Pse njeriu më i pasur i Azisë po humbet 36 miliardë dollarë në një muaj?!

31 Janar 2023, 17:26Ekonomia TEMA

Pse njeriu më i pasur i Azisë po humbet 36 miliardë dollarë

Aksionet e shumicës së kompanive Adani Group vazhduan të shihnin humbje të mprehta për të tretin sesion tregtar radhazi, ndërsa kompania u përpoq të kundërshtonte raportin e firmës së shitësve të shkurtër Hindenburg, i cili akuzoi konglomeratin për manipulim të aksioneve dhe një “skemë mashtrimi kontabël”.

Adani Enterprises zvogëloi disa nga fitimet e mëparshme dhe mbylli 4.76% më lart në seancën e së hënës. Kjo rritje, mes një shitjeje për shumicën e filialeve të tjera të Adanit, erdhi pasi grupi publikoi një përgjigje të gjatë prej më shumë se 400 faqesh ndaj raportit të Hindenburg gjatë fundjavës. Ajo tha se do të ushtrojë të drejtat e saj për të “ndjekur mjete juridike” për të mbrojtur investitorët e saj “para të gjitha autoriteteve përkatëse”.

Çmimi i aksioneve të Adani Enterprises mbetet më shumë se 25% më i ulët nga muaji deri më sot, treguan të dhënat e Refinitiv. Ajo vazhdoi me një shitje dytësore të aksioneve me vlerë 2.5 miliardë dollarë, e cila u la në hije nga një pengesë që fshiu një total prej 65 miliardë dollarësh që nga mbyllja e djeshme.

Themeluesi Gautam Adani, njeriu më i pasur në Azi dhe dikur i dyti vetëm pas Elon Musk, ra nga 10 më të pasurit në botë në vendin e 11-të në Indeksin e Miliarderëve të Bloomberg, që nga mbyllja e së hënës.

Pasuria e tij neto ka rënë 36.1 miliardë dollarë deri më sot, tregoi indeksi. Ajo arriti kulmin në 150 miliardë dollarë më 20 shtator 2022, përpara se të binte në 84.4 miliardë dollarë që nga mbyllja e së hënës, sipas indeksit. Pavarësisht fitimeve të vogla të vërejtura në Adani Enterprises, filialet e tjera të Grupit Adani vazhduan të zhyten.

Adani Total Gas dhe Adani Green Energy ranë me 20%, duke ulur kufirin ditor. Transmetimi Adani ra me më shumë se 15% dhe Adani Power humbi 5%. Portet e Adanit dhe Zona e Veçantë Ekonomike  fshiu fitimet e mëparshme dhe përfundoi seancën rreth banesës. Indeksi Nifty 50 i Indisë u tregtua 0.25% më i lartë të hënën dhe qëndroi në nivelin më të ulët që nga mesi i tetorit 2022.

Lini një Përgjigje