulova.

  …. Pse s’u be nga Perendia,
  me nje koke njerezia,
  qe ta prisja menjehere,
  te mos mbeteshin te tjere.

  … Ka shkruar i madhi Cajupi.

  Po per vargjet e Rilindasve cdo te thone ministrat Turq? Aty pasqyrohen te gjitha ato te keqija qe pa ky popull nga pushtuesi. Mos valle do na kerkojne te ndryshojme edhe librat e letersise?!!!!!!

  1. miro says:

   perzoten ma mire e ke than jam kar se me than sulltan po ti do te jesh turk me qin per qin se me ken shqiptar nuk kishe mendu nja shtu duhet me te arll turp me i prme turqit me than turk si me than mutttttt

 9. Bardhi says:

  Per keqeardhje, nje marksist plak e injorant

 10. Isa Shala says:

  Reshati eshte nje nacionalist i vertete. Personalisht e kam njohur e e njoh. Kemi pase takime te perbashketa pune me te ne Bruxelles.

 11. PAL says:

  Pastaj u ndruam,
  Se s’kupëtuam
  Dhe nuk e çquam
  Të mirën tënë
  Gjaknë për botë
  E derthmë kotë,
  Njeri ç’të thotë?
  Nuk ishte thënë!

  Mbajtmë Tyrqinë,
  Ngjallmë Greqinë,
  Ndihm’ Italinë.
  Po Shqipërinë?
  Pse s’u munduam?
  Për kë lëftuam?
  Neve ç’fituam?
  Ç’kemi taninë?

  Naim Frasheri

  1. nga deti kuq e zi says:

   morrat fituam ! ata qe ishin siper po ! po te gjith ja mbathen e morren c,munden dmth te gjitha ! e thon per ne qe s’jemi hajduta !

 12. Lezhiani says:

  Ai Bimbash turk na polli edhe Enverin tone…

  SAPUNI 15 LEKSH

  “Ai që kujton të kalurën ju qorroftë një sy,
  ai qe harron të kaluren ju qorrofshi të dy sytë”
  Thenjë Rusë

  Eh,…ajo kohë e zhytur ne fukarallek
  ç’na u suall ndërmend…
  …socialzëmin me sapunin 15 leksh…
  Enveri e nisi karrierën më triska,
  e mbylli për turp e tija në skamje e më lista.

  E po, kurë e mori pushtetin Ramiz Alia…
  përflitej; -Se është me më kulturë,
  por të mjerin,,,Ramiz…Nexhmie Hoxha
  kahëre e pati vu në çensur.
  Tu e mbajt nga pas lidhe si zagarin…
  …që në “Kongresin Rinis”në Helmes të Skraparit.!

  Merhum…Ramizit, në palcë i hyri temerri
  …besonte…së lugat, nga varri…do ngrihej…
  …e ta shkyentë copa…Enveri,!

  I “shkreti”Alia…donte një çikez,”Liberalizëmin”
  Vejusha e zezë thont se tradhtoim makizemin

  …E pra, po duan e thonë se: -Enver..:
  -Kjë ngjizë si bir i Bimbashi Turk,…
  ..në një nate pa Hanë…!
  nga ai gjakë i huaj, pjëdh e pa pastër…
  mkat që lindi Ai kanibal…në Gjirokastër…

  Oh,të shkretet shqyptar…si a’u dha femijve
  …rruget e botes…
  Eh…s’u shlye nga memorje edhe në kurbet,
  Bukë e misri Hibrit, e ç’dogjë me zgrip,
  deri Sapunin 15 lekësh…!

 13. LUMI says:

  osmanlinjet e shkatrruan carin serbe dhe keshtu i cliruan shqipetaret nga shkijet.historia mos te ndryshohet po le te shkruhet e verteta.feja askujt me dhune nuk i eshte imponua,po te ishte me dhune ne ballkan nuk do te mbete asnje i krishtere e as nje kishe pa u rrenua.

  1. plaku says:

   APOKALYPSIS,
   LUMI thote nje fakt te vertete. Ne se nuk eshte e vertete atehere kundershtoje me argumenta dhe jo me ofendime. Eshte fakt qe, qe ne kohen e Turqise ne Ballkan jetonin te krishteret dhe ortodokset dhe kishin bile edhe shkollat dhe kishat e tyre. Do te te isha shume mirenjohes ne se me fakte dhe jo ofendime do te me vertetoje te kunderten. Pershendetje.

 14. Nexhmdin Hajdari,SHBA says:

  Se pari e pergezoi autorin e artikullit ,vertete i mrekullueshem! Kerkesa e ministrit turk teper fyese per popullin shqiptar.Ish nje Perandori okupatore beri tmerre dhe dhune te te gjitha llojeve ,sot kerkon te rishikohen teksetet e historise,kinse paska fyrje.Ky minister mendon sikur kjo te ishte krahine e Turqise!Mendimi i im eshte se dikush nga populli po i jep shanse,rast te shkojne kaq larg,faji eshte te shume faktore,por ketu kisha potenca se kleri musliman ne krye me kryemiftiun Mr.Naim Ternava,eshte me i zeshem gadi ne cdo sfere,kerkon xhamia te ndertohet ne kompleksin Universitar,kerkon lelimin e shamies,feregjes ne shkolla publike ,kerkon mesimin fetar me cdo kush neper shkolla e cka jo tjeter!Duhet te jemi vigjilent dhe tei stopojme,ndalojme keto dukuri qoroditese se dikur do te jete vone!

 15. Shebeniku says:

  Turqia eshte akoma turqi mbrapa botes. E prapambetur nè kohe per mendimin dhe kulturen bashkèkohore e moderne tè evropes. Kurrè nuk do futet n Europe. Me injorancen e saj.

 16. Bujar says:

  http://www.facebook.com/notes/bujar-berisha/historiografia-e-krishterimit-n%C3%AB-kosov%C3%AB/2096803270925

