Navalny u përdor si ‘kavje’ – Shpikësi i Novichok-ut zbulon si mund të jetë vrarë opozitari rus

4 Mars 2024, 09:27Bota TEMA
Navalny u përdor si ‘kavje’ – Shpikësi i Novichok-ut

“Aleksei Navalny u përdor si një kavie njerëzore. Ata donin të përfundonin punën e mbetur të papërfunduar katër vjet më parë me Novichok”.

Vil Mirzajanov formon teorinë e tij, ndërsa u përgjigjet pyetjeve përmes telefonit nga New Jersey, SHBA.

Pasi u largua nga Instituti Shtetëror Kërkimor i Kimisë Organike dhe Teknologjike (GosNIIOKhT) në Moskë në 1992, i administruar nga ushtria dhe KGB-ja, shkencëtari tani 88-vjeçar ishte i pari që zbuloi programin sovjetik për zhvillimin e armëve kimike, duke përfshirë agjentin nervor vdekjeprurës Novichok, “Newbie” në rusisht, i cili e çoi Navalny në koma në vitin 2020 dhe që, sipas të vesë dhe bashkëpunëtorëve të tij, mund të ketë shkaktuar vdekjen e tij më 16 shkurt.

Çfarë ju bën të mendoni se Navalny u vra nga Novichok?

Njeriu që ju njihni (Vladimir Putin) është një vrasës. Sipas logjikës së tij, ai donte të përfundonte punën që kishte vendosur të bënte në vitin 2020 dhe donte ta përfundonte në të njëjtën mënyrë.

Përpjekja e mëparshme për të helmuar Navalny në vitin 2020 nuk kishte pasur efektin e dëshiruar. Dhe një tjetër vrasje me Novichok, për të cilën ishin investuar kaq shumë kohë dhe para, nuk mund të lihej pa përfunduar.

Por kur Navalny u transferua në koloninë penale përtej Rrethit Arktik dhe u izolua nga bota, ata mund ta përdornin atë si një mi laboratori.

Ata ishin në gjendje të eksperimentonin mbi të me çdo gjë: nga doza të vogla në një dozë vdekjeprurëse. Për të shmangur gabimet e turpshme në të ardhmen.

E veja Yulia Navalnaya tha se burri i saj u vra nga “Novichoku i ri i Putinit”. Dhe Christo Grozev, gazetari investigativ i “Bellingat”, i cili gjeti prova të helmimit të vitit 2020 dhe tani po heton përsëri, foli për “diçka të ngjashme me Novichok”. A është e mundur që një version i ri të jetë sintetizuar?


Pesë janë sintetizuar, nëse më kujtohet mirë. Ata ishin në gjendje t’i eksperimentonin ato sipas gjykimit të tyre mbi “kavien” Navalny. Në koloninë penale, ata kishin mundësi të pafundme.

Sipas Shërbimit Federal të Ndëshkimit, “Navalny humbi vetëdijen” para se të vdiste, nënës së tij Lyudmila iu tha se djali i saj vdiq për shkak të sindromës së vdekjes së papritur, që shkakton arrest kardiak. A mund të jetë humbja e vetëdijes dhe arresti kardiak si rezultat i Novichok?


Autoritetet gënjejnë. Besimi te ta do të ishte qesharake. Por përgjigja është po. Novichok ndikon në sistemin nervor qendror, prandaj është një substancë toksike shumë e rrezikshme.

Kur një mashkull merr një dozë Novichok, qoftë vdekjeprurëse apo jo, simptomat e para janë shtrëngimi i bebëzës, të vjella dhe humbja e vetëdijes. Nëse doza është vdekjeprurëse dhe nuk jepet një antidot, pason arresti kardiak. Kjo është arsyeja pse u krijuan agjentët nervorë: për të vrarë.

Po në lidhje me konvulsionet? Një punonjës i morgut ka thënë për “Novaja Gazeta Europe” se trupi kishte mavijosje të pajtueshme me konvulsione…


Konvulsionet janë një simptomë e helmimit me agjent nervor, jo vetëm Novichok. Ato gjithashtu mund të shkaktohen nga Vx, Sarin, Soman, ndonjë agjent nervor organofosforik.

Sipas kanalit Telegram “Sota”, Navalny u helmua ngadalë për muaj të tërë. A mund të funksionojë Novichok në doza të vogla të holluara me kalimin e kohës?


Ajo që unë mendoj është se ata kryen eksperimente në lëkurën e Navalny, fillimisht duke administruar doza të vogla dhe të mëdha të Novichok dhe më pas duke administruar menjëherë antidotin. Ata e lanë të shërohej dhe më pas rritën dozën derisa përdorën një përqendrim vdekjeprurës për ta ndëshkuar dhe mbi të gjitha për të demonstruar se Novichok funksionon.

A është e mundur që gjurmët e Novichok të zhduken nga trupi?


Jo, ato nuk zhduken. Sidomos nga trupi. Nëse Novichok është në trup, ai mund të nxirret dhe prania e tij mund të demonstrohet edhe vite më vonë. Por trupi është i rrezikshëm. Nuk duhet t’i afroheni pa maska ​​dhe kostume.

Megjithatë, trupi iu dorëzua nënës së tij dhe u ekspozua në kishë në varrim. A nuk mund të gjenin autoritetet një mënyrë për të fshirë gjurmët e tij?


Është e pamundur të fshihen gjurmët e Novichok-ut pas vdekjes, sepse trupi nuk mund ta nxjerrë më atë përmes urinës ose defekimit.

Kush mund të japë urdhër për përdorimin e Novichok?


Rendi mund të vijë vetëm nga nivelet më të larta. Nga vetë Vladimir Putin. Vetëm Kremlini mund të urdhërojë përdorimin e Novichok.

Jeni penduar ndonjëherë që keni kontribuar në krijimin e tij?


Kur Navalny u helmua në vitin 2020, thashë se mora të gjithë përgjegjësinë time. Por askush nuk e pranoi kurrë faljen time. As familjarët dhe as bashkëpunëtorët e Navalny-t.

Lini një Përgjigje