Agron Tufa: Xhufi një enverist, shpifës, dembel dhe qesharak, ja përgjigja ime e fundit për të

Nga Agron Tufa

(Kundërpërgjigje Pëllumb Xhufit)

Në debatet e ditëve të fundit me historianin komunist të Mesjetës, i cili “arratiset” prej asaj epoke për t’u rreshtuar në majë të falangave të frustruara enveriste, kam marrë qindra mesazhe falenderimi, sikundërse dhe disa dhjetra të tjerë, që më thonë: “Pashë Zotin, ç’merresh me një kufomë ideologjike si ai?”; “ç’merresh me një astral të ulët?”, etj. Më duhet t’u sqaroj këtyre të dytëve, se polemikat me z. Xhufi janë të detyrueshme jo për vlerën nominale që paraqet ai vetë, por për përdhosjen që shkakton ky trashëgimtar i enverizmit , tok me inerte të ngjashme me të, me të cilat është ndotur tejpërtej horizonti ynë shoqëror postkomunist. Është, pra, instinkti higjenik, që ka lindur bashkë me të parat formacione urbane, për t’u dhënë drejtimin e duhur ujërave të zeza.

E bëj këtë edhe në respekt të mbi 10.000 të vrarëve e të pushkatuarve anembanë atdheut tonë të shumëvuajtur, që nuk gjetën eshtrat e të dashurve të tyre, në respekt të dhjetramijërave të dënuar të komunizmit, por edhe si homazh të qindramijërave të internuar nga diktatura dhe zgjatimit të hidhur të fateve të tyre familjarëve – nga Jugu në Veri të atdheut tonë të gjakosur, të fyer, të terorrizuar nga makina grirëse e luftës së klasave dhe mallkimit të biografisë.

1. Po ia nis, pikësëpari, nga habia më e madhe logjike e këtij kankari të enverizmit, të cilën ky e shtron në pyetjen retorike: “Çfarë do Tufa t’i tregojë botës? Që shqiptarët se përveç antikomunistë qëndrestarë, janë kafshë me fytyrë njeriu?”.

Përgjigjem unë: “Pse me i fye “vëllezërit tonë të vegjël” – kafshët, aq rëndë, duke i krahasuar nga bishat sadiste e perverse, xhelatë të diktaturës, operativë sigurimi, komandantë burgjesh e kampesh, hetues, prokurorë, gjykatës, sekretarë partie e Komitete partish, që shtjellonin vazhdimisht skenarë meshash të zeza? Kafshët as nuk i masakrojnë, as nuk i vrasin të ngjashmin e tyre, kurse gjithë ajo plojë kombëtare, gjithë ajo vëllavrasje, prologun e së cilës e nisën komunistët që gjatë Luftës së Dytë Botërore, e bënë dofarë trajtash antropomorfe që nuk kishin gjë të përbashkët me Njeriun. Dhe kjo plojë nuk rreshti për afro gjysëm shekulli, në PAQE. Në këtë pikëpamje s’ke pse u bie më qafe kafshëve.

Elaboratet shqiptarocide serbe nga “Naçertanie” e I. Garashaninit (1844), deri tek pasardhësit e tij, V. Gjeorgjeviçi, N. Pashiqi, A. Rankoviqi, D. Qosiçi, do ta kishin zili atë çfarë u shkaktoi shqiptarëve nxënësi i tyre i tejzellshëm, Enver Hoxha, me regjimin tij terrorist, me humbjen e gjysmës së atdheut (Kosovë, Maqedoni perëndimore dhe viset shqiptare të Malit të Zi), për të cilat u premtua gjatë luftës se do të shprehnin vullnetin e vetvendosjes. Çfarë vijoi në fakt? Edhe pse popullsia e atyre viseve ia bashkangjit lëvizjes antifashiste çlirimtare, pasoi tragjedia e spastrimit etnik me eleminimin e 6000 partizanëve të Shaban Polluzhës, rirekrutimin, mandej, të 50 mijë të rinjve nga e gjithë Kosova dhe, siç dihet gjerësisht, epilogu tragjik kulmon me masakrat e 6 eshalonëve të nisura në itinerarin Prizren-Kukës-Pukë-Shkodër-Tivar-Dubrovnik. Ata u masakruan të pambrojtur, të paarmatosur. Mbi 3000 të rinj kosovarë. Me idenë se do të armatoseshin në destinacion – frontin antinazist të Triestes. E këtu një rol të theksuar luajnë komandantët partizanë të dërguar nga Enver Hoxha e Dushan Mugosha në bashkëpunim me emisarët jugosllavë.

Të gozhdojnë kabllogramet e komandantëve e komisarëve shqiptarë Ramiz Alia, Gafurr Çuçi e Rahman Parllaku (tek të cilët dorëzoheshin partizanët kosovarë, me idenë se u bien në dorë vëllezërve të tyre, siç rezultoi, kainianë), kabllograme të cilët marrin “gjegje aproksimativisht” nga Enver Hoxha (lexo: Dushan Mugosha). Një hekatombë me gjak të pafajshëm shqiptarësh! Këtu nis e thellohet ajo “çarje” e pariparueshme kombëtare, që kishte nisur nga vjeshta e vitit 1943 me prishjen e Marrëveshjes së Mukjes. Gjithçka tjetër që pasoi gjatë e pas Luftës së Dytë, qe një ngrehinë shqiptarocidi mbi fundamentin e krimeve të luftës, tashmë në paqe, siç ia donte e zeza zemër jugosllavëve. E Xhufi, kërkon të shtrojë një kozmetikë mbi fytyrën e masakruar të atdheut tonë, të mos ngrihet perdja e krimeve, të mos dalin përgjegjësit e tyre. Po kjo nuk është e shëndetshme. Ne na duhet e VËRTETA.  Ajo është vetëmjaftueshme, pa qenë nëvoja për folje ndihmëse a gjysmëndihmëse të prapagandës enveriste, sikundër është Xhufi me shokë.

2. Z. Xhufi, në makiavelikën e tij e tij të ulët, thebësisht vulgare e banale, përmes pedagogjisë së manipulimit, mashtrimit dhe alibisë, kërkon të theksojë atë që unë sidomos nuk e kam thënë dhe as që mund të imagjonohet edhe në makthin më të keq. Ai bën pyetjen e dytë retorike: “Çfarë duan Tufa me tufë t’i tregojnë botës mbarë? Që shqiptarët s’mund të bëhen bashkë; se shqiptarët vazhdojnë të jetojnë në epokën e barbarisë dhe se, përveç atyre, “antkomunistëve qëndrestarë” gjithë të tjerët (sidomos “jugorët”) janë kafshë me fytyrë njeriu”. Si duket, kjo është metoda e akuzës dhe fajësisë, që ka funksionuar në organizatat e partisë dhe luftës së klasave ku është (de)formuar, kalitur e ngalitur, frymëzuar e selitur personaliteti katastrofik i Xhufit. Kush s’e kupton këtë? Aq më tepër për një si unë që formim ka interpretimin e teksteve.

A është nevoja vallë, të pohoj se kurrë, në asnjë rast, në asnjë aludim, nuk e kam shprehur një ide kaq të ulët e të neveritshme? Ne, që patëm fatin të mos rriteshim nën çadrën e PPSH-së, prindërit tanë të thjeshtë, që nuk iu përkulën diktaturës, na kanë mësuar, se vendi ynë nuk është aq i madh, sa të ngremë njërën gjysmë të atdheut kundër tjetrës. E kundërta, po: në idealet tona ne na dhemb qëoftë edhe një pëllëmbë tokë shqiptare nga Tivari e Mitrovica, nga Medvegja e Shkupi, deri në Konicë e Prevezë. Tingëllon kaq qesharake kjo alibi e Xhufit për një si unë, që familjen e tij e ka gjysëm veriore e gjysëm jugore. E sa për cilësorin “injorantë”, më falni për modestinë, por unë e mbuloj kokë e këmbë Xhufin vetëm me librat e botuar deri më tash, të çmuar e të vlerësuar brenda e jashtë atdheut. Ingnorantus (në kuptimin latin të fjalës) është ai që nuk lexon, që nuk dëgjon, që nuk kupton, që nuk mendon, që i ka ngordhur kurreshtja për të vërtetën. Si të sillesh me të?