  Përhapja e krishterimit në Kosovë, gjegjësisht në territorin e Ipeshkvisë Shkup-Prizren mund të thuhet se zë fill qysh në kohën apostolike. Edhepse mungojnë drejtpërdrejt burimet historike, arkeologjike…, megjithatë lypset të kihet parasysh udhëtimet apostolike me predikimet e Shën Palit apostull, veçanërisht nëpër qytete të këtyre anëve të Evropës Juglindore përmes rrugëve të njohura të komunikacionit e të tregtisë në botën ilire-romako-greke, siç ishin Heraklea, Linkestris, Nikea, Stobi, Scupi, Ulpiana… gjë që dëshmon se krishterimi do të ketë mundur t’i lëshojë rrënjët tashmë më shekujt e parë.
  Ç’është e vërteta, në Koncilin Ekumenik të Nicesë (Nicaenum 325) i gjejmë, mes të tjerëve, edhe ipeshkvijtë e Dardanisë: Budin nga Stobi (Budius Stubiensis – tani Pusto Gradsko) dhe Dakën e Dardanisë (Dacus Dardaniae), metropolit i provincave të Dardanisë që shtrihej në atë epokë deri në Naissus (Nishin e sotëm në Serbi) dhe Veles (në Maqdoni).
  Rrënjët që nga Illyricum-i…
  Ky fakt dëshmon se organizimi kishtar i metropolites së Dardanisë ishte i mirë, duke pasur metropolitin dhe ipeshkvijtë e saj e në anën tjetër, mund të thuhet se në këto pjesë të Evropës krishterimi të ketë pasur zanafillën e vet qysh në shekujt e parë, me gjasë si në rivierat e Adriatikut shqiptar në shkekullin e parë. Shën Pali u shkruante me një rast romakëve se e kishte përhapur krishterimin deri në Illiricum (Rom 15, 19).
  Nga një relacion i ipeshkvijve që ia drejtojnë Papës Gjelasit (Gelasio 492) nënshkruhen gjashtë ipeshkvi nga këto anë. Kjo periudhë e Kishës me të drejtë mund të quhet si periudhë e artë. Selia e Prizrenit ishte tashmë e themeluar në shek. V dhe në atë epokë ishte sufragane e Durrësit.
  Ky pohim vërtetohet edhe nga një fragment i një relacioni të ipeshkvijve të provincave ilire apo të Ilirisë, ku e hasim emrin e ipeshkvit të Prizrenit “Paulus Prinatensis” Pas shkatërrimit të Justinianës së dytë (“Justiniana Secunda”) që ishte më parë Ulpiana (7.5 km. në juglindje të Prishtinës) nga transmigrimet e barbarëve dhe me ardhjen e sllavëve, me gjasë selia ipeshkvore dhe titullarët e saj transferohen në Prizren. Ashtu si edhe qëndrat e tjera të krishterimit në Evropë, edhe në Kishën e vendit në fjalë i kemi shenjtërit e parë martirë që kanë dhënë jetë për dëshminë e Krishtit, si Shën Flori e Shën Lauri me shokët e tyre (“plures socii”).
  Në “Acta Santorum” përmendet edhe atdheu i tyre Dardania dhe vendi i martirizimit Ulpiana, kah gjysma e shekullit të dytë ose edhe më vonë, kah fundi i të njëjtit shekull. Kjo dëshmi e këtyre martirëve na lejon të përfundojmë se krishterimi në rajonet tona qe përhapur me gjasë në shekullin e parë.
  Organizimi kishtar që lulëzonte në këtë periudhë shpeshherë shkatërrohej nga popujt apo fiset e ndryshme të hunëve, gotëve, avarëve e, sidomos të sllavëve, por edhe nga fatkeqësitë natyrore, që në fakt kishte ndodhur një dridhje (tërmet) e tokës (518) dhe kishte rrënuar jo vetëm Shkupin, por edhe 24 qytete të Dardanisë.
  Tragjeditë që filluan me dyndjen e sllavëve
  Me pushtimet e avarëve dhe dyndjet e sllavëve krishterimi në këto rajone ilire-shqiptare kishte pësuar tragjeditë të mëdha. Ç’është e vërteta, organizimi kishtar duket të ketë qenë krejtësisht i shkatërruar dhe për disa shekuj dioqezat (ipeshkvitë) e këtyre anëve dardane nuk do të figurojnë më.
  Vetëm atëherë kur këta popuj pushtues do të fillojnë ta përqafonin krishterimin, duke jetuar në zonat më të afërta me grekë e nën ndikimin e kulturës bizantine duket se këta të kenë qenë orientuar më shumë kah Konstandinopoja, edhe pse në kuptimin juridik vareshin nga Selia e Shenjtë. Në vitin 732 perandori Leoni III Isaourico e bëri ndarjet e këtyre rajoneve nga Roma (Selia Apostolike) dhe i nënshtroi patrikanës së Konstandinopojës, por populli shqiptar mbetet megjithatë besnik ndaj patrikanës së Romës (Selisë së Shenjtë).
  Periudha e dytë e kësaj Kishe apo e krishterimit në Ipeshkvinë e Prizrenit e karakterizon padyshim gjendja e pasigurt dhe e shkatërrimeve, kështu që iu nënshtrohet dëshirave të mbretërve të ndryshëm e të huaj, veçanërisht atyre bullgarë e serb, do të thotë varësisht se kush kishte më shumë fat nëpër luftëra. Në këtë periudhë të errësirës mesjetare përmenden megjithatë ipeshkvijtë e Shkupit, Ohrit, Manastirit, Strumicës, Lipjanit, e Prizrenit. Duket se ipeshkvijtë e këtyre qendrave kishtare të kenë qenë më tepër nën ndikimin bizantin të Konstandinopojës.
  Për arsye të hapsirës në vazhdim do ta kemi në shqyrtim vetëm këtë (selinë) të fundit (Prizrenit). Në Bullën e Bazilit (1020) përmendet dioqeza e Prizrenit, që në atë epokë ishte në juridiksionin e Ohrit (Ochrida), dhe të dhënat tjera mbi titullarët e kësaj selie na mungojnë deri më sot. Në këtë shekull nuk kishte ende ndarje definitive mes Romës e Konstadinopojës, kështu që s’mund të flitet për një provizion të dyfishtë. Gjatë periudhës së bashkimit (unionit) të mbretit Kolojan me Selinë e Shenjtë përmendet ipeshkvi i Shkupit Marini (1204), mandej selia e ipeshkvive mbetej e zbrazët për disa shekuj.
  Kah fundi i shek. XII dhe në fillim të shek. XIII (1197 – 1207) bizantinët e kishin marrë Shkupin, Tivarin e Prizrenin dhe në këtë rast përmendet ipeshkëvi i kësaj dioqeze të fundit (Prizrenit) me emër Abrahami, i cili me ipeshkvijtë tjerë të provincës ia kishin drejtuar një letër Papës Inocentit III dhe nënshkruhej si “humilis episcopus Sannctissimi epicopatus Prisdini Abrahami”. Nuk dihet se sa do t’i ketë zgjatur misioni i tij kanonik dhe se çfarë do të ketë ndodhur me të, por dihet sigurisht se Prizreni bie në duart e okupuesve (pushtuesve) serbë definitivisht më 1214 / 16. Nga burimet e tjera mund të kapet se ipeshkvi i Ohrit, Dhimitër Hamatiani, në vitin 1220 ia kishte dërguar një letër protestuese ipeshkvit serb Savës, sepse ky prelat serb e kishte larguar ipeshkvin e Prizrenit, edhe pse ishte zgjedhur sipas normave të parapara kanonike (supozohet të ketë qenë me prejardhje greke) dhe zëvendësohet me një tjetër serb. Prandaj që nga atëherë selia e Ipeshkvisë së Prizrenit duket të ketë mbetur e zbrazët për dy shekuj, e deri më tash as që kemi ndonjë burim tjetër që do të fliste mbi titullarët e të njëjtes seli.
  Këto janë, ndër të tjera edhe arsyet që serbët shpeshherë territorin e Kosovës e mbajnë si “djep i Serbisë së vjetër” e kohën e fundit barazohej edhe me Tokën e shenjtë – si “Jeruzalemi serb”…, por e vërteta qëndron krejt ndryshe, sepse të dhënat historike, arkeologjike … flasin në favor të popullit autokton shqiptar. Të shohim në vijim pse Kosova s’mund të mbahet si dheu i serbëve?
  Kishat e para serbët i ndërtuan në territorin e Rashkës
  Në fakt, Kosovën ata do ta pushtojnë për shumë vite dhe do ta nënshtrojnë dy shekuj, duke filluar nga viti 1216 e deri më 1450. Më parë Kosova ishte nën sundimin bullgar nga viti 850 e deri në fillim të shek. XI, ndërsa perandorët bizantinë dominojnë mbi këtë territor të Kosovës deri kah mbarimi i shek. XII, do të thotë derisa nuk paraqitet në skenë familja sunduese (pushtuese) serbe e Rashkës, që do të sundojnë për dy shekuj, e nga kjo familje sunduesi i parë qe Stefan Nemanja, i cili do të arrijë ta zgjerojë territorin e vet në të gjitha drejtimet, si në Diokle e në Shqipërinë Veriore, madje edhe në verilindje në Nish dhe në vitin 1184/85 edhe disa rajone të Kosovës. Vetëm në fillim të shek. XIII (1208) do ta okupojë Kosovën Përendimore, por jo edhe zonat e Prizrenit. Më 1216 e pushtojnë edhe Prizrenin dhe tashmë i tërë teritori i Kosovës bënte pjesë në botën e mbretërisë serbe.
  Duhet të thuhet se kishat e para serbe (që i kanë propaganduar) aq shumë deri më sot) do të ndërtohen në territorin e Rashkës (në veri të Kosovës). Kështu p.sh., e kemi kishën e Studenicës (Studenica) që ndërtohet nga Stefan Nemanja (ekziston edhe sot), mandej manastiri “Sv Djordje” afër Novi Pazarit, manastiri i Zhicës (Zica), afër Kralevës (Kraljevo) në Serbinë qendrore që ishte ndërtuar nga sveti Sava si qendër e Kishës ortodokse serbe. Vetëm atëherë kur në shek. XIII Zhica (Zica) shkatërrohet nga zjarri i një ofensive të tartarëve e të kumanëve, atëherë selia e patriarkanës do të transferohet në Pejë në pjesën e Kosovës Perëndimore. Edhe manastiri i Milishevës (Milisevo) që ka një rëndësi të veçantë për Kishën serbe apo për serbët, menjëherë pas kësaj të Zhicës, do ta ndërtojë Stefan I “Prvovençani”, afër zonës me kufirin e Bosnjës.
  Me këto kisha e manastire serbe na imponohet një ide e qartë dhe e saktë se djepi (e zemra) e Kishës ortodokse serbe gjendet, jo siç thuhet pa argumente shkencore në territorin e Kosovës së sotme, por pikërisht ajo e ka zanafillën e vet në territorin e Serbisë. Do të ishte e drejtë sikur të thuhej se Patriarkana e Kishës serbe zhvendoset në Kosovë për një kohë, madje le të thuhet edhe për një kohë të gjatë, por burimi i saj mbetet gjithmonë mbrenda Serbisë.
  Me invazionin e pushtumin turk të provincave shqiptare në shek. XV, popullata e krishterë (katolike) pësoi tragjedinë më të errët në historinë e sajë fetare e kombëtare që zvarritet deri në fillim të këtij shekulli e që ka lënë pasoja të thella apo labile për krishterim: imponim i islamizimit të dhunshëm (duke përfshirë edhe formën tjetër sipërfaqësore të islamizmit – laramanizmin) në dy të tretat e popullatës shqiptare që dikur lulëzonte; rrënimin e tërësishëm të mbi 30 ipeshkvive,mandej të shumë abacive të kuvendeve të famshme benediktine, domenikane, baziliane, e françeskane (vetëm këta të fundit disi do të mbijetojnë), duke lënë pas veti vetëm dëshmi arkeologjike të gërmadhave madhështore të një vitaliteti katolik në Mesjetë.
  Jo vetëm ipeshkvitë e manastirët do të rrënohen, por edhe shumë qytete e fshatra do të shkretërohen, ndërsa popullata do t’i nënshtrohet robërisë së gjatë osmane. Kush ia doli të mbijetojë (nëse nuk iu ka nënshtruar konvertimit në islamizëm) pushtimet osmane detyrohet ta marrin udhën e mërgimit, në Venedik, Sicili, Dalmaci, e më kompakt në Mbretërinë e Napolit, ose do t’i rreken shkrepave të larta malore, larg prej çdo qytetërimit, por më të lirë në ruajtjen e fesë dhe kombit.
  Me shtypjet e forta e të dhunshme që i bënin turqit mbi popullatën e pambrojtur shqiptare, lindi edhe një fenomen i rrallë në botë – dukuria e laramanizmit që edhe sot ka mbetur gjallë. Pra, në periudhën e shtypjeve të rënda osmane gjatë islamizmit ndër shqiptarë vërehen që nga fillimi fenomene të huaja të sinkretizmit religjioz ose dukuria e laramanizmit (kriptokristianizmit) ose edhe në shqipe shprehja simptomatike e laramanëve të krishterë (katolikë e ortodoks) e që ka mbetur ende në jetë.
  Nga shumë burime të botuara e në dorëshkrime, veçanërisht relacionet e redaktuara nga (argj)ipeshkvijtë e misionarët, hedhin dritë të mjaftueshme mbi gjendjen e gjithmbarshme religjioze e morale të shqiptarëve gjatë pushtimit turk të provincave kishtare. Mund të thuhet se shqiptarët e krishterë ishin të shtyrë ta fshihnin jetën e tyre të jashtme të krishterë, mirëpo, ndërkohë, filloi degjenerimi i zakoneve, dokeve, bindjes fetare…
  Ndërgjegja e tyre për shtrirje (simulim) u shua pothuajse krejtësisht dhe lajmërohet për herë të parë fenomeni i apostazisë, ndërsa më vonë edhe ai i skizmës, që po zvarritet me shekuj tek ne. Me fjalë të tjera, jo vetëm që ishte në rrezik krishterimi të zhduket përgjithmonë nga dheu shqiptar, por rrezikohej edhe gjuha, doket, kostumet… nga një relacion e vitit 1584 që ruhet në Romë përmenden edhe qendrat e katolicizmit që kishin mbijetuar shkatërrimet dhe dhunën osmane dhe ato ishin: Shkupi, Prishtina, Krushevci. Montenegro di Scopia, Trepça, ndërsa nga burimet tjera duhet të shtohen edhe Prizreni, Peja dhe ndonjë vend tjetër më i vogël.
  Njohja e vetvetes në mijëvjeqarin e ri
  Periudha e tretë fillon kur themelohet Kongregata për Ungjillizimin e Popujve në Romë (Propaganda Fide – 1622). Në fakt nga kjo kohë e tutje e kemi një përkujdesje të veçantë që i kushtohet diasporës dhe vendeve misionare, në mesin e të cilave bënte pjesë Shqipëria etnike (Shqipëria, Kosova, Maqedonia, dhe Dioqeza e Tivarit). Papa Pali (Paulus – 1605 – 1621) e kishte emëruar tashmë një ipeshkv me emër Pjetër Katiq (1618) në selinë e Ipeshkvisë së Prizrenit dhe më 1624 do të emërohet ipeshkëv në të njëjten seli Pjetër Mazareku, por vetëm për tre muaj, sepse do të emërohet argjipeshkëv i Tivarit. Si ipeshkëv i Prizrenit mbahet në mend një “fra Giovanni da Poseggha Bosnense”, që me 1642 emërohet ipeshkëv, por nuk kemi të dhëna se a do të ketë qenë shuguruar ipeshkëv meqenëse supozohet të ketë qenë i vrarë nga turqit.
  Më 1650 Papa Inocenti X (1644 – 1665) do të emërojë një ipeshkëv tjetër në Prizren, e ky ishte Franjo Sojmiroviq, ndërsa një vit më vonë, më 1651 Kongregata për Ungjillëzimin e Popujve (Propaganda Fide) e emëron Andre Bogdanin argjipeshkv në Ohër, mirëpo së shpejti do ta marrë selinë argjipeshkvore të Shkupit, ndërsa Franjo Sojmiroviqi vendoset në selinë e Ohrit. Juridiksioni i Andre Bogdanit në atë periudhë shtrihej në territorin e Tivarit dhe në të gjitha rajonet e Serbisë. Në këtë kohë selia e Ipeshkvisë së Prizrenit shuhet, ashtu që nuk kemi titullarë të saj, por me emërimin e Pjetër Bogdanit si argjipeshkv të Shkupit është bërë një bashkim i dy ipeshkvive me një territor kishtar. Deri në vitin 1914 Ipeshkvia Scopiensis nuk i ngjitet Ipeshkvisë (katolike) të Beogradit. E njejta seli më 1969 (me dekretin 2 tetor nr. CXXXIII/n. 53) riorganizohet në këto rajone dhe denominohet Scopiensis – Prisrianensis (Shkup – Prizren) duke u shtrirë në Kosovë, Maqedoni dhe në Sanxhakun verior (në Serbi), por në anën tjetër territori i Sanxhakut jugor i jepet Argjipeshkvisë së Tivarit (Bari – Mali i Zi).
  Dhe së fundi mund të thuhet se Kisha Katolike te shqiptarët në Kosovë e kishte vazhdimsinë e saj historike, edhe përkundër ca ndërprerjeve të shkurtëra apo të gjata në vazhdën e shekujve të krishterimit dhe ajo na mëson se prania e shqiptarëve në Kosovë ka qenë gjithmonë e përhershme, ndërsa Kisha ortodokse serbe dhunshëm (zh)vendoset nga Serbia në Kosovë, pikërisht siç nguliten më vonë edhe turqit me xhamitë e tyre që, së bashku me serbët, rrënuan e përvetësuan kishat tona shekullore.
  Njerëzimi sikur të ishte më i urtë dhe më i mençur, historia jonë nuk do të kishte qenë një kronikë e zezë dhe e gjatë e krimeve. Nga ajo mësohet për të ardhmen, por pa hakmarrje. “Tempora mutantur et nos inillis” (kohërat ndryshojnë e ne me to). (Ri)njohja e vetvetes në mijëvjeqarin e ri, mendoj se do të ishte e ardhmja e shqiptarëve.

