Në nëntor të vitit 2023 do të hapet kantieri për Skavicën, thotë Balluku

9 Janar 2023, 17:29Ekonomia TEMA

Në nëntor të vitit 2023 do të hapet kantieri për

Zëvendës kryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, bëri me dije se në nëntor të vitit 2023 do të hapet kantieri për HEC-in e Skavicës.

Projekti vlerësohet të kushtojë rreth gjysmë miliardë euro gjatë pesë viteve të ndërtimit.

Ai synon ta bëjë sistemin hidroenergjetik të Shqipërisë më pak të varur nga moti.

Puna përgatitore për atë që do të jetë projekti më i madh i ndërtimit në Shqipëri që nga rënia e komunizmit në 1991, vjen ndërsa rajoni i Ballkanit Perëndimor – krahas Evropës dhe Perëndimit – përpiqet të reduktojë varësinë e tij nga importet e gazit rus.

Diga është parashikuar të rrisë prodhimin vendas të energjisë së Shqipërisë me 20 për qind, me shpresën se do ta transformojë vendin në një eksportues të energjisë së pastër.

“Skavica është projekti më sfidues dhe më i mrekullueshëm që kemi për të krijuar pavarësi nga importet”, deklaronte Belinda Balluku.

Bechtel, kompania më e madhe e ndërtimit në SHBA, është punësuar nga Qeveria shqiptare për të kryer studime dhe për të bërë propozime për digën, e cila do të jetë në pronësi publike.

Kompania me bazë në Virxhinia ishte njëra nga një konsorcium kompanish që ndërtuan Digën Hoover në vitet 1930 në kufirin midis Nevadës dhe Arizonës.

“Diga Hoover ishte transformuese në ditët e saj. Skavica është në të njëjtën shkallë”, thotë Entela Ruci, menaxhere e zhvillimit të biznesit në Ballkan në Bechtel. “Do të krijojë deri tani burimin më të madh të energjisë së pastër në të gjithë Ballkanin”.

E gjithë energjia e prodhuar aktualisht nga Shqipëria është e rinovueshme dhe pjesa më e madhe është hidroelektrike, ndërsa pjesa tjetër përbëhet nga era ose dielli.

Në vitet me lagështi, Shqipëria mund të plotësojë 70 për qind të nevojave të saj për energji, duke rënë në rreth 60 për qind në vitet e thata.

Vendi ka duruar tre vite të thata radhazi, duke ulur prodhimin e energjisë dhe duke e detyruar atë të importojë energji në një kohë me çmime rekord.

Çmimi për megavat (MW) është rritur në ekuivalentin e rreth 460 paund në Shqipëri, ku familjet dhe bizneset varen pothuajse tërësisht nga energjia elektrike për ngrohje dhe energji.

Skavica do të jetë një digë 210 MW dhe do të optimizojë prodhimin në digat e tjera.

Vendi i ri do të jetë në gjendje të ruajë dhe kontrollojë rrjedhën e ujit në digat e tjera, që do të thotë se energjia hidroelektrike mund të krijohet ende edhe pasi stinët e thata dhe rajonet në rrjedhën e poshtme janë të mbrojtura nga përmbytjet.

Skavica dhe etapat e saj

Faza e parë e nisjes së punimëve për realizimin e projektit – studimin gjeoteknik, rrugët paraprake të ndërtimit dhe përfundimin e vlerësimit social – nisi më 2 tetor me prezencën e ministres së Infrastrukturës dhe Energjisë dhe ambasadoren amerikane Yuri Kim.
“Bechtel” e nënshkroi kontratën me ministren Balluku, më 5 korrik.

Gjatë çeljes së punimeve u bë me dije se kjo fazë vlerësohet të përfundojë në nëntor të vitit 2022.

Ndërsa ndërtimi i uzinës pritet të zgjasë rreth katër vjet. Në fazën e dytë do të fillojë puna për ndërtimin e HEC-it.

Këshilli i Ministrave më 4 mars miratoi projektligjin, sipas të cilit kompanisë “Bechtel” iu dha autorizimi për të projektuar dhe ndërtuar hidrocentralin e parë të kaskadës së Drinit.

Ky projekt mori dritën jeshile vitin e kaluar, më 3 tetor, pas nënshkrimit të marrëveshjes me Shtetet e Bashkuara të Amerikës për financimin e projektit.

Hidrocentrali do të jetë i aksesueshëm si nga Rruga e Kombit, ashtu dhe nga Rruga e Arbrit.

Përfitimet e këtij projekti do të prekin fusha të ndryshme, si: peshkimi, turizmi edhe punësimi.

Më herët, kryeministri Edi Rama u shpreh se kontributi i këtij projekti në vlerat ekonomike shqiptare do të jetë shumë i lartë.

Në maj të 2020-ës, kryeministri tregoi se ky hidrocentral do të ndërtohej me fondet e qeverisë shqiptare, por më pas vendimi ndryshoi.

HEC Skavica është vepra energjetike më strategjike në vend dhe rezervuari ujor më i rëndësishëm i Shqipërisë me rreth 7 miliardë m3 ujë.

4 Komente

 1. e
  emigranti

  Behet mire te ndertohet Skavica, madje te ishte ndertuar me pare. Gjithashtu 2 TEC - et ne Vlore e Fier, shume prane gazsjellesit TAP, pse nuk lidhen me te duke perfituar energji relativisht te lire dhe njekohesisht diversifikohet prodhimi i energjise e cila deri tani varet kryekeput nga moti.