3. Fjalori i Xhufit është tërësej i kohës dhe shijes së komunizmit, nëse ia hyjmë një procedure “dekonstruktiviste”. Ai më quan “antagonist” (“antagonisti im kryesor”). Shkenca ideologjike komuniste me “antagonist” kishte parasysh dy palë, që të gjitha pikëpamjet i kanë të papajtueshme, klasore, botëkuptimore e me radhë. Deri në vdekje. Me një fjalë, armik i përbetuar. Ruajnë Zot ta kondisideroj unë z. Xhufi, antagonist (aq më pak, kryesor). Unë mendoj se me z. Xhufi na ndajnë botëkuptimet, por nëse ndodh që qenia shqiptare të vihet në rrezik, hamendësoj se, njëlloj si unë, pa asnjë rezervë, do të bënte të njëjtën gjë edhe z. Xhufi në mbrojtje të patries.

Kjo është pikëpamja ime, ndonëse shpresa se oponenti im (kurrësesi jo “antagonisti”), pak gjasë ka të përfitojë në rishikimin e pozicioneve të veta. Sepse, mjerisht, përvoja e deritashme më ka sugjeruar, që nëse ti vazhdon të argumentosh me dokumenta, me fakte, me dëshmi, me të gjitha mënyrat që ushqejnë arsyen, mos u lodh: në vend të mirëkuptimit nga oponentit komunist lind gjithmonë, pashmangshëm, MURI. Ti kujton se je duke ushqyer arsyen e mendimin me fakte sistematike, që e ndriçojnë atë, por ajme! Më kot! Regimi botëkuptimor i një komunisti këlthet: Aq më keq për faktet! E kotë kjo punë: ti kujton se po të dëgjojnë, por jo: ndërsa t’i flet, prore e papushim në trurin e një komunisti vërtitet i njëjti “disk” me po ato të vërteta të ngulitura në jetë të jetëve.

4. Z. Xhufi rren “si komunist” kur thotë si i paskam thënë (“këlysh blloku” – “siç ka qef të shprehesh ti” – shtom ai). Le ta dëshmojë këtë Xhufi, të folur apo të shkruar, ndryshe, si quhet një njeri i tillë kur nuk e provon? Një analizë psikoanalitike do t’ia shpërfaqte më mirë rrënjët, sepse mor i uruar, “kur s’ke pula, pse bën ysh?”. Në psikoanalizën e sotme, ka një term (nocion), që e shpjegon mirë këtë natyrë të Xhufit: quhet “egofallocentrizëm”.

5. Dhe një sqarim rreth idiomës së Xhufit “djalli fshihet në detaje”, për dy mbiemrat e Xhufit. Unë i kërkova Xhufit ta sqarojë dhe aq, si kundër-reagim i alibisë djallëzore, që vetë Xhufi lëshonte, pa pasur bazë, mbi shkollimin tim dhe ndoshta, për ndonjë frymëzim “prosllav”. Çfaj kam unë pse Xhufit çdo shpifje i kthehet boomerang? E sa për frymëzimin tim “prosllav”, Xhufi përdor armët e shëmtuara të goditjes nën brez. Ai harron se ka të bëjë me nipin e njërit gjysh që ka luftuar me sërbë e malazezë në Tarabosh të Shkodrës dhe të një tjetrit që, në të njëjtin vit, ka luftar për mbrojtjen e Dibrës, përkrah vulnetarëve Elez Isuf Ndreut, e mandej, gjatë pushtimit, ka qenë partizan. Le t’i vërifikojë Xhufi, se nuk janë ngjarje aq të largëta sa mesjeta. Nuk po flas për polemikat e mia në shtypin rus në mars 1999 (njëra me titull “Falsifikimi i historisë – shkas për spastrime etnike”, e përkthyer mandej dhe e botuar në shtypin tonë), e që për këtë arsye, u munduan ta përjashtojnë nga Instituti “Gorki” (kufizuar me “paralajmërim përjashtimi”).

6. Sipas Xhufit unë qenkam një person me rrezikshmëri të madhe për të gjitha krahët, si për të përndjekurit, ashtu dhe për të tjerët, sepse, ndër të tjera, thotë Xhufi “ky njeri po hedh në erë një nga veprat më fisnike e më të vlerësuara botërisht të shqipatrëve, atë të shpëtimit të hebrenjve gjatë luftës së dytë botërore”. Dhe kujt ia thotë këtë? Bash personit, që në gusht 2012, në qëndrimin e tij në seminarin tetëditor në Auschwitz, mbajti pikërisht 30 minuta ligjëratën qëndrore me materiale audiovizuale mbi shembullin e vetmuar shqiptar të mbrojtjes së hebrenjve. Por Xhufi thotë njërën gjysëm e nuk thotë, se me iniciativën e kujt u shpëtuan hebrenjtë. Populli është një koncept abstrakt, pa kallëzuar protagonistët e asaj ndërmmarrjeje.

Nuk i thotë, se s’ia nxë goja, që këtë ta ketë bërë qeveria “kuislinge, kolaboracioniste” shqiptare, me personazhë të tillë si Mustafa Merlika Kruja, Mark Gjomarkaj, Ejëll Çoba, Xhevat Korça, etj., të cilët u shpërndanë hebrenjve nëpër viset e Kosovës ku ishin pasaporta shqiptare me emra myslimanë dhe madje, i sollën në Shqipëri të organizuar, me autobusët e shqërisë italiane SAT. Nuk e thotë as se vetë kjo qeveri “kolaboracioniste” i shpërndau nëpër zona të ndryshme të Shqipërisë. Të paktën sot ka në shqip një literaturë të bollshme dhe z. Xhufi, po të mos ishte përtac, të kishte lexuar së paku librin monografik të Shaban Sinanit “Hebrenjtë në Shqipëri – prania she shpëtimi” (“Naimi”, 2009). Sipas mentalietit të z. Xhufi, ky lloj kolaboracioni i qeverisë së asaj kohe, duhet mbajtur fshehtë, sepse çdo gjë e saj duhet sharë me kundërvënien dikotomike bardhë e zi. Po kjo është një histori tjetër. Veçse nuk pamë njëherë që sivëllezërit e Xhufit të merren me kolaboracionizmin poshtërues të PKSH-së (PPSH) me jugosllavët, sovjetikët, kinezët, me dreqin e me të birin…

7. Si një argumnt përmbledhës mbi “Auschëitz-in shqiptar, kampin e shfarosjes së Tepelenës. Duhet të dimë një gjë: këtë çështje, tok me krahasimin “Aushvic”, e ka hapur Xhufi, siç e thotë dhe vetë, dhe jo unë. Pra vetë Xhufi ma faturon, pa e artikuluar unë. Meqë e bën vetë Xhufi krahasimin, atëherë mua ç’më mbetet? Të përforcoj krahasimin e tij! Ja krahssimi, natyrisht, me shkallën zvogëluese demografike, por jo cilësore:
– Nazistët i koncentruan hebrenjtë në Aucshwitiz në bazë të një platformës raciste për shfrytëzim e zhdukje;
– Komunistët e Enver Hoxhës i koncentruan familjet e mëdha nacionaliste të Veriut (mandej dhe të jugut) në Turan-Bënçë për t’i shfrytëzuar si skllevër dhe për një zhdukje të ngadaltë, çka konfirmohet nga dëshmitë;
– Nazistët i mblidhnin hebrenjtë pa dallim, familjarisht;
– Komunistët shqiptarë merrnin familjet e kundërshtarëve, të paftë e të pambrojtur (foshnja, fëmijë, gra e pleq);
– Puna në kampet naziste, nuk krahasohet dot më bartjen e një gjysmë metro kub drush për grua në një distancë 7-10 km faqe mali, as me hapjen e kanaleve, e punë të tjera të rënda nga 16 orë;
– Nazistët u jepnin rroba hebrenjve (Pelixhet, palltot, pizhamat me vija), komunistët shqiptarë, jo;
– Kushtet e jetesës në kapanonet naziste prapë ishin prapë më mirë se sa në kampin e komunist shqiptar Turanit dhe Bënçës;
– Nazistët gjithë gjenocidin ia bënin një kombi tjetër;
– Komunistët shqiptarë ua bënin shqiptarëve;
– Nazistët nuk i dhunonin (rrihnin) dhe nuk i përdhunonin hebrejkat;
– Komunistët shqiptarë, siç dëshmojnë dëshmitarët (që përputhen me raportet e CIA-s dhe OKB-së), edhe dhunonin (rrihnin) edhe i përdhunonin (çnderonin);
– Nazistët e Aucshwitiz-it e kampeve të tjera, po, i dërgonin hebrenjtë në gaz e krematorium;
– Komunistët shqiptarë nuk kishin gaz e krematorium; ata i mbanin si skllevër këto familje që të vdisnin në kushte natyrore nga uria, sfilitja dhe epidmitë. Kush të mbijetonte, të mbahej në cilësinë e pengut, derisa diktatura të ndjehej e sigurtë në slang-un e vet;
– Nazistët i kryen të gjitha këto krime të pashëmbullta gjenocidi mbi hebrenjtë në një kontekst (fjalës “kontekst” përpiqen t’i mveshin një funksion mistik z. Xhufi dhe bashkëmendimtarët e tij), pra, në kontekstit e pikut të luftës së Dytë Botërore;
– Komunistët shqiptar e ushtruan gjenocidin e tyre mbi bashkatdhetarët jashtë çdo konteksti lufte, në Paqe.