  1. Gezim says:

   Sa per Korrigjim: Kur perandoria Romake u nda ne perandorine Bizantine te Lindjes, dhe ate te Perendimit, aty lindi edhe rryma Katolike e Krishterimit, ashtu si lindi ne Angli Protestanizmi, dhe kisha e Anglise, qe u shkeput nga ndikimi i Papes, per interesa martese te mbretit.

   Orthodoksia eshte krishterimi me i vjeter, dhe eshte feja e pare e krishtere. Katolicizmi, protestantet, baptistet e te tjere, jane rryma qe u formuan me vone, megjithate brenda nje korneze besimi.

   1. inspiron says:

    Gezim ke shkruar shkurt e keq. Te mundohemi e t’i veme pikat mbi “i”.
    1. Kisha Katolike ose Kisha e Romes nuk eshte rryme (term i gabuar) qe ka lindur si pasoje e ndarjes seperandorise se lindjes. Shizma ka ndodhur ne vitin 1054 ndersa eshte filluar te flitet zyrtarisht per dy perandori mbas shpernguljes se qendres se perandosrise nga Roma ne Kosntantinopoje. Jemi rreth fillimit te shekullit IV. PErandor Ishte Kostantini e duke pare se Roma ishte pre e vazhdueshme e sulmeve barbare u shperngul ne Lindje per shkak sigurie. Deri ne vitin 800 perandoria pati nje zhvillim te madh ne te gjitha fushat ne Lindje ndersa Roma mbeti nen kontrollin e Papeve te cilet duke u munduar te civilizojne barbaret e Europes veriore arriti te mbaje ne jete nje perandori qe ishte destinuar te shkaterrohej krejtesisht. Problemet e para filluan me 25 dhjetor te 800 kur Papa o Romes kurorezoi Charles Magne ose Karlin e Madh me titullin Perandor I Perandorise se Shenjte Romake. Qe aty e deri ne 1054 gjerat veçse u perkeqesuan eshperthyen ne ç’kisherimin e ndersjellte te te dyja paleve. Duhet thene se kjo shizme nuk eshte per arsye teologjike e doktrinore. Eshte thjeshte per arsye politike e supremacie. Pse t’i bindemi Papes se Romes? Ne katoliket themi po Papa i Romes eshte pasardhesi i Sh. Pjetrit qe ka qene papa i pare etj.etj. Te dyja kishat teologjikisht e doktrinalisht jane njelloj nuk kane asnje problem. Kane ritin ndryshe por riti i liturgjisenuk eshte problem sepse ai nuk perfaqeson te verteta te pakontestueshme te fese. Ne kishen Katolike ekzistojne disa rite perveç atij Romak. Ekziston riti bizantin, maronit e disa rite te tjera te vjetra te cilet jane edhe me te hershme se vete riti bizantin e te cilet pretendojne se ne Katolike dhe Ortodokse jemi ato qe nuk i kemi qendruar besnike tradites se te krishtereve te pare ne Lindje te mesme. Keshtu eshte rasti i Kopteve ne Egjipt p.sh. Shkurt atehere ndarja si thua ti nuk ekziston e nuk ka ekzistuar kurre. ajo çka ka ekzistuar eshte proèaganda ne shekuj, nga te dyja palet, kunder njeri tjetrit e asgje me shume. Ne se din anglisht po te vendos nje link edhe shihe se si jane marredhenjet sot mes dy kishave:

    http://www.calledtocommunion.com/2011/06/kallistos-ware-orthodox-catholic-union/

    Krejt ndyshe eshte òeshtja e protestanteve ne fillim dhe e Anglikaneve me vone. Te paret kishin pretendime teologjike qe kane lidhje me bazen e fese ne te cilen beson qofte Kisha e Romes qofte ajo e Lindjes. Te dytet kishin pretendime te dominimit te mbretit ne punet e kishes. Ne fakt Henriku VIII u be vete kreu i kishes dhe i shtetit duke e trasheguar nje pozicion te tille deri me sot. Ne fakt mbreteresha Elizabete eshte kreu i Kishes se Anglise.

    Siç e sheh kisha e Lindje dhe ajo e Romes jane e njejta Kishe, por me disa dallime qe mund te lapercehen lehtaz, mjafton te ekzistoje deshira dhe vullneti i mire. E njejta gje nukmund te thuhet per kishn Protestante dhe ate Anglikane e mund te shtojme per ate Kalviniste.
    Per sa i perket Baptisteve Evangjelisteve etj. etj. te perjhapur ne USA kto nuk jane rryma por quhen denominacione. Kjo eshte nje histori tjeter edhe me e gjate.

  2. Realiteti says:

   Me te vertet shkrim per lakmi kesi lloj shkrimesh intlegjentet (renacak )bejn shum ata te cilet nuk ndalen dhe nuk e din kufirin e te drejtes njerzore tung tung injoranca vazhdon me kta njerez

   1. inspiron says:

    Kjo eshte historia. Zotrote ke ardhur ne shpine te deves rreth 1300 e ta merr mendja qe nuk te pelqen. Por kjo nuk do te thote se nuk ehste e vertete. Mos bej si dhelpra qe s’i arrinte dot rrushte e tha: e po s’ka gje se nuk qenkan pjekur akoma! Hipi deves, veri majat nga themrat e nisu nga ke ardhur!

  3. miro says:

   bujar e paske mar vesht keq se kishat ne kosove kan ken gjithmon serbe feja ortodokse ashte e para e vtmja gja qe kan kosovart ne kosov jan xhamijat se srbija eshte ifije ma e zhvilume se shqiperia .

   1. Imir says:

    qenke i pagdhendur ti… sllavet ne territoret tona kane ardhur pas shekulli VII…

   2. imir says:

    s’paske idene per asgje,Miro, sllavet erdhen pas shekullit te VII ne trojet tona…

 17. halil says:

  na cate trapin me keto ofendimet kundra tuqve,,, pak duan shqiptaret nje fjale dhe fillojn pastaj si gra llafazene nuk pushojne. pa njohur histori pa ditur gje fare,, rrine e degjone ca koke rrjedhur kosovare te cilet haram e pacin presionin qe beri tuqia per te hyre nato ne kosove kur po i therte Millosha,, po ate paten hak ata ne fakt nje pjese ashtu e duan.

  1. Gezim says:

   Te shane stergjysherit o Halil ??? Po cfare te bejme ne Shqiptaret e shkrete, qe fe kishim krishterimin dhe hero kombetar kemi Gjergj Kastriotin ??? Ti si thua ti hedhim poshte se duan Turqit??

   Edhe Turqit nuk te kane rrespektuar ty, sepse te shtypen per 500-vjet, te morren harac, te moren femijet ne Anadoll, te tjetersuan dhe te kthyen ne zhelen e Europes, sepse ne si popull nuk ishim te zotet qe te mbronim identitetin e te pareve tane.

   Megjithate, kujt i flas. Ti je nje Turkoshak, qe fatkeqesia shekullore e asimilimit Turkomongol, te beri peshqeshin e Shqiptareve autoktone ne keto vise.

  2. Shqiptari says:

   Halil, Ne kosove hyri Nato dhe jo Turqia. Nqs e mban mend ka qene Klinton dhe Blair qe kane lajmeruar hyrjen e Aleances. Keto jane fakte Historike dhe nuk mund te hidhen poshte.
   SHBA dhe Britania po arnonin nje gabim qe bene ne konferencen e Londres kur e katandisen Shqiperine kjo qe eshte sot. Nqs kosova vuan sot eshte edhe faji i Turqise qe buke bere pazare me Serbine deboi dhe Asimiloi nje pjese te mire te popullit Shqiptar e roberoi dhe i hoqi te gjitha te drejtat e njeriut pasi per Turqine nuk eshte e veshtire duke qene se ka bere edhe genocid me Armenet dhe kurdet. Te keshilloj te lexosh historine mire qe te kesh nje ide me te qarte per mendimet qe jep.

   Persa i perket SKENDERBEUT ose “Zotit Aleksander te Madh” te Shqiptareve nuk ka Turk osmanlli qe edhe para 500 Vjeteve deri tani por edhe sa te marre fryme i fundit shqiptar qe te hedhe poshte Vepren e tij te vleresuar nga i gjithe perendimi pasi historia e tij eshte skalitur ne zemren dhe ne kengen e cdo Shqiptari.

  3. miro says:

   halilo te pjerllsha ne turkun

 18. halil says:

  nese une jam lexues i juaji ju nuk duhet te me privoni nga mendimet e mija,,, nuk eshte se jane me hakerruese se mendimet tjera dhe per me teper se sa analiza urryese qe ben autori keshtu qe ju lutem botoni komentin “medja e lire kac lexues i lire”

 19. halil says:

  o Gezim, aspak nuk jam turkofil, dhe nese ka nje njeri qe i urren te gjihta pushtimet qe na jane bere jam une dhe aspak nuk jam arsimuar me ideologji turke,, me vjen keq per ty dhe shume te tjere si ti qe jane ushqyer vetem me veprat urryese, ateiste dhe te pa baza histori enveriste. kur me numeron ato qe kemi vuajtur nga turqi me kujton sinqerisht nje njeri per te ardhur keq qe eshte keq ushqyer nga historiane hipokrite dhe ja ka mbyllur dyert vetes te thellohet me shume. sepse ti gezim pe perfitime te medhaja nga europa e krishtere pasi iken turqit muslimane ( tek kjo pjesa e fesa nuk jam me asnjerin i rrespektoj te gjithe qe mos keqkuptohemi) dhe erdhi ndikimi perendimore ne shqiperi.

