Europës i vjen “goditja e re” financiare: Po afron një krizë likuiditeti!

10 Shtator 2022, 15:16Ekonomia TEMA

 

Europës i vjen “goditja e re” financiare: Po afron një

Nëse keni një rritje të çmimi,  atëherë papritur keni dhe një valë kërkesash për likuiditet për të mbuluar kolateralin. Dhe kjo nuk është diçka nga e cila mund të shpëtosh”. Sipërmarrjet e shesin pjesën më të madhe të energjisë së tyre vite përpara me qëllimin të garantojnë një çmim të caktuar.

Marrëveshja u kërkon atyre të depozitojnë një “marzh minimal” në një llogari si formë garancie nëse dështojnë përpara se energjia të prodhohet dhe të hyjë në treg.

Një thirrje e marzhit ndodh nëse fondet në llogari bien nën kërkesën minimale të nivelit të tij, duke e detyruar kompaninë ta sigurojë me më shumë para. Gjendja në tregun evropian të gazit dhe të energjisë elektrike është përkeqësuar në mënyrë dramatike. Çmimet po shkojnë në qiell si rezultat i luftës ruse kundër Ukrainës.

Stabiliteti i furnizimit me energji elektrike gjatë dimrit është në rrezik. Kjo është arsyeja përse Komisioni i BE-së po përgatit një ndërhyrje në  tregun e energjisë elektrike dhe të gazit në mbarë bllokun. Sipas  Kristian Ruby, sasia e likuiditetit në tregje ka rënë tashmë me 40%.

Lini një Përgjigje