8. Ka një dallim: “Bibla” e versionit të Xhufit thotë, se kampi i përqendrimit të Tepelenës me të internuarit nga familjet e mëdha të Veriut, erdhi si reaksion i ngjarjeve pas prishjes së PKSH me Jugosllavinë, më 1948, për shkak se të prindërit e këtyre familjeve përdoreshin si “banda” terroriste kundër Shqipërisë. E në këtë logjikë të tij, qeveria shqiptare u internoi familjet në kampet e Turanit dhe Bënçës, në Tepelenë. Ky është një mashtrim i vetëdijshëm, i paskrupullt, që ka për qëllim induktimin e fajësisë historike mbi këto familje patriotike të Shqipërisë. Nuk e di pse nervozon Xhufin fisnikëria shqiptare qoftë e Veriut, qoftë e Jugut. Me gjasë, historia morale e Shqipërisë fillon për të me ardhjen në skenë të Enver Hoxhës dhe regjimit komunist.

Por unë, duke iu përmbajtur të vërtetes, kam theksuar disa herë, ndryshe nga ç’ia ka ënda Xhufit, se këto familje fisnike e patriotike të Veriut, që kishin një përvojë të hidhur luftrash me sllavët në mbrojtje të atdheut, ishin ajka nacionaliste antijugosllave, të cilët u internuan pa asnjë provë fajësie nga regjimi pro-jugosllav i Enver Hoxhës, jo në vitin 1949, siç këmbëngul Xhufi, por në vitin 1945. Është po ky kontigjent të internuarish, peng terrorist i tipit Al-Qaeda, gjithsej ferrishte, kalamaj, gra e pleq (çka s’ka qenë në konstruktin etnopsikik të shqiptarit) që u vendosën në Berat (kala) dhe Kuçovë (me lëvizje sezonale si skllevër pune), të cilët në vitin 1949 u dërguan në Turan, e mbas afro 6 muajsh, i zbritën në ish-kazermat italiane të Bënçës. Ja, pra, trajektorja e saktë e historikut, pa asnjë të çarë ku mund të fusë hundën diversioniste Xhufi.

E pikërisht, në gusht të vitit 1949, kampit mortor të Bënçës i bashkohen dhe qindra familje mirditore, që u dërguan fill pas vrasjes së Bardhok Bibës e masakrës primitive hakmarrëse të Valmerit (më 14 burra të pushkatuar, pa gjyq, të hedhur bashkërisht në një gropë). Sigurisht, pas vitit 1951 aty vijnë shumë familje të tjera nacionaliste nga krahina të Jugut (20 familje nga Dukati i Vlorës), siç dëshmon me rrëfime e vizatime autori ynë i mbijetuar nga ky kamp, z. Musa Çapani. Toka të përmbyset, nuk ndryshon ky fakt që gjendet si në dokumentat e shtetit komunist, ashtu dhe në raportet e CIA-s. Të mos flasim për qindra dëshmitarët e mbijetuar.

Duke e përfundur këtë kundërpërgjigje (të fundit) me Xhufin – shpifës për nga sajesat, të lodhur për nga argumentat, dembel e të palexuar rreth çështjes, kontradiktor për nga logjika dhe tepër grotesk e qesharak për nga patosi, më vijnë ndërmend sofistët e lashtë grekë, të cilët, sapo e kapnin kundërshtarin e tij në kundërthënie, i kthenin shpinën dhe nuk e përfillnin më në jetë të jetëve.

Pëllumb Xhufi: Kampi i Tepelenës s’ka asnjë lidhje me Aushvicin, krahasimi është fyerje

Agron Tufa: Pëllumb Xhufi gënjeu dhe manipuloi dokumentet e CIA-s, komandanti i kampit të Tepelenës përdhunonte femrat e bukura

Debati live për “Tepelenën”/ Xhufi: Pse më provokon, mos ma përmend emrin. Tufa: Nuk jam qen i stërvitur për…

Ju kam rixha, mos ja besoni studentët Agron Tufës!

REMOTE_ADDR:[]

71 komente në “Agron Tufa: Xhufi një enverist, shpifës, dembel dhe qesharak, ja përgjigja ime e fundit për të”

 1. Pedro i ri says:

  Tufa.
  Relaksohu.
  Po sforcohesh te mbash te ndezur nje debat qe konsiderohet i ezauruar per Shqipetaret

  1. #Gopisti i NSHRAK-ut says:


   Ahh të krypsha trutë
   o Tufë Qerrataj
   t’a ndrrojm Historinë
   t’a bëjm” çish dujsh taj”!
   *
   Me ktë përgjigjen e fundit
   ashtu siç di ti vetë
   ke ngelur ke hartimet
   e klasës së tetë.
   *

   1. Hoxh Armandi says:

    Po ca te merresh me xhufen ky specialitet ka greket, Janullatosin dhe te mbroje krimet e islamokomunisteve.

    Tepelena nuk ishte Aushvic po ishte Hotel Hilton. E o xhufe turkoshqiptari.

    1. Ola says:

     Per mua zoti Tufa eshte nje nga njerezit me brilante ne Shqiperi per aq Pak sa kam lexuar shkrimet, argumetat, qendrimet dhe per sa njoh Background-in e tij. I admirueshem ne cdo debat, me nje logjike carmatosese dhe nje pasuri te vertete dijesh. Do te doja shume Ta takoja nga afer. Lum studentet e tij!!!!!

     1. Lola says:

      Ola te lumte motra, e more provimin.

      1. Ola says:

       O Lola, Kam 16 vjet qe kam mbaruar pune me provimet ne fakultetin Tim. Nuk kam kurrefare lidhjeje.

     2. Kapit Tupalla says:

      Mbi shifra të rrejshme të z. Tufa, ngriten edhe teoritë e rrejshme.
      Megjithatë …… , sa u vrranë gjatë këtij sistemi demokratik të Sali Berishës ???

  2. isufi says:

   Po lere kete muhabet o Pellumb !
   ishte kamp I punes se detyruar te njerezve te pafajshem, te padenuar as dhe nga gjyqet komuniste,
   kryesisht pleq, gra e femije. me qindra vdiqen per nga kushtet dizhumane.
   ishte kamp mizor qe mbulon me turp ideatoret dhe dhunuesit e atjeshem….
   por dhe racen tone per mizori ndaj bashkeatdhetareve sepse nuk jane te ‘idealit” te tyre.

   Ne se ti Xhuf mendon se Tepelena ishte konvaleshence shko atje kur te behet muze si eksponat :
   jeto, puno, dhunohu e vuaj si ata… sepse fundja fundja nuk do jete Aushvic.

