#NdihmoniAnxhelen/ Jepni edhe ju kontributin tuaj sado të vogël per ti rithyer buzëqeshjen /Anxhela Nocka. Kliko Ketu
mbyllet per 10 sekonda ose kliko X

Sindikalistët e Bashkësisë Islame duan islamin tradicional në Kosovë

Vetëm një ditë ekzistencë si organizim i është dashur Shoqatës Sindikale të Punëtorëve të Bashkësisë Islame të Kosovës për të sqaruar një pozicionim që Bashkësia Islame e Kosovës s’po e bën as pas shumë vjetësh ekzistence.

“Islami tradicional duhet të zbatohet në Kosovë”, ka thënë Idriz Bilalli (në foto).

I zgjedhur kryetar i një shoqate, themelimi i së cilës është prezantuar të martën, imami i Xhamisë në Podujevë ka thënë se mosdistancimi i BIK-ut asnjëherë ndaj elementëve të rinj të besimit islam jep të kuptohet që në këtë organizëm nuk mendohet njëjtë.

“Ne jemi thellësisht të interesuar që të ruhen ato vlerat të cilat i kemi trashëguar nga të parët tanë, gjyshërit tanë, hoxhallarët e tanë, pra praktikimi i islamit tradicional”, ka thënë Bilalli. “Deri tash kreu i BIK-ut asnjëherë nuk është distancuar nga veprimet radikale të kohëve të fundit”, është shprehur Bilalli. “Kjo gjë (mosdistancimi ndaj elementëve të rinj të besimit islam) jep të kuptohet që aty është një koalicion në heshtje me këto shoqata e individë që nuk kanë të bëjnë fare me praktikën tradicionale të aplikimit të islamit në Kosovë”.

Bilalli ka thënë se shoqata që ai drejton i mbështet kërkesat e besimtarëve islamë për ndërtimin e xhamisë në qendër të Prishtinës, lejimin e shamisë në shkolla dhe institucione dhe futjen e mësim-besimit në arsimin parauniversitar. Por ai ka hedhur kritika në drejtim të BIK-ut për mospërgatitje paraprake për një gjë të tillë.

“Kërkesat për ndërtimin e xhamisë, shamisë dhe mësim-besimit janë parimore, por qasja e BIK-ut për realizimin e këtyre të drejtave është e gabueshme dhe ka rezultuar me mohimin e këtyre të drejtave nga ana e institucioneve tona”, ka thënë ai. “Është futur në rend dite në Parlament çështja e shamisë dhe e mësim-besimit pa përgatitje paraprake nga BIK-u, çka për një gjë të tillë kërkohen një mori përgatitjesh paraprake: nuk është bërë kuadri, as komisioni për hartimin e plan-programit, miratimi i buxhetit, konsensusi me të gjitha bashkësitë fetare në Kosovë”.

I pari i BIK-ut në Podujevë ka treguar arsyet që e kanë çuar atë dhe disa klerikë të tjerë të besimit islamë që të themelojnë Shoqatën Sindikale të Punëtorëve të Bashkësisë Islame të Kosovës.

“Arsye për themelimin e Shoqatës Sindikale të Punëtorëve të Bashkësisë Islame të Kosovës është barrikada apo mbyllja e brendshme e një klani në Bashkësinë Islame në krye me kryetarin e Bashkësisë Islame, Naim Tërnava, që nuk ka lënë të depërtojnë njerëz përveç të klanit të tij, të cilët janë servilë të tij”, ka thënë Bilalli. “Pra, janë shkelur të drejtat e të tjerëve ku janë larguar njerëz nga puna siç është rasti i Xhabir Hamitit vetëm pse nuk janë pajtuar me mendimet e këtij klani”.

Gazeta e ka provuar që të marrë një qëndrim nga BIK-u, por në këtë organizëm nuk kanë pranuar të mërkurën që të deklarohen.

“Të enjten kemi takim dhe do të dalim me një qëndrim për këto”, ka thënë sekretari i Kryesisë së BIK-ut, Resul Rexhepi.

Ndërkohë një qëndrim kundër zbatimit radikal të islamit në Kosovë e ka dhënë edhe profesori i Studimeve Islame, Xhabir Hamiti. (koha ditore)

45 komente në “Sindikalistët e Bashkësisë Islame duan islamin tradicional në Kosovë”

 1. Drini says:

  Si ka mundesi qe vetem ne kosove bejne vaki te tilla gomarlleqe?

  1. Gabriel Garko says:

   Duro se ka akoma..
   Kur ti shikosh kur te vijne me mijra, jo per me votue ne Tirane, por per te ngritur b…ën perpara Heroit ton Kombetar alias Atletit te Krishterimit.

   Dhe ne kerkojme te Integrohemi ne BE… Keta fondamentalist do ta terheqin Shqiperine drejt anadollit apo me tutje..

   Per dreq i ndihmon dhe rruga e kombit…Ata as qe duan te na kuptojne ne ketej gardhit e pse duhet ti lejojme ne qe ta ushtrojne ritin e B…th ngritjes ne mes te tiranes. Le te veshin perçet dhe tutje anadollit mbase gjejne atje rrenjet…

   1. EDI DETROIT says:

    Perse te vine ne Tiane, per tu falur???. Eshte e thjeshte kjo pune: Vendosni regjimin e vizave dhe mos lejoni ta kthejne Tiranen ne Teheran te Europes.