  1. Gezim says:

   Edhe dicka tjeter, o Halim Efendi. Po te ishte per Turqine me 1999, sot Kosova do te fliste Serbisht, sepse Turqit me shume respektojne Serbet dhe sllavet e Ballkanit, te cilet dine qe ta mbrojne identitetin e tyre, se sa Arnautet Shqipfoles te Kosoves, qe Turqia i pllenoi per 500-vite me radhe, sepse nuk ishin ne gjendje qe te mbronin identitetin, per te cilin luftoi dhe u flijua Gjergj Kastrioti i Krujes !!

   Po te shikosh historine, Serbia dhe Greqia, ishin shtetet e para ne Ballkan, qe fituan pavaresine kunder perandorise Otomane, sepse e shfrytezuan me se miri identitetin e tyre te paperlyer nga Turkoshaket e 400-viteve, kurse Shqiperia u sabotua deri ne frymen e fundit, te kesaj perandorie famekeqe per ne!!! Si e shpjegon ti zoteri kete?????

   Si e shpjegon ti zoteri, qe kur Europa vendosi qe vijezonte kufijte ne Ballkan, vendosi si reference vetem se kush komb ishte asimiluar nga perandoria Otomane dhe kush jo??

   E pra, mesoni se cfare ka qene pozitive, dhe cfare ka qene negative, per kete komb te asimiluar nga murtaja Aziatike, perpara se te komentoni !!

   1. Bardhi72 says:

    Greqin nuk e ben shtet greket po Gjermanet,serbet ishin me te turqizuar se ne shiqo sa mbiemra turq ke te serbet selimoviq,bajraktaroviq,haxhiantiq,karagjorgjeviq,karagjiq e shume karagjoza tjere,serbet kan qen vazal te turqve,sulltanet serb kan qen te martuar me gra serbe,serbet ishin pashallar e vezir ne perandorin osmane.

    Serbet sot nuk kan identitet te qarte,ata jane nje grumbull vllehesh,malazesesh,bullgaresh .
    Europa nuk i vendosi kufije ne vija etnike po beri kompromise me rusine,pse ju lan serbise territore me popullsi bullgare,pse ju dha serbise vojvodina me shumice hungareze e gjermane?a ishin asimilu hungarezet e gjermanet nga turqit?
    Pushtues te mire nuk ka zoteri,po nuk mund ti fajesosh osmanet pse ne nuk kishim shkrimin tone,kishen tone.
    Shqiptaret e Kosoves nuk jan asimilu ata jan konvertu,a jane konvertu me dhune a me joshje?a votoin sot shqiptaret per X partin me deshire?apo jane te detyruar e kushtezuar?pushteti atehere edhe sot ben presion ndaj qytetarit,atehere qytetari ishte rob.Lere propaganden kishtare per mortajen aziatike,kisha ortodokse greke,serbe ka bashkpunu ngusht me osmanet,serbet e kan nje fjal me i mire sulltani se kardinali i papes.
    Kerkesa e turqise per tekstet shkollore nuk eshte korrekte,ajo eshte arrogante,por edhe tekstshkruesit duhet te jene me te kujdeseshem,pse duhet te jete ne librat e historise harta e kurdistanit?si do te reagonte greqia nese ne librat tone maqedonia(selaniku)paraqitet si shtet?trakia si pjes e turqise a bullgarise?kroacia nese istria paraqitet si pjes e italise?si do te reagonte rumania nese transilvania paraqitet si territor i hungarise?

    1. Gezim says:

     Nje pyetje. Perse Shqiptaret e Kosoves jane konvertuar ne fene e Tukut dhe Serbet e fqinjet e tjere Jo???

     Per mua kjo do te thote se ata kane shitur identitetin e tyre per ofiqe, ose jane kolone Turq, te shperngulur ne Ballkan, gjate pushtimit 500-vjecar Otoman.

     Mund qe te me shpjegosh, perse Shqiptaret dhe Boshnjaket( keta te fundit jane 100% nga Turqia), jane i vetmi popull ne Ballkan, qe u konvertuan ne Islam ???

     1. Bardhi72 says:

      ti gabon kur thua se serbet nuk u konvertuan.ata u konvertuan por pas pavaresise se serbise serb ishin vetem ata qe ishin ortodoks,cka jane muslimanet qe jetoin ne beograd?serb te islamizuar,po ideologjia,nacionalizmi serb nuk pranon serb qe nuk eshte ortodoks,serbet e islamizuar i quajn poturqini srbi,serbet katolik i quajn kroat,heretik etj.

 20. salvator says:

  cdokush ka te drejte te shprehi mendimin e tije ne kete sistem ashtu edhe ministri turk per vendin e kombin e vete.vereni vendin tone ne vend te turqise otomane si do mendonit ju per turqin kinse ne vendin tone ashtu si ai ministri i sotem.kete e beri edhe micotaqis ne sy te saliut disa vite me pare per camerine dhe shqiptaret .dihet qe nuk pati ndonje reagim nga salua.
  puna eshte qe pergjigja te jete nga institucionet shqipetare qe meren me historine e shqiperise dhe shqipetarve dhe tja bejne me dije atij ministrit dhe turqise se sotme sepse otomanet” turiste” kur erdhen ne viset shqiptare e” zhvilluan” popullin shqiptar ata prune mullirin e kafese,citjanet,shallvaret etj etj……….

 21. plaku says:

  Cakalli7, APOKALYPSI,
  Turp te kini per ato qe shkruani per kombin tuaj. Turp, dhe nje mije here turp.

  1. komentuesi says:

   LEXO : Pope Clement XI
   From Wikipedia, the free encyclopedIa

   Faktet flasin per lavdin e Papes shqiptar dhe kontributine ti ne dobi te popullit të vet.

 22. franko says:

  Ka ngele shume fare aziatike ne Kosove dhe ca me pak ne Shqiperi.
  Nqs para ca vitesh me pyesje a ka qofte edhe nje shqiptar qe te ve qofte edhe nje pikepyetje mbi Gjergj Kastriotin do pergjigjesha jo.
  Po mesa shoh jam shume i gabuar.

 23. Bardhi72 says:

  APOKALYPSIS
  ju grekofilet jeni shume te lige,eshte veshtire te gjeshe shqiptar te KOSOVES musliman e katolik qe i urren heronjet kombetar nga GJERGJ KASTRIOTI SKENDERBEU e deri te ADEM JASHARI,disa grekofil perpiqen ta identifikoin kombin me religjionin,ju kurre nuk do tia arrini,shqiptaret jane shqiptare katolik,ortodoks,protestant,musliman e budist besimi eshte ceshtje private.
  grekofilet,serbofilet,turkofilet kote e keni shqiperia po behet………………..

 24. katarakti says:

  Reshati ka shkruar me ndjenje dhe vertetesi ate qe mendon. Ai perpiqet tu mbushe mendjen disa pjellave turke se shqiptaret kane qene te pushtuar nga Anadolli per 500 vjet me rradhe. Dhe e kane vuajtur pushtimin deri ne palce. Dhe aq gjate dhe aq dhimbshem saqe nga e keqja u detyruan te ndrronin fene, emrat dhe kulturen e tyre. Shqipteret qe nuk pranuan te konvertoheshin, turqit i quajten raja. Femijet e tyre merreshin per jeniçere. Ata paguanin taksa te shumefishta, nuk u lejohej te mbanin arme dhe te kishin oxhak etj etj. Dhe kjo murtaje zgjati 500 vjet. Dhe sot afro 100 vjet pas shpalljes se pavaresise pjellat e keqija te Turqise gelojne edhe sot ne trojet shqiptare si dhe ne emigracion. Disa e shohin ende Turqine si Dovletin e tyre te dashur, siç e shohin pasuesit e Titos me nostalgji ish – Jugosllavine. Shqiptaret nuk duhet te behen miq me turqit per shkak te fese se trasheguar, as me greket dhe as me latinet. Shqiptari duhet te jete vella me shqiptarin, pa dallim feje, krahine apo ideje. Reshat, shkruaj me shpesh edhe ne shtypin e Shqiperise. Ti e ke deshmuar se ke talent dhe bagazh.

