Gazeta Tema | Archive | Opinion | 249
 
Home » Archives by category » Opinion (Page 249)
Qyteti që nuk i pret studentët

Nga Joleza Koka Me afrimin e ditëve të fundit të verës në shumicën e familjeve shqiptare fillojnë diskutimet për fillimin e vitit të ri shkollor.  E sipas traditës mund të nisim me ankesa e pakënaqësi  për gjëndjen e keqe të kësaj dhe të asaj, që mund të zgjaste me ditë të tëra për tu mbyllur […]

Lexo me shume »
Kush është babai i kombit shqiptar?

Nga Nexhmedin Spahiu Në 100- vjetorin e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, është e rrugës të analizohen figurat që dominuan jetën politike e intelektuale të kombit shqiptar. Cili ishte roli i tyre i vërtetë kur të hiqen glorifikimet për disa, apo pluhuri i harresës për disa të tjerë, apo katrani nxirës për ndoshta më të […]

Lexo me shume »
A do të ndikojë ndryshimi i popullsisë së qarqeve në rezultatin e zgjedhjeve?

Nga Eduard Zaloshnja Në bazë të Kodit Zgjedhor në fuqi, numri i deputetëve për çdo qark përcaktohet nga numri i popullsisë së regjistruar në gjendjen civile, pavarësisht nëse një pjesë e saj ka migruar jashtë ose brenda vendit. Kështu në vitin 2009, popullsia e regjistruar në gjendjen civile të Shqipërisë ishte 4,249,942 dhe i binte […]

Lexo me shume »
Identiteti kulturor kosovar është evropian dhe kozmopolitan (3)

Shkëmbimet kulturore Kosovë – Shqipëri: Rishikimi i standardit të shqipes. Nga Halil Matoshi Në fushë të kulturës dhe të arteve duhet thënë, sado me dhembje, se Kosova, njerëzit e saj, duke qenë pengje të një historiografie ideologjikisht të interpretuar dhe të një miti kombëtarist unitar, e kanë të theksuar kompleksin e inferioritetit karshi shqiptarëve të […]

Lexo me shume »
Refreni i neveritshëm i njeriut të pandëshkuar

Nga Olsi Bakalli Sot dëgjova të parin(atë që nuk shqitet e as që po mundemi dot ta shqisim nga aty ku zor se lëviz), i cili nuk dukej fort i nxirrë, se si duket kishte preferuar ujin për rekorde, a për hatër e kishte dërguar diellin ca më tej(në Jalë), tu fliste shqipëtarëve për të […]

Lexo me shume »
Djemtë Plangprishës

Nga Evis Plaku Metafora të tilla si ajo e “djalit plangprishës” janë të fuqishme, pikërisht sepse jetëzohen në kohë, situata e njerëz të ndryshëm. Parabola na thotë se ai e nisi udhëtimin e tij duke i kërkuar babait gjysmën e pasurisë. E kërkoi pjesën e vet të trashëgimisë në një kohë kur i ati ishte […]

Lexo me shume »
Populli zoti Manaj, populli!

Nga Petrit Ramaj Në një shkrim për të përditshem Tema, gazetari Arben Manaj u mundua të skiconte politiken gjithëpërfshirëse si matricë triumfi. Megjithatë, shkrimi i tij ka një përmbajtje që bie në kundërshtim të panegociueshem me qytetarin shqiptar, ndaj: Së pari, gazetari Manaj shtron domosdoshmërinë e krijimit të frontit të përbashkët antiregjim pa marë parasysh […]

Lexo me shume »
Nëse krimineli është injorant, çfarë është injoranca

Nga Ilirian Blloshmi   Gjykata e Tiranës vendosi 30 ditë burgim për Nazime Vishen, vajzën 18 vjeçare që ka qëlluar para pak ditësh mbi 45 vjeçarin Fiqiri Muça. Historia e tyre ka mbajtur pezull shqiptarët, ndërkohë që gjykata kërkon nga prokuroria më shumë prova brenda një muaji për të mbajtur më tej vajzën në burg. […]

Lexo me shume »
Keqpёrdorimi i 100 vjetorit tё pavarёsisё

Nga Hamdi Jupe Duket se pёrpjekjet pёr festimin e 100 – vjetorit tё shpalljes sё pavarёsisё, tashmё janё kompromentuar nga njё numur veprimesh e mosveprimesh tё atij qё quhet Komisioni pёr festimet e 100 –vjetorit tё pavarёsisё dhe kryetarit tё tij, kryeministrit Berisha. Janё njё seri vendimesh dhe qёndrimesh tё tyre, tё cilat nuk i […]

Lexo me shume »
Marin, na hape telashe!

Nga Bledi Mane Duhej dëbimi grek i gazetarit të guximshëm Marin Mema, që çështja e tulatur dhe e fjetur Çame të rizgjohej nga gjumi këtë gusht të drobitur nxehtësisht. Kronika e tij e fundit në tokën e natyralizuar greke të Margëlliçit shfaqte frikshëm sekuenca reale sesi nizamët e rinj adoleshentë shqiptarë arsimoheshin dhe trajtoheshin si […]

Lexo me shume »