 2. ela says:

  ik o idiot vetem me profesorin sbarazohesh as ne nivel as ne gen

  1. P.Kola says:

   Tamam Ela, nuk krahasohen.
   Profesori i nderuar , enveroisti Pellumb Enver Xhufi,
   Derrokomunisti P.E.Xhufi eshte gjithnje i lenduar kur
   ja shajne babain.
   Kampi i pushimit i Tepelenes për femijet kriminele
   ishte nje shpenzim teper i madh për pushtetin e Pellumb
   E.Xhufkës , por derrokomunistet gjithnje mendonin si ta lumturonin armikun e klases
   Jane mbledhur ketu gjithë gjethet e mukura enveristoide

   1. mirel says:

    Ju rrofshi b.then profesoreve te komunizmit.

 3. Haka Tekizoti says:

  Njerëzit që i kanë dy pare mend nuk duhet të bien në grackat që ngrenë fëlliqësirat si ky Tufa, sepse ata grackave të tilla ua kanë kushtuar tërë qenien e tyre perverse, jo vetëm për t’u gjendur në qendër të vëmendjes, por edhe për të shfrytëzuar vuajtjet e të goditurve nga diktatura si burim të ardhurash nëpërmjet lehjeve për gjoja dhimbjet që ndjejnë për ta.

 4. luzati says:

  Tufa je nje mashtrues ordiner kur thua se ka pushkatuar E.H 10000 njerez keta kane emra mbiemra apo jane pjelle e fantazise tende?? ,nuk tregon sesi ata qe quan ti te persekutuar u bene bashkepunetore te Sigurimit shtetit dhe kane bere namin duke shpikur gjera deri mostruoze per njeri tjetrin.Sa i takon persekutimit komunist ,cdo rregjim ndjek dhe persekuton kundershtaret politik .Mos haro mor Tufe (e pa matrikulluar) se cfare beri DEgoli me qeverine e Vishise pushkatoi 5000 kolaboracioniste.i perndoqi deri ne vitin 1960.Tu te ka ngeluar ora Ballist e Partizan dhe nuk shikon se cfare mjerimi intelektual e ka perfshire shqiperine duke pasur pedagoge si puna jote qe vetem shpelajne trurine shqipetareve dhe gjoja gogolin komunist dhe haron se cfare demi i bene FASHIZMI dhe NAZIZMI , Kete rruge qe ndjek ka disa forca qe jane interesuara te per te mbajtur shqiptaret ne standby nga njerez si puna jote qe nuk jane realiste dhe japin fakte jo politike 30 vjet qe genjen dhe ti je bere porta voce e njerit krah ….turp.

 5. korçari says:

  O Prof Tufa je nje narciizik ,nje deficient psikopatik ,nje njeri me haluciliacione dhe delire ,ketu shkruan se regjimi totalitar vrau 10000 persona ku e gjete kete shifer ,ne çfare dokumenti,çfare prove dhe se dyti mundohesh te paraqitesh si patriote ata qe bashkepunuan me nazistet dhe kata jane thjesht tradhetare dhe ne kohe lufte denohen me plumbin kokes (shembuj ne France,Angli,etj) dhe meqe flasim per shifra sa persona jane vrare per gjakmarrje,per tjetersim prone ,per motive te dobta,ne keta 27 vjet demokraci ?Mendoj se kata te fundit jane me shumice ne raport me te paret dhe shifra0.2%te popullsise ne burg eshte tregues kuptimplote se juve zoteri jeni jashte realitetit.Nuk mundet qe nje psikopat i vetekenaqur te jape mesim studenteve shqiptare si nje vazhdim i masakres ne arsim ,mjaft me me eksperimente me keta persona te dyshimte …te panjohur per qellimet e tyre po ashtu te dyshimta dhe te rrezikshme pasi deformojne historine dhe me keq sjellin perçarje midi shqiptareve gje qe çon uje ne mulline e serbeve apo grekeve.

 6. Jaela Dino says:

  Kjo leter po me ngjason me ato pusullat ‘hakmarrese’ qe femrat e shoqerise se larte ua dergonin dashnoreve te tyre kur nuk u shkonin ne ndonje takim ne ballo me maska. Edhe shkrimet qe i kam lexuar keshtu i ka, si ato vajzat e bukura por mendjelehta, e pa permbajtje.

 7. dajti says:

  Ore Tufa e gomarit, akoma nuk morre vesh. Shkruan romane ne gazete, askush nuk ti lexon. Je spiun i te gjithe antishqiptareve.
  Ti, mendje semure mendon se duke goditur socializmin do reabilitosh bashkepunetoret e pushtuesve?
  Ata qe luftuan per liri dhe kolaboracionistet, si puna jote nuk jane ene komunikuese, por te ndara. Ti dhe llumi si puna jote shpresoni se duke ulur te paret do lartesohen te dytet. Idioter, e keni gabim. Fara juaj ka qene gjithmone kunder popullit, dhe ka mbeshtetur Turkun, Esat Poptanin, Zogun, pushtuesit Italiane, Gjermane.
  Ti “antikomunist” ke mbeshtetur komunistin pro serb SB.
  Mos shkruaj me se na e shpife, sidomos me atesurratin e djersitur si i droguar.

 8. Cuku says:

  O medioker tufa-‘tufa ik ore spiun I sigirimit te.shtetit
  Je I vockel para Pr. Xhufit,,,

 9. e verteta e hidhur says:

  Z.Tufa !Nxirr emrat e 10 mije te te pushkatuarve nga rregjimi i Hoxhes,me gjyq dhe vecan ata pa gjyq, te cileve nuk ju gjenden eshtrat dhe varret(!)Mendoj se shifrat jane te paverteta,dhe mbi bazen e shifrave te paverteta tirret e gjithe terkuza qe ju mban lidhur .Ju vazhdoni te shikoni gjurmet dhe jo objektin.Objekti ishte Lufta e dyte Botrore kunder fashizmit.Kete lufte ne Shqiperi e drejtuan dhe e fituan forcat antifashishte ku komunistet shqiptare luajten rolin kryesor.Bashkpuntoret e fashizmit u ndeshkuan ne te gjithe Europen.Te tjerat qe shkruani jane thjesht politike per perfitime personale a per llogari te atyre qe ju paguajne.Ju z.Tufa keni mbetur ne vitin 1991,dhe vazhdon te flini gjume me sy hapur.Shikoni si vriten shqiptaret sot me njeri tjetrin,shikoni se si jane ngujuar shqiptaret sot!.A s’jane dhe keta qe vriten sot bij nenash?A nuk ju ben pershtypje ju keto jete qe kane humbur 28 vjet.Jane shume me teper nga ato shifra qe ju permendni per 45 vjet? Ne qytetaret ju themi Ujku,ju na thoni gjurmet!

 10. saliu says:

  Xhufi per edukate do ti poergjigjej keshtu ketij sharlatani injorat qe kerkon te dale i pare nder historiane.
  Meqenese je verior po ta shkruaj ne dialekt.
  Prof. Xhufi i pergjigjet Tufes.

  Letren tande per sejdi
  E kam var ne yzyrhane
  Dhe sa her qe shkoj me dhi
  Mbjen ndermend
  Per xotnin tande.

 11. Sala says:

  Z. Tufa, komunizmi eshte bar I keq nuk shkulet kollaj. Komunistet nuk kane ndjenje as turp, Jane lubi, Kane vetem stomak. Atà hanin njerezit e familjes, kuntiñ, shokun, shoqen, grate, femijte. Historia I flaku ne kazan te plerave po se kane kuptuar. Jane monstra. Xhufi eshte dhenderr I komunizmit, keta jane ushtaret e tij.

 12. Franci says:

  Bëhet fjalë për një debat mbi historinë edhe të dy debatuesit janë intelektuale…. Përse nuk debatoni si dy intelektuale???? “Argumenta edhe Fakte”, këto na duhen. Përse gjithe ato fyerje dhe epitete???? U mundova t’a lexoj dhe nuk munda… E humba komplet interesin pasi është gjuhë e ulët edhe ja heq edhe atë kredibilitet që mund të ketë.