  1. Nje korrigjim says:

   Ai qe ka shkruajtur e ka emrin Rexhat dhe jo Reshat !

 25. Prof.Rexhat Sahitaj says:

  I nderuar Prof.
  Nuk eshte fjala qe t’ju pergezoj se je “antiturk, antigrek apo antiserb!, jo Nese do te sillesha keshtu, do te thot se nuk e kam kuptuar mesahzin tuaj: ai eshte qe ju beni thirje per realizem ne histori, “chaque chose a sa place” dhe, me nje ndjenje qytetare nga njera ane mbroni shqiptarizmen dhe historine tone, nga ana tjeter, beni thirrje qe keto vende jane ato qe duhet te ndryshojne politike, qendrim, sjellje dhe TE PRANOJNE SHQIPTARET SIC KANE QENE DHE SIC JANE. Kjo pasi, me sjelljen tone – qofte edhe se aq i kemi mundesite, apo aq te qytetaruar jemi – ne jemi me europiane se sa fqinjet tane qe, me se shumti e kane oren ne fillimet e shekullit te kaluar..Dhe, kjo kerkon nje ndergjegjesim te lidershiopit politik ne kosove e Shqiperi, qe krahas forcimit te marredhenieve me kete vende, ne kendin europian, te jemi te vemendshem ndaj “nderhyrjeve” te teperta te tyre dhe qe rezultojne ne neshktrim “ekonomik” te disa lidereve..Le te punojme qe te jemi te barabarte dhe partnere moderne me ta. FLM shume.

 26. Naim Berisha says:

  Po e pyes Rexhatin me disa pyetje shume te thjeshta por dua te me sjelle fakte e jo tregime femijesh.

  Sipas jush serbet ne bashkepunim me turqit paskan planifikuar deportimin e shqiptareve ne Turqi. A i ke degjuar tregimet e shqiptareve ne Turqi ku edhe pse te shtyer ne moshe e disa prej tyre te lindur atje nuk e kishin humbur shqipen. Tani te pyes gjithe ata shqiptare qe migruan nga Kosova ne periudhen 1990-1999 dhe u pranuan si azilante ne vende te ndryshme te evropes a ishte me deshiren apo pa deshiren e atyre shteteve evropiane? Kur ndodhi deportimi qindra mijera shqiptareve ne Bllace pse te gjitha shtetet evropiane e boterore ishin te gatshem ti pranojne ne vendin e tyre? A nuk eshte situata e njejte? Ne ato vite te kohes rankoviqiane shqiptaret nuk kishin vend tjeter pos ne Turqi. Komunizmi kishte perfshire ballkanin, shqiperia i burgoste kosovaret qe shkonin ne shqiperi ( sic ndodhi me kusheririn tim Nazmi Berishen) dhe nuk mbeti tjeter pos ne turqi. Sa i perket fjales arnaut hulumto pak me shume per kete dhe do ta gjesh pergjigjen. Edhe Pashko Vasa me unfirome turke i sherbente perandorise otomane gjate qendrimit ne Liban. Pra leri keto se koha do te deshmoj. Zaten perendimoret te gjithe po thone se shqiptaret e pranuan islamin nga deshira e jo shpata. Sot flamuri i skenderbeut eshte i ngjashem me ato te sllavise, Serbet, greket, malazezet, ruset e perdorin simbolin e njejte shqipnonjen dy krereshe por vetem se ngjyra dallon. Pra si u be qe shqiponja dy krereshe te jete simbol i njejte per shqiptaret dhe sllavet. Si u be qe vellezerit dhe motrat e skenderbeut kishin emra sllav.? Ka shume e shume pyetje te tjera qe do te preokuponin nga inati qe mos ta thuash te verteten

 27. Naim Berisha says:

  shqiptaret e shqiperise kur shohin grekun kthehen nga turqia, he more mjeran po a nuk i kujtoni pak vitet 1995-1997 kur greqia sulmonte shqiperine perderisa nuk nderhyri Turqia. Ne anen tjeter pse pikerisht amerikanet duan qe turqia te udheheq ballkanin. Shume shpejt edhe Bondstilli do te jete ne duar te turqve pikerisht nga vet amerikanet. He ku jeni patriota tani?

  1. Shqiptar says:

   Edhe ti Turkoshak qenke??? Na mbyti fara e Turkut ne Shqiptareve, por nuk ke se cfare ti besh. 500-vite pushtim dhe asimilim, nuk mund qe te cbehen brenda dites.

   Megjithate kam besim se koha do ti filtroje vete keto mbeturina Anadolli.

  2. Shqiptari says:

   O Nami kur e ka sulmuar Greqia Shqiperine ndonjehere. NUk ka mender B.. greku te ngreje dore mbi shqiperine se ka 1 mln Shqiptare ne zemer te athines dhe me miliona Arvanitas qe presin vetem nje shkendije. Shqiptaret jane popull fisnik me histori te madhe nga e cila nxjerrin perfitime edhe Greket edhe Serbet. Po te ze vetem disa shembuj. Aleksandri i Madh ishte me Origjine Ilire nga e Ema, Nena e Filipit babait te Aleksandrit ishte Ilire. Pirro i Epirit ishte Ilir nga fisi i Moloseve. Konstandini i madh ishte ILIR.

   Per Pirron e Epirit greket dogjen camerine vetem per ta vjedhur historine, Duan qe te vjedhin Aleksandrin nga FYROM-i i Sllaveve, te vetmit qe e meritojne emrin Maqedonas jane Shqiptaret pasardhes te te njejtes rrace me Iliret. Te gjitha keto shtete kane ndertuar histori te vjedhur dhe me vjedhje duan ta vazhdojne. Sa per Turko Osmanllinjte nuk u ka dale akoma Dajaku qe u ka dhene Skenderbeu prandaj hidhen si kakaper dhe nuk e kaperdijne dot.

  3. miro says:

   o naim ti ne rall te pare nuk e ke emrin shqiptar p e ke turk e dyta greqia eshte nje rej sthteteve me te vjetra ne bote turqia si shtet ka 550 vjet elle kur ka hum luften e pshtoi anglia ja qifsha rropt ku ti ken juve ju ka pru turku ne kosov kosova ka ken e malit zi elle srbis tash ashte e juve por nuk i dihet sa ka me ken e juve deri sa e keni ameriken jeni ne regull po ishalla ka me ik amerika per lesh nje dite

 28. halil says:

  Gezimo ke bere nje koment ku ben nje pyetje se: pse shqiptaret jane konvertuar ne muslimane dhe serbet fqinj jo? mjafton ti vetem kesaj pyetje ti gjesh pergjigje dhe me beso nuk do kesh nevoje fare te na besh rrolin e nje neopatrioti te felliqur neper komentet tua po aq te felliqura dhe te mbushura me mllef parahistorik.

  1. Gezim says:

   Une bera pyetjen, pergjigjen gjeje ti neqoftese je i afte qe ta besh ate !

 29. halil says:

  do te thote gezimo se nuk eshte perdor dhune dhe barbari sic pretendon ti dhe mendje te tjera te semura si e jotja,, por shqiptaret kene qene me te predispozuar per te nderruar fene.
  O Gzimo nuk mund te qendroj ne kembe nje perandori aq gjate vetem me dhune une nuk perjashtoj rate qe edhe mund te jete perdor dhune per fene, ashtu sic mund te jete perdor edhe nga romaket, perset, hunet, sic perdorin amerikanet sot etj etj.

 30. plaku says:

  Cakalli7,
  Te falenderoj per debatin civil. Me vjen keq, por nuk arrij te kuptoj mendimin qe ke ti per kombin tend ne pergjithesi. M.gj.se nuk jam dakord me ty, kuptohet qe mendimin tend e respektoj. Pershendetje.

 31. dritani says:

  Per cfare otomanizimi angazhohen shumica e intelektualeve shqiptare nga Kosova? Perpos xhepit te tyre, asgje tjeter nuk ju intereson. “Klasa” e ashtuquajtur intelektuale neo-otoman nuk kane asfare morali. Shikoni sot intelektualet e pas luftes ne Kosove. Jane te “nxjerrur” me direktiva. Vaj halli per ne. Se kam idene se nga do te na vie ndonje ndihme e mirefillte pro-shqiptare.

 32. Albo says:

  O Rexhep, mbajini ende emrat e sidmos MBIEMRAT Sahiti, Hajrullahu, Bislimi, Selimllari, Tahirllari e gjithfare jashteqitje turku, se shqiptari me emer Hasan Mehmeti, Mahmut Qerimi etj etj eshte per faqe te zeze. Ashtu sic do te quhen greker Kristo Janaqi e Pani Kirjaqi. Ashtu sic po quhen ata me mbiemra Nikoliqi, Novoberda, Novosella, Babiqi, Dobra, Zharku si serbe te shqiptarizuar. Mire ua bejne te gjitheve kur shkojne e i marrin emrat e katundeve te emertuara serbisht nga serbet edhe i bartin si mbiemra te tyre. Vete e kane lype shqiptaret kur kurre per identitetin e vet s kane mendu.

 33. shkodrania says:

  Pergezoj z.Sahitaj per shkrimin dhe me vjen shume keq qe akoma ka ne trojet tona ca Halila qe nuk kane asgje shqiptare por qe dine vetem te flasin shqip!!!Shqiperia ndodhet ne Europe e jo ne Azi .Nuk e di sa ju japin turqit juve nga Kosova qe te beni tifozllek per te por “ku eshte balta me e embel se mjalta ? Ne SHqiperi !Mos e harroni kurre.

  1. miro says:

   shkodrane e paske saldu trego ju turqve

 34. Albhighlander says:

  Une nuk mund te besoj nje histori te shkruar nga histo-politikane.. Nuk besoj asgje nga ajo cfare ka ndodhur ne 39-44, ngjarje e ndodhur ne shekullin XX, dhe aq me pak jame i destinuar te besoj ate qe keta pseudo-historjane te edukuar me kulture marksiste-leniniste kane shkruar per nje periudhe qe konsiston ketu e shekuj te shkuar. Patriotizmi eshte dicka tjeter, e verteta dicka tjeter. Kur Maqedonia shkruante brockulla per shqiptaret ne beme cmos qe dicka e tille te mos ndodhte. Cfare ju ben te mendoni se e njejta situate nuk po ndodh edhe ndermjet nesh e Turqise?

 35. leonard says:

  Nje shkrim qe analizon disa probleme ,te cilat po qarkullojne ne mjedin tone shqiptar.Analiza asht realiste,por ne nje vend,nese nuk asht lapsus,asht dashakeqe,aty ky papen e krahason me sulltanet apo me gjeneralet e luftes.Artikullshkruesi duhet ta korrigjoj at pjese,ose duhet te jap argumenta.

 36. irfani says:

  Pik se pari pse deri me sot askush nuk shkruan agje per historin shqipetare ne trojet iliro dardane para ardhjes se imperis otomane ne trojet tona.A thua vall historia jon fillon gjegesisht me ardhjen e otomaneve nen nje.Nen 2 ispiron ti thua se krishterizmi pas ka ardhur ne viset tona ende para qe te vjen ne rom nje gje te cilen e argumenton me kete qe eshte shkruar ne ne eeprat e apostujve (Bibel) qe Sh. Pali e ka themeluar bashkesine e pare te krishtere pikerisht ne Durres, para asaj te Romes.Pra nje gje qe seshte e vertet ne ate koh krishteret nuk kan qen te ndar ne dysh si sot ne ortodoks dhe roamko karolik por kan qen nje dhe selin e kan psur ne Kostantinopoj ose Itambolli i sodit ku edhe soot e kesaj dite eshte selija krishtere ortodokse.Pra un parshtroj kete pyetje se gjith historia shqipetare fillon me ardhjn e otomaneve dhe me marjen e Gjergj Kastriotit ne oborin e sulltanit dhe stervitjen e tij si ushtarak pra zoteri me tregoni dhe me argumentoni se ku ja kan ndryshuar fen Gjergjit osmanlit pra me dhenjen e nofkes Skenderbeg jo zioteri nofka ju ka dhen atij ne emer te luftetarit ton te madh i cili e ka zaptuar edhe aleksandrin gjegjesisht iskenderin ne gjuhen arape dhe ate turke pra Aleksandrit te madh pra ne turqisht Byjyk Ikskender. pra ata me kete nofk e kan nderuar Gjergj Kastriotin pra po te kishin dashur te ja ndryshojin fen.Nen 3 Zotri Sahitaj pra imperia otomane i zgjodhi shqipetaret si aleat te tyre per shkak qe ne i kishim armiqet e perbashket pra te 2 palet ne njeren an vizantinet ortodoks te cilet per veq qe benin gjenocide ne vrasje dhe plaqkitje qnjerzore ndaj popullit shqipetar ata jan shkaketaret kryesor te cilet na i sollen skllavet nga karpatet ne trojet tona ilire diku ne shekullin e 6 nderkaq te njejten gje na e benin edhe roamket gjegjesih venediku duke na romakizu ndoshta mu edhe ketu gjindet shkaku qe shqipetaret e perqfojin islamin si fe edhe ate masovikisht.Pra me kete dua ta perfundoj pra zoteri te nderuar pra a e dini ju se qka eshte dikush te sundon 550 vjet me besoni se ne qofse me te vertet do te ishte ashtu si kur qe ju pe thoni se kan ber asi krime dhe se kan pre shqipetar ne at menyr sikur qe ju e pershjruani ose nuk do te kishte shqipetar sot ose nuk do te kishte mundur qe ajo imperi me varvarizem te ketill te rin jo ne viset tona por askund ne bot se varavarizmet te ketilla sikur qe po e nenevizoni ju zoteri duka pasur sot arme me te nfryshme te sofisticuara nuk mund te zgjasin me shum se 3 apo 4 vjet e jo 550 vite edhe ate me shpata me shigjeta dhe me kopje te cilen qdo njeri mund te ta ket shum leht ne duar te tyre pra duke pasur tankse e aeoplana e topa te ndryshme e raketa akush nuk mundet te sundon ashtu sikur qe thuani e jo me at armatim te cilen un e ceka me lart pra me kaq un jam duke e perfunduar dhe shpresoj qe dikush nga ju do te hukumtoj pak edhe histotin e para otomanizmit ne vist tona ilire dardane dhe me ate edhe do ti mer pergjigjet se pse shqiptaret masoviksht e pranuan islamin si fe e jo turqizmin siku ketu dikush po mundohet me jau vesh klm.

 37. marketin says:

  femijnore me duken edhe pse shume te rendesishme jane per diskutime shkollore e jo per koka si ju une nje minister turk grek o cfardo kjofte nuk e ve as ne “cenef”(allaturka)sepse atanuk vijne te na vizitojne per syte e bukur te shqiptareve por per te ngatrru shqiptaret nder vedi,”percaj e sundo “e me zgrraps ndoj cope prej atij vendi,me falni per nderhyrjen,ju pershendes te gjitheve,pervec turqve,grekeve e serbeve..

 38. edi says:

  Rrnofsh o inderuari Rexhat Sahitaj,
  Një përmbledhje të kesaj historije ma komplete ende nuk kam lexuar. Shum qartë dhe të vërteta këto fjal tuajat që as bomba atomike nuk i luan.
  Të falenderojm shum, je i nderuar si shqiptarë i vërtet

 39. komentuesi says:

  Ne sot mund të mburremi gabimisht se populli shqiptar ka dhënë ndonjë papë, ndonjë sulltan, ndonjë gjeneral të ushtrive pushtuese, por në fakt ata ishin kriminelët e popullit te tyre.
  Çfarë krimi beri Papa shqiptar, sipas këtij autori ?
  Kështu qe edhe për Papa Klementin XI – Albani mund te thuhet se me mire e dine te huajt shqiptarizmin e tij se sa e dine në të vërtete vete shqiptaret, te cilet ne tjetersimin e tyre gjate sundimeve te huaja janë larguar pak a shume nga traditat evropiane. Qëndrimet politike dhe origjina e tij shqiptare do te ndikonin qe Kardinal Francesk – Albani te zgjidhet Pape, për te dhëne një kontribut me te madh edhe në jetën politike ne ato vite, kur Evropës po i kërcënohej rreziku nga Perandoria Osmane, e cila mbante nen sundim gati te gjithë Evropën Juglindore.

