Te fundit

18:52

18:50

18:41

18:16

18:04

17:53

17:45

17:38

2024-02-21 13:23:00Blog Nga Enver Robelli

7 Komente

 1. M
  Malcolm X...

  Po më 1974, është miratuar dhe kushtetuta e fundit e Republikes Popullore të Shqiperise, por me frymë të kundert me atë të Jugosllavise si po e petshkruani ju... Kushtetuta e Shqiperise me 1974 e coi në ekstrem centralizimin, duket si patriotike por jo... Mbas 1946, toka në Shqiperi kaloi me dhune nga pronë e individit dhe e familjes në pronë të grupit, dmth pronë private e grupit, hallke e ndermjetme për t'i grabitur token shekullore individit shqiptar me kushtetuten e 1974-es e cila ua rrembente token kooperativave duke e shpallur të gjithë token prone shteterore... Dihen mandej pasojat me ligjin 7501 dhe se fundmi me pergjysmimin e popullsise ne nje milionë e gjysme vitet e fundit...

  1. K
   Kushtetuta

   Kushtetuta e Shqipërisë ishte e vitit 1976 kur ndërroi edhe emrin, nga Republika Popullore e Shqipërisë u bë Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë.

  2. k
   katarakti

   Toka me ato që ka sipër dhe poshtë: mineralet, nafta, uji, pylli, kullotat, lumi, lëndinat etj nuk mund të jetë kurrë pronë private. Ajo ka qënë dhe ka ekzistuar miliarda vjet para se të "lindte" njeriu. Pastaj ka dalë dikush " i fortë" dhe ka thënë: Kjo tokë është e imja. Mjerë ai që e prek! Kështu që mbreti apo sulltani ia falte tokën bejlerëve, pashallarëve dhe kalorësve (agallarëve) të tij. Ata që kishin jetuar mbi atë tokë prej vitesh ktheheshin kështu në bujkrobër ose gjysmatarë. Pra gjysma e prodhimit për vete, gjysma për beun pronar! Gjatë revolucionit borgjez francez 1789, jakobinët ua morën tokën klerit dhe aristokracisë dhe ia dhanë atij që e punonte, pra bujkut! E njëjta praktikë u ndoq edhe gjatë sistemit komunist në Rusi, Shqipëri etj etj. Edhe në librat e shenjtë theksohet se vetëm ajo që është prodhuar nga dora e njeriut mund të shitet dhe blihet. Në Mesjetë kishte disa"fisnikë", kontë, dukë etj që e kishin kthyer edhe pyllin në pronë të tyre personale. Nëse ndokush kapej duke bërë dru apo dukej gjuajtur aty, i pritej koka. Robin Hood! Ndryshe toka mund të jepet me qira, falas, por ajo duhet të ngelet përjetësisht pronë publike, botore, shtetërore. Nuk ka: ma ka ka falur tokën Veziri për shërbime që i kam bërë Portës së Lartë!

   1. F
    Fiks

    O i paditur,toka është e jotja deri në 70 cm nga korja,më thellë jo,është pasuri kombëtare. Edhe mbitoka për interesa publike mund të shpronësohet, të rroftë tapia ty,dhe ti ke të drejtë vetëm të negociosh për çmimin e këtij shpronësimi. Janë rregulluar me kohë përmes ligjeve ato që nuk di ti. Shko futi një pjatë kos tani....

   2. F
    Fisnik

    Më kujtohet si sot, isha në klasën e 8. të shkollës fillore "Ivo Llolla Ribar", sot "Asdreni", në Pejë. Kishim fiskulturë (edukatë fizike) dhe ishim futë në sallën e fiskulturës ku arsimtari i lëndës, Fadil Dobroshi, (që ishte duke studiuar me korrespondencë juridikun) na foli për kushtetutën e re të Jugosllavisë. Shqiptarët tashmë ishin liruar nga shtrëngesat e Rankoviqit. Mua më kishte treguar babai se nacionalistët serbë e urrejnë Titon, jo vetëm se ishte kroato-slloven por sepse na kishte dhënë autonominë. Në atë moshë tashmë kisha interesime për tema që moshatarët e mi nuk kishin interesim fare. Në këtë vit e pata lexuar monografinë "Isa Boletini" të autorit Skënder Luarasi, dhe pastaj edhe monografinë "Naum Veçilharxhi". Ishte koha e "artë" por e shkurtër e përparimit tonë. Në këtë vit u themelua edhe Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës dhe programi i dytë i Radio Prishtinës. 2 vjet më vonë, me 26 nëntor 1976 filloi programi i rregullt i përditshëm i TV Prishtinës. Gazeta e përditshme "Rilindja" dilte në 20 faqe, çdo të shtunë në 24 faqe me shtesën e kulturës. Duke "logjikuar", në fakt duke fantazuar, mendoja që "Zëri i Popullit" si gazetë e shtetit amë duhet të ishte më voluminoze se "Rilindja" me së paku 30 faqe. Shumë vonë mësova se ishte vetëm me 4 faqe :(

    1. X
     X...

     Zotëri, Ne Rusi dhe ne krejt Europen Lindore, toka u është kthyer te zoterve te para 1917 per rusët dhe te para 1945 per Europen Lindore... E dyta, si e shpjegoni ju zoteri, ekzistencen e kadastrave ne te gjithe Europen por dhe ne Shqiperi... Si e shpjegoni ju aktet e shitblerjes se tokes dhe ekzistencen e tapie.. Një gjë që është e të gjitheve s'është e askujt... Duket se jeni jeri pa origjinë dhe ardhacak...

     1. D
      Dhëmbeli

      Katarakti , si komentues , ka shumë të drejtë . Ai e ka argumentuar . Vetëm ajo që është krijuar nga dora e njeriut , mundet të shitet , të blihet , të djurohet etj .

      Lini një Përgjigje

      11:13 Blog 33 komente

      10:39 Blog 5 komente

      20:28 Blog 81 komente

      20:17 Blog 6 komente

      15:13 Blog 5 komente

      11:53 Blog 59 komente

      10:32 Blog 20 komente

      21:10 Blog 5 komente

      17:29 Blog 12 komente

      17:07 Blog 22 komente

      Më të lexuarat

      10:24 Kronika 6 komente

      12:25 Kronika 4 komente

      12:15 Politika 15 komente

      10:31 Kronika 9 komente

      20:19 Kronika

      09:17 Kronika 39 komente

      Blog Tema

      09:39 Blog 8 komente

      18:18 Blog 10 komente

      17:05 Blog