   2. drilon says:

    qenke lop i madhe more ti, halabak, idiote e trudal. po pse shan more kur nuk din te lexosh dhe nuk kupton fare nga ajo qe eshte qellim i ketyre njerzve, po nejse se ti njeri nuk qenke, prandaj flet e shan palidhje lopqare, gabel e rrebel.

    1. raimondi says:

     Ore mik kjo feja Islame eshte nje fe qe mbjell ne shpiritn e besimtare3ve vetme urrejtje per Progresin dhe modernizimin e jetes

     ——-Do ishte shume mire te behej nje referendum qe kjo lloj feje te mos praktikohej fare as ne Shqiperi, as ne Kosve

     -Ne thelb Feja islame eshte kunder interesave te Kombit shqiptar,sepse kjo eshte kunder modernizmit te jetes
     dhe nga ana tjeter kjo perkrahet nga ato shtete qe jane aleate me armiqte tane

     ——-Te gjitha shtet Islamike jane kunder Ksovoes dhe pro Serbise –Arabet jane te te deklaruar kunder kombit shqiptar———Ndaj nuk ka asnje arsye qe ne te lejojme kete lloj feje qe eshte kunder Interesave jetike te Kombit Shqiptar

     ———- Ata shqiptare qe duan te praktikojne kete lloj feje ,le te shkojne ne Arabi

  2. hysni dajaku says:

   mos ja merr per keq te lutem shume,,asnjeri se ka kuptuar kete,,e ka fjalen per Islamin,dmth per Kastriot Islamin!!!

  3. Neorealizmi says:

   BLERIM LATIFI

   Kontrabanda e sheriatit nën etiketën e të drejtave të njeriut.

   Shkolla nuk është institucion i prodhimit të xhematit, por i zhvillimit të mendimit kritik, i mendimit që dyshon në të “vërtetat e gatshme”. Religjioni nuk kërkon njerëz që mendojnë me kokën e tyre, në mënyrë të pavarur, por besimtarë, xhemat. E shkollat publike nuk janë për këtë punë. Përfundimisht nuk janë
   Rëndom debatet publike zhvillohen për t’i qartësuar çështjet apo dilemat për të cilat është i interesuar publiku. Debati i këtyre ditëve për edukatën fetare duket të mos ia ketë arritur ende këtij qëllimi elementar. Ka një mosmarrëveshje themelore në mes atyre që kërkojnë me ngulm që edukata fetare të futet në sistemin e arsimit publik të Kosovës, atyre që janë kundër kësaj dhe një pjese tjetër që nuk identifikohet me organizatat fetare, por që është pro edukatës fetare në shkolla.

   Kjo mosmarrëveshje duhet zbërthyer duke u nisur nga dallimi i njohur në mes dy formave të mësimit fetar në shkollat publike.

   Ky është dallimi në mes të mësuarit mbi religjionet dhe të mësuarit të religjionit.

   Të mësuarit mbi religjionet nënkupton disa gjëra. E para: ky i mësuar bazohet mbi pranimin se ekzistojnë shumë religjione. E dyta: të gjitha këto religjione janë të barabarta dhe njohuritë mbi to duhet të merren në mënyrë të barabartë dhe neutrale. Për më tepër ky i mësuar mbi religjionet bazohet mbi faktin se gjatë historisë religjionet kanë ushtruar ndikim të madh në jetën e shoqërive, prandaj ato duhet të njihen në mënyrë që njohja jonë për shoqëritë të jetë sa më e pasur dhe më e argumentuar. Në një shoqëri liberale askush nuk do të ishte dhe nuk është kundër kësaj forme të mësuari mbi religjionet dhe kjo është kështu edhe tek ne. Kurikulumet e shkollave tona publike e reflektojnë shumë mirë këtë. Nxënësit tanë mbajnë mësim disa vjet rresht në lëndë të tilla, si historia, edukata qytetare, e pastaj më vonë edhe sociologjia e filozofia. Në të gjitha këto lëndë flitet për religjionet, për kohën dhe kontekstin e lindjes së tyre, për konceptet edhe përfytyrimet e tyre mbi Zotin dhe botën, si dhe për ndikimin e tyre në rrjedhat dhe ngjarjet e rëndësishme historike. Dikush mund të thotë se ky lloj i të mësuarit mbi religjionet është i shkapërderdhur në shumë lëndë dhe do të ishte mirë që të bashkohet në një lëndë të vetme. Kësisoj perspektivat e ndryshme teorike do të bashkoheshin në një kurikulum të vetëm.

   Krejt kjo është në rregull, punë e thjeshtë pedagogjie, por problemi nuk është këtu. Organizatat islamike që po bëjnë zhurmë rreth kësaj çështjeje nuk po e kërkojnë këtë lloj të të mësuari. Ato po kërkojnë të mësuarit e religjionit, që për ta është vetë islami. Kërkesa e tyre bazohet mbi bindjet e tyre fundamentaliste se ka vetëm një religjion të drejtë dhe të vërtetë në këtë botë dhe ky është islami. Sipas tyre, të gjitha besimet e tjera janë të gabueshme dhe nuk duhet humbur kohë me to. Zoti është vetëm me myslimanët dhe pesë miliard njerëzit e tjerë të botës janë në rrugë të sigurt drejt ferrit, madje edhe një grua që gjithë jetën e saj e kishte kaluar duke ndihmuar të mjeruarit e kësaj bote. Si mund të kuptohet pse Nënë Tereza duhet të jetë në xhehenem, ndërsa të jenë në xhenet ata që përditë hedhin në erë njerëz të pafajshëm nëpër rrugët e Bagdadit apo Kabulit, duke shpresuar se në botën tjetër si shpërblim do të marrin pesë, gjashtë apo më shumë virgjëresha? Zotërinj fundamentalistë, ky nuk është moral hyjnor, ky është moral i kodoshëve, moral i haremit.

   Por të kthehemi tek kërkesa në fjalë. Ajo është formuluar si “kërkesë për futjen e mësim-besimit”. Bartësit e saj po kërkojnë t’u mësohet fëmijëve besimi religjioz, në kontekstin aktual besimi islam. Çka do të thotë kjo? Në shkollat publike të Kosovës të mësohet Sheriati dhe krejt këtë e bëjnë duke manipuluar me terma të tillë si “të drejtat e njeriut”, “standardet evropiane”, duke fyer kështu intelektin e kësaj shoqërie. E them fyerje të intelektit, sepse nuk duhen shumë njohuri për të ditur se Sheriati dhe Të Drejtat e Njeriut janë dy kode morale dhe juridike që e përjashtojnë njëra- tjetrën. Nuk mund ta kontrabandosh sheriatin nën etiketën e të drejtave të njeriut. Të marrim vetëm një shembull të thjeshtë: lirinë e besimit. Në konceptin e të Drejtave të Njeriut liria e besimit ka dy anë, është një e drejtë e dyfishtë, sepse kjo liri nënkupton si të drejtën për të besuar, ashtu edhe të drejtën për të qenë ateist, apo indiferent në punët e religjionit. Sheriati nuk e njeh konceptin e lirisë së besimit, dhe rrjedhimisht as të drejtën për të mos besuar. Në Sheriat ateizmi është krim, ashtu siç ka qenë edhe në Evropën e inkuizicionit mesjetar të kishës së krishterë. Nuk mund ta kontrabandosh sheriatin nën etiketën e shërbimit social ndaj të rinjve të prekur nga dukuritë e drogës e alkoolit. Nuk ka argumente se feja ofron zgjidhje për këto probleme. Po të ishte ashtu nuk do të kishte nevojë që në disa vende arabe ku islami është i fuqishëm shtetet të përdorin të ashtuquajturën “polici morale”, e cila me vetë faktin se ekziston tregon se në ato vende shkelen masivisht rregullat e moralit fetar.

   Duke dashur të fusin në shkollat publike “mësim-besimin islam” këto organizata islamike bien në kundërshtim me parimin themelor të shkollës dhe universitetit modern, e ky parim thotë se shkolla nuk është institucion i prodhimit të xhematit, por i zhvillimit të mendimit kritik, i mendimit që dyshon në të “vërtetat e gatshme”. Religjioni nuk kërkon njerëz që mendojnë me kokën e tyre, në mënyrë të pavarur, por besimtarë, xhemat. E shkollat publike nuk janë për këtë punë. Përfundimisht nuk janë.

 2. Amsterdam says:

  Çfarë sindikate ishte kjo? Kisha dëgjuar sa e sa gjëra, por për këtë lloj shpikje nuk ma kishin zënë veshët. Këta tradhtarë të Gjergj Kastriotit duhen shqyrtuar gjenetikisht, sepse kushedi nga vijnë. Vetëm gricen e grinden, sepse si qytetërim vetëm trahananë dhe bakllavanë kanë lënë. Hajt t’i gëzoni!!!

 3. Drini says:

  Gabrielo, “vellezrit”tane andej kufirit nuk i ze gjumi per ne. Po mbasi e kan marre vesh qe ushtrine tone e shthuri sali-gadafi, kan frike nga ndonje sulm ajror dhe vijne ne Tirane e ngrejne bythen perpjete qe tju duket avioneve te huaj si kunderajror.

 4. Saimiri says:

  Keta qelbanike anadolli duan te imponohen ne kosove, me nje qeveri si ajo e Thaçit ndodhin gjera te tilla…bastarde antishqiptare

  1. plaku says:

   Une vete jam ateist dhe jam i interesuar te di sa me shume ne lidhje me fete ne pergjithesi.
   M.q.s. me siper behte fjale per “islamin tradicional”, jam shume i interesuar te di se cfare eshte ky. Duke ju falenderuar paraprakisht per pergjigjen e shpejte, pershendetje.
   .

   1. Kosovari says:

    Islami Tradicional është lëvizje e re (e viteve të fundit) e cila përpilon ligje të posaçme të jetës së secilit njeri në këtë botë dhe rekruton ushtri të armatosur ose mafi komerciale kundër besimeve të njerëzve të tjerë. Kjo lëvizje bazohet në idenë se prijësit e tyre fetar ose politik janë përfaqësues zyrtar të krijuesit të jetës së secilës krijesë në këtë botë.

    1. plaku says:

     Kosovari,
     Falemiderit per pergjigjen e shpejte dhe te kjarte. Ne se kjo levizje eshte keshtu sic thua ti, atehere une jam kunder kesaj levizje. Pershendetje

   2. suzana says:

    plaku,
    islami tradicional, me sa e dij une ka ekzistuar ne Kosove deri me ardhjen e ketyre rrymave te reja ekstremiste. Kur une jetoja ne Kosove, keshtu dukej islami:
    njerezit ishin te lire dmth ishte pune e tyre se a venin ne xhami apo jo, shumica e popullsise nuk dinte te falej (vetem ca lutje kryesore thonin), xhami kishte shume pak, (ne krahasim me sot), ramazani agjerohej ne mase shume me te vogel se tani, ne thonim: ZOT i madh na ndihmo, tani thuhet Allahu ekber, ne ate kohe xhamite i vizitonin kryesisht pleqte apo burrat ne moshe, numri i vizitoreve te rinj ishte shume i vogel, shamine e mbanin vetem nenat tona dhe ate kryesisht neper fshatra, (une ne ate kohe nuk e dija se kjo kishte te bente me islamin, mendoja se eshte tradite), Festa e Bajramit nuk ishte “madheshtore”sic eshte sot, kreret e bashkesive fetare vinin ne media e TV kryesisht permes komunikatave, jo si sot qe per cdo mbremje i ke ne tv, njerezit nuk mbanin mjekrra, perveq pleqeve ne moshe qe une besoj qe me shume kishte te beje me moshen se sa me fene, bile edhe ata ishin shume te pakte.
    Qyteti i Prishtines ka qene (fale Zotit) eshte edhe sot, nje fole dashurie per te rinjte, vajzat dhe djemte veshnin rrobat me moderne dhe ekstaravagante (xhinse, minifunde etj,) dhe asnjeri nuk e kishte mendjen ateher per islamin, ishte vetem problemi si te qliroheshim nga Serbia ateher.
    Keto qe po ndodhin sot ne Kosove, jane te huajat per neve, fatekeqesisht njerezit manipulohen shume shpejt dhe leht, por besoj qe nuk do ti arrijne qellimet e tyre ogurzeza.
    Shikova nje interviste mbreme ne RTK me Adem Demaqin, dhe u kenaqa nga fjalet e tij, eshte e pabesueshme qe me gjithe qfare ka perjetuar ai njeri gjithe jeten e tij, eshte aq i zgjuar, aq patriot dhe aq politikane i menqur.
    te pershendes,

    1. tourkofagos says:

     Suzana,pershendetje!
     Shof qe diskuton me zjarr dhe ke nostalgji per Kosoven,per jeten dhe cdo gje kosovare[eshte teper normale,sepse vjen prej andej]por mos ka ardhur koha[me gjithe keto gjera qe sot jane nxi,sipas teje] qe se fundi nuk ja vlen te simpatizosh e te ushqesh nostalgji,per nje vend qe nuk te shpreh,nuk te perfaqeson!!!!!Ta them kete gje,sepse kete ndiej une per Shqiperine,mbase gabohem,do te ishte absurde te mendonim te gjithe njelloj!Kur shkoj ndonjehere ne Shqiperi,ne diten e 3,dua te iki,te largohem edhe pse kam 5vjt pa shkuar,sepse me merzit c’do gje,njerezit,menyra e komunikimit,e pershendetjes,sherbimit ne dyqane apo kafenio,pa permendur ketu,sherbimet shteterore,qe normalisht jane cnjerzore!Eshte e tmerrshme mendoj,sepse shumica e shqiptareve,kane emigruar,pane boten dhe nuk u falet te jene ne kete gjendje mizerie,ne total,sikunder ishin dikur nen thundren e bastardit enver hoxha!Mendoj se do te na duhen,te pakten 150vjt,akoma per tu afruar,ado pak evropianeve!Nuk e di a eshte e njejta gjendje ne Kosove,por mendoj se me keto qe botohen ne shtyp,nuk ka se si te jete ndryshe!Suzana,te uroj nje fund jave te gezuar,thx!

     1. suzana says:

      hahaha, tgf, ke plotesisht te drejte, e njejta gje ndodhe edhe me mua, me shume merzitem kur shkoj e shof gjerat si jane, se sa kur nuk shkoj fare. Por te them te verteten edhe pse nuk kam pasur kurre ndonje jete qe do tia vlente atje, prape kam nostalgji te madhe dhe e dua shume ate vend. Te te them te drejten, njerezit ne kosove jane shume njerez te mire, (se paku ata qe njoh), jane shume te dashur, sidomos kur ju “dhuron”ndonje euro, une nuk i le fajin popullit per gjerat qe tash po ndodhin atje, te gjitha fajet i kane njerezit e dyshimt qe me apo pa pelqimin e qeverise po e prishin imazhin e atij populli. Me dhimbsen njerezit atje sepse shumica prej tyre punojne si skllever per te siguruar buken e femijeve te tyre, ndodhe shume shpesh qe per punen qe bejne nuk paguhen fare dhe prape vazhdojne ta bejne. Per dallim nga Shqiperia, neper dyqane e kafene, te presin si “mbret”dhe kur blen shume gjera, shikoj nje kenaqesi ne fytyrat e tyre.
      Sa i perket shkrimit tim lart, kjo ka qene ashtu siq e kam pershkruar, edhe pse nuk me ka pelqyer qe Kosova ishte myslimane, kurre nuk e kam ndjere ate qe tash ndjeje per kete religjion, kjo vjen nga shkaku se kur erdha ne Europe, pashe se myslimanet (arabe e raca te tjera si te te them, do te me sulmoj mendimi_im, ha ha,), pra ishin thjesht njerez te piste, edhe pse ne Europe, lagjet ku jetojne duken sikur eshte ndonje fshat marokan ne mes te Europes, nuk kane inat nga europianet, mbajne veshje te shemtuar, banesat ku jetojne (hyrjet, korridoret) jane jashtezakonisht te pista, peshtyjne ne mes te rruges e gjera si keto, pastaj jane shume dembel, shumica e tyre jeton nga asistenca, rinia merret me vjedhje e krime tjera me te renda dhe qahen perdit sikur po diskriminohen.
      pershendes,

   3. inspiron says:

    Plaku, islami tradicional nuk eshte gje tjeter veçse nje rryme e lindur diku rreth shekullit XVII e quajtur Vehabisem. Kesaj rryme i perkiste edhe Bin Laden e kompani. Behet fjale per nje interpretinm te Kuranit fjale per fjale.
    Nje gje duhet patur parasysh se nje liber i shenjte si Kurani ne se nuk interpretohet, por merret tekstualisht ashtu siç eshte, ndodh qe na dalin tipa si Bin Laden qe duan te mbjellin vdekje e shkaterrim kudo. Te kemi parasysh se ne emer te Zotit njeriu duke u hequr si zevendesi i Tij ne toke ka bere makabra e jo krime! Te krishteret ia kane bere te tjereve e ia kane bere ehde njeri tjetrit. Mjafton te permendim luftrat mes protestanteve e katolikeve. E kjo thjeshte per arsye politike e dominimi. E kane bere gjoja se nuk po e kuptojme se ç’u kishte lene trashegimi Jezu Krishti. Imagjno se kur te krishteret kane arritur te bejne se ç’kane bere ndaj njeri tjetrit duka pasur si trashigimi nje mesazh paqeje si ai i Jezu Krishtit!
    iu kthyer Islamit Vehabist, ose te ashtuquajtur teadicional, ne se nuk interpretohet Kurani tragjedi do te ndodhin ne bote e feja e Islamit veçse do te perbuzet prej kujtdo.
    Le te arsyetojme. Ne qe jetojme ne Perendim, i kemi pare e jemi duke i jetuar te mirat e tij. Ne te njejten kojhe kemi patasyshe se perendimi ka edhe te metat e veta. NJe gje duhet pranuar e d.m.th se perendimi ka arritur per sa i perket te drejtave te njeriut nje shkalle te larte. Ne se i veme veshin Vehabizmit keto te drejta te njeriut jane nje shthurje e asgje me teper. E justifikon si shthurje vetem e vetem se perendimi nuk e pranon Islamin, e se vetem Islami eshte pergjigjja e te gjitha èyetjeve te njeriut. Perendimi nepermjet revolucionit Francez e Iluminizmit ta ndaje nje here e pergjithmone fene nfa shteti. Dy sferat nuk e asgjesojne njera tjetren, por debatojne njera me tjetren ne kerkim te se vertetes. Shpresat e iluminizmit se njeriu do te perparoje vetem nese do te besoje ne shlence e cila mendohej te ishte ne zhvillim linear te pareshtur, kane deshtuar sidomos pas luftes se dyte boterore e shkaterrimit te planetit qe perparimi shkencor e shfrytezimi ne maksimum qe ne po i bejme planetit. Sot Dy gjera duhen patur parasysh qe njeriu nese beson vetem ne shkence e perparim material eshte i destinuar te deshtoje! Njeriu ka nevoje per anen shpirterore e kete s’e luan as topi. Ne te njejten kohe njeriu ka nevoje qe te mos shfrytezoje fene si pergjgigje te vetme. Shkurt puna, duhen shmangur ekstremet, duhet gjetur nje rruge e mesme.
    Ne botn arabe, intelektiualet arabe e sidomos grate arabe e kane kuptuar nje gje te tille. Maskilista e meshkujt injoante islamike te rrymes vehabiste ektremiste vazhdojne t’i mbajne ison injorances e dhunes alla Bin Laden. E konceptojne Iskamin si e vetmja pergjigje duke eliminuar çdo lloj pergjigjeje tjeter qe nuk perputhet me te. Keto lloj mentaliteti po e insaturojne ne Kosove sot keto ekstremiste e neser me ç’shihet do ta instaurojne edhe ne Shqiperi. Ekstremet nuk kan sjelle asgje t mire, asnjehere, por siç thote nje shprehje NENA E BUDALLALLEKU ESHTE GJITHMONE SHTATZENE e njeriu vazhdon te mbjelle mjerim, vdekje e shtypje te sojit te vet ne emer te Zotit! Une si i krishter besoj qe Zoti eshte teper i meshirshem, perndryshe do ta kishte zhdukur nga faqja e dheut kete qenie qe ne te njejten kohe eshte ne gjendje te jete i madh e ne te njejten kohe duke perdorur arsyen eshte ne gjendje t’ia kaloje deri edhe kafshes ne mizori kunder sojit te vet. E kete e tregojne njerez te tille si mendimi_im & CO. qe me postet e veta nuk bejne tjeter veçse nxisin urrejtje e mellefe ne emer te Zotit. Nje gje duhet te kemi parasysh se Zoti eshte tjeter gje e gjithmone do ta drejtje njeriun me vullnet te mire ne rrugen e Tij sadoqe keto dreqer te mundohen te mbjellin vdekje, perçarje e urrejtje nder Krijesat Tija.
    Islami sot per sot ka nevoje per njerez me kredibilitet te pacenueshem e t’i tregojne botes se ehste nje fe qe shpall tolerance dashuri e paqe ne mes te njerezve, perndryshe do te konsiderohet si feja e terroristeve e kasapeve dhe e maniakeve sekusale (72 virgjera ne se behesh kamikaze!!!!). C’te te them me teper, shpresoj qe nje dite Islami si fe e vertete te triumfoje mbi krimet e nje grushti morrash qe e kane bere prone te tyren.

    1. plaku says:

     inspiron,
     Une kisha keto gjera :
     – Shume faleminderit per shkrimin me brume dhe shume informativ.
     – Ti thua : “E kete e tregojne njerez te tille si mendimi_im & CO. qe me postet e veta nuk bejne tjeter veçse nxisin urrejtje e mellefe ne emer te Zotit.”
     Me vjen keq por une kam reth 9 muaj qe jam anetar i ketij forumi. Jam ateist dhe nuk kam pare ndonjehere ne shkrimet e mendimi-im qe te nxisi urrejtje te mllefte ne emer te Zotit. Perkundrazi ja dy nga shkrimet e mendimi-im :

     5 Shtator, 2011 më 10:22 am
     Un jam krenar qe jam shqiptar se ka qene caktimi i Zotit qe un te lind shqiptar por nuk me ben mua me te mire se nje afrikan, kinez, turk, arab, rus, te qenurit shqiptar,
     me bej veprat e mia nese jan te mira.
     1. mendimi_im thotë:
     5 Shtator, 2011 më 10:23 am

     Claus prsh.
     Te falenderoj per respektin.
     Kjo bote eshte ngjyra ngjyra dhe do te kete edhe dallime, por ajo qe na bashkon eshte mirekuptimi.
     Nderime

     – Jam plotesisht dakord me ty qe dashuri dhe vetem dashuria do te beje qe ne kete bote te kete paqe e mireqenje.
     Pershendetje.

 5. Kosovari says:

  Ja se si mund të bëhet njeriu profesor i studimeve islame në Kosovë ose sindikalist islam. Provimi ka vetëm këtë pyetje dhe betimi vetëm këtë pikë. Kush e ka sjellur fenë islame në Kosovë, me cilat metoda dhe për cilën arsye? Nëse përgjigjesh pa gënjyer rrëzohesh nga provimi.

 6. hasani says:

  Me vjen keq per niveli e ulet te kosovareve .Ne radhe te pare ata te shikojne arsimimin e tyre e pastaj te shikojne fete

  1. Mandi says:

   keta kastile gjate viteve te jugosllavise i kane lene injorante mor burre i kane lidhur me arabet e shiko si jane tani.

  2. Kosovari says:

   O Hasan, mos na merr inatin neve në Kosovë. Qeveria nga Prishtina është aq e zezë, aq lavire dhe aq e ndytë sa ajo nga Tirana.

   1. albaniafirst says:

    Tamam e ke. Kosovaret jane shqiptare si une dhe te tjeret ne kete forum. Vetem armiqte na kane dashur gjithmone te ndare.

 7. leverdia says:

  Hej ju nuk jeni duke e kuptuar se cka don ky te thote me islam tradicional. Une pik se pari dua ta sqaroj qe jam kunder te gjitha ketyre levizjeve per futjen e fese ne shkolle pasiqe nuk jam fetar aspak. Mirepo islami tradicional ne Kosove eshte ai qe eshte praktikuar para luftes. Ne ate kohe nuk kishe shamia, nuk kishe mjekrra te leshuara (qe kur i shoh me duket se jam diku ne Pakistan) dhe nuk kishe pantollona te shkurter. Edhe pse nuk jam fare fetar prap se prap me shume do te isha per kete islamin tradicional, sepse eshte shume liberal, nuk eshte shume ekspozues, nuk eshte imponues dhe cka eshte me e rendesishmja nuk eshte i rrezikshem. Kurse keta qe na kane dal pas luftes dhe deshirojn nje islam me ligje te sheriatit, une ju them te shkojn dhe te jetojn ne Iran se ketu kurre nuk do te arrijn te na imponojn nje stil te tille te jetes.

 8. Luani says:

  Sa here qe degjoj lajme te tilla nga Kosova , me krijohet nje bindje qe ne ketej nga Shqiperia nuk kemi asnje gje te perbashket me muxhahidinet kosovare. Nese do te kerkohet nje referndum per nje bashkim midis Shqiperise dhe Kosoves , padyshim qe vota ime do te jete : JO !

  1. Kosovari says:

   Si e ndien vetën Luan, ta lësh shqiptarin e ndershëm nga Kosova, nën qeverinë e partnerëve Thaçi-Tadiç me votën tënde kundër neve?

 9. D_malesia says:

  I NJEJTI MUT EDHE KY SI TE TJERET . JANE DUKE LUAJTUR MENSH NE KOSOVE , NQS NUK DONI DEMOKRACI ZGJIDHNI KOMUNIZMIN ESHTE SHUM ME I MIRE SE ISLAMI , TE JEP ME SHUM LIRI ….. TE SHKRETET JU PER MEND QE NUK KENI , EDHE TURP PER JU GJITHASHTU , TAMAN TE FLLIQUR NJESOJ SI PEDERASAT POR NE NJE MENYRE TJETER ,,,

 10. albaniafirst says:

  Keta jane debila qe perpiqen te ringjallin nje fe qe s’ka qene kurre e shqiptarit. Mortja qe si ha hajvanet qe na e nxorren bojen fare.