 13. mb says:

  Mos flisni per komunizem se ne Shqiperi nuk ka pase parti komuniste, ka pase nje regjim katundresh, me teper me edukate orientale se gje tjeter, qe kane degjuar Rdio Mosken ndonje here. Ky “komunizem” ka qene nje fenomen shqiptar, e fatkqsisht shqiptari bene cdo gje te mundur per te sunduar. Ky fenomen e mentalitet vazhdon edhe sot e ksaj dite…

 14. salem says:

  Zoti Tufa ,ti je nje mize para prof Xhufit.Mos shty me tej se e bere balte (per te mos thene m….)

 15. shqiptari says:

  O tuf o palaço o antishqiptar ne gen , njemij her me mir komunist dhe atdhetar se nje antishqiptar si ju tufat dhe pasardhesit e antishqiptarve qe me te drejt e gjith bota i kaloj ne plumb te ter tradhtaret dhe bashkepuntoret e nazizmit , e gjith bota e civilizuar i vrau rrugve si qent e kazaneve tradhtaret dhe bashkepuntoret e anzifashizmit , te pakten ENVERI u tregua burr i beri gjyq , i la te tregojn me gojen e tyre çfar kishin ber kunder popullit dhe shtetit SHQIPTAR dhe pastaj i pushkatoj , komuistet ishin njerez te ndershem qe nuk vidhnin e nuk mashktronin , jerez korrekt ne jeten e tyre ,nuk flas per komunista te kamufluar si saliu me shok ,komunistet ishin korrekt ne edukimin e familjeve te tyre , kurse kta zaberhanet e tradhtarve gjithmon pa edukat kultur dhe dinjitet kan qen , nuk ka si te rriten me dinjitet njerez qe kurr nuk kan dashur vendin e tyre , por per nje grusht lek e kan shitur ate , kta jan llumi turpi i kombit SHQIPTAR sado qe mundohen tufat e tradhtarve te lajn mutin e teparve te tyre , ai nuk lahet esht thar dhe nuk do i hiqet nga balli kurr tufave te tradhtarve te kti vendi ,ktyre mostrave qe çuan flamurin tek duçja , ktyre mostrave qe u lidhen me pushtusin dhe kan vrar popullin e tyre per llogari te pushtusit , ktyre mostrave te peshtira qe punonin fill mbas luftes me UDBne jugosllave ASFALIN greke dhe agjenturat e shteteve tjera kunder interesave komtare, kta e kan pasur dhe do ta ken hak plumbin sa her te tradhtojn atdheun e tyre dhe interesat e kombit ,komunistet luftuan kunder pushtusit , e çliruan vendin e ruajten sovranitetin e kti vendi per50 vjet , e ndertuan SHQIPERIN nga Aja deri tek ZHja , kurr nuk i kemi par shoket tan ne kohen e PPSHse nga biografia as qe i kemi pyeur kurr se çfar te kaluare kan patur , por jemi shoqeruar me ta dhe kemi qen te barabart ne at koh qe disa e quajn diktatur , sot qe jemi demokraci po na del llumi i kombit dhe i hedh balt pjeses me te mir te kti populli dhe i mshojn ksaj gjese se punes se biografis sikur thua se jan ajka e kti kombi kta kelysh tradhtaresh e maskarenjsh , kjo nddh se kan perfituar se pjesa tjeter i pa per gjynaf qe ne fillimet e demokracis , prandaj sot tufat ejashqitjes kombit na kerkojn llogari pse luftuam per lirin e kt vendi , pse vran tradhtaret dhe i futem ne per burgje , po per kta njerez qe vran kta tradhtar kush jep llogari , tufat kan vrar popullin e vet per “demokraci” ,karagjoza njerez , o profesor XHUFI te lutem mos u mer me kte funderin me kte gore te ulet , kta kan luftuar kunder vendit ton te bejn te ndershmin , kta te perdal te perjetshem ,mos e menderos kte pler lere te qelbi dynjan pun legeni , kush do te verteten e historis nxirni çfar kan deklaruar ne gjyq ish te pushkatuarit çfar kan ber dhe veprimtarin e tyre se kte nuk po e ben kerkush dhe ky tuf kurva ben si gore ,sikur i kan vrar per inot.

 16. Roberto says:

  Agron Tufa,nje burgaxhi qe vetem vjell vrrer per c’do gje. Keta jane ata qe kane vite qe kerkojne ta shtremberojne historine sipas deshires dhe interesit te tyre,sipas grupeve reaksionare qe duan te nxijne te verteta te ndryshme dhe ti transformojne ato.

 17. shkodra says:

  Sa njerz kane ngrene ky Tufa me ata te tufes se vet, sa njerz kane pushkatuar pa gjyq, sa njerz kane vrare ne keto 28 vjet “demokraci”, keta aleate te krimineleve te te gjitha ngjyrave, keta njerz te shitur por qe bejne patriotizmen, keta njerz qe e cfarosen kete popull duke e rrjepur ne palcen e pasurive kombetare. Kush i ka thithur pasurite kombetare o Tuf di gje? Vetem ne ’97 tufa jote e Tuf vrau 3000 shqiptare, di gje per kete ti Tuf? Di gji ti Tuf qe ishin bashkeqytetaret e tu dibrane e tropojane bashke me malazes e serbe e ruse qe iu versulen Permetit, Gjirokastres, Tepelenes e Vlores ne ’97, di gje ti Tuf?
  Nuk mbulohen dot krimet duke akuzuar nje si Pellumb Xhufi qe mbron gjenezen e kombit. Ti cfare ke mbrojtue Tuf? I kujt je ti Tuf qe perdhos nje kombe te tere, nje histori te tere, kush te paguan Tuf? Pra kelysh i kujt je Tuf? Kete nuk e dijne njerzit, ndersa Pellumb Xhufin e dijne njerzit qe eshte atdhetar i rralle, qe eshte historian i rralle, qe ka neveri serbet per ata qe kane vrare njerz, kushdo qe te kete qene, por Xhufi nuk eshte mik me armiqte e ketij vendi ndersa pjella juaj o Tuf keni nostalgji per ata qe ju prune ne fuqi me bajoneta e para serbe e ruse. Keto na i thua dot Tuf?

 18. Mokrari says:

  Or zoti Tufa! Mbylle e mos vazhdo më. Se në çfar kushtesh ishin të internuarit, e dimë të gjithë. Se sa maskarej ka patur në atë kohë, të cilët livadhisnin e bënin 100 të zeza nën petkun e biografisë mirë, e dimë. Ata aq të shkolluar dhe aq ndërgjegje kiyhin dhe ashtu vepronin, po ti i shkolluari sot, je më keq nga ata, pdandaj mbylle dhe mos u kruaj me profesorin e nderuar dhe të kulturuar.

 19. taraboshi says:

  O z.Tufa jeni bere nje tuf antishqiptaresh qe je nder kryesoret .Une jam nje 70 vjeçar dhe njerez me objektiv deri me sot jane Xhuvi dhe Minxhozi qe as i njoh as i di as nuk me njohin as ata .Por ju dredharaket qe here rrini ne nje karrige her ne nje tjeter here ne te dyja .Ju jeni te pafytyre antishqiptare maraku juaj me shtremberu historine dhe kete e beni me deshire te madhe edhe falas po le me kur ju paguajne qe atehere e digjni dhe e percelloni fare se te tille jeni gatuar .Ju e beni me qellim qe te hedhni poshte luften Nac-Çlirimtare se ashtu ju porosisin padronet . A shikoni se si reaksioni Europjan po lufton me te gjithe arsenalin medjatik Stalinin pra godasin Stalinin per te hedhur poshte luftèn e dyte botrore se eshte kualicioni fitues me ne krye Stalinin dhe duan te riabilitojne hitlerin po ashtu edhe ketu tek ne paguajne pseudohistorjane te tipit Tufa(e budallinjve) per tju k/vene Enverit se ai ka drejtu luften dhe vendi yne eshte ne kualicionin fitues dhe keshtu duan te hedhin poshte luften Nac-Çlirimtare per te ngrit figurat tradhetare qe kan bashkepunu me te gjithe pushtuesit .

 20. Nje durrsak says:

  O kokrra e k.rit, nuk pashe nje koment pozitiv per ty…

 21. lisi says:

  Nuk e kuptoj si mund te qendroj akoma kjo plehre ne ate vend pune aq delikat per interesat e prestigjin e atdheut.Kush eshte ai buf qe e perkrah kaq shume ne mjerimin e ligesine e tij!?