 40. Seldi says:

  I nderuar zoteri i shkrimit, emri juaj Musliman nuk ju ben aspak te besueshem ne ato qe thoni.
  Ka vende ne bote qe kane qene kolon dhe sot flasin gjuhen e ish pushtuesve dhe e kane per nder kete gje. Ndersa ne kemi ngelur akoma tek Turku, edhe pse me shume Shqiptare vrau vete Skenderbeu sesa turqit ne 500 vjet sundim. Ne fillim te shkrimit akuzoni turqit per ndarje ndihmash jo korrekte, edhe kur na japim kemi naze? Cdo histori ka nevoje per ndryshim, dihet qe historine e shkruajne fitimtaret, dhe shqiptaret dihet qe kane 1000 vjet te humbur perhere, te pakten mijevjecarin qe lam pas.
  Duhet te jeni te ndergjegjshem qe ne 500 vjet sundim te turkut, teresia territoriale shqiptare u ruajt, dhe u nda ne vilajete. Ku jane sot ato vilajete? Ja pra qe turku ishte thjesht gjahtari, hienat paskan qene vende te tjera..

 41. kemajl Stagova says:

  Duhet ta dim te gjith se feja e shqiptarit eshte shqiptaria harrone or te mjer ndaret musliman katolik Skenderbeu eshte hero gjithekombetar dhe me te ne duhet te krenohemi e jo te ofendohemi

 42. hadi says:

  E knova letren e ktina kalemxhiut, Sahitaj ,besa ja kqyra edhe qehren .Ky ,sa une e pashe, asht KUQALOSH,bile mu ba se ka naj tatuazh te Marxit, ne mos ne kofshe apo shpatull, ne zemer beli po.Ska faj i ngrati, qaty ju ka nal sahati dhe qaq ma.Po, nuk di qysh guxon me thane se Rugova para se me “shku” koka ba katolik. Kshtu po thote ky .Ani bre burre, nuk po ta za per kusur qi tu ka nal sahati aty te Lenini, po per rugoven Ma, ma- ma,! mos fol
  E ti ne dash me u kthye ne fene e te pareve tu, nuk guxon me u nal ne fene katolike sepse,edhe ajo nuk asht feja e te parve tu. Edhe ata(katolicizmin-krishterimin) e ka pru dikush ktu sikurse ate islame qe e paskan pru otomanet(thua ti gabimisht),osmanet duhesh.Pra, konvertohu ne paganizem se ashtu po ja qallafutshe me tahmin doli ku doli. Jo dost, jo.Historia nuk shkruhet simas tekeve tua..Historia e vertete shkruhet fill kur ti te futesh ne dhe, e ata pasardhes qe do vine ma vone e marrin kalemin dhe shkrujne historine edhe per ty bile kan me thane naj fjale. Ne mos kurrgja, kan me thane se filan fisteku, ne momentin kur po shuhej zjarre, bani yrysh e qiti benzine ne zjarr dhe e aktivizoj hala ma shume. Po per kete kane me shkrujt pasuesit per ty.

 43. mentori says:

  pershendetje te gjitve me prejashtim te pro turqve.
  po habitem me shqiptar se jan kundraj shqiptaris e pro turqis e aq ma keq pro osmanve.
  une kam nje koment per gjith ata qe kan shkru se katoliket kam kryqin e shkaut e te rusit,sa per informate per keta njerz pa asnje dite shkolle shqiptaret ose ma mire me than iliret si paraardhesit tone ket kryq e pranun qysh ne vitin 56 pas Krishtit kjo asht e dokumentume nga letrat qe shen pali ju ka dergu kishave,e ne ate kohe Sllavet nuk kan qene ne ballkan e ndoshta as qe kan ekzistu,e pra sipas logjikes se thjesht i bjen qe sllavet e kan mar prej nesh kryqin,ne duhet te jemi krenar per historin qe kemi si kristjan,une jam musliman po jo injorant.
  rrnoft shqiptarija,poshte gjak turkat

 44. ardita says:

  shum jeni qesharak disa nga ju qe i ndroni 550 nickname me ber komente palidhje e me ber propagande krishtere e ne fakt folni vetem rrena,kurse ky reshat sahitaj sa me tregoi gjyshi im ka kry shkollen ne gjuhen serbokroate dhe deri vone ka shkruar ne gjuhen serbe pastaj i ka ber vetit nam bile bile sot flet sikur te ishte ndonje patriot,e sa per krishterimin se si e moren iliret lexoni kronistin romak te luftrave aurel marcus dhe tregon se si i kan ngulitur dhe djegur femijet ilir ne kryq dhe duke i gozhduar ne form dielli neper “livadhe” (pasi qe iliret kan besuar ne kultin e diellit) vetem e vetem per ti ber krishter,e sa ka ber mir krishterimi tek iliret mjafton te mendojm se ku eshte ballkani sot pra e kan sllavet eh dikur ishte tok ilire,kjo eshte si pasoj e dobsimit te ilirve nga luftrat me romaket ku nuk munden ti kundervihen sllaveve gjat dyndjes se madhe sllave,,,,me vendosjen e sllaveve dhe mbasi lidhshin miqesi me sllavet edhe ata pak ilir(fise ilire) te krishter u asimiluan ne sllav,,,,ne kemi edhe rastin e skenderbeut icili me shum se gjysmen e familjes se vet kam fjalen gjinijen femrore bijat e motrat ia dha shkaut-sllavit do ia kisha ber nje pyteje une edhe keti autorit por edhe disave qe rin 24 or ne portale duke ndruar nickname e duke ber propagand rrena krishtere e pytja ime do ishte: Kush me siguron mua se policet serb qe vran Adem Jasharin nuk ishin nipat e nipave te nipave….nipave te nipave te Skenderbeut pasi qe ai motrat i pati te maruara me serb por edhe bijat pra kush me siguron mua ket….vetem nje injorant do mund ta injoronte ket,,,,e sa per ne perandorien osmane pothuajse te gjith rilindasit ton por edhe ata qe na shkruan ket alfabet kan qen ne qeverin Otomane por ndoshta autori ende shkruan ne gjuhen serbokroate dhe dikush ja perkthen ne shqip perndryshe nje njeri normal nuk mund ti quan rahman morina pothuajse te gjith rilandsit tone por duket se autorit i konvenon ti ben nam vetes te endroj per qirilicat serbe sepse po mos te ishin keta rilindas ton qe ishin ne nje far forme edhe themeluesit e par te shkollave shkornjave e letrave shqipe ky sot do shkruante ne qirilic e keta pothuajse te gjith ishin te priveligjuar me poste ne perandorin osmane …..vetem nje injorant mund te thot diqka tjeter por dihet mir se ne perandorin osmane shqiptaret kishin nen sundim Shqiperin,Kosoven,Gjysmen e Malit te zi,Gjysmen e Serbis,Maqedonin,Greqin e deri ne egjipt ,,,,mundeni me kerkuar ne google dhe do gjeni gravura te shqiptareve ushtrave shqiptar duke i ra qiftelis midis egjiptit gjat perandoris osmane ….besoj se autori do te lexon pak me shum se paku mos ti quan “me nofken rahman morina” ismail qemalin, ,vaso pash shkodranin(krishter),vllezerit frasheri etj etj

 45. bekimi says:

  Zejnel Husa(1) burre i burrit
  I vuri frerin kaurit,
  ruajti kalane e Sulit,
  kalane e Sulit e roi,
  duaj te mirr arhjigoi,
  me koke te ti e pagoi,
  Zejnel Hyse, ku me je,
  nje muaj muhasere,
  sose rizak, xhephane,
  se leftonje me More(2),
  me More e me Junan(3),
  me dufeqe, jatagan,
  mbronje vent, mbronje vatan.
  O Zejnel Husa me derte,
  me palle ne dore mbete,
  per vatanin tent ç’u trete.
  Zejnel, te penes veziri,
  nga dovleti vjen tagdiri,
  bres i ardhur nga Misiri.

 46. bekimi says:

  turp per autorin ta quan Rahman Morin->Ismail Qemali eshte turrp Ismail Qemali ishte ne qeverin otomane por shpalli pavaresin e shqiperijes ,lehxo me shum rexhat kush i coptoi trojet shqiptare ne konferencen e londres me 1912.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Array
(
  [0] => WP_Term Object
    (
      [term_id] => 11
      [name] => Blogu TemA
      [slug] => blogu-tema
      [term_group] => 0
      [term_taxonomy_id] => 11
      [taxonomy] => category
      [description] => 
      [parent] => 0
      [count] => 8196
      [filter] => raw
      [cat_ID] => 11
      [category_count] => 8196
      [category_description] => 
      [cat_name] => Blogu TemA
      [category_nicename] => blogu-tema
      [category_parent] => 0
    )

)
Top
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X