Sa flori ka në tokë? Pse ari i nxjerrë nga asteroidet do të shkaktonte kolaps në ekonominë botërore

3 Qershor 2022, 13:07Ekonomia TEMA

Sa flori ka në tokë? Pse ari i nxjerrë nga asteroidet do të

Për mijëra vjet, ari është vlerësuar për bukurinë, lakueshmërinë dhe rrallësinë e tij. Sipas Këshillit Botëror të Arit, aktualisht ka rreth 205,238 tonë ar të pastër në rezervat shtetërore, kasafortat bankare dhe koleksionet private.

Ky numër mund të duket tepër i madh derisa të kuptoni se vetëm një metër kub ar peshon mbi 19 tonë. Vlerësimi se sa ar ekziston në të vërtetë në Tokë është shumë më i vështirë, por ka gjithashtu disa të dhëna të rëndësishme.

Për shembull, një analizë kimike e mostrave të shkëmbinjve të marra në pjesë të ndryshme të planetit tonë tregon se nga një miliard pjesë të masës totale të kores së tokës, ari përbën mesatarisht vetëm disa pjesë.

Kjo do të thotë se nëse heqim në mënyrë të barabartë një shtresë kilometrike dheu në të gjithë Tokën dhe e përpunojmë atë, do të marrim rreth një milion ton ar.

Sidoqoftë, askush nuk do ta bëjë këtë, sepse një prodhim i tillë është pashpresë jofitimprurës. Këtë mësim të hidhur e mësoi kimisti i shkëlqyer gjerman Fritz Haber në vitet 1920.

Nëse njerëzimi papritmas ka nevojë për rezerva të mëdha ari dhe minerale të tjera të rralla, do të jetë shumë më efikase të fillojë minierat në asteroidë.

Për shembull, kostoja totale e të gjitha mineraleve që mund të nxirren nga asteroidi Psyche, i cili ndodhet në brezin asteroid midis Marsit dhe Jupiterit, u vlerësua nga ekspertët në 700 kuintilion dollarë! Nëse të gjitha këto burime dorëzohen në Tokë dhe vihen në qarkullim, atëherë kjo do të çojë menjëherë në kolapsin e ekonomisë botërore.

 

1 Komente

  1. K
    Komentator Politik ????????

    Dikur floriri ishte i afaristëve, biznesmenve, aristokratëve, por më pas u shtet-rrethua.si nafta, diamanti

    Lini një Përgjigje