 22. Enver says:

  Pergjigjen ta jepja une ty,po nuk ngrihem dot dhe ti e di kete pa ben qef dhe ha nga djersa publike.Keni 30vjet dhe hani qyl me meriten e antikomunizmit pa komunuzem.Te ngrihedhs dhe njehere te shikonit cdo tu gjente.

 23. Boston says:

  Nga i paafti mos prit gje te hajrit……Respect per Prof. Xhufin si intelektual dhe historian I klasit te pare.

 24. Tuf says:

  O Tuf qe ben si historian. Sa vite do ushqeheni ne krimet e komunizmit? Boll me. Nuk shkon. Gjysma e te denuarve ne Spac ishin ordinere. Ne Shqiperi nuk ka disidence. Te besh sa cereku i punes se Xhufit o trongull. Nuk ka lene arkiv me shpenzimet e veta pa hulumtuar ne te mire te Shqiperise.

 25. Rezar says:

  Gjynah Tufa I shkrete, duket si nje amok (referohu zveig-ut Tufa ne rast se nuk e kupton fjalen) ne ato qe thote. Aq shume i ka djegur pergjigja logjike, elegante dhe e bazuar ne fakte e Profesor Xhufit sa nuk di c nxjerr nga goja me pare. Duket si nje kolektor i ujerave te zeza i cili shkarkon c ti sjellin. Lexo me mire ca vite o Tufe idiote perpara se te matesh t i kthesh pergjigje nje njeriu te lexuar.
  Qesharak deri ne palce.

 26. Laku says:

  Pse jeni terbuar o kelysh te kuq qe komentini pa pike llogjike.Tufa flet vetem me fakte,ju akoma mbroni Sorre Xhufin,qe ka pasur edhe Mamane ne Sigurimin e shtetit,me dokumente.A e kuptoni qe fara komuniste ne ka lene per 100 vjet fundin e Botes.

  1. shkodra says:

   O lak mes se Tufa dhe tuferit e ketij lloji kane qene me te perkedhelurit e komunizmit per t’u rekrutuar si spiune.

 27. mirel says:

  O kellira…do te besh replike me Xhufin o mbeturine e koshit te plerave.
  Ti e meritoje Aushvicin, meqe na the se alternativa e gazit eshte me humane.
  Ky dava plere je.

 28. Fran Cukaj says:

  Partite politike paskomuniste , me synim te qarte , e lane te pa qartesuar historine tone , gje qe po prodhon edhe me tej urrejtje klasore , e cila po vazhdon ta grryej harmonine e popullit shqiptar , duke e bere gati te padukshem identitetin tone shekullor , duke zevendesuar deri edhe termin “popull shqiptar” , me ndarjet “popull socialist” , dhe “popull demokrat” . Etj , etj .

 29. taraboshi says:

  Po pse genjen more pis pleh jashtqitje pse nuk ke fol sa ishte gjalle R .Alija se ai e ka sqaru kete pun por ju si antishqiptare mendoni se duke folur prap do ta helmojme ndergjegjen e njerezve .Po Rrahman Perllaku eshte gjall a ta ka pranu thenjen tuaj antishqiptare jo me larg se mbreme foli me 7 / 04 / 2018 . qe partizanet shqiptar kan vrare kosovare . Ju more kriminel jeni mesuar me bashkepunu me pushtuesit per te vrare partizane duke i paditur te pushtuesit se vete ju nuk jua ka mbajt bytha po ju njata trima jeni e tash mundoheni te paraqitni komunistat dhe Enver . Hoxhen si njerez qe kan vrare por sado te mundoheni se e verteta 700 pash ne dhe po te futet prap del ne siperfaqe dhe sa te jete jeta ju jeni dhe do mbeteni tradhetare dhe komunistat dhe Enver Hoxha fitues te luftes se kan derdhe gjak te rinjsh dhe ne saje te atyre trima ekziston Shqiperia sot se po te ishte per ju Shqiperia e Veriut do te ishte me Serbin e jugut me Grekun por ju si antishqiptare qe jeni nuk ju ka ba dhe nuk ju ban pershtypje .

 30. art says:

  Edhe dy dite ky e ben Hitlerin shenjtor

 31. Bato says:

  O Tufa te lumte mendja dhe pena, Te gjithe komentet kundra me fjale pise dhe dekurajuese i ke nga ca njerez qe vetem titulli i ka ndezur. Ata tashme ekane lexuar faqe per faqe Historine e Enver Hoxhes dhe ajo ju mjafton deri sa te japin shpirt. Sikur ta lexonin te siguroj qe nuk do te guxonin te ishin aq te ndotur. Vazhdo i dashur dhe mos i hidh syte nga keto komente. As mbi kete komentin tim!

 32. Franci says:

  Mos u merrni me Tufen.Eshte komplet budalle !
  Perfaqesues tipik i antishqiptarizmes dhe i bashkepuntoreve te fashizmit.

 33. Tomka dhe shoket e tij says:

  Zoti Tufa, ti dhe ajo Godole ne vend qe te luftoni komunizmin, po rrisni numrin e komunistave… Me vjen ndot kur degjoje njerez si ju te perfaqesoni nje shtrese qe meriton respekt!

 34. Keshilltari says:

  Verejtja ime kryesorer per kete shkrim eshte se ai eshte frikshem percares me frymen antishqiptare te percarjes Veri-Jug qe po fryhet nga armiqte e jashtem serbe e greke te Shqiperise qe po marrin se fundi edhe format makabre te ideve te cmendura per krijimin e Republikes se Shkodres.
  Nje shkrim narcistik me mungese skandaloze modestie dhe njerzilleku, qe tregon edhe nivelin e ulet kulturor te zotit Tufa. Te shkruash shume libra nuk do tw thotw pa tjeter se ke shkruar gjera me mend apo shoqwrisht te dobishme. Bibliomania eshte edhe patologji e njohur psikoemocionale. Flas ne pergjithesi e nuk dua te them se z. Tufa eshte i tille. Por dua te them se fakti qe mund ta mbulosh nje njeri me librat qe ke shkruar nuk argumenton asgje as provon se je i ditur a i arsyeshem a i logjikshem.
  Por zoti Tufa ne disa raste tregon nje nivel kulturor qe nuk e nderon, sic eshte ai kur flet per “shkence ideologjike”. Nuk ka shkence ideologjike, edhe ne qofte se mund te kryhen edhe studime historike mbi evolucionin e ideologjive. Shkenca eshte nje strukture qe ngrihet mbi te verteten dhe lartesohet mbi te vertetat qe zbulon, ndersa ideologji politike, fetare, artistike, etj te vertete as ka pasur e as nuk mund te kete.
  Perse te mos diskutojme si njerez e me njerezillek edhe kur kemi pikepamje te ndryshme me njeri tjetrin?
  C’eshte ky mentalitet bajraktaro-komunist?

 35. Turi says:

  IK O LEGEN SE NGELE GAM GAM PER ATO 5LEK TE QELBURA QE MERE. TI NA KE BERE CIRAK NE TE PERSEKUTUARVE. JE SHUME LARG XHUFIT TI O DALLDAUK

 36. Lani says:

  Ky eshte thjesht hartim dhe vetem si i tille mund te vleresohet. Tipike per ata qe s’kane argumente sa duhet dhe perpiqen t’i japin te drejte vetes duke “bertitur” sa me shume.

 37. ropt tufes ku ti ket says:

  Tufa ky cop injoranti qe tha se ne diktature vetem veriu vuajti nga jugu, ky percares spiun I diktatures ka surrat dhe flet
  O analfabet shko meso te sillesh si njeri normal ne fillim pastaj matu per Prf Xhufin
  Per plera si ju diktatura ka faj qe nuk ju dogji te gjalle se per perdhunimet skishin nevoje se ju shkonit vet dhe ti me gjithe ata.