 11. Pena says:

  Nje fjale e urte thote”kush shikon prapa,ecen prapa”.Vellezer Kosovare,jemi te nje gjaku dhe na dhimbseni si pjeset e nje trupi,Te gjitha keto e mjaft te tjera behen per te larguar vemendjen nga problemet tuaja jetike.Shkjau nuk po le forme pa perdorur e gur pa levizur vetem qe tiu percaje,dobesoje e diskreditoje ne syte e botes se qyteteruar.Bashke me Grekun,ne keto 20 vjet ata e kthyen Shqiperine jo si nje shtet 100 vjet i formuar,por ne nje vend qe nuk di e nuk meriton te vetqeveriset.S.Berisha eshte kthyer ne vegel qorre te tyre vetem per te ruajtur karrigen dhe nuk po kursen asgje e asnjeri per kete.Puna e klerikeve fillon dhe mbaron ne objektet e kultit te tyre,brenda dogmave e riteve te njohura e pranuara nga besimtaret perkates,ne perputhje me ligjet e shtetit.Ju jini ende nje shtet i pa formuar.Nuk eshte ky problemi juaj kryesor tani.Nuk iu vjen me “zogu” ne dore.Perfitoni nga cdo rrethane qe e kini ne favor.Po te mernim mendjen e ketyre,ne sot do te shkruanim me alfabet arab,ne nje kohe qe edhe shteti me fanatik,sic eshte Turqia e ka braktisur me kohe ate alfabet.Edhe mediat,mendoj qe nuk bejne mire qe i lene kaq hapesire problemeve coroditese e pa “buke”.

 12. dritani says:

  + Folen muslimanet radikale,
  + Foli Filozofi Nexhmedin Spahiu,
  + Foli Politikani i se ardhmes Albin Kurti,
  + Foli edhe muslimani Tradicional qe ka kuptuar si duhet te jete QASJA por e ka sekret:
  “Kërkesat për ndërtimin e xhamisë, shamisë dhe mësim-besimit janë parimore, por qasja e BIK-ut për realizimin e këtyre të drejtave është e gabueshme dhe ka rezultuar me mohimin e këtyre të drejtave nga ana e institucioneve tona”
  + Foli edhe Koha Ditore qe per te bindur publikun e mbyll me nje qendrim te Profesorit te Studimeve Islame:
  “Ndërkohë një qëndrim kundër zbatimit radikal të islamit në Kosovë e ka dhënë edhe profesori i Studimeve Islame, Xhabir Hamiti”.

  “Lufte e Madhe” nervash. Na mbetet te presim se kush do t’i vere kapakun.

 13. tourkofagos says:

  ky mostra,eshte per te ardhur keq,por dhe fytyren e ka si turk,aspak fytyre shqiptare,,,,,fatale,qe njerez te tille,ndajne oxigjenin me ne!!!

 14. The truth says:

  Une jam shqiptare, jam besimtare, dhe besoj qe islami tradicional eshte islami qe i krijon mundesine njerezve si une, te jetojne jeten e vet dhe te praktikojne besimin e tyre te pakushtezuar dhe pa kushtezuar asnjeri, ashtu sic doni edhe ju te njejten gje per veten tuaj: t’ju lene te shihni punen tuaj.
  Humbja me e madhe e njerezimit eshte padituria. Para se te harxhoni kohen duke folur fjale te ‘ndritura’
  do te benit mire te kulturoheshit duke lexuar dicka ne lidhje me fete per te cilat jeni te interesuar te dini,dhe jo duke bere te diturit, trimat, patriotet, te emancipuarit……se deri tani nuk keni treguar asnje prej ketyre cilesive, perkundrazi………

  1. tourkofagos says:

   ke ndonje matrial,qe mund te na sugjeroje,myftiu im,,,,,nuk besoj se flet seriozisht dhe ke ndermend te na sugjeroje ndonje fotokopy te koranit,,,,,,do te ishte fatale!!!!

   1. plaku says:

    tourkofagos,
    Je burre apo burracak. Pergjigju pyetjes je shqiptar apo grek. Ne se je shqiptar dhe nuk e thua se ke frike se greku nuk do vazhdoje te te japi 300 Euro atehere me vjen me te vertet keq per ty more bukeshkale. Je burre apo jo. Thuaj thjeshte jam shqiptar ose jam grek dhe basta. Ne ketu ne forum nuk vrasim njeri. Nuk ma ha mendja qe greket te kontrollojne edhe kete forum, ne kuptimin qe ne se ti thua je shqiptar te te heqin 300 Eurot. Njeriu jeton per nje nder mor trim. Per mua me mire te te heqin 300 eurot se sa te jetosh si zvaranik duke hedhur balte per vendin qe te riti. Mallkuar qumushti qe ke marre nga gjiri i nje nene shqiptare. Nuk kuptoj se si mund te besh hije mbi dhe. Si do tju justifikosh femijeve te tu faktin qe mohon vendin tend. Lum ti qe je. M.gj.ate mendoj se te ka mbetur edhe nje pike e vogel e gjakut shqiptar dhe do behesh trim dhe te thuash thjeshte po jam shqiptar ose jo jam grek. Pershendetje.

    1. Berisha largohu says:

     plaku, qenke egersuar duke ofenduar tourkofagos, plaku jane thjesht shkembime e komente qe i merr era dhe nuk jetojne ne dosjet e shtetit komente qe behen ketu. Prandaj jane thjesht shkembime.

     1. tourkofagos says:

      hahaha,plaku,te te rekomandoj seriozisht nqs ke probleme me zemren mos kembengul,sepse perfundimi mund te jete fatal,,,,mosha ben te veten!!