  1. S
   Sulejman Pumi

   Disa sqarime: Skavica nuk po ndertohet sipas studimit te mepereshem te bere nga ISPHidroteknik. Sipas ketijstudimi diga ishte me e larte rreth 45 m kundrejt asaj qe do te ndertohet, duke shfrytezuar lartesine e perbashket shqiptaro-maqedone pergjate rjedhes se Drinit dhe ata duke marre perqindjen perkatese. Pra, do te ndertohet ne nivel deri ne kufi, duke rezultuar me dige me te ulet. Pra rezervuari nuk do jete 6.7 miliarde metra kub sa ishte ne projektin e oare (nuk e di ku e kane gjetur shifren 7 miliard metra kub uje), por shume me i vogel, rreth 4,5 deri 5 miliard metra kub. Por edhe kjo duhet te saktesohet me batimetri. Sipas batimetrise se fundit, te bere nga nje kompani konsulente shqiptare me mjetet me te fundit,Fierza nuk rezultoi 2.7 miliard metra kub, por 2,2 miliard metra kub. Kjo eshte shume e rendesishme, sepse nga 100 metra kub ne sekonde prurje ne aksin e Skavices, pra rreth 3.3 miliard ne vit uje, i bie qe efekti rregullator do te jete me i vogel. duke rezultuar diku te nje rrjedhe nje here e gjysem ajo vjetore. Une e di si operojne firmat e huaja e sidomos ato amerikane, por ne Shqiperi nuk ka nje ent shteteror qe ti jape vulen ketij projekti. Qe nga koha e Hoover Dam, Bechtel ka bere vetem rruge ne USA dhe asnje dige, ne nje vend ku digat kane filluar te prishen nga ambientalistet, me religjionine e ri, ere, diell e pordhe me rigon, perqindja e te cileve ne rrjet eshte sa miza ne bythen e kalit. Skavica nuk e zgjidh problemin, por ndihmon ne zbutjen e mungeses se energjise ne total, por jo te cilesise se saj, pra garantueshmerise. Duhet patjeter TEC, me nje prodhim te paktem 2 miliard kWh ne vit, qe te themi problemi po zgjidhet. Ky gaz qe do harxhohet nuk eshte asgje kundrejt blerjeve pothuaj te perviteshme 300 deri 400 milion Euro/USD ne vit. Kjo lloj vartesie duhet te marre fund, sepse shteroi anen financiare te vendit. Pastaj, era, dielli, mullinjte e eres etj, le te behen, jane vetem nje ndihme e vogel, qar i vogel. Skavica ka edhe probleme gjeologjike-gjeoteknike mjaft te spikatura, qe besoj te zgjidhen mire e te mos ndodhe si ne Kremasta (Greqi) qe amerikanet e bene homologun e Fierzes ne vitet 65-70 dhe rezervuari nuk iu mbush me uje, sepse perdja e cimentimit ishte e pamjaftueshme (ne nje bid nderkombetar fituan Energoinvest nga ish Jugosllavia dhe e riberi perden e cimentimit. Gabimet ne hidroteknike jane fatale. Kush do e beje supervizionin e Skavices dhe si do kontrolloje Qeveria Shqiptare zbatimin e punimeve. Ne qe jemi marre me keto pune dime cdo detaj te sigurise qe duhet te plotesoje kjo veper, sepse ka 4 te tjera poshte saj. Nuk po zgjatem, por jo romantizem teknik dhe besim te verber. Kjo nuk eshte rruge qe po ben Bechtel, por dige ne kreun e kaskades. Dhe uji ben shume te mira, por edhe shume deme.

   1. C
    Celo Mezani

    Falemnderit Z. Pumi per shpjegimet profesionale. Jam dakord me ty qe me Skavice me te vogel dhe Fierze tashme me te vogel, efikasitati i Skavices bie por gjithsesi mbetet nje veper e rendesise se madhe energjitike. Edhe me ndertimin e nje termocentrali ne Jug jam 100% dakord... . . . . . . . . . . . Ajo qe nuk bie dakord eshte qe energjia e diellit dhe e eres jane nje ndihme fare e vogel. Le te themi nje ndihme modeste por jo e parendesishme. Shqiperia i ka kushtet te prodhoje deri 20% te energjise nga dielli dhe era, pra te kete nje "Skavice" te dyte pa dige.

    1. S
     Shkodrani

     Faleminderit ty dhe te gjith atyre qe mes sakrificash te pashoqe, ndertuan te vetmet vepra qe akoma funksionojne ne Shqiperine e sotme te mbytyr nga korrupsioni dhe mosmirenjohja. Jam rritur ne mes atyre njerezve te mrekullueshem pasi babai ishte drejtori i cimentimit ne Fierze dhe jo vetem dhe mund te them qe te shohesh ate brez dhe kete te sotmin te vjen per te qare. Trajtimi i pas 1990 i atyre heronjve te vertete qe ndertuan gjiganded mbi Drin dhe jo vetem ka qene per te te ardhur turp. Megjithate vepra e atyre burrave dhe grave eshte aty dhe flet vete.

    Lini një Përgjigje