 38. Qimja says:

  Nje keshille per prof. Xhufin. Mos u mer me me pseudo historiane e njerez mefioker e me mllefe. Te lutem edhe neper tv zgkidhe panelin. Para fisa fitesh ishe tek news 24. Desha te te ndiqjo por smunda. Perballe Tufave e Gondoleve nuk te shkonte. Nje njeri me kulture e mend syn ne debat me medioker dhenjeres me mllefe.

  1. COLOMBO says:

   KY TUFA KEKA BOLE KREJT .NA BENE ZOTIN XHUFA NDONJI INJORANT .ZOTI XHUFA ESHTE NJE NDER HISTORJANT QE TEN POPULLI SHQIPTAR I HEQIN KAPELE .KANE ARDHE DO ALABAK NE KETE DEMOKRACI BASTART .KA VDEK RAMETLIA , SE JA DIFTONTE VENDIN TUFES E KOMPANI SI TUFA

 39. joel shkodra says:

  Megjithate shqiptaret, para se te shkojne e te bejne homazhe ne Aushvic apo ne ndonje kamp tjeter perqendrimi te gjermaneve, duhet te shkojne e t’i çojne edhe femijet e tyre ne burgjet, kampet e punes te komunisteve shqiptare, per te perkujtuar sivellezerit e tyre qe vuajten e u shfarosen ne keto kampe e burgje. Siç eshte nje dite boterore per perkujtimin e te zhdukurve ne kampet e perqendrimit gjermane, ashtu edhe Shqiperia duhet te shpalle nje dite perkujtimi per te shfarosurit ne kampet e burgjet shqiptare. Nuk duhen harruar. Sepse pastaj perseritet. Por, kush ta beje? Keta qe mendojne si shfarosesit?

  1. mirel says:

   Dakort o Joel, por me pare rregulloni lapidaret e heronjve dhe deshmoreve qe rane per Lirine dhe per Shqiperine. Rregulloni prape monumentin e 5 Heronjve te Vigut. lapidaret dhe varrezat e deshmoreve qe u vrane nga fashizmi, nazizmi dhe kermat si puna e Tufes.
   Cdo familje qe ka patur deshmore mund te tregoje histori edhe me te dhimbshme se kjo e Tufes . ishin ddjeme vajza te reja ato qe humben jeten si ne luftime, ashtu dhe ne duart e ketyre kermave. Te torturuar neper burgje dhe te pushkatuar pa meshire.
   Po dhimbja e tyre? Apo nuk llogariteshin si njerez?
   Sa per kampin e Tepelenes, le te shkojne e te lexojne se si Amerika ngriti kampe pune per japonezet e Amerikes, qe as nuk e kishin pare luften. Po i konsideronin armiq dhe jua moren shpirtin. Njelloj si kampet e perqendrimit nga kushtet, por i conin ne pune te detyruar.
   Apo kur rrihnin dhe persekutonin familje me origjine gjermane.
   Kujtoni se eshte e lehte te falesh krimin? Asnje nuk ta fal. Ndaj nuk mund te pranohet me qe Tufa me shoke te hiqet si viktime, kur ka qene ne pozicionin e kriminelit. Historia i dha ate qe i ka takuar. As me shume e as me pak.
   Ndoshta ka ardhur koha per nje dru me te mire.
   Ngado qe i degjon flasin me simpati per Hitlerin.
   Keto lloj bajgash..halldupe qe arrijne te diskutojne luften europiane kunder nazizmit.
   Prandaj historia do i lere te koshi plerave. Ndaj dhe te rinjte duhen mbajtur larg nga kellira te tilla.
   Evropa asnjehere nuk e ka denuar luften kunder fashizmit e nazizmit. Asnjehere nuk i ka luftuar heronjte e saj. Perkundrazi, sic tha Xhufi Europa eshte kryekeput antifashiste.
   Dalin keta zgjyra nga puseta e historise dhe flasin te kunderten.
   Skandal kush i degjon.

   1. joel shkodra says:

    Keta e kane diten e tyre, o Mirel, me 5 Maj i kemi kujtuar e do t’i kujtojme gjithmone. Keta u vrane ne kufte, te tjeret vdiqen, u vrane, u varen ne paqe e nuk perkujtohen. Nuk ishin te gjithe armiq. Shumica vetem sepse mendonte ndryshe.

 40. Koeçari says:

  Një HIÇ, njëfarë Agron Tufa , e quan “dembel” shkencëtarin e kalibrit të lartë, PROFESOR PËLLUMB XHUFIN. Ç’po na dëgjojnë veshët, ngrihen këmbët dhe i bien kokës. Po ti mor plehu A. Tufa nuk i vjen as te gishti i këmbës PËLLUMB XHUFIT.

 41. Tomka says:

  O Agron ! Ti dhe ajo Godole ne vend qe te luftoni komunistat po beni me shume komuniata o gomar

 42. historiani says:

  Egersia dhe pafytyresia e Tufes si dhe mashtrimet e tij me gjoja qenien i persekutuar ( kur?- Pasi e dergoi regjimi ne shkolle jashte shtetit dhe pastaj ky u kthye dhe shkeli ligjet e shtetit. Pse? Po te mos shkelje ligjet, do te persekutoheshe ? Jo, po ligjet ishin te keqija…Kur ligjet jane te keqija ato nuk shkelen sepse te denojne por behen perpjekje per t’i ndryshuar ). Si shume te tjere njerez gjaknxehte dhe pa moral te ketyre viteve edhe Tufa mashtron me shifra te dhjete apo qindfishuara te njerezve te burgosur, vrare apo internuar ashtu sic mashtron kur perpiqet te binde lexuesit se femijet ne kampin e Tepelenes ishin mbylluar aty si denim kur mbajtja e femijeve ne kamp behej thjesht dhe vetem per te qene nen kujdesin e prinderve ( kryesisht nenes se tyre ). Banditet e sotem ” historishkrues ” perpiqen te bejne krahasimin e kampit te perqendrimit te Tepelenes ( gjate Luftes se Dyte Boterore, amerikanet paten futur ne kampe perqendrimi mbi nje milion japoneze qe jetonin ne amerike vetem e vetem qe te mos i lejonin te ndihmonin Japonine ne rast sulmimi ndaj Amerikes ). Tufa mund te thote se atehere ishte lufte. Edhe ketu lufte ka qene. Gjithfare banditesh, injorantesh qe Tufa na i paraqet nga ” familje te medha ” ishin njerez spiune dhe terroriste te pergatitur dhe futur ne Shqiperi nga jugosllavet, greket por edhe anglo – amerikanet, keta ishin njerez qe benin vrasje, terror dhe diversion. Cfare ishte kjo ? Nuk ishte lufte ? Kampi nuk ka qene nje gje e mire por duhet gjykuar me arsyen e rrethanave te atehershme dhe jo me mentalitetin e sotem. Perpjekjet per ta krahasuar me Aushwicin etj. jane perpjekje njerezish pa mend e pa moral, te fryre me mllefe, inate, urrejtje qe as kane pasur dhe as kane arsye njerezore. Askund ne ligjerimet e tyre, keta bandite moderne nuk permendin krimet e njerezve nga ” familje te medha “, as vrasjet e femijeve dhe te grave, shperfytyrimet e te vrareve, aktet e spiunazhit edhe ne sherbim te ” komunisteve ” jugosllave dhe, per turpin e tyre, besojne se me flaket e pashuara te antikomunizmit ( jane pasardhes shpirterore te nazi-fashizmit ) do te mund te nxijne gjithcka dhe veten e tyre dhe gjithe seren e vet, besojne ata, do t’i paraqesin si engjej, atdhetare, demokrate dhe perralla te tjera.

 43. kenga qe me mungon says:

  O Tufa, ti je nje sperme e vajtur dem se nuk vlen per asgje. Kot thua se ke me dhjetra mesazhe qe te pergezojne: genjen; une po i lexoj te 48 mesazhet ketu; ti je nje genjeshtar, por une s’kam pse merrem me gjallesa te tilla qe nuk i sherbejne as dreqit. Moret te gjithe guximin e kriminelit dhe genjeshtrat e tij. Keni vajtur ne halé te temave te gjithe ju. Me profesor Pellumb Xhufin do bisedosh ti?! Fajin e ka ai qe te ka pranuar ne tavoline nje fekale qe kunderbon era. Profesor Xhufi! Shiko e kalo ; mos u merr me mbeturinat e kesaj bote “moderne” ne te gjitha aspektet.