     2. Gezim says:

      Ka filluar dhe i pyet komentuesit per kombesine Plakua.
      Nuk e di se cfare i djeg kaq shume dhe me sa duket nuk e ka inteligjencen e duhur ose nuk do, qe te kuptoj komentet.

      Keta mbetjet e Anadollit, ndonje dite do te bejne edhe Bin Ladenin apo Gadaffin Shqiptar, sepse per ta ekziston vetem nena Turqi, Shqiperine e kane thjesht per te justifikuar prejardhjen e tyre. Nuk shkoi kot ministri Turk ne Kosove dhe kerkoj qe te rishkruhet historia e Arberise.
      Po te ishin keta Camet aty, do ja kishin pranuar menjehere kerkesen Babes.

 15. Otoni says:

  Sugjeroj: kosovaret qe i kane zene malli e halli per Islamin le te ngrihen e te shkojne per te banuar ne Turqi. Atje do te kene rast, ne qofte se edhe ketu i lejojne, qe te perjetojne mesjeten.
  Shqiptaret e vertete, duke perfshire edhe kosovaret e emancipuar, qe deshirojne te futen sa me pare ne Europe, le ta lene Islamin rehat neper xhamija e brenda teqeve dhe vet te shkojne perpara, atje ku eshte Europa, emancipimi, dhe jo vendet islamike, ku kamikazet vazhdojne ne emer te … kuranit!!!.

  1. dritani says:

   Sugjerim i hidhur nga Otoni:
   Vaso Cubrilovici ne Memorandumin e tij te famshem te 1938 “Expulsions of Arnauts” propozonte pikerisht kete dhe u konkretizua me marreveshjen e Jugosllavise me Turqine per zhvendosjen e shqiptareve te Kosoves ne Turqi.

   ooooops!

 16. skenderbeu says:

  Keto shoqata duhen te shpallen antikombetare dhe destabilizuse te nxirren jashte ligjit keta te cmendur mos te marrri ne qafe te tjeret.

 17. Riza kumi says:

  O Shqipetare koketrshe, cfare ledhej kemi ne me Islamin, nuk kem asnje kidhje, Pse nuk ndiqni shembullin e te madhit Rugiva qe u pagezua tek Papa dhe mori bekimin e tij, prandaj dhe bota perenidmore ndrerhyri dhe na dha pamavaresine, Islamizmi ne Kosove dhe Shqiperi eshte “delja e zeze” dhe kemi per te vuajtur gjthe kohen. Ktheuni ne fene e te pareve, krishtere dhe do ta shihni veten te barabarte ne Europe o fatezinje.
  emogranti
  us

 18. skelar says:

  o Gezim ku je ti, mire je? ca thone keta turkosporit? te pershendes!

 19. The truth says:

  Shqiptaret nje gje i ka karakterizuar dhe do i karakterizoje gjithmone : SERVILIZMI .
  Deri tani kjo eshte ajo qe shoh tek te gjithe ju , ah me falni edhe INJORANCA .
  Per sa kohe qe shqiptaret te jene servila dhe injorante, njerez pa seder dhe ambicie, njerez dembela dhe pa besim, edhe nese hyjne ne Europe prape te perbuzur do jene.
  Dhe besoj se jeni te njohur me faktin qe ketu ne Itali marokenet jane shume here me te vleresuar se shqiptaret pavaresisht se shume prej tyre nuk jane muslimane. Shqiptaret jane lepires, njerez pa dinjitet, jane si ajo dhia e zgjebosur me bishtin perpjete!
  Meqe ra fjala o ju ‘shqiptare’ te ketij debati : Ju pershendes!
  M’i beni te fala Europes!

 20. dritani says:

  Te pershendes me kete artikull:

  http://www.shqiperia.com/lajme/lajm/nr/8480/Rilindja-e-heshtur-e-shqiptareve-te-rinj

  Paragrafi i fundit eshte fantastik dhe ndoshta mund te ndihmoje te kuptojme evoluimin e shqiptareve nen perandorine otomane:
  “Por ka edhe një veçori tjetër që i bën krenarë arbëreshët. Le të flasim për shembull për Komunën e Ciros, që është e mbushur me shifra negative si për mbledhjet e taksave, edhe për arsye të tjera. Ndërsa në Shën Dhimitër Korona, përveç mozaikëve të mrekullueshëm të Kishës së Shën Adrianit dhe ullinjve që ndodhen në çdo hap, shifrat statistikore të ekonomisë, rregullit e përputhshmërisë me ligjin janë si të një vendi skandinav.

  Shih edhe nje here “nickname” se ndoshta nuk perputhet!

 21. Pelasgian says:

  Mos e quani Kosove ( Dardani nuk keni chance ta quani se jeni perzierje sllavo-turko-jevgjite ) por quajeni – KOSOVISTAN !!! do ishte shum emer i bukur per ata njerez qe jetojn aty ( pervec Katolikve dhe Shqiptarve te vertet te etiketuar si ” mysliman ” )

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Array
(
  [0] => WP_Term Object
    (
      [term_id] => 13
      [name] => Rajoni
      [slug] => rajoni
      [term_group] => 0
      [term_taxonomy_id] => 13
      [taxonomy] => category
      [description] => 
      [parent] => 0
      [count] => 8525
      [filter] => raw
      [cat_ID] => 13
      [category_count] => 8525
      [category_description] => 
      [cat_name] => Rajoni
      [category_nicename] => rajoni
      [category_parent] => 0
    )

)
Top
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X