Ukraina dhe Rusia, burimi i 1/3 e importeve të drithërave të BE-së: Rreth 34% e importeve vinte nga 2 vendet në 2021

24 Janar 2023, 20:40Bota TEMA

Ukraina dhe Rusia, burimi i 1/3 e importeve të drithërave të

Që nga fillimi i pushtimit të Rusisë në të gjithë Ukrainën në shkurt 2022, ka pasur shqetësime për një krizë globale ushqimore. Këto ishin të lidhura kryesisht me mungesat e produkteve dhe bllokimin e porteve të Detit të Zi, të cilat penguan Ukrainën të eksportonte mallra bujqësore (kryesisht grurë). Në korrik 2022 u arrit një marrëveshje që lejonte anijet të transportonin mallra bujqësore nga portet e Ukrainës.

Në vitin 2021, Ukraina ishte një origjinë veçanërisht e rëndësishme e importeve të BE-së të vajrave dhe yndyrave bimore ose shtazore (14,5% e vlerës së të gjitha importeve të BE-së brenda këtij grupi produktesh) dhe importeve të të korrave dhe produkteve bimore (6,0% e importeve të BE-së).

Rusia ishte ndër destinacionet kryesore të eksportit për produktet e BE-së Ushqime dhe Pije (F&B) (4.5% e të gjitha eksporteve të BE-së brenda këtij grupi produktesh) dhe për produktet bimore (4.4% e eksporteve të BE-së).

Duke parë më në detaje, rreth një e treta e vlerës së importeve të BE-së të drithërave në vitin 2021 e kishte origjinën nga Ukraina (28.8% dhe me vlerë 1.7 miliardë euro) dhe Rusia (4.8%) së bashku. Ukraina përbënte gjithashtu një pjesë relativisht të lartë të importeve të BE-së të farave vajore dhe frutave me vaj (9.9% dhe me vlerë 1.4 miliardë euro). Për krahasim, BE-ja prodhoi drithëra me vlerë 64.3 miliardë euro në vitin 2021, dhe fara vajore dhe fruta me vaj me vlerë 15.1 miliardë euro.

1 Komente

  1. I
    Igor

    Dote na furnizon Amerika me 10 euro per KG dhe keshtu dote vdes gjysma e Popullates ,Pra rofte Amerika.

    Lini një Përgjigje