 44. Patrioti says:

  Zoti Tufa(e gomereve) nuk kuptoj dot, ku qendron dobia e ketyre shkrimreve te tua.Shoqerite e civilizuzra shikojne perpara,Greqia,Spanja kane kaluar lufte civile dhe shume shtete te tjera kane kaluar periudha tranzicioni.Vetem juve mbetet duke u mare me te kaluaren e eger te monizmit.Nuk keni cfare te jepni shoqerise shqiptare qe tash eshte zgju.Ne rastin me te mire kete gje e beni pasi nuk mund te jepni ndo nje ide tjeter ,(mereni vetem me komunistat)ose jeni vertet te shitur.

 45. Jona says:

  Tufa he nje shpifes mjeran. Z Xhufi e njoh. Edhe pse ai tani eshte pertej te 60 -ve te gjithe e njohin njehere e nje kohe si nje djale te mire qe gjen nga nje familje e thjeshte dhe e mire. Ne qofte se argumentat e tij mbi historine s’te pelqejne kjo nuk do te thote se duhet te kalosh ne fyerje personale. Ajo Jo qe te Ben te mendosh eshte se je nje njeri primitiv sa do qe ti i mbush mend jean vehtes se s’je.

 46. Ola says:

  Per mua zoti Tufa eshte nje nga njerezit me brilante ne Shqiperi per aq Pak sa kam lexuar shkrimet, argumetat, qendrimet dhe per sa njoh Background-in e tij. I admirueshem ne cdo debat, me nje logjike carmatosese dhe nje pasuri te vertete dijesh. Do te doja shume Ta takoja nga afer. Lum studentet e tij!!!!!

  1. Lola says:

   Ola te lumte motra, e more provimin.

 47. Rrok Cubi says:

  Halli i madh ,kur ngrihen kembet e i bien kokes.Dosje e super dosje,kane brenda deshmite e vellait per vellane,djalit per babane,motren per vellane,me nje fjale deshmite kryesore i kane bere njerezit e tyre te afert,prandaj morali i tyre ky eshte,po te ishin se jane nje shtrese solide,do kishin formuar ndonje formacion politik dhe do ti kishin dale per zot vetes,kurse ky mender zotnia do te krahasohet me me korifejte e shkences,duke i dhene vetes force me ndonje dopio

 48. Pokeristi says:

  Z.Tufa!
  Pergjigja juaj ne shkrimin e me siperm eshte nje sinteze psikoanalitike,per te gjitha ato monstruozitete qe kane ndodhur ne Shqiperi,nen regjimin hoxhisto komunist,per afro gjysme shekulli.
  Eshte nje pergjigje per te gjithe ata tru shplare qe ende evokojne per komunizmin.Gjithnje e sa me shume rrjedh koha evidentohet se komunizmi nuk paska qene vetem nje Ideologji utopiste me force galopante ngjitese,kryesisht tek trushplaret dhe njerzit e ndershem,por dhe nje semundje e pa sherueshme psiqike.
  T’a gezojne ata qe e kane kete virus psiqik.

  1. mirel says:

   Po ik o ha mut me gjithe psikoanalizen tende, idiot me aspirata. Kuterboni qenie me te meta mendore qe tutje.

 49. I tillë je , sa herë që hap gojën says:

  Zoti Tufa , nuk e vlen te merret kush ne ty , sepse je një copë idjot
  injorant , kokëbosh e mburravec , që flet e “argumenton” me logjikën
  e mesjetarit sërb te Viçidolit , e me sllogane antikomuniste , idjoteske
  e të dalë boje , , të shpëlara e pa lidhje logjike të bajraktarit !
  Ti versulesh me egërsi një figure te shquar të fushës së historisë ,
  që ka dhënë e po jep aq shumë çdo ditë për këtë vend , siç
  është profesori i nderuar dhe respektuar P.Xhfi , është si të kërkosh
  të matesh me hijen e mëngjesit , e të behesh qesharak deri në
  shkallën e personazheve te Servantesit . Je vërtet turpi i të persekutuarve !

 50. Arber Iliri says:

  Tufa meso nje herit se cfare eshte genocidi se po u more me gjithcka nuk nxjerr gje ne krye.Me gjysherit vazhdo shkruj se cfare kane bo mire bon edhe per luften qe paske bo ne Rusi mire e ke, por paske qene ne institutin Gorki qerrata, po te ishe antikomunist nuk duhej te kishe shkuar tek simboli i realizmit socialist.Hajde gjeje kete pune.

 51. Vjosani says:

  Librat e tu mbulojne Xhufin? Mosssss! Mosssss! Vetem nje studim i Xhufit per Voskopojen vlen sa tere bejtet e tua te marra se bashku. Mos, o delirant, se tek poetet nuk te llogarit kush ne Shqiperi. Bej ndonje perkthim nga rusishtja dhe kaq… Edhe merr rrogen me keto brockullisjet e Aushvicit. Per ty te rroje Berisha dhe ketu mbaron filmi.

 52. e verteta e hidhur says:

  Ishte viti 1951 babai im ishte puntor,nena shtepijake,me dhimbte stomaku dhe kerkoja buke,buke s’kishte se nuk kishte miell ne treg.Une isha i lire dhe jo i internuar,ishja femije.Ato kohe kane vdekur njerez te lire per buke,madje dhe ne Myzeqene e bollekut.Cfare pritej per mire ne nje kamp perqenrimi si i Tepelenes?Kane qene vite vuajtje per te gjithe shqiptaret.Gjerat duhen pare me kohen kur kane ndodhur.

 53. Nostalgjiku i rametliut says:

  Të lumtë pena dhe mendja o profesor Tufa. Profesorët e xhaxhit nuk e tradhtojnë ustain. Madje në shumë gjëra e tejkalojnë atë. Profesori i Bllokut do kish mbetur pa nuse po ta kishte çuar nipin e tij në Bënçë usta Dulla, por si i paskurpull që qe, Faries- motrëa i vrau burrin, i la jetimë fëmijët dhe e lau mutin me shurrë, ja bëri shurista që ti mbanin pushtetin e kamzhikut. Bëj një udhëtim deri në Bënçë, tako ca nga ata qafshajakët e zonave përreth të të tregojnë se si mbi eshtrat foshnjarake të varrosura lëndinave, ngrihen themelet e thertores, kantierit të ndërtimi, burgut etj. ÇUFI dhe babai i tij ideologjik ose dajvjerri bëjnë tregti me shpirtrat e këtyre viktimave si Çiçikovi me shpirtrat e vdekur.

 54. Stalinisti fanatik says:

  Shpirtrat e viktimave të Tepelenës që i di çdo qytetar i asaj kohe në atë qytet, ja prishin qetësinë ÇUFËVE. Daj vjerri i Çufës u rrit në bllok, megjithse usta Dulla ja preu njërin krah duke ja vrarë babën.Shpirtrat e atyre të pafajshme që dajvjerri, ky Çiçikov moderrn, ia shiti Stepave ruse, rënkojnë nën themelet e kantierit të ndërtimit midis Bënçës e Tepelenës, tek ura e Shën Thanasit si dhe breglumit për në Turan. Profesori bllokmen, mos ia sjit më Çiçikovit modern shpirtrat e tyre. Mëshirë dhe respekt për vuajtjet në kohën e ” BOTËS SË RE”, siç e quant dajkovjerri atë periudhë.

 55. Lilja says:

  Tepelena gjithmonë ka qënë një kamp internimi. Në vitet 50 me familjarë tek kazermat, në vitet 60 me meshkuj tek kapanonet e fermës, në vitet 70 me Thoma Delianën e birin e Beqir Balluku dhe Sonjën, vajzën e kozeta Olldashit, mbesën e Dashnor Mamaqit. Pse nuk flasin të internuarit modernë bllokmenë. Kur Vera Bekteshi e pi kafen me Diana Çulin, mos e fajësoni profesor Xhufin.

 56. Ola says:

  O Lola, Kam 16 vjet qe kam mbaruar pune me provimet ne fakultetin Tim. Nuk kam kurrefare lidhjeje.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *