Si i besuari i Erdoganit e ndihmoi Iranin të financonte terrorin

8 Dhjetor 2022, 21:00Bota TEMA

Si i besuari i Erdoganit e ndihmoi Iranin të financonte terrorin

Më 22 mars 2021, disa nga njerëzit më të rrezikshëm në botë zbritën në hotelin historik bregdetar Summerland të Bejrutit – jo për të notuar në Mesdhe apo për të eksploruar “ Le Beach Pop Up ” të resortit luksoz, por për të biseduar me Turqinë.  

Takimi ishte i fshehtë, midis një delegacioni të zyrtarëve të lartë ushtarakë dhe qeveritarë iranianë dhe një grupi biznesi nga Turqia, të udhëhequr nga një njeri i besuar i Presidentit Recep Tayyip Erdoğan. Të dyja palët ishin të prirura për të thelluar partneritetin e tyre për kontrabandën e naftës iraniane te blerësit në Kinë dhe Rusi për të mbledhur fonde për përfaqësuesit terroristë të Teheranit, sipas diplomatëve perëndimorë. 

Pak më shumë se një vit pas takimit, të gjithë pjesëmarrësit kryesorë do t'i gjenin emrat e tyre në listat e sanksioneve të SHBA-së, me një përjashtim të rëndësishëm: biznesmeni turk Sıtkı Ayan, një mik i Presidentit Rexhep Tajip Erdogan - të dy burrat ndiqnin të njëjtën shkollë të mesme.

Bashkëpunimi midis një anëtari të rrethit të ngushtë të presidentit turk dhe elitës së pushtetit të Iranit detajohet në qindra faqe dokumentesh, duke përfshirë kontrata biznesi dhe transferta bankare, të shqyrtuara nga POLITICO, shumë prej të cilave janë postuar edhe në WikiIran , një faqe interneti opozitare. 

Pavarësisht nënshkrimit të Ayan-it në kontratat me zyrtarët iranianë të lidhura me aktivitetet terroriste të Iranit dhe prova të tjera të lidhjeve të turkut me ta, qeveria amerikane ka refuzuar ta sanksionojë atë. Megjithatë, duke pasur parasysh thellësinë e përfshirjes së tij me iranianët, Uashingtoni së shpejti mund të zbulojë se nuk ka zgjidhje tjetër, edhe nëse rrezikon të zemërojë presidentin turk, një aleat kyç amerikan.

Rasti ofron një dritare në dinamikën e ndërlikuar midis Iranit, Turqisë dhe rolit unik dhe me ndikim që luan Erdogan në rajon, ndërsa ai lëkundet nga një ndërmjetës me interes vetjak në ndërmjetës të mundshëm midis Perëndimit, Rusisë dhe Lindjes së Mesme, duke krijuar varësi që shpesh i lënë Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë me pak zgjedhje, përveçse ta lënë atë të ketë rrugën e tij.

POLITICO

Lini një Përgjigje