The Economist: A është Europa gati nëse Putin sulmon NATO-n?

23 Shkurt 2024, 14:21Bota TEMA

The Economist: A është Europa gati nëse Putin sulmon NATO-n?

“Rusia po bëhet më e rrezikshme, Amerika është më pak e besueshme dhe Evropa mbetet e papërgatitur”. Me këto fjalë, revista Economist nënvizon regjimin e kërcënimeve të vendosura në dy vitet e fundit nga Kremlini, i cili zgjedh të frikësojë Perëndimin duke ngritur periodikisht çështjen e armëve bërthamore. Publikimi fokusohet gjithashtu në nevojën për të mbrojtur Kontinentin e Vjetër përsa i përket mbrojtjes, në mënyrë që të mos “kapen në gjumë”, ndërkohë që tendencat ekspansioniste të Vladimir Putin marrin përmasa gjithnjë e më kërcënuese.

Në kopertinën e saj, revista vendos Putinin në plan të parë, duke mbajtur dylbi dhe Donald Trump pranë tij me shpinë të kthyer.

“Udhëheqësit europianë duhet të braktisin urgjentisht vetëkënaqësinë e tyre post-sovjetike”, thekson artikulli i Economist dhe shpjegon se “kjo do të thotë të rrisin shpenzimet e mbrojtjes në një nivel që nuk është parë në dekada”.

Revista gjithashtu i referohet vdekjes së Alexei Navalny, duke thënë se “vrasja” e tij duhet të kishte “zhbërë çdo iluzion të mbetur për sjelljen e pamëshirshme dhe të dhunshme të Vladimir Putinit”, veçanërisht tani që Rusia “po fiton në Ukrainë”.

Duke cituar një deklaratë të ministrit të mbrojtjes të Danimarkës, Economist shkruan se “brenda tre deri në pesë vjet, Putin mund të jetë gati të ngatërrohet me NATO-n, ndoshta duke nisur operacione hibride kundër një prej shteteve baltike”.

Revista përfundon, ndër të tjera, se përparësia e Evropës duhet të jetë forcimi i aftësisë së saj për të luftuar.

“Putini ka kërcënuar me përshkallëzim për të parandaluar Perëndimin që t’i japë Ukrainës armë të avancuara. Pa frenimin e Amerikës, Evropa Lindore do të ishte e pambrojtur. A mund të ofrojnë garanci Britania dhe Franca e armatosur me armë bërthamore?”, theksohet The Economist.

“Disa, veçanërisht në Francë, argumentojnë se Kontinenti i Vjetër duhet të kërkojë autonomi strategjike nga Amerika sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë ideale përmes Bashkimit Evropian. Forcimi i rolit evropian brenda NATO-s ka kuptim sepse strukturat e nevojshme ushtarake tashmë ekzistojnë”, thuhet në shkrim.

Artikulli përfundon si vijon: “Rusia është shumë më e varfër se Evropa. Grabitjet e Putinit e bëjnë vendin e tij një fuqi në rënie. Por ‘ariu’ ende mund të shkaktojë shkatërrim. Vendi më i mirë që Putini të ndalet është Ukraina. Megjithatë, edhe nëse kjo do të ketë sukses, Evropa do të duhet të mendojë shumë ndryshe për mbrojtjen”.

Lini një Përgjigje