Covid-19/ Cilat ishin efektet e izolimit te fëmijët?

Ndër çështjet më të debatuara në epokën e Covid-19 është padyshim ajo që lidhet me efektet që izolimi mund të ketë pasur tek fëmijët, veçanërisht tek ata më të brishtët, shkruan vanityfair.it.

Për të hedhur dritë mbi çështjen sot është një hulumtim i kryer nga Fondacioni IRCCS Stella Maris i Pizës, një spital i specializuar në neuropsikiatrinë e fëmijërisë dhe adoleshencës, dhe kushtuar pikërisht efekteve të bllokimit te fëmijët me probleme psikiatrike dhe neurologjike.

Studimi, nën mbikëqyrjen e profesoreshës Roberta Battini, kishte për qëllim identifikimin e shfaqjes së simptomave psikopatologjike tek fëmijët, duke lidhur të dhënat që dolën me variabla të tilla si mosha, grupimi diagnostikues por edhe vështirësitë ekonomike familjare që ndodhën gjatë urgjencës shëndetësore.

Studimi fillimisht përfshiu rreth 700 familje me fëmijë mes moshave 18 muaj dhe 18 vjeç, të vlerësuara në IRCCS Stella Maris Foundation në muajt që i paraprinë epidemisë. Për mbledhjen e të dhënave, prindërve, të kontaktuar me telefon direkt nga mjekët, iu kërkua të plotësonin pyetësorë të veçantë në internet, në një platformë të krijuar ”ad hoc”.

Studimi, i botuar në revistën shkencore ndërkombëtare ”Brain Science” me titull “Ndryshimet e sjelljes dhe emocioneve gjatë bllokimit të Covid-19 në një popullatë pediatrike” nxori në pah kështu shfaqjen e simptomave të ndryshme në varësi të grupmoshës.

Ndërsa te më i riu, midis 18 muajsh dhe 5 vjeç, ka pasur një rritje të simptomave të ankthit dhe somatike përballë një rezistence më të madhe, tek fëmijët dhe të rinjtë, të moshës midis 6 dhe 18 vjeç, ka pasur një një rritje e sjelljeve obsesive-kompulsive, stresit post-traumatik dhe simptomave që i atribuohen të menduarit të ndryshuar.

Sidoqoftë, mosha nuk ishte i vetmi faktor që duket se ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në shfaqjen e simptomave të veçanta: sipas studimit, në fakt, vështirësitë ekonomike familjare gjithashtu patën një ndikim të madh, që provuan të ishin një faktor rreziku krahasuar me simptoma të rritura psikopatologjike në fëmijët e moshës 6 deri në 18 vjeç.

Studimi, i cili fillimisht përfshiu një numër shumë të madh të prindërve dhe fëmijëve, pikërisht për shkak të vështirësive të raportuara nga familjet në menaxhimin e situatave komplekse, më pas u përqendrua në një kampion të plotë përfundimtar të 141 familjeve.

Nga analiza e të dhënave, doli se pandemia shkaktoi probleme të sjelljes në 65% të fëmijëve nën moshën 6 vjeç dhe në 71% të atyre mbi moshën 6 vjeç.

Konkretisht, për sa i përket fëmijëve nën moshën gjashtë vjeç, shqetësimet më të shpeshta ishin nervozizmi i shtuar, shqetësimet e gjumit dhe ankthi i ndarjes, ndërsa tek fëmijët dhe adoleshentët (midis 6 dhe 18 vjeç) shqetësimet më të shpeshta kishin të bënin me “përbërësin somatik”, me çrregullime ankthi dhe ndryshim të ritmit të gjumit.

REMOTE_ADDR:[]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *